Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχισε στη βουλή η συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης προς στην κυβέρνηση.
  • [02] Ο Κάρολος Παπούλιας στις εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο
  • [03] Ψήφο εμπιστοσύνης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός

  • [01] Αρχισε στη βουλή η συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης προς στην κυβέρνηση.

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με ονομαστική ψηφοφορία.

    Τον κ. Καραμανλή θα διαδεχθούν στο βήμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος

    Ακολούθως οι βουλευτές θα εγγραφούν στον κατάλογο ομιλητών και αναμένεται να ανεβαίνουν στο βήμα εναλλάξ,ένας της συμπολίτευσης και ένας της αντιπολίτευσης.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί πάλι με τους αρχηγούς των κομμάτων,αλλά αντιστρόφως, ώστε τελευταίος ομιλητής πριν τη μεσονύχτια ψηφοφορία της Κυριακής να είναι ο πρωθυπουργός.

    Στα κομματικά επιτελεία πραγματοποιήθηκαν από το πρωί διαδοχικές συσκέψεις, ενόψει της συζήτησης αυτής. Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα. Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με το γραμματέα του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις. Βουλευτές της ΝΔ, τόνισαν ότι δεν θέλουν εκλογές, δεν τις προκαλούν και δεν τις επιδιώκουν. Ωστόσο, ανέφεραν ότι αν κάποιοι άλλοι θέλουν εκλογές, τότε ας πάμε. Πρόσθεσαν δε, ότι μόνο εκείνοι οι οποίοι θέλουν για εσωκομματικούς λόγους να φέρουν σε δύσκολη θέση το Γιώργο Παπανδρέου, τον εξωθούν σε συζήτηση για εκλογές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η αποψινή συζήτηση είναι μια ευκαιρία για να πληροφορηθεί ο λαός για τα όσα συνέβησαν στην οικονομία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να παρουσιαστεί το έργο της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αναμένεται να ασκήσει οξεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα της οικονομίας, να αναφερθεί στο θέμα της απογραφής και στις πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν για τον προϋπολογισμό του 2004. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να απολογηθεί όπως είπε η κυβέρνηση, για την τραγική πορεία που ακολουθείται τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες.

    [02] Ο Κάρολος Παπούλιας στις εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια κορυφώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις για τα 61 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Δίστομου, ενώ εγκαινιάστηκε από τον κ. Παπούλια και το "Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού".

    Ο κ. Παπούλιας που έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις στην ομιλία του τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε το Δίστομο λόγω καθήκοντος, αλλά διότι ήθελε να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, τονίζοντας παράλληλα ότι το έγκλημα που συντελέστηκε έμεινε ατιμώρητο δεν έμεινε όμως αδικαίωτη η θυσία των ηρώων του Δίστομου.

    Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο δήμος Δίστομου ανακήρυξε τον κ. Παπούλια επίτιμο δημότη της μαρτυρικής πόλης και ο δήμαρχος Λουκάς Παπαχρήστου του απένειμε το μετάλλιο της πόλης και το σύμβολο της ειρήνης, ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το "Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού".

    Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου από την περιοχή, αλλά και από αρκετές πόλεις της Ελλάδας που έζησαν γεγονότα παρόμοια με αυτά του Δίστομου.

    Στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν περισσότερους από 218 κατοίκους, από τους οποίους 20 ήταν βρέφη, 45 παιδιά και 42 υπερήλικες. Επίσης οι γερμανοί σκότωσαν και δεκάδες άμαχους στη διαδρομή για το Δίστομο. Στο τέλος σκότωσαν μέχρι και τα ζώα και πυρπόλησαν μεγάλο τμήμα του χωριού.

    [03] Ψήφο εμπιστοσύνης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός

    Με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στη Βουλή η τριήμερη Κοινοβουλευτική μάχη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με μυστική ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών ώστε η κυβέρνησή του να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς μάλιστα διαθέτει την πλατιά κοινωνική συμμαχία που της έδωσε εντολή στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004 και υπογράμμισε ότι ο λαός δεν ταυτίζεται με την αντίδραση και τη συντήρηση που βολεύει τα οργανωμένα συμφέροντα και τα κλαμπ των προνομιούχων.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει ηττοπάθεια και φόβο στο λαό και έτσι υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις και ανήγγειλε ότι το κόμμα του συνειδητά καταψηφίζει την κυβέρνηση προκειμένου να δώσει ελπίδα στο μέλλον του τόπου, ενώ ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός της από την τριήμερη συζήτηση, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός, έναντι κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ ήταν και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο Κ.Καραμανλής

    Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής προκειμένου να προωθηθούν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη τόπος ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ζητώντας παράλληλα από το ΠΑΣΟΚ -το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε σύγχυση- να πάρει θέση απέναντι στα προβλήματα και να καταθέσει τις προτάσεις του. Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί δύναμη μεταρρύθμισης, η οποία αλλάζει την Ελλάδα και αφήνει πίσω το χθες, έχοντας την κοινωνία στο πλευρό της και την πλατιά κοινωνική συμμαχία ήδη από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004. Εξηγώντας το λόγο για τον οποίο ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ο κ. Καραμανλής είπε ότι έπρεπε να δοθεί σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις η ευχέρεια συζήτησης για όλα.

    Ο κ.Καραμανλής τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ «μετέτρεψε την ενδοκομματική του σύγχυση σε άρνηση απέναντι στις αλλαγές» και «γιβ αυτό λέτε διαρκώς όχι σε όλα», ενώ ρώτησε την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Θα στηρίξετε τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος ή θα μείνετε στην αντίδραση; Υπάρχει ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα: Ποιους, τελικά, υπερασπίζεστε; Την πλειοψηφία των πολιτών ή τις οργανωμένες και κλειστές μειοψηφίες;». Τέλος, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στις χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος τονίζοντας ότι για μια νέα προοπτική απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

    O Γ.Παπανδρέου

    «Αξιοθρήνητο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργικό απολογισμό για τους 15 μήνες που η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης σημείωσε πως «για πρώτη φορά άκουσα παρατάξεις να χειροκροτούν την αποτυχία τους». Η ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με έντονο ύφος, αλλά συνεχίστηκε με σαφώς ηπιότερους τόνους. Με κορμό την κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την «πλαστότητα» του Προϋπολογισμού, ο κ.Παπανδρέου, κάλεσε τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει και να δεσμευτεί «χωρίς υπεκφυγές» ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα - κάτι για το οποίο, ο ίδιος εμφανίστηκε μάλλον βέβαιος: «Έρχονται σκληρά φορολογικά μέτρα που θα πλήξουν τον ελληνικό λαό», είπε.

    Απαντώντας στο επιχείρημα του πρωθυπουργού, ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται χωρίς πολιτικό στίγμα και θέσεις, ο κ.Παπανδρέου σημείωσε: «για να απαντήσουμε εμείς στα περί της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, θα πρέπει πρώτα εσείς να πείτε την πρότασή σας. Ποια είναι; Αντί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να συνεργαστείτε με το συνδικαλιστικό κίνημα, εσείς κάνετε επίθεση στο σύνολο των εργαζομένων του δημόσιου τομέα». Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι με τις επιλογές της περί εθελουσίας εξόδου, η κυβέρνηση «βάζει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια των ταμείων» και έκανε λόγο για βαλκανικό μοντέλο θατσερικού τύπου, ενώ ανακοίνωσε πως το κόμμα του καταψηφίζει την κυβέρνηση για να δώσει ελπίδα στο μέλλον.

    Διμέτωπη επίθεση από ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Για «ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές» κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός της από τη συζήτηση, καθώς όπως είπε, «είναι διακοσμητική και δεν αφορά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός». Τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια πολιτική πλεύση και είναι ενάντια των εργαζομένων και υπέρ των ολίγων, υπογράμμισε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με την ΝΔ, υπάρχουν πολιτικές διαφορές στο ΛΑΦΚΑ ή στις αγροτικές συντάξεις ή στο θέμα των εκτάκτων συμβασιούχων. Συνέκρινα 33 νομοσχέδια των δύο κομμάτων και μεταξύ τους μόνο τις ταμπέλες μπορούσες να αλλάξεις, γιατί δεν έχουν ουσιαστικές αλλαγές. Μόνο στη χρονική στιγμή που το κάθε κόμμα είναι στην εξουσία εντοπίζονται οι διαφορές», είπε.

    Τελετή εντυπωσιασμού, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος την συζήτηση στη Βουλή, ενώ ζήτησε να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να περιφρουρηθεί η δημόσια περιουσία. «Ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας μεταβιβάσθηκε σε ιδιώτες, πάνω από 20 δις ευρώ εισπράχθηκαν αλλά το δημόσιο χρέος δεν μειώθηκε. Έγινε μια τεράστια αναδιανομή πλούτη υπέρ των ολίγων και διαμορφώθηκε μια νέα ολιγαρχία»,τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Αλαβάνος. Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το ίδιο μοντέλο αδιαφάνειας, σπατάλης και ανισοτήτων, το οποίο η ίδια καταγγέλλει ότι ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ. Κλείνοντας, ο κ. Αλαβάνος και αναφερόμενος στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης, ανέφερε ότι «την κούπα με το ξύδι που προσφέρει η ΝΔ δεν θα τη πιει Ο ΣΥΝ, γιατί επιλέγει την σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 June 2005 - 21:26:08 UTC