Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλογοσκούφης: Αυξάνεται η ανάπτυξη μειώνονται τα ελλείμματα
  • [02] Ομιλία Παπαρήγα σε εκδήλωση νέων γυναικών
  • [03] Επίσκεψη Αλαβάνου στη Μυτιλήνη
  • [04] Ο Παπανδρέου στην Τουρκία

  • [01] Αλογοσκούφης: Αυξάνεται η ανάπτυξη μειώνονται τα ελλείμματα

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ενημερώθηκε για τη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ και του "Eurogroup", στις οποίες συμμετείχε ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο κ.Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει ότι βελτιώνεται, αν και προς το παρόν, όπως είπε, υπάρχει στασιμότητα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει ανησυχία λόγω των τιμών του πετρελαίου και των επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη, το εισόδημα και τον πληθωρισμό.

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ θετικές οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία,καθώς αυξάνεται η ανάπτυξη, μειώνονται τα ελλείμματα, χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνεται η ανεργία.

    Ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι είναι σημαντικό πως η χώρα πετυχαίνει τη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς επιπτώσεις στην ανεργία,ενώ υπογράμμισε ότι η οικονομία περιμένει "βοήθεια" από την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Σημείωσε τέλος ότι είναι θετικό ότι υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία.

    Πηγές του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει θέμα φορολογίας ή αύξησης των εμμέσων φόρων.

    Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συζήτηση εφ΄όλης της ύλης με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.

    Δηλώσεις Αθανασάκη για την οικονομία

    Η κυβέρνηση αδυνατεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, να φέρει έναν προϋπολογισμό που θα έχει κάποια τύχη να εκτελεστεί,δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη ότι προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και νομίζει ότι κάποιοι τον πιστεύουν.

    Καταλόγισε επίσης προσωπικά ευθύνη, εκτός από τον υπουργό Οικονομίας, και στον πρωθυπουργό για τα βάρη που, όπως είπε, με την απογραφή επισώρευσαν στην οικονομία της χώρας.

    Ανέφερε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να ξαναγραφεί από την αρχή, ενώ σημείωσε ότι όσα συμβαίνουν τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ είχαν συμβεί πάλι την περίοδο '90-'93 με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα προγράμματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης.

    [02] Ομιλία Παπαρήγα σε εκδήλωση νέων γυναικών

    Την απάντηση του ΚΚΕ "στο σήμερα και το αύριο της νέας γενιάς" ανέλυσε απόψε σε εκδήλωση νέων γυναικών (στα γραφεία της κομματικής οργάνωσης Αθήνας στην Ομόνοια) η γραμματέας του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Με "εργαλείο" τις θέσεις του ΚΚΕ για τη νεολαία που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, η ΚΝΕ προετοιμάζει τη συνδιάσκεψή της στις 29 και 30 Οκτώβρη του 2005 η οποία θα οδηγήσει την επόμενη χρονιά στο ένατο συνέδριό της.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι με την πανελλαδική συνδιάσκεψη του Οκτώβρη για τη νεολαία το κόμμα ανοίγει μια νέα σελίδα στη δράση του και κάνει ακόμη πιο ορατή την ενασχόλησή του με τους νέους, προτεραιότητα που το χαρακτήριζε από τη στιγμή της ίδρυσής του.

    Οταν τα άλλα πολιτικά κόμματα, είπε, ασχολούνται με τη νεολαία μόνο ευκαιριακά είτε για να την κολακεύσουν είτε να την αποπροσανατολίσουν, απαριθμώντας υπαρκτά προβλήματα, το ΚΚΕ με τις θέσεις που έχει δώσει στη δημοσιότητα φέρνει στην επιφάνεια την αιτία των αδιεξόδων που δεν είναι άλλη από την οικονομική και πολιτική κυριαρχία του κεφαλαίου και των εκάστοτε κυβερνήσεων που το υπηρετούν.

    Οσον αφορά τη μέχρι τώρα πορεία της ΚΝΕ η κ. Παπαρήγα σημείωσε την αποτελεσματικότητά της στην προάσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας για μόρφωση και εργασία, την αναμέτρηση με τον σωβινισμό και τον εθνικισμό, τον αγώνα κατά της ανεργίας, την προσπάθεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Χαρακτήρισε τη νεολαία και ιδιαίτερα τις γυναίκες ως τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας, της καπιταλιστικής κρίσης και της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, ενώ μίλησε για αδιέξοδα που πληθαίνουν, για αβεβαιότητα και ανασφάλεια που γενικεύεται αλλά και για " νέα ήθη" που πλήττουν τους περισσότερο αδύναμους.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε από τη νεολαία να εγκαταλείψει τα κόμματα του κατεστημένου και να ενδυναμώσει την πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος πρωτοστατώντας σε ίδρυση μαρξιστικών ομίλων με συμμετοχή εργαζομένων φοιτητών και μαθητών, να ξεσκεπάσει, την αντιεπιστημονικότητα, την ημιμάθεια, την διαστρέβλωση που υπάρχει παντού και τη λογική του Life Style.

    Αναφερόμενη στο μέλλον είπε ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι μια ρομαντική ευχή αλλά νομοτέλεια και ότι όσο συμπιέζονται οι ανθρώπινες ανάγκες τόσο θα διογκώνεται η δυναμική του λαϊκού κινήματος.

    Αλλωστε - παρατήρησε - είμαστε μάρτυρες μιας εποχής που δείχνει τα σημάδια της σήψης και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα από την επίθεση που εξαπολύεται στα κεκτημένα δικαιώματα της νεολαίας.

    [03] Επίσκεψη Αλαβάνου στη Μυτιλήνη

    Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι έμποροι της Μυτιλήνης, οι καταναλωτές, αλλά και οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δήλωσε πως διαπίστωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος επισκεπτόμενος τη Λέσβο και περιοδεύοντας στην αγορά της πρωτεύουσας του νησιού.

    Η οικονομική αιμορραγία που υφίστανται ήταν το κύριο ζήτημα που έθεσαν οι έμποροι της Μυτιλήνης στον πρόεδρο του ΣΥΝ, αιμορραγία που, όπως είπαν, οφείλεται στο ότι μεγάλος αριθμός Μυτιληνιών ψωνίζει τα είδη που χρειάζεται από τους εμπόρους του Αϊβαλί και των άλλων πόλεων των τουρκικών παραλίων.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Μυτιλήνης κ. Γιώργος Ορφανός ανέφερε στον κ. Αλαβάνο ότι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου είχαν πάει από την Μυτιλήνη στην Τουρκία 47.000 άτομα. Ο ίδιος είπε πως θα πρέπει να δοθούν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα σε όλους τους μόνιμους κατοίκους των νησιών ώστε να σταματήσει η διαρροή πληθυσμού από την Λέσβο προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Πολλοί ήταν οι έμποροι που τόνισαν ότι αυτή την περίοδο δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να εξισορροπηθεί η κίνηση Λέσβιων προς την Τουρκία με την έλευση Τούρκων επισκεπτών στο νησί.

    Το μεσημέρι ο κ. Αλαβάνος συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σωκράτη Κάτσικα.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα Πανεπιστήμια αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

    Ο κ.Αλαβάνος επρόκειτο σήμερα το βράδυ να μιλήσει σε κομματική συγκέντρωση στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης.

    [04] Ο Παπανδρέου στην Τουρκία

    Αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Φιλανδίας Πάβο Λίπονεν και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και είχε μακρά συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της Συνόδου.

    Ο Πατριάρχης εξέθεσε στην αντιπροσωπεία τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι χριστιανικές Θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και ενεχείρισε στα μέλη της αντιπροσωπείας γραπτό υπόμνημα για τα θέματα που εκκρεμούν. Το ίδιο υπόμνημα έχει περιέλθει στην έκθεση προόδου που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι πολύ σημαντικό και είναι από τα θέματα πρωτίστης σημασίας στην ΕΕ», είπε ο κ. Λιπόνεν μετά την συνάντηση, ενώ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «τα προβλήματα του Πατριαρχείου είναι θέματα που αφορούν όλη την Ευρώπη».

    «Ήταν νομίζω πολύ χρήσιμο το ότι η αντιπροσωπεία είναι εδώ μαζί μας για να συναντηθεί και να μιλήσει με τον Παναγιότατο», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση για την απόφαση της ΕΕ να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και ευχαρίστησε την επιτροπή για το ενδιαφέρον της για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    «Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά υπάρχει ισχυρή θέληση από την τουρκική κυβέρνηση. Είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τόνισε ότι «μέσα στο νέο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων θα έχουμε καλά νέα για την Θεολογική Σχολή».

    Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε και τον κ. Λιπόνεν γιατί «προστατεύετε την Ορθόδοξη κοινότητα στην Φινλανδία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε συναντήσεις με αντιπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων της Τουρκίας, με συνδικάτα, με αντιπροσώπους γυναικείων οργανώσεων και με μειονοτικούς παράγοντες, για να ενημερωθεί για τα προβλήματα και να καταγράψει την πορεία και την πρόοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Αύριο, η επιτροπή θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Αλί Μπαμπατζάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 October 2005 - 11:18:34 UTC