Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή με θέμα το ασφαλιστικό
  • [02] Δημοσκόπηση MRB - Προηγείται κατά 4,1 μονάδες η ΝΔ
  • [03] Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.
  • [04] Τα πόθεν έσχες των βουλευτών και ευρωβουλευτών.
  • [05] Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.
  • [06] «Μια ζωή ΑΠΕ». Αφήγηση του Ερρίκου Στρούγκου, του παλαιότερου συντάκτη του ΑΠΕ
  • [07] Παρουσιάσθηκαν οι βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των τραπεζών
  • [08] Στην Αθήνα το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ.

  • [01] Συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή με θέμα το ασφαλιστικό

    Το σχέδιο για το ασφαλιστικό των τραπεζών ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και το οποίο θα παρουσιάσουν αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομίας οι κ.κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή με την οποία δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δεν υπάρχει κόστος για το δημόσιο και σώζονται κρατικές τράπεζες, όπως η Εμπορική και η Αγροτική.

    Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε, όμως, ότι προσαρμόζονται τα εργασιακά δικαιώματα όσων έχουν προσληφθεί στις τράπεζες από 1.1.93 και μετά στα ισχύοντα για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

    Το ενιαίο επικουρικό ταμείο για τις τράπεζες το οποίο δημιουργείται θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τις ίδιες τις τράπεζες.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς εάν με την ίδια νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει η κυβέρνηση και για την κύρια σύνταξη των υπαλλήλων της Εθνικής και της Αγροτικής απάντησε ότι "ισχύει ο νόμος Ρέππα".

    Με το νόμο αυτό προβλέπεται μέχρι τα τέλη του 2007 να υπαχθούν στο ΙΚΑ για την κύρια σύνταξή τους όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι και εκκρεμούσαν οι περιπτώσεις της Εθνικής και της Αγροτικής.

    Στο μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων των τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι πραγματοποιούν 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.

    Για την επόμενη Πέμπτη έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από τις 12 ως τις 3, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτίριο της ΟΤΟΕ.

    [02] Δημοσκόπηση MRB - Προηγείται κατά 4,1 μονάδες η ΝΔ

    Στις 4,1 μονάδες καταγράφεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα "τάσεις MRB".

    Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 38,9%, το ΠΑΣΟΚ 34,8%, το ΚΚΕ 6,8%, ο ΣΥΝ 3,6% και το ΛΑΟΣ 2,9%.

    Στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής προηγείται του κ. Παπανδρέου 9,6 μονάδες.

    Ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει 43,9% των προτιμήσεων και ο κ. Παπανδρέου 34,3%.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 38,1 μονάδες και συγκεντρώνει 61% έναντι 22,9% του ΠΑΣΟΚ.-

    [03] Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.

    Τουλάχιστον 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 63 τραυματίσθηκαν, απο επίθεση αυτοκτονίας Ιρακινού καμικάζι σε πολυσύχναστη αγορά του Κιρκούκ.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο καμικάζι που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχτηκε μπροστά σε μία τράπεζα, στο κέντρο της πόλης, την ώρα που υπάλληλοι, αστυνομικοί και συνταξιούχοι έκαναν ουρά για να πληρωθούν τους μισθούς τους.

    Στο μεταξύ έξι Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κοινότητα Καναάν, βόρεια της βαγδάτης, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές.

    [04] Τα πόθεν έσχες των βουλευτών και ευρωβουλευτών.

    Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών και ευρωβουλευτών του οικονομικού έτους 2004 (χρήση 2003) καθώς και τα "πόθεν έσχες" του 2002 (χρήση 2001). Επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα του αναδρομικού ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών περιόδου 1989-2001. Σχετικές δηλώσεις είχαν υποβάλλει 666 βουλευτές υπόχρεοι.

    Στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ και σε παράπλευρη στήλη μπορείτε να αναζητήσετε όλα τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών και ευρωβουλευτών.

    [05] Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.

    Τουλάχιστον 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 63 τραυματίσθηκαν, απο επίθεση αυτοκτονίας Ιρακινού καμικάζι σε πολυσύχναστη αγορά του Κιρκούκ.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο καμικάζι που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχτηκε μπροστά σε μία τράπεζα, στο κέντρο της πόλης, την ώρα που υπάλληλοι, αστυνομικοί και συνταξιούχοι έκαναν ουρά για να πληρωθούν τους μισθούς τους.

    Στο μεταξύ έξι Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κοινότητα Καναάν, βόρεια της βαγδάτης, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές.

    [06] «Μια ζωή ΑΠΕ». Αφήγηση του Ερρίκου Στρούγκου, του παλαιότερου συντάκτη του ΑΠΕ

    "Οταν ήμουν εγώ στο Πρακτορείο, ήταν ένα δωματιάκι με τον μεταφραστή, τον δακτυλογράφο, τον ασυρματιστή και τον κλητήρα που περίμενε στα σκαλοπάτια για να διανείμει τα δελτία". Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την αφήγησή του για τα περασμένα χρόνια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο 87χρονος Ερρίκος-Ραφαήλ Στρούγκος, ο παλαιότερος συντάκτης του ΑΠΕ, που φέτος εορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

    Ο ιδρυτής του ΑΠΕ, Ιωάννης Παρρέν, αρχικά συνεργαζόταν με τα πρακτορεία Reuters και Havas, και τύπωνε ένα δελτίο το οποίο διένειμε στις πρεσβείες, αφηγήθηκε ο κ. Στρούγκος, "ώσπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε την ίδρυση του Πρακτορείου με πρώτο διευθυντή τον Βασίλειο Βεκιαρέλλη, από τους καλύτερους δημοσιογράφους της εποχής και συντάκτης της εφημερίδας "'Εθνος" .

    Ο κ. Στρούγκος ξεκίνησε να εργάζεται στο Πρακτορείο, πηγαίνοντας παράλληλα και στο σχολείο, σε ηλικία 12 ετών. "Δεν ήμουν κλητήρας, ήμουν διανομέας - distributeur", θα μας πει με υπερηφάνεια, προσθέτοντας ότι "η διανομή γινόταν με τα πόδια, ενώ υπήρχε και η ``πολυτέλεια`` του ποδηλάτου".

    Οταν ανέλαβε ο Βεκιαρέλλης, το προσωπικό του Πρακτορείου αυξήθηκε, προσέλαβε 5 διανομείς και καθόρισε και τους μισθούς: 800 δραχμές έπαιρναν οι διανομείς, 2.000 δραχμές οι δακτυλογράφοι και 6.000-7.000 δραχμές οι μεταφραστές, ενώ ικανοποιητικούς μισθούς έπαιρναν και οι ασυρματιστές.

    Το Πρακτορείο αρχικά ήταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, το 1939 μεταφέρθηκε στην οδό Πατησίων 50, αργότερα στην γωνία Χ. Τρικούπη και Ακαδημίας, ακολούθησε η εγκατάσταση στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, λίγα χρόνια αργότερα στην οδό Πινδάρου 6 και κατόπιν στην οδό Τσόχα 36, όπου στεγάζεται και σήμερα.

    Ξεδιπλώνοντας τις αναμνήσεις του ο κ. Στρούγκος μάς μίλησε για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το Μάρτιο του 1933 στο ΑΠΕ, όπου συναντώντας τον και μαθαίνοντας ότι σπουδάζει ταυτόχρονα και εργάζεται στη νυχτερινή βάρδια του Πρακτορείου, του είπε: "Αμα βγάλεις το Γυμνάσιο και μπεις στο Πανεπιστήμιο να έλθεις να με βρεις, να σου κάνω ένα μεγάλο δώρο".

    "Ηταν ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε να με βοηθήσει", θυμάται ο κ. Στρούγκος, "όμως το Μάρτιο του 1936, όταν κάνω πλέον δημοσιογραφική δουλειά, είμαι όλη τη νύχτα στο τηλέφωνο, καθώς θα μας έπαιρνε η ελληνική πρεσβεία (σ.σ. από το Παρίσι, όπου είχε αυτοεξοριστεί μετά το αποτυχημένο κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, το οποίο δεν υιοθέτησε) για να μας πει ότι εξέπνευσε ο Εθνάρχης".

    "Δεν πρόλαβε να μου κάνει το δώρο, εγώ έδωσα την είδηση ότι εξέπνευσε, ένα πρωινό του Μαρτίου στις 6.30 το πρωί", θυμάται ο κ. Στρούγκος.

    "Για χρόνια έκανα τον κλητήρα και έπαιρνα και την 'κορδέλα' από τη μηχανή Hell με τις ειδήσεις", αφηγείται ο κ. Στρούγκος και προσθέτει ότι "το 1939 το Πρακτορείο μπήκε στην Ενωση των ευρωπαϊκών πρακτορείων και συμφώνησαν όλοι να δημιουργήσουν έναν κρυπτογραφικό κώδικα για τις μεταδόσεις με τον ασύρματο, ώστε να περιορίσουν την υποκλοπή των ειδήσεων ".

    Ορφανός από πατέρα, από μικρός, ο κ. Στρούγκος πουλούσε καραμέλες "Φλόκα" και πασατέμπο για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του, άρχισε να εργάζεται στο ΑΠΕ, ενώ όπως λέει και ο ίδιος "έζησα όλες τις επαναστάσεις κυκλοφορώντας με το ποδήλατο ανάμεσα στα τανκς".

    Τα πρόσωπα και οι "στιγμές" του Πρακτορείου είναι ολοζώντανα στη μνήμη του κ. Στρούγκου για τον οποίο το ΑΠΕ υπήρξε όλη του η ζωή, όπως ο διευθυντής του Αλέξανδρος Αλεξάνδρου Πάλλης, που είχε διατελέσει πρέσβης στο Λονδίνο, και με τον τίτλο αυτό του απευθύνονταν το προσωπικό του ΑΠΕ.

    "Οι διευθυντές μπορεί να μην έρχονταν, εγώ διηύθυνα το Πρακτορείο, το πιστεύετε αυτό;" θα μας πει ο κ. Στρούγκος ο οποίος έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ το 1960.

    Με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1941, ο Ερρίκος-Ραφαήλ Στρούγκος, αν και εβραϊκής καταγωγής, πηγαίνει, βαδίζοντας μόνος σε μια έρημη Αθήνα, από τους πρώτους στο ΑΠΕ, πρώτα-πρώτα για να δει "τι είναι αυτοί οι Γερμανοί που τότε θεωρούνταν υπεράνθρωποι".

    Οι Γερμανοί, αρχικά παρέδωσαν, τυπικά διότι αυτοί διοικούσαν μέσω της Κομαντατούρ, τη διοίκηση των Αθηνών στους Ιταλούς οι οποίοι δεν καταδίωκαν τους Εβραίους, θυμάται ο κ. Στρούγκος, όμως η κατάσταση άλλαξε μετά την πτώση της Ιταλίας.

    "Τότε έβγαλαν ένα ``φιρμάνι`` να παρουσιαστούν οι Εβραίοι στη συναγωγή, όμως φίλοι μου μου είπαν να μην πάω", αφηγείται ο κ. Στρούγκος, ο οποίος έφυγε από την Αθήνα και περιπλανήθηκε κρυπτόμενος σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μέχρι τη μυθιστορηματική φυγή του στη Μέση Ανατολή, με τη βοήθεια της Ρόζας Εσκενάζι, από όπου επέστρεψε το 1946.

    Μια ιδιαίτερη στιγμή της ζωής του κ. Στρούγκου ήταν η συνεργασία του στην Κατοχή, όπου είχε ενταχθεί στο ΕΑΜ, με τον Νίκο Καρβούνη και τον Νίκο Καραντηνό, που πάντα τον θυμάται με συγκίνηση και αγάπη.

    "Εκλεβα τις ειδήσεις από το Reuters και το Tass, τις διοχέτευα στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο, ενώ έμπαινα και στα στρατιωτικά τραμ, καθώς ήμουν εφοδιασμένος με ταυτότητα του ``Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων`` με δυο βαλίτσες γεμάτες ειδήσεις", θυμάται ο κ. Στρούγκος και προσθέτει: "Εφτασα στη νεολαία, την ``Κάπα Νι``, όπως τη λέγανε τότε (σ.σ. Κομμουνιστική Νεολαία) και με προόριζαν για το κόμμα. Ομως έφυγα από την ΚΝ γιατί μια φορά ρώτησα τον ``καθοδηγητή`` μου τι θα γίνει μετά τον πόλεμο με τη συμμαχία Ρωσίας, Αγγλίας και Αμερικής και αν θα διατηρηθεί αυτή".

    "Αυτή την ερώτηση δεν την επιτρέπει ο ``Σήφης``, μου είπε και τον ρώτησα ποιος είναι ο ``Σήφης``. Ο ...Ιωσήφ Στάλιν δεν επιτρέπει να μιλάμε γι' αυτό το πράγμα και είπα τότε ``Α Ερρίκο, εγώ δεν κάνω γι' αυτά``", θυμάται ο κ. Στρούγκος, που στη διάρκεια της Κατοχής είχε εκλεγεί και πρόεδρος του Ταμείου Απόρων Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    "Αν με έπιαναν τότε, κινδύνευε όλος ο μηχανισμός του παράνομου αντιστασιακού Τύπου", θυμάται ο κ. Στρούγκος, αναπολώντας με συγκίνηση τις "στιγμές" του Πρακτορείου και της πολυτάραχης ζωής του.

    Τι υπήρξε το ΑΠΕ για το συντάκτη του και κατά καιρούς συνεργάτη του Reuters, κ. Στρούγκο, αποτυπώνεται στα δικά του λόγια: "Πήγαινα κάθε μέρα στο Πρακτορείο, δεν μπορούσα να ζήσω χωρίς το Πρακτορείο, είχε μπει στο πετσί μου. Στον ύπνο μου βλέπω μερικές φορές ότι έχω υπηρεσία. Το πρακτορείο είχε γίνει η ζωή μου, εκεί έβγαλα το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Πανεπιστήμιο".

    Τον Ερρίκο Στρούγκο υποδέχθηκαν στο ΑΠΕ ο Γενικός Διευθυντής Γιώργος Ταμπακόπουλος, ο πρώην Γενικός Διευθυντής Ανδρέας Χριστοδουλίδης και ο Διευθυντής Σύνταξης Νικόλας Βουλέλης. Μετά τη συναρπαστική αφήγηση του κ. Στρούγκου, που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του παλαιότερου - εν ζωή - συντάκτη του Πρακτορείου, ο Γενικός Διευθυντής τού προσέφερε το αναμνηστικό Λεύκωμα που εξέδωσε το ΑΠΕ για τα 100 χρόνια της ιστορίας του.

    [07] Παρουσιάσθηκαν οι βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των τραπεζών

    Τις βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών παρουσίασαν στο υπουργείο Οικονομίας ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Η νομοθετική ρύθμιση, η οποία εγκρίθηκε νωρίτερα από την κυβερνητική επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό, προβλέπει μεταξύ άλλων:

    Όλο το προσωπικό των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας που ασφαλίζονται σε φορείς επικουρικής ασφάλισης ή ενώσεις προσώπων ή ειδικούς λογαριασμούς, θα ασφαλίζεται στο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΜ. Σε αυτό τον γενικό κανόνα υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

    Για τους νέους εργαζόμενους από την 1/1/2005, θα ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του ΕΤΕΑΜ. Για τους ασφαλισμένους από την 1/1/1993 και μετά, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ΕΤΕΑΜ, αλλά για το χρονικό διάστημα που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι εισφορές πέραν των προβλεπομένων, θα καταβάλλεται ειδική συνταξιοδοτική παροχή από το νέο ταμείο που πρόκειται να συσταθεί και το οποίο θα αποκαλείται Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

    Εξάλλου για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992, θα ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του ΕΤΕΑΜ τόσο ως προς τις καταβαλλόμενες εισφορές όσο και τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Και στην περίπτωση αυτή υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβληθεί στα επικουρικά ταμεία των ασφαλισμένων.

    Τέλος, οι ασφαλισμένοι μέχρι την 31/12/1992 σε πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίοι δικαιούνται ειδικές παροχές προς συνταξιοδότηση, όπως στις τράπεζες Εμπορική, Αγροτική και Πίστεως, θα λαμβάνουν τις παροχές αυτές από το νέο ταμείο ΕΤΑΤ. Για τους ήδη συνταξιούχους των ως άνω επικουρικών ταμείων, προβλέπεται η μεταφορά της συνταξιοδότησής τους στο ΕΤΕΑΜ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, με τη νέα ρύθμιση δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή οι ασφαλισμένοι ως το τέλος του 1992 διατηρούν στο ακέραιο τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Επίσης ο υπουργός είπε ότι με τη νέα ρύθμιση δεν επιβαρύνεται οικονομικά το κράτος ούτε οι φορολογούμενοι, ενώ παράλληλα στηρίζονται οι κρατικές τράπεζες. Έμφαση εξάλλου έδωσε ο υπουργός στο ότι οι νέοι τραπεζοϋπάλληλοι, δηλαδή οι ασφαλισμένοι μετά το τέλος του 1992, προσαρμόζονται σε ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους μισθωτούς.

    Για το επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΜ) αλλά και το νέο ταμείο (ΕΤΑΤ), ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι οι ατομικές εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου θα είναι από 3%, ενώ θα προσδιοριστεί το ποσό που θα καταβάλλεται από τους εργοδότες για την κάλυψη της δαπάνης που προκαλείται στο ΕΤΕΑΜ από την συνταξιοδότηση των ήδη συνταξιούχων, μετά από εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης.

    Εξάλλου το νέο ταμείο ΕΤΑΤ θα υπάγεται στη εποπτεία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και σε αυτό θα εντάσσονται οι φορείς επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η υπαγωγή στο ΕΤΑΤ θα πραγματοποιείται μετά από αίτημα του εργοδότη ή των εργαζομένων, το οποίο θα υποβάλλεται μετά τη διάλυση του κλάδου σύνταξης των επικουρικών ταμείων που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν καταργούνται ούτε διαλύονται επικουρικά ταμεία με τη νέα ρύθμιση, αφού η υπαγωγή στο ΕΤΑΤ θα είναι προαιρετική. Επίσης οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος είπαν ότι η νέα ρύθμιση είναι συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε. και ότι ελήφθησαν υπόψη όλες οι προτάσεις των ενδιαφερομένων φορέων.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η μη επίλυση του προβλήματος του ασφαλιστικού των τραπεζών θα επέφερε πολύ δυσμενείς και αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες και στην οικονομία γενικότερα.

    Με νέα 48ωρη απεργία απαντάει η ΟΤΟΕ

    Με νέα 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο σε όλες τις τράπεζες απάντησε το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ στις ρυθμίσεις που εξήγγειλαν σήμερα οι κκ Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θίγει άμεσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα του 44% των τραπεζοϋπαλλήλων που έχουν προσληφθεί μετά τις 31/12/1992, προκαλώντας αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 10 έως 17 χρόνια και μείωση των επικουρικών συντάξεων που μπορεί να φθάσει μέχρι και το 45%.

    Εντύπωση προκάλεσε στην ΟΤΟΕ διάταξη, η οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, θίγει το ασφαλιστικό καθεστώς και των τραπεζοϋπαλλήλων που ήταν ασφαλισμένοι πριν τις 31/12/1992, ανοίγοντας το δρόμο υποβάθμισης των δικαιωμάτων τους σε επίπεδο ΕΤΕΑΜ, αν και πολλοί από τους συνδικαλιστές θεωρούν ότι η διάταξη αυτή τελικά θα αποσυρθεί.

    Συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ υπογράμμισαν στο σημερινό συμβούλιο ότι το νομοσχέδιο καταργεί επικουρικά ταμεία, που δημιουργήθηκαν με διμερείς συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για συνολική αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων και της ισχύος τους.

    Η εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη 16 Ιουνίου, μετά την τρίωρη στάση εργασίας και το συλλαλητήριο που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε αλληλεγγύη με τους τραπεζοϋπαλλήλους, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την απεργία και την επόμενη Παρασκευή και Τρίτη.

    [08] Στην Αθήνα το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ.

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. των ανδρών πέτυχε ο Ασάφα Πάουελ, στο διεθνές μίτινγκ «Τσικλητήρεια 2005», που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ πέτυχε επίδοση 9.77 στον τελικό του αγωνίσματος, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε με 9.78 ο Αμερικανός Τιμ Μοντγκόμερι, από τις 14 Σεπτεμβρίου 2002 στο Παρίσι. Αυτό είναι το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. που σημειώνεται στο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς είχε προηγηθεί το 9.79 του αμερικανού Μορίς Γκριν στην πρώτη διοργάνωση των «Τσικλητηρείων», το 1999.

    Στο διεθνές μίτινγκ του ΟΑΚΑ σημειώθηκαν και δυο πανελλήνια ρεκόρ: Η Μαρία Παπαδόπουλου έτρεξε τα 800μ. σε 1.59.79 και βελτιώνοντας το δικό της 2.01.00, έγινε η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια που κατέβηκε κάτω από δυο λεπτά. Η δεύτερη πανελλήνια επίδοση ήρθε στο επί κοντώ από τον Κώστα Φιλιππίδη, ο οποίος υπερέβη τα 5.72μ καταρρίπτοντας το προηγούμενο δικό του ρεκόρ που ήταν 5.71μ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 June 2005 - 20:39:58 UTC