Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 7 September 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [02] Επιστολή Ζακ Σιράκ στον Κ. Καραμανλή
  • [03] Ηχηρό «όχι» των Ολλανδών στο Ευρωσύνταγμα

  • [01] Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Την ικανοποίησή του για την «χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ουσιαστική» συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), αλλά και για την συναίνεση που διαπιστώθηκε σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας εξέφρασε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    «Επιβεβαίωσα ότι υπάρχει, ευτυχώς, ευρύτατη πολιτική συναίνεση ως προς τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής. Υπάρχουν επί μέρους διαφορές, διατυπώνεται κριτική και κάποιες επιφυλάξεις, αλλά είναι πολύ σημαντική για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η συναίνεση τουλάχιστον σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους», δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης και επισήμανε ότι η σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ «επιβεβαίωσε την χρησιμότητα του θεσμού».

    Ο Σωτήρης Χατζηγάκης, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, έκανε λόγο για «ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση» για όλα τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην συζήτηση για την «αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην σχέση της με τις ΗΠΑ», αλλά και για τις επιπτώσεις από την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος στην Γαλλία.

    Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα θέματα που συζητήθηκαν στο ΕΣΕΠ εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος, υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Άμυνα Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος, μετά το τέλος της συνάντησης, επισήμανε την σημασία των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. «Αυτή η σχέση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι απαραίτητη, στην εποχή μας, η καλύτερη δυνατή συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα θέματα της παγκόσμιας ασφάλειας».

    Από την πλευρά του ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα και τις Διεθνείς Σχέσεις, δήλωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, εισηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση να προσέλθει με την αντίληψη ότι «η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης χρειάζεται επανεξέταση μετά το γαλλικό «όχι» στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα».

    Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στο Συμβούλιο -στο οποίο δεν συμμετείχε το ΚΚΕ- ήταν το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τα Βαλκάνια, το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, οι ελληνομερικανικές σχέσεις και οι εξελίξεις σχετικά με το Ευρωσύνταγμα.

    [02] Επιστολή Ζακ Σιράκ στον Κ. Καραμανλή

    Την πεποίθησή του ότι σε καμία περίπτωση η απόφαση του γαλλικού λαού δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη βαθιά και ιστορική δέσμευση της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εκφράζει ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ με επιστολή του στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Στην επιστολή ο Γάλλος πρόεδρος τονίζει ακόμη ότι η Γαλλία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συνεχίσει να διατηρεί τη θέση αυτή με σεβασμό όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν εξ αυτής και υπό την προσωπική του εποπτεία.

    Αναφέρει ακόμη ο κ. Σιράκ ότι αν και εννέα κράτη έχουν κυρώσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη απομένουν και τα υπόλοιπα να εκφράσουν τη βούλησή τους.

    Θα ήταν σκόπιμο, αναφέρει ο κ. Σιράκ, να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να αναλυθούν σε βάθος οι συνέπειες της ψήφου του γαλλικού λαού για την Ενωση, καθώς επίσης ότι ο προβληματισμός αυτός πρέπει να δρομολογηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 και 17 Ιουνίου.

    [03] Ηχηρό «όχι» των Ολλανδών στο Ευρωσύνταγμα

    Με συντριπτική πλειοψηφία οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν «όχι» στο Ευρωσύνταγμα. Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, που δημοσιοποιήθηκε αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, το 63% των Ολλανδών καταψήφισε την συνταγματική συνθήκη, έναντι ποσοστού 37% που έδωσαν θετική ψήφο. Το ηχηρό «όχι» των Ολλανδών, μόλις τρεις μέρες μετά το «όχι» των Γάλλων, εκτιμάται ότι θα εντείνει την κρίση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ίσως αποτελεί θανατική καταδίκη για τη συνταγματική συνθήκη. Επισημαίνεται επίσης το πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, που έφθασε στο 62%, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό, όμως τα περισσότερα ολλανδικά κόμματα έχουν δηλώσει πως θα το σεβαστούν αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 30%.

    Η απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης από τους Ολλανδούς, όπως και από τους Γάλλους, που ήταν από τις χώρες που στη δεκαετία του 1950 έθεσαν το θεμέλιο λίθο για τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση, θέτει εν αμφιβόλω τις ελπίδες της ηγεσίας της ΕΕ για την άσκηση πιο αποφασιστικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και τα σχέδια για περαιτέρω διεύρυνση της Ενωσης, με την ένταξη βαλκανικών κρατών, της Τουρκίας και της Ουκρανίας. Επίσης προκαλούνται ερωτηματικά για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο κλίμα του έντονου ανταγωνισμού που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από το δημοψήφισμα, ένας από τους λόγους που οι Ολλανδοί θα ψήφιζαν κατά του ευρωσυντάγματος ήταν η πολύ μικρή δημοτικότητα της κυβέρνησης Μπαλκενέντε. Επίσης φοβούνται μια επέμβαση των Βρυξελλών σε θέματα όπως τα ελαφρά ναρκωτικά, οι ανοικτοί γάμοι ομοφυλόφιλων και η ευθανασία. Άλλοι λόγοι είναι η ξενοφοβία και η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Χθες ο ο ολλανδός πρωθυπουργός είχε απευθύνει μια τελευταία έκκληση στους συμπατριώτες του λέγοντας: «αν θέλετε να υπάρξει πρόοδος στην οικονομία, ψηφίστε 'ναι'».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 June 2005 - 21:16:22 UTC