Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λήξη συναγερμού για τη γρίπη
  • [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια με Ν.Κωνσταντόπουλο
  • [03] Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια
  • [04] ΚΚΕ για δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές
  • [05] Παραίτηση Π.Μαντούβαλου από Κ.Ο. της ΝΔ
  • [06] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Κ. Στεφανόπουλου

  • [01] Λήξη συναγερμού για τη γρίπη

    Η χώρα μας δεν έχει τον ιό της γρίπης των πουλερικών.

    Αυτό αναφέρει σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλ. Κοντός, με την οποία του ζητεί να προβεί στις ενέργειες εκείνες, ώστε οι όμορες βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ), να άρουν την απαγόρευση που είχε επιβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα στις εισαγωγές πουλερικών και προϊόντων αυτών.

    Ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την παρασκευή εμβολίου το οποίο θα καταπολεμά και θα προστατεύει αποτελεσματικά τον άνθρωπο από την γρίπη των πουλερικών.Όπως είπε το εμβόλιο θα είναι έτοιμο σίγουρα σε έξι μήνες. "Δεν έχουμε ακόμη τον τύπο στον οποίο θα εργαστούμε για την γρίπη των πτηνών. Για την συγκεκριμένη εταιρία η οποία παρασκευάζει το εμβόλιο, το εμβόλιο είναι, επαναλαμβάνω, σε πειραματικό στάδιο. Γίνονται προσπάθειες από την εταιρία λογικές προπαραγγελιών. Οι μόνες χώρες οι οποίες μπήκαν στο παιχνίδι αυτό είναι η Ιταλία και η Γαλλία. Οι υπόλοιπες χώρες ήταν σαφέστατες και ακούμε και είμαστε σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας".

    Στο μεταξύ, σήμερα στην Οττάβα συναντώνται οι υπουργοί Υγεία 30 χωρών και εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενης πανδημίας της νόσου.

    [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια με Ν.Κωνσταντόπουλο

    Την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρότεινε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, στον κ. Κάρολο Παπούλια, κατά την ημίωρη συνάντηση που είχε σήμερα μαζί του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών ήταν η εξωτερική πολιτική και το κλίμα, που διαμορφώνεται στο δημόσιο βίο.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι ζήτησε να συναντήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του εκφράσει σκέψεις και ανησυχίες για δύο κεντρικά πολιτικά θέματα, την εξωτερική πολιτική και το εσωτερικό κλίμα στο δημόσιο βίο.

    Στην εξωτερική πολιτική,είπε, υπάρχει μεγάλη αντίφαση. Δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής, εγκλωβισμένοι σε στερεότυπα του παρελθόντος, ενώ θα έπρεπε με συνεκτικές πρωτοβουλίες, με οργανωμένη και δραστήρια εξωτερική πολιτική να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που διαμορφώνονται γύρω μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και το διεθνή περίγυρο, πρόσθεσε.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μάχης οπισθοφυλακών είναι το λεγόμενο Σκοπιανό, είπε ο βουλευτής του ΣΥΝ.

    Στη συνέχεια ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι "στο εσωτερικό πολιτικό κλίμα είναι φανερό ότι η απουσία αποτελεσματικής και αξιόπιστης πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαφθοράς και διαπλοκής κρατά τη δημοκρατία σε πολλαπλή ομηρία".

    Πρόσθεσε, δε, ότι "όσο διατηρείται αυτό το κλίμα η πολιτική χάνει την αυτονομία μας και κακοποιείται κάθε μέρα η Δημοκρατία απο ένα απέραντο κιτσαριό που κυριαρχεί".

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι "είναι ανάγκη η δημοκρατία να υπερασπιστεί την αυτονομία της, τις αξίες της και τον εαυτό της. Διατύπωσα στον πρόεδρο τη σκέψη μήπως θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση αυτού του κεντρικού προβλήματος, που αλλοιώνει και μεταλλάσσει το πολιτικό μας σύστημα".

    [03] Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια

    Ο Τομέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Περιστερίου, ανοιχτή εκδήλωση με θέμα : « Ακρίβεια και ασφυξία στην αγορά». Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών, του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Αννα Διαμαντοπούλου θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία.

    Γαι τη Συνθήκη Ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης

    «Ανεξάρτητα από τις σημαντικές καθυστερήσεις που υπήρξαν και την διαφοροποίηση των αρχικών σχεδιασμών, η Συνθήκη Ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που υπογράφεται αύριο στην Αθήνα, δημιουργεί νέες ευκαιρίες επενδύσεων, εμπορικών συναλλαγών και μεταφοράς τεχνογνωσίας, τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει με δυναμική παρουσία» αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Επισημαίνεται ότι η υπογραφή της Συνθήκης αποτελεί αποτελεί γεγονός ιδιαίτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς δημιουργείται ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει και θα διευκολύνει την ασφαλή μεταφορά φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κασπίας προς την ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση της προσαρμογής των εθνικών ενεργειακών αγορών στην ενιαία εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «η Συνθήκη για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας, στην Ν. Α. Ευρώπη αποτελεί την εξέλιξη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμοδίου τότε Επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή από το 1995, στο πλαίσιο της πολιτικής για περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες της Βαλτικής, της Ν. Α. Ευρώπης και της Μεσογείου, με στόχο την διαφοροποίηση των πηγών και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ενωσης».

    [04] ΚΚΕ για δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές

    Γενικό πολιτικό χαρακτήρα θα έχουν για το ΚΚΕ οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006 σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η απόφαση καθιστά σαφές ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο άμεσα ή έμμεσα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό.

    Σύμφωνα με την απόφαση οι «εργαζόμενοι μπροστά στις κάλπες πρέπει να σκεφτούν συνολικά την κατάσταση και τα προβλήματα που βιώνουν» και προσθέτει ότι «η μάχη των επικείμενων Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών του 2006 παίρνει, από τα ίδια τα πράγματα και τις εξελίξεις, γενικό πολιτικό χαρακτήρα».

    Πρόβλεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες γενικευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, εξαιτίας της όξυνσης όλων των λαϊκών προβλημάτων, από τις συνεχιζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ επισημαίνει ότι ο κύριος όγκος των λαϊκών προβλημάτων είναι πανελλαδικού χαρακτήρα, απορρέουν από τη γενική πολιτική που ακολουθείται.

    Αιτιολογώντας περιατέρω τον γενικό πολιτικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «ο διαχωρισμός της πλειοψηφίας των προβλημάτων σε γενικά και τοπικά είναι τεχνητός και αποπροσανατολιστικός», γιατί «δεν έχει βάση ο διαχωρισμός των προβλημάτων σε προβλήματα εργασίας και σε προβλήματα στο χώρο κατοικίας, ούτε των προσώπων από τα κόμματα και την πολιτική τους, σε ό,τι αφορά στελέχη των κομμάτων που είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες».

    Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ η αντιπαράθεση στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση μπορούν να έχουν στην ατζέντα τους συνολικά προβλήματα τα οποία , όπως παρατίθενται στην απόφαση είναι:

    Β· Η ανεργία και η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και μεροκάματα, οι συντάξεις πείνας των εργατοϋπαλλήλων.

    Β· Τα βάσανα των αυτοαπασχολουμένων, των μικροεπαγγελματιών και της φτωχής αγροτιάς.

    Β· Οι απολύσεις και η εργοδοτική τρομοκρατία, οι νέες ανισότητες που προστέθηκαν στις γυναίκες.

    Β· Η ωμή επίθεση που δέχεται η νεολαία στο δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά.

    Β· Η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας.

    Β· Οι γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις.

    Β· Η διάδοση των ναρκωτικών σε παιδιά ακόμα στην προεφηβία.

    Β· Η καταστροφή του περιβάλλοντος.

    Β· Η έλλειψη δημόσιων έργων που αφορούν το λαό όπως είναι αυτά της αντισεισμικής θωράκισης, τα αντιπλημμυρικά, το οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων.

    Β· Η έλλειψη έργων αποχέτευσης.

    Β· Η έλλειψη έργων για την πανελλαδική διαχείριση του νερού.

    Β· Το αβάσταχτο βάρος των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, που επιβαρύνει τη λαϊκή πλειοψηφία, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής της, καθώς και η συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

    Β· Τα πλούτη που συγκεντρώνει η ολιγαρχία του πλούτου, οι επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές της.

    ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ

    Παρουσιάζοντας στη συνέχεια την στάση και την τακτική που θα ακολουθήσει το ΚΚΕ , η απόφαση αναφέρεται στα «κριτήρια της ψήφου» προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη υπερψήφισης των συνδυασμών που θα υποστηριχθούν από το ΚΚΕ. Ετσι, η απόφαση τονίζει ότι «το ΚΚΕ δεν ακολουθεί τη διγλωσσία των άλλων κομμάτων, που τρέχουν από τώρα να αποσπάσουν πολιτικά - κομματικά κέρδη από τις τοπικές εκλογές, ενώ από το λαό ζητούν να ψηφίσει με τοπικά κριτήρια, με κριτήριο τα πρόσωπα και όχι τις πολιτικές δυνάμεις που τα στηρίζουν. Θέλουν η λαϊκή δυσαρέσκεια να μείνει στο ράφι και να μην εκφραστεί στις εκλογές».

    Επομένως , προσθέτει η απόφαση οι ψηφοφόροι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες με πολιτικά κριτήρια. Και αυτό επειδή, όπως εξηγεί στη συνέχεια, «η ΝΔ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή ψήφο ως ψήφο εντολής και ανοχής στη λεγόμενη πολιτική των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να κάνει νέα επέλαση σε βάρος του λαού, των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στην πόλη, των φτωχών μικρομεσαίων αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας που ανήκουν στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα. Θέλει τοπικές αρχές προσηλωμένες όχι μόνο στη γενική πολιτική, αλλά και αποφασισμένες να περάσουν τις κεντρικές επιλογές τοπικά, να αλιεύσουν νέα εκλογική πελατεία για το κυβερνητικό κόμμα».

    Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αυξήσει τις δυνάμεις του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο να υποκλέψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με τη ΝΔ. Το κύριο για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές έχασε τη διακυβέρνηση.Ενδιαφέρεται, μέσω της μάχης των τοπικών εκλογών, να συγκαλύψει τις ευθύνες του, να ανακτήσει τη χαμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να συνεχίσει την ίδια πολιτική, να έχει κομματικό σύμμαχο τις τοπικές αρχές στην αύξηση της εκλογικής πελατείας».

    Κεντρικό πολιτικό επιχείρημα του ΚΚΕ είναι ότι «η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να εξελιχθεί σε μάχη καταδίκης του δικομματισμού στο γενικό πολιτικό και το τοπικό πεδίο», ενώ ζητά «η απάντηση στην κοινή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην ΤΑ, είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων αγωνιστικής συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ».

    Εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι αν αυτή η θέληση πάρει τα χαρακτηριστικά μαζικής καταδίκης των ψηφοδελτίων που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους εταίρους τους και στους δύο γύρους, θα ανοίξει μια νέα σελίδα για το λαό, το κίνημα, την προοπτική των συνεργασιών που αμφισβητούν τη σημερινή τάξη πραγμάτων και είναι σε θέση να την αντιπαλέψουν.

    Οσον αφορά την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές το ΚΚΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση «προετοιμάζει αρνητικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, για την καλύτερη προώθηση της γενικότερης πολιτικής των αναδιαρθρώσεων. Για το σκοπό αυτό, διευρύνει και τον αριθμό των, υψηλά αμειβόμενων, στελεχών στην Αυτοδιοίκηση (αντιδήμαρχοι -επιστημονικοί σύμβουλοι), για να έχει περισσότερα στελέχη της αποκεντρωμένης διοικητικής μηχανής, τα οποία θα μάχονται για την προώθηση της γενικότερης πολιτικής της αστικής τάξης, του ιμπεριαλισμού όχι μόνον στην ΤΑ αλλά και γενικότερα».

    Για το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ακόμη ότι «ως αντιπολίτευση, ενώ συμφωνεί στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα με την κυβέρνηση της ΝΔ και τη στηρίζει σ' αυτά, αναπτύσσει δημαγωγική αντιπολίτευση, διαμαρτύρεται σε θέματα διαδικασίας, για να κρύψει τη συμφωνία του στα θέματα ουσίας».

    Για τον Συνασπισμό το ΚΚΕ τονίζει ότι «ο ΣΥΝ κινούμενος στον αστερισμό της συναίνεσης και της πάση θυσία συμμετοχής στη διαχείριση ψήφισε όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούσαν στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της φορολογίας. Δεν περιορίστηκε στην ψήφο. Πήρε ενεργό μέρος στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων είτε μέσα από τα κοινά ψηφοδέλτια συνεργασίας και συνδιαχείρισης με το ΠΑΣΟΚ είτε ως συναινετική αντιπολίτευση». Για το ίδιο κόμμα, εκτιμά επίσης ότι ο Συνασπισμός: «επιδιώκει να συσκοτίζει τα προβλήματα. Η δήθεν φιλολαϊκή φρασεολογία του ΣΥΝ είναι άσφαιρη, από τη στιγμή που ο γενικός προσανατολισμός του, αλλά και η θητεία του στην ΤΑ, βρίσκονται κάτω από τη συμφωνία του Μάαστριχτ, της απελευθέρωσης των αγορών. Είναι άσφαιρη, από τη στιγμή που συνδέει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των κερδών. Ενώ εξυμνεί το ΟΧΙ του γαλλικού και ολλανδικού δημοψηφίσματος, ενώ χαιρετίζει κάθε εκδήλωση αποσκίρτησης από το δικομματισμό, στήνει δίχτυ εγκλωβισμού των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην κλασική πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας. Επιδιώκει να διαχειριστεί προς όφελός του αυτή την πολιτική».

    Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αφήνει να διαφανεί η ικανοποίηση του κόμματος για το έργο που έχουν επιτελέσει όσοι εξελέγησαν με την στήριξη του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι «το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που συνεργάστηκαν μαζί του προτίμησαν το δρόμο του αγώνα, στο πλευρό της πλειοψηφίας των εργαζομένων που υποφέρουν». Προσθέτει ακόμη ότι «το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι ενημέρωναν το λαό, πρότειναν λύσεις, αντιπρότειναν έργα και δραστηριότητες που αν γίνονταν θα βελτίωναν τις συνθήκες ζωής και δουλειάς. Αρνήθηκαν την αύξηση της τοπικής φορολογίας, την ανάθεση έργων στους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για το κέρδος τους και όχι για το λαό. Αρνήθηκαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, την ιδιωτικοποίηση ή την τσιμεντοοοποίηση των ελεύθερων χώρων».

    Οσον αφορά το ζήτημα των συνεργασιών στις εκλογές του επομένου έτους η απόφαση τονίζει ότι «το ΚΚΕ θα συμβάλει στη συγκρότηση ψηφοδελτίων συνεργασίας και συσπείρωσης».

    1.Ειδικότερα αναφέρεται ότι «το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να συναντηθούν ευρύτερες δυνάμεις και αγωνιστές -αγωνίστριες σε συσπειρώσεις συνεργασίας, από τις οποίες θα προκύψουν και ψηφοδέλτια.

    2. Θα συντονιστεί με δυνάμεις που συνεργάστηκε και στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, στα διάφορα μέτωπα πάλης.

    3.Επιδιώκει να συναντηθεί και με νέες δυνάμεις, που αναδείχτηκαν μέσα από τους πρόσφατους αγώνες. Με όλους εκείνους και εκείνες που συμφωνούν ότι η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να δώσει σαφές πανελλαδικό μήνυμα κατά της πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

    4.Να προβληθούν πλατιά οι θέσεις του Κόμματος και να ενισχυθεί η παρουσία και δράση των ενωτικών αγωνιστικών νομαρχιακών και δημοτικών Κινήσεων.

    5. Να διαμορφωθεί ένα ισχυρό αγωνιστικό ρεύμα, που θα εκφραστεί στα ενωτικά ψηφοδέλτια τα οποία θα στηρίξει το ΚΚΕ. Θα εκφραστεί και στα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης με αυξημένα εκλογικά ποσοστά, συσπείρωσης και κατάκτησης νέων θέσεων σε βάρος των κομμάτων του δικομματισμού και των συμμάχων τους.

    Στο σημείο αυτό η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποσαφηνίζει ότι «απορρίπτει συμμαχίες που εκφράζουν συναλλαγή με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απορρίπτει συνεργασία με τις δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού, με τις δυνάμεις της διγλωσσίας». Επίσης «αρνείται συμμαχίες που υποκύπτουν στο προσωρινό κέρδος και βάζουν τορπίλη στο κίνημα αύριο. Απορρίπτει συμμαχίες που έχουν στόχο τη διανομή αξιωμάτων στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής. Διεκδικεί συμμαχίες και ψήφο για αξιώματα που θα τεθούν αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία του λαού».

    Κατά συνέπεια , η απόφαση καθιστά σαφές ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΚΚΕ σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ ούτε άμεση ούτε έμμεση. Με τα κόμματα αυτά έχουμε ριζικές διαφορές και στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης».

    [05] Παραίτηση Π.Μαντούβαλου από Κ.Ο. της ΝΔ

    Την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Αβ Πειραιώς Πέτρος Μαντούβαλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Υπήρξε καθαρά προσωπική επιλογή για την οποία δεν είχε ενημερώσει κάποιον, ούτε είχε προηγηθεί οποιαδήποτε επικοινωνία. Σέβομαι την απόφασή του».

    Ο κ. Μαντούβαλος δήλωσε ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετίζονται με τοπικές εσωκομματικές κόντρες χωρίς έλεος και έκανε λόγο για ανάγωγη κομματική συμπεριφορά στο πρόσωπο του «χωρίς να φταίει» όπως είπε «σε τίποτα».

    «Αποτελεί οργανωμένη αθλιότητα που και ο κόσμος καταλαβαίνει και εάν χρειαστεί θα γίνω σαφέστερος» είπε χαρακτηριστικά.

    Για την απόφασή του είπε ότι την έλαβε με το συναίσθημα και όχι με τη λογική, και ότι είναι πάρα πολύ στεναχωρημένος: «Δεν μπορώ να βάλω τροχοπέδη στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση έστω και κατβ ελάχιστο, έστω και χωρίς να φταίω».

    Ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής είπε ότι δεν έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την κίνησή του αυτή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είχε μιλήσει στον κ. Κ. Καραμανλή και το περιβάλλον του για τα προβλήματα που υπήρχαν.

    Για την υπόθεση της κατάθεσης ποσού επτά εκατ. δρχ από συνεργάτη του σε πρώην δικαστικό, ο κ. Μαντούβαλος είπε ότι δεν τον αφορά, ότι δεν τη γνώριζε και ότι αποτελεί θέμα δικαστικό.

    Τέλος, σε ερώτηση εάν η υπόθεση σχετίζεται με ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στο δήμο Πειραιως, ο κ. Π. Μαντούβαλος είπε: «Δεν έβαλα διεκδίκηση για το δήμο, δεν ενόχλησα κανένα, ό,τι διεκδίκησα το κέρδισα».

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου

    Σε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την παραίτηση κ. Π. Μαντούβαλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Πειραιά σημείωσε πως αυτή «υπήρξε καθαρά προσωπική επιλογή για την οποία δεν είχε ενημερώσει κάποιον, ούτε είχε προηγηθεί οποιαδήποτε επικοινωνία. Σέβομαι την απόφασή του» τόνισε. Ως προς το αν η κυβέρνηση «θα προτιμούσε» να είχε παραιτηθεί ο κ.Μαντούβαλος και από το βουλευτικό αξίωμα, ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «αυτό, είναι θέμα κάθε βουλευτή. Σέβομαι την απόφασή του».

    Σε ό,τι αφορά το επεισόδιο της δωροδοκίας, ο κ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε δήλωσή του, κατά την οποία «δεν κυκλοφορεί κάθε καλοσυνάτη ελληνίδα νοικοκυρά, κουβαλώντας κασετόφωνα για να ηχογραφεί τις συνομιλίες της».

    Σε ερώτηση για το γεγονός ότι «μια σειρά κυβερνητικών στελεχών βρέθηκαν να ενέχονται σε υποθέσεις που τους οδήγησαν σε παραιτήσεις», ο κ.Ρουσόπουλος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να ακολουθούμε μια ισοπεδωτική λογική. Κάθε περίπτωση κρίνεται χωριστά. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να κατηγορούμε τον υφυπουργό που κάλεσε τη δικαιοσύνη για να καταγγείλει απόπειρα δωροδοκίας. Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Εμείς, όταν υπάρχει κάποια βάσιμη υπόνοια, δρούμε και αντιδρούμε».

    Οσον αφορά την αυστηρότητα που επεδείχθη προς τον κ. Ευ. Πολύζο μολονότι τα μετέπειτα γεγονότα απέδειξαν ότι ευσταθούσαν οι δηλώσεις του (περί «διαφθοράς σε όλα τα κόμματα») ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι οι καταγγελίες «πρέπει να είναι συγκεκριμένες και όχι γενικές και αόριστες».

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση παραίτησης του υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Ν. Γερασίμου και την έμμεση υπαγόρευσή της από την πολιτική ηγεσία, διευκρίνισε ότι «ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωσε πως για λόγους ηθικής τάξης ο κ.Γερασίμου θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του» και μετά ταύτα, ο ίδιος ο κ.Γερασίμου επικοινώνησε νωρίς τα ξημερώματα με τον υπουργό κ.Π.Παναγιωτόπουλο.

    Αναφορικά με την υπόθεση του ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο κ.Μίχαλος έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη, δεδομένου ότι δέχεται επίθεση σε βάρος της προσωπικότητάς του».

    Στο ερώτημα αν υπάρχουν συγκρούσεις εκδοτικών συγκροτημάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αυτό συνέβαινε πάντα, όχι μόνο στην Ελλάδα - απανταχού του κόσμου».

    Σε άλλο ερώτημα για το ρόλο των ΜΜΕ στην «αποκάλυψη» της δράσης ενός κυβερνητικού στελέχους που οδηγεί τον ίδιο σε παραίτηση, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την έννοια της «αποκάλυψης» που ενδέχεται να αποσκοπεί «στη δημιουργία εντυπώσεων ή να πρόκειται για ένα τηλε-δικαστήριο. Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα, οι πολίτες και μάτια έχουν και αυτιά. Ο υφυπουργός λ.χ. που κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας, σχεδόν βρέθηκε κατηγορούμενος από ορισμένους. Η κυβέρνηση συνεπώς δεν κρίνει δημοσιογράφους, αλλά η συγκεκριμένη πράξη που ανέφερα δεν νομίζω πως εντάσσεται στη δημοσιογραφική δεοντολογία». Επ΄αυτού, ο κ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε επόμενο ερώτημα υπογράμμισε ότι «ο κ.Γιακουμάτος ουδέποτε καταφέρθηκε εναντίον δημοσιογράφου».

    ΠΑΣΟΚ: πρόταση 8 σημείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η παραίτηση του βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου από την ΚΟ της ΝΔ "με όσα υποστήριξε για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, με πραγματικά βαρύτατους χαρακτηρισμούς, δεν αντιμετωπίζεται απλά με τη δήλωση ότι η απόφασή του είναι σεβαστή", αλλά "δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα, γιατί σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στο μεγάλο λιμάνι, στον Πειραιά, για την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή, δεν ισχύει η μηδενική ανοχή, αλλά η μηδενική ορατότητα".

    Ο κ. Αθανασάκης επανέφερε την πρόταση 8 σημείων για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οποία έχει διατυπώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και την οποία "η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής επιμένουν να αγνοούν επιδεικτικά", πρόταση η οποία προβλέπει: διαμόρφωση μηχανισμών ελέγχου, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, μεγαλύτερη εμπλοκή της Βουλής, υπερκομματική διαβούλευση και αντιμετώπιση, έλεγχος του πολιτικού χρήματος, έλεγχος του "πόθεν έσχες" των πολιτικών, ανεξαρτησία του ΕΣΡ, καθώς και θεσμικά μέτρα όπως η διαμόρφωση αντικειμενικών κριτηρίων, σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.

    "Πιστεύουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά με ουσιαστικό διάλογο, στο παραπάνω πλαίσιο. Η δική μας θέση σε κάθε περίπτωση είναι και θα είναι διαφάνεια παντού, διαφάνεια για όλους", τόνισε ο κ. Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως "η θέση της ΝΔ φαίνεται να είναι να τηρούνται οι κανόνες όποτε βολεύουν την ίδια, φαίνεται να είναι η υποταγή των κανόνων στις δικές της στοχεύσεις" και πρόσθεσε ότι "η συνεχής ηθικολογία της δεν έχει καμιά σχέση με το ήθος και την ηθική", ενώ κατέληξε λέγοντας πως "η διαφθορά δεν αφορά μια παράταξη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε στενά μικροκομματικά πλαίσια, αλλά, όταν υποστήριξε κάτι παρόμοιο ο βουλευτής κ. Πολύζος, η ηγεσία της ΝΔ τον διέγραψε".

    Καταλήγοντας είπε ότι για τις περιπτώσεις των τελευταίων ημερών, που βρίσκονται ήδη στη Δικαιοσύνη, "θεωρούμε απαραίτητη την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκαθάρισή τους, με την ελπίδα ότι δεν θα αποδειχθούν εμπλοκές οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου".

    Αλαβάνος: Η διαπλοκή έχει σχέση με την ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα

    «Ζούμε σε ένα τοξικό περιβάλλον σε σχέση με τη διαφθορά και την διαπλοκή και χρειάζονται άμεσα μέτρα και στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και στον χώρο της λειτουργίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με τον Σύλλογο Εργαζομένων και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας προσωπικού της Γενικής Τράπεζας, ενώ πρόσθεσε ότι η διαπλοκή δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό φαινόμενο, που έχει σχέση με την ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα

    [06] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Κ. Στεφανόπουλου

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε χθες το βράδυ στο γραφείο του, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, ενώ μετά τη συνάντηση δεν έγινε καμία δήλωση.

    Στο μεταξύ, στο θέμα της διαφθοράς αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης. "Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει και στα θέματα της διαφθοράς μια βασική αντίφαση. Ως αντιπολίτευση και με διαδοχικούς αρχηγούς, σκανδαλολόγησε εναντίον των πάντων. Η βαριά σκιά που έπεφτε στον πολιτικό κόσμο, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος δεν απασχολούσε τότε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ως Κυβέρνηση, βρίσκεται η ίδια αντιμέτωπη με φαινόμενα διαφθοράς", δήλωσε ο κ. Αθανασάκης.

    "Ως αντιπολίτευση, έσπειρε ανέμους και θερίζει σήμερα θύελλες. Ως Κυβέρνηση, θεωρεί ότι θα βρει καταφύγιο πίσω από λογικές συμψηφισμών, πίσω από το «όλοι ίδιοι είναι». Ενώ μπροστά στο καθημερινό δελτίο διαφθοράς θυμάται την υπεράσπιση των θεσμών, της πολιτικής ζωής και της δημοκρατίας. Αντί να γίνεται μέρος της λύσης γίνεται μέρος του προβλήματος", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 October 2005 - 21:36:22 UTC