Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές
  • [02] Αδιευκρίνιστα τα αίτια της έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη
  • [03] Βουλγαράκης:Επικηρύσσονται οι εμπρηστές
  • [04] Σύσκεψη στη Ρηγίλλης για τις δημοτικές υπο τον Ε.Μεϊμαράκη.
  • [05] Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ
  • [06] Αντίθετο το ΠΑΣΟΚ στις προτάσεις Μεϊμαράκη
  • [07] Αλογοσκούφης για Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα
  • [08] Βουλγαράκης:Επικηρύσσονται οι εμπρηστές
  • [09] Πολυνομοσχέδιο για την ίδρυση κέντρων αγροτικής ανάπτυξης
  • [10] Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί στους δρόμους του Λονδίνου-Νέα προειδοποίηση της Αλ Κάιντα

  • [01] Σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα το πρωί, σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών, για την αποτίμηση της κατάστασης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Σήμερα επίσης τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Άμυνας, θα δώσουν στην δημοσιότητα αεροφωτογραφίες απο τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγεισαν απο τις πυρκαγιές. Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Μεσαράς του Ηρακλείου, απειλώντας τα χωριά Σίβα, Λίσταρο και Κουσές και τη Μονή Οδηγητρίας.

    [02] Αδιευκρίνιστα τα αίτια της έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της έκρηξης που έγινε χθες βράδυ στην περιοχή Πεντίκ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων ενώ τραυμάτισε άλλους πέντε. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

    Το CNN Turk μεταδίδει πως η έκρηξη έγινε σε κάποιο όχημα που βρισκόταν σε κίνηση. Το τηλεπτικό δίκτυο Star, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, αναφέρει πως η έκρηξη έγινε σε φορτηγό, ενώ το κανάλι NTV αναφέρει πως η έκρηξη έγινε σε ένα κάδο απορριμάτων.

    Τα τουρκικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες των αστυνομικών που κάνουν έρευνες σε οχήματα που υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη. Μέχρι στιγμής η τουρκική αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει τα αίτια και τον στόχο της έκρηξης.

    [03] Βουλγαράκης:Επικηρύσσονται οι εμπρηστές

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση της κατάστασης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Ραφήνας και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση "αποφάσισε να επικηρύξει τους εμπρηστές μέχρι 100.000 ευρώ και για οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που αφορά τη φετινή θερινή περίοδο. Συνεπώς από τώρα η επικήρυξη αυτή ισχύει για οποιονδήποτε πολίτη βοηθήσει στην εξεύρεση οποιουδήποτε εμπρηστή".

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως ήδη δίνονται τα έκτακτα βοηθήματα και ανέφερε πως εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την ενίσχυση των πληγέντων. Όλοι όσοι έχουν κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να αρχίσουν να τις επισκευάζουν ή να τις ανακατασκευάζουν τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε ότι έχει ήδη βγει η απόφαση με την οποία κηρύσσεται αναδασωτέα την περιοχή.

    Αναμένεται η απόφαση,πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος,για την συγκεκριμενοποίηση των περιοχών και γι αυτό στις 11 το πρωί πραγματοποιείται σχετική σύσκεψη στην Περιφέρεια.

    Όπου υπήρχε δάσος θα παραμείνει δάσος,τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι η πολιτεία ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της έναντι των πολιτών που επλήγησαν.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι το μεσημέρι θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αεροφωτογραφίες της περιοχής οι οποίες τραβήχτηκαν με ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας και της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί με το γεωδαιτικό σύστημα και έχουν ακρίβεια δεκάτου μοίρας ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή που καταστράφηκε και έτσι όπου υπήρχε δάσος να μείνει δάσος.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος τόνισε ότι προωθούνται όλα τα μέτρα για να αναδασωθεί η περιοχή υπογραμμίζοντας και εκείνος με τη σειρά του τη δεδομένη απόφαση της κυβέρνησης το δάσος να ξαναγίνει δάσος.

    Ο κ.Μπασιάκος καταθέτει σήμερα στη Βουλή πολυνομοσχέδιο το οποίο περιέχει διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης.

    Εξερχόμενος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου,ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το πολυνομοσχέδιο θεσμοθετεί επίσηςτον πιστοποιημένο αγροτικό σύμβουλο που θα βρίσκεται δίπλα στον αγρότη,δίνει κίνητρα για τους νέους αγρότες,επιταχύνει τους αναδασμούς και προβλέπει ακόμα κίνητρα για την συνένωση και τον εκσυγχρονισμό των συνεταιριστικών οργανώσεων.

    Τέλος με το πολυνομοσχέδιο αναβαθμίζεται ο φορέας για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό.

    [04] Σύσκεψη στη Ρηγίλλης για τις δημοτικές υπο τον Ε.Μεϊμαράκη.

    Περισσότερο δημοκρατικό, αυτοδιοικητικό και αναλογικό πιστεύει ότι είναι το σύστημα με την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42% και άνω ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

    Στην πρώτη σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης με τις γραμματείες Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανωτικού συζητήθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του κόμματος και το πρόγραμμα δράσης ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε πως η ανταλλαγή απόψεων και ο διάλογος πάντα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία και αυτό θέλουμε να κάνουμε με την τοπική κοινωνία , τα κόμματα και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

    "Εμείς έχουμε ως πάγια αρχή την ακομμάτιστη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και γι' αυτό και με τις προτάσεις που καταθέτουμε στο δημόσια διάλογο επιδιώκουμε αναλογικότερες, δημοκρατικότερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες και δίνουμε ταυτόχρονα τη δυνατότητα για εκλογή απο την πρώτη Κυριακή", τόνισε ο κ. Τζαμτζής.

    Ο κ. Μεϊμαράκης σημειώνει ότι τα κόμματα ως θεσμοί μπορούν να ανοίγουν θέματα και ο ίδιος ως θεματοφύλακας του προγράμματος του κόμματος επανέφερε την πρόταση για εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πως θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

    Η κυβέρνηση, σημειώνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, συμμετέχει στο διάλογο, ακούει τις απόψεις, συνθέτει και μεταφέρνει στη Βουλή το αντίστοιχο νομοσχέδιο, το οποίο και ψηφίζεται και πάλι από τα κόμματα.

    Απαντώντας στις επικρίσεις που προήλθαν κυρίως από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, κ. Πάρη Κουκουλόπουλο, ότι έκανε εξαγγελίες ως υπουργός, ο κ. Μεϊμαράκης διερωτάται "τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν άποψη; Μόνο οι υπουργοί μπορεί να έχουν θέσεις; Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τα κόμματα το λόγο και το δικαίωμα να έχουν άποψη.

    Ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι η εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να γίνει σε όλους τους δήμους και από τις εκλογές του 2006 και πως το σύστημα θα πρέπει να ισχύσει και για τους νομάρχες.

    Σημειώνει μάλιστα πως οι απόψεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είναι στείρες και αρνητικές και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει πρόταση.

    "Αυτοί που κόπτονται τώρα για τις συνεργασίες γιατί δεν άνοιγαν νωρίτερα το θέμα; Αν θέλουν συνεργασίες ας πάμε σε ένα πιο αναλογικό σύστημα για την εκλογή των αρχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως είναι αυτό που προτείνουμε εμείς σε αντίθεση με το σημερινό και απαρχαιωμένο πλειοψηφικό σύστημα.

    Ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι δεν εμποδίζει τις συνεργασίες η πρόταση για εκλογή από την πρώτη Κυριακή και πως ενισχύεται η ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλωστε, προσθέτει, ο δεύτερος γύρος οδηγεί πολλές φορές σε συναλλαγές ερήμην της βούλησης των πολιτών ενώ η εκλογή από τον πρώτο γύρο δεν εμποδίζει και συνεργασίες εφόσον υπάρχουν για τα κοινά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εκλέγεται με ποσοστό 41,5% για παράδειγμα το 2000 αναφέρει ο γραμματέας για να μπορει να κυβερνήσει τον τόπο που έχει τα περισσότερα προβλήματα και να μην μπορεί ένας δήμαρχος να "κυβερνήσει" το δικό του ΟΤΑ.Αν θέλουν να αυξηθεί το ποσοστό πάνω από το 42 ας το προτείνουν και να το συζητήσουμε, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

    Απαντώντας σε επικρίσεις ότι η ΝΔ κάνει την πρόταση για ιδιοτελείς λόγους για να κερδίσει δηλαδή περισσότερους δήμους ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής σημειώνει πως τα στοιχεία δείχνουν ότι αν είχε εφαρμοστεί το σύστημα το 1998 θα είχαν αλλάξει χέρια τρεις δήμοι, δύο υπερ της ΝΔ και ένας υπέρ του ΠΑΣΟΚ και το 2002 θα είχαν αλλάξει χέρια εννέα δήμοι , έξι υπέρ της ΝΔ , ένας υπέρ των δημάρχων που υποστήριξε το ΚΚΕ και δύο θα κέρδιζαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι στο σύνολο των 901 δήμων. Τότε η ΝΔ είχε κερδίσει 431 δήμους το ΠΑΣΟΚ 400, 20 ο ΣΥΝ και 19 το ΚΚΕ (σσ δηλαδή με την υποστήριξη αυτών των κομμάτων).

    Ο κ. Μεϊμαράκης μάλιστα πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ αντιδρά γιατί εκείνο έχει ιδιοτελείς λόγους και θέλει να "εκβιάζει" τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Πιστεύει ακόμα πως υπάρχει διάσταση απόψεων εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η κα Φώφη Γεννηματά θέτει θέμα συνεργασιών ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ δήλωσε κάθετα αντίθετος και το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πάρει θέση επι της ουσίας.

    [05] Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ

    Την έναρξη προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για 80.000 αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ διασφαλίζει η συμφωνία μεταξύ ΟΓΑ και Οργανισμού Εργατικής Εστίας που υπεγράφη σήμερα υπό την εποπτεία του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλου.

    Τα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα για οχταήμερες (7 διανυκτερεύσεις) δωρεάν διακοπές στους δικαιούχους στα 1.500 τουριστικά καταλύματα που είναι συμβεβλημένα με την Εργατική Εστία.

    Τα καταλύματα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της χώρας και πέρα από τους σχετικούς προορισμούς καλύπτουν επίσης και ορεινές ή πεδινές ηπειρωτικές περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον.

    Στα προγράμματα μπορούν να συμμετάσχουν και τα μέλη των οικογενειών των δικαιούχων αρκεί να είναι ασφαλισμένα στον ΟΓΑ.

    Τα προγράμματα απευθύνονται στους 900.000 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ από τους οποίους οι 140.000 δήλωσαν συμμετοχή για φέτος. Οι 80.000 τυχεροί προέκυψαν μέσα από ένα σύστημα ηλεκτρονικής κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ).

    Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης σημαντικές εκπτώσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να φθάσουν οι δικαιούχοι στους τουριστικούς προορισμούς, ενώ άλλες υπηρεσίες που προβλέπονται είναι η εκπαιδευτική εκδρομή στην Κύπρο για νέους αγρότες, προγράμματα επιδότησης αγοράς βιβλίων κλπ.

    Οι δικαιούχοι καλούνται να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία της Εργατικής Εστίας για να σφραγίσουν τα κουπόνια που ήδη έχουν παραλάβει ταχυδρομικά.

    Σημειώνεται ότι για τους αγρότες της Αττικής η διαδικασία σφράγισης θα γίνεται μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα (Πέμπτη και Παρασκευή), ενώ η ισχύς των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού φθάνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

    [06] Αντίθετο το ΠΑΣΟΚ στις προτάσεις Μεϊμαράκη

    Την απόλυτη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στις προτάσεις Μεϊμαράκη για αλλαγές στον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης χαρακτηρίζοντας απόλυτη ανευθυνότητα να πετάει κάποιος ένα νούμερο, διότι ένα εκλογικό σύστημα αφορά πολύ περισσότερα πράγματα.

    Ο κ. Αθανασάκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι ως κόμμα στάθηκε πάντοτε απέναντι στην Αυτοδιοίκηση.

    Όπως τόνισε η ΝΔ κυριαρχείται από σκληρά συντηρητική λογική καταψηφίζοντας τη δημιουργία του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει ως κυβέρνηση, ενώ αρνήθηκε το σχέδιο "Καποδίστριας".

    Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση, κατά καιρούς επιχειρεί αφαίρεση αρμοδιοτήτων και οικονομικών στραγγαλισμών της Αυτοδιοίκησης. Αυτά είναι τα θέματα και όχι "όσα λέει στα ξεκούδουνα ο κ. Μεϊμαράκης".

    Ο κ. Αθανασάκης υπαινίχθη ότι η πρόταση Μεϊμαράκη αποτελεί αντιπερισπασμό, καθώς διατυπώνεται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλει νέους φόρους. Επισήμανε, πάντως, ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει υιοθετήσει τις προτάσεις Μεϊμαράκη και δεν έχει τοποθετηθεί επ' αυτών.

    "Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε "ας σοβαρευτούν και ας πουν την πρότασή τους".

    Ο κ. Αθανασάκης έθεσε δύο θέματα σχετικά με την πρόταση Μεϊμαράκη. Πρώτον, τι θετικό θα προκύψει για την Αυτοδιοίκηση από την αλλαγή τώρα του εκλογικού νόμου. Δεύτερον, κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη να εξηγήσει σε τι είδους συναλλαγές αναφέρεται όταν χρησιμοποιεί τον όρο για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών καθώς και ποιες συναλλαγές έκανε το κόμμα του για να χρησιμοποιεί ο ίδιος τον όρο συναλλαγές.

    [07] Αλογοσκούφης για Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

    Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς για τις δυνατότητες Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το σχέδιο νόμο των οποίων κατατέθηκε στη Βουλή.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι ΣΔΙΤ αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που αφορά δύο βασικούς τομείς για την οικονομία: Τη δημιουργία νέων υποδομών και την παροχή υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη.

    Ο υπουργός ανέφερε δώδεκα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου:

    -Ορίζονται οι δημόσιοι φορείς (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ) που μπορούν να προχωρούν σε συμβάσεις σύμπραξης με τους ιδιωτικούς φορείς.

    -Το αντικείμενο των συμπράξεων είναι η δημιουργία υποδομών και η παροχή υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δημοσίων φορέων.

    -Προβλέπεται ότι οι ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν ουσιώδες μέρος των κινδύνων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση, τη διαθεσιμότητα και την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.

    -Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος εκτέλεσης του έργου ή της παροχής υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, εκτός αν η Διϋπουργική Επιτροπή αποφασίσει ομόφωνα να εντάξει μία σύμπραξη υψηλότερου προϋπολογισμού.

    -Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των υποδομών και την παροχή υπηρεσιών θα γίνει με κεφάλαια και πόρους που εξασφαλίζουν οι ιδιωτικοί φορείς.

    -Στις συμπράξεις ενσωματώνει το Δημόσιο την καινοτομία και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα.

    -Εξαιρούνται των συμπράξεων η άσκηση δημόσιας εξουσίας και γενικά οι δραστηριότητες που, κατά το Σύνταγμα, ανήκουν αποκλειστικά και άμεσα στο κράτος(εθνική άμυνα, έννομη τάξη, απονομή δικαιοσύνης, ευθύνη σωφρονισμού).

    -Καθορίζονται επακριβώς οι υποχρεώσεις των δημοσίων φορέων που θα υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου.

    -Συστήνεται διϋπουργική επιτροπή συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα χαράζει την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία υποδομών και την παροχή υπηρεσιών με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

    -Συστήνεται Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με σκοπό την προώθηση ανάπτυξης των συμπράξεων και τη διευκόλυνση και υποστήριξη των δημοσίων φορέων στο πλαίσιο των διαδικασιών ανάθεσης για την επιλογή των ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν την υλοποίηση.

    -Προσδιορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο των συμβάσεων σύμπραξης, και

    -Ορίζονται τα νομικά θέματα που διέπουν αυτές τις συμπράξεις, όπως είναι τα φορολογικά ζητήματα, η διαιτησία (επίλυση διαφορών), η εκχώρηση απαιτήσεων κλπ.

    Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τους τελευταίους 16 μήνες μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω των επενδύσεων και το μετασχηματισμό της οικονομίας, ώστε να καταστεί αυτή εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική συμβολή θα έχουν και οι ΣΔΙΤ.

    Οπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η ένταξη δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα στο ΣΔΙΤ είναι προαιρετική και ότι αναμένεται να εκτελεστούν και μικρά έργα αμέσως μετά την εφαρμογή του νόμου.

    Γραφειοκρατικό, συγκεντρωτικό και υπουργοκεντρικό χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης το νομοσχέδιο. Υπάρχουν πολλά αόριστα και ασαφή σημεία, σημείωσε ο κ. Αθανασάκης, τα οποία -όπως τόνισε- αφήνουν ευρύ πεδίο αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας και δίνουν τη δυνατότητα για συναλλαγές με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

    Η ΝΔ κινείται με επιτάχυνση στον αντιλαϊκό δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θωρακίζοντας τις ληστρικές συμβάσεις των συμπράξεων για τα μεγάλα έργα υψηλού προϋπολογισμού, με αποφάσεις της Βουλής, αναφέρει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Τη «ριζική αντίθεση» του στο νομοσχέδιο εκφράζει ο ΣΥΝ ο οποίος θεωρεί ότι αποτελεί «επιλογή συνολικής ιδιωτικοποίησης του κράτους».

    [08] Βουλγαράκης:Επικηρύσσονται οι εμπρηστές

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση της κατάστασης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Ραφήνας και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση "αποφάσισε να επικηρύξει τους εμπρηστές μέχρι 100.000 ευρώ και για οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που αφορά τη φετινή θερινή περίοδο. Συνεπώς από τώρα η επικήρυξη αυτή ισχύει για οποιονδήποτε πολίτη βοηθήσει στην εξεύρεση οποιουδήποτε εμπρηστή".

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως ήδη δίνονται τα έκτακτα βοηθήματα και ανέφερε πως εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την ενίσχυση των πληγέντων. Όλοι όσοι έχουν κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να αρχίσουν να τις επισκευάζουν ή να τις ανακατασκευάζουν τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε ότι έχει ήδη βγει η απόφαση με την οποία κηρύσσεται αναδασωτέα την περιοχή.

    Όπου υπήρχε δάσος θα παραμείνει δάσος,τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι η πολιτεία ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της έναντι των πολιτών που επλήγησαν.

    Όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, στην υπουργική απόφαση για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια προβλέπεται ότι το 1/3 του ποσού θα προέρχεται από κρατική ενίσχυση και τα 2/3 θα δίδονται με δεκαπενταετές άτοκο δάνειο.

    Στην περιοχή της Ραφήνας, μηχανικοί του ΠΕΧΩΔΕ καταγράφουν από την πρώτη ημέρα τις ζημιές, ενώ, σύμφωνα την υπουργική απόφαση, οι πληγέντες έχουν προθεσμία ενός έτους για την υποβολή των αιτήσεων για τα κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφησαν.

    Για κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες θα δοθούν 420 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και με ανώτατο όριο δανειοδοτούμενης επιφάνειας τα 120 τετραγωνικά μέτρα.

    Για κτίρια που έχουν χρήση επαγγελματικού χώρου, η στεγαστική συνδρομή φθάνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για δανειοδοτούμενη επιφάνεια μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα.Αν ο επαγγελματικός χώρος είναι άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων η επιφάνειά του θα διαιρείται σε τμήματα των 150 και τα τυχόν δάνεια που θα προκύψουν θα χρηματοδοτούνται με 160 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Για την επισκευή ζημιών στα μη φέροντα στοιχεία κτιρίων το ποσό της στεγαστικής αρωγής ανέρχεται μέχρι 110 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στον φέροντα οργανισμό μέχρι 150 ευρώ. Αν υπάρχουν ζημιές και στα μη φέροντα στοιχεία και στον φέροντα οργανισμό το συνολικό ύψος της στεγαστικής συνδρομής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 240 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Για τις επισκευές κτιρίων που είναι διατηρητέα ή χαρακτηρισμένα παραδοσιακά το ποσό ανέρχεται μέχρι τα 580 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο χωρίς περιορισμό το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

    Το ποσό της στεγαστικής συνδρομής θα δοθεί σε δύο δόσεις.

    [09] Πολυνομοσχέδιο για την ίδρυση κέντρων αγροτικής ανάπτυξης

    Πολυνομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης και την παροχή κινήτρων στους νέους αγρότες, κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Μετά την κατάθεση, ο κ.Μπασιάκος επισήμανε οτι στόχος του νομοσχεδίου είναι η έγκαιρη προετοιμασία της χώρας και των αγροτών στις νέες συνθήκες της ανταγωνιστικής αγοράς και η συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

    Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσπίζονται -μεταξύ άλλων- τα εξής:

    -Συνιστώνται Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης στις έδρες των νομών, καθώς και 715 θέσεις προσωπικού (οι 65 θέσεις θα καλυφθούν με μετατάξεις γεωτεχνικών υπαλλήλων των περιφερειών ή νομαρχιών). Η ετήσια δαπάνη για τις 650 θέσεις ανέρχεται σε 10.150.000 ευρώ.

    -Για την απόκτηση της ιδιότητας του αγρότη ή νέου αγρότη απαιτείται η εγγραφή των ενδιαφερομένων στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

    -Συνιστώνται Τμήματα Αναδασμού-Εποικισμού σε κάθε περιφέρεια της χώρας καθώς και 65 θέσεις προσωπικού. (Η ετήσια δαπάνη από τη σύσταση των 65 θέσεων ανέρχεται σε 1.400.000 ευρώ).

    -Αυξάνεται η επιδότηση των επιτοκίων των δανείων προς τους νέους αγρότες (ετήσια δαπάνη 4.000.000 ευρώ).

    -Ενισχύονται εφάπαξ οι συγχωνευόμενες δευτεροβάθμιες ΑΣΟ (δαπάνη 7.400.000 ευρώ).

    [10] Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί στους δρόμους του Λονδίνου-Νέα προειδοποίηση της Αλ Κάιντα

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει νέο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα Αλ Ζαουάχρι να προειδοποιεί τους Βρετανούς ότι η πολιτική του Τόνι Μπλερ θα προκαλέσει περισσότερη καταστροφή στο Λονδίνο.

    Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται, πλέον, σε υπηρεσία στους δρόμους και το Μετρό του Λονδίνου, τέσσερις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου και δύο εβδομάδες μετά το δεύτερο κύμα των αποτυχημένων επιθέσεων.

    Αυτή η αστυνομική κινητοποίηση αποτελεί τη σημαντικότερη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στη βρετανική πρωτεύουσα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει ενισχύσεις από άλλες περιοχές της χώρας σε περιπολίες στο μετρό, ενώ τα τραίνα και τα λεωφορεία θα παρακολουθούνται από αστυνομικούς με πολιτικά.

    Εν τω μεταξύ ο Ισμαήλ Αμπντουραχμάν, ο πρώτος ύποπτος στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες στη Βρετανία στο πλαίσιο της έρευνας για τις αποτυχημένες επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο, τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση έως ότου προσαχθεί στο δικαστήριο, δήλωσε δικαστική πηγή.

    Ο Αμπντουραχμάν συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή και προχθές, Τετάρτη, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

    Είναι το δεύτερο άτομο που διώκεται ποινικά στην υπόθεση αυτή μετά τον Χάμντι Ισάκ, γνωστό ως Οσμάν Χουσάιν, έναν από τους φερόμενους δράστες των επιθέσεων της 21ης Ιουλίου, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες τη Δευτέρα στη Ρώμη και το Λονδίνο ζητεί την έκδοσή του στη Βρετανία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 August 2005 - 23:12:32 UTC