Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • [02] Συνάντηση Λιάπη με εργαζόμενους Ολυμπιακής
  • [03] Αθανασάκης: «Ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ»
  • [04] Η κάθαρση στη Δικαιοσύνη θα ολοκληρωθεί
  • [05] Παγκόσμιο συνέδριο εκδοτών
  • [06] Η Κομισιόν για την οικονομία
  • [07] Επίσκεψη Μολυβιάτη σε Πρίστινα και Βελιγράδι
  • [08] Παγκόσμιο συνέδριο εφημερίδων
  • [09] Μικροεπεισόδια μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο
  • [10] Βενιζέλος: Μικτό σχήμα στην Ολυμπιακή

  • [01] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται σήμερα, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 32η επέτειο του Πολυτεχνείου.Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 2 το μεσημέρι στην Αθήνα.Τροποποιήσεις στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.Κλειστό από τις 3 οι σταθμοί του μετρό "Μεγαρο Μουσικής" και "Ευαγγελισμός".

    Για εθνική ομοψυχία στα μεγάλα θέματα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση του με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 67-74.

    Υποδεχόμενος τα μέλη του Συνδέσμου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "στο πρόσωπό σας τιμούμε όλες τις ελληνίδες και όλους τους έλληνες που είχαν το κουράγιο, στα δύσκολα εκείνα χρόνια, να αντιδράσουν, να αγωνισθούν, να ορθώσουν το ανάστημά τους, να παλέψουν για τη δημοκρατία, την ελευθερία του ανθρώπου, την ελευθερία της έκφρασης, για ισονομία και ισοπολιτεία. Όλοι έχουμε επίγνωση ότι αυτό έγινε με πολύ υψηλό τίμημα, προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό, ακόμα και ανθρώπινο".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πέρα από την αναγνώριση της προσπάθειας και του αγώνα των αντιστασιακών έχει σημασία ότι έδωσαν και δίνουν "το παράδειγμα για το πώς πρέπει οι πολίτες να αντιλαμβάνονται το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα, την πολιτεία, την κοινωνία και τους συνανθρώπους τους".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι 32 χρόνια μετά, η δημοκρατία είναι εμπεδωμένη, παρά τις ατέλειες και τις αδυναμίες της και σημείωσε ότι "το αίτημα για εθνική ομοψυχία στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων, για ακόμα καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας και το αίτημα να αντιμετωπισθούν επιτέλους τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, είναι ζωντανό και μας συνέχει όλους".

    Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε "αυτόν τον δημοκρατικό διαλόγο, μέσα από σεβασμό στην άποψη του άλλου και μέσα από την αντίληψη ότι εκείνα που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όποια, σε επίπεδο αποχρώσεων και αντιλήψεων, μπορεί να μας διαφοροποιούν".

    "Είναι ευτύχημα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ότι "σήμερα η δημόσια ζωή έχει ξεφύγει από τον κύκλο των σκληρών αντεγκλήσεων ή των υπερβολικών φανατισμών ή ακόμα και των διχαστικών νοοτροπιών και μηνυμάτων".

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φώτης Προβατάς τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι αντιστασιακοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να διδάσκεται η ιστορία της Δικτατορίας στα σχολεία και πρόσθεσε ότι "ο Κ. Καραμανλής το αντιμετώπισε παρά πολύ θετικά".

    Επίσης είπε ότι ζήτησαν την αποκατάσταση της Γυάρου, σημειώνοντας ότι είναι ένα ιστορικό μνημείο που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους έλληνες να την επισκέπτονται ώστε να διδάσκονται, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, για το αύριο, ώστε να μην ξαναγινούν αυτά στην πατρίδα μας.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής, δήλωσε ο κ. Φ. Προβατάς, δεσμεύθηκε να ξεκινήσει η αποκατάσταση, με ορισμένα έργα και να εντάξει στον προϋπολογισμό σταδιακά το σύνολο του έργου.

    Σε ό,τι αφορά τους χώρους των βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ ζήτησαν να αποκατασταθούν τα κτίρια στην αρχική τους μορφή και να παραχωρηθεί και το δεύτερο κτίριο στο Σύνδεσμο, κτίριο που σήμερα λειτουργεί ως αποθήκη κοντινού νοσοκομείου.

    Ο κ. Προβατάς απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αποφυλάκιση του Νίκου Ντερτιλή και του Δημ. Ιωαννίδη, δήλωσε ότι "εμείς, συνολικά, δεν έχουμε άποψη γιβ αυτό" και πρόσθεσε ότι "δεν έχω να κάνω μια δήλωση για την αποφυλάκιση των δύο τελευταίων χουντικών που κρατούνται στη φυλακή, ιδιαίτερα επειδή έχουν να κάνουν και με το Πολυτεχνείο".

    Για την έκθεση στο Πολυτεχνείο έργων ζωγραφικής καταδικασθέντων μελών της "17 Νοέμβρη" είπε - ερωτηθείς σχετικά - ότι "και πέρσι έγινε μια προσπάθεια και όταν εκτιμήσαμε ότι είχαν υπερβεί τα όρια, προσπαθώντας να εξυμνήσουν εγκλήματα τρομοκρατικά, απαιτήσαμε και κατεβάσαμε τα σχετικά πανό". "Φέτος είναι πολύ - πολύ μικροτέρων διαστάσεων το ζήτημα από αυτό που έχει αναφανεί", πρόσθεσε.

    [02] Συνάντηση Λιάπη με εργαζόμενους Ολυμπιακής

    Διάλογος για να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 10 το πρωί στη συνάντηση του υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, και των εργαζομένων της Ολυμπιακής.

    Αργότερα, ο υπουργός θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με αντικείμενο την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρίας, η οποία θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Την απόφαση αυτή έλαβε προχθές η διυπουργική επιτροπή, καθώς κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Στο μετοχικό σχήμα της νέας εταιρίας θα συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές, που θα έχουν την πλειοψηφία και την ευθύνη της διοίκησης και λειτουργίας της. Ικανοποιημένοι από την απόφαση δήλωσαν η ΟΣΠΑ και ΕΧΠΑ. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, διαβεβαίωσε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού πως δεν θα μείνει στο δρόμο κανένας εργαζόμενος της Ολυμπιακής. Κριτική άσκησαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    [03] Αθανασάκης: «Ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ»

    Η ανανέωση είναι διακηρυγμένος στόχος του Γιώργου Παπανδρέου από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ηλικιακά κριτήρια και αφορά δομές, λειτουργίες, προγραμματικές θέσεις, νοοτροπίες και γίνεται καθημερινά πράξη στο ΠΑΣΟΚ.

    Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σχετικά με όσα φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    Ο κ. Αθανασάκης θεώρησε ότι εκ των πραγμάτων αποδόθηκαν αποσπασματικά όσα λέχθηκαν και πρόσθεσε ότι πουθενά στον Τύπο δεν έχει αποδοθεί το σύνολο μιας συζήτησης, η οποία έγινε σε τέσσερα τραπέζια και κράτησε δυόμιση ώρες.

    Αναφορικά με τους όρους, όπως "αποστρατεία", "βαρίδια" κλπ. ο Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι τέτοιους είδους χαρακτηρισμοί υπήρχαν μόνο στις ερωτήσεις και αποκρούστηκαν ως ορολογία από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

    Στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ παλαιού και νέου και δεν ισχύουν τέτοιοι μηχανιστικοί προσδιορισμοί.

    Τόνισε επίσης ότι στις νέες δομές που έχουν διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ τίποτα δεν αποκλείει ένα παλιό στέλεχος να ανανεώνεται διαρκώς.

    Σχετικά με τους βουλευτές τόνισε ότι η κρίση και το ποιος εκλέγεται βουλευτής ή όχι, ανήκει στο λαό και αυτό πρόσθεσε το επανέλαβε χθες ο κ. Παπανδρέου. Είναι ο λαός, συνέχισε ο κ. Αθανασάκης, αυτός που "αποστρατεύει" ή ανανεώνει την εντολή.

    Πρόσθεσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές θα έχει τουλάχιστον άλλες 40 έδρες, οπότε η ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρείται δεδομένη.

    Και σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιεί ο κ. Γ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα τον τρόπο συγκρότησης και τη σύνθεση οργάνων,όπως το Πολιτικό Συμβούλιο και το Συντονιστικό Οργανο, η σύνθεση των οποίων εμπεριέχει την ανανέωση και τη συνέχεια.

    Ο μόνος που έθεσε ηλικιακά κριτήρια, ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, ήταν ο κ. Μητσοτάκης όταν προσδιόρισε το 75ο έτος ως όριο και έκοψε με αυτόν τον τρόπο, από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, αλλά στη συνέχεια όταν επρόκειτο για τον ίδιο ξέχασε αυτό το όριο.

    Στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο κ. Αθανασάκης και στο Συνέδριό του ψηφίστηκε θητεία ακόμη και για τον ίδιο τον πρόεδρο του Κινήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις σχετικές με το θέμα που έγιναν σήμερα από στελέχη του ΠΑΣΟΚ,ο κ. Αθανασάκης απάντησε οτι αυτές στηρίχθηκαν σε όσα, τα στελέχη αυτά, διάβασαν ή άκουσαν για όσα συζητήθηκαν χθες στο γεύμα που παρέθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχετικά με τον όρο "αποστρατεία", ο κ. Αθανασάκης, αφού ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σχετικό όρο, τόνισε οτι η συγκεκριμένη συζήτηση αφορούσε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα,την "υπόθεση Πάχτα", και πρόσθεσε πως αν προκύψει πάλι ένα ανάλογο ειδικό θέμα, υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο της αντίδρασης του κόμματος.

    Αυτό είναι διαφορετικό από το να μιλάει κανένας για γενική αποστρατεία και τόνισε επίσης ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν τα δικά τους κριτήρια που ψηφίζουν και συμπλήρωσε πως κανένας, άλλωστε, δεν έχει εκλεγεί με βάση γραμμή περί ανανέωσης.

  • ** Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διακήρυξε την πίστη του σε δύο αυτονόητες αλήθειες. Πρώτον, ότι είναι υποχρεωμένος να βοηθήσει μια νέα γενιά πολιτικών να έρθει στο προσκήνιο και δεύτερον, ότι ελπίζει, όπως είπε, να συμβεί αυτό στις επόμενες εκλογές, παραπέμποντας έτσι στην κρίση των πολιτών».

    [04] Η κάθαρση στη Δικαιοσύνη θα ολοκληρωθεί

    «Δεν υπάρχει διάκριση γιά κανέναν, ο νόμος εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, σας βεβαιώνω ότι η κάθαρση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, απαντώντας σε ερώτηση γιά το παραδικαστικό κύκλωμα και τον ανεξάρτητο βουλευτή, Πέτρο Μαντούβαλο.

    Ο κ. Παπαληγούρας είπε στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ότι συζητήθηκαν και τρέχοντα θέματα, ενώ τόνισε πως τον ενημέρωσε γιά τις νομοθετικές πρωτοβουλίεςτου υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Επιπλέον, ανέφερε πως σύντομα θα δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο κατά της οικογενειακής βίας και ότι προωθείται ακόμη ένα νομοσχέδιο γιά τη λειτουργία δικαστικής αστυνομίας.

    Τέλος, ο κ. Παπαληγούρας επεσήμανε πως πρόκειται γιά σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες, όταν θα λάβουν την οριστική τους μορφή, θα δοθούν στη δημοσιότητα.

    [05] Παγκόσμιο συνέδριο εκδοτών

    Άρχισαν σήμερα στο ξενοδοχείο Intercontinental οι εργασίες του διήμερου παγκόσμιου συνεδρίου για το μέλλον και τις προοπτικές του έντυπου Τύπου, που διοργάνωσε η Διεθνής Ενωση Εφημερίδων («Editor and Marketeer Conference & Expo»). Ο υπ. Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος στο χαιρετισμό του έθιξε το θέμα της ισορροπίας ανάμεσα στα ΜΜΕ και την πολιτική εξουσία.

    «Η σχέση ανάμεσα στα μέσα και το κοινό τους, ανάμεσα στους πολίτες και τους διαμεσολαβητές των γεγονότων, είναι ένας από τους παράγοντες που ουσιαστικά προσδιορίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Διότι ο Τύπος και ιδιαίτερα ο έντυπος Τύπου είναι ο τόπος όπου αναδεικνύονται οι προβληματισμοί, καταγράφονται και δοκιμάζονται στη μάχη των ιδεών τα επιχειρήματα, διαμορφώνεται η δημόσια σφαίρα» τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Αν λοιπόν αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία» πρόσθεσε «ως μια διαρκή διαδικασία, όχι σαν προορισμό, αλλά ως ταξίδι, τότε αναπόφευκτα η συζήτηση για τα μέσα είναι πάντα επίκαιρη. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήμερα που στη θέση του κλασικού αιτήματος για ελευθεροτυπία, και παράλληλα με αυτό, προβάλλεται ολοένα και πιο πιεστικό το αίτημα για μια νέα ισορροπία ανάμεσα στα Μέσα και την πολιτική εξουσία, όσο και ανάμεσα στη διττή λειτουργία των μέσων ως επιχειρήσεων και φορέων διαμόρφωσης κοινής γνώμης».

    Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε την έννοια στην ελληνική γλώσσα της λέξης «αγορά», δηλαδή ως οικονομική συναλλαγή αλλά και ως χώρο ανταλλαγής ιδεών που συμπυκνώνει, όπως είπε, την έννοια του προβληματισμού που είχε παραθέσει.

    Η πρόκληση της εποχής μας, κατέληξε, είναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι δυο αυτές έννοιες μπορούν σήμερα να συνυπάρξουν αρμονικά, επισημαίνοντας ότι η σχέση του πολίτη με την εφημερίδα σε αντίθεση με αυτήν την οποία διαμορφώνει με τη τηλέοραση και το ραδιόφωνο που είναι μαζική, είναι σχέση του Εγώ, σχέση συνήθειας και εμπιστοσύνης, προώθησης του πολιτιστικού ιδεώδους.

    Στο περιθώριο των εργασιών θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο αποκλειστικά για Ελληνες συμμετέχοντες, στο οποίο θα εξετασθούν ζητήματα κυκλοφορίας/αναγνωσιμότητας και ζητήματα της διαφημιστικής αγοράς.

    [06] Η Κομισιόν για την οικονομία

    Στο 3,7% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2005, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3,5% και το δημόσιο χρέος αναμένεται να κλείσει στο 107,9% του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 3,5%. Η ανεργία θα φτάσει το 10,4%.

    Η Επιτροπή εκτιμά ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει το 3,8% το 2006 και το 2007. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί ελαφρά στο 3,4% το 2006 και το 2007. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 106,8% το 2006 και το 106% το 2007. Ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,1% το 2006 και στο 3% το 2007. Η ανεργία θα μειωθεί στο 10% το 2006 και το 9,7% το 2007.

    Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα θα αναλογεί στο τέλος του 2005 στο 3,7% του ελληνικού ΑΕΠ έχει ως υπόθεση εργασίας την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) των λεγόμενων τιτλοποιήσεων, διευκρίνησε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών.

    Ο Ισπανός Επίτροπος ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζει σε αυτή την υπόθεση εργασίας τις προβλέψεις της για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, στις δικές τους επίσημες εκτιμήσεις, λαμβάνουν υπόψιν τους το χειρότερο για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας σενάριο (4,4%), δηλαδή αυτό της πλήρους απόρριψης των τιτλοποιήσεων από την Eurostat.

    Εν πάση περιπτώσει, συνέχισε ο Επίτροπος, το όλο ζήτημα θα κλήσει εντός των προσεχώς εβδομάδων, δεδομένου ότι η Eurostat θα έχει ολοκληρώσει την ανάλυσή της επί των ελληνικών προτάσεων πριν από την εκπνοή του 2005. Ο Χοακίμ Αλμούνια ανέφερε επίσης ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον υπουργό Εθνικής οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη τον διαβεβαίωσε ότι επίκειται η τελική απόφαση της Eurostat.

    Σε ότι αφορά το 2006 και το 2007 ο Επίτροπος διευκρίνησε πώς, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, στις εκτιμήσεις που προς το παρόν προβάλουν δεν λαμβάνουν υπόψιν τους το ζήτημα των λεγόμενων τιτλοποιήσεων, ή των άλλων προσωρινού χαρακτήρα μέτρων. Ωστόσο ο Επίτροπος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα αρθούν σύντομα, δηλαδή μετά την επίσημη παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2006 και των αποφάσεων της Eurostat.

    Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του 2005 είναι το μικρότερο των τελευταίων δεκαετιών αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα την περίοδο 1991-95 ήταν στο 11,5% του ΑΕΠ, την περίοδο 1996-2000 ήταν στο 5,2%, το 2001 στο 6,1%, το 2002 στο 4,9%, το 2003 στο 5,7% και το 2004 στο 6,6%.

    [07] Επίσκεψη Μολυβιάτη σε Πρίστινα και Βελιγράδι

    Επίσκεψη στην Πρίστινα και το Βελιγράδι προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει η άτυπη Τρόικα για τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη στο αμέσως προσεχές διάστημα (πιθανόν στις 6 και 7 Δεκεμβρίου). Η Τρόϊκα θα αποτελείται από τον Ελληνα υπ. Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη και τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Κροατίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Σκοπός της επίσκεψης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι να καταγραφεί το ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών στο κρίσιμο θέμα του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου, η ενημέρωση όλων των μερών για το ζήτημα αυτό, ενώ θα υπογραμμισθεί η ανάγκη συνεχούς διαβούλευσης και συνεργασίας. Η σταθερότητα της περιοχής, υπογράμμισε, είναι το πρώτο μέλημα.

    Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι το απαραβίαστο των συνόρων και η επίτευξη της σταθερότητας είναι δύο αρχές απόλυτα συναρθρωμένες και σταθερές για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

    Στο πλαίσιο της διαβαλκανικής συνεργασίας πρόκειται να διοργανωθεί στην Αθήνα, στις 19 Νοεμβρίου, μετά από ελληνική πρωτοβουλία και σε συνεργασία του υπ. Εξωτερικών με το υπ. Υγείας συνέδριο για τη γρίπη των πουλερικών. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τη Ρωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, την Κύπρο,το Αζερμπαιτζάν, την Αρμενία, διεθνείς Οργανισμούς και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Μάριος Κυπριανού. Σκοπός του συνεδρίου είναι ο συντονισμός, ενημέρωση και αξιολόγηση όλων των αναγκαίων πληροφοριών για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Συμβούλιο της Ευρώπης

    Tα ανθρώπινα δικαιώματα και η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των 46 χωρών-μελών του ΣτΕ κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Στρασβούργο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης. Πριν από την έναρξη των εργασιών, δώδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέγραψαν δύο Συμβάσεις του ΣτΕ στις οποίες είχαν καταλήξει οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά τη Συνάντηση Κορυφής της 16ης Μαΐου 2005 στη Βαρσοβία. Οι Συμβάσεις αφορούν την πρόληψη της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ι. Βαληνάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το κέντρο του πολιτισμού μας, η θεμελιώδης αρχή για το κράτος δικαίου και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία κινείται προς τη διεύρυνσή της. Ως Ελλάδα ενδιαφερόμαστε η διεύρυνση, που αυτή τη φορά θα καλύψει τη γειτονιά μας -τα νοτιοανατολικά Βαλκάνια, να οδηγήσει σε μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη νοτιοανατολική Ευρώπη σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται πλήρως. Θέλουμε δηλαδή να αλλάξουμε τη γειτονιά μας ώστε να γίνει μία περιοχή ασφάλειας, συνεργασίας και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    [08] Παγκόσμιο συνέδριο εφημερίδων

    Οι εφημερίδες "καλά κρατούν" και θα κρατούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον αν εκμεταλλευτούν τις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών με νέες, στοχευμένες στρατηγικές. Αυτό είναι ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα από τη σημερινή, πρώτη μέρα του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Εφημερίδων (ΔΕΕ) που διεξάγεται φέτος στην Αθήνα με τη συμμετοχή περίπου 500 διευθυντών και εκπροσώπων εφημερίδων από 80 χώρες του κόσμου. Θέμα της συνδιάσκεψης οι προοπτικές και οι δράσεις των εφημερίδων στη διαμόρφωση του μέλλοντος

    Το θέμα της ισορροπίας ανάμεσα στα ΜΜΕ και την πολιτική εξουσία, έθιξε ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος, στο χαιρετισμό του.

    «Η σχέση ανάμεσα στα μέσα και το κοινό τους, ανάμεσα στους πολίτες και τους διαμεσολαβητές των γεγονότων, είναι ένας από τους παράγοντες που ουσιαστικά προσδιορίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Διότι ο Τύπος και ιδιαίτερα ο έντυπος Τύπου είναι ο τόπος όπου αναδεικνύονται οι προβληματισμοί, καταγράφονται και δοκιμάζονται στη μάχη των ιδεών τα επιχειρήματα, διαμορφώνεται η δημόσια σφαίρα» τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Αν λοιπόν αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία» πρόσθεσε «ως μια διαρκή διαδικασία, όχι σαν προορισμό, αλλά ως ταξίδι, τότε αναπόφευκτα η συζήτηση για τα μέσα είναι πάντα επίκαιρη. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήμερα που στη θέση του κλασικού αιτήματος για ελευθεροτυπία, και παράλληλα με αυτό, προβάλλεται ολοένα και πιο πιεστικό το αίτημα για μια νέα ισορροπία ανάμεσα στα Μέσα και την πολιτική εξουσία, όσο και ανάμεσα στη διττή λειτουργία των μέσων ως επιχειρήσεων και φορέων διαμόρφωσης κοινής γνώμης».

    Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε την έννοια στην ελληνική γλώσσα της λέξης «αγορά», δηλαδή ως οικονομική συναλλαγή αλλά και ως χώρο ανταλλαγής ιδεών που συμπυκνώνει, όπως είπε, την έννοια του προβληματισμού που είχε παραθέσει.

    Η πρόκληση της εποχής μας, κατέληξε, είναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι δυο αυτές έννοιες μπορούν σήμερα να συνυπάρξουν αρμονικά, επισημαίνοντας ότι η σχέση του πολίτη με την εφημερίδα σε αντίθεση με αυτήν την οποία διαμορφώνει με τη τηλέοραση και το ραδιόφωνο που είναι μαζική, είναι σχέση του Εγώ, σχέση συνήθειας και εμπιστοσύνης, προώθησης του πολιτιστικού ιδεώδους.

    «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και έντονες, αλλά ο κλάδος μας δεν εφησυχάζει αφού, όπως παρατηρείται, οι προκλήσεις γίνονται διάθεση και μοχλός για καινοτομίες», τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΔΕΕ, Τίμοθι Μπάλντινγκ (Timothy Balding) στην έναρξη του συνεδρίου, αναλύοντας τη δύναμη του έντυπου Τύπου. Περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαβάζουν καθημερινά έντυπο Τύπο, ενώ περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο διαβάζουν ηλεκτρονικό. Σε πολλές αγορές παρατηρείται αύξηση ύψους 2% από πέρσι στην κυκλοφορία των εφημερίδων. Στοιχεία που μπορούν να δώσουν το έναυσμα για μεγαλύτερο θάρρος στο άλμα των προκλήσεων.

    Οι εφημερίδες εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι σημαντική δύναμη ως υπέρμαχος της δημοκρατίας, ρόλος που είναι αποκλειστικά δικός τους και κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να τον κλέψει.

    «Η εφημερίδα είναι είδηση, άποψη, ανάλυση, αλλά και μάρκετινγκ, διαφήμιση, αναγνωσιμότητα. Είναι παράδοση και συνεχής προσαρμογή. Έχει ένα ρόλο που με τίποτα δεν μπορεί να αντικατασταθεί», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Ημερησίων Εφημερίδων κ. Δημήτρης Καλοφωλιάς.

    Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο αποκλειστικά για Ελληνες συμμετέχοντες, στο οποίο συζητήθηκαν ζητήματα κυκλοφορίας/αναγνωσιμότητας και ζητήματα της διαφημιστικής αγοράς.

    [09] Μικροεπεισόδια μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο

    Μικροεπεισόδια συνέβησαν μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία με την οποία ολοκληρώθηκαν, στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις για την 32η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σημειώθηκαν δύο εμπρησμοί στα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Περιστέρι (Επιδαύρου και Μεγάλου Αλεξάνδρου) και του ΙΚΑ στο Παλιό Φάληρο (Αχιλλέως και Ευριπίδου) οι οποίες όμως τέθηκαν έγκαιρα υπό έλεγχο χωρίς να προξενήσουν σοβαρές ζημιές.

    Το απόγευμα, ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες εναντίον αστυνομικών και τηλεοπτικών συνεργείων, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ υπήρξε και μικροσυμπλοκή μπροστά στον κινηματογράφο "Αττικόν" όπου εκτοξεύτηκε και ένα καπνογόνο.

    Εξω από τη γαλλική πρεσβεία, νεαροί πέταξαν αυγά και μπογιές και μπροστά στο ξενοδοχείο Χίλτον εκτόξευσαν πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς όμως να υπάρξει απάντηση και συνέχεια.

    Επίσης, μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ νεαρών και διαδηλωτών από το μπλοκ του ΚΚΕ, που κράτησαν ελάχιστα λεπτά. Και στην περίπτωση αυτή εκτοξεύτηκαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς επίσης να υπάρξει συνέχεια.

    Τέλος, νεαροί, τους οποίους ακολουθούσαν σε απόσταση αναπνοής δυνάμεις των ΜΑΤ, αναποδογύρισαν δύο κάδους απορριμμάτων, έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Από την Αστυνομία έγιναν 42 προσαγωγές νεαρών. Οι 40 ήδη αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα δύο εκ των οποίων ο ένας είναι Γάλλος.

    Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στην περιοχή του πανεπιστημίου

    Σε ανταρτοπόλεμο με τους αστυνομικούς επιδίδονται ομάδες νεαρών, στην περιοχή του ΑΠΘ, στην οδό Εγνατία, από την Εθνικής Αμύνης, μέχρι την αίθουσα τελετών.

    Μια ομάδα νεαρών, που είχε προσυγκέντρωση στην Καμάρα, κινήθηκε προς τα πανεπιστήμια και μπήκε στη Θεολογική Σχολή. Εκεί, οι νεαροί έκαναν οδοφράγματα με κάδους σκουπιδιών, στους οποίους έβαλαν φωτιά. Πέταξαν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, που ανταπέδωσαν με ρίψη χημικών. Οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο σταθμευμένο στο χώρο του ΑΠΘ.

    Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε δύο συλλήψεις.

    Βουλγαράκης: Η πορεία για το Πολυτεχνείο η πιο ειρηνική των τελευταίων χρόνων

    Για την πιο ειρηνική πορεία για το Πολυτεχνείο των τελευταίων χρόνων, έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης μαζί με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι παρακολουθούσαν την εξέλιξή της στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης.

    Ο υπουργός απέδωσε το γεγονός στα προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα της Αστυνομίας, στον επαγγελματισμό που έδειξαν οι αστυνομικοί και στη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές.

    Για τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο της συμπρωτεύουσας χωροταξικά έχει ιδιαιτερότητες και δεν μπορεί να περιφρουρηθεί όπως της Αθήνας. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα επεισόδια δεν σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας, αλλά από ομάδα νεαρών που παρέμειναν μέσα στο Πανεπιστήμιο, όπου τελεί υπό μόνιμη κατάληψη η Θεολογική Σχολή και από εκεί πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

    Οι ζημιές, πάντως, ήταν πολύ μικρές γιατί ο χώρος γύρω από το Πανεπιστήμιο είχε εκκενωθεί από αυτοκίνητα.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Πολυτεχνείο

    Νωρίς σήμερα το πρωί προσήλθε στον χώρο της εξέγερσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, για να καταθέσει στεφάνι. Συγκινημένος, δήλωσε ότι με σεβασμό, προσήλθε στο Πολυτεχνείο, όπως χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, από ευγνωμοσύνη προς τους εξεγερθέντες.

    Λίγο νωρίτερα είχε προσέλθει και είχε αποτίσει φόρο τιμής η πρόεδρος της Βουλής κα Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η οποία μίλησε "για τη νεολαία που είχε εξεγερθεί και άνοιξε το δρόμο για τη δημοκρατία".

    Ακολούθησαν τα πολιτικά κόμματα και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος είπε, ότι "αν δεν υπήρχε η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα μέναμε στο τέλμα της ιστορίας".

    Στο "ίδιο μήκος κύματος" και η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στο μήνυμα του Πολυτεχνείου και μίλησε για την αλληλεγγύη του σήμερα.

    Με ενός λεπτού σιγή, και με ομιλίες των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, τιμήθηκε η επέτειος στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    Στο μήνυμά του για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο γραμματέας της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου, μήνυμα αντίστασης και δημοκρατίας, παραμένει διαχρονικό.

    Στο δικό του μήνυμα, το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να τιμήσουν τα 32 χρόνια από τον ξεσηκωμό των φοιτητών, δυναμώνοντας την αντιιμπεριαλιστική πάλη και συμπόρευση.

    Οι πύλες του Πολυτεχνείου έμειναν ανοιχτές ως τις 2 το μεσημέρι οπότε και ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση στο χώρο του ιδρύματος.

    [10] Βενιζέλος: Μικτό σχήμα στην Ολυμπιακή

    Τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία ενός μικτού σχήματος για λύση του προβλήματος της Ολυμπιακής, φαίνεται να εξασφαλίζει η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπεύθυνου του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενημερώθηκε το μεσημέρι από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα.

    Απαντώντας σε δηλώσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μετά από μια περιπλάνηση και μετά από μια περίοδο αμηχανίας και αβεβαιότητας, κάνει στροφή 180 μοιρών και από την εκκαθάριση σε λειτουργία και την απειλή άμεσου κλεισίματος, μιλάει τώρα για ένα μικτό σχήμα, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει προ πολλού.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στο μικτό αυτό σχήμα το Δημόσιο παίζει καθοριστικό ρόλο, ενώ η ιδιωτική συμμετοχή είναι απολύτως ευπρόσδεκτη και αναγκαία, προκειμένου η νέα εταιρία να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική και να εξυπηρετεί την ανάγκη του κοινού για ένα αερομεταφορέα, ο οποίος καλύπτει όλη τη χώρα και τις ανάγκες του Ελληνισμού.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε με έμφαση πως όλες οι ενέργειες και οι κινήσεις πρέπει να γίνουν αναγκαστικά στο πλαίσιο του Συντάγματος, του ευρωπαϊκού κοινοτικού Δικαίου και νομοθετικών σχημάτων, που σε ανύποπτο χρόνο έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία.

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Στέφανου Μάνου, ο οποίος υποστήριξε ότι η μοναδική λύση είναι να κλείσει η Ολυμπιακή μια και καλή, ο κ. Βενιζέλος πήρε σαφείς αποστάσεις, λέγοντας ότι οι απόψεις του κ. Μάνου δεν έχουν καμία σχέση με τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ο υφυπουργός κ. Π.Δούκας θα υλοποιήσει την απόφαση για τη νέα εταιρία

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας θα αναλάβει το έργο του σχεδιασμού και υλοποίησης της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για το θέμα της Ολυμπιακής.

    Στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής, όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις για τον εθνικό μας αερομεταφορέα, ο κ. Δούκας εξουσιοδοτήθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης, για την σύσταση νέου αερομεταφορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

    Οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της απόφασης αυτής συζητήθηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Μεταφορών, υπό την προεδρία του κ. Λιάπη και τη συμμετοχή του κ. Δούκα, αλλά και του υφυπουργού Μεταφορορών και Επικοινωνιών κ. Νεράντζη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 November 2005 - 23:20:34 UTC