Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 7 September 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση 9,7% των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων
  • [02] Αρχίζουν αύριο οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των "25"

  • [01] Μείωση 9,7% των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων

    Τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας, με βάση τους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης συνεχίζουν να τονώνουν την απασχόληση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    Αναλυτικά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάιο του 2005 ήσαν 461.386 έναντι 511.013 τον Μάιο 2004, δηλαδή υπήρξε ετήσια μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 49.627 άτομα (περίπου 9,7%). Με βάση μάλιστα τα καταχωρημένα στοιχεία στο νέο μηχανογραφικό σύστημα του ΟΑΕΔ, προκύπτει ότι το 9,82%, δηλαδή 45.313 άτομα, δεν αναζητούν εργασία, συνεπώς οι αναζητούντες εργασία ανέρχονται σε 461.073 άτομα.

    [02] Αρχίζουν αύριο οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των "25"

    Στο ρυθμό της συνόδου κορυφής των «25» εισέρχονται σταδιακά οι Βρυξέλλες οι οποίες από αύριο θα αρχίσουν να υποδέχονται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ενωμένης Ευρώπης. Μιας συνόδου κορυφής που θεωρείται από τις κρισιμότερες στην ιστορία της ΕΕ η οποία προς το παρόν εμφανίζεται αμήχανη μπροστά στα πρόσφατα «όχι» της Γαλλίας και της Ολλανδίας στο Ευρωσύνταγμα, αλλά και αδύναμη, λόγω των εσωτερικών της αντιθέσεων, να συμφωνήσει επί του ύψους των κοινοτικών δαπανών για την ερχόμενη δημοσιονομική περίοδο, δηλαδή την περίοδο 2007-2013.

    Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ζητήματα, δηλαδή το τι μέλλει γενέσθαι με το Ευρωσύνταγμα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να συμφωνήσουν σε γενικές γραμμές ότι απαιτείται μια «περίοδος περίσκεψης», κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση - αν μη τι άλλο - της διαδικασίας κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης από τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί αυτής. Με άλλα λόγια, είναι βέβαιο πως η διαδικασία των επικυρώσεων δεν θα συνεχισθεί με βάση τους αρχικούς προγραμματισμούς και συνεπώς είναι εξαιρετικά πιθανό οι «25» να επανασυζητήσουν το πρόβλημα σε επόμενη σύνοδο κορυφής. Προς το παρόν θα αρκεσθούν σε μια δήλωση επί της καταστάσεως.

    Σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εμφανίζονται αυτή τη στιγμή εξαιρετικά περιορισμένες και είναι βέβαιο πως μόνο αν το σύνολο των κρατών μελών δείξει συμβιβαστικές διαθέσεις θα υπάρξει επίλυση του προβλήματος.

    Σε γενικές γραμμές τα προβλήματα είναι δύο: Το πρώτο, είναι ο προσδιορισμός του συνολικού ύψους των κοινοτικών δαπανών και το δεύτερο ο επαναπροσδιορισμός της συνεισφοράς των πιο εύπορων κρατών στους κοινοτικούς προϋπολογισμούς.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι συνολικές κοινοτικές δαπάνες για την περίοδο 2007-2013 θα πρέπει να είναι ύψους 1.000 δισ. ευρώ, ενώ για τις έξι ισχυρότερες οικονομικά χώρες - που είναι οι καθαροί πληρωτές - θα πρέπει οι δαπάνες αυτές να περιορισθούν στα 800 δισ. ευρώ. Με βάση τις κατά καιρούς συμβιβαστικές προτάσεις της λουξεμβουργιανής προεδρίας, οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον στα 875 δισ. ευρώ. Πίσω φυσικά από αυτή τη διαμάχη διακυβεύονται επί της ουσίας οι διαρθρωτικές δαπάνες για τις ασθενείς οικονομικά χώρες, κυρίως δε για αυτές που όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία στην ενωμένη Ευρώπη των «15» ήταν οι ασθενέστερες και στη σημερινή Ευρώπη των «25» θεωρούνται «μικρομεσαίες».

    Από την άλλη πλευρά, όμως, οι εντάσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες και μεταξύ των πιο εύπορων κρατών, κυρίως δε ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.

    Η βρετανική πλευρά αρνείται να θέσει υπό διαπραγμάτευση τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει προ εικοσαετίας η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και που βάσει της οποίας το Λονδίνο εξακολουθεί κάθε χρόνο να εισπράττει σημαντικές «επιστροφές» από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Και αυτό, λόγω της μη χρησιμότητας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στις εμπορικές συμφωνίες της με την Κοινοπολιτεία.

    Με βάση τη συμφωνία του 1984 η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει στην περίοδο 2007-2013 να εισπράξει περί τα 50 δισ. ευρώ. Συμφωνία που επιβαρύνει κυρίως τη Γαλλία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες σε γενικές γραμμές πιστεύουν ότι με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα θα πρέπει η συμφωνία αυτή να αναθεωρηθεί. Κάτι που ο Τόνι Μπλερ αρνείται, εκτός αν τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση στο σύνολό της η ΚΑΠ. Αυτό όμως το αρνούνται πρωτίστως οι Γάλλοι που θεωρούν ότι η συμφωνία για τις δαπάνες της ΚΑΠ έκλεισε οριστικά το 2002.

    Με βάση συνεπώς την ανωτέρω εικόνα, η επίτευξη συμφωνίας δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι εύκολη υπόθεση.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της διεύρυνσης, η εικόνα είναι μάλλον ζοφερή μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία. Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει καθυστέρηση της ενταξιακής πορείας τους, έστω και αν αυτό δεν ομολογείται δημοσίως, ενώ για την Τουρκία ουδείς προς το παρόν εμφανίζεται διατεθειμένος ακόμη και να συζητήσει το θέμα. Είναι δε ενδεικτικό ότι στα τελικά συμπεράσματα δεν θα αναφέρεται σχεδόν τίποτα, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, δεν θα είναι παρών σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 June 2005 - 6:26:07 UTC