Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία
  • [02] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Γ.Βουλγαράκη και Αν.Παπαληγούρα.
  • [03] Ο Δ. Σιούφας στις ΗΠΑ
  • [04] Επίσκεψη Κ.Παπούλια στα Γιάννενα
  • [05] Νέα ήττα για τον Ολυμπιακό στο τσάμπιονς λιγκ

  • [01] Σκληρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία

    Σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι προϋπόθεση για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ είναι να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

    Επίσης, η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία το ταχύτερο δυνατό. Υπογραμμίζεται οτι «εάν τούτο δεν συμβεί θα έχει σοβαρές συνέπειες στη διαπραγματευτική διαδικασία και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διακοπή της ».

    Υπογραμμίζεται ότι «το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων θα είναι αφετηρία μιας μακρόχρονης διαδικασίας η οποία από την ίδια τη φύση της έχει ανοιχτό τέλος και δεν οδηγεί εκ των προτέρων και αυτόματα στην ένταξη».

    Ειδική μνεία γίνεται στο θέμα της «σοβαρής και επίμονης παραβίασης (σ.σ. στην Τουρκία) των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου».

    Ειδικότερα γίνεται αναφορά στα προβλήματα ελευθερίας της έκφρασης που έχει αντιμετωπίσει ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ. Σε ό,τι αφορά ένα θέμα ιδιαίτερης ευαισθησία για την Ελλάδα, εκφράζονται ανησυχίες για την λειτουργία των θρησκευτικών κοινοτήτων και αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος περί Βακουφίων.

    Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων - Ανεβλήθη η ψηφοφορία για την επέκταση της τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέβαλε σήμερα την ψηφοφορία για την επέκταση της τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Συγκεκριμένα, με 311ψήφους υπέρ, 285 κατά και 63 αποχές αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την έκθεση Μπρόκ που αφορά την υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας με την Τουρκία.

    Την απόφαση γιά την αναβολή πήρε η Ολομέλεια του ΕΚ ύστερα από πρόταση του αρχηγού των χριστιανοδημοκρατών κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ ότι η Τουρκία δεν έχει δεσμευθεί ότι δεν θα συνάψει τη μεμονωμένη δήλωση -για μη αναγνώριση της Κύπρου- κατά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας από το τουρκικό Κοινοβούλιο.

    Τι περιλαμβάνει το ψήφισμα

    Η Κοινή Πρόταση Ψηφίσματος υιοθετήθηκε με 356 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 125 αποχές. Με την Κοινή Πρόταση εγκρίθηκαν και 4 τροπολογίες στο σύνολο των 7 που είχαν υποβληθεί.

    Οι δύο από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν ήταν των Γάλλων ευρωβουλευτών οι οποίοι ζητούν «την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων απο την Τουρκία, πράξη που αποτελεί προαπαιτούμενο γιά την ένταξη στην ΕΕ».

    Η τρίτη τροπολογία έγινε από τον κ. Στ. Λαμπρινίδη (ΠΑΣΟΚ) με προφορική προσθήκη του κ. Γ. Δημητρακόπουλου (ΝΔ) και την υποστήριξη των έξι σημαντικότερων πολιτικών ομάδων. Με την τροπολογία αυτή υπογραμμίζεται ότι «η μονομερής δήλωση της Τουρκίας δεν αποτελεί τμήμα του Πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει του Πρωτοκόλλου» και ζητείται «να μην σταλεί προς επικύρωση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση».

    Η τέταρτη τροποποίηση κατατέθηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες με την οποία σημειώνεται οτι «στο θέμα της επέκτασης του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας στα δέκα νέα κράτη-μέλη, καθώς και σε άλλα σημεία, η υλοποίηση μένει ακόμα να εκπληρωθεί».

    Να σημειωθεί οτι απερρίφθησαν οι τροπολογίες που όριζαν χρονικά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων εάν δεν γίνει η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας έως το τέλος του 2006.

    Τα άλλα πιό σημαντικά σημεία της Κοινής Πρότασης είναι τα εξής :

    - Το ΕΚ εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει επίσημα τις τελευταίες προϋποθέσεις γιά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Εκφράζει όμως «την ειλικρινή λύπη του διότι έχει δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες γιά την προθυμία της να εκπληρώσει πλήρως όλες τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου».

    - Υπενθυμίζει ότι με τους περιορισμούς στα κυπριακά σκάφη παραβιάζει τη Συμφωνία της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση. Γι αυτό και καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει έως το τέλος του 2006 πλήρη αξιολόγηση της εν λόγω Συμφωνίας, η υλοποίηση της οποίας θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα κεφάλαια που θα εξετασθούν κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    - Τονίζει οτι η αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία, κατ'ουδένα τρόπο μπορεί ν'αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, και καλεί τις τουρκικές αρχές να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και ν'αναγνωρίσουν τη Δημοκρατία της Κύπρου το ταχύτερο δυνατό. Υπογραμμίζουν οτι «εάν τούτο δεν συμβεί θα έχει σοβαρές συνέπειες στη διαπραγματευτική διαδικασία και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

    - Υπογραμμίζει οτι «το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων θα είναι αφετηρία μιάς μακρόχρονης διαδικασίας η οποία από την ίδια τη φύση της έχει ανοιχτό τέλος και δεν οδηγεί εκ των προτέρων και αυτόματα στην ένταξη. Σημειώνει επίσης ότι η Συνθήκη της Νίκαιας δεν αποτελεί αποδεκτή βάση γιά περαιτέρω εντάξεις και επομένως θα πρέπει «να τεθούν σε ισχύ οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας».

    Σε πολλά σημεία της Κοινής Πρότασης, οι ευρωβουλευτές κάνουν ειδική αναφορά στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκδηλώνουν την ανησυχία τους γιά το άρθρο 305 του τουρκικού ποινικού κώδικα το οποίο ποινικοποιεί «τις ενέργειες κατά του θεμελιώδους εθνικού συμφέροντος». Στο τομέα της ελευθερίας της έκφρασης αναφέρουν τα προβλήματα του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ. Για δε το θέμα της λειτουργίας των θρησκευτικών κοινοτήτων, εκφράζουν τις ανησυχίες τους αναφέροντας το νόμο περί Βακουφίων.

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή, την σοβαρή παρακολούθηση στον τομέα αυτό, και ζητούν «σε περίπτωση σοβαρής και επίμονης παραβίασης των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου, και ύστερα από διαβούλευση με το ΕΚ, την αναστολή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τη Συνθήκη γιά την Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Η παρέμβαση του Χανς Γκερτ Πέτερινγκ

    Η συζήτηση ξεκίνησε το πρωϊ στο Ευρωκοινοβούλιο σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης έντασης. Τον τόνο έδωσαν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων, με πρώτους τους κ. κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Μάρτιν Σούλτς, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Πέτερινγκ ζήτησε την αναβολή της σημερινής ψηφοφορίας που προβλεπόταν γιά την Τουρκία, στην περίπτωση που έως τις δύο το μεσημέρι ( ώρα Ελλάδας ) δεν είχε δεσμευθεί εγγράφως η τουρκική κυβέρνηση οτι δεν θα επισυνάψει τη μονομερή της δήλωση στην επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας που θα ζητήσει από το κοινοβούλιό της.

    Ο Πέτερινγκ υπήρξε ιδιαίτερα δηκτικός σε ότι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο που τον διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση των Ορθοδόξων από την τουρκική κυβέρνηση. «Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και της φιλίας με το μουσουλμανικό κόσμο» σημείωσε ο Πέτερινγκ, «αλλά δεν είναι δυνατόν να πρόκειται για μονόπλευρη κίνηση. Η Τουρκία θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να αναγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα των Ορθοδόξων στην Τουρκία».

    Ο Χριστιανοδημοκράτης ηγέτης κάλεσε στη συνέχεια τη βρετανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει γιά όλες τις υποψήφιες χώρες «τα ίδια μέτρα και σταθμά». Ανέφερε σε αντιδιαστολή την περίπτωση της Κροατίας στην οποία, όπως είπε, «αρνούμεθα την έναρξη των διαπραγματεύσεων επειδή δεν εχει παραδοθεί Κροάτης στρατηγός που αναζητείται από το Δικαστήριο της Χάγης». Αντίθετα στην περίπτωση της Τουρκίας, είπε, «κλείνουμε τα μάτια» αν και ξέρουμε ότι γίνονται βασανιστήρια και καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Ο Πέτερινγκ κάλεσε την Κομισιόν να παρακολουθήσει το θέμα από κοντά μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ζητώντας τη διακοπή τους στην περίπτωση που παρατηρηθούν παραβιάσεις. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι δεν θα αρκέσει μόνο να πληρεί η Τουρκία τα κριτήρια γιά την ένταξη στο τέλος των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεών της. Θα πρέπει να έχει και η Ευρώπη δυνατότητα ένταξης. «Εάν δεν είναι δεδομένη η δυνατότητα αυτή, τότε είναι απαράδεκτο να επιτρέψουμε εντάξεις νέων μελών, γιατί κινδυνεύουμε να παραμορφώσουμε την ίδια την ΕΕ» κατέληξε ο κ. Πέτερινγκ.

    Οι τουρκικές αντιδράσεις

    Δεν μας επηρεάζει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σχετικής απόφασης, σχετικά με την έγκριση του Πρωτοκόλλου ΕΕ-Τουρκίας, στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ταμίκ Ταν, δήλωσε ότι μοναδικός τελικός στόχος που αποδέχεται η Τουρκία είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ. Ο κ. Ταν κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοσκρατία ότι εκμεταλλεύεται την ένταξή της στην ΕΕ για να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Τουρκία.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ θα αρνηθεί να ταξιδέψει στο Λουξεμβρούργο τη Δευτέρα για την τελετή έναρξης.

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ταν δήλωσε ότι ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών μίλησε τηλεφωνικώς τη Δευτέρα με το Βρετανό ομόλογό του, αλλά δε διευκρίνισε ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

    Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Γκιουλ είχε ζητήσει από τον κ. Στρο να καθυστερήσει τη συμφωνία επί του κειμένου ως την τελευταία στιγμή για να έχει η Τουρκία το χρόνο να αναλύσει το περιεχόμενό του.

    [02] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Γ.Βουλγαράκη και Αν.Παπαληγούρα.

    Συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για τον προγραμματισμό του υπουργείου στο επόμενο διάστημα.

    Ο κ. Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσουν τέσσερα νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στον εκσυγχρονισμό των δομών της, το δεύτερο αφορά την Ελληνική Αστυνομία και την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου της, με στόχο, όπως είπε ο υπουργός, την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των δομών της. Το τρίτο νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος για την τεχνική υπηρεσία πληροφοριών μέχρι του βαθμού που να μην θίγονται ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Επίσης, θα προχωρήσει και το νομοσχέδιο για την αγροφυλακή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσλήψεις φυλάκων στην Τράπεζα της Ελλάδος που έχουν καταγγείλει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι αξιοκρατικές, ο κ. Βουλγαράκης είπε πως όλα αυτά έχουν απαντηθεί και οι διαδικασίες είναι σύννομες.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα. Ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει πως επρόκειτο για "τη συνήθη συνεργασία με τον πρωθυπουργό".

    [03] Ο Δ. Σιούφας στις ΗΠΑ

    Τον ρόλο της Ελλάδας στην μεταφορά ενέργειας, ιδιαίτερα μετά την δημιουργία των αγωγών που κατασκευάζονται στην χώρα μας, συζήτησε ο επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Κλέι Σελ.

    «Αναλύσαμε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στα ενεργειακά ζητήματα και ιδιαίτερα με τα σημαντικά δίκτυα των αγωγών που γίνονται στη χώρα μας, τόσο στο φυσικό αέριο, όσο και στο πετρέλαιο, ειδικότερα τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου και τον ελληνο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου, καθώς και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» δήλωσε μετά την συνάντηση στην ΕΡΤ ο κ. Σιούφας. Και συνέχισε: «Επίσης συζητήσαμε το σημαντικό γεγονός που θα γίνει στην Ελλάδα στις 25 Οκτωβρίου με την υπογραφή της συνθήκης για την ενεργειακή κοινότητα της ΝΑ Ευρώπης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα και τις σημαντικότερες συνθήκες που πρόκειται να υπογραφούν στην Ελλάδα για τα ενεργειακά ζητήματα ολόκληρης της περιοχής, αλλά και για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην υπογραφή αυτής της συνθήκης η Ελλάδα και με την υπογραφή πού γίνεται στην Αθήνα».

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων στον ενεργειακό τομέα, όπως και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου: «Η ρευστότητα που επικρατεί γύρω από το θέμα των τιμών του πετρελαίου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις κυβερνήσεις και βεβαίως την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά είναι ένα θέμα στο οποίο δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα. Το μόνο που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να ζητήσουμε την συμπαράσταση των πολιτών να συνδράμουν στην προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας. Γιατί οι πολίτες μπορούν να κάνουν πολλά και σημαντικά πράγματα ώστε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή απεξάρτηση από το πετρέλαιο, και αυτό για δύο λόγους, πρώτον, για λόγους περιβαλλοντολογικούς, και δεύτερον, γιατί με τον τρόπο αυτό έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής όλες οι κοινωνίες, όλες οι χώρες, αλλά και η πατρίδα μας η Ελλάδα».

    Στη συνάντηση εκτός του Υπουργού Ανάπτυξης συμμετείχαν επίσης ο ΓΓ Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, ο ΓΓ έρευνας Γιάννης Τσουκαλάς, ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας, Ελευθέριος Αγγελόπουλος, και η διπλωματική σύμβουλος του υπουργού Τερέζα Αγγελάτου.

    [04] Επίσκεψη Κ.Παπούλια στα Γιάννενα

    Το ανακαινισμένο στρατόπεδο «Λορέντζος Μαβίλης» στο Καλπάκι Ιωαννίνων, ένα από τα παλαιότερα κοντά στα ελληνοαλαβανικά σύνορα, που για χρόνια ήταν κλειστό, άρχισε από σήμερα και πάλι να λειτουργεί και τα εγκαίνιά του έγιναν το μεσημέρι από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, του ΓΕΣ και των τοπικών αρχών.

    Στο στρατόπεδο έχει εγκατασταθεί η 8η Επιλαρχία Αναγνώρισης, που εφοδιασμένη με ειδικά ευέλικτα τεθωρακισμένα οχήματα VBL, θα περιπολεί κατά μήκος των συνόρων, προσεγγίζοντας ακόμη και δύσβατες περιοχές. Από τον ερχόμενο Μάρτιο στο ίδιο στρατόπεδο θα εγκατασταθεί και ένας από τους Λόχους των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας που θα ιδρυθούν.

    Με την εγκατάσταση της 8ης ΕΑΝ στο στρατόπεδο «Λορέντζου Μαβίλη» στο Καλπάκι, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του στρατηγικού σχεδιασμού για την Ήπειρο, ενώ παράλληλα τα μέτρα που υλοποιούνται ικανοποιούν την κοινή απαίτηση των κατοίκων της περιοχής για ενίσχυση της παρουσίας των στρατιωτικών δυνάμεων, συμβάλλοντας παράλληλα στην τόνωση και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του και μετά την προσφώνηση που του έγινε από τον διοικητή της 8ης Μεραρχίας στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του νέου στρατοπέδου, που εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων στο νομό Ιωαννίνων, μη ξεχνώντας ότι και ο ίδιος κατάγεται από χωριό της περιοχής, λέγοντας:

    «Είμαι χαρούμενος, γιατί αναβαθμίζεται αυτό το στρατόπεδο, αναβαθμίζεται το Καλπάκι. Και αναβαθμίζεται το Καλπάκι, χάρις στις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δημόσια ευχαριστώ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας γιατί ενστερνίσθηκε από πολύ παλιά την ιδέα ενίσχυσης της περιοχής.

    Δεν είμαστε παραμεθόριοι απλώς. Είμαστε επιμεθόριοι και νομίζω ότι η παρουσία αυτής της δύναμης εδώ στο Καλπάκι, εμπνέει τους πληθυσμούς μας, αυτούς τους λίγους που έμειναν στα χωριά μας και τους γεμίζει με το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, αφού ο Στρατός είναι δίπλα τους και δεν έχουν να φοβούνται τίποτε. Πρέπει να ομολογήσω ότι για αρκετά χρόνια υπέφεραν. Ευχαριστώ λοιπόν για μια ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, για το σχέδιο ενίσχυσης αυτών των παραμεθορίων περιοχών?».

    Και συνέχισε ο κ. Παπούλιας:

    «Αυτά δεν τα λέω από έξαρση τοπικιστική, αλλά από την μακρά πείρα μου σαν υπουργός Εξωτερικών και υπογραμμίζω ότι η ενίσχυση της περιοχής, ήταν και παραμένει εθνική ανάγκη. Για όλους αυτούς τους λόγους, θέλω ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω όλους και θέλω να υπογραμμίσω την συμβολή του Σεβασμιωτάτου, από τον παλιό καιρό, στην προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την περιοχή και να οπλίσουμε τους ανθρώπους εδώ, με εμπιστοσύνη στο χρέος που υπηρετούν.

    Εύχομαι στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, τα χρόνια που έρχονται να είναι ειρηνικά και αποδοτικά. Αλλά όποιος θέλει την ειρήνη, πρέπει να είναι προετοιμασμένος να την υπερασπίσει?».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σχεδιασμό αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς στην Ήπειρο, επισημαίνοντας ότι, με τα εγκαίνια του στρατοπέδου στο Καλπάκι, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση και το ερχόμενο καλοκαίρι θα παραδοθεί πλήρως αναδιοργανωμένο στράτευμα στην περιοχή και όλες οι απαιτήσεις της άμυνας και της ασφάλειας της περιοχής θα έχουν πλήρως ικανοποιηθεί.

    Στην συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, παρέδωσε στον δήμαρχο Καλπακίου μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επέκταση του Ιστορικού Μουσείου Καλπακίου και του περιβάλλοντος χώρου. Η μελέτη, είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Μια άλλη μελέτη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που θα εκπονηθεί, θα αφορά τις άλλες ιστορικές περιοχές των Ιωαννίνων, που έχουν καταγραφεί για τους αγώνες και τις θυσίες των μαχητών τουβ40.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μόντ» για χρηματισμό κυβερνητικού αξιωματούχου το 2003, σε εξοπλιστικά προγράμματα, απάντησε:

    -«Εδώ πρόκειται για μια υπόθεση η εξέλιξη της οποίας παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας, μετά τα εγκαίνια του στρατοπέδου, παραμένει στα Γιάννινα και αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, θα επισκεφθεί την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, για να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης για την εκτέλεση των 49 Προκριτων της περιοχής από τα στρατεύματα κατοχής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου, θα παρακολουθήσει αρχιερατικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς 49 προκρίτους της πόλης. Αμέσως μετά στο Μνημείο Πεσόντων, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει ομιλία του καθηγητού Π. Πάσχου, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

    Στις 11.40 ο κ. Παπούλιας θα απονείμει τα έπαθλα στους νικητές του αγώνα δρόμου και αμέσως μετά στο δημαρχείο της πόλης, σε πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της πόλης.

    [05] Νέα ήττα για τον Ολυμπιακό στο τσάμπιονς λιγκ

    Την ήττα με 2-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», για τη 2η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, γνώρισε ο Ολυμπιακός. Η «βασίλισσα» προηγήθηκε στο 9' με τον Ραούλ, ισοφάρισε ο Καφές στο 48' και τη νίκη στους Ισπανούς έδωσε ο Σολντάδο στο 86'. Ετσι, για πρώτη φορά στη διοργάνωση οι πρωταθλητές Ελλάδας σε δύο παιχνίδια δεν έχουν βαθμό. Οι γηπεδούχοι τελείωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Σέρχιο Ράμος στις καθυστερήσεις. Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Λιόν πήρε αυτό που ήθελε στο «Λέρκενταλ» και επικρατώντας 1-0 της Ρόζενμποργκ έκανε αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2005 - 13:05:04 UTC