Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Τουρκία καλείται από την ΕΕ να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα
  • [02] «Καλή η πορεία της οικονομίας»
  • [03] Ανοιξε η χωματερή Ανω Λιοσίων
  • [04] Επικρίσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς

  • [01] Η Τουρκία καλείται από την ΕΕ να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα

    «Σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη, την Τουρκία, την περιοχή μας, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό», χαρακτήρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ. Ρουσόπουλος την απόφαση των «25» για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

    Σημειώνοντας ότι η διαδικασία που τίθεται ενώπιον της Τουρκίας υπαγορεύει την προσαρμογή της «σε συγκεκριμένους όρους, κανόνες και προαπαιτούμενα», ο κ.Ρουσόπουλος τόνισε πως διαμορφώνεται πλέον «ένα νέο πλαίσιο για την πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων».

    Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι μετά από μια «μακρά, εξαιρετικά σύνθετη και πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τη συμπερίληψη των ελληνικών επιδιώξεων σε νομικά δεσμευτικά κείμενα της ΕΕ» και τόνισε ότι «αδιάψευστη επιβεβαίωση της επιτυχίας» που είχε η ελληνική στρατηγική και οι χειρισμοί της Αθήνας είναι «η ευρωπαϊκή αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου και το διαπραγματευτικό πλαίσιο».

    «Για πρώτη φορά, η ΕΕ ζητά - ως υποχρέωση και προαπαιτούμενο - από την Τουρκία να προχωρήσει στη βελτίωση των διμερών της σχέσεων με την Ελλάδα, με σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και με ό,τι αυτή η δέσμευση περιλαμβάνει» υπογράμμισε ο κ.Ρουσόπουλος. Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά, διαμορφώνονται σαφείς προϋποθέσεις για την de facto αλλά και για τη de jure αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατικής από την Τουρκία αμέσως μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

    Η Τουρκία συνεπώς θα βρίσκεται υπό την πίεση της συμβολής της στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού, ενώ ακόμη στα κοινοτικά κείμενα αναφέρεται η δέσμευση της Τουρκίας «να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της ΄Ιμβρου και της Τενέδου».

    Ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία θα βρίσκεται σε μια διαδικασία «ασφυκτικού ελέγχου» από τους «25» (μέρος των οποίων είναι και η Ελλάδα) για τη διαπραγμάτευση 35 κεφαλαίων, αφού οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και η ιστορική καμπή, αυτή είναι η αφετηρία για ένα μέλλον σταθερότητας και ειρήνης, όπως το επιθυμεί ο ελληνικός λαός» τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος και επέκρινε τη «μίζερη και τελείως αβάσιμη μικροπολιτική κριτική» που ασκείται. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κριτική αυτή εστιάζεται στο περιεχόμενο μιας «μη-δεσμευτικής νομικά δήλωσης, η οποία αναφέρεται στο απολύτως αυτονόητο- ότι οι διεθνείς οργανισμοί λαμβάνουν αυτόνομα τις αποφάσεις τους. Είναι μια δήλωση που δεν επηρεάζει ούτε κατά κεραία τα πολύ θετικά για τη χώρα μας και την Κύπρο αποτελέσματα του Λουξεμβούργου».

    Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικές με τις εξελίξεις στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

    α) αναφορικά με την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είπε πως η πολιτική απόφαση έχει αναλυθεί πλειστάκις και από τον υπουργό Εξωτερικών και από τον ίδιο, ενώ επίσης έχει αναφερθεί επανειλημμένως ο πρωθυπουργός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Συμπληρωματικά, ο κ.Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι πολλές από αυτές τις δηλώσεις έγιναν "ακόμη και όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση. Διότι πιστεύουμε ότι αυτή η προοπτική θα βοηθήσει εκτός των άλλων την Τουρκία να εκσυγχρονισθεί, να εξευρωπαϊσθεί, να αλλάξει συμπεριφορές και θα ευνοήσει γενικότερα την περιοχή. Αυτή είναι η πολιτική μας άποψη».

    β) αναφορικά με την παρ.5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, η οποία έγινε παρ.7, ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι «δεν άλλαξε τίποτα" και τόνισε πως κατά συνέπεια "δικαιώθηκε η στάση του Υπουργείου Εξωτερικών». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη συναφή δήλωση της Προεδρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας είπε το αυτονόητο - πως δηλαδή ένας διεθνής οργανισμός έχει τους δικούς του όρους και κανόνες λειτουργίας και ένας άλλος διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να επέμβει σε αυτούς τους κανόνες».

    Ο κ.Ρουσόπουλος διευκρίνισε ακόμη ότι "η δήλωση του κ. Στρο δεν έχει νομική ισχύ", ενώ σε παρεπόμενο ερώτημα - αν η Τουρκία συνεχίζει να έχει το δικαίωμα βέτο στο θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ - επανέλαβε πως «κάθε διεθνής οργανισμός έχει τους δικούς του κανόνες».

    γ) στην παρατήρηση ότι "μόνη δέσμευση της Τουρκίας είναι να τηρήσει τις αρχές καλής γειτονίας", ο κ.Ρουσόπουλος αντέτεινε ότι υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, αναφέροντας ενδεικτικά πως στο διαπραγματευτικό πλαίσιο - "κατά παρέκκλιση του κοινοτικού κεκτημένου" - υπάρχει ρήτρα για τη μετεγκατάσταση των πολιτών της Τουρκίας (ακόμη και μετά από την ένταξή της), όπως επίσης υπάρχουν όροι για το Πατριαρχείο, τη Χάλκη κλπ. Εξάλλου, είπε ο κ.Ρουσόπουλος, ακόμη και η αναφορά στις σχέσεις της καλής γειτονίας "δεν είναι προτροπή, είναι δέσμευση".

    δ) σε ό,τι αφορά τη συνολική αποτίμηση της συμφωνίας του Λουξεμβούργου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, με τους όρους που έγινε, συνιστά "επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας".

    ε) αναφορικά με το θέμα της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες να λυθεί συνολικά το ζήτημα αυτό. «Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Ουδέποτε υπέστειλε κάποιος τη σημαία και πιστεύω ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ελληνικών κομμάτων», διότι παρά τις επιμέρους διαφορές "ασφαλώς, μείζων στόχος είναι η επίλυση του προβλήματος».

    στ) ως προς την περαιτέρω ευρωτουρκική πορεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "η ΕΕ θα καταγράφει τη συμπεριφορά της υποψήφιας χώρας και θα συνυπολογίζει τη στάση της στην εξέλιξη της διαδικασίας". Ο κ.Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι "κριτές" αυτής της πορείας θα είναι και η Ελλάδα και η Κύπρος, με ειδικό βάρος μάλιστα, δεδομένου ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία. «Καλύτερη διαδικασία από αυτήν δεν υπήρχε περίπτωση να επιτευχθεί», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

    ζ) στο ερώτημα, τέλος, γιατί όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση ο κ. Καραμανλής επέκρινε τον κ. Σημίτη πως δεν έθεσε στη συμφωνία του Ελσίνκι το ζήτημα του casus belli και τώρα, που η ΝΔ είναι κυβέρνηση, δεν τέθηκε το ζήτημα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε πως οι δηλώσεις του κ.Καραμανλή είχαν γίνει διότι υπήρξαν δηλώσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην τουρκική εφημερίδα ''Μιλιέτ'' πως «δεν βάλαμε κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση στην Τουρκία». Από τότε ως σήμερα, πρόσθεσε ο κ.Ρουσόπουλος, "έχουν αλλάξει κατά πολύ τα πράγματα. Από την εποχή που δεν βάζαμε όρους, περάσαμε στην εποχή που βάζουμε όρους, πολλούς όρους, τους οποίους υποχρεώνεται η Τουρκία να αποδεχθεί».

    Συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ζητά με επιστολή του προς την πρόεδρο του Σώματος, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στην επιστολή του, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι η απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, «συνιστά σημαντική εξέλιξη για την ίδια την Ευρώπη, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή μας».

    [02] «Καλή η πορεία της οικονομίας»

    Δύο εκθέσεις θα υποβάλει ως το τέλος Οκτωβρίου η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μία έκθεση θα αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και η δεύτερη έκθεση το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο υπουργός συζήτησε με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Χ.Αλμούνια θέματα εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης ενόψει και του κρατικού προϋπολογισμού του 2006.

    Μετά τη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Αλμούνια στο υπουργείο Οικονομίας, ο Επιτροπος είπε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές για το 2006 και η πορεία του δημόσιου ελλείμματος της Ελλάδας. Τον τελευταίο ένα ενάμισι χρόνο έχουμε συνεργαστεί στενά, δήλωσε ο κ. Αλμούνια και χαρακτήρισε τη συνεργασία με τον κ. Αλογοσκούφη πολύ καλή.

    Εξάλλου επισήμανε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ και ότι, μέσω προτάσεων, στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι στιγμής, επεσήμανε ο επίτροπος, η πορεία είναι καλή. Πρόσθεσε δε ότι θα υποβληθεί έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, στην οποία θα αναφέρεται η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2005 και οι προοπτικές για το 2006. Η έκθεση αυτή, είπε ο Επίτροπος, θα αξιολογηθεί και θα καταλήξουμε στα δικά μας συμπεράσματα. Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να προκαταβάλει το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2006 θα είναι τα πράγματα καλά (όπως είπε) και ότι το δημόσιο έλλειμμα θα είναι κάτω του 3% στο τέλος του 2006. Χαρακτήρισε εξάλλου σημαντικό το δημοσιονομικό θέμα και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, διότι, όπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να γίνει ανταγωνιστική για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

    [03] Ανοιξε η χωματερή Ανω Λιοσίων

    Τη λήξη της αποχής από την εργασία τους από τις 7 σήμερα το απόγευμα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, οι οποίοι επί 9 ημέρες διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο κατά της απόφασης της ΕΥΔΑΠ να εναποτίθεται στη χωματερή η λυματολάσπη από την Ψυττάλεια.

    Στη σημερινή τους γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να δέχονται από τις 7 το απόγευμα μόνο τα απορρίμματα και όχι τη λυματολάσπη, ενώ επισήμαναν πως αν η ΕΥΔΑΠ επιχειρήσει να μεταφέρει λυματολάσπη στη χωματερή με τη βοήθεια αστυνομικής δύναμης, θα ξανακλείσουν τη χωματερή και για τα απορρίμματα.

    [04] Επικρίσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης επανέλαβε σήμερα τις επικρίσεις του κατά των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ χαιρέτισε "το γεγονός ότι άνοιξε ο δρόμος" για τις ενταξιακές αυτές διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι "για το θέμα αυτό έχουμε εργαστεί στο παρελθόν".

    Ο κ. Αθανασάκης τόνισε πως "αυτό που έγινε στο Λουξεμβούργο είναι ότι η ελληνική φωνή, η φωνή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ανύπαρκτη, όπως ήταν ανύπαρκτη στη Λουκέρνη, όπως ήταν ανύπαρκτη τον Δεκέμβριο 2004, σε κρίσιμες δηλαδή διαπραγματεύσεις".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως "το να λέμε ότι πήραμε ό,τι ζητήσαμε, απλώς επιβεβαιώνει ότι δεν ζητήσαμε αυτά που έπρεπε" και επανέλαβε τα περί "παραδόσεως των όπλων" από την κυβέρνηση "γιατί υπήρξε ουσιαστικά δημόσια δήλωση ότι δεν θα ασκηθεί βέτο, πολλές ημέρες πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση και γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι για τα δικά μας θέματα η διαπραγμάτευση ήταν κλειστή πια".

    Ωστόσο, είπε, "η διαπραγμάτευση, παρά αυτές τις δηλώσεις, άνοιξε και πάλι την τελευταία ημέρα, με ερώτημα όμως όχι τι θα ζητήσουμε, τι θα διεκδικήσουμε και τι θα πάρουμε, αλλά το τι θα δώσουμε και με τελευταία υποχώρηση δική μας την ερμηνευτική δήλωση, την αποδοχή της ερμηνευτικής δήλωσης για την παράγραφο 5 και τώρα παράγραφο 7".

    Ο κ. Αθανασάκης υπενθύμισε τις προτάσεις που διετύπωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου,σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να ενσωματωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο,να υπάρξει σαφής αναφορά σε έναρξη διαπραγματεύσεων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας κατά την οποία να γίνουν εντατικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με την ενεργό συμμετοχή πια της Ευρωπαϊκής Ένωσης,συνομιλίες για μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό,ώστε να υπάρξει συμφωνημένη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επιδιωχθεί η συμπερίληψη μέσα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ενός μηχανισμού επιτήρησης με τον οποίο να ελέγχεται ανά συγκεκριμένα τακτά διαστήματα η Τουρκία.

    Αυτά, είπε, ήταν πολύ συγκεκριμένα σημεία τα οποία έπρεπε να είναι στο δικό μας διαπραγματευτικό πλαίσιο και στο τελικό διαπραγματευτικό πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, είπε ο κ.Αθανασάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 October 2005 - 22:30:08 UTC