Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

thens News Agency: News in Greek, 05-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΝ
  • [02] Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [03] «Αύριο θα κριθούν όλα για την Τουρκία»
  • [04] Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [05] Κρίσιμη συνεδρίαση στην ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
  • [06] Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ
  • [07] «Υπάρχει άλλος δρόμος»

  • [01] Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΝ

    Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα το τριήμερο Φεστιβάλ της Νεολαίας του Συνασπισμού , που θα ολοκληρωθεί αύριο με ομιλία του προέδρου του κόμματος, Αλέκου Αλαβάνου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κάλεσε χθες την κυβέρνηση «να ακυρώσει το προσύμφωνο πώλησης της Ολυμπιακής και να προχωρήσει σε μια νέα δημόσια επιχείρηση με αυτοτέλεια, διαφάνεια, στρατηγικό σχεδιασμό και συμμαχίες.» «Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κάνει την Ολυμπιακή σαν την Μαντάμ Ορτάνς στο Ζορμπά του Καζαντζάκη: Ενώ είναι ακόμη ζωντανή, έχουν επιπέσει πάνω της, Loufthansa, Aegean και άλλοι και πλιατσικολογούν την περιουσία της και κυρίως τα δρομολόγιά της σήμερα», κατέληξε ο κ.Αλαβάνος.

    Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα τον κατάλογο των επιχειρήσεων που από το 1995 έχουν επιδοτηθεί, αλλά δεν έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους. Ζήτησε ακόμα από την κυβέρνηση να εξηγήσει σε πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις, καθώς και να αναλάβει να συζητήσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα στη Βουλή με τη διαδικασία της προ ημερησίας διατάξεως.

    Αναφερόμενος στα στοιχεία που η συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» έδωσε χθες στη δημοσιότητα (κατάλογος 80 περίπου επιχειρήσεων), τόνισε ότι αυτές οι εταιρίες, παρά το γεγονός πως επιδοτήθηκαν αδρά από αναπτυξιακούς νόμους, από εθνικές ή κοινοτικές επιδοτήσεις, δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν να μην μειώσουν το προσωπικό που απασχολούν και να μην μεταφέρουν την παραγωγική τους δραστηριότητα αλλού.

    "Η μέχρι σήμερα σκόπιμη αδράνεια όλων των κυβερνήσεων έχει κάνει τους επιδοτούμενους βιομήχανους ασύδοτους. Αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, αφού κανείς δεν τους ζητάει ευθύνες", υπογράμμισε ο κ.Αλαβάνος. "Έφτασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ να ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρήσεων που παρανομούν. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι υποχρεωμένη να περιφρουρήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού, είναι υποχρεωμένη με βάση την εθνική και κοινοτική νομοθεσία να παράσχει πλήρη διαφάνεια και να απαιτήσει εντόκως την επιστροφή αυτών των κονδυλίων".

    [02] Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Ολοκληρώνεται το μεσημέρι η διήμερη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Στην ομιλία του χθες , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , Γιώργος Παπανδρέου , εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αδυνατεί, δεσμεύεται, ή δεν θέλει να βάλει τάξη στην ίδια του την κυβέρνηση».

    Μιλώντας στην 4η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ,ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «έκπληκτοι παρακολουθούμε την κυβέρνηση να χάνει ευκαιρίες, κονδύλια, κύρος, ιστορικές διαπραγματεύσεις και να υπονομεύει την πορεία της χώρας» και πρόσθεσε ότι "μόνο τα θέματα που ανέκυψαν αυτήν την εβδομάδα δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο θέμα των προσλήψεων των φρουρών στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε διαγωνισμούς για προσλήψεις στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες «όπου ανακοίνωσαν ονόματα επιτυχόντων, τρείς ώρες πριν συνεδριάσει η επιτροπή που θα εξέταζε τις αιτήσεις των υποψηφίων».

    Ο κ. Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στους εξοπλισμούς κάνοντας λόγο για τεράστια αγορά αεροσκαφών F-16,χωρίς εγγυήσεις αναβάθμισης της τεχνολογίας απο την αμερικανική εταιρεία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για πελατειακή αντίληψη, διαφθορά, αναλγησία, νεοδεξιό αυταρχισμό, έλλειψη πυξίδας και οράματος για την χώρα, έλλειψη σοβαρότητας, ανικανότητα και σοβαρή αναίρεση, με προφανή ψέματα, των υποσχέσεών της προς τον ελληνικό λαό.

    "Η Δεξιά δείχνει ότι αδυνατεί να αλλάξει, δείχνει πόσο μοιάζει με τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, πόσο μοιάζει με την κυβέρνηση ΄90-΄93 του κ. Μητσοτάκη. Αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του έλληνα πολίτη, αναλίσκεται με το παρελθόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναλώνεται στις ενδοκομματικές της συγκρούσεις για το ποιός θα εξυπηρετήσει καλύτερα κάποια ανώνυμα ή επώνυμα συμφέροντα»,ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για φυγομαχία με αποτέλεσμα, όπως είπε, την απώλεια ευκαιριών στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι «πρώτο της μέλημα είναι να ικανοποιήσει τις δικές της πελατειακές και ρουσφετολογικές ορέξεις».

    Εξέφρασε την αντίθεσή του στο "κι εσείς είσαστε ίδιοι", λέγοντας πως δεν το δέχομαι» και αφού απαρίθμησε διαφορές της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από εκείνη της ΝΔ σε όλους τους τομείς, ανέφερε ότι «η ΝΔ διαχειρίζεται την Ελλάδα ως ξένη χώρα που κατέκτησε με εισβολή».

    «Τώρα η ΝΔ αποζημιώνει τον κομματικό της στρατό, τους διάφορους αφανείς υποστηρικτές της,με την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και κατακτήσεων, μοιράζει τα λάφυρα της νίκης επί του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πίσω από την λογική του «είμαστε όλοι ίδιοι» κρύβεται η ισοπέδωση της πολιτικής ζωής και πίσω από αυτήν είναι ο αυταρχισμός και η απολυτότητα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στην Δημοκρατία και στον εαυτό του, που «εμείς δεν θα επιτρέψουμε ως δημοκρατική παράταξη».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η βιώσιμη ανάπτυξη, η επένδυση στον άνθρωπο, η ισχυρή οικονομία, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, επιτελικό, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό με ένα σύγχρονο πολιτικό και διοικητικό σύστημα.

    «Αυτός είναι ο άλλος δρόμος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι την δυναμική αυτή την δημιούργησε η στρατηγική του Ελσίνκι και υπογράμμισε οτι «εμείς καταφέραμε να συνδέσουμε τα δικά μας θέματα με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού και για διαπραγματευτική ανικανότητα και αδυναμία (με αποτέλεσμα) «ούτε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να αξιοποιήσουν για να προωθήσουν την διπλωματική της αναγνώριση».

    Ο κ.Παπανδρεόυ επέκρινε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τακτική «επιτήδειου ουδέτερου», ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και κάλεσε την κυβέρνηση να επιδιώξει ένα «Ελσίνκι 2» με πυρήνα δεσμεύσεις, εγγυήσεις, χρονοδιάγραμμα και πιό συγκεκριμένα:

    - Να ενσωματωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και με πρωτοβουλία της Αθήνας να προταθεί ρήτρα που θα αναφέρει ότι αν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006 τα δύο μέρη δεν πετύχουν μέσα από διαπραγματεύσεις την επίλυση των σε εκκρεμότητα θεμάτων, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    - Να υπάρξει σαφής αναφορά σε έναρξη διαπραγματεύσεων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας για το Κυπριακό κατά την οποία να γίνουν εντατικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ, διότι η Κύπρος είναι μέλος της Ενωσης. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν για μια συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στο ευρωπαϊκο κεκτημένο, ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης ΕΕ και Τουρκίας και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    - Να επιδιωχθεί η συμπερίληψη μέσα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, μηχανισμού επιτήρησης ανά συγκεκριμένα τακτά χρονικά διαστήματα για το αν η Τουρκία συμμορφώνεται με τις διατάξεις του πλαισίου αυτού.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τις πιό εγκάρδιες ευχές του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου για ευημερία του κυπριακού λαού, καθώς αύριο είναι η 45η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Παπανδρέου, πρότεινε την δημιουργία αιρετής Περιφερειακής αυτοδιοίκησης με την μορφή διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με αιρετό πρόεδρο και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν και οι αιρετοί νομάρχες.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βλέπει την Αυτοδιοίκηση ως μέρος του πελατειακού πολιτικού συστήματος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προτείνει το 42% ως «θέμα βολέματος για να μην αντιμετωπίσουν τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική τους».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα θα αγωνιστεί για ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση και ότι διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για το πολιτικό πλαίσιο συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο με προοδευτικές, πολιτικές, κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό το πλαίσιο θα προωθηθεί σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να αποτελέσει την βάση μιας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα είναι το πρόγραμμα που θα αρχίσει να υλοποιείται την επομένη των βουλευτικών εκλογών «όπου θα είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ».

    Εξάλλου, τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για την επανίδρυση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε από το βήμα της 4ης Συνόδου του ΕΣ ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ανέφερε οτι θα υπάρξει και Συντονιστική Επιτροπή κατά το πρότυπο του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε κείμενο νεολαίων που διανεμήθηκε και είπε ότι «για τα προβλήματα της Ν. ΠΑΣΟΚ, έχουμε όλοι ευθύνες, όσοι αναζητούν στα παιδιά της Νεολαίας τις ευθύνες, τις αναζητούν στον τελευταίο που ευθύνεται».

    Στο κείμενο γινόταν κριτική και στον κ. Γ. Παπανδρέου και εκείνος ανέφερε ότι «χαίρομαι που μου κάνει και εμένα κριτική, γιατί αυτό το πνεύμα θέλουμε να έχουμε στα νιάτα μας, να μπορούν να έχουν το θάρρος και την δυνατότητα εποικοδομητικής κριτικής».

    Σχόλιο Ρουσόπουλου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με βουτιές στο παρελθόν και προσπάθειες διαιώνισης διχαστικών διλημμάτων που έβλαψαν τον τόπο, το μόνο που καταφέρνει ο κ. Παπανδρέου είναι να γκρεμίζει την εικόνα της «άλλης πολιτικής» που επικαλέστηκε κάποτε».

    Νωρίτερα, είχε συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο , στο οποίο δεν παρέστη ο κ. Παπανδρέου , με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντονότατες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη του Κινήματος ,όπως οι κκ Πάγκαλος, Βενιζέλος ,Σκανδαλίδης κ.α

    Δημοσκόπηση της ΔΗΜΕΛ

    Προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ κατά 0,9% δίδει δημοσκόπηση της εταιρείας ΔΗΜΕΛ για την εφημερίδα «ο Κόσμος του Επενδυτή».

    Στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν σήμερα εθνικές βουλευτικές εκλογές», ΠΑΣΟΚ απάντησαν το 41,2% του δείγματος, ΝΔ το 40,3%, ΚΚΕ το 6%, ΣΥΝ το 3,2%, ΛΑΟΣ το 2,5%, «άλλο κόμμα» το 0,4%, ενώ αναποφάσιστοι εμφανίστηκαν το 4,1% του δείγματος.

    Ωστόσο, στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα ερχόταν πρώτο αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές», η ΝΔ απάντησαν το 46% και ΠΑΣΟΚ το 28% του δείγματος.

    Η πανελλαδική δημοσκόπηση διεξήχθη σε δείγμα 2.000 ανθρώπων το διάστημα 15-23 Σεπτεμβρίου.

    [03] «Αύριο θα κριθούν όλα για την Τουρκία»

    "Ολα θα κριθούν την Κυριακή το βράδυ", στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στα σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής και για τις προοπτικές που διαγράφονται.

    Στην συνέχεια, ο κ.Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου, «όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα, ο κ. Ρις επισήμανε ότι «εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί στρατηγικά σημαντική την στήριξη των ευρωπαϊκών προσδοκιών της Τουρκίας».

    [04] Προβλήματα από την κακοκαιρία

    Κακοκαιρία πλήττει από την Παρασκευή αρκετές περιοχές της χώρας. Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και σε περιοχές του νομού Ηλείας.

    Συγκεκριμένα, στη Χαλκιδική πενήντα σπίτια πλημμύρισαν στις περιοχές Πολυγύρου, Ουρανούπολης και Ιερισσού .Στη Θεσσαλονίκη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποίησε 18 συνεργεία τα οποία προέβησαν σε 28 αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια στο κέντρο της πόλης, στη Μηχανιώνα, την Αγία Τριάδα και την Κερασιά.

    Στο νομό Ηλείας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από εξήντα κλήσεις για απαντλήσεις νερών από υπόγεια σπίτια και καταστήματα σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία και Κρέστενα. Επίσης, προκλήθηκαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

    Εξάλλου, η έντονη βροχόπτωση που πέφτει από νωρίς σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το εμπορικό κέντρο της Καβάλας, δημιουργώντας μεγάλα πρόβλημα στις μετακινήσεις των αυτοκινήτων αλλά και στους επαγγελματίες.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, δέχθηκε μέχρι το μεσημέρι δεκάδες κλήσεις για άντληση νερών από υπόγεια και ισόγεια καταστήματα, ενώ για περισσότερο από μιάμιση ώρα έμεινε χωρίς ρεύμα το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, βελτίωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ.

    [05] Κρίσιμη συνεδρίαση στην ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

    Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα επιδιώξουν να βρούν την Κυριακή, στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο υπουργός εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τόνισε οτι "όλα θα κριθούν την Κυριακή το βράδυ".

    Ο κ.Μολυβιάτης συναντήθηκε και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου, «όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα, ο κ. Ρις επισήμανε ότι «εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί στρατηγικά σημαντική τη στήριξη των ευρωπαϊκών προσδοκιών της Τουρκίας».

    Στο μεταξύ, ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, εκτιμά σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λε Σουάρ", πως η Ένωση διατρέχει «έναν κίνδυνο μεγάλων διαστάσεων εάν αφεθεί η Τουρκία χωρίς ερείσματα στον κόσμο». «Για έναν πολίτη της ΕΕ είναι καλύτερο να έχουμε την Τουρκία στο πλευρό μας, αντί για? κι εγώ δεν ξέρω πού», τονίζει κ.Σολάνα.

    Η βρετανική προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία την Κυριακή και εξέδωσε ένα αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η εντολή αναμένεται να εγκριθεί το βράδυ της Κυριακής και η τελετή έναρξης να πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. (18:00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.

    Στην Τουρκία, ο ενθουσιασμός για το ενδεχόμενο ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, φαίνεται να ελαττώνεται, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας "Μιλιέτ", οι τρείς στους πέντε Τούρκους πολίτες δηλώνουν οτι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Μόλις το 17,5% των ερωτηθέντων στην έρευνα, η οποία διεξήχθη στο διάστημα 24 με 29 Σεπτεμβρίου, τονίζουν πως εμπιστεύονται την ΕΕ.

    Σύμφωνα με άλλη έρευνα, που παρουσιάσθηκε χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D, μόλις το 47% εκτιμά πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τελικά τη Δευτέρα.

    Για το 55% των ερωτηθέντων, η Γαλλία είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα εμπόδια που ορθώνονται στην ένταξη της Τουρκίας, ενώ μακράν ακολουθούν η Γερμανία κι η Βρετανία με 15%, η Ελλάδα με 7%, κι η Αυστρία με 6%.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι οποιοδήποτε νέο εμπόδιο στην έναρξη των προγραμματισμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα, θα ορθώσει "ένα τείχος προκατάληψης", το οποίο θα παρεμποδίσει την πρόοδο της Ένωσης. Απευθυνόμενος στην τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο Σεζέρ δήλωσε πως η φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί πλήρες μέλος του 25μελούς συνασπισμού βρίσκεται σε ένα "αμετάκλητο μονοπάτι".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή πως η Άγκυρα αναμένει μια δίκαιη μεταχείρηση και προειδοποίησε για αρνητικές επιπτώσεις αν ο η ΕΕ θέσει όρους την τελευταία στιγμή. Χωρίς να κατονομάσει την Αυστρία, ο Ερντογάν είπε: "Υπάρχουν στην ΕΕ κάποιοι που είναι θύματα του φανατισμού. Υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να απελευθερωθούν από την προκατάληψη. Υπάρχουν κάποιοι που κοιτάνε την Τουρκία περίεργα".

    [06] Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ

    Με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε πως στη συνεδρίαση θα μιλήσουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βύρων Πολύδωρας, οι συντονιστές του κόμματος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα αναφερθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Θα μιλήσουν επίσης όσοι βουλευτές θα ζητήσουν το λόγο.

    Το έλλειμμα για φέτος θα κινηθεί κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί και του χρόνου κάτω από το 3%, χωρίς να ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομμικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία προχωρούν σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης και πρόσθεσε ότι για τη μείωση του ελλείμματος θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην μείωση των δαπανών. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι το έλλειμμα φέτος θα κλείσει στο 3,6% από 6,6% πέρυσι και του χρόνου στο 2,8%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τον υφυπουργό Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζα είπε ότι "με όλους τους συναδέλφους στο υπουργείο Οικονομίας έχουμε στενή συνεργασία".

    Πηγές του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι ο κ. Ρεγκούζας δέχθηκε επίθεση από "διακομματικά κυκλώματα" που δρουν στο χώρο των Τελωνείων και υπογραμμίζουν ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το θέμα των Τελωνείων, θα λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της διαφάνειας και πρόσθεταν πως ήδη διεξάγεται έρευνα.

    [07] «Υπάρχει άλλος δρόμος»

    «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ήλθε η ώρα να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για το άλμα στη νέα εποχή της Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στη δευτερολογία του στις εργασίες της 4ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη συντηρητική παράταξη που «ενδιαφέρεται μόνο για τον έλεγχο και τη συγκέντρωση της εξουσίας», εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη. Επιπλέον, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός μοχλός της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι υποψήφιοι που θα αναδείξει το Κίνημα αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες και οι «πλάτες τους πρέπει να αντέχουν από πλευράς ικανοτήτων, ενεργοποίησης και συναίνεσης της κοινωνίας και ήθους».

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, ενώ αναφερόμενος στην παρουσίαση, τη Δευτέρα, του σχεδίου Προϋπολογισμού είπε: «Δεν ξέρω τι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν, δεν ξέρω τι θα θελήσουν να πουν για το έτος των παροχών του 2007. Ξέρω όμως, ότι στην πραγματικότητα με την πολιτική τους έχουν πέσει έξω σε όλα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα, και στο ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη να δώσουν ξανά την ελπίδα, την αισιοδοξία και τη σιγουριά για μια άλλη πορεία, μια ευθύνη που τους αφορά όλους συλλογικά, ως όργανα, και ατομικά τον καθένα.

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις είπε ότι και αυτές αποτυπώνουν την καλή δουλειά που έχει γίνει στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ωστόσο ότι τα γκάλοπ είναι απλώς ένα χρήσιμο εργαλείο, και όχι οδηγός ή αυτοσκοπός. «Οδηγός μας είναι το συμφέρον της Ελλάδας, οδηγός μας είναι το συμφέρον του Ελληνα πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τόνισε ωστόσο, ότι ούτε αυτός ο στόχος είναι αυτοσκοπός.

    Σκοπός μας, υπογράμμισε, είναι να δημιουργήσουμε ένα Κίνημα αλλαγών, για νέες δομές και νέους δρόμους, για μια Ελλάδα αναπτυξιακή, αλληλέγγυα, δίκαιη, συμμετοχική, για να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε την επομένη των εκλογών με γρήγορα βήματα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των στόχων μαζί με τον ελληνικό λαό και όχι ενάντιά του.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    "Ο κ. Παπανδρέου αρέσκεται μόνο να μιλά για μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος όταν η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Αντί έστω και μιας εποικοδομητικής αντιπρότασης απλώς τις απορρίπτει", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Δημοσκόπηση της ΔΗΜΕΛ - Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ

    Προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ κατά 0,9% δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας ΔΗΜΕΛ για την εφημερίδα «ο Κόσμος του Επενδυτή».

    Στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν σήμερα εθνικές βουλευτικές εκλογές», ΠΑΣΟΚ απάντησαν το 41,2% του δείγματος, ΝΔ το 40,3%, ΚΚΕ το 6%, ΣΥΝ το 3,2%, ΛΑΟΣ το 2,5%, «άλλο κόμμα» το 0,4%, ενώ αναποφάσιστοι εμφανίστηκαν το 4,1% του δείγματος.

    Ωστόσο, στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα ερχόταν πρώτο αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές», η ΝΔ απάντησαν το 46% και ΠΑΣΟΚ το 28% του δείγματος.

    Η πανελλαδική δημοσκόπηση διεξήχθη σε δείγμα 2.000 ανθρώπων το διάστημα 15-23 Σεπτεμβρίου.

    Ξενογιαννακοπούλου: Το πολιτικό κλίμα αλλάζει

    «Είναι φανερό ότι το πολιτικό κλίμα αλλάζει, το ΠΑΣΟΚ καθημερινά αναδεικνύει το δικό του σχέδιο για το μέλλον της χώρας, αναδεικνύει έναν άλλο διαφορετικό δρόμο από τον μονόδρομο των αντιλαϊκών, αυταρχικών και μονομερών πολιτικών της ΝΔ», δήλωσε η γραμματέας του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της ΔΗΜΕΛ.

    «Οι πολίτες έρχονται ξανά προς το ΠΑΣΟΚ, προσμένουν από μας και είναι φανερό ότι αυτή η αλλαγή θβ αρχίσει νβ αποτυπώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο», ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι «εμείς με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αυτήν την μεγάλη πορεία προς τον λαό και μαζί με τον λαό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 October 2005 - 23:04:04 UTC