Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή με Αλαβάνο, Βαρθολομαίο και Μειμαράκη
  • [02] Σβέτοζαρ Μάροβιτς: «Το ζήτημα του Κοσόβου πρέπει να λυθεί με δημοκρατικό τρόπο»
  • [03] Συναντήσεις Καραμανλή με Αλαβάνο, Βαρθολομαίο και Μειμαράκη
  • [04] Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
  • [05] Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρωθυπουργό
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή-Αλαβάνου
  • [07] Ικανοποιημένη η Λευκωσία από την αντιδήλωση των «25»

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή με Αλαβάνο, Βαρθολομαίο και Μειμαράκη

    Συνάντηση για το μέλλον της Ολυμπιακής θα έχουν στις 9 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου , ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνο , ύστερα από αίτημα του δεύτερου.

    Στις 10.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στις 12 το μεσημέρι,με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα κηρύξει σε ειδική εκδήλωση , στο Ζάππειο , την "Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου" που καθιερώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

    Χθές ο κ.Καραμανλής,είχε για μιάμιση ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου,συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γιάννη Παλαιοκρασσά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης της επιχείρησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και το ζήτημα "με την αρυθμία" που παρατηρήθηκε στην λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων.

    Ο κ. Σιούφας ανέφερε πως δεσμεύθηκαν και ο ίδιος και ο κ. Παλαιοκρασσάς στον πρωθυπουργό οτι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σιούφας είπε πως δεν υπήρξε θέμα παραίτησης του κ. Παλαιοκρασσά ή του ΔΣ.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απαντώντας σε ερώτηση με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα είπε ότι υπάρχουν τρόποι που προβλέπονται από τους κανόνες μιας Ανώνυμης Εταιρίας ενώ σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει ζήτημα παύσης ή απομάκρυνσης μελών του ΔΣ ο κ. Παλαιοκρασσάς είπε "κανένα άλλο θέμα".

    Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής

    Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο υπουργός Άμυνας μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο αφορά τα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία γίνονται ισότιμα με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και το δεύτερο νομοσχέδιο, όπως είπε ο υπουργός, ρυθμίζει στρατολογικά θέματα.

    Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας κωδικοποιείται η στρατολογική νομοθεσία που ήταν διάσπαρτη σε δώδεκα νόμους, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν εύκολα να ανατρέξουν στις πληροφορίες που χρειάζονται.

    Επίσης ρυθμίζονται θέματα ανυπότακτων εξωτερικού και προβλέπεται μείωση θητείας από 12 σε εννέα μήνες για παιδί τρίτεκνης οικογένειας.

    Επίσης πατέρας με τρία παιδιά που δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, όπως είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, δεν θα υπηρετεί θητεία, ενώ πατέρας με ένα παιδί θα υπηρετεί έξι μήνες.

    [02] Σβέτοζαρ Μάροβιτς: «Το ζήτημα του Κοσόβου πρέπει να λυθεί με δημοκρατικό τρόπο»

    Το ζήτημα του Κοσόβου πρέπει να λυθεί με δημοκρατικό τρόπο, με διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς και μονομερείς ενέργειες, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς τονίζοντας πως «μόνο έτσι θα βρεθεί βιώσιμη λύση».

    Ο κ. Μάροβιτς, που σήμερα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα προσκεκλημένος του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, εκτιμά ότι η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και ως «χώρα με κύρος στην περιοχή», θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου, ενώ για το ενδεχόμενο διάλυσης της κρατικής οντότητας Σερβίας-Μαυροβουνίου, τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Οσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας-Μαυροβουνίου τις χαρακτηρίζει «σχέσεις μεταξύ φίλων και συνεργατών».

    ΕΡ. κ. Πρόεδρε, ποιά θέματα θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες που θα έχετε στην Αθήνα με τον κ. Παπούλια και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας;

    ΑΠ. - Η συνάντηση μου με τον κ. Παπούλια και τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας θα αποτελέσει ακόμη μία ευκαιρία για να εξετάσουμε, σε υψηλό επίπεδο και σε φιλική ατμόσφαιρα, όλα τα διμερή θέματα, την κατάσταση στην περιοχή και τη διαδικασία προσχώρησης της Σερβίας-Μαυροβουνίου στους ευρωπαϊκούς και ευρω-ατλαντικούς θεσμούς που αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα μας. Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιούνται σε μία σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας-Μαυροβουνίου με δεδομένο ότι στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθερότητας. Σε αυτή τη φάση της ευρωπαϊκής μας πορείας βλέπουμε την Ελλάδα ως σημαντικό σύμμαχο και συνεργάτη.

    ΕΡ. Πώς εκτιμάτε τις σχέσεις των δύο χωρών;

    ΑΠ. - Σε διεθνές πλαίσιο οι σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας - Μαυροβουνίου μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να είναι οι σχέσεις μεταξύ φίλων και συνεργατών σε μια περιοχή όπου η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Σερβία-Μαυροβούνιο αποδίδουν μεγάλη σημασία και προσοχή στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Οι οικονομικές μας σχέσεις είναι πολύ καλές, η Ελλάδα στον κατάλογο των ξένων επενδύσεων κατέχει τη δεύτερη θέση, φυσικά θα επιθυμούσαμε να αυξηθεί και άλλο η παρουσία Ελλήνων επενδυτών.

    Η πολιτιστική μας συνεργασία είναι εντατική. Συνεργαζόμαστε άριστα μέσα από διάφορους οργανισμούς και πρωτοβουλίες πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την ενδυνάμωση των σχέσεων σε περιφερειακό επίπεδο?Εν συντομία, γενικότερα οι σχέσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου και Ελλάδας περιβάλλονται από ένα, με όλη τη σημασία της λέξης, ευρωπαϊκό πλαίσιο και ελπίζω ότι στο άμεσο μέλλον θα θεσμοθετηθούν και από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΕΡ. Η Ελλάδα ως μέλος όλων των ευρω-ατλαντικών οργανισμών μπορεί να βοηθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας- Μαυροβουνίου; Θα ζητήσετε κάτι τέτοιο από τους συνομιλητές σας στην Αθήνα;

    ΑΠ. - Βεβαίως προτίθεμαι να ζητήσω. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας- Μαυροβουνίου όπως προανέφερα θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες στην Αθήνα. Η συμπαράσταση της Ελλάδας στην ικανοποίηση των ευρωπαϊκών μας φιλοδοξιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, στο παρελθόν εκδηλώθηκε πολλές φορές και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό. Το 2003 όταν η Ελλάδα είχε την προεδρία στην ΕΕ με δική της πρωτοβουλία, στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, η ΕΕ δεσμεύτηκε και τυπικά ότι οι πόρτες για τη Σερβία- Μαυροβούνιο και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι ανοιχτές. Πρόσφατα επίσης η Ελλάδα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την απόφαση για την έκδοση θετικής έκθεσης κριτηρίων με την οποία ουσιαστικά ξεκίνησε μια νέα φάση στη διαδικασία ένταξης της Σερβίας-Μαυροβουνίου στην Ε.Ε. Μια τέτοια εποικοδομητική στάση αναμένουμε ότι θα έχει η Ελλάδα και στο μέλλον ιδιαίτερα τώρα που αρχίζουν οι συνομιλίες για τη συνθήκη σύνδεσης και σταθερότητας.

    ΕΡ. Αναφερθήκατε στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας-Μαυροβουνίου. Εκδηλώνουν ενδιαφέρον Έλληνες επενδυτές για δραστηριοποίηση στη χώρα σας; Τι θα προτρέπατε τους Έλληνες επιχειρηματίες να κάνουν;

    ΑΠ. - Στους Έλληνες επιχειρηματίες που ακόμα βρίσκονται σε δίλημμα για το αν θα πρέπει να επενδύσουν στη Σερβία- Μαυροβούνιο θα πρότεινα να συμβουλευτούν τους συναδέλφους τους που έχουν ήδη επενδύσει και θα καταλάβουν ότι η χώρα μας προσφέρεται για επενδύσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Σερβία- Μαυροβούνιο κατατάσσεται πρώτη στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη δυναμική στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Στη Σερβία- Μαυροβούνιο υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τις ξένες επενδύσεις, φοροαπαλλαγές για τους επενδυτές, εξειδικευμένο προσωπικό και κάτι που δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί με αριθμούς, αλλά είναι πολύ σημαντικό: το θετικό κλίμα στην κοινωνία των καταναλωτών για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    ΕΡ. Το Κόσοβο επιβάλλεται ως πρωταρχικής σημασίας ζήτημα. Ποια είναι η δική σας θέση;

    ΑΠ. - Το ζήτημα του Κοσόβου πρέπει να λυθεί με δημοκρατικό τρόπο, με διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς και μονομερείς ενέργειες, μόνο έτσι θα βρεθεί βιώσιμη λύση. Η σταθερότητα και το μέλλον ολόκληρης της περιοχής εξαρτάται από το πώς θα λυθεί το ζήτημα του Κοσόβου. Η Σερβία-Μαυροβούνιο έχει συμφέρον από ένα σταθερό Κόσοβο, ασφαλές για όλους τους κατοίκους του, να επιτραπεί η επιστροφή όσων το εγκατέλειψαν, να σταματήσει η βία κατά του μειονοτικού πληθυσμού. Για να υπάρξει ένα τέτοιο Κόσοβο, χρειάζεται υπομονή και δημοκρατική ενέργεια από όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία ανεύρεσης λύσης.

    ΕΡ. Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, μιάς και είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;

    ΑΠ. - Η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε , του ΝΑΤΟ, αλλά και ως χώρα με κύρος στην περιοχή θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος. Η Ελλάδα είναι βαλκανική χώρα και καταλαβαίνει τι σημαίνουν οι διαιρέσεις και οι διενέξεις και πόσο σημαντικό είναι να αποτραπούν ενέργειες που προκαλούν ένταση και συγκρούσεις.

    ΕΡ. Η ύπαρξη του ενιαίου κράτους Σερβίας - Μαυροβουνίου θα δοκιμαστεί μέσα στο 2006 με δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στο Μαυροβούνιο. Τι θα σημάνει ενδεχόμενη διάλυση της χώρας?

    ΑΠ. - Το δημοψήφισμα ως δημοκρατικό δικαίωμα προβλέπεται από τη συνταγματική διακήρυξη. Το Μαυροβούνιο δήλωσε ήδη ότι θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού. Προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρξει διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο Μαυροβούνιο ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή ευρωπαϊκών κριτηρίων. Προσωπικά πιστεύω ότι πριν από το δημοψήφισμα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα διαλόγου προς την κατεύθυνση υποστήριξης της συμφωνίας Σερβίας και Μαυροβουνίου ώστε να διατηρηθεί η συνοχή στη βάση μίας ένωσης ανεξάρτητων και διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών. Αυτή η λύση θα ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ της υπάρχουσας κρατικής οντότητας και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος που θα οδηγούσε στη διάλυση της Σερβίας - Μαυροβουνίου. Μια τέτοια λύση θα εξασφάλιζε από τη μία σε κάθε κράτος-μέλος διεθνή υπόσταση, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούνταν η συνοχή με τη μορφή κοινότητας ανεξάρτητων κρατών προ

    [03] Συναντήσεις Καραμανλή με Αλαβάνο, Βαρθολομαίο και Μειμαράκη

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, έχει αυτή την ώρα, στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για το θέμα της Ολυμπιακής.

    Στις 10.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στις 12 το μεσημέρι,με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα κηρύξει σε ειδική εκδήλωση, στο Ζάππειο, την "Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου" που καθιερώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

    Χθές ο κ.Καραμανλής, είχε για μιάμιση ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γιάννη Παλαιοκρασσά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης της επιχείρησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και το ζήτημα "με την αρυθμία" που παρατηρήθηκε στην λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων.

    Ο κ. Σιούφας ανέφερε πως δεσμεύθηκαν και ο ίδιος και ο κ. Παλαιοκρασσάς στον πρωθυπουργό οτι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σιούφας είπε πως δεν υπήρξε θέμα παραίτησης του κ. Παλαιοκρασσά ή του ΔΣ.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απαντώντας σε ερώτηση με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα είπε ότι υπάρχουν τρόποι που προβλέπονται από τους κανόνες μιας Ανώνυμης Εταιρίας ενώ σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει ζήτημα παύσης ή απομάκρυνσης μελών του ΔΣ ο κ. Παλαιοκρασσάς είπε "κανένα άλλο θέμα".

    Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής

    Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο υπουργός Άμυνας μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο αφορά τα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία γίνονται ισότιμα με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και το δεύτερο νομοσχέδιο, όπως είπε ο υπουργός, ρυθμίζει στρατολογικά θέματα.

    Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας κωδικοποιείται η στρατολογική νομοθεσία που ήταν διάσπαρτη σε δώδεκα νόμους, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν εύκολα να ανατρέξουν στις πληροφορίες που χρειάζονται.

    Επίσης ρυθμίζονται θέματα ανυπότακτων εξωτερικού και προβλέπεται μείωση θητείας από 12 σε εννέα μήνες για παιδί τρίτεκνης οικογένειας.

    Επίσης πατέρας με τρία παιδιά που δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, όπως είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, δεν θα υπηρετεί θητεία, ενώ πατέρας με ένα παιδί θα υπηρετεί έξι μήνες.

    [04] Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

    Η στρατηγική για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές συζητείται στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Εισηγητής του θέματος είναι ο αρμόδιος τομεάρχης Θόδωρος Πάγκαλος, ενώ έχει κληθεί και παραβρίσκεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Σημειώνεται επίσης ότι τρία μέλη της Επιτροπής, οι Χρ. Πολυζωγόπουλος, Μ. Αποστολάκη και Γ. Παναγιωτακόπουλος, είναι και μέλη του Π.Σ.

    Στο μεταξύ το ΙΣΤΑΜΕ θα αποστείλει στις κομματικές οργανώσεις ερωτηματολόγιο, στο οποίο θα ζητηθεί να απαντήσουν όλα τα μέλη, σε ερωτήσεις για το προφίλ των υποψηφίων, αλλά και σε ερωτήσεις σχετικά τον τρόπο που πολιτεύτηκαν δήμαρχοι και νομάρχες που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ.

    [05] Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρωθυπουργό

    Επί 35 λεπτά συζητούσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Βαρθολομαίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις κυβερνητικές κινήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη διευθέτηση της κρίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις γύρω από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι, στην Κωσταντινούπολη.

    Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κ Στεφανόπουλο.

    Ο πρώην πρόεδρος επισήμανε ότι είναι πάντα ευχάριστο για τον ίδιο να συζητεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και υπενθύμισε υπόσχεση που είχαν δώσει ο ένας στον άλλο όταν ακόμη ήταν πρόεδρος ότι θα συνεχίσουν να συναντώνται.

    Ο κ. Βαρθολομαίος ανέμενε τον κ. Στεφανόπουλο στην είσοδο του ξενοδοχείου "Μ. Βρετανία" όπου έχει καταλύσει.

    Το μεσημέρι ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και η Σύνοδος παρουσία της υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου και του υφυπουργού Εξωτερικών Παν. Σκανδαλάκη.

    [06] Συνάντηση Καραμανλή-Αλαβάνου

    Σε κλίμα «μεγάλου προβληματισμού» για το μέλλον της Ολυμπιακής έγινε η συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη, σύμφωνα με δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποφασιστεί η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, πρόταση που, όπως είπε, προβλημάτισε τον πρωθυπουργό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «μία εθνική αεροπορική εταιρία με υψηλά ποιοτικά στάνταρντς».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στις δηλώσεις του τόνισε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό τα ακόλουθα θέματα:

    Πρώτο: Λόγοι ασφάλειας των πτήσεων, που είναι πολύ σημαντικοί, επιτάσσουν την ύπαρξη μιας εθνικής αεροπορικής εταιρείας με ψηλά ποιοτικά στάνταρντς,που μόνο η Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής σήμερα τα δίνει.

    Δεύτερο: Λόγοι οικονομικοί, αναπτυξιακοί, τουριστικοί αλλά και λόγοι εθνικής ασφάλειας, επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικού αερομεταφορέα.

    Όπως σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, «δεν θα θέλαμε με τίποτα η Ο.Α. να καταλήξει σε χέρια εταιρειών,όπως για παράδειγμα αυτή με την οποία έχει υπάρξει το προσύμφωνο για την πώλησή της, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση ισραηλινών και αμερικανικών κεφαλαίων».

    Οσον αφορά το θέμα της εξεταστικής επιτροπής ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ζήτησε από τον κ. Καραμανλή «να προχωρήσει η εξεταστική επιτροπή,βάση του άρθρου 149 της Βουλής διότι υπάρχει ένα παρελθόν στις σχέσεις κράτους- Ολυμπιακής, που δεν είναι αυτό που μας λέει η Ε.Ε».Υπάρχουν, πρόσθεσε πολλές οφειλές του κράτους στην Ο.Α. που δεν έχουν καταγραφεί, που έχουν σχέση με τη διακίνηση υπαλλήλων, με τις εκπτώσεις που επέβαλε και το τιμολόγιο που επέβαλε το ίδιο το κράτος, με τη διακίνηση αεροπλάνων με βάση προγραμματισμούς που έχουν σχέση με συμφέροντα του κράτους και όχι με τα συμφέροντα της εταιρείας.

    Όλα αυτά, είπε ο κ. Αλαβάνος,πρέπει να διερευνηθούν και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να διερευνηθούν και οι προμήθειες, ειδικά του στόλου, οι οποίες έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και δημιουργούν πάρα πολλά ερωτηματικά, ενώ επανέφερε και την πρόταση του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφανθεί ο λαός αν επιθυμεί δημόσια ή ιδιωτική Ολυμπιακή.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του πρωθυπουργού στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «ο Πρωθυπουργός δεν αμφισβήτησε την συλλογιστική μας για την πρότασή για την εξεταστική επιτροπή, την οποία ζητάμε άμεσα.Προβληματίζεται για το αν και πότε θα γίνει».

    Ο Υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης ερωτηθείς σχετικώς ανέφερε ότι δεν γίνεται να αναμοχλεύσουμε τα πάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε πολωτικό κλίμα τώρα που το θέμα της Ολυμπιακής βρίσκεται σε λεπτή φάση με το διαγωνισμό σε εξέλιξη.

    Αύριο ο κ. Αλαβάνος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.-

    [07] Ικανοποιημένη η Λευκωσία από την αντιδήλωση των «25»

    Την ικανοποίηση της Λευκωσίας για την αντιδήλωση των «25» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κατόπιν αυτού, είπε, η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεση της για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται η σημασία της αντιδήλωσης, προσθέτοντας ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης της, διότι περιέχει δεσμεύσεις προς την Τουρκία, οι οποίες επιβάλλονται με απόφαση και των 25 κρατών-μελών.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, ανέφερε επίσης ότι η αντιδήλωση θεωρείται εξίσου σημαντική όσο και οι αποφάσεις των Συμβουλιών Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η υποχρέωση της Τουρκίας για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε, ξεκινά με την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Υποστήριξε επίσης ότι ομαλοποίηση των σχέσεων σημαίνει μεταξύ άλλων όχι μόνο την σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κύπρο, αλλά και την εξάλειψη διαφόρων ανωμαλιών, όπως η κατοχή και ο εποικισμός.

    Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ανταποκρίνεται στις πρόνοιες της απόφασης της 17ης Δεκεμβρίου 2004 και επεσήμανε ότι στην παράγραφο 4 του διαπραγματευτικού πλαισίου γίνεται αναφορά στην Κύπρο.

    Καταλήγοντας ο κύπριος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργεί ως καταλύτης για τις προσπάθειες λύσης του κυπριακού.

    Διίστανται οι εκτιμήσεις των πολιτικών κομμάτων

    Ικανοποίηση εξέφρασε το ΑΚΕΛ από το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι η Λευκωσία φαίνεται πως πέτυχε ό,τι ζήτησε. Είχαμε, είπε, συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι έχουν επιτευχθεί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι το εκατόν τοις εκατόν, των όσων θα θέλαμε. Με βάση την αντιδήλωση, είπε, η Τουρκία δεν παίρνει διαβατήριο χωρίς να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ΔΗΣΥ, είπε, είναι «υπεύθυνη πολιτική παράταξη και θα τοποθετηθεί αφού πρώτα μελετήσει το περιεχόμενο της αντιδήλωσης». Ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε ότι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο από οποιαδήποτε άλλη δήλωση ή πολιτική τοποθέτηση.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης εξέφρασε την άποψη ότι από το κείμενο της αντιδήλωσης εξαλείφθησαν ως ένα βαθμό οι παγίδες που είχε συμπεριλάβει η βρετανική Προεδρία στο προσχέδιο. Αν και, είπε, ίσως να μην τίθεται θέμα θριαμβολογίας, η Κύπρος πέτυχε να έχει τόσους συμμάχους, ώστε να ανατρέψει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και να δώσει μήνυμα και προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης του Κυπριακού.

    Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι το κείμενο της αντιδήλωσης συνιστά προϊόν συμβιβασμού, το οποίο δεν ικανοποιεί τα ολιγαρκή αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα την υποχρέωση της Τουρκίας να προβεί σε αναγνώριση προ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι παρά την ύπαρξη ρητών προνοιών ως προς τις υποχρεώσεις της Αγκυρας για αναγνώριση και ισότιμη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, εν τούτοις απουσιάζουν σαφείς ελεγκτικοί μηχανισμοί και ακριβή χρονοδιαγράμματα για την υποχρέωση συμμόρφωσης της Τουρκίας. Προσθέτει ότι το κείμενο της αντιδήλωσης διαμορφώθηκε σε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα λόγω της απαράδεκτης και μη αντικειμενικής συμπεριφοράς της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανίας. Σε ότι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει εμμονή στην ανάγκη διασύνδεσης της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τη λύση του κυπριακού.

    Το κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του διατυπώνει την εκτίμηση ότι η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ανατρέπει τις τουρκικές μεθοδεύσεις και ούτε κάμπτει την τουρκική αδιαλλαξία. Αναφέρει επίσης ότι με τη συναίνεση της Κύπρου, αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο στην ολοκλήρωση του διαπραγματευτικού πλαισίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 September 2005 - 12:44:54 UTC