Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λήξαν το θέμα με την Αλβανία"
  • [02] Νόμιμο δικαίωμα οι ποινές σε ΜΜΕ

  • [01] "Λήξαν το θέμα με την Αλβανία"

    Λήξαν θεωρείται για την ελληνική πλευρά το θέμα που ανέκυψε με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία, μετά και την συνάντηση του έλληνα πρέσβη στα Τίρανα με τον αλβανό υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε, κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη σταθερή ελληνική βούληση για συνεχή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    "Νομίζουμε ότι αυτή είναι η βούληση και της αλβανικής πλευράς, ειδικά την ώρα που η γειτονική χώρα προσβλέπει στην εντατικοποίηση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση",επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, αλλά τόνισε ότι "οι διμερείς σχέσεις των χωρών δεν μπορεί να υπαγορεύονται από πράξεις ακραίων στοιχείων".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις συνθήκες που "οδήγησαν" στην αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αλβανία,ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι "ο σεβασμός των δημοκρατικών αξιών και της ελεύθερης έκφρασης είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών" και συνέχισε:

    "Ειδικά μια χώρα όπως η Ελλάδα όχι απλώς σέβεται αυτές τις αρχές, αλλά επιθυμεί να τις σέβονται και οι γείτονές της και βεβαίως οι χώρες που προσβλέπουν στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο κατεξοχήν θεσμός που παράγει αποφάσεις οι οποίες βασίζονται στην μετριοπάθεια. Όταν σκοπός δύο πλευρών είναι να κάνουν ουσιαστικά θετικά βήματα στις σχέσεις τους, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να προασπίζονται και από τον έναν και από τον άλλον. Πρέπει οι συναντήσεις, οι διαβουλέυσεις και οι επικοινωνίες να γίνονται σε ένα πλαίσιο που βοηθά σε αυτή την επιδίωξη. Όταν αυτό δεν μπορεί να διασφαλισθεί, υπάρχουν επιπτώσεις".

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα, με οποιονδήποτε τρόπο, να συζητήσει θέμα ρύθμισης περιουσιών στο πλαίσιο των προβλεπομένων από το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας του 1996,ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: "δεν νομίζω ότι οι Επιτροπές που προβλέπονται από το Σύμφωνο έχουν ξεκινήσει να συζητούν αυτά τα θέματα".

    Σχετικά με τα συμβάντα τη Δευτέρα στους Αγίους Σαράντα,ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι από ελληνικής πλευράς η συνάντηση Παπούλια - Μοϊσίου είχε προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο, ενώ είχαν ενημερωθεί και οι αλβανικές αρχές για την περιφρούρησή της και είχαν δοθεί οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

    "Επειδή αυτό δεν έγινε, υπήρξε και ένας χρόνος που αναζητήθηκαν, με εποικοδομητικό πνεύμα από ελληνικής πλευράς, διέξοδοι και εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη,αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν", δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Και πρόσθεσε ότι "επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις αλβανικές αρχές στο να προστατευθεί και να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα η συνάντηση των δύο προέδρων,γιαυτό και ελήφθη η γνωστή απόφαση".

    [02] Νόμιμο δικαίωμα οι ποινές σε ΜΜΕ

    Η απειλή επιβολής σκληρών ποινών σε βάρος ΜΜΕ και δημοσιογράφων, τέθηκε με ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Η άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος δεν αποτελεί εκδήλωση τρομοκρατίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας όμως, πως «το ύψος των ποινών είναι ένα θέμα που δεν με αφήνει αδιάφορο. Το ζήτημα αυτό το έχω συζητήσει με τις επαγγελματικές Ενώσεις από παλιά και θεωρώ, όπως το έχω ήδη δηλώσει, πως είναι ένα θέμα προς συζήτηση».

    Σε ό,τι αφορά εξάλλου το μέλλον των ανεξαρτήτων Αρχών, ο κ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «οι ανεξάρτητες Αρχές είναι καθιερωμένες από το Σύνταγμα, στελεχώνονται με κοινή συναίνεση και με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων από τη Βουλή των Ελλήνων και ως εκ τούτου είναι κατοχυρωμένη η ανεξαρτησία των αποφάσεών τους».

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Άλφα ερωτηθείς αν στο θέμα του βασικού μετόχου υπήρξε ένας επώδυνος συμβιβασμός απάντησε πως όταν γίνεται μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση αναγκαστικά θα υπάρχουν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτό συνέβη.

    Συνεχίζοντας ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε:

    "Για παράδειγμα, από την πλευρά της Ε.Ε. θέλω να σας θυμίσω ότι όχι μόνο από την πρώτη επιστολή που εστάλη από την επιτροπή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι ένα θέμα που είχε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και σε επιστολές που είχαν σταλεί αργότερα στη δική μας κυβέρνηση. Η επιτροπή στα κείμενά της έλεγε ότι δεν αποδέχεται ουσιαστικά το άρθρο 14, παρ.9 του Συντάγματος, βάσει του οποίου έγινε ο νόμος για τον βασικό μέτοχο. Όταν, λοιπόν, είχαμε την ρητή ανακοίνωση της επιτροπής ότι δεν αποδέχεται τον νόμο14, παρ.9 και φθάνουμε σήμερα στην επιστολή με την οποία επιβεβαιώνει ότι αυτός είναι κοινός τόπος, και άρα ο νόμος είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Να αναφέρεται στο άρθρο του Συντάγματος, αποδεχόμενο από την Ε.Ε. Έχουμε μια υποχώρηση από την πλευρά της Ε.Ε. Από την πλευρά τη δική μας έχουμε μια αλλαγή σε σχέση με το πώς ορίζεται πλέον το ασυμβίβαστο, ενώ στον πρώτο νόμο που φέραμε, πριν από λίγους μήνες, λέγαμε ότι το ασυμβίβαστο ορίζεται με τον εξής απλό τρόπο: Δεν μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να είναι και ιδιοκτήτης ΜΜΕ και παραλλήλως να έχει μετοχές σε μια εταιρεία ανάληψης δημοσίων συμβάσεων. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι μπορεί να είναι και στη μια και στην άλλη επιχείρηση, αλλά το ασυμβίβαστο αποδεικνύεται στη συνέχεια και κυρίως με την άσκηση αθέμιτης επιρροής. Εάν κάποιος ιδιοκτήτης ΜΜΕ έχει και μια εταιρεία ανάληψης δημοσίων συμβάσεων και ασκήσει αθέμιτη επιρροή από το ΜΜΕ, το χρησιμοποιήσει για να πάρει τη «δουλειά», αυτό αποδεικνυόμενο επισύρει ποινές για τον ιδιοκτήτη των ΜΜΕ που είναι παράλληλα και ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας".

    Ερωτηθείς για την εκτίμηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ο νέος νόμος για το βασικό μέτοχο έχει ένα νομικό περίβλημα, αλλά στην ουσία το πνεύμα της συνταγματικής διάταξης ενταφιάζεται, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε:

    "Το αντίθετο θα έλεγα. Ποιο ήταν το πνεύμα της διάταξης; Δεν ήθελε να χρησιμοποιεί κάποιος το ΜΜΕ για να επηρεάσει, να πάρει μια δουλειά στο δημόσιο. Από τη στιγμή που διασφαλίζεται αυτό και διασφαλίζεται διότι εφόσον αποδειχθεί ότι χρησιμοποίησε το μέσο ενημέρωσης για να πάρει μια δουλειά στο δημόσιο, τότε έχει πολύ αυστηρές ποινές. Το πνεύμα του Συντάγματος παραμένει αλώβητο. Ο κ. Παπανδρέου είπε κάτι άλλο χθες το οποίο εγώ θεωρώ πολύ πιο σημαντικό. Είπε να ξανασκεφτούμε το 14/9, δηλαδή να ξανασκεφθούμε το Σύνταγμα. Το ότι κάποια στιγμή θα γίνει Συνταγματική αναθεώρηση όταν επιτρέπουν οι συνθήκες. Θέλω να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μιλήσει και στο πρόγραμμά της και πολλά χρόνια τώρα, για παράδειγμα, για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτό για να γίνει χρειάζεται μια Συνταγματική αναθεώρηση. Είναι πολύ νωρίς πάντως να σας πω το οτιδήποτε αφορά το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος. Εγώ με έκπληξη άκουσα χθες τον κ. Παπανδρέου να λέει ότι πρέπει να το ξανασκεφτούμε και λέω με έκπληξη γιατί είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρει αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς ταυτοχρόνως να προτείνει κάτι. Και θα μου επιτρέψετε να το συνδυάσω αυτό με την περίφημη πια επιστολή, έγγραφο, ερώτηση που έκανε ο κ. Σιφουνάκης, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον κ. Μακ Γκρίβι όπου κατά τη γνώμη μου με απαράδεκτο τρόπο ο Έλληνας Ευρωβουλευτής έλεγε ότι πρέπει να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το νόμο για το βασικό μέτοχο και για το 14/9 που ο κ. Σιφουνάκης είχε ψηφίσει στη Βουλή. Έλεγε ότι είναι ένα άρθρο που θα πρέπει να αλλάξει και κακώς υπάρχει".

    Και στο ερώτημα αν η κυβέρνηση μελετά σενάρια αναθεώρησης αυτής της διάταξης, ο εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση και είναι και πολύ νωρίς να συζητάμε για οποιοδήποτε άλλο άρθρο του Συντάγματος. Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ότι θα προχωρήσουμε σε Συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρώ όμως ότι όταν έχεις δεσμευτεί και προσπαθείς τις δεσμεύσεις να τις κάνεις πράξη, ειδικά αυτή η δέσμευση για το πανεπιστήμιο που σας είπα, μόνο μέσα από Συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να υπάρξει.

    Σε άλλο ερώτημα αν είχε κάνει λάθος η κυβέρνηση με το πρωτο σχέδιο που είχε παρουσιάσει, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε: "Εμείς προχωρήσαμε με πολύ αυστηρό τρόπο στην υπόθεση του βασικού μετόχου. Και προχωρήσαμε με πολύ αυστηρό τρόπο διότι πιστεύουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου ασκήθηκε αυτού του είδους η πολιτική πίεση από μέσα ενημέρωσης για την ανάληψη δημοσίων συμβάσεων. Αυτά είναι πράγματα τα οποία αποτελούν κοινό τόπο. Άλλωστε η εισήγηση στο άρθρο αυτό, για να μπει αυτό το άρθρο στο Σύνταγμα, έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την απεδέχθη τότε η αξιωματική αντιπολίτευση που ήταν η Νέα Δημοκρατία, διότι ήταν κοινός στόχος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ότι η ισχύς ορισμένων μέσων αξιοποιήθηκε όχι για την καλύτερη ενημέρωση του πολίτη αλλά για εξυπηρετήσεις κάποιων συμφερόντων. Ήταν πολύ αυστηρός ο νόμος, θεωρούμε ότι παραμένει πολύ αυστηρός σε ότι αφορά τις ποινές του -εφόσον αποδειχθεί αυτό το ασυμβίβαστο- και θεωρούμε ότι από την κατάσταση που μας κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ με ένα νόμο που είχε μπει στα συρτάρια, διότι προέβλεπε μια σειρά από παράθυρα, αυτό που έχουμε εμείς φέρει και ψηφίσαμε χθες στη Βουλή είναι μακράν καλύτερο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 November 2005 - 8:50:18 UTC