Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [02] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Επίσκεψη προέδρου ΣΥΝ σε σχολεία μεταναστών
  • [04] Επίσκεψη Σπηλιωτόπουλου σε Ισραήλ-Παλαιστίνη
  • [05] Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθούν στη Βουλή οι τρεις νόμοι του υπ. Εσωτερικών
  • [06] Η μείωση του ελλείμματος ξεπερνά τις δύο μονάδες
  • [07] Συνάντηση κ. Β. Μεϊμαράκη- πρόεδρου ΔΗΣΥ
  • [08] Υπέρ της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ
  • [09] Ανάπλαση Βοτανικού και της περιοχής της Λ. Αλεξάνδρας

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των συναντήσεων με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με στόχο την προώθηση θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Στο επίκεντρο ο προϋπολογισμός, οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, οι αποκρατικοποιήσεις και το ασφαλιστικό.

    Ο κ.Καραμανλής σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιαπωνία, δεν θέλησε να αναφερθεί στην εσωτερική επικαιρότητα παρά τις επίμονες ερωτήσεις που έγιναν, κυρίως, για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

    Αφορμή ήταν ερώτηση Ιάπωνα δημοσιογράφου για το θέμα σε πρωινή συνέντευξη που είχε παραχωρήσει.

    «Θα κάνετε ανασχηματισμό; Αυτό είναι το θέμα», είπε ο δημοσιογράφος στον Κώστα Καραμανλή και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι λάθος θέμα. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι η συχνή αλλαγή υπουργών είναι αντιπαραγωγική».

    Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε και για τον κ Νικολόπουλο αλλά δεν έκανε σχόλιο , αν και έδειξε ότι είναι ενήμερος για το θέμα με τις δηλώσεις του βουλευτή Αχαίας.

    Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του στην Άγκυρα είπε ότι «δεν την βλέπω μέχρι το τέλος του χρόνου». Αναζητείται ημερομηνία από τις αρχές του 2006».

    Αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτίμησε ότι «οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας για το Δ' ΚΠΣ είναι μεγαλύτερες στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου».

    Επίσης, πιστεύει ότι δεν θα θιγούν οι αγροτικές επιδοτήσεις σημειώνοντας: «Δεν νομίζω ότι θα αγγίξουν σε βάθος το θέμα των περικοπών των αγροτικών επιδοτήσεων. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή συμμαχία στην Ένωση. Και αν το θέσουν κάποιοι δεν θα περάσει».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του κ. Κ Σημίτη και πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο διαβάζει ιστορικά βιβλία.

    [02] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζει το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Νωρίτερα ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί στα Κεντρικά Γραφεία του Κινήματος, με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Αμπντουλχαμίντ.

    Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, Κέντρα Υγείας, πολυιατρεία του ΙΚΑ και προνοιακά ιδρύματα για να καταγράψουν τα προβλήματα .

    Χθες, σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής" δήλωσε ότι "ένα νέο ΠΑΣΟΚ αναδύεται, για μια νέα νίκη" και πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα που περνά η φωνή μας είναι πιο καθαρή και πιο δυνατή».

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες, όπως ανέφερε, «δείχνουν την κυβερνητική φθορά», δήλωσε ότι αυτό «είναι μόνο η αρχή για την πρόοδο της χώρας και όλων των Ελλήνων πολιτών», και πρόσθεσε ότι ο ίδιος κοιτάζει «πάντα μπροστά», επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που είχε κάνει μετά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σημίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η ανάκαμψη του κόμματός του δεν οφείλεται μόνο στις «κορυφαίες παρεμβάσεις που αλλάζουν το κλίμα», αλλά και στις προσπάθειες όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ «που έχουν στρατευτεί να ενημερώσουν τους πολίτες για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και πρωτίστως για τη νέα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που διαμορφώνει το ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους πολίτες να καταθέσουν την άποψή τους».

    [03] Επίσκεψη προέδρου ΣΥΝ σε σχολεία μεταναστών

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα επισκεφθεί σήμερα το Σχολείο του Συλλόγου Φιλιππινέζων «Κασάπι». Χθες, επισκέφθηκε το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών με το μέλος του ΠΓ του κόμματος Αλ.Τσίπρα και συνομίλησαν με μετανάστες και εθελοντές δασκάλους.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι "το Σχολείο των Μεταναστών είναι μια εξαιρετική προσπάθεια, προφητική αν θέλετε, που ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο από τη Νεολαία του ΣΥΝ".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε το Σχολείο αυτό "σπόρο για την ομαλή, την αμοιβαία και επωφελή συμβίωση των μεταναστών με την ελληνική κοινωνία" και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι "αυτό που έκανε η Νεολαία του ΣΥΝ θα βγάλει πολλά λουλούδια. Φτάνει να υπάρξει και μια στήριξη από το κράτος και από τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τέτοιες πρωτοβουλίες".

    Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Αμβρόσιου προς τον κ. Σημίτη, δήλωσε: ?Νομίζω ότι ορισμένα μέλη της Ιεραρχίας έχουν ξεπεράσει τα όρια. Πληρώνονται από όλους τους Έλληνες φορολογούμενους για να εργαστούν για την ψυχή των πολιτών και σήμερα παριστάνουν τους εισαγγελείς όταν θα έπρεπε να είναι απολογούμενοι, ειδικά για όσα σκάνδαλα έχουν γίνει γνωστά για την Εκκλησία. Αυτό πρέπει άμεσα να πάψει και νομίζω ότι έχει έρθει πια ο καιρός για τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους στη χώρα μας.

    Από την πλευρά του, ο Σελίμ Τζαχίντ, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Μπαγκλαντές, χαρακτήρισε το Σχολείο εξαιρετική προσπάθεια, προσθέτοντας ότι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι το πιο σημαντικό εργαλείο κάθε μετανάστη για την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία και για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που συναντά.

    "Πιστεύω -πρόσθεσε- ότι μπορούν αν υπάρχει η διάθεση και από την κυβέρνηση να ανοίξουν τέτοια ανοιχτά σχολεία και σε άλλες γειτονιές και περιοχές της χώρας για να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια".

    [04] Επίσκεψη Σπηλιωτόπουλου σε Ισραήλ-Παλαιστίνη

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Παράλληλα, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο των δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν.

    Ειδικότερα, αύριο, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα όπου θα έχει συνάντηση με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Στη συνέχεια θα παραστεί στην επιμνημόσυνη τελετή για τον πρώην πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν και στην ειδική συνεδρίαση της ισραηλινής βουλής, όπου και θα γίνουν ομιλίες από τον πρόεδρο της βουλής, τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Ισραήλ.

    Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005, ο υπουργός Αμυνας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην αεροπορική βάση «Telnof» και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σαούλ Μόφαζ. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των αντιπροσωπειών, θα ακολουθήσει η υπογραφή για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμυντικοτεχνικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, η οποία ισχύει από το 1994. Παράλληλα, κατά τη συνάντηση θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών.

    Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005, θα μεταβεί στην Παλαιστίνη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής. Στη συνέχεια, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα μεταβεί στο Πανεπιστήμιο Natanya του Ισραήλ, στο «Κέντρο Στρατηγικού Διαλόγου», προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Σύσκεψης «Ειρήνη: Όνειρο ή Όραμα» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον πρώην πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν. O κ. Σπηλιωτόπουλος θα μιλήσει στη θεματική ενότητα «Μέση Ανατολή: Προς το Μέλλον» («The Middle East-Towards the Future»).

    [05] Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθούν στη Βουλή οι τρεις νόμοι του υπ. Εσωτερικών

    Για το χρονοδιάγραμμα των θεσμικών παρεμβάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το προγραμματισμό των τριών θεσμικών παρεμβάσεων του υπουργείου του, που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος του έτους.

    Η πρώτη σχετίζεται με τον Υπαλληλικό Κώδικα. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Π. Παυλόπουλος θα συναντηθεί με την ΑΔΕΔΥ προκειμένου να καταλήξουν στο θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων. Οπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται για το τελευταίο σημείο, στο οποίο εκκρεμεί συμφωνία προκειμένου ο Κώδικας να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου. Η δεύτερη θεσμική παρέμβαση αφορά τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Το υπουργείο έχει παραδώσει στην ΚΕΔΚΕ το τελικό σχέδιο του Κώδικα, που συζητήθηκε εκτενώς στο πρόσφατο συνέδριο στη Ρόδο. Και αυτός θα έχει κατατεθεί πριν το τέλος του χρόνου. Η τρίτη θεσμική παρέμβαση αφορά το νέο σύστημα εκλογής δημάρχων και νομαρχών από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό από 42% και άνω και τη ρύθμιση για τα λευκά ψηφοδέλτια. Και αυτός ο νόμος θα κατατεθεί για ψήφιση έως το τέλος του χρόνου.

    [06] Η μείωση του ελλείμματος ξεπερνά τις δύο μονάδες

    Δεν θα συμπεριληφθούν τα ποσά της τιτλοποίησης στον προϋπολογισμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2006 θα χαρακτηρίζεται από τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, την αντιμετώπιση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνική διαβούλευση με την Eurostat και κατά συνέπεια ο προϋπολογισμός δεν θα συμπεριλαμβάνει επισήμως την τιτλοποίηση, η οποία θα συμπεριληφθεί όταν ολοκληρωθεί η τεχνική διαβούλευση.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι, ακόμα και χωρίς την τιτλοποίηση, η μείωση του ελλείμματος ξεπερνά τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, όπως είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ. Από το 6,6% που ήταν το έλλειμμα το 2004, θα περιοριστεί, ακόμα και χωρίς να ληφθεί υπόψη η τιτλοποίηση, στο 4,4%. Είπαμε ευθύς εξ αρχής, πρόσθεσε ο υπουργός, ότι η τιτλοποίηση είναι ένα προσωρινό έσοδο και προχωρήσαμε σύμφωνα με τους κανόνες που εφαρμόζει η Eurostat.

    Η τιτλοποίηση δεν σταματά, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ και, όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τη Eurostat, θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό. Αν η τιτλοποίηση εγκριθεί από την Eurostat το 2005, θα αναγραφεί ως έσοδο στον προϋπολογισμό του 2005, ενώ αν εγκριθεί το 2006, θα συμπεριληφθεί ως έσοδο κατά το έτος αυτό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι, σε σχέση με προηγούμενες εγκρίσεις τιτλοποιήσεων, τώρα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες τιτλοποιήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, είχαν προβλήματα με αποτέλεσμα τώρα να είναι επιφυλακτικότερη, από ό,τι πριν, η Eurostat.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χειρίζεται με ιδιαίτερα ανεύθυνο τρόπο τα θέματα της οικονομίας, ενώ κινδυνολογεί πλάθοντας καταστροφικά σενάρια, προκαλώντας αδικαιολόγητο φόβο στους πολίτες. Τα παθήματα με το Χρηματιστήριο δεν έχουν γίνει μαθήματα για την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία κινείται στο σωστό δρόμο και σε καμία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ δεν επιτεύχθηκαν τόσα κατά τη διάρκεια ενός έτους.

    Επρεπε, είπε, να συμβιβάσουμε τη μείωση των μεγάλων ελλειμμάτων και να υλοποιήσουμε την πολιτική μας που ήταν η διαφύλαξη της ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης και η κοινωνική συνοχή. Τους στόχους αυτούς, πρόσθεσε ο υπουργός, τους πετύχαμε, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι δεν θα μειώσουμε το έλλειμμα και κάποιοι μάλιστα απειλούσαν να σχίσουν και τα πτυχία τους εάν επιτευχθούν οι στόχοι μας.

    Εξάλλου είπε ότι θα ολοκληρωθεί η πλήρης αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, θα προωθηθεί η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής, ο Αερολιμένας Αθηνών θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα ολοκληρωθεί.

    Για τον ΦΠΑ στα ακίνητα

    Μόνο οι οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν πριν από το τέλος του χρόνου, θα εξαιρεθούν από την επιβολή του ΦΠΑ, τόνισε σήμερα ο κ.Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ακόμη ότι η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα είναι ήπια και θα εφαρμοστεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ενώ το νομοσχέδιο με τις τελικές διατάξεις για τη φορολογία των ακινήτων θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν το τέλος του μήνα.

    [07] Συνάντηση κ. Β. Μεϊμαράκη- πρόεδρου ΔΗΣΥ

    Με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε το πρωϊ στα γραφεία της Ρηγίλλης ο γενικός γραμματέας του κόμματος κ. Β. Μεϊμαράκης.

    Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι υποδέχεται με μεγάλη χαρά τον κ. Αναστασιάδη, πρόεδρο αδελφού κόμματος και φίλο απο τα παλιά. «Οι συζητήσεις με τους ηγέτες των Κυπριακών κομμάτων είναι πάντα γόνιμες και ενδιαφέρουσες και πρέπει να πω», πρόσθεσε, «ότι μέλημα όλων μας, είναι πως θα προχωρήσουμε στην επανενοποίηση της νήσου, ώστε όλοι οι κάτοικοι να γευτούν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και με αυτές τις συναντήσεις να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τη δράση μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γιατί, όπως σας είπα, είναι αδελφό κόμμα και αυτές οι συναντήσεις είναι πυκνές και συχνές».

    Απο την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι είναι χαρά του να συνεργάζεται και να συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας. Οπως δήλωσε, συζήτησαν ευρύτερα για το Κυπριακό και διαπίστωσαν τη σύμπτωση θέσεων στην κοινή επιθυμία, δηλαδή της επανένωσης της νήσου αλλά και την απο κοινού δράση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

    «Χαίρομαι», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «να δηλώσω ότι με τη Νέα Δημοκρατία διατηρούμε άριστες σχέσεις συνεργασίας στα εθνικά, τα περιφερειακά και τα ευρωπαϊκά θέματα».

    Το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδης θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό.

    [08] Υπέρ της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ

    Υπέρ του θεσμού της συνέντευξης για προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, ένα θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γεώργιος Βέης, κατά τη σημερινή δημοσιοποίηση της Ετήσιας Εκθεσης του ΑΣΕΠ για το 2004, η οποία καταγράφει τις λιγότερες παραβάσεις σε σχέση με τις προσλήψεις προσωπικού από το 1994 που δημιουργήθηκρ το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

    Ο κ. Βέης, αφού παρέδωσε την έκθεση στους προέδρους της κυβερνήσεως και της Βουλής και την κοινοποίησε στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το δραστικό περιορισμό των κρουσμάτων παραβίασης του νόμου περί προσλήψεων, κρουσμάτων που αφορούν δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας, από τις οποίες ωστόσο δέκα εστάλησαν στον εισαγγελέα.

    Για το πολυσυζητημένο θέμα της συνέντευξης, ο κ. Βέης τόνισε ότι θα το "αντιμετωπίσει με ενθουσιασμό", συμπληρώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να μην είναι υπέρ του θεσμού, αφού ο ίδιος εισηγήθηκε τις συνεντεύξεις από το 1997 για πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη τη συνέντευξη -η οποία διευκρινίζεται ότι δεν αφορά προσλήψεις προσωπικού με υποχρεωτική εκπαίδευση- για επιλογή προσωπικού που έχει ευρεία μόρφωση και γνωρίζει τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει στη σημερινή εποχή.

    Πρόσθεσε δε ότι "πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, να ακολουθήσουμε κανόνες κοινά αποδεκτούς, διαδικασίες με διαφάνεια", ενώ υπενθύμισε ότι "για περισσότερες από χίλιες προσλήψεις ειδικών επιστημόνων που έχουν γίνει από το ΑΣΕΠ, από το 1997 έως σήμερα, δεν έχει ακουστεί το παραμικρό".

    Διατυπώνοντας κάποιες σκέψεις του για το θέμα της συνέντευξης, ο κ. Βέης επισήμανε τη σημασία να βρεθούν οι ικανοί άνθρωποι που θα ενταχθούν στις τριμελείς επιτροπές συνεντεύξεων, άνθρωποι που "θα πρέπει να είναι αμέμπτου αντικειμενικότητας, με κατάρτιση και κατάλληλοι στο να ερωτούν και να ακούουν", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο κ. Βέης υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι η συνέντευξη του ν.3320/2005 γίνεται όποτε το κρίνει το ΑΣΕΠ και διενεργείται από το ίδιο, το ΑΣΕΠ ορίζει τον πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής, ενώ υπενθύμισε τη χρησιμότητα της πρακτικής εξέτασης για ορισμένους κλάδους, καθώς όπως είπε υπήρχαν περιπτώσεις εξεταζόμενων, που ενώ είχαν αριστεύσει σε εξετάσεις και διέθεταν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά την πρακτική εξέταση διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην εργασία για την οποία θα προσλαμβάνονταν.

    Κατά τα άλλα, ο κ. Βέης αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων, λέγοντας ότι κατατέθηκαν 73.702 συμβάσεις από 2.478 φορείς, έχουν καταγραφεί 45.900 περιπτώσεις συμβασιούχων από 1.662 φορείς, οι θετικές εισηγήσεις από τους φορείς για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου αγγίζουν το 45%, ενώ οριστικές αποφάσεις έχει λάβει το ΑΣΕΠ για 21.754 συμβασιούχους από 918 φορείς, εγκρίνοντας περίπου το 50% των περιπτώσεων. Διαβεβαίωσε δε ότι με την προεργασία που έχει γίνει, εντός των επόμενων έξι μηνών θα έχουν εξεταστεί όλες οι περιπτώσεις.

    Για το γνωστό θέμα των επιλαχόντων του διαγωνισμού του 1998, ο κ. Βέης είπε ότι μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διενεργήθηκε νέα προκήρυξη και τελικά προσελήφθησαν πέρα από αυτούς που αρχικά είχαν προσληφθεί, ακόμη 490 επιλαχόντες.

    Ανακοίνωσε ότι το 2004 έγιναν 11.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και 33.000 προσλήψεις εποχικού προσωπικού, ενώ το 2005 μέσω ΑΣΕΠ προσελήφθησαν 7.500 και 5.500 από φορείς, ενώ έγιναν και 29.000 προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

    Τέλος, ο κ. Βέης αναφέρθηκε στη δεκαετή πορεία του ΑΣΕΠ, στη γιγάντωση των αιτημάτων για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, στις 1.000.0000 αιτήσεις για προσλήψεις (πολλές φορές οι αιτήσεις ενός ατόμου φτάνουν και τις έξι) στην περιπλοκότητα των υποθέσεων, τη δυσκολία πολλές φορές των ΟΤΑ να αντεπεξέλθουν στη σωστή σύνταξη μίας προκήρυξης κλπ. Επίσης, κάλεσε όλους τους φορείς και κυρίως τους ΟΤΑ να έχουν αυστηρές προθεσμίες όσον αφορά τα αποτελέσματα, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του από το πλήθος των προσφυγών στη δικαιοσύνη.

    Σημειώνεται ότι το ΑΣΕΠ για το 2004:

    - Εξέδωσε 27 προκηρύξεις για την πλήρωση 15.305 θέσεων και έλαβε 433.289 αιτήσεις συμμετοχής.

    - Ολοκλήρωσε τις διαδικασίες πλήρωσης 6.407 θέσεων τακτικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 29.407 θέσεων εποχικού προσωπικού.

    - Ελεγξε 3.812 προκηρύξεις και 9.120 πίνακες επιλογής προσωπικού άλλων φορέων.

    - Εκδίκασε 5.381 ενστάσεις, 145 αντιρρήσεις και 207 αιτήσεις θεραπείας.

    - Προέβη σε 1.054 αναπληρώσεις διοριστέων.

    -Συνέταξε εκθέσεις απόψεων για 315 δικαστικές υποθέσεις, εκτέλεσε 23 αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις κλπ.

    - Περάτωσε 64 επιθεωρήσεις και συνέταξε πορίσματα για 42 από αυτές.

    [09] Ανάπλαση Βοτανικού και της περιοχής της Λ. Αλεξάνδρας

    Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε σήμερα το έργο της διπλής ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού και της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η σύσταση της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (ΕΕΣ) που θα αναλάβει τη διπλή ανάπλαση και εγκρίθηκαν οι συμφωνίες του Δήμου με τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την Εθνική Τράπεζα.

    Με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αθήνα αποκτά έναν πνεύμονα πρασίνου, εκτάσεως 120 στρεμμάτων, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την Ομόνοια, και μια όαση πρασίνου εκτάσεως 17 στρεμμάτων στη σημερινή θέση του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Δημιουργούνται νέες υποδομές που θα μετατρέψουν σε παραγωγικές δύο προβληματικές περιοχές, ενώ κατασκευάζεται ένα αθλητικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών που θα στεγάσει την ΠΑΕ και το ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

    Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική» για το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Επίσης, χαρακτήρισε το έργο της διπλής ανάπλασης ως «τη μεγαλύτερη πολεοδομική, αναπτυξιακή, κοινωνική παρέμβαση την οποία ποτέ έχει επιχειρήσει ένας οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα». «Δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια», τόνισε η δήμαρχος, «αντικειμενικά, είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση η οποία έχει γίνει στην Αθήνα σε επίπεδο αστικού περιβάλλοντος μετά την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας».

    Στη συνέχεια περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή του Βοτανικού, η οποία αν και είναι πολύ υποβαθμισμένη, βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, κοντά στο κέντρο της Αθήνας και εξυπηρετείται από το μετρό, ενώ επεσήμανε την περαιτέρω αξία που θα λάβει η περιοχή: «Το επιχείρημα έχει τρεις στόχους. Πρώτον, το βασικό που συζητείται και έχει και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, μαζί με τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Δεύτερον, γίνεται ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο το οποίο θα αποτελέσει και τον οικονομικό τροφοδότη του εγχειρήματος αυτού, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Και, τρίτον, βεβαίως, την αναβάθμιση σε πράσινο ολόκληρης της περιοχής».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 November 2005 - 21:39:57 UTC