Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν εξελέγη Πάπας στην πρώτη ψηφοφορία
  • [02] Εφ'όλης της ύλης, η συνάντηση Καραμανλή-Μπαρόζο

  • [01] Δεν εξελέγη Πάπας στην πρώτη ψηφοφορία

    Μαύρος καπνός υψώθηκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, σημάδι ότι οι Καρδινάλιοι του Βατικανού δεν επέλεξαν ακόμη το διάδοχο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'. Η πρώτη ψηφοφορία αποδείχτηκε άκαρπη και οι 115 Καρδινάλιοι θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το πρωί. Για την εκλογή Πάπα απαιτούνται τουλάχιστον 77 ψήφοι.

    Γύρω από το όνομα του διαδόχου υπάρχουν διάφορα σενάρια που τις τελευταίες ημέρες φημολογούνται και φιλοξενούνται στον ιταλικό Τύπο. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο οι δύο γηραιότεροι καρδινάλιοι, ηλικίας 78 χρόνων, ο Γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ και ο Ιταλός Κάρλο Μαρία Μαρτίνι θεωρείται ότι εκφράζουν τις τάσεις των συντηρητικών ο πρώτος και των προοδευτικών ο δεύτερος. Αμφότεροι δεν είναι «φαβορί» και ούτε προσωπικά επιθυμούν την εκλογή. Γι' αυτό τα ονόματά τους μπορεί να ψηφιστούν στην πρώτη ψηφοφορία αλλά κανείς δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 77 ψήφων για την εκλογή. Η πρώτη ψηφοφορία θα διερευνήσει τις δυνατότητες που συγκεντρώνουν οι διάφορες τάσεις και ποιές θα είναι αυτές.

    Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι στη δεύτερη ψηφοφορία θα πρέπει να εμφανισθούν τα ονόματα που προέρχονται από την ομάδα των Ιταλών καρδιναλίων. Τρεις είναι πιθανότεροι, ο Τεταμάντζι του Μιλάνου, ο Ρονίνι της Ρώμης και ο Σκόλα της Βενετίας. Ο πρώτος θα λάβει τις ψήφους που συγκέντρωσε ο Μαρτίνι και ο δεύτερος και τρίτος αυτές του Ρατσινγκερ. Οι "Ιταλοί" φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των Αμερικανών, αυτών από την Ανατολική Ευρώπη και αρκετών από την Αφρική, αφού τους εκτιμούν για την διπλωματία και τις ισορροπίες που κρατούν.

    Το τρίτο σενάριο αναφέρει ότι φήμες πριν από το Κονκλάβιο έλεγαν ότι είναι η ώρα της Ευρώπης και πολύ νωρίς για την Λατινική Αμερική, Αφρική ή Ασία και έτσι «φαβορί» είναι ο Αυστριακός αρχιεπίσκοπος της Βιέννης Χρίστοφ Σχόνμπουρν 60 χρόνων, που εξέφρασε αρκετές φορές διαφορετικές θέσειες από την Εκκλησία της Ρώμη. Επίσης και ο Πορτογάλος πατριάρχης της Λισαβώνας Χοσέ Πολικάρπο που έχει καλές σχέσιες και στην Λ. Αμερική.

    Το τέταρτο σενάριο βλέπει τον τρίτο κόσμο και στρέφεται ιδιαίτερα προς τη Λατινική Αμερική που διαθέτει 20 εκλογείς. Τρία είναι τα ονόματα, ο Μαρακάγκα από την Ονδούρα, ο βραζιλιάνος Χούμες και ο Αργεντίνος Μπεργκόλιο. Την Αφρική εκπροσωπεί ο νιγηριανός Αρίνζε και την Ασία ο αρχιεπίσκοπος της Βομβάης Ντίας. Το τέταρτο σενάριο είναι για πολλούς μια εναλλακτική λύση εάν προκύψουν πολλές δυσκολίες και αντιθέσεις στην εκλογή του δεύτερου σεναρίου.

    Πάντως όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί το πέμπτο σενάριο εκείνο δηλαδή των εκπλήξεων καθώς έτσι εξελέγη και ο Βοϊτίλα.

    [02] Εφ'όλης της ύλης, η συνάντηση Καραμανλή-Μπαρόζο

    Εφ'όλης της ύλης συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι συζητήθηκαν οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής, η οποία είναι ισορροπημένη και αντιμετωπίζει με επιτυχία την διεύρυνση, αλλά και τα προβλήματα απο το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ των χωρών-μελών.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε κάθε βήμα η γειτονική χώρα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και υπογράμμισε πως "τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αξίες και να εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής".

    Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενώ, όπως είπε, ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο και για την πρόταση Νίμιτς σχετικά με την ονομασία της FYROM.

    Ο κ.Καραμανλής επίσης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη επικύρωση από τη Βουλή του Ευρωσυντάγματος.

    Ο κ.Μπαρόζο μίλησε με θερμά λόγια για τον πρωθυπουργό τον οποίο χαρακτήρισε καλό φίλο, και σημείωσε με αφορμή την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ότι αποδεικνύει την προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ιδέα, τις ευρωπαϊκές αρχές αξίες και διαδικασίες και τη συμβολή της χώρας στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Η Ελλάδα έχει προσφέρει στην Ευρώπη όπως και η Ευρώπη έχει προσφέρει στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν στη Βουλή

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του ονόματος, που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από δύο μέρη. Αυτό είναι το μήνυμα προς τους φίλους μας στα Σκόπια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απευθυνόμενος στα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών, Οικονομικών, Παραγωγής & Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.

    «Ζητάμε «να είναι ευέλικτοι ώστε να βρεθεί λύση νωρίτερα και όχι αργότερα», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο σημειώνοντας ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να υποκαταστήσει το διεθνή μεσολαβητή τις προσπάθειες του οποίου «υποστηρίζουμε».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, στο πλαίσιο ομιλίας του με θέμα «Η Οδύσσεια της Ευρώπης: Η αναζήτηση της μεταρρύθμισης και ο ρόλος της Ελλάδος», ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε και στο πρωτόκολλο της Άγκυρας. «Όταν τα κράτη μέλη αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες της διαπραγμάτευσης για την Τουρκία, ήταν σαφές για τη Τουρκία ότι αποτελούσε προϋπόθεση το να υπογράψει το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Εάν το υπογράψει, υποθέτουμε ότι δεν θα είναι εν κενώ. Προφανώς, υπογράφει το πρωτόκολλο διότι συμφωνεί να το εφαρμόσει, όχι για να το ξεχάσει», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο. Συμπλήρωσε μάλιστα την ανάγκη δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης και της προσπάθειας από όλες οι χώρες «να ξεπεράσουν εποικοδομητικά όλες τις δυσκολίες που ακόμα υφίστανται».

    Βασικός μέτοχος

    Για το θέμα του βασικού μετόχου, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η λογική, το υπόβαθρο του (σχετικού) νόμου είναι σωστό». Ανέφερε ωστόσο ότι ο νόμος, «έτσι όπως είναι διατυπωμένος τώρα, δεν συμβαδίζει απόλυτα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή συζητά το θέμα με την Αθήνα, και ότι η νομική υπηρεσία της ευρωπαϊκής επιτροπής συντάσσει μία νομική γνωμοδότηση που «θα σταλεί σύντομα στην κυβέρνηση. Ελπίζω ότι μετά από αυτό θα βρούμε μια λύση», είπε ο κ. Μπαρόζο.

    Δημοσιονομικά μέτρα

    Τέλος, και σε ερώτηση για τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «η κυβέρνηση υιοθετεί θαρραλέα μέτρα για να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα», καθώς και ότι «η αξιολόγηση που έχει γίνει έως τώρα στο ΕΚΟΦΙΝ ήταν θετική για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για να διορθώσει το έλλειμμα». Εξάλλου, και στο «εάν οι προσπάθειες (της κυβέρνησης) είναι επαρκείς ή όχι», είπε ότι δεν μπορεί να δώσει μια οριστική απάντηση τώρα, «διότι είναι μία κατάσταση που θα πρέπει να ελέγχεται συνεχώς, και ελπίζω ότι θα ελέγχεται συνεχώς, διότι θεωρώ ότι είναι σημαντικό και για την Ελλάδα να επιλυθεί το θέμα όπως πρέπει, έως το τέλος του 2006».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 April 2005 - 21:56:00 UTC