Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Προώθηση εσωτερικού τουρισμού
  • [03] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ
  • [04] Χιόνια, βροχές και καταιγίδες.
  • [05] Ενθρόνιση Πατριάρχη Ιεροσολήμων
  • [06] Ορκίστηκε η Αγγελα Μέρκελ
  • [07] «Κανένας νέος φόρος το 2006»

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

    Συνεδριάζει σήμερα η κυβερνητική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Χθες,ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και των μελών του υπουργικού συμβουλίου, κατέθεσε στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2006.

    Η συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως δήλωσε αμέσως μετά η κ Μπενάκη, θα αρχίσει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης της 22ας του ίδιου μήνα, μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

    Θα προηγηθεί η επεξεργασία του προϋπολογισμού από την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 29 Νοεμβρίου.

    Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2006, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός συνδυάζει υπεύθυνες απαντήσεις στις δύο βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Πρώτον, να συνεχίσει να απαλλάσσεται από τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος περιορίζοντας τα ελλείμματα και τα χρέη και, δεύτερον, να προχωρήσει με σιγουριά και ασφάλεια σε ένα καλύτερο αύριο.

    "Συνδυάζει την ανάγκη για μείωση μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, με το βασικό μας στόχο για ενίσχυση της ανάπτυξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι στους άμεσους στόχους για το 2006 περιλαμβάνονται η μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ, ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσίου χρέους και η ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

    Παράλληλα, είπε, ότι η οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο δεν αποτελεί δευτερεύοντα στόχο, αλλά πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο.

    Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού

    Η μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 από 4,3% που είναι σήμερα, είναι ο βασικός στόχος του νέου προϋπολογισμού. Παράλληλα επιδιώκεται η ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών και της σπατάλης, καθώς και η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

    Επίσης περιγράφεται το τοπίο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στο οποίο προβλέπεται ότι θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2006. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 3,2% έναντι 3,5% φέτος και η ανεργία στο 9,8% έναντι 10,4% που είναι σήμερα. Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένες κατά 9,1% .

    Στο νέο προϋπολογισμό οι αποδοχές και συντάξεις στο Δημόσιο θα αυξηθούν κατά 6,1% το 2006 . Πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες για επιχορηγήσεις στον ΟΓΑ θα είναι αυξημένες κατά 7%, στο ΙΚΑ κατά 6,3%, στο ΝΑΤ 8%, στο ΤΕΒΕ 3,8%, ενώ οι δαπάνες για την καταβολή του αυξημένου ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους (πλην των συνταξιούχων του Δημοσίου) θα είναι αυξημένες κατά 6,7%. Επίσης οι δαπάνες για κοινωνική χρηματοδότηση λοιπών φορέων θα είναι αυξημένες κατά 9,6%.

    Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξαγγέλλει παράλληλα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από το 2007, η οποία θα συνδυαστεί και με αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος. Επίσης, ταυτόχρονα με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων από την 1.1.2006 (ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές), θα αυξηθεί σημαντικά το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και το αφορολόγητο όριο για κληρονομιές (το τελευταίο θα ανέλθει στα 80.000 ευρώ). Σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού , Κώστα Καραμανλή , η κυβερνητική επιτροπή.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    "Mνημείο αναξιοπιστίας και ανικανότητας της κυβέρνησης της ΝΔ" χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2006 το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων.Εκτιμά ότι οδηγεί σε μείωση της ανάπτυξης, σε αύξηση της ανεργίας, επιβαρύνει ιδιαίτερα τα χαμηλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα και σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει νέα έκτακτα μέτρα.

    Βαθιά ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό το ΚΚΕ και επισημαίνει "ότι μεγαλώνει και διευρύνει προκλητικά τη ληστεία των λαϊκών στρωμάτων προς όφελος της πλουτοκρατίας".

    Για προϋπολογισμό λεηλασίας μισθών και συντάξεων, άγριας περικοπής κοινωνικών δαπανών και δημοσίων επενδύσεων, νέας δυσβάστακτης φορολογίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, έκανε λόγο ο ΣΥΝ.

    [02] Προώθηση εσωτερικού τουρισμού

    Τον καθοριστικό ρόλο των Περιφερειών της χώρας μας στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού ανέδειξε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του 1ου Hellenic Travel Show, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο σταθμό του Μετρό Συντάγματος.

    Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα "Μένουμε Ελλάδα", σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος, δίνοντας ζωή στην ελληνική περιφέρεια.

    Εξι περιφέρειες της Ελλάδας και ο ΕΟΤ παρουσιάζουν το χειμερινό τους προφίλ στον εκθεσιακό χώρο του μετρό, όπου περισσότεροι από 150.000 Αθηναίοι θα μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση καθημερινά, έως και το Σάββατο που αυτή διαρκεί.

    Το επόμενο Hellenic Travel Show θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού και θα συμμετάσχουν οι υπόλοιπες Περιφέρειες. Το Hellenic Travel Show τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και διοργανώνεται από την εταιρία Greek Travel Export.

    [03] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ

    Την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση "δεν θα αποτολμήσει πρόωρες εκλογές" διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Η εκτίμηση του κ.Παπανδρέου στηρίζεται, όπως είπε ο ίδιος, στο ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει αδιέξοδα και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική και δεν έχει να επιδείξει τίποτα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στα Γρεβενά επισκέφθηκε έργο του ΠΑΣΟΚ. Επισης είπε ότι ο κ. Καραμανλής στηρίζει την επιχειρηματολογία του σε δύο πράγματα. Πρώτον στο ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον ότι φταίνε τα συμφέροντα αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να το επικαλείται άλλο αυτό.

    Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι όσα έχει πει παρερμηνεύτηκαν και δήλωσε κατηγορηματικά ότι "προφανώς και θα πάμε όλοι μαζί". Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως όταν λέω ανανέωση δεν εννοώ ηλικιακή ανανέωση.

    Δήλωσε επίσης ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να αισθανθούν μέρος της προσπάθειας που κάνει το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος αυτό πιστεύει. Και τόνισε ότι δεν σκοπεύει να χαρίσει την ανανέωση, τη μεταρρύθμιση και την αλλαγή στη ΝΔ. Δεν πρέπει, ανέφερε, να πέσουμε στη λούμπα της αποστρατείας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους συντονιστές να ενημερώσουν σχετικά με τις θέσεις για την ανανέωση ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τόνισε πως δεν θα δεχθεί άγονες αντιπαραθέσεις. Τέρμα οι αντιπαραθέσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου, μετά το τέλος της συνεδρίασης και ερωτηθείς για την ανάληψη εκ μέρους του της προεδρίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέφερε ότι είναι μια πολύ τιμητική και προνομιακή θέση στη διεθνή σκηνή, καθώς ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι αυτόματα συνομιλητής του Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε στους δημοσιογράφους και διαβεβαίωσε τους συντονιστές του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι εκλεγόμενος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε και για τα γεγονότα στην Τουρκία και ανέφερε ότι σε λίγο διάστημα θα μεταβεί στη γειτονική χώρα ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προκειμένου να ελέγξει κατά πόσο η Τουρκία ακολουθεί τα βήματα που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει κατά την ενταξιακή διαδικασία. Και χαρακτήρισε σπασμωδικές τις κινήσεις που γίνονται στην Ανατολική Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν.

    Ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για την αυξημένη παρουσία των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και απάντησε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει πολύ προσεκτικά. Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία αμερικανικού οπλισμού στα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι αυτά βρίσκονται εκεί κατά παράβαση των αποφάσεων του Κογκρέσου. Ολα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι πιθανόν να μην συνέβαιναν αν δεν είμασταν απλοί παρατηρητές στη Λουκέρνη.

    Πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο Δημήτρης Ρέππας συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την ανάδειξή του στη θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τονίζοντας πως "αυτό δεν αντανακλά μόνο το μέχρι τώρα έργο σας και το διεθνές κύρος που έχετε αποκτήσει, αλλά είναι και μια επένδυση ελπίδας για το μέλλον. Και αυτή η επένδυση γίνεται στο πρόσωπό σας θα επεκταθεί και στην Ελλάδα, η οποία έτσι αποκτά ένα ακόμη βήμα για να προβάλει τις θέσεις της".

    Απαντώντας ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως "πάντα, το δικό μου στοίχημα, αλλά και το δικό μας στοίχημα, είναι να αναδείξουμε έναν διαφορετικό δρόμο για την Ελλάδα. Υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος για την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε ένα δρόμο χωρίς μιζέρια και εσωστρέφεια. Το στοίχημά μας, είναι να προετοιμάσουμε τον Έλληνα και την Ελλάδα για ένα διαφορετικό παγκόσμιο γίγνεσθαι, να εξοπλίσουμε τον Έλληνα και την Ελληνίδα με όλες τις δυνατότητες, για να μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι η επιλογή την οποία έκανε στο πρόσωπό του η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι αποτέλεσμα, όχι μόνο της δικής του διεθνούς δραστηριότητας αλλά και της δουλειάς, η οποία έχει γίνει στο ΠΑΣΟΚ, "με τις νέες αρχές που έχουμε βάλει, τη συμμετοχική δημοκρατία, τις λειτουργίες του ανοιχτού κόμματος τη συμμετοχή των γυναικών, τη συμμετοχή της νεολαίας, των μεταναστών, τη διαφάνεια, και την όλη Ανασυγκρότηση του Κινήματός μας, με τις νέες δομές".

    Ο κ. Παπανδρέου διεβεβαίωσε ότι τα νέα του καθήκοντα, δεν θα τον αποσπάσουν από τη δουλειά για την Ελλάδα, που είναι η πρώτη του προτεραιότητα.

    [04] Χιόνια, βροχές και καταιγίδες.

    Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα. Ηδη σε πολλές περιοχές της ορεινής ηπειρωτικής χώρας χιονίζει, ενώ τις πρωϊνές ώρες η θερμοκρασία στο Νευροκόπι είχε πέσει στους μείον 11 βαθμούς Κελσίου. Σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου στα ορεινά, τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Από το απόγευμα ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττουν τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ στα πελάγη θα επικρατούν απο το βράδυ θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάσουν και τα εννέα μποφόρ.

    Ηδη, ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την κακοκαιρία.

    [05] Ενθρόνιση Πατριάρχη Ιεροσολήμων

    Με σεμνότητα ενθρονίστηκε σήμερα ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

    Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Π. Σκανδαλάκης, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ από όλες τις Εκκλησίες και τα Πατριαρχεία καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Επίσης παρέστησαν αντιπροσωπείες των Παλαιστινίων και των Ιορδανών.

    Ο νέος Πατριάρχης στον ενθρονιστήριο λόγο του αναφέρθηκε στις πρόσφατες δοκιμασίες που πέρασε το Πατριαρχείο τονίζοντας ότι "διήλθαμε δια πυρός και ύδατος, μια περίοδο που συντάραξε την Ορθόδοξη Εκκλησία και το χριστεπώνυμο πλήρωμα καλούμεθα να ανταποκριθούμε ως Έλληνες εν πνεύματι καταλλαγής για το έθνος με σεβασμό στους νόμους των τριών κρατών. Μόνο υπό την σκέπη των θεοφόρων πατέρων και του Αγίου Πνεύματος θα ανασύρουμε το Πατριαρχείο από το πέλαγος της φθοράς και της απάτης". Ο Πατριάρχης κατέληξε επισημαίνοντας το βάρος της αποστολής που αναλαμβάνει.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την σημερινή ημέρα για το Πατριαρχείο και τόνισε ότι σηματοδοτείται η έναρξη της νέας του πορείας.

    Χαρακτήρισε σεμνή, αλλά ταυτόχρονα και λαμπρή την τελετή, η οποία, όπως είπε, ανταποκρίνεται στην προσωπικότητα και τους ευγενείς στόχους του Πατριάρχη.

    "Το Πατριαρχειο Ιεροσολύμων, είπε, γνώρισε πρόσφατα μεγάλους κλυδωνισμούς που απείλησαν προς στιγμήν να το εκτρέψουν από την πορεία του. Η παμψηφεί εκλογή σας, όμως διατράνωσε τη βούληση της αγιοταφιτικής αδελφότητας να αγωνιστεί για την αποκατάστασή της στην ένδοξη θέση η οποία της αξίζει στο σύγχρονο κόσμο".

    Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ιδιαίτερα τον ρόλο του Πατριαρχέιου, χαρακτηρίζοντας το παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και κατέληξε τονίζοντας ότι στον αγώνα του θα βρεί πάντοτε αρωγό την Ελλάδα.

    Λίγο αργότερα στην αίθουσα του Θρόνου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος απευθυνόμενος στο νέο Πατριάρχη επισήμανε τις δοκιμασίες που πέρασε πρόσφατα το Πατριαρχείο και τόνισε ότι ο νέος Πατριάρχης είναι ο "εκλεκτός του Θεού που φέρει στους ώμους του έναν σταυρό όπως φέρουν όλοι οι προκαθήμενοι των αυτοκεφάλων εκκλησιών. Τόνισε ότι το έργο που αναλαμβάνει ο νέος Πατριάρχης είναι δυσχερές και επίπονο. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι το φρόνημα, η πείρα και η ευγένεια του νέου Πατριάρχη θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας. Και ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε λέγοντας ότι και η εκκλησία της Ελλάδος θα βοηθήσει το Πατριαρχείο εφόσον ζητηθεί αρμοδίως.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης δήλωσε ότι "με τη σημερινή σεμνή και ταυτόχρονα λαμπρή τελετή ενθρόνισης του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας κλείνει μια μακρά και δύσκολη περίοδος αναστάτωσης η οποία ταλάνισε στο πρόσφατο παρελθόν την αδελφότητα αλλά και τους πιστούς. Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να υπενθυμίσω ότι μοναδικό και σταθερό μέλημα της Ελλάδας ήταν ανέκαθεν η θωράκιση του παλαίφατου αυτού θεσμού προς όφελος της Ορθοδοξίας και του μηνύματος που αυτή δίνει σε όλο τον κόσμο για ειρήνη, συμφιλίωση και πρόοδο".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε, επίσης, με τον Ισραηλινό πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ.

    Ας σημειωθεί ,τέλος, ότι ο προηγούμενος Πατριάρχης Ειρηναίος παραμένει έγκλειστος στα διαμερίσματά του στο Πατριαρχείο και διάλεξε τη σημερινή μέρα για να δηλώσει στην εφημερίδα "Τζερούσαλεμ Ποστ" ότι εκείνος είναι ο κανονικός Πατριάρχης, ότι παραμένει αφοσιωμένος στον Πανάγιο Τάφο και την Ελλάδα, εξέφρασε την υποστήριξή του στο Ισραήλ και τόνισε ότι είναι παράνομοι όσοι ανέβασαν στο θρόνο το νέο πατριάρχη και κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν πούλησε τίποτα.

    Αργα το βράδυ η αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα.

    [06] Ορκίστηκε η Αγγελα Μέρκελ

    Η Αγγελα Μέρκελ ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου, από το οποίο λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας.

    Μετά την εκλογή της από την Μπούντεσταγκ η Μέρκελ, 51 ετών, επισκέφτηκε τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ, ο οποίος την ανακήρυξε επίσημα καγκελάριο στη θέση του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Η Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Αγγελα Μέρκελ ηγείται μιας κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" μεταξύ των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

    Η Μέρκελ είναι η όγδοη καγκελάριος στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας και η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό, ενώ ταυτόχρονα στις "πρωτιές" αυτής της εκλογής συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η νέα καγκελάριος - αν και γεννημένη στο Αμβούργο - προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου ξεκίνησε πριν από δεκαπέντε χρόνια την πολιτική της καριέρα μετά την "πτώση του τείχους του Βερολίνου".

    Η εκλογή της Μέρκελ ήδη από τον πρώτο γύρο ήταν ούτως ή άλλως δεδομένη λόγω του μεγάλου "περισσεύματος" ψήφων που διαθέτουν στο γερμανικό Κοινοβούλιο ("Μπούντεσταγκ") οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, ωστόσο οι 50 "διαρροές" που σημειώθηκαν στη μυστική ψηφοφορία, προκάλεσε διαφορετικές - έως και αντιφατικές - αξιολογήσεις, μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών (των εκπροσώπων δηλαδή των δύο εταίρων) από τη μία πλευρά και των πολιτικών σχολιαστών και ειδικών αναλυτών, από την άλλη.

    Σε σύνολο 614 βουλευτών η Μέρκελ χρειαζόταν 308 ψήφους για να εκλεγεί με την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία καγκελάριος. Τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) διαθέτουν 226 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 222, συνολικά δηλαδή 448, πράγμα που σημαίνει ένα "περίσσευμα" της τάξης των 140 ψήφων. Η Μέρκελ έλαβε 397 ψήφους - 51 ψήφους δηλαδή λιγότερες. Δύο βουλευτές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία , μία ψήφος χαρακτηρίστηκε άκυρη, ενώ καταγράφτηκαν 202 "όχι". Με δεδομένο, (σύμφωνα με δεσμευτικές δηλώσεις), ότι τα τρία μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης - που διαθέτουν συνολικά 166 έδρες, 61 το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), 54 το Κόμμα της Αροιστεράς (Linke) και 51 οι Πράσινοι - ψήφισαν "όχι", τα 36 "όχι" και τα 12 λευκά που υπολείπονται προέρχονται από βουλευτές που ανήκουν στα κόμματα του "μεγάλου συνασπισμού".

    Το μεγάλο "περίσσευμα" ψήφων που διέθεταν CDU/CSU και SPD παρείχε ίσως την "πολυτέλεια" να υπάρξει ένας μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο αριθμό βουλευτών που δεν ψήφισαν τη νέα καγκελάριο. Σύμφωνα με τις "προκαταρκτικές" εκτιμήσεις υπολογιζόταν ότι ο αριθμός εκείνων των βουλευτών που δεν θα έδινε θετική ψήφο - κυρίως από τις τάξεις του SPD και, περιθωριακά ίσως από το CDU - δεν θα υπερέβαινε τους είκοσι. Ο λόγος ήταν βασικά για μία κατηγορία Σοσιαλδημοκρατών που δεν θα μπορούσαν να "ξεπεράσουν τη σκιά τους" και να ψηφίσουν τη Μέρκελ, είτε επί της αρχής είτε ως πρόσωπο, και δευτερευόντως για έναν ελάχιστο αριθμό Χριστιανοδημοκρατών, "δυσαρεστημένων" ίσως προσωπικών φίλων του απολακτισθέντα από τη Μέρκελ, Φρίντριχ Μερτς, που θα εξέφραζαν χωρίς πολιτικές επιπτώσεις τη δυσφορία τους.

    Πολιτικοί αναλυτές - όπως οι καθηγητές πολιτικών επιστημών Γιέγκερ και Φάλτερ - αξιολογώντας το γεγονός ότι η Μέρκελ πήρε τελικά 51 ψήφους λιγότερες από το σύνολο των 448 που διαθέτουν τα κόμματα του "μεγάλου συνασπισμού", έκαναν λόγο για "συμβολικό τραύμα" και "οριακά μικρό στραπατσάρισμα" της νέας καγκελαρίου, χωρίς ωστόσο επί της ουσίας να συνηγορούν σε μία δραματοποίηση των συνεπειών για την συνοχή και τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας απλώς ότι το εύρος των διαρροών σε αυτήν την καθοριστική ψηφοφορία, αποτελεί μία "προειδοποίηση" για μελλοντικές "δυσκολίες", που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Οι εκπρόσωποι των μεγάλων πολιτικών σχηματισμών πάντως, τόσο από την πλευρά CDU/CSU όσο και από το SPD εμφανίστηκαν - την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι - ικανοποιημένοι, θεωρώντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας "ικανοποιητικό", "αξιόπιστο" και "εγγύηση επιτυχίας της γιγαντιαίας προσπάθειας που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση".

    [07] «Κανένας νέος φόρος το 2006»

    «Το κράτος αυξάνει τα φορολογικά έσοδα λόγω χρεωστούμενων από το παρελθόν. Πολλοί φόροι χρωστούνται από το παρελθόν -από εταιρείες, επιχειρήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις από φυσικά πρόσωπα. Με άλλα λόγια, η πρόβλεψη για την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με τα χρωστούμενα. Κατά τα λοιπά, κανένας νέος φόρος δεν προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του 2006».

    Την απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,7% σε σχέση με πέρσυ και με αφορμή την παρατήρηση που είχε κάνει στις 22/12/03 ο Κώστας Καραμανλής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως οι φόροι από το ΄92 είχαν υπερτριπλασιαστεί, ενώ δεν είχαν, αντιστοίχως, υπερτριπλασιαστεί τα εισοδήματα των ελληνικών οικογενειών την ίδια περίοδο.

    Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες «διαφαίνεται το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ», ο κ.Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι στον Προϋπολογισμό του 2006 «δεν προβλέπεται κανενός είδους αύξηση φόρων».

    Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση για την αύξηση στο ΕΚΑΣ και στη σύνταξη του ΟΓΑ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτές θα είναι διπλάσιες από τον πληθωρισμό και διευκρίνισε ότι «παραδοσιακά τα θέματα των αυξήσεων καθορίζονται τον Ιανουάριο, αφού πρέπει να έχει προηγηθεί το κλείσιμο του πληθωρισμού του προηγουμένου έτους». Επί του θέματος αυτού, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι «σε κάθε περίπτωση ισχύει η δέσμευση πως στο τέλος της 4ετίας το ΕΚΑΣ θα φτάσει τα 230 ευρω και η σύνταξη του ΟΓΑ στα 330 ευρω».

    Ερωτηθείς για τη διαβεβαίωση ότι δεν προβλέπεται κανένας νέος φόρος και το γεγονός ότι και πέρσυ είχε παρασχεθεί η ίδια διαβεβαίωση, πλην, όμως, «τον Μάρτιο επεβλήθη η αύξηση του ΦΠΑ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «πέρσυ δεν είχε ολοκληρωθεί η απογραφή". Όταν ολοκληρώθηκε η απογραφή και κατεδείχθη το μεγάλο κενό που άφησε στην οικονομική κατάσταση η προηγούμενη κυβέρνηση, ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα. Τώρα, δεν έχουμε σε εξέλιξη απογραφή. Γνωρίζουμε πολύ καλά το μέγεθος του ελλείμματος που άφησε το ΠΑΣΟΚ και έχουμε αρχίσει να το αντιμετωπίζουμε με πολύ αποτελεσματικό, όπως όλοι αναγνωρίζουν, τρόπο, τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά στα παραδείγματα της Γερμανίας και της Πορτογαλίας που επικαλέστηκε για να καταδείξει αναλογίες με την ελληνική κυβερνητική πολιτική, ο κ.Ρουσόπουλος, ερωτηθείς, διευκρίνισε ότι η αναφορά έγινε για να υπομνησθεί ότι «όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%,υπήρξαν αντιδράσεις και κριτικές για τη φύση του μέτρου". Οι ίδιοι, όμως, που αντέδρασαν, αργότερα εσιώπησαν -όταν είδαν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας και την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας να λαμβάνουν μέτρα αντίστοιχα με αυτά που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

    Συνέντευξη Τύπου ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό

    "Καταιγίδα", που θα οδηγήσει την χώρα σε πολύ αρνητικές συνέπειες και σε αδιέξοδα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2006 η Βάσω Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

    Ο προϋπολογισμός είναι "στον αέρα", δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης και σε άνοδο της ανεργίας, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις του θα είναι πολύ πιο έντονες για την περιφέρεια, ανέφερε η επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Η Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παραπλανά το ελληνικό λαό", ότι "δεν μπορεί να είναι σοβαρή και υπεύθυνη", καθώς αλλάζει τόσο γρήγορα τα στοιχεία του από την κατάθεση του προσχεδίου πριν ενάμισι μήνα μέχρι σήμερα και επισήμανε ότι "όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πράξης της απογραφής της οικονομίας που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ".

    Η κ.Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να πάρει επιπρόσθετα μέτρα πριν τον Μάρτιο, ενώ έκανε λόγο για προοπτική μείωσης των πραγματικών μισθών και εισοδημάτων ως αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μετά 12 χρόνια. Απηύθυνε επίσης ερώτημα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σχετικά με το ποια μέθοδο θα ακολουθήσει για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F16. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο προώρων εκλογών, η κ.Βάσω Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό είναι υπόθεση της ΝΔ, προσθέτοντας "εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Και ο θεός ας τους φωτίσει".

    Ο Γιώργος Φλωρίδης, συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΚΟ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι ίσως ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ο τελευταίος για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, ενώ επισήμανε ότι "ευνοεί προκλητικά τους μεγάλους και μεταφέρει τα βάρη στον εργαζόμενο λαό".

    Ο βουλευτής Δημήτρης Μακρυπίδης, εισηγητής ΚΤΕ Οικονομίας, έκανε λόγο για προϋπολογισμό-τσουνάμι, οι αρνητικές συνέπειες του οποίου θα διαρκέσουν πλέον του έτους.

    Σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 2,3% που καυχιέται η κυβέρνηση, οφείλεται στις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες των Ολυμπιακών έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση δαπανών 1% του ΑΕΠ, στις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων ύψους 0,7% του ΑΕΠ και σε δαπάνες για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών ύψους 0,2%. Πέραν αυτών, επισημαίνεται ότι προέκυψαν έσοδα τα οποία δεν είχαν προϋπολογισθεί, όπως το φορολογικό πακέτο του Μαρτίου που θα απέδιδε 850 εκατ.ευρώ. Επίσης η κυβέρνηση έκανε μεταφορά τόκων ύψους 800 εκατ.ευρώ, τα οποία όμως δεν εμφανίζονται πουθενά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 November 2005 - 21:39:55 UTC