Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπούλια-Σεζέρ
  • [02] Σε θερμό κλίμα αναμένεται η συνάντηση Μπους με Κ.Καραμανλή
  • [03] Ερευνα για τον ιό "κοξάκι"
  • [04] Πρόσκληση στον Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί την Τουρκία απηύθυνε ο Αχμέτ Σεζέρ
  • [05] Μπους: «Στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ»

  • [01] Συνάντηση Παπούλια-Σεζέρ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, είχε, σήμερα, στο περιθώριο του Φόρουμ για τους "πολιτιστικούς διαδρόμους", που πραγματοποιείται στη Βάρνα της Βουλγαρίας, σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ. Η συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, έγινε σε θετικό κλίμα, όπως έλεγε αρμόδια πηγή.

    Ο κ. Παπούλιας σήμερα θα έχει ακόμη συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και το γενικό διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ Κοϊχίρο Ματσούρα.

    Φόρουμ για τους "πολιτιστικούς διαδρόμους"

    Η αναγκαιότητα να προχωρήσει ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επισημάνθηκε από τους προέδρους της Δημοκρατίας των Βαλκανικών χωρών που μετέχουν στο Φόρουμ, που συγκαλείται στη Βάρνα, με πρωτοβουλία της βουλγαρικής κυβερνήσεως και την ενεργό συμβολή της Ουνέσκο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Είναι προφανές πως αυτή η πολιτιστική, διαβαλκανική, συνεργασία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω των γνωστών διεργασιών περί τα Δυτικά Βαλκάνια και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας (ο οποίος εκπροσωπεί, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη, την Ελλάδα στις εργασίες του Φόρουμ) επεσήμανε πως «πρόθεσή μας είναι στα Βαλκάνια του 21ου αιώνα να επικρατήσει η λογική και η ειρηνική συγκατοίκηση και η κατανόηση προς το διαφορετικό, το αλλότριο, το γειτονικό».

    Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως στη Συνάντηση της Βάρνας αποτυπώνεται η βούληση των κρατών της Ν. Α. Ευρώπης για σύσφιγξη της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία των πολιτιστικών διαδρόμων, αλλά δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως «η ευρύτερη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης, με την πλούσια, θρησκευτική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, αποτέλεσε για αιώνες σταυροδρόμι των πολιτισμών και θρησκειών, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, καθιστώντας γόνιμο πεδίο ανταλλαγών, εμπειριών και αλληλεπιδράσεων, το οποίο δοκιμάσθηκε έντονα κατά τα τελευταία έτη, με την αναβίωση πολλαπλών συγκρούσεων και στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτικών κρίσεων».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η υλοποίηση των πολιτιστικών διαδρόμων (οι οποίοι αποτελούν ένα σύστημα πολιτιστικών αξιών, που περιλαμβάνει μνημεία, ιστορικές εγκαταστάσεις, σχέσεις, ανταλλαγές, ιστορικούς δρόμους) «φαίνεται να αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής και την εδραίωση της πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μέσω του πολιτιστικού τουρισμού».

    Ο Κάρολος Παπούλιας υπενθύμισε πως η Ελλάδα αποτελεί «την προμετωπίδα των Βαλκανίων στην Ευρώπη» και με τη στάση και την πολιτική που έχει χαράξει εδώ και δεκαετίες «συμβάλλει στην παράλληλη είσοδο όλων των βαλκανικών χωρών σε μιά Ευρώπη Δημοκρατίας, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεκτικότητας και του πολιτισμού».

    [02] Σε θερμό κλίμα αναμένεται η συνάντηση Μπους με Κ.Καραμανλή

    Για δεύτερη φορά ακριβώς μέσα σε ένα χρόνο ο Κώστας Καραμανλής θα περάσει, σήμερα, το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για «νέα εποχή» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις . Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε την Ελλάδα εκτός από σύμμαχο και εταίρο των ΗΠΑ.

    Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται, το Κυπριακό μετά τις τελευταίες εξελίξεις , το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, καθώς εντός του 2005 θα ληφθούν αποφάσεις για το τελικό καθεστώς στην περιοχή, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Συνάντηση Καραμανλή με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρίτσαρντ Λούγκαρ

    Ολο το φάσμα των εθνικών θεμάτων παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρίτσαρντ Λούγκαρ, σε 40λεπτη συνάντηση που είχαν στο Κογκρέσο.

    Κοινή διαπίστωση των δύο ανδρών ήταν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Λούγκαρ για τις θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών τους.

    Ο κ. Καραμανλής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει μια αναλυτική πρόταση για λύση, με την οποία, όπως είπε, δεν συμφωνούμε απόλυτα, αλλά η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι πρέπει το ακανθώδες αυτό ζήτημα να διευθετηθεί, διότι εμποδίζει την κατά τα άλλα πολύ καλή σχέση των δύο χωρών.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν και το Κυπριακό για το οποίο ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την επιθυμία της Αθήνας να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία για λύση, τονίζοντας τη σημασία που θα είχε ο υποβοηθητικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια τέτοια προσπάθεια.

    Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καραμανλής τόνισε στο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δείξει η Τουρκία εμπράκτως το σεβασμό της στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

    Νωρίτερα τον Ελληνα πρωθυπουργό επισκέφθηκε, στο ξενοδοχείο του, ο ελληνικής καταγωγής Δημοκρατικός γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, με τον οποίο υπήρξε αλληλοενημέρωση στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης και με τον Ελληνοαμερικανό πρώην αρχηγό της CIA Τζορτζ Τένετ.

    [03] Ερευνα για τον ιό "κοξάκι"

    Στο μικροσκόπιο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων έχουν μπει περισσότεροι από δέκα θάνατοι που καταγράφηκαν από το Σεπτέμβριο του 2004 έως το Μάρτιο του 2005 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και οι οποίοι ενδέχεται να σχετίζονται με τον εντεροϊό κοξάκι.

    Ο ξαφνικός θάνατος ενός τρίχρονου αγοριού στις αρχές Δεκεμβρίου στα Τρίκαλα αποτέλεσε την αιτία για να αρχίσει μεγάλη επιδημιολογική έρευνα σε όλη τη χώρα, με εντολή του υπουργείου Υγείας. Οπως ανακοίνωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας και επικεφαλής της έρευνας αυτής κ. Νίκος Λεγάκης, τουλάχιστον 15 περιστατικά αιφνίδιου θανάτου εξετάζονται, καθώς ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους είχαν προέλθει από μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα και παράλληλα είχε εντοπιστεί ο εντεροϊός κοξάκι Β-3.

    Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι που πέθαναν από μυοκαρδιοπάθεια, σε μεγάλο ποσοστό είχαν μολυνθεί από εντεροϊό, μολονότι οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη κλινική συμπτωματολογία πριν πεθάνουν, ούτε είχαν νοσηλευτεί με κάποιο πρόβλημα υγείας.

    Τα συμπτώματα που δίνουν οι εντεροϊοί δεν είναι πάντα ξεκάθαρα, καθώς περιορίζονται κυρίως μόνο στον πυρετό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιοί αυτής της κατηγορίας πλήττουν κυρίως νεαρά άτομα και μεταδίδονται μέσω της παρεντερικής οδού, δηλαδή από την επαφή που έχουν τα χέρια κυρίως με το στόμα.

    Οι επιστήμονες ερευνούν τώρα αν για τους θανάτους ευθύνεται αποκλειστικά ο ιός κοξάκι ή αν τα περιστατικά, που καταγράφηκαν σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, αποτελούν τυχαία στατιστική παρατήρηση.Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί και τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος για να διαπιστωθεί αν πραγματικά οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται με τους εντεροϊούς. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρία χρόνια ο ιός κοξάκι είχε προσβάλει δύο γυναίκες στην Κρήτη και μία στα Γιάννενα, οι οποίες τελικώς έχασαν τη ζωή τους.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛ, η σχέση ιών με μυοκαρδίτιδα - περικαρδίτιδα και διατατική μυοκαρδιοπάθεια είναι γνωστή από πολλών ετών, γι' αυτό και δεν χρειάζεται να ανησυχεί το κοινό .

    Ακόμη, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας ανέφερε σε δήλωσή του ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς αν υπάρχει η παραμικρή ανησυχητική αποκάλυψη, σε σχέση με τον ιό και τους θανάτους, θα προκύψει το συντομότερο από τη μελέτη που διεξάγεται. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Εκτορας Νασιώκας επισήμανε από την πλευρά του ότι σωστά το υπουργείο διέταξε αυτή την έρευνα και εξήγησε ότι δεν πρόκειται για επιδημία.

    Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων παρακολουθεί το θέμα και ειδικοί εκπρόσωποί του τονίζουν ότι η πρόληψη για τους εντεροϊούς περιορίζεται στους απλούς κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η υγιεινή των χώρων.

    Προϊσταμένη Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας: Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας

    "Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και "ύποπτοι θάνατοι" δεν έχουν σημειωθεί στη Θεσσαλία αποδιδόμενοι στον ιό κοξάκι". Τα παραπάνω δήλωσε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας κ. Ρουμπίνη Λεονταρή, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με αφορμή περιστατικά "υπόπτων", όπως χαρακτηρίστηκαν, θανάτων και την ανησυχία που προκλήθηκε στους κατοίκους της Θεσσαλίας.

    Πιθανότατα, σχολίασε η κ. Λεονταρή, η υπόθεση της επιδημιολογικής μελέτης στη Θεσσαλία (και σε ολόκληρη την Ελλάδα) πήρε τέτοιες διαστάσεις, είτε από ατυχείς επιστημονικές εκτιμήσεις, είτε από διοικητικές αβλεψίες διαφόρων παραγόντων. Παράλληλα, εξέφρασε την έκπληξή της και ως προϊσταμένη της υπηρεσίας απέρριψε το χαρακτηρισμό "ύποπτοι θάνατοι" που έχει αποδοθεί σε περιστατικά θανάτων ατόμων νεαρής ηλικίας (25 έως 45 ετών).

    Οπως επισήμανε η ιατροδικαστής, το θέμα αφορά τις περιπτώσεις 13 θανάτων ατόμων των παραπάνω ηλικιακών ομάδων οι οποίοι ωστόσο αποδίδονται σε συγκεκριμένες αιτίες, πλην ενός περιστατικού, όπου διαπιστώθηκε αλλοίωση οργάνων από τον ιό κοξάκι ομάδας Β-3. Βεβαίως, συμπλήρωσε, σε όλα τα προηγούμενα περιστατικά ανιχνεύτηκε στο αίμα ιός κοξάκι, χωρίς ωστόσο ο θάνατος των συγκεκριμένων ασθενών να οφείλεται σ' αυτόν.

    Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η κ. Λεονταρή, επειδή αρχικώς υπήρξαν υποψίες, τα αρμόδια εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέτασαν επανειλημμένως τα όργανα των νεκρών, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει συσχέτιση.

    [04] Πρόσκληση στον Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί την Τουρκία απηύθυνε ο Αχμέτ Σεζέρ

    Πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί την Τουρκία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ, κατά την 25λεπτη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Βάρνα, στο περιθώριο του Φόρουμ για τους «Πολιτιστικούς διαδρόμους» στη Ν. Α. Ευρώπη, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας και αφενός μεν τονίστηκε η ανάγκη βελτιώσεώς τους, αφετέρου δε επανελήφθη η υποστήριξη των Αθηνών στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

    Κατά τις ίδιες πηγές επισημάνθηκε πως δεν πρέπει να δημιουργούνται γεγονότα τα οποία δεν είναι προς το συμφέρον των δύο λαών και τονίστηκε η σημασία της ελληνοτουρκικής πολιτιστικής συνεργασίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε στο περιθώριο του Φόρουμ της Βάρνας διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μπορισλάβ Πάραβατς, του Μαυροβουνίου Φιλιπ Βουγιάνοβιτς, καθώς και με το Γενικό Διευθυντή της Ουνέσκο Κοχιρο Ματσούρα και το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέηβις.

    [05] Μπους: «Στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ»

    Φιλική και παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους, στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι επαναβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών "να προωθήσουμε και να εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση και συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος". Σημείωσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις εξελίξεις στα Βαλκάνια όπου οι στρατηγικές προτεραιότητες είναι "ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία". Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως άμεσα πρέπει να εφαρμοστούν τα κριτήρια πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το τελικό καθεστώς.

    Ο πρωθυπουργός έθεσε στον αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπογραμίζοντας ότι η Ελλάδα δέχθηκε τις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς "ως παράθυρο ευκαιρίας και βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις" και πρόσθεσε "λυπούμαι, δυστυχώς η άλλη πλευρά δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Μία αμοιβαία αποδεκτή λύση θα είχε θετικό αντίκτυπο και στις διμερείς μας σχέσεις και στη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και στις ευρωατλαντικές επιδιώξεις της γειτονικής χώρας".

    Ο πρωθυποργός πρόσθεσε ακόμη ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο θέμα αυτό . Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ακόμη στον κ. Μπους πως μετά από πολλά χρόνια έγινε προσπάθεια για να εξευρεθεί λύση, σημειώνοντας ότι δεν είναι εποικοδομητική η στάση των Σκοπίων καθώς δεν βοηθούν να βρεθεί λύση.

    Υπογράμμισε ακόμη στις συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε επενδύσεις στην ΠΓΔΜ, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν στην πρόταση Νίμιτς σημεία με τα οποία διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν θετικό από αμερικανικής πλευράς, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες και οι πιέσεις για να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού στη βάση του σχεδίου Αναν, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, λύση που θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Υπογράμμισε ακόμη πως " πρέπει να κινηθούμε με σταθερά και προσεκτικά βήματα προς τα εμπρός" . Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής τόνισε στον αμερικανό πρόεδρο πως βασική επιδίωξη των δύο κοινοτήτων είναι να επανενωθεί το νησί και πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός μιας επανενωμένης Κύπρου. Ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και εργάζεται για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, ενώ πρόσθεσε "βεβαίως αυτό πρέπει να αντανακλάται στη συμπεριφορά και στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσανατολισμένες στην προώθηση των βασικών εννοιών και αρχών, της ειρήνης της σταθερότητας και της δημοκρατίας . Ο κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας ότι υπήρξε πολύ καλό, άριστο κλίμα στις συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο.

    Απααντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Ιράκ, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι έγινε συζήτηση για θέματα δημοκρατίας και τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε πως " η Ελλάδα τηρεί εκείνα που απορρέουν από τις συμμαχικές της σχέσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο στο θέμα αυτό".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ σε ότι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα και εκτίμησε ότι " έγινε πάρα πολύ κατανοητό και το πού βρίσκεται σήμερα και τί χρειάζεται να γίνει". Επίσης ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση " άν υπήρξε κάτι" για την τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα είπε " νομίζω ότι κατανοήθηκε απόλυτα αυτό που είπα".

    Μπους: «Στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ»

    Στη «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας και ΗΠΑ αναφέρθηκε ο πρόεδρος Μπους υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο οβάλ γραφείο. Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε για στενή συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της ελευθερίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα Βαλκάνια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο Τζορτζ Μπους είπε συγκεκριμένα: "Είναι χαρά μου που σας υποδέχομαι και πάλι κύριε πρωθυπουργέ. Η Αμερική και η Ελλάδα έχουν μια στρατηγική συνεργασία. Αυτό είναι σημαντικό για τους λαούς μας και είναι σημαντικό να εργαστούμε μαζί για να διαδώσουμε την ελευθερία και την ειρήνη. Θέλω να σας καλωσορίσω εδώ . Την τελευταία φορά που ήσασταν εδώ μιλούσαμε για τους Ολυμπιακούς . Ήμουν βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα διασφάλιζε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων . Ημουν τόσο βέβαιος που έστειλα την οικογένειά μου. Και όχι μόνο τηρήσατε το λόγο σας , αλλά οι γονείς μου και μερικοί ακόμη συγγενείς μου πέρασαν φανταστικά στην εκπληκτική χώρα σας. Προσβλέπω στη συζήτηση που θα έχω μαζί σας σε σωρεία ζητημάτων, όπως είναι η ελευθερία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Προσβλέπω να συζητήσουμε τον καλύτερο τρόπο για να εργαστούμε μαζί με στόχο τη διάδοση της ελευθερίας. Είμαι περήφανος που είστε εδώ και σας καλωσορίζω στις Ηνωμένες Πολιτείες".

    Ο κ. Μπους εκμεταλλεύτηκε, επίσης, την ευκαιρία για να ευχηθεί στον κ. Καραμανλή για την ονομαστική του εορτή, κάτι που είχε κάνει και πέρυσι, αφού και η πρώτη τους συνάντηση στο Λευκό Οίκο, είχε γίνει την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 20 Μαΐου, μία μέρα πριν την ονομαστική εορτή του πρωθυπουργού.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας στην προσφώνηση του αμερικανού προέδρου είπε :" Είναι η δεύτερη επίσκεψη και συνάντησή μου με τον πρόεδρο Μπους σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου και έχω τη χαρά να πω ότι αυτή αντανακλά τις άριστες διμερείς σχέσεις που έχουμε και φυσικά την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την προώθηση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και των κοινών στόχων που έχουμε. Και πιστεύω αυτό θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης , δηλαδή να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα που είναι πολύ σημαντικά και για τους δυό μας και στις δύο χώρες".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 May 2005 - 20:26:34 UTC