Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσπάθησε να δωροκήσει συνεργάτη υφυπουργού.
  • [02] Ο κυκλώνας Βίλμα σαρώνει το Μεξικό.
  • [03] Συνέντευξη Μεϊμαράκη
  • [04] Οξεία κριτική Γ.Παπανδρέου
  • [05] Kροατία-Σε κύκνους ο ιός της γρίπης των πτηνών.
  • [06] Απάντηση Ρουσόπουλου για διαφθορά
  • [07] Παυλόπουλος: "Ήρθε η ώρα της περιφέρειας"
  • [08] Υποπτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη Βρετανία
  • [09] Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι

  • [01] Προσπάθησε να δωροκήσει συνεργάτη υφυπουργού.

    Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η 60χρονη η οποία συνελήφθη γιατί άφησε σε κουτί με γλυκά επιταγή 5.000 ευρώ στο γραφείο του υφυπουργού Απασχόλησης Γεράσιμου Γιακουμάτου. Εναντίον της 60χρονης ασκήθηκε ποινική δίωξη για ενεργή δωροδοκία.

    Η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι άφησε το ποσό αυτό προκειμένου να μεσολαβήσει το γραφείο του υφυπουργού για το διορισμό του γιού της.

    [02] Ο κυκλώνας Βίλμα σαρώνει το Μεξικό.

    Ο κυκλώνας Βίλμα σαρώνει το μεξικανικό θέρετρο του Κανκούν,στην χερσόνησο του Γιουκατάν και το νερό έχει φτάσει στα 5 έως 8 μέτρα στην παράκτια ζώνη που βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία,δήλωσε εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Πόλη του Μεξικού.

    Τα τεράστια κύματα και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που συνοδεύουν τον κυκλώνα έχουν προκαλέσει εκτεταμμένες πλημμύρες στην χερσόνησο του Γιουκατάν,δήλωσε ο Ουμπέρτο Χερνάντες Ουζόν ,εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής υπηρεσίας. Με ανέμους που φτάνουν τα 280 χιλιόμετρα την ώρα ο κυκλώνας σάρωσε μέχρι τώρα το νησί Κοζουμέλ,που βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων νότια του Κανκούν.

    Ο μεξικανός μετεωρολόγος προβλέπει ότι το ύψος της βροχής από τον κυκλώνα θα φτάσει τα 600 χιλιοστά,που αποτελεί ρεκόρ για την περιοχή.

    Ο κυκλώνας,η διάμετρος του οποίου φτάνει τα 800 χιλιόμετρα,κινείται πολύ αργά και αναμένεται να παραμείνει στην χερσόνησο του Γιουκατάν για 36 ώρες .Το "μάτι" του κυκλώνα σάρωσε στις 07.00 (ώρα Ελλάδος) το θέρετρο Πλάγια ντελ Κάρμεν με αποτέλεσμα να διακοπούν οι τηλεπικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση σε μεγάλες περιοχές.

    Οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε 55 κοινότητες του Γιουκατάν .

    ΜΨΥ

    [03] Συνέντευξη Μεϊμαράκη

    Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στον "Κόσμο του Επενδυτή" δηλώνει ότι "δεν υπάρχει σκληρή ή άλλη γραμμή επίθεσης κατά των ΜΜΕ και βεβαίως εγώ δεν ηγούμαι".

    Διευκρινίζει ότι "αυτό που είπα και επαναλαμβάνω είναι η γνώμη μου για τη διαφορετική ιεράρχηση των θεμάτων που γίνεται ή ο δυσανάλογος χρόνος που διατίθεται σε κάθε θέμα ορισμένες φορές".

    "Με την ευκαιρία", συνεχίζει, "δεν είδα κανέναν να αναπαράγει και να ασχολείται με το ότι ο κ Πάγκαλος χαρακτήρισε την κατάσταση 'μπουρδέλο'. Και δεν το είδα γιατί δεν αναδείχθηκε το θέμα με πίεση στον Αθανασάκη". Και προσθέτει: "Εγώ δηλαδή πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απαντήσει αν θέλει ο δημόσιος διάλογος να διεξάγεται με όρους καφενείου. Δεν μπορεί από τη μία ο κ Παπανδρέου να μιλάει για ύφος και ήθος και κορυφαία στελέχη του κόμματός του να συμπεριφέρονται δημοσίως κατ' αυτόν τον τρόπο και να μην πιέζεται να πάρει θέση...αν εγώ είχα πει μια τέτοια φράση δημοσίως θα είχε ασκηθεί τόση πίεση με συνεχείς ερωτήσεις στον εκπρόσωπο Τύπου για να πει αν με καλύπτει ή όχι".

    Ερωτηθείς για τον βασικό μέτοχο, είπε ότι "σύντομα θα βρεθεί η καλύτερη νομική και τεχνική ρύθμιση για να περιορίσει ή και να εξαλείψει όλα αυτά τα φαινόμενα". "Δεν είναι δυνατόν", πρόσθεσε, "το ΠΑΣΟΚ που έκανε τα πάντα για να μην περάσει ο βασικός μέτοχος και να μπλοκάρει όλες τις τομές προσπαθώντας να μας καθυστερήσει, να μας κατηγορεί σήμερα για τα φαινόμενα του 090 που αυτό νομοθέτησε".

    Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου , ότι ο κ Ρουσόπουλος δεν συμφωνεί με την πρότασή του να σταματήσουν οι μετρήσεις τηλεθέασης των δελτίων ειδήσεων, ο κ Μεϊμαράκης απάντησε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που μας εμφανίζουν να βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση. Αυτό έχει καταντήσει πλέον γελοίο. Αν διαβάσετε προσεκτικά τις δηλώσεις του κ Ρουσόπουλου και τις δικές μου θα δείτε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων. Δεν υπάρχει πουθενά πρότασή μου να σταματήσουν οι μετρήσεις στα δελτία ειδήσεων. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε διευκρίνισα ότι δεν μιλώ για κυβερνητική ρύθμιση αλλά είναι μια πρόταση για διάλογο που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, ώστε να προχωρήσουμε με συμφωνία στην αναπροσαρμογή ενός κώδικα δεοντολογίας και της εφαρμογής του".

    Τέλος ερωτηθείς για τις δημοτικές εκλογές, ο κ Μεϊμαράκης είπε ότι "θα ήθελα να τονίσω τη σταθερή μας προσήλωση στις αρχές της ακομμάτιστης και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης. Θα συνεχίσουμε την πολιτική που είχαμε χαράξει, ώστε να διευκολύνονται προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις σε τοπικό επίπεδο, ανεξαρτήτως κομμάτων".

    [04] Οξεία κριτική Γ.Παπανδρέου

    Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, με ιδιαίτερες αναφορές σε θέματα διαφθοράς, εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως κατακτητής σε ξένη χώρα και ότι εγκαθιδρύει την κομματική φαυλότητα, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν διολίσθησε τόσο γρήγορα στην σκοτεινή πλευρά της πολιτικής.

    Η Νέα Δημοκρατία, τόνισε, γίνεται μέρος του προβλήματος της διαφθοράς και όχι πολέμιός της.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα της απόπειρας δωροδοκίας συνεργάτη του υφυπουργού Απασχόλησης Γεράσιμου Γιακουμάτου τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό αλλά είναι αποτέλεσμα της διαπαιδαγώγησης που κάνει η κυβέρνηση στον πολίτη στον οποίο με τις πράξεις της λέει ότι δεν την ενδιαφέρει αν κάποιος έχει προσόντα για να διορισθεί αλλά η ιδιοτέλεια, το δόντι και το πεσκέσι. Πρόκειται, τόνισε, για μια βαθύτατα πολιτική διαφθοράς.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τη λογική και την έννοια του συμψηφισμού και πρόσθεσε ότι το μείζον είναι να αλλάζουμε εμείς και όχι να κάνουμε κατήχηση στους άλλους για το τι πρέπει να αλλάξουν και αυτό πρόσθεσε είναι η μεγάλη δική μας κατάκτηση και η αξιοπιστία για την αυριανή κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση ότι προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό χτυπούν την καρδιά της αυτοπεποίθησης του Έλληνα πολίτη και περνούν την αντίληψη ότι ο Έλληνας είναι αδιόρθωτος. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει αυτή η λογική, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι εμείς αποδείξαμε πως όταν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε πολλά.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι κωφεύει στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς προτάσεις τις οποίες επανέφερε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της υποθάλπει τη διαφθορά και διαπαιδαγωγεί τους πολίτες σ' αυτήν.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε επαναστατική διαδικασία την διαδικασία επιμόρφωσης που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι αυτή θα είναι ένας βασικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του καινούργιου και διαφορετικού ΠΑΣΟΚ στο οποίο δεν θα έχουν θέση οι αποκλεισμοί αλλά η αξιοποίηση όλων. Τόνισε επίσης ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία προωθείται η έννοια του δικτυακού κόμματος.

    [05] Kροατία-Σε κύκνους ο ιός της γρίπης των πτηνών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ετοιμάζεται να απαγορεύσει την εισαγωγή πουλερικών από την Κροατία μετά τον εντοπισμό ιού της γρίπης των πτηνών σε αγριόκυκνους.

    "Στείλαμε δείγματα στη Βρετανία για περαιτέρω ελέγχους. Έξι κύκνοι βρέθηκαν νεκροί σε λίμνη στην ανατολική Κροατία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Μλάντεν Πάβιτς.

    Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε οτι θα κλείσει τα σύνορά της εάν διαπιστωθεί στην χώρα έστω και μία περίπτωση μετάδοσης της γρίππης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός της επικράτειάς της.

    Η Κίνα ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον 2.600 πτηνά πέθαναν από το στέλεχος H5N1 της γρίππης των πτηνών σε ένα εκτροφείο πουλερικών στην βόρεια επαρχία της Έσω Μογγολίας, προσθέτοντας ότι το ξέσπασμα της ασθένειας τέθηκε υπό έλεγχο.

    Στο μεταξύ, οι αρχές της Ταϊβάν ανακάλυψαν πουλιά προσβεβλημένα από τον ιό σε ένα κοντέινερ που είχε μπει στην χώρα παράνομα από την Κίνα--επρόκειτο για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη νήσο εδώ και δύο χρόνια.

    Το στέλεχος H5N1 της γρίππης των πτηνών εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ το 1997 και έχει κοστίσει τα τελευταία τρία χρόνια τις ζωές τουλάχιστον 61 ανθρώπων στην Ασία.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ αναφέρει ότι ενδέχεται να είναι απλώς "ζήτημα χρόνου" πριν ο ιός που προκαλεί την γρίππη των πτηνών μεταλλαχθεί και αναπτύξει την δυνατότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Νωρίτερα εφέτος, η Κίνα ανέφερε δύο ξεσπάσματα της γρίππης των πτηνών στις απομακρυσμένες δυτικές επαρχίες της Κινγκάι και Ζιντζιάνγκ. Πάντως μέχρι στιγμής ήλεγξε τα ξεσπάσματα αυτά με ένα συνδυασμό εμβολιασμών, σφαγών των προσβεβλημένων πουλερικών και παρακολούθησης της κατάστασης.

    Στο μεταξύ ένας παπαγάλος που πέθανε στη Βρετανία, όπου είχε τεθεί σε καραντίνα, έπασχε από τη γρίπη των πτηνών, ανακοίνωσε απόψε το βρετανικό υπουργείο Γεωργίας.

    Στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες της ΕΕ.

    Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισκέφθηκαν χθες τα αρμόδια εξειδικευμένα εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκαν για τις εξετάσεις σε δείγματα πουλερικών μετά το θόρυβο για υποψίες κρούσματος από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Ο επικεφαλής τους δήλωσε ότι η συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ καλή.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ανέφερε ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών θα επανέλθει γρήγορα στο προηγούμενό της πλαίσιο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα που εκθέτει τη χώρα. Επίσης ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι σε μεγάλο βαθμό η κρίση δημιουργήθηκε από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

    [06] Απάντηση Ρουσόπουλου για διαφθορά

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ έκανε σήμερα με αφορμή τα θέματα διαφθοράς ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Όμηροι της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι εκείνοι που φτιάχνουν νόμους ασπίδες αλλά εκείνοι οι οποίοι έφτιαχναν νόμους φωτογραφικούς για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα".

    Η σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος, όπου υπάρχουν καταγγελίες τις διερευνά και τις στέλνει στον εισαγγελέα. Ως παράδειγμα έφερε την υπόθεση του υφυπουργού Απασχόλησης κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου ο οποίος προσέφυγε στον εισαγγελέα όταν υπήρξε καταγγελία για χρηματισμό συνεργάτη του. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση πάντως ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι οι καταγγελίες είναι αντιφατικές και ότι εγείρουν πολλά ερωτηματικά καθώς επίσης ότι η έρευνα θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν κυκλοφορεί ο κάθε πολίτης με ένα μαγνητοφωνάκι και μια κάμερα στην τσέπη.

    Για εντεταλμένη υπηρεσία και για ύποπτη υπόθεση που πιθανά ενορχηστρώνεται από πολιτικούς του αντιπάλους έκανε λόγο ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος σε σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την υπόθεση που από χθες απασχολεί το υπουργείο Απασχόλησης.

    Πιο συγκεκριμένα σε κουτί από γλυκά που προσέφερε σε συνεργάτες του υφυπουργού η κυρία Ελένη Βουγλάνη που ζητούσε την πρόσληψη του γιου της, βρέθηκε επιταγή 5.000 ευρώ. Ο κ. Γιακουμάτος μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν προσέφυγε στον εισαγγελέα Παναγιώτη Πούλιο και στην Αστυνομία η οποία τελικώς έχει συλλάβει την κ. Βουγλάνη με την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας. Ο κ. Γιακουμάτος υπογράμμισε ότι στην ανάκριση θα αποδειχθεί αν η κυρία αυτή είχε συνεργάτες και σχέδιο.

    Από εκεί και πέρα ο κ. Γιακουμάτος έκανε λόγο για ευθύνες αυτών που επί χρόνια κυβέρνησαν τον τόπο (εννοώντας την προηγούμενη κυβέρνηση), προειδοποίησε ότι κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει τον Γεράσιμο Γιακουμάτο και δήλωσε ότι οι καθεστωτικές νοοτροπίες και το κουκούλωμα της διαφθοράς ανήκουν στο παρελθόν. Ο κ. Γιακουμάτος υπογράμμισε ότι ο σεβασμός στους νόμους είναι υπόθεση όλων και δήλωσε με έμφαση ότι μοναδικό κίνητρο της στάσης του είναι η εφαρμογή του νόμου.

    Ο κ. Γιακουμάτος κάλυψε το συνεργάτη του κ. Ρεμπή σημειώνοντας ότι δηλώνει τίμιος , η στάση του θα διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη, εγώ θα πράξω τα δέοντα. Ο κ. Γιακουμάτος κάλυψε πλήρως τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Βερναδάκη.

    Στο μεταξύ, την παραίτησή του στον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας υπέβαλε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Νίκος Γερασίμου μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με αφορμή ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού.

    Ο Γερασίμου στη δήλωση της παραίτησης του αναφέρει ότι " κατόπιν του θορύβου που προκλήθηκε και του ενδεχομένου να βλάψω, άθελά μου, το έργο της Διοίκησης του Ιδρύματος και της Κυβέρνησης, έθεσα αμέσως την παραίτησή μου στον αρμόδιο Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ο οποίος σε επικοινωνία με το γραφείο του, κατά την διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αυστραλία, την έκανε αποδεκτή".

    Ο κ. Γερασίμου αναφέρθηκε και στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού υπογραμμίζοντας ότι πριν τον διορισμό του ως Υποδιοικητού του Ιδρύματος επί 23 έτη διετέλεσε δικηγόρος στον Πειραιά εξειδικευμένος σε θέματα Ναυτιλιακού και Ασφαλιστικού Δικαίου και πως μεταξύ των εκατοντάδων πελατών τις υποθέσεις των οποίων χειρίστηκε στην σταδιοδρομία του ως δικηγόρου ήταν και ο Αντώνης Γκόφας, τον οποίο γνώριζε , όπως αναφέρει, επαγγελματικά από το 1990 περίπου.

    [07] Παυλόπουλος: "Ήρθε η ώρα της περιφέρειας"

    "Ήρθε η ώρα της περιφέρειας", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 11ης Συνόδου Γενικών Γραμματέων Περιφερειών που διεξήχθη στον Πόρο με τη συμμετοχή πολλών δημάρχων, νομαρχών και γραμματέων Περιφερειών.

    Ο κ. Παυλόπουλος μιλώντας για την αναγκαία ανάπτυξη της περιφέρειας σημείωσε ότι αυτό αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού και υπενθύμισε ότι από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων είχε τονίσει ότι τώρα ήρθε η ώρα της περιφέρειας, προσθέτοντας ότι όλα θα γίνουν με την απαραίτητη συναίνεση και εκτενή διάλογο. Επανέλαβε δε ότι το Δ' ΚΠΣ δεν είναι το πλαίσιο του κεντρικού κράτους, είναι το πλαίσιο της περιφέρειας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό η χώρα διαιρείται σε πέντε αναπτυξιακές περιφέρειες οι οποίες θα αναλάβουν κατά μεγάλο μέρος το Δ' ΚΠΣ .

    Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Θησέας το οποίο κατήρτισε μέσα σε ελάχιστο διάστημα η κυβέρνηση και το οποίο έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αναπτυξιακή προοπτική και εθίζει τους οργανισμούς της ΤΑ στον αναπτυξιακό ρόλο τον οποίο καλούνται να διαδραματίσουν. Δεύτερον είναι διαφανές και τρίτον μέσω του προγράμματος Θησέας θα διατεθούν 3,5 δις. ευρώ για πέντε χρόνια δηλαδή το διπλάσιο από ότι είχε το πρόγραμμα ΕΠΤΑ (της προηγούμενης κυβέρνησης) για επτά χρόνια. Επίσης, αναφέρθηκε στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει την ΤΑ να αξιοποιήσει την περιουσία που έμενε αναξιοποίητη και να γίνουν έργα προς όφελος του πολίτη. Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, ότι μέσα σε έναν μήνα έχουν κατατεθεί 69 προτάσεις από 37 δήμους .

    Σε ερώτηση αν θα συζητήσει με τους εκπροσώπους της ΤΑ το θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος για τις προσεχείς Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί πριν από τον προϋπολογισμό και ότι οι δήμαρχοι και νομάρχες θα μπορούν να εκλέγονται από τις ερχόμενες εκλογές με ένα ποσοστό πάνω από 42%. Επανέλαβε δε ότι δεν είναι κάτι που αιφνιδιάζει κανέναν αυτή η απόφαση της κυβέρνησης, καθώς η θεσμική τομή του 42% περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Άλλωστε είχα διευκρινίσει, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, από την αρχή και στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ ότι αυτό θα γίνει πράξη αμέσως.

    Επισήμανε δε ότι το να εκλέγονται οι δήμαρχοι και νομάρχες με ένα ποσοστό πάνω από 42% ενισχύει την τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί επιτρέπει στους δημάρχους και τους νομάρχες με έναν σταθερό προγραμματικό λόγο να διοικήσουν χωρίς να είναι αναγκασμένοι να κάνουν ενόψει δεύτερης Κυριακής συμβιβασμούς που δεν έχουν σχέση με προγραμματικές συγκλίσεις .

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε λάθος την εκτίμηση ότι με το νέο εκλογικό σύστημα αποτρέπονται οι συμμαχίες καθώς, όπως είπε, εάν υπάρχει μία συμμαχία η οποία στηρίζεται σε προγραμματική σύγκλιση τότε αυτή μπορεί να συμβεί από την πρώτη Κυριακή.

    Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΤΑ παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Βεζυργιάννης , ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Καλός και ο βουλευτής Πειραιά Πέτρος Μαντούβαλος.

    [08] Υποπτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη Βρετανία

    Το στέλεχος του ιού Η5 ανιχνεύτηκε σε παπαγάλο, που είχε εισαχθεί πριν μερικές εβδομάδες από την Νότια Αμερική και πέθανε στη Βρετανία, ενόσω βρισκόταν σε καραντίνα. Οι αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνες ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το στέλεχος του επικίνδυνου ιού Η5 Ν1 της γρίπης των πτηνών, που είναι επικίνδυνο και για τον άνθρωπο.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Βρετανίας, ο παπαγάλος είχε εισαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου μαζί με άλλα 148 εξωτικά πουλιά, που τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα.

    Πιθανόν τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών να έκαναν την εμφάνισή τους και στην Κροατία.

    Όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές, έξι αγριόκυκνοι που αποδημούσαν προς το νότο και σταμάτησαν για ανάπαυση στην Κροατία βρέθηκαν νεκροί. Συνολικά στη χώρα έχουν βρεθεί 12 νεκρά πτηνά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί εάν ο θάνατός τους οφείλεται στον ιό Η5Ν1.

    Τη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευση εισαγωγής πτηνών από την Κροατία, ενώ όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, παρακολουθούνται και οι εξελίξεις σ' όλη τη Βρετανία, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών για τη διαπίστωση της φύσης του ιού.

    Στο μεταξύ, η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατασκευή μίας δικής της εκδοχής του αντί-ιικού φαρμάκου Tamiflu είτε έχει είτε όχι τη σύμφωνη γνώμη της φαρμακευτικής εταιρείας Roche.

    [09] Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι

    Σε ετοιμότητα παραμένουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα μετά και το νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Χίου, της Σάμου και των τουρκικών παραλίων.

    Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι οι τελευταίοι σεισμοί στο ανατολικό Αιγαίο προήλθαν από παράλληλα ρήγματα μιας ευρύτερης ζώνης.

    Τόνισαν ότι παρακολουθούν πολύ στενά το φαινόμενο, συστήνουν ψυχραιμία στους πολίτες και επαγρύπνηση στην πολιτεία.

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, δήλωσε πως από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή που σημειώθηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ έχουμε σεισμική διέγερση με επίκεντρα σε ένα σύστημα ζώνης που εκτείνεται από τα τουρκικά παράλια και δυτικά στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο», είπε, «για να δούμε εάν μετατοπίζεται δυτικά ή ανατολικά» Ο μεγαλύτερος μετασεισμός του τελευταίου σεισμού ήταν 5,1 Ρίχτερ και σημειώθηκε 4 λεπτά μετά τον αρχικό, ενώ υπήρξαν άλλες 15 δονήσεις από 3,5 μέχρι 4,1 Ρίχτερ. Συμπλήρωσε δε πως οι μετασεισμοί στο Ιόνιο παρουσιάζουν μείωση.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Β. Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει από τη μετατόπιση του ρήγματος στην ίδια περιοχή ένας ισχυρός μετασεισμός στη στεριά.

    Ο κ. Παπαζάχος είπε ότι υπάρχει σεισμική έξαρση στη συγκεκριμένη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου όχι όμως γενική έξαρση σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο.

    Η Πολιτεία, πρόσθεσε, οφείλει να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και οι πολίτες να μη διαμένουν σε σπίτια με ρωγμές.

    Τέλος, ο Μάκης Χουλιάρας, καθηγητής σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανέφερε ότι ο σεισμός της Παρασκευής επιβεβαιώνει πως υπάρχει σεισμική έξαρση στον ελλαδικό χώρο. "Δεν θα έλεγα ότι είναι μετασεισμός, θα έλεγα ότι είναι ένας διπλός σεισμός". Αυτός όμως, πρόσθεσε, μάς καθησυχάζει. "Εάν γίνουν δύο σεισμοί της τάξεως των 6 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, είναι αδύνατον να συμβεί κάτι μεγαλύτερο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 October 2005 - 22:05:07 UTC