Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Αλογοσκούφης στις Βρυξέλλες
  • [02] Κατατέθηκε το ν/σ για την ηλεκτρική ενέργεια
  • [03] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ
  • [04] «Μετωπική σύγκρουση με τη διαφθορά»
  • [05] Απεργιακές κινητοποιήσεις

  • [01] Ο Αλογοσκούφης στις Βρυξέλλες

    Ο προϋπολογισμός και η τιτλοποίηση βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη με τον αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, στη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας.

    Οπως δήλωσε ο κ. Αλμούνια μετά τη λήξη του ΕΚΟΦΙΝ, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2005 εξελίσσεται με ικανοποιητικό τρόπο. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2006, σημείωσε ότι η Επιτροπή έχει κατ' επανάληψη τονίσει πως η μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να γίνει με διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να αναλογούν σε προσαρμογή ίση με το 0, 6% του ΑΕΠ και επισήμανε ότι η Επιτροπή αναμένει συμπληρωματικές πληροφορίες από την Αθήνα.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της λεγόμενης τιτλοποίησης βεβαιωμένων προσδοκώμενων εσόδων του Δημοσίου, ο Χ. Αλμούνια σημείωσε ότι η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί του ζητήματος της συμβατότητας της τιτλοποίησης προς τα ευρωπαϊκά λογιστικά πρότυπα. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Συμπλήρωσε ότι ανεξάρτητα από την απόφαση της Εurostat ο ίδιος τάσσεται υπέρ της μείωσης του ελλείμματος στα κράτη μέλη μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, θέση την οποία έχει διατυπώσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν.

    Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση ήταν η μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων και η επανεξέταση της πρότασης για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

    [02] Κατατέθηκε το ν/σ για την ηλεκτρική ενέργεια

    Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ.Σιούφα το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνδυασμό με την έκδοση, τον περασμένο Μάιο, του νέου Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

    Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας δήλωσε πως "δημιουργείται, πλέον, ένα σύγχρονο πλαίσιο, ελκυστικό για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην ηλεκτροπαραγωγή. Τα οφέλη για την απασχόληση και τους καταναλωτές είναι προφανή. Ενισχύεται ο ανταγωνισμός και, σταδιακά, μέχρι τον Ιούλιο του 2007, όλοι οι καταναλωτές αποκτούν τη δυνατότητα επιλογής του προμηθευτή τους".

    Στο νέο πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθιερώνεται η ελευθερία επιλογής του προμηθευτή για όλους τους καταναλωτές από την 1η Ιουλίου 2007. Παρέχεται η δυνατότητα κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού και απευθείας γραμμών από ιδιώτες επενδυτές καθώς και η δραστηριοποίηση νέων προμηθευτών. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση της πρόσβασης στα ηλεκτρικά δίκτυα, τη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και διανομής και τον αποτελεσματικό νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των Διαχειριστών του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής.

    Τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι:

    -Το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Συγκεκριμένα, με τον νέο νόμο επεκτείνεται σταδιακά το δικαίωμα επιλογής προμηθευτή σε όλους τους πελάτες, με εξαίρεση την περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών που αποτελούν «απομονωμένα μικροδίκτυα». Από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, όλοι οι καταναλωτές ορίζονται Επιλέγοντες πελάτες εκτός από τους οικιακούς πελάτες. Το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται από την 1η Ιουλίου 2007 και στους οικιακούς καταναλωτές.

    -Η διεξαγωγή διαγωνισμού για την παροχή εγγύησης από τον ΔΕΣΜΗΕ για συνολική ισχύ 900 MW από νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανεξάρτητων παραγωγών, με δυνατότητα επέκτασης αυτού κατά 400 MW, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2010.

    -Η χορήγηση αδειών παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, με εξαίρεση τα απομονωμένα μικροδίκτυα (με κατανάλωση μικρότερη των 500GWh/έτος), καθώς και η χορήγηση αδειών για την κατασκευή απευθείας γραμμών ηλεκτρισμού, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

    -Ο ουσιαστικός νομικός αλλά και ιδιοκτησιακός λειτουργικός διαχωρισμός του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς) και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του σε σχέση με τη ΔΕΗ, όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων και την εξεύρεση αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του Συστήματος.

    -Η ίδρυση, έως τον Ιούλιο του 2001, ανεξάρτητου Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που ικανοποιεί την υποχρέωση, βάσει της οδηγίας, του νομικού και λογιστικού διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων της διαχείρισης του Δικτύου διανομής από τη ΔΕΗ. Ο ΔΕΣΜΗΕ που σήμερα είναι αρμόδιος για τη διαχείριση του Συστήματος Μεταφοράς θα συμπεριλάβει τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής και για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ενιαίος Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος και Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΔΗΕ Α.Ε.). Κατά το χρόνο, έως την δημιουργία του ΔΕΣΔΗΕ, η αρμοδιότητα της διαχείρισης του Δικτύου παραμένει στη ΔΕΗ, ενώ, παράλληλα, διασφαλίζεται ο λειτουργικός διαχωρισμός μέσω της δημιουργίας ανεξάρτητων διευθυντικών δομών διαχείρισης του Δικτύου Διανομής στο πλαίσιο της ΔΕΗ Α.Ε.

    -Η υποχρέωση λογιστικού διαχωρισμού σε επιμέρους δραστηριότητες μεταφοράς, διανομής, προμήθειας σε επιλέγοντες πελάτες και προμήθειας σε μη επιλέγοντες πελάτες, όπως επίσης και η πρόβλεψη για έλεγχο της τήρησης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των ολοκληρωμένων επιχειρήσεων ενέργειας, ο οποίος περιλαμβάνει τον επιμερισμό των δαπανών και των εσόδων στις επιμέρους δραστηριότητες.

    -Η ενσωμάτωση της υποχρέωσης των Προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και την προστασία των καταναλωτών, στον Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες.

    -Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

    [03] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ

    Μείζον ιδεολογικό και πολιτικό θέμα, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, το μεταναστευτικό πρόβλημα, μιλώντας σήμερα σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλά πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διαφορετικές συνθήκες από άλλες ευρωπαίκές χώρες που αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα, καθώς οι μετανάστες στη χώρα μας δεν είναι γκετοποιημένοι.

    Ωστόσο, τόνισε, πρέπει να δούμε την ουσιαστική, κοινωνική ένταξη των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια των πολιτών.

    Στις σκέψεις του κ. Γ. Παπανδρέου είναι η ανάληψη κάποιας πρωτοβουλίας από το ΠΑΣΟΚ με πιθανότερη την πρόταση να συσταθεί διακομματική επιτροπή για το μεταναστευτικό.

    Για το θέμα μίλησε και ο συντονιστής οικονομικών κ. Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος τόνισε ότι το θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ μέσα στο ιδεολογικό και πολιτικό του πλαίσιο, διότι, όπως είπε, όταν ανοίξει η συζήτηση μπορεί να κυριαρχήσουν απόψεις που υποστηρίζονται από ανθρώπους, όπως ο αρχιεπίσκοπος, καθώς και ο μητροπολίτης και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, τη στάση των οποίων επέκρινε.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, πρέπει να τραβήξει στο θέμα αυτό μια διαχωριστική γραμμή, για να έχει την ιδεολογική και πολιτική υπεροχή και επισήμανε ότι μόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ορισμένα από τα στελέχη του κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

    Εκτίμησε ότι αν και σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτό μπορεί να ανακύψει όταν η χώρα αντιμετωπίσει οικονομική δυσπραγία, προς την οποία, κατά τον κ. Φλωρίδη, οδηγεί η κυβέρνηση Καραμανλή.

    Οικονομία-Προϋπολογισμός

    Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για τον Προϋπολογισμό με εισήγηση της κας Βάσως Παπανδρέου, η οποία τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός είναι στον αέρα και ότι αναμένεται το καινούργιο προσχέδιο.

    Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε μέσω της Κοινοβουλευτικής οδού να κατατεθούν όλα τα στοιχεία του Προϋπολογισμού τα οποία ούτως ή άλλως δίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και γνωστοποιηθούν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση απέναντι στην Ενωση.

    Μιλώντας για τον Προϋπολογισμό ο κ. Φλωρίδης τόνισε οτι οι εξελίξεις στην Οικονομία "δεν είναι πλέον διαχειρίσιμες από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ό,τι και αν κάνει, όσα συντονιστικά και αν δημιουργήσει, όσες διαβουλεύσεις και αν κάνει και όσους ανασχηματισμούς και όσα μαϊμουδιασμένα γκάλοπ παραγγείλει".

    Αναφέρθηκε επίσης σε φράση του Αμερικανού οικονομολόγου Κένεθ Γκαλμπρεϊθ, ο οποίος έχει πει ότι στην οικονομία μπορείς να πάρεις κακές ή καταστροφικές αποφάσεις, τονίζοντας ότι η ΝΔ παίρνει συνεχώς καταστροφικές αποφάσεις .

    Ο αναπληρωτής συντονιστής Οικονομίας κ. Κώστας Σπηλιόπουλος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι σε κατάσταση μονίμου προσχεδίου, ένα διαρκές γράψε-σβήσε.

    Αναφέρθηκε επίσης στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δεχθεί την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών για το 2006 τονίζοντας ότι αυτή έχει προκαλέσει ήδη τρία θύματα. Οπως τόνισε, η κυβέρνηση μετά την άρνηση της Κομισιον "ζητά ρουσφέτι απο τις Βρυξέλλες" επιδιώκοντας την ένταξη στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έργων του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έγιναν με αμιγώς εθνικούς πόρους, ακόμα και έργα στρατιωτικού χαρακτήρα. Ο στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Σπηλιόπουλος, είναι να μπορέσει να εισπράξει ένα δισ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιήσει για τη μείωση του ελλείμματος, όμως αυτό θα σημάνει τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, την έλλειψη δημοσίων επενδύσεων και αύξηση της ανεργίας.

    Το δεύτερο θύμα, κατά τον κ. Σπηλιόπουλο, είναι το ίδιο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το οποίο προέβλεψε ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2006 και από το 2007 δεν θα έχει "εθνικό σκέλος", με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην κοινωνική πολτική, τα προγράμματα της αυτοδιοίκησης κλπ.

    Ως τρίτο θύμα ανέφερε τις απορροφήσεις των κοινοτικών πόρων οι οποίοι, οπως τόνισε, δεν πάνε καλά καθώς δεν υπάρχουν οι πληρωμές για την εθνική συμμετοχή. Χαρακτήρισε απογοητευτική την εισροή κοινοτικών πόρων και ανέφερε ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις για απορρόφηση 700 εκατ. ευρώ από τα οποία απορροφήθηκαν μόνο 200 εκατ. ενώ απομένει ένα δισ. ευρώ αναπορρόφητων πόρων.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Σπηλιόπουλο να συντάξει ενημερωτικό σημείωμα για την απορρόφηση των πόρων απο το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης σε συνεργασία με τον γραμματέα του ΚΤΕ Οικονομίας Ανδρέα Μακρυπίδη.

    Κατά τη συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου ρώτησε να πληροφορηθεί πώς πήγε η εκστρατεία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με θέμα την ακρίβεια. Τα στελέχη του Κινήματος ανέφεραν ότι σε γενικές γραμμές πήγε καλά αλλά υπήρξαν και ορισμένες περιπτώσεις που δεν πήγαν και τόσο καλά και επισημάνθηκε ότι κάποια πράγματα καταγράφηκαν στις τηλεοπτικές κάμερες και υπήρξε προβληματισμός από ορισμένους αν θα πρέπει να υπάρχουν κάμερες σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Ο αντίλογος που υπήρξε στο θέμα αυτό ήταν ότι όταν το ΠΑΣΟΚ βγαίνει στο λαό για να συνομιλήσει μαζί του δεν πρέπει να φοβάται τις κάμερες.

    Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του λαού από το ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη να γίνουν επισκέψεις από στελέχη του Κινήματος σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

    Στη συνεδρίαση έγιναν επίσης αναφορές απο τον συντονιστή Εξωτερικών και Αμυνας Μιχ. Χρυσοχοϊδη στην αγορά των F-16, ο οποίος τόνισε ότι όταν η Ελλάδα παραλάβει τα αεροσκάφη αυτά θα είναι παρωχημένα καθώς θα έχουν αντικατασταθεί από αεροσκάφη νέας γενιάς τα οποία θα προμηθεύεται η Τουρκία ως συμπαραγωγός χώρα.

    Αναφορές έγιναν επίσης στα φάρμακα τα οποία, σύμφωνα με την αρμόδια συντονίστρια Ευη Χριστοφιλοπούλου, αναμένεται να ακριβύνουν, για το ωράριο των καταστημάτων, το οποίο, σύμφωνα με την αρμόδια συντονίστρια Ροδούλα Ζήση, δεν εφαρμόζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για την παραίτηση του Αχιλλέα Καραμανλή από τη Βουλή όπου τονίστηκε από όλους ότι το ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκε με τον χαρακτηρισμό της ανάδειξής του στο βουλευτικό αξίωμα ως εκλογικού πραξικοπήματος, για το ασφαλιστικό που ειπώθηκε ότι το ασφαλιστικό το φέρνει στην επιφάνεια η κυβέρνηση όταν βρίσκεται στη δύσκολη θέση και τις προσλήψεις όπου ο Μιλτ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε για τα νέα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

    [04] «Μετωπική σύγκρουση με τη διαφθορά»

    Την "ρητή και κατηγορηματική" επισήμανση πως τα φαινόμενα διαφθοράς και παθογένειας της διοίκησης που "παρέμειναν ανέγγιχτα κάτω από το φόβο του πολιτικού κόστους δεν θα συνεχίσουν να εγκλωβίζουν τη χώρα στο χθες", έκανε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο δείπνο του 16ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    "Τα φαινόμενα αυτά αντιμετωπίζονται πλέον αποφασιστικά και ασυμβίβαστα και άρχισαν ήδη να υποχωρούν", πρόσθεσε ο Κ.Καραμανλής, απευθυνόμενος στα μέλη του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής, παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την προσαρμογή της χώρας στις ανάγκες της νέας οικονομίας και της σύγχρονης κοινωνίας.

    Με θέμα "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας" ο κ. Καραμανλής παρουσίασε το ευρύτερο πλαίσιο της συγκυρίας. "Είμαστε στην εποχή όπου διανύουμε με μεγάλα βήματα το νέο κύκλο της παγκόσμιας Ιστορίας, που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανατροπές", παρατήρησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας λειτουργεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία "παρά τις γνωστές σε όλους δυσκολίες που περνά, εξακολουθεί να είναι μια δύναμη μεταρρυθμίσεων".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως παρά τις αντιξοότητες της διεθνούς συγκυρίας, τις αδυναμίες "που κληροδότησε το παρελθόν στο κράτος και την οικονομία" και παρά τις αντιδράσεις της συντήρησης, των προνομιούχων και των εκφραστών της στασιμότητας, η κυβέρνηση ακολουθεί ένα "συγκροτημένο σχέδιο πορείας".

    Έπβ αυτού ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα δοθεί βιώσιμη λύση στην Ολυμπιακή και ανέτρεξε στις πολιτικές που ως τώρα αναπτύχθηκαν (μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, αυξημένα κίνητρα για νέες επενδύσεις, διαφανές θεσμικό πλαίσιο για έργα του δημοσίου, επίσπευση στην κατασκευή μεγάλων έργων, οριοθέτηση νέων βιομηχανικών περιοχών, προώθηση μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση του ρόλου της επιτροπής ανταγωνισμού, καθιέρωση ενός ρυθμού ανάπτυξης τριπλάσιου από το μέσο όρο της ευρωζώνης, εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου) για να τονίσει πως η κυβέρνηση "συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική της, για την επανίδρυση του κράτους, την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Εφαρμόζουμε προγράμματα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, "για την αποδοτική λειτουργία της κρατικής μηχανής, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την εμπέδωση της διαφάνειας και την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Είμαστε σε μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα της διαφθοράς", τόνισε ο κ. Καραμανλής και υπενθύμισε ότι παράλληλα προωθούνται αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα "για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς του και την επικράτηση πνεύματος οικονομίας στη λειτουργία του".

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε το σχεδιασμό ενός νέου πλαισίου για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, σημείωσε πως συνεχίζονται οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή και το ενιαίο πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παράλληλα με την προώθηση των σχεδίων αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές της Νέας Διακυβέρνησης που θεμελιώνουν "ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, αλλά και στη Νέα Ενεργειακή Πολιτική που προωθείται από την κυβέρνηση".

    Ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας της οικονομίας μας - μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, αύξησης των εξαγωγών, ενδυνάμωσης της ναυτιλίας, επέκτασης της τουριστικής βιομηχανίας και στήριξης της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων. Τόνισε, τέλος, πως "η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει, να αφομοιώνει, να εμπλουτίζει, να ανανεώνει και κυρίως να συνθέτει. Η νέα εποχή αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία για υψηλούς στόχους. Η επιλογή μας είναι δεδομένη και αμετάκλητη και συνοψίζεται στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής συνεργασιών και εξωστρέφειας, μιας στρατηγικής ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης".

    [05] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από σήμερα αρκετοί κλάδοι εργαζομένων. Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες του Λεκανοπεδίου Αθηνών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Για την Πέμπτη έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χθες και για μία εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας.

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από αύριο νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές δημοσίων σχολείων διεκδικώντας αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους και στα κονδύλια για την Παιδεία. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα τα Διοικητικά Συμβούλια των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών επεσήμαναν οτι υπάρχουν 2.000 κενές θέσεις δασκάλων στα σχολεία, ελλείψεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ορισμένα σχολεία και ελλείψεις σε σειρά βιβλίων. Επίσης, κατήγγειλαν αυταρχικότητα από ορισμένους προϊσταμένους εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων που απαγόρευσαν στους μαθητές να μεταφέρουν στους γονείς τους επιστολή της ΟΛΜΕ, με την οποία περιγράφεται η σημερινή εικόνα της εκπαίδευσης στα σχολεία.

    Η ΟΛΜΕ επισήμανε ότι, εκτός από την 48ωρη απεργία, προσανατολίζεται σε συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά τις γιορτές προσανατολίζεται σε νέες κινητοποιήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 November 2005 - 21:51:39 UTC