Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρουσόπουλος-Αθανασάκης για δημοσκοπήσεις
  • [02] Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
  • [03] Καραμανλής:Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανασχηματισμού
  • [04] Στην Τρίπολη ο υπουργός Υγείας
  • [05] Δημοσκόπηση της ALCO για το ΠΑΣΟΚ

  • [01] Ρουσόπουλος-Αθανασάκης για δημοσκοπήσεις

    Η κυβέρνηση προχωρά στο έργο της που αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των χθεσινών δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Απαντώντας σε ερώτηση περί «φθοράς της κυβέρνησης», ο Θοδωρής Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «η φθορά της κυβέρνησης δεν καταγράφεται σε μετρήσεις»

    Σαφή βελτίωση του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες καταγράφουν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, αλλά και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, για τον οποίο είπε ότι έκανε «επιστημονική εφεύρεση», συνδυάζοντας διαφορετικές δημοσκοπήσεις.

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν με κάλπη δείχνουν οριακές διαφορές και σαφή βελτίωση του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΕΛ έδωσε διαφορά 0,9%, η ALCO 1,2% και η ΜΕΤΡΟΝ 0,6% και πρόσθεσε ότι ακόμα και η VPRC, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, δίνει μείωση της διαφοράς κατά δύο μονάδες.

    Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται το ξεπέρασμα «της ιστορίας» ότι φθορά έχει μόνο η κυβέρνηση και όχι ο πρωθυπουργός. Και συνέστησε να διαβάζονται σωστά οι δημοσκοπήσεις.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αθανασάκης στις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των δύο κομμάτων, σημειώνοντας ότι, στη δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις», παρατηρείται μετακίνηση ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 5,6%, έναντι ποσοστού 2% της μετακίνησης από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ. Σημείωσε επίσης τη «μεγάλη συσπείρωση» των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

    Δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία δίνει δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού "Σκάι". Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 42,5% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 39% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, ο ΣΥΝ με 4,5% και ο ΛΑΟΣ με 3,5%.

    Στο ερώτημα "Ποιος θεωρείται καταλληλότερος για τη θέση του Πρωθυπουργού" ο κ. Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει 51%, έναντι 22% του κ. Γ. Παπανδρέου.

    Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης προχωρά (54%). Πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα -για άλλη μια φορά- θεωρείται η καταπολέμηση της ανεργίας (40%). Ακολουθούν η ακρίβεια (22%), η διαφθορά (13%) και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας (9%). Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην τηλεοπτική ενημέρωση εμφανίζεται κλονισμένη. Αλλά σε ποσοστό 61% οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

    Σε άλλη δημοσκόπηση της "Metron Analysis", η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δείχνει να μειώνεται στο 0,6%. Η ΝΔ προηγείται με 35,2% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 34,6%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,5%, ο ΣΥΝ 4%, το ΛΑΟΣ 4,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 15%.

    Οσον αφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει 40,5% και ο κ. Παπανδρέου 30,1%.

    Ο δημοφιλέστερος εν ενεργεία πολιτικός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 86,5%.

    Πολύ αρνητικοί είναι οι δείκτες αισιοδοξίας κυρίως για την οικονομική κατάσταση τωρινή και μελλοντική. Το 61,55% θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα "πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση" και το 73,5% εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της.

    [02] Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

    Πανελλαδικό συλλαλητήριο πραγματοποιεί σήμερα, στις 11 το πρωί, το ΠΑΜΕ στο Πεδίο του Αρεως, με κεντρικό σύνθημα «Λαϊκή Συσπείρωση για την εργατική αντεπίθεση».

    Τα κεντρικά αιτήματα του συλλαλητηρίου, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τη Δευτέρα, θα είναι η πλήρης και σταθερή εργασία για όλους, το 7ωρο-πενθήμερο-35ωρο, το επίδομα ανεργίας 80% του κατώτατου μισθού, ο υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, η επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση, ο κατώτατος μισθός των 1.300 ευρώ και η κατώτερη σύνταξη στα 1.050 ευρώ.

    Οι προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις πλατείες Κάνιγγος, Ομονοίας, Πειραιά, Βικτωρίας, Καραϊσκάκη και στα Χαυτεία και μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία των διαδηλωτών στη Βουλή, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα με τις διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ.

    [03] Καραμανλής:Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

    Tην ιστορική πόλη Νίκο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, και τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευάγγελο Αντώναρο.

    Η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε στους αρχαίους ναούς και στο παλάτι του «Σογκούν» και στη συνέχεια συνέφαγε με τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κώστα Καραμανλή.

    Ο πρωθυπουργός στη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους δεν θέλησε να αναφερθεί στην εσωτερική επικαιρότητα παρά τις επίμονες ερωτήσεις που έγιναν, κυρίως, για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

    Αφορμή ήταν ερώτηση Ιάπωνα δημοσιογράφου για το θέμα σε πρωινή συνέντευξη που είχε παραχωρήσει.

    «Θα κάνετε ανασχηματισμό. Αυτό είναι το θέμα», είπε ο δημοσιογράφος στον Κώστα Καραμανλή και ο πρωθυπουργός απάντησε «Είναι λάθος θέμα. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι οι συχνή αλλαγή υπουργών είναι αντιπαραγωγική».

    Ο κ Καραμανλής ρωτήθηκε και για τον κ Νικολόπουλο αλλά δεν έκανε σχόλιο , αν και έδειξε ότι είναι ενήμερος για το θέμα με τις δηλώσεις του βουλευτή Αχαίας.

    Ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά την επίσκεψη του στην Άγκυρα είπε ότι «δεν την βλέπω μέχρι το τέλος του χρόνου». Αναζητείται ημερομηνία από τις αρχές του 2006».

    Ο κ Καραμανλής, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτίμησε ότι «οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας για το Δ ΚΠΣ είναι μεγαλύτερες στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου».

    Επίσης ο κ Καραμανλής πιστεύει ότι δεν θα θιγούν οι αγροτικές επιδοτήσεις σημειώνοντας «Δεν νομίζω ότι θα αγγίξουν σε βάθος το θέμα των περικοπών των αγροτικών επιδοτήσεων. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή συμμαχία στην Ένωση. Και αν το θέσουν κάποιοι δεν θα περάσει».

    Ο κ Καραμανλής είπε ότι δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του κ Κ Σημίτη και πρόσθεσε ότι διαβάζει αυτή την περίοδο ιστορικά βιβλία.

    [04] Στην Τρίπολη ο υπουργός Υγείας

    Επίσκεψη στην Τρίπολη πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης. Αρχικά, προήδρευσε σε σύσκεψη στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Πελοποννήσου και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή του και τα προεδρεία των συλλόγων των γιατρών, του νοσοκομειακού προσωπικού και των εργαζομένων.

    Σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΠΕΣΥ, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου το προσωπικό του νοσοκομείου, γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους, ενώ αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις έκανε λόγο για "ντροπή".

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι το έργο της ανακαίνισης του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και της κατασκευής νέων, βοηθητικών χώρων, εντάχθηκε στο Γ' ΚΠΣ στις 3-11-05. Τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη η προκήρυξη και τέλος Ιανουαρίου 2006 θα γίνει η δημοπράτηση του έργου και η ανάδειξη του αναδόχου. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2007.

    Θα διατεθούν 12.500.000 ευρώ και από αυτά 10 εκατ. ευρώ θα αφορούν υποδομές και 2.500.000 ευρώ μηχανολογικό εξοπλισμό.

    Στόχος επίσης του υπουργείου Υγείας είναι, αφού προηγηθούν οι διαδικασίες εξασφάλισης κατάλληλου χώρου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, να μεταστεγαστεί το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και η πτέρυγα που το στεγάζει σήμερα να ενσωματωθεί με το πολιτικό νοσοκομείο.

    Για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού ο υπουργός είπε ότι σταδιακά θα καλυφθούν οι θέσεις και όταν θα γίνει ο νέος οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου δεν θα υπάρχουν σοβαρά, τουλάχιστον, προβλήματα.

    Ο κ. Κακλαμάνης εξήγγειλε επίσης τη στέγαση του ΕΚΑΒ σε χώρο έξω από το νοσοκομείο. Οι χώροι στους οποίους στεγάζεται σήμερα το ΕΚΑΘ θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες του προσωπικού, όπως είπε.

    Στην Τρίπολη λειτουργεί και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Ο κ. Κακλαμάνης δεν το επισκέφθηκε, καθώς έχει προγραμματίσει μια δεύτερη επίσκεψη στην Τρίπολη άμεσα, προκειμένου να εξαγγείλει τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας.

    Τον κ. Κακλαμάνη συνόδευε ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Τρίπολη, του ζήτησε ουσιαστική αναβάθμιση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και τον χαρακτήρισε υπουργό όχι των λόγων, αλλά των μεθοδευμένων έργων.

    [05] Δημοσκόπηση της ALCO για το ΠΑΣΟΚ

    Οι εκλογές χάθηκαν για το ΠΑΣΟΚ ως αποτέλεσμα της διακυβέρνσης που άσκησε και όχι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του Κώστα Σημίτη κατά 9 μονάδες. Τα ευρήματα αυτά αποτυπώνονται σε δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας "Πρώτο ΘΕΜΑ" και θα δημοσιευτεί στην αυριανή της έκδοση, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου της εφημερίδας.

    Στην ίδια δημοσκόπηση θεωρείται ότι στο σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζουν ορισμένα στελέχη, καθώς διατυπώνεται αρνητική γνώμη για εκσυγχρονιστικά και άλλα στελέχη, από τον κ. Παπαντωνίου έως την κ. Διαμαντοπούλου, από τη μια πλευρά και τον κ. Τσοχατζόπουλο από την άλλη.

    Ειδικότερα, σχετικά με τις αιτίες της ήττας του ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη πλειοψηφία, το 61,3%, απαντά ότι η εκλογική ήττα ήταν αποτέλεσμα της προηγούμενης διακυβέρνησης και μόνο το 24,4% θεωρεί ότι προήλθε από λανθασμένους προεκλογικούς χειρισμούς.

    Στις απαντήσεις που δίνονται στα συγκριτικά ερωτήματα για τον νυν και τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υπέρ του το 45,3% και προηγείται κατά 9 μονάδες του Κώστα Σημίτη που έχει την αποδοχή του 36,2%.

    Σχετικά με τα στελέχη του Κινήματος που θεωρείται ότι δεν ταιρίαζουν με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, αναφέρονται οι: Γιάννος Παπαντωνίου (με 80% αρνητικές γνώμες), ΄Ακης Τσοχατζόπουλος (74,6% αρνητικές γνώμες), Νίκος Χριστοδουλάκης (64% αρνητικές γνώμες), ΄Αννα Διαμαντοπούλου (58,2% αρνητικές γνώμες) και Βάσω Παπανδρέου (51,6% αρνητικές γνώμες. Σημειώνεται ότι στο δελτίο τύπου της εφημερίδας δεν διευκρινίζεται αν οι ερωτηθέντες απαντούσαν με βάση κατάλογο στελεχών ή οι απαντήσεις τους ήταν αυθόρμητες.

    Θετικές γνώμες διατυπώνονται για στελέχη όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 November 2005 - 21:21:01 UTC