Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την ομαλή μετακίνηση των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου
  • [02] Αποζημιώσεις για ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες
  • [03] Την απομάκρυνση του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.
  • [04] Επιστρέφει σήμερα το Discovery

  • [01] Μέτρα για την ομαλή μετακίνηση των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου

    Υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μετακινηθούν με πλήρη ομαλότητα οι χιλιάδες επιβάτες του Δεκαπενταύγουστου, ημέρα που εορτάζουν τα νησιά της Πάρου και της Τήνου, αλλά και αναχωρούν και οι τελευταίοι αδειούχοι του καλοκαιριού καταβάλλει το ΥΕΝ και ειδικότερα ο υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος μάλιστα την Κυριακή βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πολύωρη ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες επιβάτες.

    Στα μέτρα που θα λάβει το ΥΕΝ για την ομαλή διακίνηση των επιβατών του Δεκαπενταύγουστου περιλαμβάνονται η ενίσχυση των δρομολογίων, η τροποποίηση και η επέκταση κάποιων δρομολογίων -κυρίως για τα δύο "εορτάζοντα νησιά", ενώ θα ενισχυθούν με δυναμικό τα δύο λιμεναρχεία ώστε οι επιβάτες να διακινούνται με ασφάλεια.

    Στα πλαίσια της ενίσχυσης των δρομολογίων προς τις Κυκλάδες όπου παρουσιάζεται και η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση ήδη δρομολογήθηκε το νεότευκτο ταχύπλοο πλοίο Highspeed 5 το οποίο μεταφέρει 809 επιβάτες και 200 αυτοκίνητα, ενώ δρομολογήθηκαν και επιπλέον ειδικά φορτηγά -RΟ-RO- που μαζί με τα 4 αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν καθημερινά από το Κερατσίνι και τον Σκαραμαγκά νταλίκες και φορτηγά που μεταφέρουν ευπαθή και είδη πρώτης ανάγκης προς τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

    [02] Αποζημιώσεις για ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες

    Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες 12 νομών της χώρας από τις χαλαζοπτώσεις, τις ανεμοθύελλες και τις πλημμύρες του τελευταίου τριημέρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Μπασιάκος, έχουν πληγεί εκτάσεις πάνω από 150.000 στρέμματα.

    Από χθες συνεργεία στελεχών του ΕΛΓΑ επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για την εκτίμηση του ύψους των ζημιών, ενώ ξεκίνησε η προθεσμία (12 μέρες) για την υποβολή δηλώσεων από τους παραγωγούς που επλήγησαν.

    Θα ακολουθήσει η εκτίμηση των ζημιών, η σύνταξη και η δημοσιοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων πάντοτε εντός τριμήνου από της συγκομιδής κάθε προϊόντος, όπως έγινε μέχρι τώρα και για τις ζημιές του 2004 και τις ζημιές του 2005, δήλωσε ο κ. Μπασιάκος, καθώς όπως είπε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχουν εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσό για την καταβολή των αποζημιώσεων.

    Αποχωρούν από τα μπλόκα οι ροδακινοπαραγωγοί αλλά προγραμματίζουν νέο αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας σήμερα το πρωί

    Στην απόφαση να αποχωρήσουν, προσωρινά, από τα μπλόκα που έχουν στήσει στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, κατέληξαν οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Πέλλας, ωστόσο σχεδιάζουν να αποκλείσουν και πάλι τον δρόμο στις 8 το πρωί.

    Οπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σκύδρας - Εδεσσας, Σάββας Μωυσιάδης, οι ροδακινοπαραγωγοί προγραμματίζουν να προχωρήσουν σήμερα και σε αποκλεισμό των κονσερβοποιείων του νομού Πέλλας. Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση εκπροσώπων των ροδακινοπαραγών και κονσερβοποιών.

    Σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη, οι αγρότες παρέταξαν στους κόμβους Μαυροβουνίου και Μελισσίου περίπου 1.000 τρακτέρ και ο σημερινός αποκλεισμός αναμένεται, από την Ενωση, να έχει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.

    Οι ροδακινοπαραγωγοί διεκδικούν καλύτερη τιμή για το συμπύρηνο (βιομηχανικό) ροδάκινο.

    Δηλώσεις Μπασιάκου για τις κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών της Πέλλας

    H κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια λήψης μέτρων, συμβατών προς το κοινοτικό δίκαιο, για την ομαλή διάθεση από τους καλλιεργητές της φετινής παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου στις βιομηχανίες κομπόστας. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, αναφορικά με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν, με αποκλεισμούς δρόμων, ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας.

    Για πρώτη φορά, επισήμανε ο κ. Μπασιάκος, αποζημιώνονται κατ΄ εξαίρεση οι καλλιεργητές ροδάκινων για τις ζημιές που υπέστησαν από την ακαρπία, ενώ και φέτος, όπως και πέρσι, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τη φυτασθένεια κλαδοσπόρι.

    Η κυβέρνηση απέτρεψε την επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές κονσερβοποιημένων ροδάκινων στις ΗΠΑ και στήριξε ουσιαστικά τις εξαγωγές επιτραπέζιων ροδάκινων. Έλαβε μέτρα για την αύξηση της κατανάλωσης κομπόστας ροδάκινων στον Ελληνικό Στρατό και τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ εγκρίθηκε συμπληρωματικό ποσό 2,5 εκατ. ευρώ, μέσω του ΛΑΕΚ, που θα διατεθεί για τη στήριξη των Ομάδων Παραγωγών ροδάκινων, πρόσθεσε ο κ. Μπασιάκος.

    Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό, τόνισε, ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, να ασκεί εμπορία για οποιοδήποτε προϊόν και να διαμορφώνει τιμές. Αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι οι μεταποιητές, οι χυμοποιοί, οι εξαγωγείς και οι έμποροι και από πλευράς παραγωγών οι συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών με ελεύθερες διαπραγματεύσεις, όπως ισχύει και για τα άλλα αγροτικά προϊόντα, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Κατόπιν αυτών, κατέληξε ο κ. Μπασιάκος, θεωρώ ότι μέλημα των Ομάδων Παραγωγών ροδάκινων και των συνεταιρισμών πρέπει να είναι η συνεχής άσκηση πίεσης προς τους μεταποιητές για τη βελτίωση των τιμών του συμπύρηνου ροδάκινου και όχι οι διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση, η οποία επέδειξε αμέριστο το ενδιαφέρον της.

    [03] Την απομάκρυνση του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.

    Την οριστική απομάκρυνση του μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε υπο τον Αρχιεπίσκοπο κ.Χριστόδουλο.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, αποφασίσθηκε ομόφωνα η οριστική απομάκρυνση του μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα και "η περιαγωγή του στην κατάσταση του σχολάζοντος, αφού διαπίστωσε η Ιερά Σύνοδος ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι σοβαροί λόγοι που αφορούν στο πρόσωπό του, στο συμφέρον της Εκκλησίας και στην κοινωνική ειρήνη, ένεκα των οποίων προκλήθηκε βαρύτατος σκανδαλισμός των πιστών".

    Η οριστική απομάκρυνση του ιεράρχη από τον μητροπολιτικό θρόνο έγινε αν και προηγουμένως ο κ. Παντελεήμονας είχε υποβάλει δια του δικηγόρου του αίτημα αναβολής της συζήτησης. Το αίτημα όμως απερρίφθη ομόφωνα. Ο μητροπολίτης Παντελεήμων, αν και προσεκλήθη, δεν προσήλθε στη συνεδρίαση.

    Ο κ. Παντελεήμων για την απομάκρυνσή του

    Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο κατηγορεί ευθέως ο κ. Παντελεήμων, για την απομάκρυνσή του απο τον θρόνο της Μητρόπολης Αττικής.

    Σε ανακοίνωσή του ο ιεράρχης επισημαίνει , μεταξύ άλλων, οτι «ο έχων την πρωτοβουλίαν κινήσεων Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, περάτωσε μέσω συνοπτικών διαδικασιών, την προ εξαμήνου υπόσχεσίν του οτι θα συντρίψη τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Αττικής κ.Παντελεήμονα».

    Ο ιεράρχης στην ανακοίνωσή του τονίζει οτι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης, αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με έφεσή του.

    Υποστηρίζει ακόμη οτι παρεκάμφθη η νόμιμη διαδικασία των αρμοδίων εκκλησιαστικών δικαστηρίων και ισχυρίστηκε ότι η Ιερά Σύνοδος παρανομεί χρησιμοποιώντας πλαστές μαγνητοταινίες, δηλαδή ένα υλικό το οποίο, όπως σημειώνει,πρίν απο τρία χρόνια έκρινε ως αναξιόπιστο.

    [04] Επιστρέφει σήμερα το Discovery

    Η επιστροφή του Discovery στη γη αναβλήθηκε για σήμερα εξαιτίας των δυσχερών μετεωρολογικών συνθηκών επάνω από τη Φλόριντα.

    Οι ασταθείς μετεωρολογικές συνθήκες, με πιθανές ισχυρές βροχοπτώσεις και χαμηλή νέφωση επάνω από την πίστα του διαστημικού κέντρου Κένεντι κοντά στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ ανάγκασαν τον επικεφαλής της πτήσης Λιρόι Κέιν να αναβάλει για σήμερα την προσγείωση, παρατείνοντας την αγωνία για την πρώτη προσγείωση ενός αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου μετά την καταστροφή του Κολούμπια το 2003.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 August 2005 - 12:56:55 UTC