Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό
  • [02] Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για το ασφαλιστικό
  • [03] Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου

  • [01] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

    Με στόχο την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας στο ζήτημα των κοινοτικών δαπανών για την περίοδο 2007-2013 συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί η Ελλάδα και οι άλλες ασθενέστερες οικονομικά χώρες της παλαιάς Ευρωπαϊκής Ενωσης των "15". Οπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του σημείωσε ότι "τη διεύρυνση την αποφασίσαμε όλοι μαζί και δεν θα ήταν σωστό να επωμισθούν το κόστος της ορισμένες μόνο χώρες-μέλη".

    Από τις μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις, το ύψος των επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που εισπράττει η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται πως είναι το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας.

    Όλα δείχνουν ότι οι εντάσεις μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας δεν έχουν κοπάσει ακόμα. Από τη μία η Μ. Βρετανία δεν δέχεται να επαναδιαπραγματευτεί το ύψος των «επιστροφών» της, εάν δεν τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση το σύνολο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), και από την άλλη η Γαλλία, που θεωρεί ότι το προτεινόμενο «πλαφόν» για το βρετανικό τσεκ (4,6 δισ. ευρώ από το 2007) είναι ήδη αρκετά υψηλό, υποστηρίζει ότι η συμφωνία για τις δαπάνες της ΚΑΠ, έχει κλείσει οριστικά το 2002.

    Ωστόσο, ως προς το συνολικό ύψος των κοινοτικών δαπανών που προτείνει η Προεδρία του Συμβουλίου (875 δισ. ευρώ), ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ φαίνεται πως είναι ο πιο διαλλακτικός μεταξύ των ηγετών της ομάδας των έξι χωρών που είναι καθαροί συνεισφορείς του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ο Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι η Γαλλία αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας, παρ' όλο που κάτι τέτοιο θα κοστίσει στη χώρα του 10 δισ. ευρώ επιπλέον, δεν πρόκειται όμως να δεχτεί υψηλότερη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Κάναμε ήδη έναν συμβιβασμό, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες, αν θέλουν να επιτευχθεί μια συμφωνία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φ. Μπλαζί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι.

    «Η Ολλανδία δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα σεντ παραπάνω για την Ευρώπη», είχε δηλώσει ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γ. Π. Μπαλκενέντε πριν τη Σύνοδο Κορυφής, τηρώντας με αυτόν τον τρόπο την πιο αδιάλλακτη θέση ανάμεσα στους «6», ως προς το συνολικό ύψος των κοινοτικών δαπανών. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Π. Μπαλκενέντε ζήτησε να μειωθούν οι ετήσιες συνεισφορές της χώρας του στον κοινοτικό προϋπολογισμό κατά 1,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες για την ΚΑΠ και για την περιφερειακή πολιτική. Την ίδια άποψη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υποστηρίζουν και οι ομόλογοι του κ. Μπαλκενέντε, ο πρωθυπουργός της Δανίας, Φ. Ράσμουνσεν και της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον.

    Εξάλλου, ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε την αντίθεσή του ως προς τη δομή του προϋπολογισμού της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει στο μέλλον να αναθεωρηθούν οι δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ο Τόνι Μπλερ επιμένει ότι είναι απολύτως δίκαιο να επιστρέφεται στη χώρα του ένα μέρος της συνεισφοράς της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εφόσον η Μ. Βρετανία δεν ωφελείται καθόλου από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σχολιάζοντας δε, την αδιάλλακτη στάση του Ζακ Σιράκ, ο Τόνι Μπλερ ανέφερε ότι ο Σιράκ δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους Γάλλους αγρότες, καθώς είναι γνωστό ότι η Γαλλία δεν εκλέγει ποτέ Γάλλο πρόεδρο που δεν έχει την υποστήριξη των αγροτών.

    Από την άλλη ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ, που θεωρεί ότι σήμερα είναι η ευκαιρία για την ΕΕ να συμφωνήσει επί των δημοσιονομικών προοπτικών, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας ότι οι προβληματισμοί και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με τα εθνικά τους συμφέροντα και όχι με το συμφέρον της Ευρώπης. Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος έχει ταχθεί περισσότερο στο πλευρό της Γαλλίας σε ό,τι αφορά τη μείωση του «βρετανικού τσεκ», ενώ και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σιούσελ συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις με τον Γερμανό ομόλογό του.

    [02] Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για το ασφαλιστικό

    Κατατέθηκαν στη Βουλή -ως προσθήκες στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά- οι διατάξεις που αφορούν αφενός την ασφάλιση του προσωπικού των τραπεζών και αφετέρου τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις (εθελούσια έξοδος) για το προσωπικό του ΟΤΕ.

    Τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρουν ότι με τις διατάξεις που αφορούν το ασφαλιστικό των τραπεζών, επιλύεται ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο έμενε σε εκκρεμότητα και ταλάνιζε την οικονομία και την κοινωνία για πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα γίνεται μία μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, με την οποία διασφαλίζεται η καταβολή των συντάξεων και γενικότερα η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα των κρατικών τραπεζών, και της οικονομίας γενικότερα.

    Οι διατάξεις οριστικοποιήθηκαν μετά από εξαντλητικό διάλογο που έκανε η Κυβέρνηση με τους αρμόδιους φορείς και, αφού άκουσε με προσοχή τις απόψεις που εκφράσθηκαν από όλες τις πλευρές, κατέληξε στη σημερινή ρύθμιση, έχοντας ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το σύνταγμα και τους νόμους, τους κανόνες του ασφαλιστικού συστήματος και τους κανόνες του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τις παραπάνω διατάξεις:

    Β· Δεν επιβαρύνεται το κράτος και ο φορολογούμενος σε σχέση με τα ισχύοντα ως σήμερα, αντίθετα, το κράτος και οι φορολογούμενοι ωφελούνται.

    Β· Δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι ασφαλισμένοι έως και το τέλος του 1992 διατηρούν στο ακέραιο τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

    Β· Οι νέοι τραπεζοϋπάλληλοι-οι ασφαλισμένοι μετά το τέλος του 1992-προσαρμόζονται σε ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους μισθωτούς, ενώ εξομαλύνονται οι ανισότητες και οι ακρότητες της πανσπερμίας των ρυθμίσεων που υπάρχουν στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Β· Στηρίζονται οι κρατικές τράπεζες, καθώς αν δεν αντιμετωπισθεί η σημερινή κατάσταση, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της Εμπορικής και της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ το όφελος για την οικονομία και το φορολογούμενο είναι μεγαλύτερο από το κόστος για τη στήριξη των κρατικών τραπεζών.

    Εξάλλου, με τις διατάξεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, μετά από τη συμφωνία της Διοίκησης με τους εργαζόμενους του Οργανισμού, εξασφαλίζεται το μέλλον του Οργανισμού και δημιουργούνται θετικές προοπτικές για την οικονομία και, με τη συμφωνία της Διοίκησης και των εργαζομένων γίνεται μία μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομία.

    [03] Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου

    Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου έκλεισε απόψε στη Νέα Υόρκη στα 58,47 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ.

    Στην Αγορά Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) το αμερικανικό αργό για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου έκλεισε αυξημένο κατά 1,89 δολάρια στα 58,47 δολάρια το βαρέλι, αφού έφθασε έως και τα 58,60 δολάρια το βαρέλι προς το τέλος της συνεδρίασης, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

    Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στη συνεδρίαση της 4ης Απριλίου και ήταν 58,28 δολάρια το βαρέλι.

    Στο Λονδίνο, το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας έφθασε επίσης το ιστορικό ρεκόρ των 57,95 δολαρίων το βαρέλι προς το τέλος της συνεδρίασης πριν κλείσει τελικά στα 57,76 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 1,54 δολαρίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 June 2005 - 22:12:02 UTC