Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τόνι Μπλέρ, στο Λονδίνο
  • [02] Εγκαίνια συνοριακής διάβασης Εξοχή-Ντέλτσεφ
  • [03] Ο κ. Παπανδρέου στο Αγιον Ορος
  • [04] Η Αλέκα Παπαρήγα στο Κορωπί
  • [05] Την Τρίτη στην ολομέλεια Βουλής το ν/σ για ΔΕΚΟ
  • [06] Γ. Κουμουτσάκος για δηλώσεις Τ. Ρις
  • [07] Οι δημοσιονομικές προοπτικές στο επίκεντρο των συνομιλιών Καραμανλή και Μπλερ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τόνι Μπλέρ, στο Λονδίνο

    Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ Τόνι Μπλέρ, Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

    Στο μεταξύ, χθες, ο κ. Καραμανλής μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας ότι οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά και αισιοδοξίας ότι η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι δεδομένη.

    "Οι πολίτες μας έδωσαν μία ξεκάθαρη και ρητή εντολή: Να αλλάξουμε τα πράγματα. Να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν και διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και νοοτροπίες του χθες. Να τολμήσουμε όλα αυτά που αναβάλλονταν στα προηγούμενα χρόνια", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    "Οι πολίτες αξιώνουν να συνεχίσουμε αταλάντευτα το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων".

    Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά "μια καθοριστική μεταρρύθμιση-τομή στο κράτος".

    Εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση αυτή:

    - εξυγιαίνει και περιορίζει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    - θέτει τις βάσεις ώστε να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δημιουργία ελλειμμάτων.

    - βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιες επιχειρήσεις.

    - ενισχύεται η εποπτεία των ΔΕΚΟ στους αρμόδιους φορείς, εκτός από τις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

    - εξορθολογίζονται οι αμοιβές των διοικήσεων σε όσες ΔΕΚΟ δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

    - προωθείται σταδιακά η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στο εσωτερικό τους προς εκείνες του ιδιωτικού τομέα για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, ενώ δεν θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των παλαιότερων υπαλλήλων.

    - διασφαλίζεται η εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και δεν θίγονται οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ.

    Στο ίδιο θέμα ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι αλλαγές που προωθούνται σήμερα στις ΔΕΚΟ είναι μονόδρομος,γιατί είναι υποχρεωμένες να λειτουργήσουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, να καλύψουν το χρόνο και το έδαφος που έχασαν, να γίνουν ανταγωνιστικές.

    Εκτεταμένη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Καραμανλής και στα θέματα της διαφάνειας, δίνοντας συνολική απάντηση στις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν απο την υπόθεση Παλαιοκρασσά και παράλληλα εξαπολύοντας επίθεση στο ΠΑΣΟΚ.

    "Γι'αυτούς που κυβερνούσαν για 20 χρόνια, γι' αυτούς που συμβιβάστηκαν με την διαφθορά και την διαπλοκή, γι'αυτούς που όψιμα παριστάνουν τις τιμητές, η διαφάνεια δεν είναι παρά μόνο ένα κενό περιεχομένου σύνθημα. Γι'αυτούς δεν είναι παρά μόνο μία κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στην οποία νομίζουν πως μπορούν να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους. Για μας είναι μία πάγια και αδιαπραγμάτευτη αρχή που την αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη".

    Στο ίδιο θέμα ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ούτε οι μειοψηφίες των βολεμένων, ούτε οποιαδήποτε οργανωμένα συμφέροντα και πρόσθεσε ότι "θεσπίζουμε κανόνες διαφάνειας, κανόνες ισονομίας και ισοπολιτείας, κανόνες που δεν επιτρέπουν ούτε εύνοια, ούτε αυθαίρετους αποκλεισμούς, ενισχύουμε και θωρακίζουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας, είμαστε σε πλήρη συστράτευση με ολόκληρη την κοινωνία, δίνουμε αγώνα σε όλα τα μέτωπα της διαφθοράς και της διαπλοκής με αμείωτη ένταση, αδιαπραγμάτευτα και ασυμβίβαστα".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση στην οικονομία που παρέλαβε απο τις προηγούμενες κυβέρνησεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα μπήκε στον 21ο αιώνα κουβαλώντας τεράστια οικονομικά βάρη και βαθιά ριζωμένα δομικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είχε μείνει ουραγός μεταξύ των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κρίσιμους οικονομικούς δείκτες, όπως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το δημόσιο χρέος, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το κατά κεφαλήν εισόδημα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

    Πρόσθεσε, πάντως, με αισιοδοξία ότι "η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το μέλλον, η νέα εποχή ανοίγει καινούργιους δρόμους για την αξιοποίηση της δημιουργικότητας των Ελλήνων, των μεγάλων δυνατοτήτων της κοινωνίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας".

    Ο Κώστας Καραμανλής κινήθηκε σε συναινετική λογική, λέγοντας ότι "ακούμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους πολίτες, επιζητούμε την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα δημόσια πράγματα, επιδιώκουμε σταθερά το διάλογο, τη συνεννόηση, τη σύνθεση απόψεων και ιδεών, επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συνένωση των δυνάμεών μας. Είναι επιλογή ευθύνης με στόχο το μέγιστο κοινωνικό όφελος".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι όλοι οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς υπουργείων, οι επικεφαλείς δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, υποχρεούνται να συνεργάζονται στενά με όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όλοι οι βουλευτές μπορούν να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο τις επαφές που έχουν με τις τοπικές κοινωνίες.

    Ομιλία κ.Αλογοσκούφη

    Αισιόδοξη νότα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε εκτεταμένα "στις μεγάλες αντιξοότητες που κληρονόμησε απο το παρελθόν η κυβέρνηση" και επεσήμανε ότι υπήρχαν μεγάλα κρυφά ελλείμματα και χρέη που κανείς δεν γνώριζε το ακριβές ύψος τους.

    Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι αρνητικές προβλέψεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν επαληθεύτηκαν και ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε πολιτική ήπιας προσαρμογής, πετυχαίνοντας όμως τη μείωση των ελλειμμάτων, χωρίς ύφεση ούτε αύξηση της ανεργίας.

    Αντίθετα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η ελληνική οικονομία το 2005 πέτυχε αξιοσημείωτο ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, ενώ παράλληλα μειώθηκε η ανεργία περισσότερο απο μισή ποσοστιαία μονάδα, κάτι το οποίο χαρακτήρισε πρωτοφανές στη πρόσφατη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αναφερόμενος στην επόμενη χρονιά, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το 2006 είναι ένα ακόμη κρίσιμο έτος για την ελληνική οικονομία και έδωσε τις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, που είναι:

    - η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω απο το 3% του ΑΕΠ,

    - η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,

    - η αύξηση της απασχόλησης, με στοχευμένες δράσεις για τη μείωση του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Αναφέρθηκε, δε, στους άμεσους στόχους του προϋπολογισμού, στους οποίους περιλαμβάνονται η μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ, ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσίου χρέους, η ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

    Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το οποίο χαρακτήρισε ένα διαχρονικό, διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρά μέτρα, αλλά με μπαλώματα και ημίμετρα.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τους νόμους και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε ότι ήδη σημειώνονται μεγάλες επιτυχίες απο την υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, με την αναδιοργάνωση των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων, την επαναφορά της υποχρεωτικής υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και με τις κυρώσεις για τους μη συνεπείς φορολογούμενους.

    Ομιλία κ.Σιούφα

    Στη δική του ομιλία ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει απο την αδράνεια, την απραξία, τη συντήρηση και τη στασιμότητα και πρόσθεσε ότι εδώ και 20 μήνες η κυβέρνηση χτίζει ένα ανθρωποκεντρικό πρότυπο ανάπτυξης που δεν χτίστηκε στα 20 χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    "Ακολουθούμε απόλυτα εφικτό σχέδιο για μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, εφαρμόζουμε με τόλμη και κοινωνική ευαισθησία συγκροτημένο σχέδιο αλλαγών, τομών και μεταρρυθμίσεων", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας.

    Αναφέρθηκε εκτεταμένα στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την ενέργεια, λέγοντας ότι μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να καλύψει κενά και ελλείψεις του παρελθόντος και παράλληλα άρχισε να δημιουργεί μία νέα δυναμική και μακρόπνοη στρατηγική ενέργειας.

    Εδωσε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του, οι οποίοι είναι η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, η προώθηση μεγάλων έργων που καθιστούν τη χώρα διεθνή ενεργειακό κόμβο, ο περιορισμός της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας και η εξοικονόμηση ενέργειας.

    Σημείωσε ότι προωθούνται με εντατικούς ρυθμούς μεγάλα διεθνή έργα, όπως η κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο απο τις χώρες παραγωγής στην Ελλάδα, την Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη. Ανέφερε επίσης την πολιτική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων

    Στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, οι οποίοι εκλήθησαν να μιλήσουν σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην πρακτική αυτή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου σημείωσε ότι είναι μία διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και εκτιμήσεων με τους κοινωνικούς φορείς και παράλληλα εκπέμπει το μήνυμα για διαρκή, αμφίδρομη επικοινωνία, για συνεννόηση και συναινετικές μεταρρυθμίσεις.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως "τα προβλήματα διογκώνονται και δεν αντιμετωπίζονται, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται και μέσα στο οποίο εντείνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις".

    Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, του είπε "δεν έρχονται όλα στα αυτιά σας" και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα μπορούσαν να έχουν αναζητηθεί συνθέσεις, εάν οι αρμόδιοι υπουργοί ανταποκρίνονταν στις εκκλήσεις διαλόγου της Συνομοσπονδίας και ανέφερε χαρακτηριστικά το ασφαλιστικό και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2006 επιφυλάσσει μείωση εισοδημάτων και περισσότερους φόρους για τους εργαζόμενους, καθώς επίσης και αύξηση της αδυναμίας ανταπόκρισης στο κόστος ζωής. Υποστήριξε ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση στους τομείς της παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και παράλληλα αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων. Κατέληξε ότι όσο η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο, το συνδικαλιστικό κίνημα καταθέτει προτάσεις.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα και σημείωσε ότι είναι πρόβλημα η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική οικονομία. Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα μας δαπανά τα λιγότερα για έρευνα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι η κοινωνία είναι ώριμη για τις μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει να υπάρχει πλέον δισταγμός, ενώ σημείωσε ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών, που στον προϋπολογισμό είναι 6,4%, θα έπρεπε να είναι βραδύτερη για να δοθεί το μήνυμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Αρμενάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις και ότι η χώρα έχει κρυμμένες και αναξιοποίητες δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν με το άνοιγμα των αγορών. Είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρό, είναι όμως ένα εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας. Τέλος, ανέφερε ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και ότι χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στις ιδιωτικοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασιμάτης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός επιδιώκει δημοσιονομική ισορροπία, που θα έχει αποτέλεσμα τον απεγκλωβισμό της χώρας απο την Ευρωπαϊκή επιτήρηση. Η κυβέρνηση, είπε, θα πρέπει να διατηρήσει τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς για τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και θα πρέπει να συνεχίσει τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις και ρήξεις με το παρελθόν, με τολμηρότερα βήματα.

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Μουμουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των εισοδημάτων των αγροτών.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ για ομιλία Καραμανλή στη ΚΟ της ΝΔ

    Ως προσπάθεια εμψύχωσης των βουλευτών της ΝΔ με επίδειξη αποφασιστικότητας από τον πρωθυπουργό ερμήνευσε το ΠΑΣΟΚ τη σημερινή παρουσία και ομιλία του κ. Κώστα Καραμανλή στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Νίκος Αθανασάκης.Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής εδώ και 20 μήνες επαναλαμβάνει τις ίδιες εξαγγελίες οι οποίες διαψεύδονται καθημερινά.Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, συνεχίζει να παριστάνει το σημαιοφόρο κατά της διαφθοράς και να επιτίθεται στην αντιπολίτευση.

    Αναφερόμενος στις προωθούμενες, από την κυβέρνηση, αλλαγές στις ΔΕΚΟ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμμία μεταρρύθμιση και αναρωτήθηκε αν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση θα γίνουν κερδοφόρες οι ΔΕΚΟ, καθώς, όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση καθημερινά, με την πολιτική της, καθιστά ζημιογόνες κερδοφόρες ΔΕΚΟ.

    ΚΚΕ γιά ομιλία πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ.

    «Η συνταγή που πρότεινε ο πρωθυπουργός «περί κοινών στόχων και κοινού οφέλους εργαζομένων- επιχειρηματιών» δεν βρέθηκε και δεν έγινε πουθενά. Σημαίνει υποταγή της εργατικής τάξης στο κεφάλαιο», επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ. Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αποδεικνύεται καθημερινά πως δεν ανοίγει κανένα «νέο δρόμο» και προσθέτει ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν διαφέρει σε τίποτα από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είναι η ίδια πολιτικη που εφαρμόζεται στην ΕΕ και έχει το ίδιο αποτέλεσμα, ότι δηλαδή είναι «επώδυνη για το λαό και ωφέλιμη για την πλουτοκρατία».

    [02] Εγκαίνια συνοριακής διάβασης Εξοχή-Ντέλτσεφ

    Τη σήραγγα, που κατασκευάστηκε έτσι, ώστε να διευκολυνθεί το άνοιγμα της νέας συνοριακής διόδου ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, στην Εξοχή της Δράμας, θα εγκαινιάσουν, την επόμενη Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Γιόργκι Παρβάνοφ.

    Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει στη μέση της σήραγγας, ενώ, προηγουμένως, θα έχει υπογραφεί η σχετική διακρατική συμφωνία από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη και το Βούλγαρο ομόλογό του.

    Η νέα δίοδος Ίλιντεν-Εξοχή θα συνδέσει τη Δράμα με τη βουλγαρική πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ και η κατασκευή της σήραγγας ήταν αναγκαία γιά να προστατευθεί σπάνιο είδος αρκούδας, που ζει στην περιοχή.

    Οικολογικές οργανώσεις είχαν προσφύγει κατά των αρχικών σχεδίων γιά την κατασκευή της οδικής σύνδεσης, η οποία δεν προέβλεπε σήραγγα, υποστηρίζοντας πως θα είχε αρνητικές συνέπειες στην αναπαραγωγή της αρκούδας, που ζει στη Ροδόπη.

    Η σήραγγα, η οποία αποτέλεσε τη λύση στο πρόβλημα, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση 10 εκ. ευρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η αρχική συμφωνία γιά το άνοιγμα της διόδου είχε γίνει το 1995.

    [03] Ο κ. Παπανδρέου στο Αγιον Ορος

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,συναντάται σήμερα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Το απόγευμα θα μεταβεί στο Αγιον Όρος, ύστερα από πρόσκληση της Ιεράς Κοινότητος.

    Χθες, συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΒΕ και ΓΕΣΑΣΕ, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2006 και για το νομοσχέδιο που αφορά τις ΔΕΚΟ.

    Ο κ.Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι θα καταργήσει τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ, λέγοντας ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στη φτώχεια και την ακρίβεια. Πρόσθεσε επίσης, οτι ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, και οτι η οικονομική κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

    Την ανησυχία της ΓΕΣΕΒΕ για την πιθανότητα επιβολής νέων άμεσων ή έμμεσων φόρων, για τη μείωση των κονδυλίων προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, για την αύξηση της φορολογίας σε περίπου 630.000 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και για τη συνεχή μείωση του οικογενειακού εισοδήματος που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά, εξέφρασε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ο προέδρός της Δημήτρης Ασημακόπουλος.

    Στην αρχή της συνάντησης, που εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο κ. Παπανδρέου είπε προς τους εκπροσώπους της ΓΕΣΕΒΕ ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πολλά προβλήματα τόσο στο σύνολό του όσο και σε επιμέρους ρυθμίσεις του.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε, επίσης, με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης όπου παραμένει σταθερά ο συντελεστής επιστροφής και ο ΦΠΑ που πλήττει τους αγρότες ως παραγωγούς και καταναλωτές, είναι τα αρνητικά σημεία του προϋπολογισμού που θα πλήξουν την εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας και θα φέρουν σε ακόμα δυσκολότερη θέση την ανταγωνιστικότητά της, δήλωσε ο πρόεδρός της Τζανέτος Καραμίχας μετά τη συνάντηση.

    Οπως είπε ο κ. Καραμίχας αυτά ήταν τα ζητήματα που ανέδειξε η ΠΑΣΕΓΕΣ στη συζήτηση, ενώ στην αρχή της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ που αποδείχθηκαν ακάλυπτες επιταγές και πρόσθεσε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο, κάτι που ο ίδιος όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν από τις περιοδείες τους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Συνάντηση Παπανδρέου με Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ( ΕΣΕΕ)

    "Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία, ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και ξεκινώντας από μία κακώς εννοούμενη απογραφή που ολοι μας είχαμε συμφωνήσει να γίνει με διαφάνεια, σοβαρότητα αλλά και έλεγχο για να μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι στα στοιχεία, έχουμε βρεθεί σε μια οικονομική κατάσταση που πάει από το κακό στο χειρότερο", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της συνάντησής του με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ( ΕΣΕΕ).

    "Μεταρρυθμίσεις δεν βλέπουμε, ο νόμος για τις ΔΕΚΟ δεν είναι για μας σοβαρή μεταρρύθμιση και κινείται σε μια λογική που δεν θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ούτε θα συμβάλει σε ένα σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των κρατικών υπηρεσιών και εξυγίανση της αγοράς", είπε ακόμη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος σε σχετικές επισημάνσεις του Προέδρου του ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είπε ότι "το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό". "Η εργασιακή ειρήνη", τόνισε, "είναι ένα σημαντικό στοιχείο σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας μας που είχαμε καταφέρει και είχαν καταφέρει οι κοινωνικοί φορείς να διαμορφώσουν τα τελευταία χρόνια".

    [04] Η Αλέκα Παπαρήγα στο Κορωπί

    Το πλαίσιο της συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα παρουσιάσει η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα το απόγευμα,στην αίθουσα του Δημαρχείου Κορωπίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων και Λαυρεωτικής. Νωρίτερα στο ίδιο χώρο η κ. Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

    [05] Την Τρίτη στην ολομέλεια Βουλής το ν/σ για ΔΕΚΟ

    Χωρίς καμία αλλαγή, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΚΟ και αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Τρίτη.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας».

    «Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρούμε τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της σπατάλης και της κακοδιοίκησης στις ΔΕΚΟ. Είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της χώρας των τελευταίων 15 ετών. Στόχος μας να λειτουργούν πλέον με διαδικασίες που θα εγγυώνται τον σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων και την προσφορά των υπηρεσιών που πρέπει στο κοινωνικό σύνολο», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ έβαλε βόμβα στα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης και της κοινωνικής ομαλότητας». Το πρωί η ΓΣΕΕ διοργανώνει σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ για το συντονισμό της δράσης τους για το νομοσχέδιο .

    [06] Γ. Κουμουτσάκος για δηλώσεις Τ. Ρις

    Την εποχή αυτή, η Ελλάδα ως δραστήριο μέλος της Διεθνούς Κοινότητας έχει μια τέτοια ποιότητα σχέσεων με όλα τα κράτη, η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρεμβάσεων και επεμβάσεων στα εσωτερικά της, πόσο μάλλον, μεταξύ φίλων και συμμάχων. Αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ

    Γ.Κουμουτσάκος σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις.

    Ο κ. Κουμουτσάκος δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των δηλώσεων του αμερικανού διπλωμάτη, που αφορούν σειρά από θέματα, όπως θέματα διαφθοράς, τις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας, αλλά και άλλα που έχουν σχέση με την αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών F-16.

    Όπως εξήγησε ο κ.Κουμουτσάκος η προβολή των εθνικών προϊόντων μιας χώρας είναι στοιχείο της διπλωματικής πρακτικής στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και δεν έχει τίποτε το μεμπτό.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση επισήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών απουσίαζε από την συνάντηση του κ.Ρις με τον πρωθυπουργό, λόγω της αποστολής του σε Πρίστινα και Βελιγράδι και πρόσθεσε ότι ο Π.Μολυβιάτης είναι ενήμερος για τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν, εφόσον η αλληλοενημέρωση είναι στοιχείο της πρακτικής της κυβέρνησης.

    [07] Οι δημοσιονομικές προοπτικές στο επίκεντρο των συνομιλιών Καραμανλή και Μπλερ

    Οχτώ Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στο τελευταίο 24ωρο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στρίτ στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού και μεταξύ αυτών ήταν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον οποίο ο Βρετανός ομόλογός του παρέθεσε σήμερα γεύμα εργασίας.

    Πριν από το γεύμα οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ελλάδας είχαν δεκάλεπτη τετ-α-τετ συζήτηση χωρίς την παρουσία συμβούλων τους.

    Το θέμα των συνομιλιών των κκ Κ. Καραμανλή και Τ. Μπλερ ήταν οι δημοσιονομικές προοπτικές και ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2007-2013. Ενα θέμα το οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο.

    "Οι δημοσιονομικές προοπτικές ήταν το βασικό θέμα που συζητήσαμε με τον κ, Μπλερ", δήλωσε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας: "Είναι ένα θέμα δύσκολο το οποίο έγινε δυσκολότερο μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας τον Ιούνιο, είναι πολύ δύσκολο εξ ορισμού να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε 25 χώρες καθώς η καθε μία έχει τις δικές της απόψεις και προτεραιότητες.

    Εμείς παρουσιάσαμε και επιμείναμε στις θέσεις μας και τα επιχειρήματά μας που έχουν δύο βασικούς άξονες: Πρώτον πιστεύουμε σε μία Ευρώπη συνοχής που σημαίνει πολιτικές συγκλίσεις για τα φτωχότερα κράτη-μέλη και δεύτερον πρέπει να είναι δίκαιος ο τρόπος της κατανομής του κόστους της Διεύρυνσης. Εμείς επιμένουμε, δίνουμε τις μάχες μας, αγωνιζόμαστε, παίρνουμε πρωτοβουλίες, δημιουργούμε συμμαχίες με άλλες χώρες και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι τέλος για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας".

    Σε ερώτηση αν διαπίστωσε ότι υπάρχουν περιθώρια επίτευξης συμφωνίας μέχρι την άλλη εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί η Συνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Καραμανλής απάντησε: "Δεν μπορώ να το αποκλείσω, θα επιμείνω ομως στο εξής. Βρισκόμαστε σε μία λεπτή και πολύ ευαίσθητη φάση μιας σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 December 2005 - 22:16:38 UTC