Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν αύριο.Θα εγκαινιάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου.
  • [02] Αναπροσαρμογή συντάξεως πλέον της τριετίας με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • [03] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το Ασφαλιστικό.
  • [04] Εκρηξη βόμβας κατά τη διέλευση τραίνου στην Τουρκία
  • [05] Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζεται περιέγραψε ο Γ.Παπανδρέου
  • [06] «Κάντε τη Φτώχεια Παρελθόν» στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική συναυλία όλων των εποχών

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν αύριο.Θα εγκαινιάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου.

    Με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν συναντάται αύριο στη γέφυρα των Κήπων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.Οι δύο άνδρες θα εγκαινιάσουν την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες. Εκτιμάται ότι στο περιθώριό της εκδήλωσης θα υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

    Ο κ.Καραμανλής θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Συγκεκριμένα ο κ.Καραμανλής θα δεχθεί στο μέγαρο Μαξίμου τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Αργύρη Καρρά, τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, του υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο και, τέλος, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Χθες ο κ.Αλογοσκούφης είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά το τέλος της οποίας δήλωσε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα είναι μακράς πνοής, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να νομοθετήσει στη διάρκεια της τετραετίας. Ο υπουργός, ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ο διάλογος που πρόκειται να ξεκινήσει να καταλήξει με συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων έτσι ώστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το ασφαλιστικό να μην είναι σημείο τριβής στις επόμενες εκλογές.

    Σε ό,τι αφορά το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2004 ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνησε ότι τα στοιχεία στα οποία αναφέρονται πληροφορίες από τις Βρυξέλλες (έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ) δεν είναι ακριβή. Τόνισε, επίσης, ότι η διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζονται και ότι σε ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα της καταγραφής των νοσοκομειακών δαπανών.

    Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι δύσκολη αλλά θα είναι επιτυχής καθώς τους επόμενους επτά μήνες θα επιτύχουμε να είμαστε κοντά στις προβλέψεις μας, κατέληξε ο υπουργός.

    [02] Αναπροσαρμογή συντάξεως πλέον της τριετίας με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Δεκάδες εκατομμμύρια ευρώ μπορούν πλέον να διεκδικήσουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, μετά τις αποφάσεις της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που τους δίνει το δικαίωμα να εισπράξουν εφάπαξ αναδρομικά και έντοκα διαφορές απο τις συντάξεις τους πέραν τις τριετίας που ως τώρα επιτρεπόταν. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δικαιώνουν τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Γρίβα και το πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Π. Πετρόχειλου, οι οποίοι διεκδικούσαν αναδρομικά των συντάξεών τους, πέραν της τριετίας που επιτρέπει ο Συνταξιοδοτικός Κώδικας. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ακύρωσε απόφαση του 2ου Τμήματός του που είχε κρίνει το αντίθετο.

    Ειδικότερα, ο Συνταξιοδοτικός Κώδικας (ΠΔ 1041/1979 και 166/2000) προβλέπει ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος η διεκδίκηση των αναδρομικών στις συντάξεις δεν μπορεί για κανέναν λόγο να περάσει την τριετία.

    Από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο περιορισμός αυτός του Συνταξιοδοτικού Κώδικα κρίθηκε συνταγματικός και σύμφωνος με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

    Οι δύο δικαστικοί είχαν πετύχει την αύξηση των συντάξεών τους με προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις, αλλά μόνο για τρία χρόνια όπως προβλέπει ο Συνταξιοδοτικός Κώδικας. Τώρα διεκδικούσαν την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους - πλέον της τριετίας που είχαν πετύχει - από την ημέρα συνταξιοδότησής τους.

    Οι δυο δικαστικοί επικαλέσθηκαν, για το πέραν της τριετίας χρονικό διάστημα, ότι μη αναπροσαρμογή των συντάξεών τους είναι αντίθετη στο άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα. Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι μπορεί να διεκδικηθεί αποζημίωση αν υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου από παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας τους.

    Ο ισχυρισμός αυτός περί παράβασης του άρθρου 105 έγινε δεκτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κρίθηκε ότι οι δυο δικαστικοί δικαιούνται αναπροσαρμογή των συντάξεών τους και πέραν της τριετίας.

    [03] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το Ασφαλιστικό.

    Η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού μέσα στην τετραετία, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος εξερχόμενος από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Πρόσθεσε δε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των εισφορών, των ορίων ηλικίας και των συντάξιμων αποδοχών.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό έχει ανοίξει, και μακάρι να υπάρξει σύγκλιση που θα αποτελέσει έδαφος για περαιτέρω συμφωνία την επόμενη τετραετία.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Αλογοσκούφης με χθεσινές δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός της τετραετίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι οι δηλώσεις Αλογοσκούφη παρερμηνεύτηκαν.

    Ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε η επόμενη μέρα της εφαρμογής του αφαλιστικού των τραπεζών, που κατοχυρώνει τις θέσεις εργασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε και για το θέμα Εβερτ και είπε ότι ο καθένας έχει τη δική του ιστορία, ωστόσο στην πολιτική, ο καθένας κάποιες φορές πρέπει να γυρίζει σελίδα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης εξερχόμενος από την ίδια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι γίνεται διάλογος για το ασφαλιστικό μεταξύ των κοινωνικών φορέων στο επίπεδο της ΟΚΕ και θα γίνει και σε επίπεδο κομμάτων.

    Ευχήθηκε να υπάρξουν σημεία σύγκλισης και συναίνεσης και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση είναι διάλογος μακράς πνοής.

    Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό είχε και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ο οποίος είπε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα αυριανά εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας.

    Είναι μια σημαντική συμφωνία, πρόσθεσε, που ανήκει στη νέα εποχή και κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο σε συνδυασμό και με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας.

    [04] Εκρηξη βόμβας κατά τη διέλευση τραίνου στην Τουρκία

    Εκρηξη βόμβας κατά τη διέλευση τραίνου στην επαρχία Μπινγκόλ της ανατολικής Τουρκίας,προκάλεσε τον εκροχιασμό δύο βαγονιών, με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματιστούν οκτώ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή το τρένο πραγματοποιούσε τη σύνδεση των πόλεων Ελαζίγκ και Τατβάν. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10.20 τοπική ώρα κοντά στο σταθμό του Σουβερέν.

    Οι πληροφορίες για δεύτερη επίθεση με βόμβα σε άλλο τραίνο στην περιοχή δεν επιβεβαιώθηκαν. Εκπρόσωπος της Εθνικής Εταιρείας Τουρκικών Σιδηροδρόμων δήλωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στις ράγες του τραίνου πυροδοτήθηκε από απόσταση, προκαλώντας τον εκτροχιασμό δύο βαγονιών.

    [05] Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζεται περιέγραψε ο Γ.Παπανδρέου

    Το μοντέλο του κόμματος που οραματίζεται, περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στα νεοεκλεγμένα στελέχη των νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων του Κινήματος, με τα οποία είχε συνάντηση γνωριμίας και εργασίας. Ο κ. Παπανδρέου, παίρνοντας αφορμή από τις αναφορές στελεχών για την οργανωτική διαδικασία του προηγούμενου διαστήματος, την οποία θεώρησαν απαραίτητη, απάντησε σε όσους στάθηκαν επικριτικά απέναντι σ΄ αυτήν. «Υπήρξε», ανέφερε, «μια ευκολία, πάρα πολλοί, ιδιαίτερα απέξω, να πυροβολούν την προσπάθειά μας της ανασυγκρότησης».

    Διαπιστώνοντας ότι στην αίθουσα υπήρξε «εντυπωσιακή παρουσία, ενθουσιασμός, αφοσίωση, υψηλό πολιτικό επίπεδο και νέο πνεύμα», τόνισε ότι η όλη εικόνα αποτελεί «τη ζωντανή διάψευση όλων αυτών που θέλησαν να υποβαθμίσουν σε οργανωτίστικη αντίληψη αυτή την άκρως πολιτική διαδικασία». «Οργανωτίστικη» είχε χαρακτηριστεί η διαδικασία ανασυγκρότησης και από ορισμένα από τα λεγόμενα «κεντρικά» ή «πρωτοκλασάτα» στελέχη του Κινήματος.

    Τα στελέχη των νεοεκλεγμένων νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων, πάντως, στις τοποθετήσεις τους, συμμερίστηκαν απόλυτα τη θέση του κ. Παπανδρέου, χωρίς οι ομιλίες τους να επηρεαστούν από την τοποθέτηση του Προέδρου του Κινήματος, η οποία ακολούθησε τις δικές τους τοποθετήσεις. ΄Ετσι ο κ. Παπανδρέου, με άμεσους συνεργάτες του τα μεσαία στελέχη του Κινήματος τα οποία δήλωσαν την αφοσίωσή τους στο κόμμα και τον αρχηγό του, αναμένεται ότι θα επιβάλει ευκολότερα, τώρα, τις απόψεις του για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου έδειξε εμπιστοσύνη, («σας εμπιστεύομαι» ανέφερε χαρακτηριστικά) στα μεσαία στελέχη του Κινήματος και τους ζήτησε να πολεμήσουν την πελατειακή λογική, η οποία υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε, επίσης, να το πράξουν κατά την περίοδο της προετοιμασίας ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ενώ επέστησε την προσοχή των στελεχών του κόμματος στις καταστατικές διαδικασίες και τους κάλεσε να μη γίνουν εκείνοι «οι παράγοντες, οι προστάτες και οι προωθητές κάποιων υποψηφίων», γιατί θα χάσουν και οι ίδιοι το παιχνίδι, όπως θα το χάσει και το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε επίσης το μοντέλο του αρχηγικού κόμματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μοντέλο που ταιριάζει σε συντηρητικά και όχι προοδευτικά κόμματα. Το οποίο, όπως ανέφερε, «δίνει την αίσθηση της ομογενοποιημένης εικόνας» και το εφάρμοσε ο κ. Καραμανλής στην αντιπολίτευση, αλλά την επόμενη των εκλογών αυτή η εικόνα άρχισε να διαλύεται, διότι «ήταν μόνο επικοινωνιακό, μόνο στη βάση της πειθαρχίας και όχι της αυτοπειθαρχίας και πολύ αντιδημοκρατικό».

    Αναφερόμενος στη λειτουργία του Κινήματος τα προηγούμενα χρόνια, παραδέχθηκε ότι «υπήρχαν πολλά ΠΑΣΟΚ», τα οποία δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς. Και συνέδεσε την επιβίωση των «πολλών ΠΑΣΟΚ» με την «πολυφωνία» που εμφανίζεται σε περιπτώσεις όπως η πρόσφατη με την «τροπολογία ΄Εβερτ».

    Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της τακτικής του να μην αντιδρά με άμεση απόφαση σε κάθε ζήτημα που ανακύπτει. Το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αφενός το ΠΑΣΟΚ έχει τις πάγιες αρχές, αξίες και θέσεις του και αφετέρου ότι σε ορισμένα ζητήματα χρειάζεται να υπάρξει διαβούλευση στο κόμμα ή και με την κοινωνία.

    Τέλος, αναγνώρισε ότι η καθυστέρηση στη διατύπωση συγκεκριμένης θέσης μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια, αλλά, τόνισε, «δεν πρέπει να επηρεαστούμε από τη βιασύνη κάποιων που είτε με καλή είτε με κακή πρόθεση θέλουν το ΠΑΣΟΚ να είναι εκείνο που θα έχει για καθετί σήμερα θέση».

    Αυτό που έχει σημασία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι, όταν συζητάμε ένα σημαντικό θέμα, να βλέπουμε ποιες αρχές εξυπηρετεί η μία ή η άλλη λύση και όχι να «πέφτουμε κι εμείς θύματα μιας λάθος συζήτησης» που προκαλούν «κάποιοι προσπαθώντας να αντιπαλέψουν του ΠΑΣΟΚ», παραβλέποντας τις αρχές και αξίες του Κινήματος.

    [06] «Κάντε τη Φτώχεια Παρελθόν» στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική συναυλία όλων των εποχών

    Περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις εκδηλώσεις του Live 8 σε ολόκληρο τον κόσμο, στις οποίες ένας γαλαξίας αστέρων του ροκ και με σύνθημα «Κάντε τη Φτώχεια Παρελθόν» ανέβασε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική συναυλία του κόσμου για να πιέσουν τα πλούσια κράτη να κάνουν περισσότερα προς όφελος των φτωχών. Η μεγαλύτερη συναυλία έγινε στη Φιλαδέλφεια όπου έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους. Την ίδια στιγμή ο κόσμος συνέρεε σε άλλα εννέα σημεία σε τέσσερις ηπείρους.

    Στο Λονδίνο, ο ιρλανδός ρόκερ Μπομπ Γκέλντοφ κάλεσε τους μουσικόφιλους να φωνάξουν "Όχι άλλες δικαιολογίες" στην Ομάδα των Οκτώ ηγετών των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που συναντώνται στη Σκοτία την επόμενη εβδομάδα. "Ο Μαχάτμα Γκάντι απελευθέρωσε μια ήπειρο, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ένα λαό, ο Νέλσον Μαντέλα μια χώρα. Λειτουργεί. Θα ακούσουν", είπε ο Γκέλντοφ στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου.

    Ο Μπόνο των U2 συνόψισε το μήνυμα: "Δεν σας ζητάμε να βάλετε το χέρι στην τσέπη αλλά ζητάμε από τον κόσμο να σηκώσει τη γροθιά του στον αέρα". Μιλώντας στο Λονδίνο είπε προς τους ηγέτες του G8: "Αυτή είναι η δική σας στιγμή. Γράψτε ιστορία κάνοντας τη φτώχεια παρελθόν". Ο Μπόνο έβαλε "φωτιά" στους 200.000 φαν στο Χάιντ Παρκ όταν συνόδευσε τον Πολ Μακάρτνι στο ξεκίνημα της συναυλίας με το "Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band". Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Μπραντ Πιτ είπε απευθυνόμενος στο πλήθος: "Ας είμαστε προκλητικοί ας είμαστε ηχηροί, ας είμαστε τολμηροί".

    Το Τόκιο ξεκίνησε το χορό των συναυλιών του Live 8 με την ισλανδή σταρ Μπγιορκ σε ένα χώρο χωρητικότητας 10.000 ανθρώπων. Η μικροσκοπική σταρ εξέφρασε το αίσθημα αδυναμίας που ένιωσε όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την υπερβολική φτώχεια της Αφρικής. "Βλέπω τις ειδήσεις, βλέπω ανθρώπους να πεινάνε, κλαίω. Είμαι χάλια", είπε.

    Συναυλίες Live 8 ανέβηκαν ακόμη στο Σίρκους Μάξιμους στη Ρώμη και στο Βερολίνο ενώπιον 150.000 ανθρώπων. Στη Γαλλία, η συναυλία έγινε στο κάστρο των Βερσαλιών. Στο Γιοχάνεσμπουργκ συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι. Στο Μπάρι, κοντά στο Τορόντο, 35.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη μουσική γιορτή. Στη Μόσχα, 20.000 θεατές παρακολούθησαν ρωσικά συγκροτήματα ροκ και τους βρετανούς Pet Shop Boys στη σκηνή που στήθηκε δυο βήματα από την Κόκκινη Πλατεία.

    Μια εναλλακτική συναυλία Live 8 πραγματοποιήθηκε στην Κορνουάλη (Αγγλία) στην οποία αποκλειστικά αφρικανοί καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή υπό το σύνθημα "Η Αφρική καλεί".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 July 2005 - 21:09:18 UTC