Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Παρίσι ο Κ.Καραμανλής.
  • [02] Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή.
  • [03] Μεγάλη πυρκαγιά στο Γκάλβεστον, όπου φθάνει τις επόμενες ώρες ο τυφώνας Ρίτα.
  • [04] Πλησιάζει στις ακτές του Τέξας ο τυφώνας "Ρίτα".
  • [05] Πλήρη αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών επέβαλε ο ισραηλινός στρατός
  • [06] Παυλόπουλος για εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
  • [07] Ο κυκλώνας Ρίτα άρχισε να πλήττει παραθαλάσσιες περιοχές στο Τέξας και τη Λουϊζιάνα.
  • [08] Στον εισαγγελέα οι κατασκευαστές του στεγάστρου που κατέρρευσε στη Σαντορίνη
  • [09] Εξασθενεί ο κυκλώνας Ρίτα
  • [10] Αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών και εντολή για στρατιωτικές επιχειρήσεις.
  • [11] Η Εθνική Ελλάδος στον τελικό του Ευρωμπάσκετ

  • [01] Στο Παρίσι ο Κ.Καραμανλής.

    Σε ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα έγιναν στο Παρίσι οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και τον ομόλογό του Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    Κατά τις συναντήσεις αυτές εξετάστηκε η πορεία των διμερών σχέσεων, θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ο κ. Καραμανλής δήλωσαν ότι οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα, η οποία αντικατροπτίζει τις ιδιαίτερα στενές παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

    "Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκλησή του να επισκεφθώ το Παρίσι. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να κάνουμε μία ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων που καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και βρίσκονται, όπως είναι γνωστό σε όλους, σε εξαίρετο επίπεδο. Βεβαίως και η διάθεση υπάρχει και αναζητήσαμε τρόπους για να γίνουν ακόμη πιο στενές οι σχέσεις αυτές και να τις ενδυναμώσουμε περαιτέρω.

    Οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα που άλλωστε αντικατοπτρίζει και τις ιδιαίτερα στενές παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Συζητήσαμε και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος κυρίως εκείνα που σχετίζονται με τη διεύρυνση και τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007 - 2013. Συζητήσαμε ακόμα για θέματα γενικότερου διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος όπως Βαλκάνια, Κυπριακό, Μεσανατολικό και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών".

    Ελληνογαλλική δήλωση για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια

    Η Ελλάδα και η Γαλλία επιβεβαίωσαν και σήμερα τη βούλησή τους "να συνεχίσουν να εργάζονται, με το σύνολο των εταίρων που το επιθυμούν, για την οικοδόμηση της πολιτικής διάστασης μιας Ευρώπης ικανής να μιλά με μια φωνή στη διεθνή σκηνή, μιας Ευρώπης προικισμένης με τις στρατιωτικές δυνατότητες που είναι απαραίτητες για την πολιτική της αξιοπιστία".

    Σύμφωνα με κοινή δήλωση για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας που εξεδόθη μετά τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι των κκ Σιράκ και Καραμανλή η Ελλάδα και η Γαλλία τονίζουν πως "θέλουν να ανταποκριθούν έτσι στις προσδοκίες των πολιτών τους που επιθυμούν να δεσμευθεί αποφασιστικά η Ένωση στην υπηρεσία της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, συμβάλλοντας έτσι και στην δική τους ασφάλεια".

    "Μια δυνατή Ευρώπη θα προσδώσει στην Ατλαντική Συμμαχία, που παραμένει η βάση της συλλογικής άμυνας, μια νέα ζωτικότητα, ενδυναμώνοντας έτσι τους διατλαντικούς δεσμούς", επισημαίνεται στην ελληνογαλλική δήλωση, στην οποία υποσημειώνεται επίσης πως επί σχεδόν δύο αιώνες, η Ελλάδα και η Γαλλία αντιμετώπισαν από κοινού κρίσεις, προκλήσεις και απειλές, που θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια.

    Στο κείμενο της ελληνογαλλικής δηλώσεως επισημαίνονται ακόμη τα εξής:

    "Με αυτό το πνεύμα οι χώρες μας υποστηρίζουν την αποφασιστική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπηρεσία της ειρήνης στα Βαλκάνια, στην Αφρική και, πιο πρόσφατα στην επαρχία ACEH της Ινδονησίας και θεωρούν ύψιστης σημασίας την ενίσχυση των συλλογικών μέσων της Ένωσης. Επιθυμούν την εγκαθίδρυση, το συντομότερο δυνατό, του Κέντρου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σχεδιασμό και την διοίκηση αυτόνομων επιχειρήσεων τύπου ββΆρτεμιςββ.

    Η Γαλλία και η Ελλάδα υπογραμμίζουν την πολιτική και επιχειρησιακή σημασία των ευρωπαϊκών πολυεθνικών δυνάμεων για την πρόοδο της αμυντικής διάστασης της Ευρώπης. Η Γαλλία υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την προσχώρηση της Ελλάδας, το συντομότερο δυνατό, στις ββΕυρωδυνάμειςββ. Οι χώρες μας αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία των ευρωπαϊκών συγκροτημάτων μάχης, ώστε να διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, επίσης, να ενισχύσει τη δυνατότητά της να ανταποκρίνεται επειγόντως στις καταστροφές που πλήττουν τους πολίτες. Σε αυτό τον τομέα η Γαλλία υποστηρίζει τις ελληνικές προτάσεις προς ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων, πολιτικών και στρατιωτικών, ταχείας αντίδρασης. Οι χώρες μας επιθυμούν να αποτελέσουν οι δυνατότητες αυτές το αντικείμενο ενδελεχών συζητήσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για να παρασχεθεί στην Ένωση η δική της δυνατότητα εκτίμησης της κατάστασης, οι χώρες μας θα εξακολουθήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους, ιδίως όσον αφορά το πρόγραμμα ββΗΛΙΟΣββ, στον τομέα των δορυφόρων επίγειας παρατήρησης. Η συμμετοχή μας στο πλευρό άλλων εταίρων της Ένωσης, στο πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποδεικνύει επίσης τη βούληση Ελλάδας και Γαλλίας να διατηρήσουν και ενδυναμώσουν στο μέλλον την αυτονομία της Ευρώπης όσον αφορά την αμυντική αεροναυπηγική.

    Οι δύο χώρες μας υπογραμμίζουν τη βούλησή τους να συνεχίσουν την παραδοσιακή τους συνεργασία σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και των αμυντικών εξοπλισμών, όπου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση των ήδη άριστων διμερών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα και η Γαλλία επιθυμούν να αναπτύξουν μια ισχυρή συνεργασία στο ναυτικό τομέα.

    Στο πλαίσιο του Γενικού Στόχου του Ελσίνκι και για να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες σε στρατιωτικό εξοπλισμό των ενόπλων μας δυνάμεων, οι χώρες μας συμφωνούν να δώσουν προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή συνεργασία στο πλαίσιο της πολιτικής εξασφαλίσεως και μεταφοράς τεχνολογίας που συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού προκειμένου να προωθηθούν προγράμματα από κοινού. Γι΄ αυτό εκφράζουν, επίσης, την ελπίδα ότι ο Ευρωπαϊκός Αμυντικός Οργανισμός θα αποκτήσει έναν πραγματικό προϋπολογισμό για την έρευνα και ανάπτυξη και θα έχει την ευθύνη για συγκεκριμένα προγράμματα, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή των στόλων αεροσκαφών ανεφοδιασμού.

    Για την ενίσχυση των μέσων που θα προβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δύο χώρες υποστηρίζουν τη γενική προσέγγιση όσον αφορά την ανάπτυξη δυνάμεων για την εξαρίστευση των πολυεθνικών δομών με ειδίκευση στις στρατηγικές μεταφορές αέρος, θαλάσσης ή ξηράς. Ως προς αυτό υπογραμμίζουν τις δυνατότητες που παρέχει το Κέντρο των Αθηνών για τον Συντονισμό των Ναυτικών Μεταφορών. Υποστηρίζουν επίσης τη δημιουργία ευρωπαϊκών ναυτικών μέσων ταχείας αντίδρασης στη βάση της ιδέας να υπάρχει δυνατότητα της ΕΕ για ναυτική αντίδραση.

    Προκειμένου να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μέσων της πολιτικής για την άμυνα της Ενώσεως και να ενισχύσουν το συντονισμό τους σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, η Ελλάδα και η Γαλλία αποφάσισαν να προγραμματίσουν κατ΄ έτος συνάντηση των Διευθυντών των Πολιτικών Υποθέσεων και μια συνάντηση, τουλάχιστον ανά εξάμηνο, των Διευθυντών των Στρατηγικών Υποθέσεων των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Επίσης, αποφάσισαν να προβούν σε ανταλλαγές προσωπικού που θα είναι πλήρως ενταγμένα στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

    Η Ελλάδα και η Γαλλία, εξάλλου, συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της εκπαίδευσης προσωπικού. Αναφορικά με την εκπαίδευση των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών οι χώρες μας συμβάλλουν από κοινού στη διαμόρφωση του προγράμματος της Προκεχωρημένης Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης Πιλότων Αεροσκαφών (AEJPT). Στο πνεύμα αυτό συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

    Στον τομέα της κατά θάλασσα εκπαιδεύσεως αξιωματικών του ναυτικού, η Ελλάδα και η Γαλλία αποφάσισαν την από κοινού εξέταση του προγράμματος Ευρωπαϊκής Ναυτικής Σχολής ή Ομάδος Ευρωπαϊκών Ναυτικών Σχολών.

    Οι Υπουργοί Άμυνας επιφορτίστηκαν ώστε να υλοποιηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της παρούσας δήλωσης".

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Ντομινίκ ντε Βιλπέν

    Με τη συνάντηση, αργά σήμερα το απόγευμα, με τον Γάλλο πρωθυπουργό κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ολοκλήρωσε την παρισινή επίσκεψή του ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Ευρώπη, άμυνα, πολιτισμός, Βαλκάνια, Τουρκία και "Ραφάλ" ήταν τα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί στην πρώτη αυτή επίσημη συνάντησή τους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την ελληνική κυβερνητική πλευρά, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, η γαλλική πλευρά αναφέρθηκε στο γαλλικό αεροσκάφος "Ραφάλ", προβάλλοντας τα πλεονεκτήματά του.

    Η ελληνική πλευρά ανταπάντησε οτι πρόκειται για μία σοβαρή επιλογή που θα εξετασθεί ως "μαχητικό της επόμενης γενιάς". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο θέμα αυτό δεν ασκήθηκαν ούτε πιέσεις, ούτε υπήρξαν δεσμεύσεις.

    Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές, η αντίληψη και των δύο πλευρών εστιάζεται στην προώθηση της τελευταίας πρότασης της Λουξεμβουργιανής προεδρίας, με πλήρη σύγκλιση των θέσεών τους.

    Για την Ευρώπη και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Εάν αυτό αποδειχθεί αδύνατο με τους 25, θα πρέπει να εξετασθούν μορφές ενισχυμένης συνεργασίας με όσες χώρες το επιθυμούν. Στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα εξέφρασε τη σαφή πολιτική της βούληση να είναι μέσα σε όλες τις ενισχυμένες συνεργασίες.

    Σχετικά με τη Γερμανία και οι δύο θέλουν τη χώρα αυτή ως ένα από τα κομβικά ευρωπαϊκά κράτη, να εκφράσει δυναμικές πολιτικές ώστε η γαλλο-γερμανική "ατμομηχανή" να μπορέσει να δώσει πάλι το ρυθμό ανάπτυξης και ενίσχυσης των θεσμών της Ευρώπης.

    Ειδικά γιά την Τουρκία συμφώνησαν ότι τα μηνύματα προς τη χώρα αυτή θα πρέπει να είναι καθαρά. Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι οι όροι που θα περιλαμβάνονται στην εντολή διαπραγμάτευσης θα πρέπει να εκπληρωθούν, παράλληλα όμως θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Η ελληνική πλευρά έδειξε σαφώς οτι η πλήρης εκπλήρωση των προϋποθέσεων θα οδηγήσει στην πλήρη ένταξη. H γαλλική πλευρά έδειξε μάλλον συγκρατημένη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Ειδικά για τα Βαλκάνια, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα για την ευρωπαϊκή τους ένταξη και αυτό με τις όποιες δυσκολίες, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει σε σταθερότητα στην περιοχή.

    [02] Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή.

    Μια Παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση τριών αυτοσχέδιων ρουκετών στο νότιο Ισραήλ, σε αντίποινα για μια ανεξήγητη έκρηξη στη βόρεια Γάζα από την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 85.

    Η οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Ταξιαρχίες Σάχα ελ-Ντέιμ, και αποτελεί την ένοπλη πτέρυγα της Επιτροπής Λαϊκής Αντίστασης, ανέφερε σε προκήρυξή της ότι μέλη της εκτόξευσαν τρεις ρουκέτες "Νάσερ 3" στο νότιο Ισραήλ, «σε αντίποινα για το απαίσιο έγκλημα στην Τζαμπάλια».

    Αργά το βράδυ της Παρασκευής, 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 85 τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη σε μια παρέλαση του ισλαμικού κινήματος Χαμάς στο στρατόπεδο προσφύγων Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

    Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εκτόξευσε πολλούς πυραύλους σε μια αυτοκινητοπομπή οχημάτων που πλησίαζε εκατοντάδες υποστηρικτές της που μετείχαν στην πορεία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Χαμάς, το Ισραήλ εκτόξευσε τους πυραύλους από αέρος με την χρήση ενός μη-επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV). Η Παλαιστινιακή Αρχή ανέφερε αντίθετα ότι η έκρηξη οφειλόταν σε ατύχημα.

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ και εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού διέψευσαν οποιαδήποτε ανάμιξη στο αιματηρό συμβάν, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τους θανάτους και κατηγόρησαν την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν κάνει αρκετά για να κάμψει τις ένοπλες οργανώσεις.

    Την Παρασκευή, μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ εκτόξευσαν εννέα αυτοσχέδιες ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, σε αντίποινα για τους θανάτους τριών μελών της οργάνωσης στο χωριό Άλαρ, κοντά στην Τουλκάρεμ της Δυτικής Όχθης.

    [03] Μεγάλη πυρκαγιά στο Γκάλβεστον, όπου φθάνει τις επόμενες ώρες ο τυφώνας Ρίτα.

    Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει απο χθές βράδυ στο κέντρο της πόλης Γκάλβεστον του Τέξας, κατακαίοντας τρία κτίρια, στέλνοντας φλόγες στον ουρανό και προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ οι πρώτοι άνεμοι του κυκλώνα Ρίτα μαστιγώνουν ήδη την περιοχή.

    Πυροσβέστες επιχειρούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά στο ανατολικό τμήμα της πόλης, που έχει εκκενωθεί σχεδόν πλήρως εν αναμονή του πλήγματος του κυκλώνα. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι γνωστά μέχρι στιγμής.

    Οι άνεμοι, ταχύτητας 96-113 χιλιομέτρων την ώρα, επέκτειναν τις φλόγες από τις οροφές και έστελναν σπίθες στους πυροσβέστες, αναγκάζοντάς τους να υποχωρούν. Ένα από τα κτίρια καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ενώ οι ήδη δύσκολες συνθήκες για τους πυροσβέστες αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες.

    «Αναμένουμε ακόμα ισχυρότερους ανέμους σε 20 ως 25 λεπτά. Σας προτείνουμε να βρείτε καταφύγιο», είπε αστυνομικός σε δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

    Η φωτιά βρισκόταν ένα τετράγωνο μακριά από την ιστορική συνοικία Στραντ.

    Το νησί Γκάλβεστον είχε σχεδόν σβηστεί από το χάρτη όταν ένας κυκλώνας το 1900 είχε κοστίσει 8.000 ζωές.

    Το κέντρο του κυκλώνα Ρίτα αναμένεται να φθάσει στο έδαφος, στην ανατολική ακτή του Κόλπου του Τέξας, κοντά στο Πορτ Άρθουρ σήμερα το πρωί.

    [04] Πλησιάζει στις ακτές του Τέξας ο τυφώνας "Ρίτα".

    Ο τυφώνας Ρίτα πλησιάζει ταχύτατα τις ακτές του Τέξας και της Λουϊζιάνα. Το επίκεντρό του απέχει πλέον 80 χιλιόμετρα από τα παράλια και αναμένεται να πλήξει την περιοχή με σφοδρές καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις.

    Σύμφωνα με αμερικανούς μετεωρολόγους κινείται βορειοδυτικά καλύπτοντας τουλάχιστον 19 χλμ. την ώρα. Ο τυφώνας Ρίτα βρίσκεται στην «επικίνδυνη» κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον.

    Ήδη τα απώτατα «άκρα» του κυκλώνα πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος των ακτών του Τέξας κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού, όλη την παράκτια Λουϊζιάνα και τμήματα του Μισσισσιππή.

    Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι εκκένωσαν το Τέξας, περιλαμβανομένων σχεδόν όλων των κατοίκων του Γκάλβεστον -όπου μαίνεται μια πυρκαγιά από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου-, και του Χιούστον.

    Πάντως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι ενώ οι αρχές κινήθηκαν πολύ πιο αποτελεσματικά μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα την 29η Αυγούστου.

    Στη Νέα Ορλεάνη, αναφέρθηκαν νέες ζημιές στα προσχώματα και τα φράγματα που είχαν δημιουργηθεί και το επίπεδο του νερού αυξήθηκε ξανά στις συνοικίες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο.

    [05] Πλήρη αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών επέβαλε ο ισραηλινός στρατός

    Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε από σήμερα "μέχρι νεωτέρας διαταγής" τον πλήρη αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. Το μέτρο αφορά τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, των οποίων τα σημεία περάσματος προς το ισραηλινό έδαφος έχουν κλείσει καθώς και τις παλαιστινιακές περιοχές της κοιλάδας του Ιορδάνη.

    Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε μετά το σφοδρό βομβαρδισμό ισραηλινού εδάφους στη διάρκεια της νύχτας από τη Λωρίδα της Γάζας, με πέντε τραυματίες στην πόλη Σντερότ του νοτίου Ισραήλ.

    Το Ισραήλ απάντησε στους βομβαρδισμούς αυτούς με αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες, σύμφωνα με τον στρατό, είχαν στόχο εργαστήρια κατασκευής όπλων του ριζοσπαστικού κινήματος Χαμάς.

    [06] Παυλόπουλος για εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Είναι ειλημμένη απόφαση η εκλογή δημάρχων και νομαρχών με ποσοστό κάτω του 50%. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση καταργεί στην ουσία το ββ γύρο των εκλογών φοβούμενη αντικυβερνητικό μέτωπο, ο κ. Παυλόπουλος απαντά αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας». Στόχος μας, προσθέτει ο υπουργός, είναι να ενισχυθούν το κύρος και η δύναμη που έχουν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες: «Πιστεύετε ότι κερδίζει σε κύρος η Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν ο πολίτης γνωρίζει ότι ο δήμαρχος ή ο νομάρχης κάνει πράγματα διαφορετικά από εκείνα που επαγγέλθηκε μόνο και μόνο γιατί έπρεπε να εκλεγεί»;

    Για το ενδεχόμενο συνεργασιών με την Αριστερά, ο κ. Παυλόπουλος υπενθυμίζει τη στήριξη του αείμνηστου Θ. Κατριβάνου για την υπερνομαρχία, μη αποκλείοντας επανάληψη τέτοιας συνεργασίας και στο μέλλον: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω το μέλλον. Θα σας έλεγα όμως ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στην Καισαριανή συμβολίζει πολλά».

    Για το θέμα του «βασικού μετόχου» ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι «η διαπραγμάτευση με την ΕΕ συνεχίζεται. Να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθεί η λύση εκείνη που και το Σύνταγμα να τηρεί στο ακέραιο και να κινείται εντός του πλαισίου του κοινοτικού δικαίου, ακόμα και όπως το ερμηνεύει η Επιτροπή».

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος δηλώνει ότι «θα εκπλαγούν πολλοί» με τους τελικούς αριθμούς των συμβασιούχων που θα γίνουν αορίστου χρόνου.

    [07] Ο κυκλώνας Ρίτα άρχισε να πλήττει παραθαλάσσιες περιοχές στο Τέξας και τη Λουϊζιάνα.

    Oι παραθαλάσσιες περιοχές του Τέξας και της Λουζιάνα άρχισαν να πλήττονται από τον κυκλώνα Ρίτα που συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές.

    Από το Κέντρο και τους Κυκλώνες στο Μαϊάμι ανακοινώθηκε ότι ο κυκλώνας,που έχει προκαλέσει κύματα ύψους έξι μέτρων ,άρχισε να πλήττει από τις 10:30,ώρα Ελλάδας την περιοχή μεταξύ των μικρών πόλεων Τζόνσονς Μπέιγιου στη Λουιζιάνα και Σαμπίν Πας στα σύνορα του Τέξας.

    Η ταχύτητα των ανέμων του κυκλώνα,που έχει ήδη υποβαθμιστεί στη κατηγορία 2, φθάνει τα 165 χιλιόμετρα την ώρα ενώ ο κυκλώνας κινείται με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα και κατευθύνεται προς το Πορτ Αρθουρ και το Μπομοντ.

    Το δίκτυο CNN μετέδωσε ότι η πόλη Λέικ Τσαρλς,περίπου 250 χιλιόμετρα δυτικά της Νέας Ορλεάνης,υπέστη μεγάλες καταστροφές ,αφού ισοπεδώθηκαν σπίτια και ξεριζώθηκαν πολλά δέντρα .Η πόλη έχει πληθυσμό 72.000 κατοίκων και είναι μία από τις περιοχές με τα σημαντικότερα διυλιστήρια.Σύμφωνα με το CNN πυρκαγιά ξέσπασε στη πόλη του Χιούστον,μεγάλες περιοχές του οποίου έχουν εκκενωθεί τις τελευταίες ημέρες.

    Υπολογίζεται ότι περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από το Τέξας,συμπεριλαμβανομένων όλων των κατοίκων στο Γκάλβεστον Αϊλαντ και περιοχών του Χιούστων σε χαμηλότερα σημεία.

    [08] Στον εισαγγελέα οι κατασκευαστές του στεγάστρου που κατέρρευσε στη Σαντορίνη

    Στον εισαγγελέα Νάξου θα οδηγηθούν αύριο οι τρεις υπεύθυνοι του έργου κατασκευής του στεγάστρου στον Αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Σαντορίνης το οποίο κατέρρευσε χθες το μεσημέρι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Βρετανός τουρίστας και να τραυματιστούν άλλα επτά άτομα, έξι αλλοδαποί τουρίστες και ένας Έλληνας, εκ των οποίων οι πέντε αλλοδαποί σοβαρά.

    Χθες το βράδυ συνελήφθησαν στη Σαντορίνη ο μηχανικός-ηλεκτρολόγος Διαμαντής Δεληγιάννης και ο πολιτικός μηχανικός Θανάσης Σακελλαρόπουλος ενώ σήμερα συνελήφθη στο αεροδρόμιο του νησιού την ώρα που έφτασε από την Αθήνα και ο επιβλέπων μηχανικός της κοινοπραξίας που είχε αναλάβει το έργο Παύλος Τομπακίδης. Και οι τρεις κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Σαντορίνης ενώ με σήμα που εστάλη στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων αναζητείται και ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Φυντικίδης που επέβλεπε τις εργασίες από πλευράς της Αρχαιολογικής εταιρείας.

    Στις 10.30 το πρωί έφυγε με το πλοίο Ρομίλντα η σορός του 46χρονου Βρετανού υπηκόου Ρίτσαρντ Τζορτζ Ντένιον ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στα συντρίμμια και ανασύρθηκε νεκρός χθες το βράδυ από τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η σορός του άτυχου τουρίστα θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην πατρίδα του σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί. Στο μεταξύ βγήκε από το Κέντρο Υγείας όπου είχε μεταφερθεί η φίλη του Σίλα Τζέκνγκις 51 ετών η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά και είχε πάθει ισχυρό σοκ . Η γυναίκα μένει στο ξενοδοχείο της στις Καμάρες και πιθανότατα αύριο θα φύγει και αυτή για Αθήνα και στη συνέχεια για Μεγάλη Βρετανία.

    Ένας ακόμη Έλληνας που είχε τραυματιστεί έφυγε από το κέντρο υγείας Σαντορίνης μετά τις πρώτες βοήθειες ενώ με C - 130 μεταφέρθηκαν από χθες στην Αθήνα οι υπόλοιποι πέντε τραυματίες. Πρόκειται για τους αμερικανούς υπηκόους Πιρς Μπούρελ Τάλμποτ Κρόζμπι 29 ετών και τη φίλη του Βανέσα Μαρί Φαράχ Ντερ Καλούζντιαν επίσης 29 ετών που νοσηλεύονται στο ΚΑΤ, τους Σλοβάκους Σλαβομίρ Πατόπστου, 27 ετών και Τζούλια Σοντόροβα 30 ετών καθώς και τη Γερμανίδα Νικόλ Ανίτα Κόνινγκ 31 ετών , οι οποίοι νοσηλεύονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας.

    Σήμερα το πρωί το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που είχε μεταβεί με ελικόπτερα C-130 από χθες στη Σαντορίνη έκανε νέα έρευνα στα συντρίμμια για περίπου τρεις ώρες και αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα και δεν βρέθηκε κανένας άλλος άνθρωπος εγκλωβισμένος αναχώρησε από τη Σαντορίνη για την Αθήνα.

    Η προανάκριση για την τραγωδία συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας ενώ ξεκίνησε ήδη έρευνα από την επιτροπή πραγματογνωμόνων για να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης του στεγάστρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αστοχία υλικού ή κάποιο λάθος στα υποστυλώματα τα οποία υποχώρησαν από το βάρος.

    [09] Εξασθενεί ο κυκλώνας Ρίτα

    Ο κυκλώνας Ρίτα υποβαθμίστηκε στην Κατηγορία 1 σήμερα το απόγευμα με μέγιστη ταχύτητα ανέμων περίπου τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο κυκλώνας αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις (25 ως 38 εκατοστά) τις επόμενες ημέρες στο ανατολικό Τέξας, τη δυτική Λουϊζιάνα και το νότιο Αρκανσο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Νωρίτερα η πόλη Λέικ Τσαρλς,περίπου 250 χιλιόμετρα δυτικά της Νέας Ορλεάνης,υπέστη μεγάλες καταστροφές ,αφού ισοπεδώθηκαν σπίτια και ξεριζώθηκαν πολλά δέντρα. Η πόλη έχει πληθυσμό 72.000 κατοίκων και είναι μία από τις περιοχές με τα σημαντικότερα διυλιστήρια.Σύμφωνα με το CNN πυρκαγιά ξέσπασε στη πόλη του Χιούστον,μεγάλες περιοχές του οποίου έχουν εκκενωθεί τις τελευταίες ημέρες.

    Υπολογίζεται ότι περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από το Τέξας, συμπεριλαμβανομένων όλων των κατοίκων στο Γκάλβεστον Αϊλαντ και περιοχών του Χιούστων σε χαμηλότερα σημεία.

    [10] Αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών και εντολή για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε από σήμερα "μέχρι νεωτέρας διαταγής" τον πλήρη αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. Το μέτρο αφορά τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, των οποίων τα σημεία περάσματος προς το ισραηλινό έδαφος έχουν κλείσει καθώς και τις παλαιστινιακές περιοχές της κοιλάδας του Ιορδάνη.

    Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε μετά το σφοδρό βομβαρδισμό ισραηλινού εδάφους στη διάρκεια της νύχτας από τη Λωρίδα της Γάζας, με πέντε τραυματίες στην πόλη Σντερότ του νοτίου Ισραήλ.

    Το Ισραήλ απάντησε στους βομβαρδισμούς αυτούς με αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες, σύμφωνα με τον στρατό, είχαν στόχο εργαστήρια κατασκευής όπλων του ριζοσπαστικού κινήματος Χαμάς.

    Εν τω μεταξύ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Σαούλ Μοφάζ έδωσε εντολή στο στρατό να πραγματοποιήσει σειρά επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και να πλήξει υποδομές των ριζοσπαστικών οργανώσεων, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Ο ισραηλινός αξιωματούχος διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν σκληρές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είναι σαφής η απάντηση του Ισραήλ στα πυρά κατά τους εδάφους του.

    [11] Η Εθνική Ελλάδος στον τελικό του Ευρωμπάσκετ

    Ενα τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη 3 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του πρώτου ημιτελικού στο 34ο ευρωμπάσκετ Ανδρών, που διεξάγεται στη Σερβία/Μαυροβούνιο, χάρισε στην εθνική μας ομάδα τη νίκη με 67-66 επί της Γαλλίας και έστειλε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον αυριανό τελικό της διοργάνωσης. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το νικητή της αναμέτρησης, ανάμεσα στη Γερμανία και την Ισπανία.

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση για την πρόκριση της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος:

    « Με τη σημερινή μεγάλη νίκη και τη συγκλονιστική τους προσπάθεια οι διεθνείς μας έκαναν υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Τους ευχόμαστε στον αυριανό τελικό να κατακτήσουν την ευρωπαϊκή κορυφή».

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον προπονητή και τους παίκτες της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, με αφορμή την πρόκριση στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Βελιγραδίου: «Θερμά συγχαρητήρια για τη σημερινή μεγάλη σας επιτυχία και κυρίως για την καταπληκτική σας προσπάθεια. Μας κάνατε όλους υπερήφανους. Σας εύχομαι αύριο να ανεβείτε στο βάθρο του πρωταθλητή Ευρώπης».

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, παρακολούθησε τον αγώνα μπάσκετ για τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, από τη μεγάλη οθόνη που υπήρχε στην αίθουσα, όπου διεξάγεται η «17η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Αθλητισμού». Αμέσως μετά τη λήξη και τη νίκη-πρόκριση της Ελλάδας στον αυριανό τελικό, έκανε την παρακάτω δήλωση, που ουσιαστικά ήταν μήνυμα προς τους διεθνείς μας:

    «Η ελληνική ψυχή και το ταλέντο σας καθήλωσαν, ακόμη μια φορά, την ομάδα της Γαλλίας. Ήδη έχετε κερδίσει την εκτίμηση και το θαυμασμό, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά ολόκληρου του Ευρωπαϊκού κόσμου του μπάσκετ. Είμαι βέβαιος ότι και αύριο, στο μεγάλο τελικό, θα κάνετε ότι πρέπει, για να ανέβετε στο μεγαλύτερο σκαλί του βάθρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2005. Σας το Εύχομαι και μαζί μου όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 September 2005 - 21:02:47 UTC