Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγαστή συνεργασία Καραμανλή-Παπαδόπουλου
  • [02] Στόχος η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ
  • [03] Εφάπαξ βοήθημα 2.000 ευρώ στις οικογένειες που θα αποκτήσουν και τρίτο παιδί
  • [04] Επίσκεψη Παπανδρέου στη ΔΕΘ
  • [05] Σοβαρά προβλήματα από τις βροχοπτώσεις

  • [01] Αγαστή συνεργασία Καραμανλή-Παπαδόπουλου

    Με το βραβείο «Cyprus Justice Award» (Δικαιοσύνη για την Κύπρο) τιμήθηκαν από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης χθες στη Νέα Υόρκη.

    Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα παραμένει ο πλέον ειλικρινής και σταθερός υποστηρικτής της Κύπρου και σημείωσε ότι από το Μπούργκενστοκ έως σήμερα η σχέση του με τον πρωθυπουργό παραμένει σταθερή .

    «Η σχέση αυτή βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την απόλυτη ειλικρίνεια. Ποτέ μα ποτέ δεν είχαμε διαφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα και δήλωσε ευγνώμων για τη συμπαράσταση του κ. Καραμανλή και της Ελλάδας.« Ουδέποτε είχα με πρωθυπουργό της Ελλάδας, τη σχέση που έχω με τον κ. Καραμανλή », τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τους Πέτρο Παπαδόπουλο και Φίλιπ Κρίστοφερ , πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και πρόεδρο της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο αντίστοιχα ,ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο για «τα λόγια καρδιάς που εξέφρασε» και σημείωσε ότι επιβεβαιώνει απόλυτα όσα είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μίλησε για αμοιβαία αισθήματα και καλή συνεργασία και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης , λειτουργικής και βιώσιμης λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν , τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως ο απώτερος στόχος είναι η επανένωση του νησιού και τόνισε πως «κάθε νέα προσπάθεια πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για να έχει καλές πιθανότητες επιτυχίας".

    Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μια συμφωνημένη και από τις δυο πλευρές λύση που θα επικυρωθεί με δημοψηφίσματα και χωρίς σφικτά χρονοδιαγράμματα . «Προσεγγίζουμε με ισορροπημένη ευελιξία και διάθεση να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και ελπίζουμε ότι την ίδια στάση θα επιδείξει και η άλλη πλευρά», είπε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση με στόχο τον καλύτερο δυνατόν συντονισμό.

    Ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε στην ομιλία του , τον κ. Μολυβιάτη ,ως Νέστορα της διπλωματίας και είπε ότι «του δίνει σοφές συμβουλές».

    Απο την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν έπραξε τίποτε άλλο παρά μόνον το καθήκον του» και πρόσθεσε « πολλά μένουν να γίνουν ακόμη. Και θα γίνουν. Θα επιτύχουμε όλοι μαζί και είμαστε ένα». Ο κ. Μολυβιάτης υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να δίνει αυτή τη μάχη μέχρι να καταλήξει σε επιτυχές τέλος.

    Ο πρωθυπουργός νωρίτερα σε χαιρετισμό του προς τους Έλληνες ομογενείς στη δεξίωση της γενικής πρόξενου στη Νέα Υόρκη, Κατερίνας Μπούρα τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ειλικρινή διάθεση , πολιτική βούληση και συγκροτημένο σχέδιο ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ομογενών με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε το ενδιαφέρον του και για τη νέα γενιά της Ομογένειας σημειώνοντας ότι η ενίσχυση της παρεχόμενης εδώ -και όπου υπάρχουν ομογενείς - ελληνικής εκπαίδευσης είναι μείζον προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης.

    Απευθυνόμενος στους ομογενείς είπε ότι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού και συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. «Μαζί σας, ακόμη και τόσο μακριά από την πατρίδα κάθε Έλληνας αισθάνεται σαν το σπίτι του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του.

    Συνάντηση Καραμανλή-Μπερίσα

    Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κύριοι Καραμανλής και Μπερίσα αντήλλαξαν προσκλήσεις για να επισκεφθούν τις δύο χώρες και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις.

    Είναι η πρώτη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Μπερίσα μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας.

    Κατά συνάντηση ειδική αναφορά έγινε στην ομογένεια, όπου ο κ. Μπερίσα ανέφερε πως στην κυβέρνησή του υπάρχει ελληνικής καταγωγής υπουργός.

    [02] Στόχος η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ

    Η ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών εφβ όσον αυτή είναι δυνατή, μετά και την προχθεσινή απόφαση της ΕΕ, εξακολουθεί και παραμένει στόχος της κυβέρνησης .

    Χθες συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη. Η κυβέρνηση θα μελετήσει σε βάθος την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ παράλληλα θα διερευνηθεί εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπει την συνέχιση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

    Μετά τη συνεδρίαση , ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, υπογράμμισε ότι όποια και αν είναι η λύση που τελικά θα επιλεγεί, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν. Η κυβέρνηση , τόνισε έχει ήδη διαμορφώσει ολοκληρωμένο σχέδιο.

    Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, πριν ληφθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για το μέλλον των Ολυμπιακών Αερογραμμών .

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα , τόνισε ότι η Ολυμπιακή πρέπει να μείνει στο κράτος, ενταγμένη μέσα σε έναν αγώνα με προοπτική για ριζικές αλλαγές και να μην χάσουν οι εργαζόμενοι κανένα δικαίωμα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ , Αλέκος Αλαβάνος ,ζήτησε για το θέμα της Ολυμπιακής ,κατεπείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς

    [03] Εφάπαξ βοήθημα 2.000 ευρώ στις οικογένειες που θα αποκτήσουν και τρίτο παιδί

    Οσες οικογένειες αποκτήσουν και τρίτο παιδί θα τους καταβληθεί εφάπαξ ποσό 2.000 ευρώ από την 1.1.2006 και από την 1.1.2007 το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 2.500 ευρώ.

    Επίσης, όσοι αποκτήσουν και τρίτο παιδί θα απαλλαγούν από το τέλος ταξινόμησης, μέτρο που ισχύει ήδη για τους πολύτεκνους από τέσσερα παιδιά και άνω.

    Τα ανωτέρω ανακοίνωσαν στο υπουργείο Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Κακλαμάνης οι οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί ανέρχονται σε 8.000-10.000. Εξάλλου, το μέτρο για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αφορά περίπου 130.000.

    Το τέλος ταξινόμησης θα μειωθεί κατά 35% το 2006, ίδιο ποσοστό το 2007 και θα μηδενιστεί το 2008.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας η στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες και την τραγική κατάσταση στην οικονομία που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το ποσό που θα χρειαστεί για να καλυφθεί η εφάπαξ καταβολή των 2.000 ευρώ στις οικογένειες με τρία παιδιά προέρχεται από εξοικονομήσεις και περιστολή δαπανών.

    [04] Επίσκεψη Παπανδρέου στη ΔΕΘ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα επισκεφθεί, το Σαββατοκύριακο, την 70η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, κλείνοντας "τον κύκλο των επισκέψεων" των πολιτικών αρχηγών.

    Ο κ. Παπανδρέου θα φτάσει στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου μέλη και φίλοι του κόμματός του ετοιμάζουν μαζική υποδοχή και θα τους απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.

    Στις 8.30 το βράδυ, θα μιλήσει σε δείπνο, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ, στο οποίο έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, καθώς και εκπρόσωποι δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων.

    Αμέσως μετά θα μεταβεί στο δημοτικό αναψυκτήριο Νεάπολης (πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη), σε εκδήλωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί, στις 10.30 το πρωί, με τις διοικήσεις των δύο εταιριών της ΔΕΘ, στις 11.00 με εκπροσώπους των εργαζομένων και - στη συνέχεια - θα ξεναγηθεί σε περίπτερα.

    Στη 1 μετά το μεσημέρι, εξάλλου, θα δώσει "εφ΄όλης της ύλης" συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και στις 3 το απόγευμα θα γευματίσει με κομματικά στελέχη στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα συνοδεύουν στη Θεσσαλονίκη η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Νίκος Αθανασάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μαρία Δαμανάκη, Άννα Διαμαντοπούλου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκανδαλίδης, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Θανάσης Τσούρας), ο γραμματέας της Κ.Ο. , Δημήτρης Ρέππας, ο αντιπρόεδρος της βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χάρης Καστανίδης.

    [05] Σοβαρά προβλήματα από τις βροχοπτώσεις

    Σοβαρά προβλήματα έχουν προκαλέσει οι βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της νότιας χώρας και κυρίως στην Αττική την Εύβοια και την Αργολίδα. Ειδικότερα στη Νέα Αρτάκη και στη Χαλκίδα, πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και υπόγεια και η πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων. Επίσης αρκετές κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική στο Ναύπλιο και στο Κιάτο. Στην Αττική πλημμύρισαν αρκετά σπίτια στη Νέα Μάκρη, στο Καπανδρίτη και στο Μαραθώνα, όπου από κεραυνό ένα σπίτι έπιασε φωτιά.

    Κυκλοφοριακό χάος δημιουργήθηκε το πρωί στους δρόμους της Αθήνας από την πρώτη φθινοπωρινή βροχή. Τα αυτοκίνητα κινούνταν με δυσκολία σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους, ενώ με δυσκολία γίνονταν η κίνηση και στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, όπου στο ύψος της Μεταμόρφωσης έσπασε ένας αγωγός όμβριων υδάτων.

    Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία οι βροχές θα σταματήσουν από το απόγευμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 September 2005 - 12:43:57 UTC