Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Κ. Καραμανλή στο συνέδριο του «Economist»
  • [02] Η Βουλή επικύρωσε τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • [03] Ο 78χρονος γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, είναι ο νέος πάπας
  • [04] Συναντήσεις πρωθυπουργού με γγ ΟΟΣΑ και υπ. Άμυνας
  • [05] Εξωπραγματικά τα περί κατάργησης του οκταώρου, δηλώνει ο υπ. Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος
  • [06] Συναντήσεις πρωθυπουργού με γγ ΟΟΣΑ και υπ. Άμυνας
  • [07] Ομιλία Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
  • [08] Ο νέος Πάπας υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει το διάλογο μεταξύ των θρησκειών

  • [01] Ομιλία Κ. Καραμανλή στο συνέδριο του «Economist»

    Τα χαρακτηριστικά της παγκοσμιότητας που διακρίνουν την εποχή μας, την ανάγκη καλλιέργειας οραμάτων και την ανάγκη στήριξης της Ευρωπαϊκής΄Ένωσης - διότι "όσο πιο ισχυρή, δημοκρατική και κοινωνική θα γίνεται η ΕΕ, τόσο πιο ισχυροί θα γίνονται οι λαοί, οι κοινωνίες κι οι πολίτες της Ευρώπης" - ανέπτυξε στην ομιλία του, χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο συνέδριο του "Economist" με θέμα "Το όραμα μιας ισχυρότερης Ευρώπης μέσω των ηγετών της".

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της "Νέας Εποχής" που διανύουμε, σημείωσε πως "βιώνουμε την εποχή της παγκοσμιότητας, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της Νέας Οικονομίας". Οι συνθήκες αυτές, τόνισε, επιβάλλουν στις ηγεσίες "να βλέπουν πιο μπροστά" και υπαγορεύουν την προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων - όπως είναι η στρατηγική της Λισσαβώνας, "που προωθεί ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων για να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, αλλά και πιο κοινωνική, κυρίως όμως πιο δυναμική".

    Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων άλλωστε στο πλαίσιο της ΕΕ υπέδειξε την ανάγκη "οραματισμού. Τα όσα πετύχαμε υποδεικνύουν σε όλους, πόσο σημαντικό είναι να μην χάσουμε την ικανότητά μας να οραματιζόμαστε", υπογράμμισε ο κ.Καραμανλής και επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση "πιστεύει στην ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της ΕΕ. Χρειάζονται συνεχή και τολμηρά βήματα, ώστε να κάνουμε την Ευρώπη όχι μόνον παγκόσμια δύναμη αλλά και παγκόσμια πολιτική δύναμη".

    Ανατρέχοντας εν συνεχεία στις υστερήσεις της χώρας μας - η οποία υπήρξε "ουραγός" στους δείκτες της Λισαβώνας, "με ανάπτυξη κρατικοδίαιτη για ολίγους", με "αγκυλώσεις και χρόνιες παθογένειες της διοίκησης, όπως είναι η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η διαφθορά, το σύστημα της διαπλοκής, με πενταπλάσιο έλλειμμα απ΄ ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί μας" - ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι το βάρος των προσπαθειών της κυβέρνησης εστιάζεται: στην περιστολή των μη αναγκαίων δαπανών του δημοσίου, την πάταξη της διαφθοράς, την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας".

    Υπογραμμίζοντας, εξάλλου, ότι το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης "προκάλεσε τα πιο θετικά σχόλια της Επιτροπής", ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση "κήρυξε το 2005 ως έτος ανταγωνιστικότητας και σηματοδότησε μια νέα προσπάθεια με στόχο την Ελλάδα της ποιότητας".

    Στη συνέχεια, ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο - τον νέο φορολογικό νόμο, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, τον σχεδιασμό προώθησης της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, την τόνωση των ΜΜΕ, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες των δημοσίων έργων, το νέο σύστημα για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και σημείωσε ότι σε επόμενη φάση προωθείται: σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ρυθμίσεις σε ορισμένες πτυχές των εργασιακών σχέσεων, η εφαρμογή μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής και υποστηρίζεται "ο διάλογος μακράς πνοής των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών δυνάμεων για τα προβλήματα που σχετίζονται με το μέλλον του ασφαλιστικού προβλήματος".

    Ο κ.Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι "τολμούμε να αλλάξουμε και να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά για να δούμε τη Νέα Οικονομία να παίρνει σάρκα και οστά", παρατήρησε ότι "γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες, όμως τα πράγματα δεν αλλάζουν με τη συντήρηση του χθες. Χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, να υπάρξει απασχόληση, να υπάρξει σιγουριά κι αισιοδοξία".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τέλος στην εξωτερική πολιτική της χώρας - την ένθερμη υποστήριξη της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης, τις προσπάθειες λύσης του Μεσανατολικού με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, την ένταξη της Ρουμανίας και Βουλγαρίας στην ΕΕ, την άμεση επίλυση του προβλήματος ονόματος με την ΠΓΔΜ, την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] Η Βουλή επικύρωσε τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

    Με ψήφους 268 υπέρ και 17 κατά, η Βουλή ενέκρινε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, το σχέδιο νόμου για την Κύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης.

    Με την ανακοίνωση της υπερψήφισης της Συνθήκης για το Ευρωσύνταγμα, οι βουλευτές και οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας ξέσπασαν όρθιοι σε χειροκρότημα, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον πρόεδρό του, Γιώργο Παπανδρέου.

    [03] Ο 78χρονος γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, είναι ο νέος πάπας

    Ο χιλιανός καρδινάλιος Χόρχε Αρτούρο Μεντίνα Εστεβέζ από τον εξώστη του Βατικανού και ενώπιον των δεκάδων χιλιάδων πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ανακοίνωσε στα ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά ότι ο νέος Πάπας, προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, είναι ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

    Ο 78χρονος γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ επέλεξε να αποκαλείται από δώ και στο εξής Βενέδικτος ο 16ος και η ανακοίνωση του ονόματός του έγινε δεκτή με ζητωκραυγές μόλις ο χιλιανός καρδινάλιος Χόρχε Αρτούρο Μεντίνα Εστεβέζ δήλωσε το "χαμπέμους πάπαμ" (έχουμε Πάπα) .

    Γεννημένος στη Γερμανία, ο νέος προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είναι πολυγραφότατος, γνωστός δεινός ομιλητής με κοφτερό μυαλό και δυνατή φωνή τενόρου. Υπήρξε έως τώρα επικεφαλής του "υπουργείου Θεολογίας" του Βατικανού, γνωστό επισήμως στο ευρύ κοινό ως η Επιτροπή για το δόγμα και την πίστη.

    Ο Ράτσινγκερ είναι ένας από τους πολύ λίγους καρδιναλίους που διορίστηκαν στη θέση αυτή πριν ο θανών Παπας Ιωάννης Παύλος αναλάβει την καθοδήγηση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

    Θεολόγος, απόφοιτος της Θεολογικής Ακαδημίας έγινε αρχιεπίσκοπος του Μονάχου το 1977 και τέσσερα χρόνια αργότερα έφτασε στη Ρώμη και διορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής για το δόγμα και την πίστη.

    Ο νέος Πάπας είναι ίσως ο πλέον ισχυρός Γερμανός στην εκκλησιαστική ιστορία αιώνων, μιλάει άψογα ιταλικά αλλά με τον αγαπημένο του εκλιπόντα Πάπα συχνά μιλούσαν γερμανικά και έχει--όπως και ο Ιωάννης Παύλος ο Β'--την άποψη ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψε τις χριστιανικές της ρίζες.

    Στην πατρίδα του είναι εξαιρετικά αγαπητός για το πνεύμα του και τα γραπτά του αλλά παράλληλα έχει και επικριτές που του καταλογίζουν ότι έχει δογματικές ιδέες και είναι λίγο απόμακρος.

    Γεννήθηκε και βαπτίστηκε ταυτόχρονα Μεγάλο Σάββατο του 1927 στη μικρή γερμανική πόλη Μάρκτι. Μεγάλωσε στον πόλεμο και στην αυτοβιογραφία του αναφέρει πώς εξαναγκάστηκε να παρακολουθήσει σχολικά σεμινάρια της χιτλερικής νεολαίας.

    Προς το τέλος του πολέμου, στρατολογήθηκε και υπηρέτησε σε συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας.

    Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συνεχάρη τον γερμανό καρδινάλιο Γιόζεφ Ράτσινκερ, το νέο Πάπα που έλαβε το όνομα Βενέδικτος XVI, χαρακτηρίζοντάς τον "άξιο διάδοχο του Ιωάννη Παύλου ΙΙ".

    "Είναι μεγάλη τιμή για την Γερμανία", δήλωσε ο καγκελάριος.

    "Τον συγχαίρω εξ ονόματος της κυβέρνησης και όλων των γερμανών πολιτών. Αισθάνομαι χαρά που μπορώ ήδη να τον χαιρετίσω από τις Παγκόσμιες ημέρες της νεολαίας της Κολωνίας", πρόσθεσε.

    Από το Παρίσι ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ απηύθυνε "τα πλέον θερμά του συγχαρητήρια" στον νέο Πάπα Βενέδικτο XVI, και τον διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να εργάζεται με τον Βατικανό για την ειρήνη και την δικαιοσύνη.

    Τα συγχαρητήριά τους στο νέο πάπα εξέφρασαν και ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, καθώς και η ισραηλινή κυβέρνηση ελπίζοντας, «ότι αυτός ο Πάπας με δεδομένη την ιστορική του πείρα, θα δεσμευτεί ειδικά σε έναν ασυμβίβαστο αγώνα κατά του αντισημιτισμού».

    [04] Συναντήσεις πρωθυπουργού με γγ ΟΟΣΑ και υπ. Άμυνας

    Το Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Ντόναλντ Τζόνστον δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενόψει και της Έκθεσης του διεθνούς οργανισμού που αναμένεται τον επόμενο μήνα.

    Ο κ. Τζόνστον επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από πρόσκληση του κ.Γιώργου Αλογοσκούφη. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη επίσκεψη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ πέραν των θεμάτων της οικονομίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του περιβάλλοντος,του κλίματος και στο δημογραφικό πρόβλημα.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και συζήτησαν για το επικείμενο ταξίδι του Υπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες αναχωρεί την Κυριακή.

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος έχει προσκαλέσει τον έλληνα Υπουργό στις ΗΠΑ.

    [05] Εξωπραγματικά τα περί κατάργησης του οκταώρου, δηλώνει ο υπ. Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος

    Υπερβολικά και εξωπραγματικά χαρακτήρισε τα περί κατάργησης του οκταώρου, ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το ποσοστό των απολύσεων, ούτε να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις, ούτε να καταστρατηγήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε να προωθήσει την ανασφάλιστη εργασία.

    Ο Υπουργός έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και τόνισε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες στην κοινωνία για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις.

    Ακόμη κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ και είπε ότι η κυβέρνηση στέκεται στη μέση, επιδιώκοντας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με συναίνεση όλων των κοινωνικών εταίρων για το καλό των Ελλήνων πολιτών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ, είπε ότι δεν πρέπει να προεξοφλείται η στάση των κοινωνικών εταίρων,σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η δεύτερη φάση διαλόγου και τόνισε ότι θα κριθεί η υπευθυνότητα όλων των εταίρων.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, "ποιός είπε ότι θα την πληρώσει ο λαός ;" και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ερείσματα στους πολίτες που είχαν ψηφίσει το 1981 τον Ανδρέα Παπανδρέου, οι οποίοι επέλεξαν τη νέα διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και όπως υπογράμμισε "δεν έχουμε το δικαίωμα να τους προδώσουμε και να τους απογοητεύσουμε".

    Ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποχρεώνεται να προωθήσει μέτρα, γιατί βρήκε άδεια ταμεία και σημείωσε ότι "κάθε παιδί που γεννιέται χρωστά 18.500 ευρώ και κάθε τετραμελής οικογένεια 72.000 ευρώ - αυτός είναι ο πράσινος λογαριασμός του ΠΑΣΟΚ".

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το διάλογο και δεν είναι της λογικής του "αποφασίζομεν και διατάζομεν". Σε παρατήρηση ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκε με την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές, είπε ότι η ψήφος ήταν ψήφος καταδίκης και δεν γεμίζουν τα ταμεία με την ψήφο, ούτε μπορούν έτσι να καλυφθούν τα ελλείμματα που άφησε το ΠΑΣΟΚ.

    Σε άλλη ερώτηση για το βασικό μέτοχο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με ρεαλισμό και πως εκεί που χρειάζεται και επιβάλλεται θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με συγκεκριμένους επιχειρηματίες και κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας.

    Σε άλλη ερώτηση-παρατήρηση περί ενδεχόμενης μετακίνησής του στο υπουργείο Επικρατείας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι "εγώ δεν αφήνω καμιά δουλειά στη μέση", ενώ ουσιαστικά σχολιάζοντας τα σενάρια περί απομάκρυνσής του από το υπουργείο που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό για τη στήριξη που, όπως είπε, δίνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

    [06] Συναντήσεις πρωθυπουργού με γγ ΟΟΣΑ και υπ. Άμυνας

    Το Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Ντόναλντ Τζόνστον δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενόψει και της Έκθεσης του διεθνούς οργανισμού που αναμένεται τον επόμενο μήνα.

    Ο κ. Τζόνστον επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από πρόσκληση του κ.Γιώργου Αλογοσκούφη. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη επίσκεψη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ πέραν των θεμάτων της οικονομίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του περιβάλλοντος,του κλίματος και στο δημογραφικό πρόβλημα.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και συζήτησαν για το επικείμενο ταξίδι του Υπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες αναχωρεί την Κυριακή.

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος έχει προσκαλέσει τον έλληνα Υπουργό στις ΗΠΑ.

    [07] Ομιλία Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

    Ολοκληρώνεται με επιτυχία η ελληνική Προεδρία στον ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) που σφραγίζεται με την υπογραφή του πολιτικού μνημονίου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, γεγονός που αναδεικνύει την Ελλάδα και τη Ρωσία ως στρατηγικούς εταίρους, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά την ομιλία του στο Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ,το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα,με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τη Ρωσία έχει τάσεις βελτίωσης, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές και επενδύσεις εμφανίζουν αύξηση.

    Στη Ρωσία δραστηριοποιούνται 45 ελληνικές επιχειρήσεις και 130 ελληνορωσικές. Από την πλευρά της η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της βίζας, τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο των ορίων που θέτει η Συνθήκη του Σένγκεν, υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

    Για την προώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας το φθινόπωρο οργανώνεται μικτή Διϋπουργική Σύνοδος στη Μόσχα και επιχειρηματική αποστολή στη ρωσική πρωτεύουσα.

    [08] Ο νέος Πάπας υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει το διάλογο μεταξύ των θρησκειών

    Στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του, την οποία εκφώνησε ενώπιον των καρδιναλίων που τον εξέλεξαν στην καπέλα Σιστίνα του Βατικανού, ο νέος Πάπας Βενέδικτος 16ος δεσμεύθηκε να προωθήσει το διάλογο με τις άλλες θρησκείες αλλά και με όσους δεν πιστεύουν στο Θεό.

    «Αρχίζοντας τη θητεία του, ο νέος Πάπας γνωρίζει ότι το καθήκον του είναι να φροντίσει ώστε να λάμψει ενώπιον των σημερινών ανδρών και γυναικών το φως του Χριστού: όχι το δικό του φως, αλλά το φως του Χριστού», είπε ο νέος Πάπας στην ομιλία του που εκφώνησε στα λατινικά.

    «Με αυτή την επίγνωση απευθύνομαι σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ακολουθούν άλλες θρησκείες ή που απλώς αναζητούν μία απάντηση στα θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης και δεν την έχουν βρει ακόμα», είπε χωρίς να κατονομάσει το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό και άλλες μη χριστιανικές θρησκείες.

    Καταλήγοντας ο Πάπας υποσχέθηκε ότι «δεν θα φεισθεί προσπαθειών και αυτοθυσίας», ώστε «να συνεχίσει τον υποσχόμενο διάλογο τον οποίον ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του με τους διαφορετικούς πολιτισμούς, ώστε να εδραιωθούν οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλο τον κόσμο».

    Δηλώσεις Βαρθολομαίου για την εκλογή του νέου Πάπα

    Με «χαράν και ελπίδα» χαιρετίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος «την εκλογήν του εγνωσμένης μορφώσεως και αρετής Καρδιναλίου Γιόσεφ Ράτσινγκερ ως νέου Πάπα Βενεδίκτου ΧVΙ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας», δήλωσε από το Φανάρι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίoς υπογραμμίζοντας ότι ο Πάπας Βενέδικτος «διαδέχεται τον αείμνηστον Πάπαν Ιωάννη Παύλον Β΄ εις μίαν εποχήν κατά την οποίαν αι πρωτοβουλίαι του τελευταίου δια την προσέγγισιν των Εκκλησιών, τον διάλογον και την καταλλαγήν ευρίσκονται εν εξελίξει μετ΄ελπίδων καρποφορίας».

    «Πιστεύομεν ότι ο νέος Πάπας, ο οποίος είναι άριστος θεολόγος και γνώστης της ιστορίας, ως και των συγχρόνων ιστορικών συγκυριών και απαιτήσεων, εκτιμά τον πλούτον της θεολογίας και της πνευματικότητος της καθβημάς Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και ότι, επομένως, θα θελήση να συνεργασθή μαζί της και να προωθήση τον θεολογικών διάλογον, επ΄αγαθώ της Χριστιανοσύνης και εις δόξαν του Ονόματος του Θεού», τονίζει ο κ. Βαρθλομαίος.

    «Το γεγονός ότι προέρχεται εκ του Γερμανικού Έθνους, το οποίον έζησε επί πολλά έτη την διαίρεσιν και τας συνεπείας αυτής και σήμερον διαδραματίζει σπουδαίον ρόλον εις την ενότητα της Ευρώπης και τα ευρωπαϊκά πράγματα και γενικώτερον εις τον κόσμο, παρέχει την ελπίδα και την βεβαιότητα, ότι είναι εις θέσιν να εκτιμήση την σπουδαιότητα του αγαθού της ενότητος ή έστω της ειρηνικής συνεργασίας και της αποφυγής των εντόνων αντιπαραθέσεων εις την Χριστιανοσύνην και εις τον κόσμον εντός και εκτός της Ευρώπης», προσθετει ακόμα ο Πατριάρχης

    Και εύχεται «ολοκαρδίως μακροημέρευσιν και πάντα παρά Θεού φωτισμόν και βοήθειαν προς επιτυχή άσκησιν του υψηλού λειτουργήματός του».

    Πούτιν και Πατριάρχης Αλέξιος

    Συγχαρητήρια μηνύματα για την εκλογή του έστειλαν στο νέο Πάπα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Αλέξιος.

    Ο ρώσος πρόεδρος εκφράζει την ευχή «να συνεχιστεί ένας εποικοδομητικός πολιτικός διάλογος και μια κοινή δράση με την Αγία Έδρα, ώστε να προωθηθεί η επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων και να ενισχυθεί η καλοσύνη, η δικαιοσύνη και ο ανθρωπισμός».

    Ο Πατριάρχης Αλέξιος από την πλευρά του εκφράζει την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων των δύο εκκλησιών και συνεργασίας τους στη διάρκεια της θητείας του Βενέδικτου 16ου.

    Ερντογάν για δηλώσεις Ράτσινγκερ για την Τουρκία

    Η εκλογή του Γιόζεφ Ράτσινγκερ ως νέου Πάπα δεν θα βλάψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του ότι η στη συντριπτική της πλειοψηφία μουσουλμανική Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη και ότι στην πραγματικότητα είναι χώρα της Ασίας, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Οι χώρες που θα αποφασίσουν (εάν η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ) είναι διαφορετικές μεταξύ τους», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Οι δηλώσεις (του Ράτσινγκερ) αποτελούσαν ως τώρα προσωπικές απόψεις, αλλά από σήμερα είναι πιθανό οι δηλώσεις αυτές να είναι διαφορετικές», τόνισε ο Ερντογάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 April 2005 - 13:02:16 UTC