Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα 31 χρόνια του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Προτάσεις Μεϊμαράκη
  • [03] Διαμαντοπούλου: H Εξυπνη Ελλάδα
  • [04] Οι ΗΠΑ ζητούν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ
  • [05] Αλογοσκούφης:Λιγότερο αβέβαιο το 2006
  • [06] Καθώς η Νέα Ορλεάνη ερημώνει οι ΗΠΑ ζητούν βοήθεια από ΕΕ και ΝΑΤΟ
  • [07] Γ. Παπανδρέου: Ηττοπαθής η ΝΔ ενόψει δημοτικών εκλογών
  • [08] Απάντηση ΣΥΝ σε προτάσεις Παπανδρέου και Μεϊμαράκη
  • [09] Νέα πυρκαγιά στο Παρίσι

  • [01] Τα 31 χρόνια του ΠΑΣΟΚ

    Ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε χθές το βράδυ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 31 ετών από την ίδρυση του Κινήματος.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου έκανε συχνές αναφορές στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, έκανε άνοιγμα διαλόγου προς τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ επεφύλασσε και μια έκπληξη προς την κομματική νεολαία, ανακοινώνοντας την απόφασή του να διαλύσει το οργανωτικό της σχήμα και να ξεκινήσει προσπάθεια συγκρότησης από μηδενική βάση.

    Στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του τάε κβο ντο, στο Φάληρο, παραβρέθηκαν έξι έως εφτά χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι από εκείνους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, τα ονόματα των οποίων εκφωνήθηκαν από τα μεγάφωνα του Σταδίου.

    Πριν την ομιλία του κ. Παπανδρέου, προβλήθηκε βίντεο με την ιστορική διαδρομή της «Δημοκρατικής Παράταξης», ξεκινώντας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Προβλήθηκαν επίσης εικόνες από τον πόλεμο κατά της Ιταλίας και της Γερμανίας, την Εθνική Αντίσταση, την απελευθέρωση, από τους αγώνες του «114», τον ανένδοτο αγώνα και την ανάδειξη του Γεωργίου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, τη χούντα και την μεταπολίτευση. Το στάδιο σείστηκε όταν στην οθόνη προβλήθηκε η εικόνα του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς παρουσίαζε την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ θερμής υποδοχής έτυχε και η εικόνα που προέβαλε τον κ. Σημίτη ως πρωθυπουργό. Το βίντεο ολοκληρώθηκε με την προβολή της διαδικασίας ανάδειξης του Γιώργου Παπανδρέου στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δραστηριότητες που ανέπτυξε από την εκλογή του μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι, με την πολιτική της, η Ελλάδα σήμερα δοκιμάζεται και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά «έταξε λαγούς με πετραχήλια», χωρίς να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

    Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουν καθηλώσει τη χώρα και σπαταλούν άσκοπα τον υλικό και ηθικό πλούτο της Ελλάδας. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι όχι μόνο συνεργάζονται με τα συμφέροντα αλλά συναλλάσσονται με αυτά.

    Η κυβέρνηση πρόσθεσε επιδεικνύει έναν αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό σε συνδυασμό με έναν πελατειακό κρατισμό, ενώ εφαρμόζει πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά την αναξιοκρατία, τη φαυλότητα και τον κομματισμό, με θύμα τον πολίτη.

    Ανέφερε, επίσης, ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση αδειάζει τις τσέπες του εργαζόμενου μέσα από μια γιγαντιαία ανακατανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρότερων.

    Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι υπονομεύει της λαϊκές κατακτήσεις και καθυποτάσσει τη δικαιοσύνη, αναφέροντας ως παράδειγμα δικαστικού, όπως είπε, πραξικοπήματος την ανάδειξη ως βουλευτή του Αχιλλέα Καραμανλή, ενώ έκανε λόγο για απαράδεκτες παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στην ανάδειξη της ηγεσίας της δικαιοσύνης, αλλά και σε άλλες υποθέσεις. Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης, δεν έχει κανένα άλλο σχέδιο εκτός του σχεδίου της εξουσίας για την εξουσία και έτσι -όπως είπε- επαναφέρει το ρουσφέτι και τη συναλλαγή, ενώ εγκλωβίζει την Ελλάδα σε κλειστούς ορίζοντες.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε με έμφαση ότι σε αυτή τη χώρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι τέλειωσε το παραμύθι πως για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ, πρόσθεσε, ακολουθεί έναν κατήφορο, στον οποίο, όμως, δεν πρόκειται να παρασύρει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα που αφορούν στις εξελίξεις παγκοσμίως, οι οποίες επηρεάζουν και την Ελλάδα. Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, τόνισε, το ΠΑΣΟΚ συμμαχεί με τις δυνάμεις που βάζουν τον άνθρωπο πάνω από την αγορά. Και άσκησε κριτική στις ΗΠΑ, οι οποίες μιλούν -όπως είπε- για εξαγωγή δημοκρατίας, και τις κάλεσε να ξεκινήσουν τον εκδημοκρατισμό μειώνοντας την δική τους επιρροή στους διεθνείς οργανισμούς.

    Αναφέρθηκε επίσης στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένας βαθύτερος εκδημοκρατισμός, καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη συμμαχεί με τις δυνάμεις που ζητούν ένα ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει τους ακροδεξιούς της Ευρώπης να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως σύμβολο με τις εκδηλώσεις της Μεσσηνίας, ενώ η Ελλάδα, όπως τόνισε, είναι σύμβολο της δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στη στάση που τηρεί η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής οδηγούν τη χώρα σε απομόνωση και εξάρτηση. Ειδικότερα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ΝΔ κινείται σε ένα εκκρεμές μεταξύ της έντασης και της υποχώρησης. Και κατηγόρησε τα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν πως αν η Ελλάδα δεν πει το «ναι» στην Τουρκία θα έχουμε ένταση, και ότι -όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου- η κυβέρνηση με την πολιτική της θα βρίσκεται καθημερινά απέναντι σ' αυτό το δίλημμα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε θέματα διαφάνειας, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της συναλλαγής και της διαφθοράς και σηκώνει τη σημαία της μάχης για την αυτοκάθαρση, τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του, και αυτό -όπως είπε- αποτελεί κεντρική επιλογή. Θα συγκρουστούμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, με τις λογικές της πολιτικής αλλοτρίωσης, τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την αντικατάσταση της πολιτικής από τη διοίκηση.

    Επανήλθε στις θέσεις του εναντίον του κρατισμού, διευκρινίζοντας ότι εννοεί τον κρατισμό της πελατειακής νοοτροπίας και το κράτος των δικαστών, των δεσποτάδων, των γραφειοκρατών και των πολιτικάντηδων.

    Αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ αποτελούν το πρώτο μεγάλο βήμα τομής, μετασχηματισμού και μεταρρύθμισης του κράτους. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, θα στηρίξει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, με βασικό κριτήριο την δυνατότητά τους να μπορέσουν να σηκώσουν στις πλάτες τους τη μεταρρύθμιση, που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ όταν επανέλθει στην κυβέρνηση.

    Σχετικά με ορισμένα εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ και τη λειτουργία του, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε ότι θα οργανωθούν ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Αναφορικά με το ζήτημα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διάλυση του οργανωτικού της σχήματος και την έναρξη προσπάθειας δημιουργίας νέου σχήματος από μηδενική βάση, με στόχο να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας. Ο κ. Παπανδρέου, εξηγώντας την απόφασή του αυτή, τόνισε ότι, όπως ομολόγησε η ηγεσία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, η νεολαία του Κινήματος έχει πέσει το τελευταίο διάστημα θύμα φατριών, συσχετισμών, ομάδων και πελατειακών σχέσεων, χωρίς αξίες και αρχές. Την ανασυγκρότηση της νεολαίας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, θα αναλάβει ειδική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο.

    Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αριστεράς, τα κάλεσε σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο προκειμένου να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η πρόσκληση δεν αφορά τη σύμπηξη μετώπου για να ρίξουν τη ΝΔ, η οποία -όπως τόνισε- δεν θα είναι στην κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, μετά τις επόμενες εκλογές.

    [02] Προτάσεις Μεϊμαράκη

    Την ανάγκη τολμηρών κινήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η άρση της μονιμότητας για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ,που έπρεπε να έχουν γίνει από την προηγούμενη δεκαετία για να είναι η Ελλάδα περισσότερο ανταγωνιστική, υπογραμμίζει ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής.

    Ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει ότι η συμφωνία για την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι δεν θα απολαμβάνουν καθεστώς μονιμότητας, πρέπει να γενικευτεί. Προσθέτει όμως ότι κάθε ΔΕΚΟ έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες οι οποίες και πρέπει να ληφθούν υπ' όψη.

    Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηριχθούν από τη ΝΔ πρόσωπα που έχουν την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και προέρχονται και από το χώρο της Αριστεράς, επικαλούμενος τη στήριξη στο παρελθόν της ΝΔ προς τον Θεόδωρο Κατριβάνο.

    [03] Διαμαντοπούλου: H Εξυπνη Ελλάδα

    "Υπάρχει ανάγκη για ένα άλλο μοντέλο, για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε δημιουργία θέσεων εργασίας και σε ένα δικαιότερο σύστημα αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου" τονίζει η Αννα Διαμαντοπούλου,στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής".

    Η κ.Διαμαντοπούλου είναι η πρώτη από τα προβεβλημένα στελεχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταθέτει την αποψή της, για μια εναλλακτική αντιμετώπιση των βασικότερων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

    Η χώρα χρειάζεται έναν νέο εθνικό στόχο, ανάλογο εκείνου της ΟΝΕ ή των Ολυμπιακών αγώνων, αναφέρει η κ.Διαμαντοπούλου και προσθέτει ότι η διαμόρφωση ενός τέτοιου στόχου προυποθέτει ιδεολογική καθαρότητα που βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της ελευθερίας του ατόμου, την αντιμετώπιση κάθε είδους αποκλεισμού και στο δικαίωμα των ίσων ευκαιριών.

    Αυτό ονομάζω δημιουργία της Εξυπνης Ελλάδας,-υπογραμμίζει η πρώην κοινωτική επίτροπος- όπου η προώθηση και επίτευξή του απαιτεί πολιτική βούληση για συγκεκριμένα μέτρα και επιλογές.

    [04] Οι ΗΠΑ ζητούν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν σήμερα ότι έλαβαν το επίσημο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την παροχή επείγουσας βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Κατρίνα.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ΗΠΑ ζήτησαν είδη πρώτης ανάγκης, κουβέρτες, υδροφόρες και 500.000 έτοιμα γεύματα. Ο επίτροπος Σταύρος Δήμας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες των ΗΠΑ για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Νέα Ορλεάνη.

    Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν τρόφιμα.

    Στο μεταξύ, οι περίπου 42.000 πληγέντες της Νέας Ορλεάνης που είχαν βρει καταφύγιο στο Superdome και το Συνεδριακό Κέντρο της πόλης έχουν μεταφερθεί στη Λουϊζιάνα, το Τέξας την Αλαμπάμα και το Άρκανσο, μετά από 8ωρη επιχείρηση των σωστικών συνεργείων.

    Η Αλβανία προσφέρει 300.000 δολάρια

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι η Αλβανία θα προσφέρει το ποσό των 300.000 δολαρίων ως βοήθεια προς τις περιοχές που καταστράφηκαν από τον τυφώνα.

    [05] Αλογοσκούφης:Λιγότερο αβέβαιο το 2006

    "Το 2006 θα έχει λιγότερες αβεβαιότητες απ' ότι το 2005. Θα είναι συνέχεια της χρονιάς που διανύουμε και σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει. Πρόκειται για αλλαγές που θα αφορούν τον δημόσιο τομέα, εκεί όπου υπάρχουν τα περισσότερα "κακώς κείμενα", επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής".

    Η πολιτική μας δίνει προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν ανάγκη, τονίζει ο κ.Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι σε δύσκολες χρονιές όπως είναι το 2005 και το 2006, έγιναν και θα γίνουν κινήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην αύξηση του αφορολόγητου, στις διπλάσιες αυξήσεις από τον πληθωρισμό του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων, την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ κ.ά

    Ο κ.Αλογοσκούφης προαναγγέλλει αλλαγές στον δημόσιο τομέα και ειδικά στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες και στο καθεστώς των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι οι ΔΕΚΟ που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να "παίξουν" το παιχνίδι με τους ίδιους όρους.

    [06] Καθώς η Νέα Ορλεάνη ερημώνει οι ΗΠΑ ζητούν βοήθεια από ΕΕ και ΝΑΤΟ

    Η Νέα Ορλεάνη μετατρέπεται κυριολεκτικά σε "πόλη-φάντασμα" καθώς φορτηγά-ψυγεία εισέρχονται στην πόλη για να απομακρύνουν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, πτώματα.

    Λεχώνες αναζητούν τα νεογέννητά τους τα οποία αποχωρίστηκαν από τις μητέρες τους όταν εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία και μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Ενήλικες αναζητούν τους ηλικιωμένους γονείς τους.

    Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, δήλωσε ότι συνεχίζεται η απομάκρυνση κατοίκων της πλημμυρισμένης πόλης και ότι ορισμένες οικογένειες αρνούνται να φύγουν.

    Ωστόσο, η κύρια αποστολή εντοπισμού και διάσωσης από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας πλησιάζει στο τέλος της. Σχεδόν ένα εκατομμύριο επιζώντες αντιμετωπίζουν τώρα την αποκαρδιωτική προοπτική να πρέπει να χαράξουν το μέλλον από κρεβάτια εκστρατείας στο Άστροντομ του Χιούστον, στις εκκλησίες και τα σχολεία του Μπατόν Ρουζ, στους ξενώνες του Στρατού της Σωτηρίας και του Ερυθρού Σταυρού σε εννέα πολιτείες, στα δωμάτια ξενοδοχείων με κλιματισμό και σε ιδιωτικές κατοικίες σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

    Μόνο το Τέξας έχει δεχθεί 200.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Οι χώροι στάθμευσης εμπορικών κέντρων έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς προσφύγων. Κάποιοι πρόσφυγες δεν έχουν πια χρήματα για να στεγαστούν σε ξενοδοχεία.

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δημιούργησε μια ιστοσελίδα όπου ο καθένας μπορεί να ενημερώσει ότι είναι ασφαλής ή να καταγράψει τα ονόματα αυτών που αναζητεί.

    Η περιοχή έχει μπροστά της μήνες αβεβαιότητας καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία της. Θα χρειαστούν έξι έως εννέα μήνες προτού η περιοχή μπορέσει να κατοικηθεί ξανά, δηλώνουν οι αξιωματούχοι και θα περάσουν πολλά χρόνια πριν επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Βοήθεια από όλο τον κόσμο

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι έλαβαν το επίσημο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την παροχή επείγουσας βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Κατρίνα.

    Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ΗΠΑ ζήτησαν είδη πρώτης ανάγκης, κουβέρτες, υδροφόρες και 500.000 έτοιμα γεύματα. Ο επίτροπος Σταύρος Δήμας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες των ΗΠΑ για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Νέα Ορλεάνη.

    Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν τρόφιμα.

    Στο Καστελγκαντόλφο, θερινή κατοικία του Πάπα, ο Ρωμαικαθολικός Ποντίφηκας Βενέδικτος ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την κεντρική φιλανθρωπική οργάνωση του Βατικανού Cor Unum (Μία Καρδιά) να συντονίσει την αποστολή βοήθειας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προς τα θύματα του κυκλώνα Κατρίνα.

    Στην Καμπούλ, η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφέρει 100.000 δολάρια στους πληγέντες. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του Αφγανιστάν χρηματοδοτείται σχεδόν εξολοκλήρου από τη διεθνή βοήθεια και ιδιάτερα την αμερικανική.

    Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του προσφέρεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες από τον κυκλώνα.

    Στην Αλβανία, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η Αλβανία θα προσφέρει το ποσό των 300.000 δολαρίων ως βοήθεια προς τις περιοχές που καταστράφηκαν.

    Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα αποσταλούν με αεροπλάνο στις ΗΠΑ νωρίς το πρωί της Δευτέρας 500.000 διατροφικές μερίδες, η κάθε μία από τις οποίες εξασφαλίζει τη διατροφή ενός ατόμου για 24 ώρες.

    Ο γερμανικός στρατός απέστειλε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 25 τόνους τροφίμων στα θύματα του κυκλώνα.

    Το Κουβέιτ προσφέρει 500 εκατομμύρια δολάρια με τη μορφή "προϊόντων πετρελαίου, τα οποία χρειάζονται οι πληγείσες πολιτείες, και ανθρωπιστικής βοήθειας", δήλωσε στο πρακτορείο Kuna ο υπουργός Ενέργειας, σεΐχης Άχμεντ Φαχντ Αλ-Άχμεντ Αλ-Σαμπάχ.

    Ο Καναδάς σχεδιάζει να στείλει την επόμενη εβδομάδα τέσσερα πλοία με προμήθειες έκτακτης ανάγκης και ειδικούς στις φυσικές καταστροφές προκειμένου να συνδράμει την επιχείρηση διάσωσης. Υποσχέθηκε επίσης να στείλει άλλα 91.000 βαρέλια ακατέργαστου αργού την ημέρα για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε καύσιμα. Από την πλευρά τους οι αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν από τη γειτονική τους χώρα να στείλει κρεβάτια και ένα εύρος ιατρικών προμηθειών, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Μία συντονιστική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις με τους υπευθύνους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο ο ΟΗΕ θα παράσχει συμπληρωματική βοήθεια στις προσπάθειες έκτακτης ανάγκης που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Η ομάδα αυτή θα έχει τη βάση της στο επιχειρησιακό κέντρο των υπηρεσιών αρωγής που εγκατέστησε η USAID στην Ουάσινγκτον, όπου συντονίζονται οι προσφορές διεθνούς βοήθειας. Πολλοί οργανισμοί του ΟΗΕ, όπως το Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι έτοιμοι να διαθέσουν προσωπικό και εφόδια έκτακτης ανάγκης ανάλογα με τις ανάγκες.

    [07] Γ. Παπανδρέου: Ηττοπαθής η ΝΔ ενόψει δημοτικών εκλογών

    Hττοπάθεια ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, δείχνει η κυβέρνηση θέτοντας θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε κομματικά στελέχη και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. αναζητεί τρόπους να αποφύγει τη λαϊκή αποδοκιμασία που επέρχεται.

    Χαρακτήρισε επίσης "τερτίπια" τις συζητήσεις που γίνονται για τα ποσοστά εκλογής δημάρχων και τόνισε ότι "ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι εκλογικό νόμο θέλουν να ετοιμάσουν".

    Αναφορικά με τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου είπε:"Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τοπικές ηγεσίες που να μπορούν να σηκώσουν το βάρος των μεγάλων μεταρρυθμίσεων όταν γίνουμε κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, διότι μια από τις βασικές μας μεγάλες τομές θα είναι στην δημόσια διοίκηση και ένα από τα μεγάλα μέτρα θα είναι μια άλλη διοικητική δομή μεταφοράς σημαντικών εξουσιών που θα λογοδοτούν στον πολίτη -δεν θα φτιάξουμε τοπικά 'φέουδα' - γι' αυτό αποκεντρώνουμε". Με τον τρόπο αυτό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έδωσε την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν τα τοπικά, νομαρχιακά και περιφερειακά όργανα του Κινήματος, καθώς οι προεδρικές κατευθύνσεις δόθηκαν στους γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς των περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών, καθώς και των δημοτικών οργανώσεων του Κινήματος.

    Αναφερόμενος στις συνεργασίες ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εμείς θέλουμε τους καλύτερους μέσα από μια προγραμματική αντίληψη το που πάει αυτή η κοινωνία" και πρόσθεσε ότι "η ΝΔ κινείται με πανικό γύρω από τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και θέλει με κάθε τρόπο να μειώσει την εικόνα δυσαρέσκειας που έχει ο ελληνικός λαός απέναντί της".

    Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση πρόθεση "κομματικοποίησης" των εκλογών και πρόσθεσε ότι "εμείς δεν πάμε για να κομματικοποιήσουμε αυτές τις εκλογές, πάμε για να τις πολιτικοποιήσουμε με την έννοια ότι πάμε να κάνουμε την μεγάλη τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το μέλλον της χώρας".

    Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σε σχέση με τις εκλογές της αυτοδιοίκησης θα υπάρξει ειδική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, πολύ σύντομα, ώστε να ακουστούν και οι σκέψεις των περιφερειακών στελεχών για τις τελικές διαδικασίες που μπορεί να ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή.

    Εκλήλωση για τα 31 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

    Ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σάββατο το βράδυ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 31 ετών από την ίδρυση του Κινήματος.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου έκανε συχνές αναφορές στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, έκανε άνοιγμα διαλόγου προς τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ επεφύλασσε και μια έκπληξη προς την κομματική νεολαία, ανακοινώνοντας την απόφασή του να διαλύσει το οργανωτικό της σχήμα και να ξεκινήσει προσπάθεια συγκρότησης από μηδενική βάση.

    Στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του τάε κβο ντο, στο Φάληρο, παραβρέθηκαν έξι έως εφτά χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι από εκείνους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, τα ονόματα των οποίων εκφωνήθηκαν από τα μεγάφωνα του Σταδίου.

    Πριν την ομιλία του κ. Παπανδρέου, προβλήθηκε βίντεο με την ιστορική διαδρομή της «Δημοκρατικής Παράταξης», ξεκινώντας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Προβλήθηκαν επίσης εικόνες από τον πόλεμο κατά της Ιταλίας και της Γερμανίας, την Εθνική Αντίσταση, την απελευθέρωση, από τους αγώνες του «114», τον ανένδοτο αγώνα και την ανάδειξη του Γεωργίου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, τη χούντα και την μεταπολίτευση. Το στάδιο σείστηκε όταν στην οθόνη προβλήθηκε η εικόνα του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς παρουσίαζε την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ θερμής υποδοχής έτυχε και η εικόνα που προέβαλε τον κ. Σημίτη ως πρωθυπουργό. Το βίντεο ολοκληρώθηκε με την προβολή της διαδικασίας ανάδειξης του Γιώργου Παπανδρέου στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δραστηριότητες που ανέπτυξε από την εκλογή του μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι, με την πολιτική της, η Ελλάδα σήμερα δοκιμάζεται και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά «έταξε λαγούς με πετραχήλια», χωρίς να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

    Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουν καθηλώσει τη χώρα και σπαταλούν άσκοπα τον υλικό και ηθικό πλούτο της Ελλάδας. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι όχι μόνο συνεργάζονται με τα συμφέροντα αλλά συναλλάσσονται με αυτά.

    Η κυβέρνηση πρόσθεσε επιδεικνύει έναν αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό σε συνδυασμό με έναν πελατειακό κρατισμό, ενώ εφαρμόζει πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά την αναξιοκρατία, τη φαυλότητα και τον κομματισμό, με θύμα τον πολίτη.

    Ανέφερε, επίσης, ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση αδειάζει τις τσέπες του εργαζόμενου μέσα από μια γιγαντιαία ανακατανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρότερων.

    Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι υπονομεύει της λαϊκές κατακτήσεις και καθυποτάσσει τη δικαιοσύνη, αναφέροντας ως παράδειγμα δικαστικού, όπως είπε, πραξικοπήματος την ανάδειξη ως βουλευτή του Αχιλλέα Καραμανλή, ενώ έκανε λόγο για απαράδεκτες παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στην ανάδειξη της ηγεσίας της δικαιοσύνης, αλλά και σε άλλες υποθέσεις. Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης, δεν έχει κανένα άλλο σχέδιο εκτός του σχεδίου της εξουσίας για την εξουσία και έτσι -όπως είπε- επαναφέρει το ρουσφέτι και τη συναλλαγή, ενώ εγκλωβίζει την Ελλάδα σε κλειστούς ορίζοντες.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε με έμφαση ότι σε αυτή τη χώρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι τέλειωσε το παραμύθι πως για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ, πρόσθεσε, ακολουθεί έναν κατήφορο, στον οποίο, όμως, δεν πρόκειται να παρασύρει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα που αφορούν στις εξελίξεις παγκοσμίως, οι οποίες επηρεάζουν και την Ελλάδα. Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, τόνισε, το ΠΑΣΟΚ συμμαχεί με τις δυνάμεις που βάζουν τον άνθρωπο πάνω από την αγορά. Και άσκησε κριτική στις ΗΠΑ, οι οποίες μιλούν -όπως είπε- για εξαγωγή δημοκρατίας, και τις κάλεσε να ξεκινήσουν τον εκδημοκρατισμό μειώνοντας την δική τους επιρροή στους διεθνείς οργανισμούς.

    Αναφέρθηκε επίσης στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένας βαθύτερος εκδημοκρατισμός, καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη συμμαχεί με τις δυνάμεις που ζητούν ένα ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει τους ακροδεξιούς της Ευρώπης να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως σύμβολο με τις εκδηλώσεις της Μεσσηνίας, ενώ η Ελλάδα, όπως τόνισε, είναι σύμβολο της δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στη στάση που τηρεί η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής οδηγούν τη χώρα σε απομόνωση και εξάρτηση. Ειδικότερα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ΝΔ κινείται σε ένα εκκρεμές μεταξύ της έντασης και της υποχώρησης. Και κατηγόρησε τα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν πως αν η Ελλάδα δεν πει το «ναι» στην Τουρκία θα έχουμε ένταση, και ότι -όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου- η κυβέρνηση με την πολιτική της θα βρίσκεται καθημερινά απέναντι σ' αυτό το δίλημμα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε θέματα διαφάνειας, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της συναλλαγής και της διαφθοράς και σηκώνει τη σημαία της μάχης για την αυτοκάθαρση, τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του, και αυτό -όπως είπε- αποτελεί κεντρική επιλογή. Θα συγκρουστούμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, με τις λογικές της πολιτικής αλλοτρίωσης, τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την αντικατάσταση της πολιτικής από τη διοίκηση.

    Επανήλθε στις θέσεις του εναντίον του κρατισμού, διευκρινίζοντας ότι εννοεί τον κρατισμό της πελατειακής νοοτροπίας και το κράτος των δικαστών, των δεσποτάδων, των γραφειοκρατών και των πολιτικάντηδων.

    Αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ αποτελούν το πρώτο μεγάλο βήμα τομής, μετασχηματισμού και μεταρρύθμισης του κράτους. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, θα στηρίξει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, με βασικό κριτήριο την δυνατότητά τους να μπορέσουν να σηκώσουν στις πλάτες τους τη μεταρρύθμιση, που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ όταν επανέλθει στην κυβέρνηση.

    Σχετικά με ορισμένα εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ και τη λειτουργία του, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε ότι θα οργανωθούν ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Αναφορικά με το ζήτημα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διάλυση του οργανωτικού της σχήματος και την έναρξη προσπάθειας δημιουργίας νέου σχήματος από μηδενική βάση, με στόχο να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας. Ο κ. Παπανδρέου, εξηγώντας την απόφασή του αυτή, τόνισε ότι, όπως ομολόγησε η ηγεσία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, η νεολαία του Κινήματος έχει πέσει το τελευταίο διάστημα θύμα φατριών, συσχετισμών, ομάδων και πελατειακών σχέσεων, χωρίς αξίες και αρχές. Την ανασυγκρότηση της νεολαίας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, θα αναλάβει ειδική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο.

    Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αριστεράς, τα κάλεσε σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο προκειμένου να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η πρόσκληση δεν αφορά τη σύμπηξη μετώπου για να ρίξουν τη ΝΔ, η οποία -όπως τόνισε- δεν θα είναι στην κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, μετά τις επόμενες εκλογές.

    [08] Απάντηση ΣΥΝ σε προτάσεις Παπανδρέου και Μεϊμαράκη

    «Η πολιτική και οι θέσεις του ΣΥΝ για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου ήταν και είναι διαφορετικές από την πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Ν.Χουντής, αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για διάλογο και συνεργασία με τις δυνάμεις της αριστεράς και πρόσθεσε: «Η σημερινή συναίνεση του ΠΑΣΟΚ με τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και η προβαλλόμενη διάθεσή του για διάλογο και συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς δεν συμβιβάζονται και υπηρετούν κυρίως επικοινωνιακές σκοπιμότητες".

    Εξάλλου, σχετικά με την συνέντευξη του κ. Μεϊμαράκη αναφορικά με τις συνεργασίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπογράμμισε ότι «ο κ. Μεϊμαράκης επί τη ουσίας προτείνει αυτό που ήδη έχει απορρίψει ο ΣΥΝ. Όπως γνωρίζετε, με απόφαση της ΚΠΕ, έχουμε αποκλείσει κεντρικές συμφωνίες και συνεργασίες με τις δυνάμεις του δικομματισμού στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης του Οκτωβρίου του 2006».

    Τέλος, όσον αφορά τη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη για την άρση της μονιμότητας των νέων στις ΔΕΚΟ, σχολίασε: «Η απαράδεκτη συμφωνία της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στον ΟΤΕ άνοιξε, όπως είχαμε καταγγείλει, τον δρόμο για να γενικευθεί η επίθεση απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων. Με τη σχεδιαζόμενη άρση της μονιμότητας των εργαζομένων που θα προσληφθούν στις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει τους νέους ως εργασιακά πειραματόζωα για την περαιτέρω υπονόμευση και την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον Δημόσιο Τομέα».

    [09] Νέα πυρκαγιά στο Παρίσι

    Δεκατέσσερις άνθρωποι -ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά- έχασαν τη ζωή τους και δεκαπέντε τραυματίστηκαν σοβαρά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στα νότια προάστια του Παρισιού.

    Η νέα τραγωδία αυξάνει σε 34 τον αριθμό των νεκρών, στην πλειοψηφία τους αφρικανών, στην γαλλική πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες από πυρκαγιές.

    Εκπρόσωπος της νομαρχίας του Βαλ ντε Μαρν, νοτιοανατολικά του Παρισιού, χαρακτήρισε "αρκετά ισχυρές" τις ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι νεαρά άτομα έβαλαν φωτιά σε γραμματοκιβώτια στην είσοδο της πολυκατοικίας. Η αστυνομία έκανε προσαγωγές τεσσάρων υπόπτων, οι οποίοι ωστόσο αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζήτησε ν' αναληφθεί δράση και να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπούν πιθανές νέες καταστροφές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2005 - 15:06:39 UTC