Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Πετραλιά
  • [03] Παπαρήγα για τα δικαιώματα του ανθρώπου
  • [04] Δημοσκοπήσεις VPRC και METRON
  • [05] Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

  • [01] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία

    Στην Ιαπωνία βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Σήμερα θα γίνει δεκτός από το αυτοκρατορικό ζεύγος, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τζουνιχίρο Κοϊζούμι. Ο κ. Καραμανλής ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του Νατάσσα, με την επίσκεψη στη "χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου" σκοπεύει πέραν της επιβεβαίωσης των εξαίρετων σε πολιτικό επίπεδο διμερών σχέσεων, στην ενίσχυση της Ιαπωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

    Επιδίωξη της Αθήνας είναι η προώθηση του σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002 και η αμοιβαία συνεργασία Ιαπώνων και Ελλήνων επιχειρηματιών στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα.

    Εκτός από τις πολλές συνεντεύξεις του Κ. Καραμανλή σε Ιαπωνικά Μέσα ενημέρωσης έχει προγραμματιστεί και γεύμα εργασίας στο Κεινταρέν (Συνομοσπονδία Βιομηχάνων Ιαπωνίας) ενώ για πρώτη φορά σε αποστολή με τον κ. Καραμανλή βρίσκονται και θα παρακαθήσουν στο γεύμα έλληνες εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσά τους είναι οι κύριοι Δρακούλης Φουντουκάκος -πρόεδρος ΕΒΕΑ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος- πρόεδρος ΣΕΒ, Δημήτρης Μπακατσέλος πρόεδρος ΕΒΕΘ, Γεώργιος Μυλωνάς πρόεδρος ΣΕΒ Β. Ελλάδας, Ευγένιος Πιλαλής πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Νικόλαος Ευθυμίου - πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Γιάννης Αναστασόπουλος -πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, Παναγιώτης Δρόσος -πρόεδρος ΟΠΕ, Αριστοτέλης Θωμόπουλος -πρόεδρος ΗELLEXPO, και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κουτσολιούτσος που ήδη δραστηριοποιείται στην Ιαπωνία. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, που ασχολείται με τον τομέα του εξωτερικού εμπορίου και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Οι τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών είναι ο τουρισμός , η ναυτιλία, ο πολιτισμός, κ.α. Πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ιαπωνία ανήλθαν το 2004 100,5 εκ. ευρώ και οι αντίστοιχες ιαπωνικές προς την Ελλάδα ήταν 1,06 δις ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί μαζί με τη σύζυγό του θα γίνουν δεκτοί από το αυτοκρατορικό ζεύγος, το μεσημέρι θα μιλήσει στο γεύμα εργασίας του Κεινταρέν (Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Ιαπωνίας) και στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι.

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Πετραλιά

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος , με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην Ολυμπιακή Εκεχειρία, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, είναι Αντιπρόεδροι του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας

    [03] Παπαρήγα για τα δικαιώματα του ανθρώπου

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί το μεσημέρι, στον Περισσό, με εκπροσώπους της "Ελληνικής Ενωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου".

    Στο μεταξύ, αύριο το πρωί πραγματοποιείται στο Πεδίον του Αρεως, το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

    [04] Δημοσκοπήσεις VPRC και METRON

    Προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία δίνει δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού "Σκάι". Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 42,5% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 39% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, ο ΣΥΝ με 4,5% και ο ΛΑΟΣ με 3,5%.

    Στο ερώτημα "ποιός θεωρείται καταλληλότερος για τη θέση του Πρωθυπουργού", ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει 51%, έναντι 22% του Γιώργου Παπανδρέου.

    Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης προχωρά (54%), ενώ πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα θεωρείται η καταπολέμηση της ανεργίας (40%) και έπονται η ακρίβεια (22%), η διαφθορά (13%) και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας (9%). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η εμπιστοσύνη των πολιτών στην τηλεοπτική ενημέρωση εμφανίζεται κλονισμένη, ενώ σε ποσοστό 61%, οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται την δημόσια ραδιοτηλεόραση.

    Στο μεταξύ, σε άλλη δημοσκόπηση της "Metron Analysis" η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δείχνει να μειώνεται στο 0,6%. Η ΝΔ προηγείται με 35,2% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 34,6%.Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,5%, ο ΣΥΝ 4%, το ΛΑΟΣ 4,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 15%.

    Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο κ.Καραμανλής συγκεντρώνει 40,5% και ο κ.Παπανδρέου 30,1%.

    Πολύ αρνητικοί είναι οι δείκτες αισιοδοξίας κυρίως για την οικονομική κατάσταση τόσο για την τωρινή όσο και για την μελλοντική, καθώς το 61,55% θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα μας "πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση" και το 73,5% εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο δημοφιλέστερος εν ενεργεία πολιτικός με 86,5%.

    [05] Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

    Κάθε ρεκόρ συμμετοχής ξεπέρασε η παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες το πρωί στο νησί της Ρόδου.

    Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο (Σάββατο) και θα συμμετάσχουν σβ αυτές 3.000 περίπου, εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων όλης της χώρας. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως οι θεσμικές αλλαγές, οι φορολογική αποκέντρωση, η μητροπολιτική διακυβέρνηση, ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ο νέος εκλογικός νόμος, κ.ά.

    Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ,χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος σαν το πλέον συγκεντρωτικό της Ευρώπης με την αυτοδιοίκηση, όπως τόνισε, καθηλωμένη σε μονοψήφια ποσοστά επί του κρατικού προϋπολογισμού.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ ζήτησε λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, ανάπτυξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με Περιφερειακό Συμβούλιο που θα προκύπτει από καθολική ψηφοφορία και με αιρετό πρόεδρο, μητροπολιτικό σύστημα διακυβέρνησης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετους πόρους κ.λπ.

    Για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει την εκλογή των δημάρχων με ποσοστό 42% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι περιορίζει την βάση δημοκρατικής νομιμοποίησης και πιθανόν να οδηγήσει σε πολώσεις και στην επικράτηση μονοκομματικών υποψηφιοτήτων διακόπτοντας μια παράδοση διακομματικών συνεργασιών και ευρύτερων συναινέσεων στις τοπικές κοινωνίες.

    Το θέμα του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων πρόκειται να συζητηθεί στις εργασίες του Σαββάτου.

    Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκέντρωσης χαρακτηρίζοντας την σαν την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στην χώρα. Τόνισε επίσης πως το ΠΑΣΟΚ έκανε βαθιές τομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία.

    Την αφετηρία για μία άλλη μοίρα στην Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει το Συνέδριο της Ρόδου, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μίλησε για ένα ιστορικό συνέδριο.

    Ο κ. Παυλόπουλος, έθιξε ένα από τα ?ευαίσθητα? θέματα του Συνεδρίου που δεν είναι άλλο από την εκλογή Δημάρχων με το 42% από την πρώτη Κυριακή. Ευθύς εξβ αρχής, ξεκαθάρισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έφερε αυτή τη ρύθμιση ενόψει των επόμενων εκλογών ούτε το έκανε ευκαιριακά. Όπως είπε, από το 2003 περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι δεσμεύθηκαν στον ελληνικό λαό και αν δεν προέβαιναν σε αυτή τη ρύθμιση και μάλιστα τώρα, η κυβέρνηση θα ήταν ανακόλουθη σε μία δέσμευσή της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 November 2005 - 14:26:21 UTC