Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μαξίμου
  • [02] Αλογοσκούφης-Μείωση φορολογικών συντελεστών το 2007
  • [03] Επιθέσεις με ρουκέτες στα λιμάνια της Ακαμπα και του Εϊλάτ
  • [04] Βρέθηκε και το δεύτερο "μαύρο" κουτί
  • [05] Άρχισαν οι κατεδαφίσεις των πρώτων σπιτιών εβραίων εποίκων στη Γάζα
  • [06] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [07] Δεν βρέθηκε μονοξείδιο του άνθρακα στις σορούς
  • [08] Σιούφας:Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα
  • [09] Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου - Τάντιτς
  • [10] Συνάντηση Καραμανλή-Μεϊμαράκη

  • [01] Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μαξίμου

    Διαδοχικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη θα έχει σήμερα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ.Καραμανλής στις 11 το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σουφλιά. Στις 1 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και μιά ώρα αργότερα με τον πρόεδρο των ΕΛ.ΠΕ Τίτο Χριστοδούλου.

    Χθές στη σκιά του αεροπορικού δυστυχήματος πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, συνάντηση η οποία ήταν προγραμματισμένη ήδη από 10ημέρου, για να εξετασθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και να προσδιοριστούν οι μελλοντικές δράσεις των δύο χωρών στο θέμα που έχει ανακύψει από την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Οι στρατηγικές μας επιλογές είναι γνωστές και παραμένουν σταθερές, διότι πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας, αλλά και ότι ανταποκρίνονται στην επιθυμία των λαών μας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε στο πλαίσιο των θέσεών μας και συντονίσαμε τα επόμενα βήματα και τις ενέργειές μας. Οι θέσεις αυτές και οι ενέργειες θα εκδηλωθούν στον κατάλληλο χρόνο στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,δηλαδή στην συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων και στο προσεχές Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «έχουμε καθορίσει την τακτική και την στρατηγική μας» και διευκρίνισε ότι «παραμένει αναλλοίωτη η θέση ότι θα προσπαθήσουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχουμε το καλύτερο για την προώθηση λύσης του Κυπριακού και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται».

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξέφρασε εκ νέου τη θλίψη και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το τραγικό δυστύχημα και τονισε τη βούληση της κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων που το προκάλεσαν.

    «Οι έρευνες διεξάγονται ήδη με ταχείς ρυθμούς. Οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως υποχρέωση τόσο προς τα θύματα όσο και προς τις οικογένειές τους»,δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «αποφασίστηκαν πρόσθετες ενέργειες για την επίσπευση των ερευνών, σε ό,τι αφορά, κυρίως, στην ταυτοποίηση των θυμάτων αλλά και την διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του δυστυχήματος».

    Ευχαρίστησε δε για μία ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση για την συμπαράσταση και την άμεση ενεργοποίησή της στην υπόθεση του δυστυχήματος, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές οι οικείοι των θυμάτων.

    [02] Αλογοσκούφης-Μείωση φορολογικών συντελεστών το 2007

    Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα το 2007 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι θα αναμορφωθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων.

    Εξάλλου, αποτελεσματική αποδείχθηκε η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, το έργο της αναβάθμισης και της αναδιοργάνωσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είχε σημαντικά θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση του εντοπισμού αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και εικονικών-πλαστών τιμολογίων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν με ολοκληρωμένο τρόπο οι έλεγχοι από τους οποίους εντοπίσθηκαν αποκλίσεις σε 274.992 δηλώσεις φορολογουμένων. Όλες οι περιπτώσεις, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, προωθούνται στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προκειμένου να πιστοποιηθούν οι παραβάσεις και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Προτεραιότητα θα δοθεί σε 4.145 ζεύγη πελατών-προμηθευτών, με αποκλίσεις άνω των 100.000 ευρώ η καθεμία στις οποίες υπάρχει συνολικό ύψος διαφορών 5,3 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία για τα 4.145 ζεύγη πελατών-προμηθευτών προωθούνται άμεσα στο διαπεριφερειακό ελεγκτικό κέντρο Αθηνών. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι διασταυρώσεις αυτές αφορούν το 2004, αλλά ότι θα προχωρήσουν άμεσα νέες διασταυρώσεις για το 2005.

    Επίσης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι προωθήθηκαν συνολικά 471.299 δηλώσεις που είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή και οι οποίες αντιστοιχούν στο 51% των συνολικών δηλώσεων. Οι δηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν συνολικά 15.494.307 συγκεντρωτικές εγγραφές τιμολογίων. Από τις διασταυρώσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι:

    1. Περίπου 12.000 δηλώσεις περιείχαν 15.365 πλαστούς Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)

    2. Εντοπίσθηκαν αποκλίσεις σε 875.952 ζεύγη πελατών-προμηθευτών σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος συναλλαγών μεταξύ τους. Το συνολικό ύψος των αποκλίσεων που έχουν εντοπισθεί ανέρχεται στο ποσό των, περίπου, 7,1 δισ. ευρώ.

    3. Εντοπίσθηκαν αποκλίσεις στον δηλωθέντα αριθμό τιμολογίων που έχουν εκδοθεί σε 557.173 ζεύγη πελατών - προμηθευτών.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στην αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είπε μεταξύ άλλων ότι αξιοποιήθηκε ο υπολογιστικός εξοπλισμός του "Αθήνα 2004", ότι βελτιώνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται προς τους πολίτες και ότι μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) δίνεται σε όλους τους φορολογούμενους η δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες νέων τεχνολογιών και θεσμοθετείται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή καταρχήν για τις καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών.

    Επίσης είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί την αυτοματοποίηση της υποβολής φορολογικής δήλωσης για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και ότι εντάσσονται νέα έργα στο πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας".

    [03] Επιθέσεις με ρουκέτες στα λιμάνια της Ακαμπα και του Εϊλάτ

    Μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε κοντά σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο στο λιμάνι της Ακαμπα στην Ιορδανία χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς ή υλικές ζημίες, ανακοίνωσε ο πλοίαρχος Τζεφ Μπρέσλαου.

    "Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι μια ρουκέτα πέρασε πάνω από την πλώρη του πλοίου Ashland και σφηνώθηκε στη στέγη αποθήκης. Κανείς ναύτης ή πεζοναύτης δεν έχει τραυματισθεί", δήλωσε ο πλοίαρχος του πλοίου που ανήκει στον 5ο στόλο του αμερικανικού ναυτικού.

    Παράλληλα ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι η ρουκέτα που έπεσε στο λιμάνι του Εϊλάτ, δίπλα στην Ακαμπα, εκτοξεύθηκε από ιορδανικό έδαφος και ότι πρόκειται για συντονισμένη με εκείνη της Ακαμπα επίθεση.

    Η ρουκέτα που έπεσε δέκα μέτρα από τον φράκτη του αεροδρομίου του Εϊλάτ δεν προκάλεσε θύματα.

    Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης, ενώ το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

    [04] Βρέθηκε και το δεύτερο "μαύρο" κουτί

    Βρέθηκε σήμερα σε χαράδρα και το δεύτερο "μαύρο" κουτί του αεροσκάφους, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες οτι θα προσφέρει χρήσιμα στοιχεία.

    Την ίδια ώρα ο ιατροδικαστής Φίλιππας Κοτσάφτης βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Α.Παπαληγούρα,για να του γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα απο τις πρωτες τοξικολογικές εξετάσεις.

    Οι έρευνες πάντως, συνεχίζονται για τον εντοπισμό των σορών του κυβερνήτη και δύο επιβατών. Το πρωί, εστάλησαν απο την Κύπρο 133 δείγματα DNA των συγγενών μη αναγνωρίσιμων θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

    Στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η λήψη βιολογικού υλικού απο τις σορούς αυτές, προκειμένου να αρχίσει η ταυτοποίηση και αναγνώρισή τους.

    Η διαδικασία αυτή, εκτιμάται οτι θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες.

    [05] Άρχισαν οι κατεδαφίσεις των πρώτων σπιτιών εβραίων εποίκων στη Γάζα

    Το Ισραήλ άρχισε σήμερα τις κατεδαφίσεις των πρώτων σπιτιών εποίκων στον οικισμό Κέρεμ Ατζμόνα με εκσκαφείς που εκμισθώθηκαν από το υπουργείο Αμυνας.

    Στρατιώτες με πράσινες στολές και μπλε γιλέκα προχώρησαν παράλληλα στην εκκένωση ενός ακόμη οικισμού. Μέχρι το απόγευμα, μόλις πέντε ημέρες αφότου άρχισε η ιστορική αποχώρηση από την Γάζα, 17 από τους 21 οικιισμούς είχαν εκκενωθεί.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Σαρόν και ο υπουργός Αμυνας Μοφάζ είχαν προειδοποιήσει με σκληρά μέτρα όσους έρχονται σε αντιπαράθεση με τους στρατιώτες. Περίπου 160 αντιτιθέμενοι στις εκκενώσεις συνελήφθησαν στον οικισμό Κφαρ Νταρόμ και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε χώρους κράτησης αντί σε προσωρινά σπίτια η ξενοδοχεία και πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον δικαστή.

    Ο Σαούλ Μοφάζ απευθυνόμενος προς τις δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος στις εκκενώσεις οικισμών εξήρε το έργο τους και τόνισε οτι πρόκειται για "μία από τις πολυπλοκότερες αποστολές" στην ιστορία του Ισραήλ."Εμπιστεύομαι τόσο έσας όσο και τους διοικητές σας και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου", τόνισε ο υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

    [06] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό έγινε αναλυτική συζήτηση για τα δημόσια έργα,υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων προχωρεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

    Ηδη,όπως ανέφερε, έχει δημοπρατηθεί το 90% των δημοσίων έργων ύψους 5 δισ.ευρώ, το οποίο,όπως τόνισε, είναι διπλάσιο από τις προηγούμενες χρονιές.

    Σε ό,τι αφορά στην Εγνατία οδό, ο κ.Σουφλιάς ανέφερε ότι ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση και εκτελείται το 90% του προγράμματος ύψους 2 δισ.ευρώ και εκτίμησε ότι μέχρι το 2008 θα έχει τελειώσει το έργο.

    Ο Υπουργός αναφερόμενος ειδικά στα έργα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι χθες ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η εταιρία ΑΕΓΕΚ για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα γίνει στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολύπαθο έργο που συνεχώς αναβάλλεται επί 15 χρόνια και το περιμένουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης.

    Σημείωσε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν προσφυγές και ενστάσεις,αλλά μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες θα αρχίσει η κατασκευή του έργου μήκους 9 χιλιομέτρων με 13 σταθμούς.

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 5,5 χρόνια για την κατασκευή του έργου και σημείωσε πως θα υπάρξουν και επεκτάσεις.

    Σε ό,τι αφορά στο διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ο κ.Σουφλιάς είπε ότι υπάρχει οριστικός ανάδοχος και εκτίμησε ότι μετά από 15 ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα αρχίσει η κατασκευή του έργου.

    Για την υποθαλάσσια αρτηρία ανέφερε ότι υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, σημείωσε ότι εκκρεμούν ενστάσεις και προσφυγές και εκτίμησε ότι περί τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η εξέτασή τους οπότε και θα υπογραφεί η σύμβαση και θα κατατεθεί προς κύρωση στη βουλή.

    Σε ό,τι αφορά στο έργο Μαλιακός-Κλειδί,ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι υπάρχει ο προσωρινός ανάδοχος από τον Ιούλιο και εκτίμησε ότι το αργότερο μετά από δύο μήνες θα έχουν λήξει τα διαδικαστικά προβλήματα και θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης και η κατασκευή του έργου το οποίο θα γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης.

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Τίμο Χριστοδούλου και αντήλλαξαν απόψεις για την παγκόσμια κρίση στις τιμές του μαύρου χρυσού.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα από την παγκόσμια κρίση και την συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και σημείωσε ότι έγινε αναλυτική ενημέρωση του πρωθυπουργού για τη ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς στον τομέα αυτό.

    Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Σιούφας, με την πολιτική της προσπαθεί να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές επιπτώσεις και στην οικονομία και στους πολίτες.

    [07] Δεν βρέθηκε μονοξείδιο του άνθρακα στις σορούς

    Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η έρευνα σχετικά με την υπόθεση της μοιραίας πτώσης του κυπριακού Μπόινγκ στην πλαγιά του Γραμματικού την περασμένη Κυριακή,που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό των 121 επιβαινόντων.

    Συγκεκριμένα, από δείγμα τοξικολογικών εξετάσεων σε έξι άτομα διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εισπνεύσει μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ από την έρευνα που γίνεται στο πρώτο μαύρο κουτί διαπιστώθηκε ότι στις 9.15, δηλαδή 8 λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους από τη Λάρνακα, χτύπησε ο συναγερμός και έπεσαν όλες οι μάσκες οξυγόνου.Το γεγονός ενισχύει την εκδοχή για μερική αποσυμπίεση στην καμπίνας των επιβατών.

    Χθες το πρωί άνδρες του στρατού με ειδικά όργανα ανίχνευσης μετάλλου εντόπισαν το εσωτερικό του δεύτερου μαύρου κουτιού που περιέχει τις συνομιλίες πιλότου και συγκυβερνήτη, καθώς και τις όποιες συνομιλίες των δύο ανδρών με τους πύργους ελέγχου. Είχε βρεθεί προ ημερών το κέλυφος του κουτιού αυτού και σήμερα βρέθηκε το εσωτερικό του,το οποίο δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση και γιατί έχει προστριβεί στα βράχια (βρέθηκε σε βάθος 150 μέτρων στη χαράδρα) αλλά και γιατί έχει υποστεί ζημιές από τη φωτιά που εκδηλώθηκε μετά την πρόσκρουση του αεροσκάφους.

    Πάντως, οι ειδικοί στις έρευνες εκτιμούν ότι επειδή η κατασκευή του περιεχομένου των μαύρων κουτιών είναι τέτοια ώστε να αντέχουν σε μεγάλες δοκιμασίες, πιθανόν να βρεθούν αξιοποιήσιμα στοιχεία τα οποία θα διευκολύνουν την περαιτέρω έρευνα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το εσωτερικό του δεύτερου μαύρου κουτιού θα μεταφερθεί στα ειδικά εργαστήρια της Γαλλίας όπου ήδη έχει μεταφερθεί από ημέρες το πρώτο κουτί.

    Από την ανάλυση των στοιχείων του πρώτου κουτιού προκύπτει το νέο στοιχείο ότι στις 9.15 και ενώ το μοιραίο αεροσκάφος ίπτατο στον κυπριακό εναέριο χώρο και βρισκόταν σε ύψος 14.000 ποδών, σήμανε συναγερμός, γεγονός που σημαίνει ότι το αεροσκάφος από τα πρώτα λεπτά μετά την απογείωσή του παρουσίασε τεχνική βλάβη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συναγερμός οφειλόταν σε πρόβλημα ψύξης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, για το οποίο οι τεχνικοί της εταιρίας έδωσαν οδηγίες στον πιλότο για εναλλακτική λύση αντιμετώπισής του και έτσι το αεροσκάφος συνέχισε την πορεία του προς το θάνατο.

    Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί ακολούθησε αυτόματη πτώση των μασκών σε όλους τους επιβαίνοντες, γεγονός που καταδεικνύει ότι μέσα στο "κοκ πιτ" και στην καμπίνα των επιβατών δεν υπήρχε αρκετή ποσότητα οξυγόνου.

    Πάντως, από τις τοξικολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι στον συγκυβερνήτη, στην αεροσυνοδό Χ. Χαραλάμπους και σε άλλο ένα μέλος του πληρώματος, μάλλον αεροσυνοδό, (ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί το πτώμα), καθώς και σε τρεις επιβάτες, μεταξύ των οποίων και στο 6χρονο αγοράκι που ζούσε και μετά την πτώση του αεροσκάφους και βρέθηκε απανθρακωμένο, δεν υπήρχαν ίχνη μονοξειδίου του άνθρακα. Μόνο στην αεροσυνοδό Χ. Χαραλάμπους βρέθηκε ποσοστό 7% το οποίο, όμως, μπορεί και να προέρχεται από χρήση τσιγάρου.

    Ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας κ.Κοτσάφτης ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα σχετικά με τα ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων και, όπως τού ανέφερε, από τα πρώτα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας δεν εισέπνευσαν μονοξείδιο, αλλά βέβαια για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα.

    Εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσει και η διαδικασία του DNA αφού ήδη σήμερα το πρωί 133 δείγματα βιολογικού υλικού μεταφέρθηκαν στην Κύπρο με την πρώτη κυπριακή αεροπορική πτήση.

    Τα αποτελέσματα του DNA αναμένονται το επόμενο 15νθήμερο.

    Χθες για πρώτη φορά αναζητήθηκε μέσω της γερμανικής πρεσβείας ο Γερμανός κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους, το πτώμα του οποίου μέχρι και τώρα δεν έχει εντοπιστεί.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι, όπως επισήμαναν ειδικοί με τις έρευνες που βρίσκονται στον τόπο της τραγωδίας στο Γραμματικό,είναι ενδεχόμενο από το εσωτερικό του δεύτερου κουτιού να προκύψουν στοιχεία και από συνομιλίες με τον πύργο ελέγχου και σε μια τέτοια περίπτωση θα διευκολυνθούν οι έρευνες ως προς το πώς αντιμετώπισαν ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης την κρίσιμη κατάσταση που εκδηλώθηκε στο μοιραίο αεροσκάφος.

    Η ΥΠΑ

    Στο μεταξύ, σε ελλιπή ενημέρωση αποδίδει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δημοσιεύματα, αλλά και σχόλια σε τηλεοπτικά κανάλια περί καθυστερήσεως στην επικοινωνία του Πύργου Ελεγχου με το μοιραίο αεροσκάφος.

    Σε ανακοίνωσή της, η ΥΠΑ επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόβλημα με το αεροσκάφος κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και την Υπηρεσία διαδικασίες.

    Στην παρούσα φάση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των συνομιλιών από τα κέντρα Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας από τα οποία διήλθε το μοιραίο αεροσκάφος.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι εντός των προσεχών ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στοιχείων και θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

    [08] Σιούφας:Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα

    Στις θετικές ενδείξεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Aνάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης που συνεδρίασε στο Zάππειο.

    O κ. Σιούφας ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

    -Στον κατάλογο ταχείας ανάπτυξης το 2005 που εκδίδεται από την εταιρεία ?GRAND THORNTON INTERNATIONAL? και καλύπτει 24 χώρες, το ποσοστό των ελληνικών ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων αυξάνεται από 13% που ήταν το 2004 σε 15% για το 2005.

    -Η δεύτερη θετική ένδειξη είναι η αύξηση των εξαγωγών κατά 8,6% το πρώτο εξάμηνο του 2005 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

    -Oι αφίξεις τουριστών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σημειώνουν αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

    O κ. Σιούφας τόνισε ότι χρειάζονται πλέον σοβαρές παρεμβάσεις, τομές και μεταρρυθμίσεις στις δομές του κράτους και της οικονομίας. Όλοι διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία, την έλλειψη ανταγωνισμού, το μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τη διαπλοκή, την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, ωστόσο, τόνισε, όταν μπαίνουμε στο πεδίο του τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, ορισμένες πλευρές εμφανίζουν τις λύσεις ως φόβητρα και απειλές. Kαι υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερη απειλή είναι η εμμονή στην αδράνεια και τη στασιμότητα».

    O κ. Σιούφας παρουσίασε τον προγραμματισμό του υπουργείου, που προβλέπει ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθούν στη Bουλή τα δύο νομοσχέδια για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και την προετοιμασία των ρυθμίσεων για τα βιοκαύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    O υπουργός Aνάπτυξης ανακοίνωσε τέλος ότι:

    -Σύντομα θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος για την αντιμετώπιση σειράς θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που επηρεάζουν το επίπεδο ζωής των πολιτών, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα όρια των Δήμων και των Κοινοτήτων.

    -Bρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης οι μελέτες για την ίδρυση της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και του Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου.

    -Tον επόμενο μήνα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συγκροτήθηκε πρόσφατα.

    -Έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των επιπτώσεων της νομοθεσίας στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

    -Tις επόμενες μέρες θα ανατεθεί η εκπόνηση της ετήσιας μελέτης για την ανταγωνιστικότητα του 2005 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣEE.

    -Θα υπερδιπλασιασθεί (από 250 σε 600) ο αριθμός των διδακτορικών διπλωμάτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Στις ΗΠΑ χρηματοδοτήθηκαν 4.000 τέτοια διπλώματα, των οποίων οι ιδέες και το περιεχόμενο πέρασαν στην παραγωγή και έδωσαν ένα εκατομμύριο επιπλέον θέσεις εργασίας.

    [09] Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου - Τάντιτς

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπ?ρις Τάντιτς, ο οποίος βρισκόταν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα για διακοπές, είχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, και η κατάσταση που επικρατεί ευρύτερα στην περιοχή, ενώ εκτιμήθηκαν και οι εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της Σερβίας συμφώνησαν ότι, απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παρακολούθηση των εξελίξεων στα Βαλκάνια.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε προχθές το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στάνισεφ, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, στον οποίο εξέφρασε τα συγχαρητήριά του, και τις ευχές του για επιτυχία στο έργο του.

    [10] Συνάντηση Καραμανλή-Μεϊμαράκη

    Την Τετάρτη το απόγευμα συνεδριάζει στη Ρηγίλλης υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να καθορίσει τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος και να προετοιμάσει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ορίστηκε για την ερχομένη Παρασκευή, 26 του μηνός.

    Οι ανωτέρω αποφασεις ελήφθησαν σε συνάντηση του πρωθυπουργού με το Γραμματέα της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ στην ατζέντα των δυο συνεδριάσεων θα περιλαμβάνεται και η πρόταση για τη εκλογή δημάρχου και νομάρχη από την πρώτη Κυριακή.

    Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι το διακυβευμα είναι η εκλογή των τοπικών αρχόντων από την πρώτη Κυριακή κατά πλειοψηφία και πως όλα τα αλλά θέματα (ποσοστά, εκλογικό σύστημα, τρόπος εκλογής, δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων) βρίσκονται στο τραπέζι του διάλογου.

    Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, στις κινητοποιήσεις κατά την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Μεϊμαράκης σημειώνει ότι η ΝΔ δεν ενθαρρύνει την συμμετοχή της ΔΑΚΕ εάν οι κινητοποιήσεις προσλάβουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

    Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι με τον κ. Καραμανλή είχε "τη συνηθισμένη συνάντηση εργασίας για τα τρέχοντα ζητήματα" και πρόσθεσε ότι "έχουμε κάνει κατ΄ επανάληψη δηλώσεις για τα ζητήματα της επικαιρότητας και δεν έχω τίποτα ιδιαίτερο να πω".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 August 2005 - 21:48:38 UTC