Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Αλογοσκούφης: «Σχετικά καλή η πορεία της οικονομίας παρά τη διεθνή συγκυρία»
  • [02] «Φυσικός εταίρος η Ελλάδα»

  • [01] Γ.Αλογοσκούφης: «Σχετικά καλή η πορεία της οικονομίας παρά τη διεθνή συγκυρία»

    «Σε μιά δύσκολη διεθνή συγκυρία η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σχετικά καλή, αλλά έχουμε ακόμη μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε, γιά να μειώσουμε το έλλειμμα και να εμπεδώσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, η οποία είναι πολύ καλύτερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στην ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Οπως εκτίμησε ο κ. Αλογοσκούφης, "μπορούν πολλά ακόμη να γίνουν, γιά να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και ακόμη καλύτερη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, που υπάρχουν στην χώρα. Είμαστε σε μιά περιοχή, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία. Η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία και αυτό το τονίσαμε πολλές φορές εδώ, σε όλες τις επαφές, τις οποίες είχαμε".

    Σχολιάζοντας τις εργασίες της συνόδου, ο κ. Αλογοσκούφης παρατήρησε τα εξής:

    «Επρόκειτο γιά μιά πολύ σημαντική σύνοδο σε μιά κρίσιμη περίοδο γιά την παγκόσμια οικονομία. Γιατί, ενώ υπάρχει πολύ θετική ανάπτυξη γενικά στον κόσμο, υπάρχουν και μεγάλες αβεβαιότητες, κυρίως λόγω των τιμών πετρελαίου και των μεγάλων αποκλίσεων στην οικονομική επίδοση διαφόρων χωρών.

    Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν πολύ υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, ενώ η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται με αντίστοιχους ρυθμούς στην ανάπτυξη. Υπάρχουν παγκόσμιες ανισορροπίες και υπάρχει και η φτώχεια του Τρίτου Κόσμου, που είναι το μεγάλο πρόβλημα γιά όλο τον κόσμο.

    Οι συζητήσεις, που έγιναν, νομίζω ότι θα βοηθήσουν, ώστε να έχουμε καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, για να μπορέσει και η Ευρώπη να παρακολουθήσεις τις επιδόσεις άλλων περιοχών του κόσμου, όπως των ΗΠΑ και της Κίνας, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες ανισορροπίες που υπάρχουν και τους κινδύνους από τις τιμές του πετρελαίου.

    Εκεί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, που θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή και τις επενδύσεις τους, αλλά και των χωρών, οι οποίες καταναλώνουν πετρέλαιο, ώστε να περιορίσουν την κατανάλωσή τους και να εξοικονομήσουν ενέργεια. Και μετά πρέπει να ληφθούν και μέτρα γιά την αύξηση της διαφάνειας στην αγορά του πετρελαίου, γιατί υπάρχουν και πολλές κερδοσκοπικές κινήσεις».

    Εurostat: Στο 6,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα και στο 109,3% το χρέος το 2004

    Στο 6,6% του ΑΕΠ ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2004, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έφτασε το 2004 το 109,3% του ΑΕΠ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα η Εurostat, η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, αφού αναγνώρισε ότι σε σχέση με το Μάρτιο έχει σημειωθεί αναθεώρηση προς τα πάνω για το έλλειμμα, διευκρίνισε πως δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει μια οριστική αξιολόγηση για την τελική διαμόρφωσή του για το 2004.

    Η εκπρόσωπος του Χ. Αλμούνια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβαν οι ελληνικές αρχές για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να αποκατασταθεί η δημοσιονομική τάξη, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δεν είναι οριστικά, καθώς θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες να αποσαφηνιστούν ορισμένες ακόμη πτυχές, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω ή προς τα πάνω των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανέφεραν ότι «οι υποσημειώσεις αφορούν το παρελθόν, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας προσηλωμένοι στο στόχο για τη δημοσιονομική εξυγίανση».

    "Η εκτόξευση του ελλείμματος του 2004, σε συνδυασμό με την αδυναμία υλοποίησης του Προϋπολογισμού του 2005, οδηγούν - δυστυχώς - στο συμπέρασμα ότι, πολύ δύσκολες μέρες περιμένουν τον ελληνικό λαό και στα επόμενα χρόνια", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις σημερινές αναθεωρημένες προς τα πάνω εκτιμήσεις της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος του 2004.

    [02] «Φυσικός εταίρος η Ελλάδα»

    Στα οφέλη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ και στην ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας των δυο χωρών, καθώς οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την καθιστούν πιο ελκυστική για επενδύσεις, αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις σε ομιλία του στο Κέντρο «Γούντροου Γουίλσον» της Ουάσιγκτον. Ο κ. Ρις εξήρε την στάση της Ελλάδας έναντι της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε το 2006 «ιστορική χρονιά» για τα Βαλκάνια.

    Στην περίπτωση της Ελλάδας και των ΗΠΑ η στρατηγική συνεργασία σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον αυξημένες απαιτήσεις, τόνισε ο κ. Ρις και σημείωσε ότι η επιτυχία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων - η Ελλάδα πήρε «άριστα 10», τόνισε χαρακτηριστικά - πέρα από την θετική εικόνα της Ελλάδας που ανέδειξε διεθνώς, ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων για την ικανότητά τους να φέρνουν εις πέρας μεγάλους στόχους.

    Ο κ. Ρις επανέλαβε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την σύλληψη και καταδίκη σημαντικού μέρους της οργάνωσης «17Ν», χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικό τον ρόλο της Ελλάδας στο εσωτερικό του Συμβουλίου Ασφαλείας, και υπογράμμισε την συμβολή της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ την άνοιξη του 2003 όταν οι σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ διέρχονταν κρίση.

    Για το Ιράκ, τόνισε ότι παρά την συνολική αντίθεση του ελληνικού λαού στον πόλεμο, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που συνεισέφερε οικονομικά, ενώ παρέχει διευκολύνσεις για τη μεταφορά οπλισμού. Τόνισε επίσης την παρουσία και λειτουργία στο Αφγανιστάν ελληνικής ιατρικής μονάδας.

    Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για την θετική και αποτελεσματική στάση που υιοθέτησε η ελληνική διπλωματία στον χειρισμό της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, καθώς, όπως είπε, η Αθήνα έχει καταλήξει στο - ορθό κατά την Ουάσιγκτον - συμπέρασμα ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας ενισχύει τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού. Παρότι το 70% του ελληνικού λαού αντιμετωπίζει με έντονο σκεπτικισμό την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή της ΝΔ βλέπουν τα στρατηγικά οφέλη για την Ελλάδα και την υποστηρίζουν σθεναρά.

    Ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον άκουσε με ικανοποίηση την ανακοίνωση του Γ. Βουλγαράκη για την δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα ασφαλείας, μέσα από το οποίο η Ελλάδα θα μεταφέρει την τεράστια εμπειρία που απέκτησε κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημείωσε επίσης την σημασία της ελληνικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις ελέγχου της Μεσογείου στο πλαίσιο των οποίων θα δημιουργηθεί και ειδικό κέντρο θαλάσσιων επιχειρήσεων στην Κρήτη.

    Ο κ. Ρις έδωσε έμφαση στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας το θετικό αντίκτυπο που έχουν οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται, και εκτίμησε ότι αυτές θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο της εμπορικής, αλλά και της αμυντικής συνεργασίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση της Αθήνας να ενισχύσει την ελληνική πολεμική αεροπορία με μαχητικά F-16.

    Αφού παραδέχθηκε ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα θεωρείτο δύσκολο περιβάλλον για επενδύσεις, σημείωσε ότι τώρα η εικόνα αυτή αλλάζει. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τον «φυσικό μας εταίρο» στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και σημείωσε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε επενδυτική δίοδο προς τα Βαλκάνια. Περιέγραψε το 2006 ως «ιστορική χρονιά» για τα Βαλκάνια, καθώς αναμένεται να αποφασισθεί το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, ενώ σε ό,τι αφορά την διαφορά Ελλάδας - ΠΓΔΜ γύρω από το όνομα, επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν όποια λύση αποφασίσουν από κοινού τα δυο μέρη.

    Μετά από θητεία οκτώ μηνών στην Αθήνα, ο Αμερικανός διπλωμάτης εκτίμησε ότι η προβληματική εικόνα που είχε δημιουργηθεί για τις ΗΠΑ στην ελληνική κοινή γνώμη, και αντίστροφα για την Ελλάδα στις ΗΠΑ, έχει το τελευταίο διάστημα αρχίσει να μεταβάλλεται προς όφελος και των δυο.

    Τέλος, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια που προσέφερε για τα θύματα του κυκλώνα Κατρίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 September 2005 - 12:43:10 UTC