Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απο Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά.
  • [02] Ο Μουμπάρακ στην αφετηρία μίας πέμπτης εξαετούς προεδρικής θητείας.
  • [03] Tο περίπτερο του ΑΠE-ΜΠΕ επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός.
  • [04] H Ελληνική βοήθεια στον Τρίτο Κόσμο.
  • [05] Σχέδιο ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
  • [06] Στο Παγκόσμιο Προοδευτικό Φόρουμ ο Γ.Παπανδρέου
  • [07] Εξετάζεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης
  • [08] Αεροπλάνο της Εθνικής Φρουράς συνετρίβη κοντά στη Λεμεσό
  • [09] Τις κατευθύνσεις στην οικονομία αναπτύσσει ο πρωθυπουργός
  • [10] Οι Ελληνες ψήφισαν μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο «Βελλίδειο»
  • [11] Στον Ανγκ Λι το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας

  • [01] Απο Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά.

    Στα θρανία ξαναγυρίζουν τη Δευτέρα περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες.

    Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου απηύθυνε μήνυμα:

    « Θέλω να διαβεβαιώσω», τονίζει η υπουργός οτι «τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είναι στη διάθεση των μαθητών και των γονέων για να συζητείται κάθε πρόβλημα και να φτάνει στη λύση του. Το σχολείο βέβαια είναι ένας χώρος για βασική γνώση , είναι όμως και ένας χώρος ολοκλήρωσης της προσωπικότητας και θέλω να πώ, απευθυνόμενη στα παιδιά οτι είναι και ένας χώρος όπου αρχές και αξίες όπως η ανεκτικότητα, ο δημοκρατικός τρόπος επίλυσης των διαφορών, ο συνεχής διάλογος, έχουν τεράστια σημασία για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας εντός του σχολείου, αλλά και για την περαιτέρω ζωή τους».

    Και η υπουργός καταλήγει ευχόμενη καλή επιτυχία και υποσχόμενη : «Θα είμαστε δίπλα σας με όλους τους τρόπους και καταβάλλοντας τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες».

    [02] Ο Μουμπάρακ στην αφετηρία μίας πέμπτης εξαετούς προεδρικής θητείας.

    Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κέρδισε την πέμπτη διαδοχική εξαετή θητεία με 88,6% των ψήφων στις πρώτες πολυκομματικές προεδρικές εκλογές, αναφέρθηκε από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στο Κάιρο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής αυτής, Μαμντούχ Μαρέϊ, ποσοστό 23% των 32 εκατομμυρίων εκλογέων άσκησε το εκλογικό δικαίωμα.

    Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκαν για παρατυπίες στις εκλογές που έγιναν την Τετάρτη.

    Από αυτούς, το Κέντρο Ιμπν Χαλντούν, του πρωτεργάτη αιγύπτιου κοινωνιολόγου Σάαντ Εντίν Ιμπραήμ, που θεωρείται αξιόπιστο και στην Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα το ποσοστό συμμετοχής δεν υπερβαίνει το 18%.

    Στο δημοψήφισμα που αφορούσε την έγκριση από τον λαό της διενέργειας των εκλογών για νέο πρόεδρο απ' ευθείας από το λαό (και όχι από τους εκλεγμένους εκπρόσωπούς του) και με πολλούς υποψήφιους (εν προκειμένω μόνον αρχηγούς κομμάτων) το ποσοστό συμμετοχής είχε ανέλθει στο 53,46%

    [03] Tο περίπτερο του ΑΠE-ΜΠΕ επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός.

    Το περίπτερο του εθνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την περιήγησή του στους χώρους της 70ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες που παρέχουν τα δύο αδελφά πρακτορεία ειδήσεων, που βρίσκονται στα πρόθυρα της ενοποίησής τους, κυρίως το Δελτίο Βαλκανικών Ειδήσεων το οποίο ήδη τέθηκε σε λειτουργία, καθώς και τις πολυμεσικές ειδήσεις που σύντομα καθιερώνονται.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που συνοδευόταν από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, συνεχάρη τους Γενικούς Διευθυντές των δύο πρακτορείων, Γιώργο Ταμπακόπουλο του ΑΠΕ και Σπύρο Κουζινόπουλο του

    ΜΠΕ, ευχόμενος καλή συνέχεια στο έργο της αντικειμενικής ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

    [04] H Ελληνική βοήθεια στον Τρίτο Κόσμο.

    Εντυπωσιακή χαρακτήρισε την ελληνική προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης των χωρών του τρίτου κόσμου αλλά και αυτών της βαλκανικής, ο υπουργός Εξωτερικών κ.Πέτρος Μολυβιάτης σε δηλώσεις του σήμερα κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο του ΥΠΕΞ και της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στην 70η ΔΕΘ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το σύνολο της ελληνικής βοήθειας προς τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου το 2004 ξεπέρασε τα 400.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 50.000.000 προέρχονταν από το ΥΠΕΞ και ήταν μετρητά.

    Υπενθύμισε ακόμα πως βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των Βαλκανίων ύψους 550.000.000 ευρώ (σ.σ. πρόκειται για το Εθνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων).

    «Νομίζω ότι για μια χώρα σαν την Ελλάδα αυτά είναι μια πολύ εντυπωσιακή συνεισφορά στην υποστήριξη και συμβολή στην ανάπτυξη των τριτοκοσμικών και αναπτυσσόμενων χωρών», είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Εξάλλου ο κ. Μολυβιάτης αναφερόμενος στην συμβολή του ΥΠΕΞ στην γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας είπε μεταξύ άλλων ότι σε αυτό το πλαίσιο έχει προγραμματιστεί και επιτελείται η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη για τον καλύτερο συντονισμό και την οργάνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Ελλάδας.

    [05] Σχέδιο ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

    Έμφαση στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 70ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι προχωρούμε μπροστά στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων με ξεκάθαρη στρατηγική, με συστηματική δουλειά και με διορατικότητα. Υπογράμμισε, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της χώρας, ότι δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες και πρόσθεσε ότι καταρτίζεται στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας. Ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη περιφερειακό συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, στον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, ενώ πρόσθεσε ότι για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα δημοπρατήσεων μεγάλων έργων υποδομής, όπως η Εγνατία Οδός, η υποθαλάσσια αρτηρία, το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας του Μαλιακού και η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό αρκετών νοσοκομείων και την ίδρυση διεθνούς πανεπιστημίου στην πόλη , καθώς επίσης και τη δημιουργία άλλων υποδομών.

    Ο πρωθυπουργός περιόδευσε σήμερα σε περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων. Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσουν οι παραγωγικοί φορείς και στην ομιλία του θα αναφερθεί στους άξονες της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Τέλος, αύριο το μεσημέρι θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήματα για όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

    Αντιδράσεις απο το κόμματα της αντιπολίτευσης

    Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης την ομιλία του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής συνέχισε την επίδειξη αναξιοπιστίας του ιδίου και της κυβέρνησής του. Το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί, πρόσθεσε, για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως και για ολόκληρη τη χώρα, είναι η στασιμότητα και η οπισθοδρόμηση. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι μπορεί ο κ. Αθανασάκης να ξέχασε τα ψεύτικα μεγάλα λόγια του ΠΑΣΟΚ, τα θυμούνται όμως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Εξάλλου, το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού καταλογίζει στην κυβέρνηση κοσμοπολίτικο μεγαλοϊδεατισμό και υποστηρίζει ότι επιχειρεί να στεγάσει στη Θεσσαλονίκη όλα τα είδη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Τέλος, ο Συνασπισμός ανέφερε ότι κάθε χρόνο η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αλλάζουν όψη μόνο στα παχιά λόγια και στις απραγματοποίητες εξαγγελίες των εκάστοτε πρωθυπουργών.

    Τρείς συγκεντρώσεις το απόγευμα απο συνδικάτα.

    Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται η Θεσσαλονίκη καθώς το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τρεις συγκεντρώσεις. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 6.30 το απόγευμα και τη διοργανώνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Μακεδονίας. Η δεύτερη συγκέντρωση στην κεντρική πύλη λιμανιού από το ΠΑΜΕ και η τρίτη στις Καμάρες από μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι πορείες που θα πραγματοποιηθούν θα καταλήξουν στην πλατεία ΧΑΝΘ απέναντι από το Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου στις 8 θα μιλήσει ο πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ζητώντας την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων.

    [06] Στο Παγκόσμιο Προοδευτικό Φόρουμ ο Γ.Παπανδρέου

    Το «Παγκόσμιο Προοδευτικό Όραμα» ήταν το θέμα της ομιλίας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στην σημερινή συνεδρίαση της Ετήσιας Συνοδού του Παγκόσμιου Προοδευτικού Φόρουμ οι εργασίες της οποίας πραγματοποιούνται στο Μιλάνο.

    Στην Ολομέλεια του Φόρουμ, προήδρευσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Νταλέμα και συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πωλ Ρασμούσεν και ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε δορυφορική σύνδεση με τη Συνέλευση Πολιτών του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιείτο την ίδια ώρα στην Περούτζια της Ιταλίας, με θέμα: «Πολιτικές κατά της φτώχειας».

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας του Φόρουμ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η ανθρωπότητα σήμερα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει το μέλλον της.

    Μαζευτήκαμε εδώ, στο Μιλάνο, προοδευτικές δυνάμεις, σοσιαλιστικές δυνάμεις, αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις , σε παγκόσμιο επίπεδο, και επιβεβαιώσαμε ότι, είναι οι δικές μας αρχές και οι δικές μας αξίες που μπορούν να απαντήσουν στα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα της ανθρωπότητας.

    Προβλήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και πολλές περιοχές του πλανήτη. Προβλήματα, όπως η ανισότητα, η φτώχεια, η ανεργία, το περιβάλλον, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι συγκρούσεις, τα θέματα ειρήνης και πολέμου.

    Επιβεβαιώσαμε εδώ στο Μιλάνο, ότι θα εργαστούμε, εμείς οι δυνάμεις της προόδου, σε μια ευρύτερη συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων, για να κάνουμε αυτές τις αξίες και αρχές πράξη, να τις εφαρμόσουμε στις χώρες μας , αλλά και να παλέψουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη για μια άλλη ανθρώπινη κοινωνία».

    Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν το βράδυ.

    [07] Εξετάζεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου του ECOFIN στο οποίο πήρε μέρος, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος στις φτωχές κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού στην Ελλάδα οι οποίες πλήττονται πραγματικά από τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου.

    Η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο της αντοχής του προϋπολογισμού, και θα ζητήσουμε από όλους τους φορείς του Δημοσίου, τα υπουργεία, τους Οργανισμούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση που επιχορηγούνται από τον Προϋπολογισμό να συμβάλουν ώστε χωρίς να αντιμετωπίσουμε προβλήματα διεύρυνσης του ελλείμματος να δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσουμε με κάποιο επίδομα τις φτωχότερες ομάδες του πληθυσμού στην Ελλάδα, όπως τους άμισθους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

    Σχετικά με την απόφαση του ECOFIN, όσον αφορά την κρίση του πετρελαίου να αντιμετωπιστεί με μη φορολογικά μέτρα, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε: "Αποφασίσαμε ότι πρέπει να αποφύγουμε σε αυτή τη φάση να πάρουμε μέτρα τα οποία θα δημιουργήσουν στρεβλώσεις γενικότερα στην οικονομία. Αυτό όμως δεν αποκλείει να υπάρξουν κάποια μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν και θα βοηθήσουν τις φτωχότερες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες υποφέρουν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το πετρέλαιο.

    Συζητήθηκαν και άλλα διαρθρωτικά μέτρα για το πως στις διάφορες χώρες θα πρέπει να κάνουμε εξοικονόμηση πετρελαίου, για το πώς θα πρέπει να ασκήσουμε πίεση στις χώρες παραγωγής πετρελαίου χωρίς να αυξήσουν την παραγωγή τους και το πώς θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου, γιατί από πολλές από τις κινήσεις που βλέπουμε στην αγορά πετρελαίου είναι κερδοσκοπικές κινήσεις, οι οποίες οφείλονται στην κακή πληροφόρηση για το ύψος των αποθεμάτων και έχει ήδη αποφασιστεί να απελευθερωθούν αποθέματα στρατηγικά από διάφορες μεγάλες χώρες προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά του πετρελαίου, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα του πετρελαίου είναι ένα πρόβλημα που θα το έχουμε για ένα διάστημα μαζί μας".

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναχώρησε από το Μάντσεστερ για τη Θεσσαλονίκη.

    [08] Αεροπλάνο της Εθνικής Φρουράς συνετρίβη κοντά στη Λεμεσό

    Νεκροί είναι και οι δύο χειριστές του μικρού στρατιωτικού αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς, που συνετρίβη το πρωί σε κατοικημένη περιοχή κοντά στη Λεμεσό. Πρόκειται για τον Ιπτάμενο Σμηναγό Φεραίο Κούλλουμο, κυβερνήτης του μικρού αεροπλάνου και τον Ιπτάμενο Υποσμηναγό, συγκυβερνήτη, Φώτη Κωνσταντίνου.

    Το αεροπλάνο έπαιρνε μέρος σε τετραήμερη άσκηση διοικητικής μέριμνας που άρχισε χθες.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν το αεροσκάφος να πετά σε χαμηλό ύψος, πέντε χιλιόμετρα βορειανατολικά των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου, κάνοντας τρομερό θόρυβο και να προσκρούει σε καμπαναριό.

    Στη συνέχεια κτύπησε σε προεξοχή διώροφου σπιτιού και ύστερα καρφώθηκε στο γκαράζ γειτονικής κατοικίας που τυλίχθηκε στις φλόγες, σε μικρή απόσταση από το μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου.

    Το σπίτι είναι καινούργιο και σε αυτό δεν υπήρχαν ένοικοι.

    Γείτονες που έσπευσαν να δώσουν βοήθεια δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν, λόγω εκρήξεων, ενδεχομένως από πυρομαχικά.

    Το αεροπλάνο έκαμνε κύκλους, γεγονός από το οποίο εικάζεται ότι ο κυβερνήτης του είχε αντιληφθεί πρόβλημα στον κινητήρα και προσπαθούσε να χάσει ύψος προκειμένου να προσγειωθεί στο γειτονικό δίαυλο της βάσης Ακρωτηρίου.

    Στην περιοχή της συντριβής μετέβησαν οι Υπουργοί Αμυνας και Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

    Το αεροσκάφος που κατέπεσε είναι Ελβετικής κατασκευής και αποκτήθηκε το 1989 από την Εθνική Φρουρά, μαζί με δεύτερο αεροσκάφος, στο οποίο δόθηκε η επωνυμία "Κερύνεια".

    Πρόκειται για στροβιλοκίνητο αεροσκάφος, που χρησιμοποιείται από τις αεροπορικές δυνάμεις αρκετών χωρών.

    Χρησιμοποιείται κυρίως για εκπαιδευτικούς και αναγνωριστικούς σκοπούς και μπορεί να αξιοποιηθεί για ενίσχυση των επίγειων στρατιωτικών δυνάμεων σε περίπτωση εχθροπραξιών.

    [09] Τις κατευθύνσεις στην οικονομία αναπτύσσει ο πρωθυπουργός

  • Τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά, παρουσιάζει στις 8.00 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

    Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός, θα αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στις αβεβαιότητες της νέας εποχής και αναμένεται να τονίσει ότι οι Έλληνες δεν επέλεξαν απλά μια άλλη κυβέρνηση, αλλά μία μεταρρυθμιστική πορεία για την επανίδρυση του κράτους.

    Ο κ.Καραμανλής, αναμένεται να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2007, αλλά και την άρση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ.

    Αναμένεται επίσης να προαναγγείλει αποκρατικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις και να τονίσει ότι απαιτείται η μετάβαση σε ένα κράτος αποτελεσματικό, που να ανταποκρίνεται στην κοινωνική αποστολή του.

    Για το ασφαλιστικό, ο κ.Καραμανλής αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο σε βάθος χρόνου και να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα σε συνεργασία για το θέμα.

    Δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά και στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, μετά και το "πράσινο φως" που έδωσε απο το Μάντσεστερ το ΕΚΟΦΙΝ.

    Το πρωί ο κ.Καραμανλής επισκέφθηκε τα περίπτερα της ΔΕΘ, ενώ το μεσημέρι συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική και η κυβέρνηση, είπε, είναι αποφασισμένη να το κερδίσει.

    Στο μεταξύ, τρία συλλαλητήρια πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το πρώτο διοργανώνεται απο τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Μακεδονίας στο Άγαλμα Βενιζέλου, το δεύτερο στην κεντρική πύλη του λιμανιού από το ΠΑΜΕ και το τρίτο στις Καμάρες από μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι πορείες που θα ακολουθήσουν, θα καταλήξουν στην πλατεία ΧΑΝΘ απέναντι από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ζητώντας την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων.

    Εξάλλου, η ΑΔΕΔΥ, στη διάρκεια τακτικής συνέλευσης που πραγματοποίησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία εντός του Οκτωβρίου, ζητώντας τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο νέο μισθολόγιο και προσέγγιση στα 1200 ευρώ.

    [10] Οι Ελληνες ψήφισαν μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο «Βελλίδειο»

    Tη βούλησή του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια διοίκηση, διατύπωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που φέρνει η νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ο κ.Καραμανλής τόνισε οτι οι Έλληνες δεν επέλεξαν απλά μια άλλη κυβέρνηση, αλλά μια μεταρρυθμιστική πορεία και πρόσθεσε οτι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων οδηγεί, με σιγουριά, σε μια καλύτερη Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το 2007 θα αρχίσουν φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ανακοίνωσε επίσης 14 μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Διαβεβαίωσε πάντως, οτι δεν θίγεται το ΑΣΕΠ, ούτε οι εργασιακές σχέσεις εκείνων που ήδη υπηρετούν στις ΔΕΚΟ.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αποκρατικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις επισημαίνοντας οτι ξεπεράστηκαν κατά πολύ οι στόχοι αφού τα έσοδα έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, 30% περισσότερα από ό,τι είχε προϋπολογιστεί.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνησή του σημειώνοντας ότι η αλήθεια αυτή δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις.

    Δήλωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με την ακρίβεια, την ανεργία και γι΄αυτό «επιλέξαμε πολιτικές που οδηγούν, με ηπιότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της βαριάς κληρονομιάς του παρελθόντος και τη διασφάλιση μιας νέας προοπτικής. Επιλέξαμε πολιτικές που δίνουν λύσεις στα προβλήματα». Εκτίμησε, οτι η πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς, σημειώνοντας οτι τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, αλλά κανένα μέλος της κυβέρνησης, δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένο, όσο η ανεργία βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα. Αλλά και για την ακρίβεια υπογράμμισε ότι η ανοχή της κυβέρνησης θα είναι μηδενική σε θέματα αισχροκέρδειας.

    Κεντρικοί άξονες της πολιτικής μας είναι, είπε ο κ. Καραμανλής, η επανίδρυση του Κράτους και η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι το κράτος σήμερα, με τις δομές του παρελθόντος δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να στηρίξει το πέρασμα της Ελλάδας στον 21ο αιώνα και αν δεν το αλλάξουμε δεν θα λυθούν τα προβλήματα. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στην κατεύθυνση της επανίδρυσης του κράτους και επισήμανε οτι ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, συνεχίζεται σε όλους τους τομείς.

    Μίλησε για «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και στοχευμένες πολιτικές για τη μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας» και κατάρτιση εθνικού χωροταξικού σχεδίου, αλλά και ειδικών χωροταξικών σχεδίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τους Ορεινούς Όγκους και τον Παράκτιο Χώρο.

    Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η χώρα, μπροστά στις ανάγκες της Νέας Εποχής και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης, χωρίζεται σε πέντε Μείζονες Αναπτυξιακές και Προγραμματικές Περιφέρειες, ενώ παραμένουν οι υφιστάμενες διοικητικές Περιφέρειες.

    Έμφαση δίνει η κυβέρνηση στη συγκράτηση των δαπανών του Δημοσίου και ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι "κατατίθεται (μέσα στις επόμενες ημέρες) νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, πως μειώνονται οι συνολικές αμυντικές δαπάνες, από το 4,1% του Α.Ε.Π., που ήταν στην τετραετία β99-2003, στο 2,96%, για τη διετία 2005-2006, ενώ επιπλέον για την ενίσχυση της ανάπτυξης παρέχεται (για τα επόμενα χρόνια) γενναία στήριξη στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία".

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για μακρύ διάλογο στο ασφαλιστικό και κάλεσε κόμματα και κοινωνικούς εταίρους σε συνεργασία.

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων

    Για γενικόλογες εξαγγελίες, χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης. "Οι Ελληνες πολίτες, οι έλληνες εργαζόμενοι περίμεναν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ μια συνεκτική στρατηγική για την πορεία της χώρας, καθώς και ουσιαστικές και συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική του ερχόμενου χρόνου. Αντί γι αυτό, άκουσαν τον κ. Καραμανλή να παριστάνει για άλλη μια φορά τον μέγα μεταρρυθμιστή, τον μέγα εξυγιαντή, τον οδηγό της ανάπτυξης, τον υπερασπιστή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνικής συνοχής", τόνισε ο κ.Αθανασάκης.

    "Η ομιλία του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την ανάγκη να εγκαταλείψουν τώρα οι εργαζόμενοι τη ΝΔ και κάθε φορέα της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως το ΠΑΣΟΚ, και να συσπειρωθούν με τους Κομμουνιστές στη δράση για τα δικαιώματά τους.

    Ο πρωθυπουργός με τους 14 άξονες της ομιλίας του προωθεί την αντιλαϊκή στρατηγική της Λισσαβόνας που τσακίζει τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    "Ο κ. Καραμανλής με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες και όχι στον ελληνικό λαό. Το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Πρωθυπουργός είναι πρωτοφανές: Τα δίνουμε όλα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για το καλό, δήθεν, των εργαζομένων.

    Παλιά στην Αμερική λέγανε πως ότι συμφέρει τη Tζένεραλ Μότορς, συμφέρει τις ΗΠΑ. Το δόγμα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι: Ότι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο συμφέρει την Ελλάδα", τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του Συνασπισμού.

    [11] Στον Ανγκ Λι το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας

    Το Χρυσό Λέοντα του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας απέσπασε η δραματική ταινία του Ανγκ Λι "Brokeback Mountain", υπερνικώντας 19 ταινίες από όλο τον Κόσμο σε μια χρονιά που ο ανταγωνισμός ήταν πολύ σκληρός.

    Τον Αργυρό Λέοντα απέσπασε η ταινία " Τακτικοί Εραστές" του γάλλου σκηνοθέτη Λουί Γκαρέλ, ενώ το ειδικό βραβείο της επιτροπής δόθηκε στην ταινία του Αμπέλ Φεράρα "Μαίρη" στην οποία πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός.

    Η ταινία του Τζορτζ Κλούνι " Καληνύχτα και Καλή Τύχη", που θεωρείτο ένα από τα φαβορί για το Χρυσό Λιοντάρι πήρε το βραβείο Οσέλα για το καλύτερο σενάριο καθώς και το βραβείο Βόπλι για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία αυτή του Ντέηβιντ Στράθρεϊν.

    Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στην ιταλίδα ηθοποιό Τζιοβάνα Μετζοτζιόρνο για την ερμηνεία της στην ταινία "La bestia nel Cuore" της Κριστίνα Κομεντσίνι.

    Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας η γνωστή "Μόστρα" πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Κόσμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 September 2005 - 20:39:15 UTC