Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το άριστο κλίμα στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις υπογράμμισαν Παπούλιας και Παρβάνοφ
  • [02] «Η πρόταση Νίμιτς δεν αποτελεί το τελικό κείμενο μιας διαπραγμάτευσης»
  • [03] Στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
  • [04] Σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών στο πρώτο δίμηνο

  • [01] Το άριστο κλίμα στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις υπογράμμισαν Παπούλιας και Παρβάνοφ

    Το άριστο κλίμα στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις υπογράμμισαν οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας κ.Κάρολος Παπούλιας και Γκεόργκι Παρβάνοφ, σε δηλώσεις τους μετά την ωριαία φιλική, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

    Οι δύο πρόεδροι διακήρυξαν τη βούληση των ηγεσιών Ελλάδας και Βουλγαρίας για συνεχή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων προς όφελος των λαών τους και χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας, αύριο στη Σόφια, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Οι κ.Παπούλιας και Παρβάνοφ συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» και συζήτησαν τόσο τα διμερή θέματα όσο και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ.Παπούλιας δήλωσε πως δεν υπάρχουν προβλήματα στις ελληνουβουλγαρικές σχέσεις οι οποίες, όπως είπε, έχουν ιστορική παράδοση και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν θεαματική ανάπτυξη.

    Υπογράμμισε επίσης οτι η εγκάρδια φιλία αποτελεί σταθερή βάση ανάπτυξης, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης όλων των λαών στα Βαλκάνια, και πρόσθεσε πως «χωρίς ειρήνη και ασφάλεια η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα είναι κόλουρη».

    Καταλήγοντας ο Ελληνας πρόεδρος ευχαρίστησε το Βούλγαρο ομόλογό του γιατί ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του να συζητήσουν «σαν παλιοί φίλοι» και να δώσουν «μια ώθηση στις ήδη καλές σχέσεις», μεταξύ των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του ο κ.Παρβάνοφ ευχαρίστησε τον Ελληνα ομόλογό του για τη βοήθεια που πρόσφερε η Αθήνα στην πορεία της Βουλγαρίας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Χαρακτήρισε την Ελλάδα βασικό οικονομικό εταίρο και επενδυτή στη χώρα του και εξέφρασε την ελπίδα οτι θα αποδώσει σύντομα η συνεργασία των δυο χωρών για τη διάνοιξη δυο συνοριακών διαβάσεων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Προσκάλεσε, τέλος τον κ. Παπούλια το Μάιο στη Βάρνα σε βαλκανικό πολιτιστικό φόρουμ, και εκέινος, όπως είπε, αποδέχθηκε την πρότασή του.

    Μετά τη συνάντηση και τις δηλώσεις, οι δύο πρόεδροι παρακάθησαν σε γεύμα στο ξενοδοχέιο, και στη συνέχεια επρόκειτο να αναχωρήσουν για την Αθήνα και τη Σόφια, αντιστοίχως.

    Ο κ.Παρβάνοφ ήταν απο χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και στον ελεύθερο χρόνο του, σήμερα, επισκέφθηκε το Βυζαντινό και το Πολεμικό μουσείο, ενώ ο κ.Παπούλιας ήρθε στην πόλη δυο ώρες πριν τη συνάντηση.

    [02] «Η πρόταση Νίμιτς δεν αποτελεί το τελικό κείμενο μιας διαπραγμάτευσης»

    «Με πρωτοβουλία του, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς επί της βασικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης στον πυρήνα μιας πρότασης -δηλαδή στο θέμα του ονόματος- στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής φιλοσοφίας που είναι η εθνική συναίνεση. Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης τόνισε, ότι θεωρούμε την πρόταση Νίμιτς ως βάση διαπραγμάτευσης, αλλά στην πρόταση υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων και τροποποιήσεων».

    Τις θέσεις αυτές παρουσίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων για το θέμα που ανέκυψε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα» αναφορικά με το περιεχόμενο της πρότασης Νίμιτς -και ειδικότερα σημείου της, όπου σημειώνεται ότι «καμία άλλη χώρα δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του ονόματος Μακεδονία».

    Ο κ.Κουμουτσάκος συγκεκριμένα παρατήρησε ότι «σε μια διαπραγμάτευση υπάρχουν σημεία που αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης και άλλα που είναι μη διαπραγματεύσιμα», ενώ στην ερώτηση αν το επίμαχο σημείο αποτελεί δείγμα των «μη διαπραγματεύσιμων όρων», αρνήθηκε να απαντήσει τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε συζήτηση επί των αποσπασμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα σήμαινε αποδοχή τμήματος ενός κειμένου που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση του συντάκτη της επιστολής».

    Ειδικότερα, ο κ.Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών «ουδεμία αντίρρηση θα είχε να επιδώσει την γραπτή πρόταση Νίμιτς στους αρχηγούς των κομμάτων, δεδομένης της εμπιστευτικότητας» και αρνήθηκε πως «υπήρξε απόκρυψη» στοιχείων του εγγράφου -διότι «η ενημέρωση αφορούσε τις θέσεις της κυβέρνησης στον πυρήνα της πρότασης Νίμιτς. Το χαρτί ήταν η πρόταση του κ.Νίμιτς, δεν ήταν το τελικό κείμενο μιας διαπραγμάτευσης, ως προς το οποίο συναίνεσε η χώρα και ζητήθηκε η συναίνεση των πολιτικών αρχηγών...» είπε.

    Ο κ.Μολυβιάτης, προσέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «θέλησε να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα της χώρας για την πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης, η οποία έχει την τελική ευθύνη του τελικού προϊόντος μιας διαπραγμάτευσης».

    Ο κ.Κουμουτσάκος ανέφερε ακόμη ότι σήμερα ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ πρέσβης Ντίμιτροφ, πρόκειται να παρουσιάσει επισήμως τη θέση της κυβέρνησής του στον κ.Νίμιτς και τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην εκκίνηση μιας διαπραγμάτευσης» άρα, από τον κ.Μολυβιάτη «δεν ζητήθηκε να υποστηριχθεί από τα κόμματα η ελληνική κυβέρνηση» ούτε «υποθετικά μιλώντας, εκμαιεύτηκε η υπογραφή κάποιου». Εξάλλου, προσέθεσε ο κ.Κουμουτσάκος, «εξ όσων» ο ίδιος γνωρίζει «δεν ζήτησε κάποιος αρχηγός πολιτικού κόμματος επισήμως την επιστολή Νίμιτς».

    Απαντώντας επίσης σε ερώτημα περί της ελληνικής κυβερνητικής θέσης στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν συζητηθεί το ενταξιακό αίτημα της ΠΓΔΜ, ο κ.Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι «η παράταση της εκκρεμότητας κατόπιν μιας πιθανής άρνησης της μιας πλευράς να διαπραγματευθεί, διαμορφώνει κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες και μια συγκεκριμένη πολιτική πραγματικότητα. Θα είναι αδύνατον οποιοδήποτε ελληνικό Κοινοβούλιο να κυρώσει διεθνή κείμενα, που θα εμπεριέχουν όνομα σαν αυτό που δεν δεχόμαστε». Επίσης, ο κ.Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης «θα διαμορφωθεί τότε, όπως τότε θα διαμορφωθεί και η στάση των λοιπών εταίρων, σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον με συγκεκριμένες κρίσεις κι αξιολογήσεις».

    Εξάλλου, με σημερινή του δήλωση ο Χαβιέ Σολάνα σημειώνει την ανάγκη τερματισμού αυτής της χρόνιας εκκρεμότητας και τονίζει την υποστήριξή του στις προσπάθειες του κ.Νίμιτς και ειδικότερα στις «συγκεκριμένες προτάσεις» που κατέθεσε ο κ.Νίμιτς στην Αθήνα και τα Σκόπια - που είναι «καλή βάση για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης»

    Ο κ.Κουμουτσάκος, τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις «ευθύνες» της προηγούμενης κυβέρνησης και «προσωπικά του κ.Γ.Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών» για την εξέλιξη του χρονίζοντας προβλήματος, παρατήρησε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών καλείται να διαπραγματευθεί ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το πλαίσιο των οποίων έχει διαμορφωθεί στην πορεία του χρόνου. Έτσι, διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Εξωτερικών».

    Παπανδρέου: Έχουμε λειψή ενημέρωση

    Ζήτημα λειψής ενημέρωσης για το θέμα έθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ζήτησε από την κυβέρνηση την κατάθεση της "πραγματικής πρότασης του κ. Νίμιτς".

    Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση, την οποία εμείς είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε στα εθνικά θέματα, όταν ακόμα και στην ενημέρωση που παίρνουμε έχουμε λειψή ενημέρωση, διότι τώρα πληροφορούμαστε ότι υπάρχει κρίσιμο σημείο στην πρόταση για το θέμα της ονομασίας, που δεν το είχαμε πληροφορηθεί ούτε εμείς ούτε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    [03] Στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

    Στις Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης προκειμένου να πάρει μέρος στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN- σήμερα το βράδυ και αύριο αντιστοίχως- όπου θα συζητηθεί το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας.

    Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναμένει ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα υπάρξουν θετικές εισηγήσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα για τα πρόσφατα -συμπληρωματικά- μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 29 Μαρτίου.

    Ήδη στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, η οποία προετοιμάζει τη γνώμη του ECOFIN, στις 5 και 6 Απριλίου, αναφερόταν με θετικά σχόλια για τα συμπληρωματικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στο Eurogroup θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τις δυνατότητες ένταξης της Κύπρου, της Μάλτας και της Λετονίας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

    Τέλος, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τις προκλήσεις της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

    Εξάλλου στο ECOFIN, εκτός του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, θα συζητηθούν και το θέμα του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2007-2003), η φορολογία των αποταμιεύσεων, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που εφαρμόζονται στα οινοπνευματώδη ποτά και η χρηματοδότηση της βοήθειας προς τρίτες χώρες για την ανάπτυξή τους.

    [04] Σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών στο πρώτο δίμηνο

    Σημαντική μείωση παρουσίασαν οι δαπάνες του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα από το στόχο του προϋπολογισμού. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το α' δίμηνο. Σύμφωνα με αυτά, οι δαπάνες παρουσίασαν μείωση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο δίμηνο του 2004 και έναντι στόχου του προϋπολογισμού για αύξησή τους κατά 4,6%.

    Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσίασαν μείωση 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έναντι στόχου αύξησής τους κατά 4,9% στον προϋπολογισμό. Στη μείωση των δαπανών σημαντική είναι η συμβολή των τόκων, οι οποίοι ήταν μειωμένοι κατά 16,3% έναντι ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 3,5%.

    Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 3,7% και υπολείπονται από το στόχο του προϋπολογισμού για αύξησή τους κατά 11,4%. Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εσόδων, με αποτέλεσμα να μειωθεί και το ποσοστό της απόκλισης από τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού.

    Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσίασαν μείωση 17,7% έναντι στόχου αύξησής τους κατά 10,3% σε ετήσια βάση. Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το δίμηνο παρουσιάζονται μειωμένες κατά 66,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωσή τους κατά 15,4%.

    Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο παρουσιάζεται μειωμένο κατά 57,4% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο δίμηνο του 2004.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 April 2005 - 10:44:47 UTC