Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με επιτυχία η προσγείωση του "Ντισκάβερι".
  • [02] Συνεργασία με τον Π.Παυλόπουλο είχε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός
  • [03] Αποκλεισμός δρόμων απο τους ροδακινοπαραγωγούς.
  • [04] Προβλήματα, απο την άνοδο της στάθμης των υδάτων του Εβρου.
  • [05] Σιούφας:"Χαμηλός ο μέσος πληθωρισμός".
  • [06] Τερμάτισαν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας

  • [01] Με επιτυχία η προσγείωση του "Ντισκάβερι".

    Το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι και οι επτά αστροναύτες του επέστρεψαν σήμερα με ασφάλεια στη Γη, σηματοδοτώντας την επιτυχή επάνοδο της ΝΑΣΑ στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, δυόμισι χρόνια μετά την τραγωδία του Κολούμπια.

    Το Ντισκάβερι προσγειώθηκε όπως είχε προγραμματιστεί στις 15.12 ώρα Ελλάδος στην Αεροπορική Βάση Εντουαρντς της Καλιφόρνιας, ύστερα από μία 14ήμερη διαστημική αποστολή η οποία περιλάμβανε την παραμονή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και εντυπωσιακούς διαστημικούς "περιπάτους" τους οποίους είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα "ζωντανά" ολόκληρη η ανθρωπότητα.

    Η ΝΑΣΑ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η προσγείωση του Ντισκάβερι στην Καλιφόρνια και όχι στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριδας, όπου οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα.

    "Το Ντισκάβερι επέστρεψε", ακούστηκε να λέει κάποιος από το Κέντρο Ελέγχου της αποστολής στο Χιούστον, όταν οι τροχοί του διαστημόπλοιου ακούμπησαν στη γη.

    "Επιστρέψαμε" απάντησε η κυβερνήτης της αποστολής Εϊλίν Κόλινς.

    "Συγχαρητήρια για αυτή την πραγματικά θεαματική πτήση", είπε ο αστροναύτης Κεν Χαμ από το Κέντρο, απευθυνόμενος στους επτά αστροναύτες τη στιγμή που το λεωφορείο σταμάτησε στο διάδρομο προσγείωσης.

    "Καλώς ήλθατε φίλοι μας", πρόσθεσε.

    Η ΝΑΣΑ έχει ορίσει στις 22 Σεπτεμβρίου την επόμενη εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου.

    [02] Συνεργασία με τον Π.Παυλόπουλο είχε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός

    Δίωρη συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, το πρόγραμμα "ΜΕΤΕΧΩ" και τα οικονομικά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης υπογράμμισε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους μετανάστες απομένει η έκδοση του ολοκληρωμένου προγράμματος για την ένταξη των μεταναστών το οποίο θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Δεκεμβρίου.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στο πρόγραμμα "ΜΕΤΕΧΩ" είπε ότι εντάσσεται στην κοινωνία της πληροφορίας και θα παρουσιαστεί μετά τις 15 Αυγούστου σημειώνοντας ότι αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μηχανογράφηση και πρόκειται για πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και το υπουργείο Εσωτερικών.

    Για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2005 έχουν δοθεί αυξημένοι πόροι 220% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2004. Το δεύτερο εξάμηνο του 2004, όπως είπε ο υπουργός, είχαν δοθεί 53 εκατ. ευρώ και το δεύτερο εξάμηνο του 2005 δίνονται 170 εκατ. ευρώ.

    Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Κεφαλογιάννη και τον υπουργό Εξωτερικών Π.Μολυβιάτη.

    [03] Αποκλεισμός δρόμων απο τους ροδακινοπαραγωγούς.

    Αποφασισμένοι να παραμείνουν και τις επόμενες ώρες συγκεντρωμένοι στους τρεις κόμβους που έχουν αποκλείσει από το πρωί, εμφανίζονται οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, περιμένοντας απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της νομαρχίας, σε επιστολή που έστειλαν το μεσημέρι.

    Οι παραγωγοί, που ζητούν με την επιστολή τους το διπλασιασμό των κονδυλίων που λαμβάνουν από το ΛΑΕΚ, δεν αποκλείεται να οδεύσουν αύριο με τα τρακτέρ τους προς τη γέφυρα του Αξιού, αν τα αιτήματά τους δεν εισακουστούν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Σκύδρας-Έδεσσας, Σάββας Μωυσιάδης.

    "Αν μέχρι το απόγευμα δεν έχουμε απάντηση σε αυτά που ζητάμε με την επιστολή μας, που είναι μεταξύ άλλων ο διπλασιασμός των κονδυλίων από το ΛΑΕΚ, στα 6 εκατ. ευρώ, και η μικρή ενίσχυση των τιμών από τις βιομηχανίες, τρακτέρ θα παραμείνουν παραταγμένα στην περιοχή των τριών μπλόκων, έστω και αν ο αποκλεισμός των δρόμων λήξει", υπογράμμισε ο κ. Μωυσιάδης και συμπλήρωσε ότι, αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, οι παραγωγοί δεν αποκλείεται να συγκεντρωθούν αύριο, γύρω στις 9 το πρωί, στα Γιαννιτσά, προκειμένου να πορευτούν ακολούθως με τα τρακτέρ τους προς τη γέφυρα Αξιού.

    Κατά τον ίδιο, οι παραγωγοί δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε αποκλεισμούς των κονσερβοποιίων του νομού, προκειμένου να πετύχουν τιμή 0,23 ευρώ το κιλό, που διεκδικούν για το συμπύρηνο ροδάκινο, έναντι 0,19 ευρώ που προσφέρουν οι ιδιωτικές βιομηχανίες.

    Σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη, η Ενωση των κονσερβοποιών πρότεινε σήμερα συνάντηση με τα μέλη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ροδακίνου για αύριο, στις 10 το πρωί, αλλά το τοπίο ως προς το τι μέλλει γενέσθαι δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς, προ ημερών, οι εκπρόσωποι των παραγωγών της Πέλλας είχαν παραιτηθεί από μέλη της διεπαγγελματικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Νεότερες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από την επιτροπή των παραγωγών εντός της ημέρας.

    ΕΚΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΗΣ

    Οι κινητοποιήσεις των παραγωγών έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων να γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών, με έγκαιρη υπόδειξη τροχονόμων, που βρίσκονται σε καίρια σημεία.

    Οι παραγωγοί είναι συγκεντρωμένοι σε συνολικά έξι σημεία: οι δύο μεγάλες συγκεντρώσεις-αποκλεισμοί δρόμων γίνονται στις διασταυρώσεις Μαυροβουνίου και Μελισσίου και μία μικρότερη στη συμβολή της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Εδεσσας με την περιφερειακή οδό Σκύδρας. Τρακτέρ υπάρχουν επίσης παραταγμένα στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σεβαστιανών-Εδεσσας, στη διασταύρωση Γυψοχωρίου και στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκύδρας-Βέροιας.

    Η τροχαία προτείνει στους οδηγούς που κινούνται από Φλώρινα προς Θεσσαλονίκη να επιλέγουν τη διαδρομή μέσω Βέροιας και αντίστροφα οι κινούμενοι από Θεσσαλονίκη προς Φλώρινα.

    [04] Προβλήματα, απο την άνοδο της στάθμης των υδάτων του Εβρου.

    Ανοδο της στάθμης του ποταμού Εβρου προκάλεσαν μεγάλες ποσότητες υδάτων που φθάνουν απο τη γειτονική Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να καλυφθούν με νερά καλλιέργειες βαμβακιού και

    τεύτλων σε έκταση χιλίων περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή του Τριγώνου.

    Στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου η στάθμη των υδάτων έφτανε το μεσημέρι τα

    4,2 μέτρα με όριο επιφυλακής τα 4,70 και όριο συναγερμού τα 5,70.

    Επίσης οι σιδηροδρομικές γραμμές στον οικισμό Διλόφου στα Δίκαια καλύφθηκαν με νερό και από το πρωί διακόπηκε η κίνηση των τρένων στη διαδρομή Ορεστιάδα-Δίκαια. Η εξυπηρέτηση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία που δρομολόγησε ο ΟΣΕ.

    Σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Έβρου, τα νέα από

    τη Βουλγαρία είναι καλά καθώς μειώνονται οι ποσότητες των υδάτων.

    Στην περιοχή του Τριγώνου βρίσκεται από το πρωί ο νομάρχης Έβρου Νίκος

    Ζαμπουνίδης και κλιμάκιο της νομαρχίας οι οποίοι ενημερώνονται για τις

    εξελίξεις.

    Εν τω μεταξύ τους εφτά έφθασαν, συνολικά, οι νεκροί από τις πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες στη Βουλγαρία.

    Είκοσι δύο δήμοι της δυτικής και κεντρικής Βουλγαρίας παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρ' όλο που σε όλη τη χώρα επικρατεί αίθριος καιρός και σε πολλά μέρη τα νερά από τις πλημμύρες έχουν ήδη υποχωρήσει.

    [05] Σιούφας:"Χαμηλός ο μέσος πληθωρισμός".

    Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ο μέσος πληθωρισμός και τον Ιούλιο 2005 εξακολουθεί στη χώρα μας να παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

    «Παρά το ρεκόρ όλων των εποχών αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου (96,77% από τις αρχές του 2004) και το ρεκόρ επίδρασής τους (1,13 εκατοστιαίες μονάδες) στον πληθωρισμό, οι επιπτώσεις των δυσμενών αυτών εξελίξεων ήταν τον περασμένο Ιούλιο αντιστρόφως ανάλογες στο «καλάθι της νοικοκυράς» (αποτελείται κυρίως από 30 και 31 αγαθά και υπηρεσίες αντίστοιχα). Μόλις χθες, η τιμή του μπρεντ πλησίασε τα 64 δολάρια το βαρέλι, παρόλα αυτά, στο ίδιο διάστημα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα αυξήθηκε συνολικά κατά 28,59 % και είναι η χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Από τα αναλυτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον Ιούλιο, προκύπτει ότι σημειώθηκε το μήνα αυτό ρεκόρ βελτίωσης στο «καλάθι της νοικοκυράς», εξαιτίας της μείωσης των τιμών στο 60% περίπου των αγαθών και υπηρεσιών που αποτελούν το «καλάθι» αυτό σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Ειδικότερα:

    -Από τα 30 αγαθά, τα τρία παρουσιάζουν τον Ιούλιο 2005 μείωση τιμών, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2004 ήταν τρία και τον αντίστοιχο μήνα του 2003 ήταν μόνο δύο.

    -Από τα ίδια 30 αγαθά, 21 παρουσιάζουν τον ίδιο μήνα μικρότερη αύξηση έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2004, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2004 και του 2003 παρουσίαζαν μικρότερη αύξηση μόνο 15 και 14 αντίστοιχα.

    -Από τα 30 αυτά αγαθά, μόνο έξι παρουσιάζουν τον Ιούλιο 2005 μεγαλύτερη αύξηση από τον αντίστοιχο μήνα του 2004, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2004 και του 2003 μεγαλύτερη αύξηση των τιμών παρουσίαζαν υπερδιπλάσια σχεδόν αγαθά (12 και 14 αντίστοιχα).

    -Από τις 31 υπηρεσίες, που κι αυτές «μπαίνουν» στο «καλάθι της νοικοκυράς», μια παρουσιάζει μείωση τον Ιούλιο του 2005, ενώ δεν είχε σημειωθεί καμία μείωση τον αντίστοιχο μήνα των ετών 2004 και 2003.

    -Από τις 31 αυτές υπηρεσίες, οι 21 παρουσιάζουν μικρότερη έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2004, ενώ τον ίδια μήνα των ετών 2004 και 2003 παρουσίαζαν μικρότερη αύξηση 20 και 18 αντίστοιχα.

    -Από τις 31 υπηρεσίες, μόνο εννιά παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση των τιμών τους τον Ιούλιο του 2005, ενώ τον αντίστοιχο μήνα των ετών 2004 και 2003 παρουσίαζαν μεγαλύτερη αύξηση των τιμών 11 και 13 αντίστοιχα.

    Οι ευνοϊκές αυτές διαπιστώσεις για το «καλάθι της νοικοκυράς» επιβεβαιώνονται και από τις εξελίξεις στον ετήσιο πληθωρισμό και το μέσο πληθωρισμό τον Ιούλιο του 2005. Η επιβάρυνση του πληθωρισμού του Ιουλίου από τη μετάθεση κατά μια εβδομάδα των εφετινών θερινών εκπτώσεων ανέρχεται σε 0,4 εκατ. μονάδες και από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων σε 1,13 εκατ. μονάδες.

    Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζει ότι "οι θετικές όμως αυτές εξελίξεις δεν μας εφησυχάζουν", ενώ επισημαίνει ότι "η Ελλάδα έχει κυβέρνηση έγνοιας για τον πολίτη, τον καταναλωτή, τις επιχειρήσεις και για πρώτη φορά η χώρα μας δεν βρέθηκε να είναι απροετοίμαστη και τόσο ευάλωτη από διεθνείς κρίσεις, όπως στο παρελθόν". Στο πλαίσιο αυτό η πολιτεία και οι υπηρεσίες της συνεχίζουν τους αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους.

    Στα 94 λεπτά το λίτρο η μέση τιμή της αμόλυβδης

    Στα 94 λεπτά το λίτρο έφθασε η μέση τιμή της αμόλυβδης την περασμένη εβδομάδα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του περασμένου Iουλίου μετά τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των διεθνών τιμών.

    Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Aνάπτυξης, η αμόλυβδη ακρίβηνε κατά 0.7 λεπτά (από 93.3 την προηγούμενη εβδομάδα), η σούπερ αμόλυβδη έφθασε στο 1.056 ευρώ, η σούπερ στα 99.1 λεπτά και το ντήζελ κίνησης στα 92.2 λεπτά.

    Μεικτή εικόνα παρουσιάζει η διακύμανση των τιμων στους δώδεκα νομούς της χώρας για τους οποίους ο υπουργός Aνάπτυξης Δ. Σιούφας ζήτησε την περασμένη εβδομάδα έρευνα από την Eπιτροπή Aνταγωνισμού για να διαπιστωθεί αν οι υψηλές τιμές που επικρατούν στην αγορά οφείλονται σε εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ εταιριών ή πρατηριούχων.

    Στη Λέσβο η μέση τιμή της αμόλυβδης μειώθηκε οριακά, στην Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ενώ στους υπόλοιπους 9 νομούς (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Θεσπρωτία, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Δωδεκάνησα) οι τιμές παρέμειναν σε ανοδική πορεία.

    ΠΑΣΟΚ - Απάντηση σε υπουργείο Ανάπτυξης για πληθωρισμό

    "Οι αρμόδιοι υπουργοί Σιούφας και Παπαθανασίου, με τις ανακοινώσεις τους, αυτοσυγχαίρονται γιατί οι τιμές δεν είναι ακόμα υψηλότερες. Οι πολίτες, όμως, βλέπουν καθημερινά την άνοδο των τιμών και την ακρίβεια στην αγορά".

    Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού και του υφυπουργού Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό του Ιουλίου.

    [06] Τερμάτισαν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας

    Οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Πέλλας τερμάτισαν αργά απόψε τους αποκλεισμούς δρόμων στις διασταυρώσεις Μαυροβουνίου και Μελισσίου και στη συμβολή της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας με την περιφερειακή οδό Σκύδρας.

    Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Σκύδρας - Εδεσσας, Σάββας Μωϋσιάδης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των παραγωγών αύριο στις 7 το απόγευμα.

    Οι παραγωγοί διεκδικούν την τιμή των 0,23 ευρώ το κιλό για το συμπύρηνο ροδάκινο, έναντι των 0,19 ευρώ που προσφέρουν οι ιδιωτικές βιομηχανίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 August 2005 - 20:58:12 UTC