Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Παπανδρέου με παραγωγικούς φορείς
  • [02] Καραμανλής: Στόχος η αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων
  • [03] UNICEF: 400.000 παιδιά έχουν μείνει άστεγα από το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα

  • [01] Επαφές Παπανδρέου με παραγωγικούς φορείς

    Διαδοχικές συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης . Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης .

    «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια τα οποία ήταν υπό την ευθύνη της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και, δυστυχώς, ξεκάθαρα είπα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια απογοήτευσε τους μικρομεσαίους», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Β. Ελλάδος, Σταύρος Ζαχαρέλης, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «δεν θα θέλαμε βεβαίως να μας απογοητεύσει η ΝΔ, ούτε και ο ίδιος σαν αντιπολίτευση, στεκόμενος δίπλα στα προβλήματα των μικρομεσαίων ως έχει χρέος».

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ζαχαρέλης στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κ. Παπανδρέου, περιλαμβάνονται μια φορολογική ελάφρυνση για τις πολύ μικρές, μικρές και οικογενειακής μορφής επιχειρήσεις, με κάθε πρόσφορο τρόπο, και φορολογικά και μέσα από τους αναπτυξιακούς νόμους.

    Ο κ. Ζαχαρέλης εκτίμησε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει ώστε να πειστεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προτάσεις των μικρομεσαίων.

    Ο κ. Ζαχαρέλης επανέλαβε ότι «εκείνο που έχει σημασία για μας είναι η με κάθε τρόπο στήριξη των πολύ-πολύ μικρών επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι «σε αυτήν την φάση δεν θα διαψευσθούν οι προσδοκίες μας διότι σε διαφορετική περίπτωση η ανεργία των εργοδοτών θα είναι σε μεγάλα επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην εθνική οικονομία ιδιαίτερα με την διόγκωση της ανεργίας».

    Τέλος ο κ. Ζαχαρέλης θεώρησε ως πολύ θετική την πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου στους μικρομεσαίους, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν «ο κ. Παπανδρέου συμμερίστηκε τις επικρίσεις των μικρομεσαίων στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», είπε «καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο, για μας διέγνωσε ότι έπρεπε να γίνουν κινήσεις και πράξεις οι οποίες δεν έγιναν»

    Συνάντηση Παπανδρέου-ΣΒΒΕ

    «Δώσαμε κάποιες πληροφορίες στον κ. Παπανδρέου από το πως αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Β. Ελλάδα και επίσης του αναφέραμε αυτά που θεωρούμε σημαντικά για μας, για να συμβούν το επόμενο διάστημα για να δώσουν μια αναπτυξιακή διάσταση σε αυτό που κάνουμε στην Βόρειο Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδος, Γιώργος Μυλωνάς, μετά την συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου.

    «Τονίσαμε τη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης σαν μόνη διέξοδο προς τα μπρός και επίσης του αναφέραμε τέσσερα σημαντικά θέματα που η γρήγορη υλοποίησή τους θα βοηθήσει την επιχειρηματική κοινότητα της Β. Ελλάδος νβ αναπτυχθεί περισσότερο και να λύσει κάποια δικά της προβλήματα», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

    Οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδος ανέφεραν στον κ. Παπανδρέου το πως βλέπουν την περιφέρεια της Β. Ελλάδος μέσα στο Δ` ΚΠΣ, καθώς και στο θέμα της αναδιανομής των πόρων του Γ ΚΠΣ, που πρέπει να έχουν σημαντική περιφερειακή διάσταση, για την «ζώνη καινοτομίας» της Θεσσαλονίκης ως σημείο αναφοράς των επιχειρήσεων της Β. Ελλάδος, για την ανάγκη διευκόλυνσης των βορειοελλαδίτικων επιχειρήσεων ώστε να μην μετακινούνται ολικώς ή μερικώς με την δημιουργία κάποιων ζωνών με ειδικό καθεστώς στις παραμεθόριες περιοχές καθώς και για την αναγκαιότητα ύπαρξης στην Θεσσαλονίκη αναβαθμισμένης πολιτικής παρουσίας που να έχει σχέση με την στρατηγική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την συνεχή ενασχόληση με θέματα ανάπτυξης στα Βαλκάνια και τις παρευξείνειες περιοχές στις οποίες οι βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις έχουν καλύτερη πρόσβαση.

    Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «ο πρόεδρος μας υποστηρίζει στα βασικά μας θέματα και θα είναι μαζί μας και στην βζώνη καινοτομίαςβ, όσο και στο θέμα του κέντρου στρατηγικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια που θέλουμε να δημιουργηθεί στην Θεσσαλονίκη».

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος

    «Ενημερώσαμε τον κ. πρόεδρο πάνω στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών και αυτό που θέσαμε στον κ. Παπανδρέου είναι ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένας συντονισμός όλων των δημοσίων φορέων που εμπλέκονται στην εξαγωγική προσπάθεια, ώστε αυτά να συγκληθούν κάτω από ένα άτομο, έναν υφυπουργό με λίγα λόγια», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Ευγένιος Πλαλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πλαλής οι εξαγωγείς ενημέρωσαν τον κ. Παπανδρέου και για τα αντικίνητρα που υπάρχουν στις εξαγωγές, ενώ συζήτησαν και για το εθνικό συμβούλιο εξαγωγών, προσθέτοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει τα θέματα, μας παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή, ενώ σε πολλά ζητήματα μας έδωσε αρκετές συμβουλές και λύσεις».

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με ΕΚΘ

    «Η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά, έγινε μια ενημέρωση από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα της πόλης μας και για τα γενικά προβλήματα, τον ενημερώσαμε και για το τί θέλουμε να γίνει στην Θεσσαλονίκη πέρα από τις διεκδικήσεις που έχουμε σαν πρώτο στόχο και στο συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νϊκος Γιάννόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά από διάλογο ουσίας που διεξήχθη είπε ότι «θα είναι δίπλα στα προβλήματά μας και ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ ΕΚΘ και προέδρου, ώστε να έχει μια καλύτερη επαφή, αλλά και μια καλύτερη γνώμη για τα προβλήματα και πως θα λυθούν».

    «Αλχημεία» χαρακτήρισε ο κ. Γιαννόπουλος τα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιακουμάτος για μείωση της ανεργίας στην Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «στην Θεσσαλονίκη η ανεργία μεγαλώνει και δεν είναι κάν στάσιμη, διότι δεν μπορεί να παίρνεις και να βάζεις ποσοστά μόνο από τους εγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, αλλά από το σύνολο του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, όπως κάνει η Στατιστική Υπηρεσία».

    «Η επίσημη ανεργία στην Θεσσαλονίκη είναι 12%, η ανεπίσημη πάνω από 17%», είπε ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι προσκόμισαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στοιχεία για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν το τελευταίο πεντάμηνο, όπως το «Ουράνιο Τόξο» με 240 άτομα, η «Ηλτεξ» του Ηλιάδη με άλλα 250, η «Προτέξ» με 130, ο «Καματάκης» με 500, η «Θεμελιοδομή» που μείωσε κατά 50% τους εργαζόμενους, ο «Παρατηρητής» που έκλεισε, καθώς και άλλες μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν.

    [02] Καραμανλής: Στόχος η αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων

    Το διεκδικητικό πλαίσιο του εργατικού κινήματος έθεσαν στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σήμερα τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, τους είπε να μην βλέπουν "φαντάσματα πίσω από τις πόρτες", καθώς όλοι έχουν τους ίδιους στόχους, με διαφορετικές ίσως προσεγγίσεις και η κυβέρνηση με την πολιτική της αποσκοπεί στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς επίσης στην αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Ο κ.Καραμανλής είπε, ακόμη, ότι ο επόμενος χρόνος είναι κρίσιμος γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει δομική δημοσιονομική ισορροπία και πιστεύει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

    Ο υπουργός Απασχόλησης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ότι όσα μέτρα παίρνει, ακόμη και αν έχουν κόστος, αποσκοπούν στην ανάπτυξη, στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση θα αποδώσουν και πρόσθεσε ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση της ανεργίας στο πρώτο 18μηνο της διακυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση νομίζει πως οι επιλογές της θα φέρουν αποτελέσματα, ωστόσο μέχρι τώρα γίνεται αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ακόμη ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταργηθεί ο εργασιακός νόμος 3385, καθώς επίσης να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα αιτήματα της ΓΣΕΕ, ενώ για το επίδομα θέρμανσης παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη. Είπε επίσης ότι η ΓΣΕΕ δίνει "ραντεβού" στη Θεσσαλονίκη όπου θα κάνει κινητοποιήσεις και πρόσθεσε ότι δεν φοβάται τα επεισόδια, εάν γίνουν όμως, δεν θα είναι στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, θα είναι αλλού και την ευθύνη έχει η αστυνομία.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης είπε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ είναι δεδομένο, στα περισσότερα σημεία υπάρχουν κοινές απόψεις όλων των παρατάξεων, ο καθένας όμως έχει τη δική του ιδεολογική προσέγγιση. Πρόσθεσε ότι η ΔΑΚΕ θα είναι παρούσα στην Θεσσαλονίκη και τόνισε τη διεκδίκηση της αύξησης του επιδόματος ανεργίας για το οποίο ο πρωθυπουργός, όπως είπε, είναι θετικός. Τέλος, ανέφερε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ έχει ένα τμήμα διεκδικητικό και ένα τμήμα καταγγελτικό και οι καταγγελίες αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Μαυρίκος (από το ΠΑΜΕ) ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός "προσκυνά τα ίδια εικονίσματα με τον κ. Σημίτη". Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη, πρόσθεσε και καμία προσδοκία. Το ΠΑΜΕ θα δώσει το δικό του παρόν στη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Αλέκος Καλύβης (από τη συνδικαλιστική παράταξη του Συνασπισμού) ανέφερε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ παραμένει και η απάντηση των εργαζομένων θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη.

    Επιστολή ΓΣΕΕ

    Τα αιτήματα των εργαζομένων, με τη μορφή μακροσκελούς επιστολής, παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η ΓΣΕΕ εστιάζει ιδιαίτερα την κριτική της στα ζητήματα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων και της ακρίβειας, διεκδικώντας τη χορήγηση ενισχυμένου επιδόματος θέρμανσης για φέτος.

    "Εάν πέρυσι με 42 δολάρια το βαρέλι το επίδομα ήταν αναγκαίο, φέτος που ήδη υπερβαίνει τα 70 δολάρια, το επίδομα καθίσταται επιτακτικό", τονίζεται στην επιστολή. Επίσης, μεταξύ άλλων, η Συνομοσπονδία ζητά ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων ώστε να συγκλίνουν με τα αντίστοιχα στην ΕΕ, κατώτατη σύνταξη ίση με 20 ημερομίσθια, επίδομα ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του, δικαιότερο φορολογικό σύστημα, μείωση συντελεστών ΦΠΑ, αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, αντιστροφή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων, χτύπημα της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΙΚΑ, όχι διακρίσεις μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων κ.α.

    Επίσης η ΓΣΕΕ δηλώνει αντίθετη στην εκχώρηση λειτουργιών του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες, ζητά επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ανάπτυξη των ΔΕΚΟ χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση του νόμου 3385/2005 και όσων "αποδιαρθρώνουν" τις εργασιακές σχέσεις (ιδιώς όσον αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες), καθώς και μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες.

    Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι "οι εργαζόμενοι περνούν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο", ασκείται κριτική ότι "ο κοινωνικός διάλογος γίνεται ως επί το πλείστον προσχηματικά και με επικοινωνιακά τεχνάσματα" και επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικές πολιτικές δεν έχουν την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση γιατί δεν αποτελούν σύνθεση των αντιτιθέμενων συμφερόντων των κοινωνικών ομάδων. Η ΓΣΕΕ διαμαρτύρεται για "μονοσήμαντη ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων", τη στιγμή που "τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων περιορίζονται συστηματικά με πρόσχημα τη διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων".

    Η ΓΣΕΕ δηλώνει αντίθετη στην "απορρύθμιση και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων" και ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις πρόσφατες ρυθμίσεις, ενώ παράλληληα κατηγορεί την εργοδοτική πλευρά ότι επιδιώκει μια "εργασιακή ζούγκλα". Ακόμα επισημαίνει ότι στην περίοδο 2003-2004 υπήρξε αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 5%, ενώ των εισοδημάτων μόνο κατά 0,4%, με συνέπεια να μην έχει υπάρξει δίκαιη κοινωνική κατανομή των κερδών. Ακόμα τονίζει ότι η συμφωνία διοίκησης-εργαζομένων στον ΟΤΕ αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για τις άλλες ΔΕΚΟ. Τέλος, η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το πρόβλημα της ακρίβειας έχει γιγαντωθεί επί της διακυβέρνησής της.

    ΣΕΒ: Περίοδο τομών και μεταρρυθμίσεων διανύει τώρα η χώρα

    "Περίοδο τομών και μεταρρυθμίσεων" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος το διάστημα που διανύει τώρα η χώρα. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε πως αυτή η περίοδος των τομών και των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον και από την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των μέτρων θα κριθεί το μέλλον της χώρας μας.

    "Ευθύνη για αυτό", υπογράμμισε ο κ.Κυριακόπουλος, "έχουν όλοι. Οχι μόνο όσοι κυβερνούν τη χώρα, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης". Από την πλευρά τους οι βιομήχανοι, τόνισε ο κ.Κυριακόπουλος, ότι έχουν απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης τους και θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια που είναι για το καλό του τόπου.

    [03] UNICEF: 400.000 παιδιά έχουν μείνει άστεγα από το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα

    Τριακόσιες χιλιάδες ως 400.000 παιδιά έχουν μείνει άστεγα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε εκπρόσωπος της UNICEF καταγγέλλοντας το γεγονός ότι οι πιο φτωχοί ήταν τα πρώτα θύματα της καταστροφής. Χάος επικρατεί στην πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη, με λεηλασίες και πυροβολισμούς. Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι σήμερα ακούσθηκαν εκρήξεις και ξέσπασαν πυρκαγιές σ' ένα χημικό εργοστάσιο στη Νέα Ορλεάνη, αλλά οι καπνοί δεν είναι τοξικοί.

    Το Αστροντόμ, το μεγάλο στάδιο του Χιούστον που επρόκειτο να φιλοξενήσει 23.000 άστεγους από τον τυφώνα Κατρίνα οι οποίοι διέμεναν στο στάδιο Σούπερντομ της Νέας Ορλεάνης, έκλεισε τις πύλες του τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή και έστειλε, εν μέσω μεγάλης σύγχυσης, τους πρόσφυγες σε άλλα καταφύγια, αναφέρει σήμερα ο τοπικός τύπος.

    Περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες είχαν ήδη βρει καταφύγιο στο Αστροντόμ όταν ο επικεφαλής των πυροσβεστών έκρινε πως η είσοδος και άλλων ατόμων στο στάδιο θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλειά τους. Το στάδιο έκλεισε "για λόγους ασφαλείας" και για να έχουν περισσότερες ανέσεις όσοι βρίσκονταν ήδη μέσα σε αυτό, όπως εξήγησε ο Άντριου Μπάιαρ, εκπρόσωπος της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων.

    Όμως δεκάδες λεωφορεία συνέχισαν να καταφτάνουν στο Αστροντόμ, το ένα πίσω από το άλλο, γεμάτα με αποκαμωμένους πρόσφυγες που είχαν κάνει το μακρύ ταξίδι των επτά ωρών από τη Νέα Ορλεάνη. Επί ώρες, τα λεωφορεία με τους εξοργισμένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους έκαναν κύκλους γύρω από το στάδιο μέχρι να βρεθεί μια λύση και να κατευθυνθούν, άλλα προς το γειτονικό στάδιο Ρέλιαντ και άλλα σε κοντινές πόλεις του Τέξας.

    Οι αρχές του Αστροντόμ, από την πλευρά τους, ζήτησαν την αποστολή περισσότερων εφοδίων και ιατρικών ομάδων αφού πολλοί από τους πληγέντες πάσχουν από αφυδάτωση και άλλες ασθένειες. "Χρειαζόμαστε βοήθεια. Χρειαζόμαστε γιατρούς. Αντιμετωπίζουμε μια κρίση", δήλωσε ο Δρ. Στίβεν Γκλόρσκι αναφέροντας ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν εγκυμονούσες και άνθρωποι με καρδιοπάθειες. Είπε μάλιστα ότι είδε κάποιους ασθενείς που δεν θα έπρεπε, σε καμία περίπτωση, να έχουν μετακινηθεί από τα νοσοκομεία όπου βρίσκονταν.

    Μπους: Απαράδεκτα τα αποτελέσματα των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων

    Τα αποτελέσματα των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων μετά τον κυκλώνα Κατρίνα "είναι απαράδεκτα", δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πριν αναχωρήσει για περιοδεία στη Νέα Ορλεάνη και σε άλλες πληγείσες περιοχές στον Κόλπο του Μεξικού.

    Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται σκληρά "τα αποτελέσματα είναι απαράδεκτα", τόνισε σε δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους στο κήπο του Λευκού Οίκου πριν από την αναχώρησή του για Λουιζιάνα, Μισισίπι και Αλαμπάμπα για να εκτιμήσει τις ζημιές μίας από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Το κόστος των ζημιών θα υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια

    Το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Κατρίνα στις νότιες αμερικανικές Πολιτείες Λουιζιάνα και Μισισίπι θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία Risk Management Solutions, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση καταστροφών.

    Τουλάχιστον το ήμισυ του κόστους αυτού οφείλεται στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες οι οποίες έπληξαν τη Νέα Ορλεάνη, διευκρίνισε η εταιρεία.

    44 χώρες και οργανισμοί προσφέρουν βοήθεια στις ΗΠΑ για την ανακούφιση των πληγέντων από τον τυφώνα

    Σαράντα τέσσερις χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής βοήθεια -από φάρμακα και σκηνές μέχρι μετρητά- για την ανακούφιση των πληγέντων από τον καταστροφικό τυφώνα "Κατρίνα" που σάρωσε τη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα και το Μισισιπί.

    Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ των χωρών που πρόσφεραν βοήθεια περιλαμβάνονται και πολλά φτωχά κράτη, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα αλλά και η Σρι Λάνκα, η οποία ήδη έδωσε 25.000 δολάρια στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Βοήθεια έχουν προσφέρει επίσης η Ελλάδα, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Τζαμάικα, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βενεζουέλα, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Αμερικανών Κρατών.

    Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι μετά την εκτίμηση των αναγκών θα αποφασιστεί ποιες από τις προσφορές αυτές θα γίνουν δεκτές.

    Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να βοηθήσουν στο συντονισμό της όλης προσπάθειας ώστε να εφόδια να φτάσουν εγκαίρως στους πληγέντες.

    Πιο αναλυτικά:

    - Ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες-μέλη είναι έτοιμες να στείλουν πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες αν τους ζητηθεί. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει ακόμη αίτημα για βοήθεια.

    - Από τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ότι οι γαλλικές ομάδες διάσωσης που εδρεύουν στην Καραϊβική είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους Αμερικάνους με όποιο τρόπο μπορούν.

    - Η Γερμανία προσέφερε κινητές μονάδες για παραγωγή καθαρού νερού, φάρμακα και κινητές στρατιωτικές νοσοκομειακές μονάδες.

    - Οι ιταλικές αρχές είναι έτοιμες να στείλουν δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με αντλίες νερού, γεννήτριες, σκηνές και διασώστες αλλά περιμένουν το "πράσινο φως" από την Ουάσινγκτον.

    - Η Ρωσία προσφέρθηκε να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης, όμως ακόμη περιμένει απάντηση από τις ΗΠΑ. "Από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας προσφέραμε βοήθεια στην αμερικανική κυβέρνηση, με μεγάλα μεταφορικά αεροσκάφη στα οποία μπορούμε να φορτώσουμε ελικόπτερα και γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ.

    - Στην Ισπανία, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας είπε ότι η Μαδρίτη αναμένει επίσημο αίτημα από την Ουάσινγκτον για να στείλει βενζίνη στις ΗΠΑ.

    - Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι είναι σε αναμονή για να στείλει μηχανήματα καθαρισμού του νερού, φάρμακα και σκηνές, αν χρειαστεί. "Πρέπει να γνωρίζουμε αν χρειάζονται τέτοια πράγματα, όμως φαίνεται πως δεν είναι σαφές το τι χρειάζονται", ανέφερε ο εκπρόσωπός της, Ματς Όσκαρσον. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, τέσσερις Σουηδοί πολίτες αγνοούνται στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης.

    - Περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας θα στείλει το Σίδνεϊ (κυρίως στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Ντάουνερ. "Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η Αμερική είναι μια πλούσια χώρα, όμως να θυμάστε ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στηρίζονται στις δωρεές των πολιτών", πρόσθεσε.

    - Η Ιαπωνία θα δώσει 200.000 δολάρια στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό για τα θύματα του τυφώνα και άλλες 300.000 σε κουβέρτες, σκηνές και διάφορα εφόδια, αφού εξακριβωθούν οι υφιστάμενες ανάγκες, σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.

    - Οι ένοπλες δυνάμεις της Σιγκαπούρης έστειλαν τρία ελικόπτερα τύπου Σινούκ που θα μεταφέρουν προμήθειες και θα βοηθήσουν στις αποστολές διάσωσης των εγκλωβισμένων.

    - Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα πλοίο με προμήθειες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και θα το στείλει μόλις του ζητηθεί.

    - Τέλος, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προσέφερε φτηνά καύσιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και διασώστες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 September 2005 - 20:51:56 UTC