Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για δημοσκοπήσεις και ανασχηματισμό.
  • [02] Προβάδισμα Μπλερ ενόψει εκλογών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
  • [03] Ελληνοτουρκικά και ΠΓΔΜ στην άτυπη σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ
  • [04] Για "παρενοχλήσεις" στο Αιγαίο κατηγορεί την Αθήνα ο Ερντογάν.
  • [05] Στο 1,4% η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
  • [06] Τομές στην εκπαίδευση προαναγγέλει η Γιαννάκου.
  • [07] Η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα αν χρειαστεί, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ
  • [08] Εγκαινιάστηκε στην Κορυτσά, παρουσία της υπ.Παιδείας, ελληνοαλβανικό σχολείο
  • [09] Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ νέος πρόεδρος στην κατεχόμενη Κύπρο
  • [10] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

  • [01] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για δημοσκοπήσεις και ανασχηματισμό.

    "Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως, στην πιο δύσκολη στιγμή της Κυβέρνησης, σε μια στιγμή όπου η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα που δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να προηγείται", ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το γκάλοπ στο οποίο φέρεται η Νέα Δημοκρατία να προηγείται κατά 1,4 μονάδες.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε θεωρεί χρήσιμα εργαλεία τις δημοσκοπήσεις και συνήθως δεν τις σχολιάζει, κάνοντας μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είπε ακόμη ότι "αυτό δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Κοιτάξαμε τους πολίτες με ειλικρίνεια στα μάτια και τους μιλήσαμε για το στρατηγικό στόχο της διετίας, στο τέλος της οποίας θα έχουμε πετύχει πράγματα που δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποτελούν τη βάση για ένα καλύτερο μέλλον. Φροντίζουμε το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Φροντίζουμε το μέλλον των παιδιών μας με ασφάλεια και σιγουριά, ώστε να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ πιο ισχυρό από αυτό το οποίο, δυστυχώς, μας κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ και με μια πολύ καλύτερη εικόνα της χώρας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όταν, λοιπόν, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, όλα τα μηνύματα είναι θετικά για την Κυβέρνηση, αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία για να λύσει αυτά τα προβλήματα. Και εμείς τους λέμε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για να καταφέρουμε, στο τέλος της διετίας, να έχουμε μια ακόμη καλύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα πιο ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον. Μια Ελλάδα που θα δίνει περισσότερες θέσεις εργασίας στους νέους που περιμένουν. Μια Ελλάδα που θα δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στο αύριο της οικονομίας του καθενός πολίτη χωριστά, και φυσικά της οικονομίας συνολικά της χώρας".

    Ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας στην ερώτηση αν αποκλείει τον ανασχηματισμό, ανέφερε:

    "Σας έχω ήδη απαντήσει ότι αυτό είναι απόφαση του Πρωθυπουργού. Εγώ δεν βλέπω να υπάρχει κάτι τέτοιο τώρα".

    [02] Προβάδισμα Μπλερ ενόψει εκλογών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

    Το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ είναι κοντά στον στόχο του για τρίτη εκλογική νίκη όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα κυριακάτικα φύλλα στη Βρετανία, αν και μία από αυτές δίνει προβάδισμα μόλις μίας μονάδας στο κυβερνών κόμμα.

    Δημοσκόπηση της News of the World στις σημαντικότερες εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας δείχνει πως το Εργατικό Κόμμα μπορεί να έχει πλειοψηφία 152 εδρών στη Βουλή, όπου σήμερα διαθέτει πλειοψηφία 161 εδρών. Η δημοσκόπηση αυτή δίνει πρόθεση ψήφου για το Εργατικό Κόμμα 42%, ενώ για τους συντηρητικούς 36% και για τους φιλελεύθερους 18%.

    Άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Independent on Sunday δίνει ποσοστό 40% για το Εργατικό Κόμμα, 34% για το Συντηρητικό και 20% για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

    Η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη Sunday Telegraph φέρνει το Εργατικό Κόμμα να προηγείται κατά 10 μονάδες (40% έναντι 30% για τους συντηρητικούς και 22% για τους φιλελεύθερους).

    Ωστόσο η διαφορά είναι οριακή στη δημοσκόπηση των Sunday Times. Δίνει πρόθεση ψήφου 36% για το Εργατικό Κόμμα και 35% για τους συντηρητικούς, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ποσοστό 23%. Πάντως ακόμα και στην περίπτωση αυτής της οριακής διαφοράς, λόγω του συστήματος κατανομής των εδρών το Εργατικό Κόμμα θα έχει πλειοψηφία περίπου 60 βουλευτών.

    [03] Ελληνοτουρκικά και ΠΓΔΜ στην άτυπη σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ

    "Υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας", τάχθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά την ενημέρωση τους από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη στη διάρκεια της διήμερης άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

    Λόγω του άτυπου χαρακτήρα της Συνόδου, ο οποίος επιτρέπει να συζητούνται θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, ο κ.Βαληνάκης είχε την ευκαιρία, όπως δήλωσε, να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη στην Άγκυρα, καθώς και την κύρωση του Ευρωσυντάγματος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Ο κ.Βαληνάκης προετοίμασε το έδαφος για να συζητηθεί το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων στις 25-26 Απριλίου, επίσης στο Λουξεμβούργο.

    "Ο κ.Βαληνάκης μας ενημέρωσε για την πρόταση του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, η οποία έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και η οποία θα συζητηθεί πιθανότατα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σε λίγες μέρες" δήλωσε η επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ, η οποία μετείχε στις εργασίες της άτυπης Συνόδου, απαντώντας σε ερώτηση της ΝΕΤ.

    Στο μεταξύ, εντός των προσεχών ημερών, θα υπάρξει συνάντηση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Προεδρίας με την ηγεσία των Σκοπίων. "Η ΠΓΔΜ χτυπάει την πόρτα της ΕΕ και η τελευταία ετοιμάζει την απάντηση προς τα Σκόπια", τόνισε ο κ.Βαληνάκης αναφερόμενος εμμέσως στην σύνδεση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων με την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος η οποία εξάλλου αποτυπώνεται στην απόφαση της ΕΕ της 14ης Σεπτεμβρίου.

    Ως προς τις εξελίξεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την επίσκεψη του κ.Μολυβιάτη στην Τουρκία, ο κ.Βαληνάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, η οποία εντάσσεται στην λογική της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης την ελληνική θέση υπέρ των ευρωπαϊκής προοπτικής του συνόλου της νοτιοανατολικής Ευρώπης ώστε να μεταβληθεί σε περιοχή σταθερότητας και ευημερίας.

    Τέλος ο κ.Βαληνάκης ενημέρωσε τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών για την επικείμενη κύρωση του Ευρωσυντάγματος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία θα συμβάλλει στην δημιουργία θετικού κλίματος, λίγες μάλιστα μέρες πριν το γαλλικό δημοψήφισμα όπου οι σφυγμομετρήσεις γέρνουν προς την πλευρά του "ΟΧΙ".

    Η γαλλική ψήφος χαρακτηρίστηκε "αποφασιστική" από την κ.Φερέρο η οποία είπε ότι ελπίζει στην ανατροπή του "ΟΧΙ" και στην νίκη του "ΝΑΙ".

    Στην διάρκεια της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών η οποία πραγματοποιείται μια φορά στο εξάμηνο κάθε προεδρίας αντιμετωπίζονται "με πνεύμα ανοιχτό και εποικοδομητικό" οι "μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης" ,όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της Λουξεμβουργιανής προεδρίας. Το "πνεύμα" αυτό επιτρέπει "τις χαλαρές" κατ΄ιδίαν συναντήσεις και τις συζητήσεις θεμάτων εκτός ημερησίας διατάξεως που απασχολούν κάθε κράτος μέλος.

    Αυτή τη φορά συζητήθηκαν οι σχέσεις της ΕΕ με το νότιο Καύκασο, τη Λευκορωσία, τις χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και με την Κίνα και ενημερώθηκαν για τα θέματα αυτά και οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας και Τουρκίας.

    [04] Για "παρενοχλήσεις" στο Αιγαίο κατηγορεί την Αθήνα ο Ερντογάν.

    Η κύρια πηγή της έντασης στο Αιγαίο, βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας και είναι "η αναχαίτιση και παρενόχληση" των τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά,όταν πετούν στο "διεθνή εναέριο χώρο", υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ.Ερτογάν σε συνέντευξή του στη "Καθημερινή".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει δε ότι τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας καταθέτουν καθημερινά σχέδια πτήσεως στην Ελλάδα μέσω ΝΑΤΟϊκών διαύλων.

    Προσθέτει ότι η Άγκυρα δε συμβιβάζεται στο θέμα του εύρους των 10 μιλίων του εναέριου χώρου της Ελλάδας, ομιλεί για άλυτα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, τα οποία όπως υπογραμμίζει "με υπομονή, προσοχή και καλή πίστη" μπορούν να επιλυθούν.

    Ο κ.Ερντογάν ζητάει δίκαιη και αποδεκτή συμφωνία για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου,υπενθυμίζοντας έτσι εμμέσως και τη σημαντική συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη το 1997.

    Τέλος δηλώνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει επιτυχώς της διαδικασία πλήρωσης των προϋποθέσεων και προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [05] Στο 1,4% η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    Μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο 1,4% καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis που δημοσιεύει σήμερα το Έθνος της Κυριακής.

    Στην πρόθεση ψήφου(αν γίνονταν εκλογές αύριο) η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,1% έναντι 34,7% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ 6,9%, το ΛΑΟΣ 3,7% και ο ΣΥΝ ο 3,3%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 9,2% των ερωτηθέντων και ένα 5% δηλώνει ότι δεν θα ψήφιζε.

    Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», το γκάλοπ εμφανίζει κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή, ο οποίος συγκεντρώνει 39,3% από 46,6% που ήταν το Μάιο του 2004, και στον Γ. Παπανδρέου ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 31,3% με ελαφρά άνοδο σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο που ήταν στο 29,8%.

    Για την οικονομική κατάσταση το 45,2% πιστεύει ότι έρχονται χειρότερες μέρες για την οικονομία και μόλις το 18,6% δηλώνει αισιόδοξο.

    Το 61,5% δηλώνει ότι, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η οικονομία της χώρας είναι χειρότερη και καλύτερη μόλις το 5,7%.

    Απαισιοδοξία εκφράζεται και για εθνικά θέματα-η δημοσκόπηση μέτρησε τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ μέχρι την Τρίτη, αλλά δεν πρόλαβε το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Π.Μολυβιάτη στην Τουρκία και φυσικά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τις προκλήσεις στα Ιμια.

    Το 38,9% εκτιμά ότι η διεθνής θέση της χώρας σε σχέση με ένα χρόνο πριν είναι χειρότερη, το 38,5% η ίδια και το 18,5% καλύτερη.

    Στο ερώτημα αν η ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας τα πηγαίνει χειρότερα ή τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι περίμενα το 50,3% των πολιτών πιστεύει ότι η ΝΔ είναι κατώτερη των προσδοκιών και μόνο το 8% απαντά ότι τα πηγαίνει καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν.

    Τέλος τα κυριότερα προβλήματα κατά σειρά προτεραιότητας που καταγράφονται είναι η οικονομία, η ανεργία, η ακρίβεια, η διαφθορά, η εξωτερική πολιτική, η παιδεία, η υγεία, η έλλειψη οργάνωσης κράτους, το ασφαλιστικό και οι αλλοδαποί /μετανάστες.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για δημοσκοπήσεις και ανασχηματισμό.

    "Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως, στην πιο δύσκολη στιγμή της Κυβέρνησης, σε μια στιγμή όπου η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα που δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να προηγείται", ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το γκάλοπ στο οποίο φέρεται η Νέα Δημοκρατία να προηγείται κατά 1,4 μονάδες.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε θεωρεί χρήσιμα εργαλεία τις δημοσκοπήσεις και συνήθως δεν τις σχολιάζει, κάνοντας μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είπε ακόμη ότι "αυτό δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Κοιτάξαμε τους πολίτες με ειλικρίνεια στα μάτια και τους μιλήσαμε για το στρατηγικό στόχο της διετίας, στο τέλος της οποίας θα έχουμε πετύχει πράγματα που δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποτελούν τη βάση για ένα καλύτερο μέλλον. Φροντίζουμε το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Φροντίζουμε το μέλλον των παιδιών μας με ασφάλεια και σιγουριά, ώστε να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ πιο ισχυρό από αυτό το οποίο, δυστυχώς, μας κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ και με μια πολύ καλύτερη εικόνα της χώρας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όταν, λοιπόν, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, όλα τα μηνύματα είναι θετικά για την Κυβέρνηση, αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία για να λύσει αυτά τα προβλήματα. Και εμείς τους λέμε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για να καταφέρουμε, στο τέλος της διετίας, να έχουμε μια ακόμη καλύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα πιο ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον. Μια Ελλάδα που θα δίνει περισσότερες θέσεις εργασίας στους νέους που περιμένουν. Μια Ελλάδα που θα δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στο αύριο της οικονομίας του καθενός πολίτη χωριστά, και φυσικά της οικονομίας συνολικά της χώρας".

    Ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας στην ερώτηση αν αποκλείει τον ανασχηματισμό, ανέφερε:

    "Σας έχω ήδη απαντήσει ότι αυτό είναι απόφαση του Πρωθυπουργού. Εγώ δεν βλέπω να υπάρχει κάτι τέτοιο τώρα".

    Αθανασάκης:Δημοσκόπηση με ιδιαίτερα αρνητικά χαρακτηριστικά για τη Ν.Δ

    "O κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωρίζει ότι οι δημοσκοπήσεις, που είναι πράγματι ένα χρήσιμο εργαλείο, έχουν τη σημασία τους όταν τις μελετά κανείς συγκριτικά και ιδιαίτερα για τις τάσεις που αυτές καταγράφουν. Ορθώς, λοιπόν, αισθάνθηκε την ανάγκη να παραβιάσει τη συνήθειά του και να σχολιάσει τη σημερινή δημοσκόπηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

    "Είναι μια δημοσκόπηση με ιδιαίτερα αρνητικά χαρακτηριστικά για τη Ν.Δ. Μια δημοσκόπηση που καταγράφει τις αρνητικές τάσεις για την κυβέρνηση, σε όλους τους δείκτες, τάσεις τις οποίες καταγράφουν και όλες οι άλλες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί την τελευταία περίοδο. Μια δημοσκόπηση στην οποία καταγράφεται η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης της Ν.Δ., και καταρρίπτεται το, έως τώρα λεγόμενο, ότι «η Ν.Δ. χάνει αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει».

    Ένα, μόλις, χρόνο μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει να επιδείξει οποιαδήποτε δυναμική. Όλες οι συγκρίσεις για το τι συνέβαινε ένα χρόνο πριν είναι καταλυτικές για τη Ν.Δ. και το μόνο που έχει να προβάλλει η κυβέρνηση είναι νέες υποσχέσεις για το απώτερο μέλλον, όταν με την πολιτική της δημιουργεί ένα ζοφερό παρόν για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής, εισπράττουν τα επίχειρα των λανθασμένων πολιτικών τους, της ασυνέπειας, της αναξιοπιστίας και της ανικανότητάς τους.

    Το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, θα συνεχίσει με σταθερά βήματα την πορεία του και την πολιτική του δράση, ώστε να κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών, ως αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα, για να μπορεί να είναι μια αξιόπιστη κυβέρνηση αύριο", ανέφερε ο κ. Αθανασάκης.

    [06] Τομές στην εκπαίδευση προαναγγέλει η Γιαννάκου.

    Τομές στην εκπαίδευση προαναγγέλλει με συνέντευξή της , στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ,η αρμόδια υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου.

    Η υπουργός Παιδείας προαναγγέλει συγχωνεύσεις σχολείων προκειμένου να δημιουργηθούν στην περιφέρεια μεγαλύτερες εκπαιδευτικές μονάδες που να αναταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών, αύξηση των ωρών διαδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και εκμάθηση δεύτερης ξένης γλώσσας απο την πέμπτη τάξη του Δημοτικού.

    Επίσης κλειστό αριθμό εισακτέων για ορισμένες σχολές όπως οι νομικές,ιατρικές και πολυτεχνικές καθώς και "μπόνους" έκτακτης χρηματοδότησης σε όλα τα καλά πανεπιστήμια.

    Ακόμη την κατάρτιση νέου νόμου-πλαισίου ύστερα απο διάλογο και ίδρυση διεθνούς πανεπιστημίου στο οποίο θα φοιτούν ξένοι σπουδαστές.

    [07] Η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα αν χρειαστεί, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί ώστε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2006, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας, το οποίο αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, "τα μέτρα αυτά θα τελούν υπό την αίρεση της οικονομικής ανάπτυξης και θα αφορούν κυρίως πρωτογενείς δαπάνες ιδίως στους τομείς των στρατιωτικών δαπανών, κρατικών συνεισφορών σε ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοσίων επενδύσεων.

    Όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο καταγράφεται ακόμη μία δέσμευση της κυβέρνησης,να αυξήσει "τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των πετρελαιοειδών", μέτρο το οποίο όπως τονίζεται, συμπεριλήφθηκε στο "πακέτο" μέτρων που δημοσιοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου(αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων σε ποτά και καπνό).

    Τα μέτρα σύμφωνα με υπολογισμούς της Επιτροπής, πρέπει να φέρουν στα κρατικά ταμεία 1,64 δισ. ευρώ και να περιλαμβάνονται στο προσχέδιο το νέου προϋπολογισμού, που θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο.

    [08] Εγκαινιάστηκε στην Κορυτσά, παρουσία της υπ.Παιδείας, ελληνοαλβανικό σχολείο

    Παρουσία της υπουργού Παιδείας κ.Μαριέτας Γιανάκου, του Αλβανού ομολόγου της κ. Λουάν Μεμούσι, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιου έγιναν σήμερα στην Κορυτσά τα εγκαίνια του εκεί ιδιωτικού ελληνοαλβανικού σχολείου

    Το ελληνοαλβανικό σχολείο της Κορυτσάς, είναι το δεύτερο που λειτουργεί στην Αλβανία μετά το Αρσάκειο των Τιράνων και στην πλήρη συγκρότησή του φιλοδοξεί να εκπαιδεύει πάνω από χίλιους διακόσιους μαθητές, από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό έως και το οχτατάξιο γυμνάσιο.

    Στις εγκαταστάσεις που εγκαινιάστηκαν σήμερα λειτουργούν ήδη το νηπιαγωγείο με εξήντα παιδιά και η πρώτη τάξη του δημοτικού με είκοσι δύο παιδιά, ενώ σχεδιάζεται άμεσα η επέκταση του κτιρίου ώστε να φιλοξενηθούν και οι μαθητές που θα εγγραφούν τα ερχόμενα χρόνια.

    Η λειτουργία του σχολείου, στο οποίο η διδασκαλία θα γίνεται στην ελληνική και την αλβανική γλώσσα από Έλληνες και Αλβανούς δασκάλους και καθηγητές και το απολυτήριο θα είναι ισότιμο με εκείνο των αντίστοιχων σχολικών ιδρυμάτων των δύο χωρών, χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο προγράμματος με την επωνυμία «Όμηρος».

    Εκτός του Αρσακείου των Τιράνων, όπου φοιτούν ήδη διακόσιοι πενήντα εφτά νέοι, ομογενείς και Αλβανοί, και το σχολείο της Κορυτσάς, γίνονται συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών ώστε να λειτουργήσει ελληνοαλβανικό σχολείο και στη Χειμάρρα.

    Ελληνικά σχολεία λειτουργούν με ευθύνη του αλβανικού κράτους μόνο στις λεγόμενες μειονοτικές ζώνες του νότου, το Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα δηλαδή, ενώ οι ανάγκες των ενδιαφερομένων για την εκμάθησή της στην υπόλοιπη Αλβανία καλύπτονται σήμερα από δεκάδες ιδιωτικά φροντιστήρια.

    Πλήθος ομογενών αλλά και Αλβανών παρακολούθησε τα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος του σχολείου που έγιναν σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα .

    Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας έκανε αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και είπε ότι το 1993, όταν πρωτοπήγε στην Κορυτσά ούτε οι πλέον τολμηροί δεν ονειρεύονταν ότι «θα έρθει μια μέρα σαν την σημερινή, να λειτουργήσει, δηλαδή, στην πόλη ένα τέτοιο σχολείο». Προέβλεψε ωστόσο ότι «τα επόμενα χρόνια επιφυλάσσουν και άλλες πιο τολμηρές και ευχάριστες εκπλήξεις», ενώ ευχήθηκε το ελληνοαλβανικό σχολείο να αποτελέσει γέφυρα στις καλές σχέσεις των δυο χωρών.

    Από την πλευρά της η κ. Γιαννάκου χαρακτήρισε την λειτουργία του σχολείου μεγάλο βήμα προόδου στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας τονίζοντας και αυτή πως χάρη στην εξαιρετική, όπως την αποκάλεσε, συνεργασία των υπουργείων των δυο χωρών θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση.

    Ο κ.Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ελληνοαλβανικό σχολείο σηματοδοτεί μια νέα εποχή τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και για μια νέα αντίληψη και νοοτροπία στην συνεργασία των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

    Στο χαιρετισμό του ο Αλβανός υπουργός παιδείας υπογράμμισε ότι «σήμερα θέτουμε τα θεμέλια μιας καινούργιας συνεργασίας» και ανέφερε πως στην Αλβανία σήμερα λειτουργούν διακόσια περίπου μη κρατικά σχολεία.

    Νωρίτερα η ελληνική αντιπροσωπεία παραβρέθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμή της το πανεπιστήμιο Κορυτσάς, όπου με κονδύλιο ύψους διακοσίων τριάντα χιλιάδων ευρώ, που διέθεσε το ελληνικό ΥΠΕΞ ως βοήθεια στην γείτονα, εγκαταστάθηκε και οργανώθηκε το σύστημα πληροφορικής του ιδρύματος.

    Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Καλκαμπάσης, ο πρόεδρος του κόμματος ΚΕΑΔ, που υποστηρίζεται από την ελληνική μειονοτική οργάνωση Ομόνοια, κ. Βαγγέλης Ντούλες, οι πρόξενοι της Ελλάδας στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο κ. Πρόϊος και Τζιόβας, στελέχη της ελληνικής μειονότητας, οι μουφτήδες της περιοχής κ.α.

    [09] Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ νέος πρόεδρος στην κατεχόμενη Κύπρο

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, σε διαδοχή του Ραούφ Ντενκτάς, που παρέμεινε στη λεγόμενη προεδρία για πάνω από τρεις δεκαετίες.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με βάση τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα κέρδισε τις σημερινές λεγόμενες προεδρικές εκλογές με ποσοστό 55,5%.

    Δεύτερος είναι ο Ντερβίς Ερογλου, του κόμματος Εθνικής Ενότητας με ποσοστό 22,8% και τρίτος ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραπασίογλου με ποσοστό 13,4%.

    Η αποχή από τη ψηφοφορία ξεπέρασε το 30%, γεγονός που αποδίδεται σε αδιαφορία των Τουρκοκυπρίων αλλά και στη βεβαιότητα για την εκλογική νίκη του Ταλάτ.

    Ο νέος «πρόεδρος» στα κατεχόμενα θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε μια εβδομάδα, ενώ αναμένεται ότι νέος «πρωθυπουργός» θα αναλάβει ο Γ.Γ. του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Βεχμπί Σογιέρ.

    Ο κ. Ταλάτ αναμένεται να προσφωνήσει σε μια περίπου ώρα επινίκια συγκέντρωση των οπαδών του στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Οπως δήλωσαν αξιωματούχοι του κόμματός του, θα αναφέρει στην ομιλία του ότι αρχίζει μια νέα εποχή για τους Τουρκοκυπρίους και ότι παραμένει προσηλωμένος σε λύση που θα επανενώνει την Κύπρο.

    Επίσης αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεσή του να καλέσει το Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, αφού ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δώσει τις θέσεις του για τις αλλαγές που ζητά στο σχέδιο Ανάν.

    [10] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

    Η θέση της Ορθοδοξίας βρίσκεται στην πρωτοπορία της προόδου και θα βοηθήσει να σταθούμε στο κέντρο των εξελίξεων των κοινωνιών αντιμετωπίζοντας τις αντιθέσεις ως αφετηρία σύνθεσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που πραγματοποιείται στην Αθήνα με θέμα:

    "Έθνος, Θρησκείες - Ορθοδοξία και τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα".

    Ο κ.Παπούλιας αναφερόμενος στη νεοδιαμορφωμένη ΕΕ και την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου η οποία δημιουργεί "ανατροπές και μη προβλέψιμη ζωή για τα σημερινά παιδιά" τόνισε πως η παγκοσμιοποίηση αποτελεί εξέλιξη της ιστορίας και δεν πρέπει να προξενεί φοβικά σύνδρομα. Εμείς οι Έλληνες υπογράμμισε, γνωρίζουμε ότι δεν φοβόμαστε το πλανητικό χωνευτήρι καθώς ο Ελληνισμός ανέκαθεν επέδειξε ικανότητα αφομοίωσης και ανανέωσης πλουτίζοντας την οικουμενικότητα της οποίας ουσιαστικό χαρακτηριστικό είναι ο Ορθοδοξία.

    Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκης στο σύντομο χαιρετισμό του μετέφερε μήνυμα του Πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ο οποίος χαρακτήρισε το Συνέδριο "πρώτης τάξεως ευκαιρία για την διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου σχετικά με τις κρίσιμες έννοιες Έθνους-Θρησκείας αλλά και το ρόλο τους στο σύγχρονο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι ενόψει της νέας Ευρωπαϊκής πραγματικότητας ". Είμαστε, συνέχισε ο κ.Σκανδαλάκης, υπέρ μιας Ευρώπης ισχυρής και ενωμένης με τα ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά των λαών της, χωρίς καμία αποδυνάμωση της ορθόδοξης πίστης η οποία αποτελεί αστείρευτη, ενωτική, πνευματική δύναμη.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ Σεργκέι Ποπώφ αναφέρθηκε στο έργο και στο ρόλο της οργάνωσης και στο σκοπό του Συνεδρίου "να συμβάλλει" δηλαδή στην εξέταση των προβλημάτων που απασχολούν την ΕΕ μετά την διεύρυνση, στη διαδικασία της διασφάλισης της πολυπολιτισμικότητας και των θρησκευτικών πεποιθήσεων των λαών και ιδεών. Επίσης να δοθούν απαντήσεις σε προβληματισμούς περί πολιτισμικής εξίσωσης των εθνών και την διασφάλιση των θρησκευτικών θεσμών.

    Ο ΓΓ της ΔΣΟ Στέλιος Παπαθεμελής μετέφερε τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται όλο και συχνότερα με την διεύρυνση της ΕΕ σχετικά με το κλίμα της αποϊεροποίησης και το αμερικανικό μοντέλο της ισοπέδωσης που επιβάλει ο ορθολογισμός των ευρωατλαντικών σχέσεων.Υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται αντιστάσεις που "μόνο μια Ευρώπη χρησιμοποιούσα το πολιτισμικό της οπλοστάσιο μπορεί να διαθέσει, έχοντας ούσα πλήρη αντίληψη της ανθρώπινης ανάγκης για διατήρηση της ιστορίας, καταγωγής και πολιτιστικής ταυτότητας των λαών της".

    Επεσήμανε ότι η ΔΣΟ δεν ενοχλείται από την προαναγγελθείσα ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μουσουλμανικό στοιχείο . Η Ορθοδοξία, πρόσθεσε, έχει ανοίξει ήδη διάλογο με εκπρόσωπο του όπως και με την Ισλαμική θρησκεία. Καταλήγοντας ανέφερε ότι η Ορθοδοξία διαθέτει μακρύ ιστορικό συνύπαρξης με διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς και οι πνευματικές της βεβαιότητες δεν αποτελούν παρασιτικές θέσεις αφού συνυπάρχουν σε όλα τα πολιτικά περιβάλλοντα.

    Εξάλλου στο ρόλο της Ορθοδοξίας στα πολιτικά αυτά περιβάλλοντα αναφέρθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμα του. "Μεταδίδει", τόνισε, "και στους μη πιστούς όσα στοιχεία συμβάλλουν στην βελτίωση των πανανθρώπινων σχέσεων και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών".

    Τέλος ο Β` Αντιπρόεδρος της Βουλής Σ.Χατζηγάκης στο χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο ορθόδοξος χριστιανισμός με το πρότυπο ζωής που διαθέτει προσεγγίζει άμεσα την Ευρωπαϊκή ιδέα - ίσως την ίδια την καρδιά της - και καλείται σήμερα να διαδραματίσει ρόλο στις σύγχρονες προκλήσεις της Ενωμένης Ευρώπης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 April 2005 - 13:00:11 UTC