Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Μολυβιάτη με πολιτικούς αρχηγούς για ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [02] Επίσκεψη Γ.Αλογοσκούφη στην Κύπρο
  • [03] Μολυβιάτης για θέμα ονόματος ΠΓΔΜ και πιθανή άρση casus belli απο Τουρκία.
  • [04] Κηδεύτηκε ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.
  • [05] "Εφυγε" ο σερ του ελληνικού τραγουδιού Γρηγόρης Μπιθικώτσης

  • [01] Επαφές Μολυβιάτη με πολιτικούς αρχηγούς για ονομασία της ΠΓΔΜ

    Έντονη διπλωματική κινητικότητα επικρατεί για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης έχει σήμερα συναντήσεις με αρχηγούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις. Αρχικά, συναντήθηκε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν δηλώσεις και από τις δύο πλευρές.

    Στην συνέχεια συναντήθηκε με την γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία", θα είναι όρος με καθαρή γεωγραφική έννοια χωρίς εθνοτική διάσταση.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι είναι ανήσυχη για τις γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς χειροτερεύει και ενδυναμώνεται η παρέμβαση των ΗΠΑ, όπως τόνισε και προέβλεψε ότι τα Βαλκάνια θα μπουν σε νέες περιπέτειες, αφού συζητείται η αλλαγή των συνόρων με επίκεντρο την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Το ζήτημα ,είπε η κα Παπαρήγα είναι να μην υπάρξει νέα αλλαγή συνόρων γιατί οι εξελίξεις μπορεί να είναι εκρηκτικές.

    Σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ η κα Παπαρήγα είπε ότι από μόνο του δεν μας διασφαλίζει σε τίποτα,εντάσσοντας και το ζήτημα αυτό στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ. ¶φησε δε, ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλισης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αν απαιτηθεί. Επίσης, οι ΗΠΑ επανέλαβαν την προτροπή τους προς την Αθήνα και τα Σκόπια να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    [02] Επίσκεψη Γ.Αλογοσκούφη στην Κύπρο

    Την διεύρυνση της συνεργασίας των χρηματιστηρίων Ελλάδας και Κύπρου, συζήτησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Μάκης Κεραυνός. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις κοινές επενδύσεις στους τομείς κυρίως του τουρισμού και στις υπηρεσίες.

    Απο την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, απηύθυνε πρόσκληση στους Κύπριους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεδομένου, όπως είπε, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    Εξάλλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο υπουργοί, είπαν ότι έγινε μία ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τα εσωτερικά θέματα των δύο χωρών και συμφωνήθηκε να διευρύνουν τη συνεργασία τους εκτός του τομέα του τουρισμού και με συμπράξεις και συνεργασίες σε άλλους τομείς.

    Ταυτόχρονα αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, αλλά και η δημιουργία μιας ειδικής ομάδας, η οποία θα ενισχύσει την Κυπριακή πλευρά να ενταχθεί στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ) το οποίο αποτελεί "τον προθάλαμο υιοθέτησης του ευρώ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Μάκης Κεραυνός, είπε ότι η Κύπρος καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ενταχθεί στο ΜΣΙ ΙΙ το συντομότερο δυνατό.

    Οι επενδύσεις Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αφού απηύθυνε πρόσκληση στους Κύπριους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη σημαντική κυπριακή αγορά, η οποία απορροφά το 4,5% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.

    Επίσης, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση απο πλευράς αμέσων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.

    Αναφερόμενοι οι κκ Αλογοσκούφης και Κεραυνός στα θέματα της ΕΕ, είπαν ότι στα περισσότερα σημεία οι θέσεις είναι κοινές, ενώ σε άλλα δεν είναι ταυτόσημες. Και οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις σε ότι αφορά την ενίσχυσή τους απο τα διαρθρωτικά ταμεία, λόγω του ότι είναι περιφερειακές χώρες.

    Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κύπρο βρίσκεται στο 83%-85% του μέσου όρου του ΑΕΠ της ΕΕ και κατά συνέπεια δεν μπορεί να χρηματοδοτείται απο το Στόχο 1 μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι περιφέρειες που έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του Κοινοτικού μέσου όρου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε στο σημείο αυτό ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα της Κύπρου στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο 2007-2013 και να ληφθεί υπόψη η μεγάλη απόσταση που τη χωρίζει απο το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τέλος, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνεται μετά την εξυγίανσή τους.

    Αργότερα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κύπρου ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε με έμφαση ότι "η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επιχειρηματική βάση για τους Κυπρίους επιχειρηματίες ώστε να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη ραγδαία αναπτυσσόμενη νοτιοανατολική Ευρώπη" και πρόσθεσε ότι "η Κύπρος μπορεί να προσφέρει στους Ελληνες επιχειρηματίες τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μιας περιοχής που το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί σημαντικά βήματα προόδου και οικονομικής ανάπτυξης".

    [03] Μολυβιάτης για θέμα ονόματος ΠΓΔΜ και πιθανή άρση casus belli απο Τουρκία.

    Η πρόταση του συντονιστή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κ. Μάθιου Νίμιτς, με το "Republica Makedonija - Scopje " (αμετάφραστο και για διεθνή χρήση) η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, "δεν ικανοποιεί πλήρως τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις μας. Αποτελεί ωστόσο βάση διαπραγμάτευσης. Σ'αυτή την διαπραγμάτευση είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε με θετική και εποικοδομητική διάσταση", δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και εξέφρασε την ελπίδα με την ίδια διάθεση να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά, "προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση, η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, την ενίσχυση της πορείας των Σκοπίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και στη σταθερότητα στην περιοχή".

    Επισημαίνεται ότι η παραπάνω ονομασία, εάν συμφωνηθεί και αν υιοθετηθεί απο τα Ηνωμένα Εθνη, θα συνοδεύεται απο σύσταση του ΟΗΕ να χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη-μέλη της Διεθνούς Κοινότητας και τους Διεθνείς Οργανισμούς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε νωρίτερα τις συναντήσεις του με αρχηγούς και αντιπροσωπείες των πολιτικών κομμάτων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν προκειμένου ο υπουργός να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα και κυρίως στο θέμα των Σκοπίων.

    "Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης αποτελεί η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, κυρίως στα μεγάλα θέματα. Η συναίνεση, όπου είναι δυνατή, ενισχύει τη διεθνή θέση της χώρας και διευκολύνει τις επιδιώξεις της", δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης.

    Aντώναρος για θέμα ονομασίας ΠΓΔΜ

    Το μεσημέρι, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, διευκρίνισε ότι «η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», ότι το θέμα σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών «θα εξετασθεί όταν προκύψει σχετικό θέμα», ότι η πρόταση Νίμιτς «δεν έχει τη μορφή της κλειστής απόφασης, αλλά είναι μια πρόταση (που διατυπώνεται για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια) κι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και βάση προς περαιτέρω διαπραγμάτευση» και ότι πάντως η σχετική διαδικασία «δεν είναι επιδιαιτησία».

    Επισήμανε οτι το διεθνές κλίμα είναι ενισχυτικό και υποβοηθητικό για την εξεύρεση μιας λύσης ανάλογης με τις επιθυμίες της ελληνικής πλευράς. Μια τέτοια εξέλιξη, είπε, «θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, θα σταθεροποιήσει την περιοχή στο σύνολό της και τέλος θα διευκολύνει το δρόμο που θέλει να χαράξει η ΠΓΔΜ προς τους ευρατλαντικούς θεσμούς».

    Σε ερώτημα, αν για το τελικό αποτέλεσμα θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα, ο κ.Αντώναρος διευκρίνισε ότι «για θέματα διεθνών σχέσεων της χώρας, αποφασίζει κυρίαρχα η Βουλή των Ελλήνων».

    Μολυβιάτης για δηλώσεις Αριντς περι casus belli

    Θετικά κρίνει ο Π.Μολυβιάτης τις δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής βουλής για πιθανή άρση του casus belli

    "Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ",δήλωσε σήμερα ο Υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης,σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Αριντς σχετικά με το ενδεχόμενο άρσεως της απειλής περι casus belli εκ μέρους της γείτονος.

    " Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η συνεχής βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πιστεύω ότι και η τουρκική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή τη θέση και επιθυμεί και εκείνη νέα περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Αλλωστε, συμπλήρωσε, σκοπός της επίσκεψής μου στην Τουρκία και της συνάντησής μου με τον κ. Γκιούλ είναι να επιβεβαιώσουμε τη βούληση για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας.

    [04] Κηδεύτηκε ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.

    Kάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με πρωτοφανή συμμετοχή ηγετών και πιστών απ'όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη η εξόδιος ακολουθία για τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον δεύτερο.

    Το φέρετρο από ξύλο κυπαρισσιού, στο οποίο τοποθετήθηκε η σορός του, μεταφέρθηκε στο προαύλιο της βασιλικής του Αγίου Πέτρου για τη νεκρώσιμη ακολουθία, ενώ αμέσως μετά ενταφιάστηκε στην κρύπτη του ναού. Εκατοντάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο παραβρέθηκεν στην τελετή, ενώ εκατομμύρια πιστών πλημμύρισαν την ιταλική πρωτεύουσα για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον ποντίφικα. Υπολογίζεται ότι περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν την κηδεία του πάπα από τις τηλεοράσεις τους. Ενδεικτικό ήταν ότι οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι έχουν προγραμματίσει εκατοντάδες έκτακτα δρομολόγια για την επιστροφή των προσκυνητών στις χώρες τους. Ο εναέριος χώρος της ιταλικής πρωτεύουσας είναι κλειστός.

    Την Ελλάδα, στην τελετή, εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέτα Γιαννάκου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Επίσης παρεβρέθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το πρωί στην Αθήνα, στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία εκπροσώπων όλων των κομμάτων.

    [05] "Εφυγε" ο σερ του ελληνικού τραγουδιού Γρηγόρης Μπιθικώτσης

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο λαϊκός βάρδος, η φωνή με το εύρος και το σπάνιο ηχόχρωμα έφυγε χθές από τη ζωή, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο "Υγεία". Τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης θα ταφεί στο Α' νεκροταφείο της Αθήνας.

    Η σορός του θα εκτεθεί από αύριο Σάββατο σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

    Ο λαϊκός τραγουδιστής που αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες και η φωνή του συνδέθηκε με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της νεώτερης ελληνικής μουσικής ιστορίας, γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1922, στη φτωχογειτονιά του Περιστερίου.

    Παιδί οκταμελούς, πολύ φτωχής οικογένειας, άρχισε από τα παιδικά του χρόνια να ασχολείται με τη μουσική και ενώ τα αδέλφια του,το 1940 έφυγαν για το Ελληνοαλβανικό Μέτωπο, εκείνος έμεινε πίσω, ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού και μάθαινε κιθάρα.

    Υπηρέτησε πάνω από 5 δεκαετίες το ελληνικό τραγούδι και πριν τη συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη, που αναμφίβολα στάθηκε σταθμός στην καριέρα του, ήταν ένας λαϊκός καταξιωμένος τραγουδιστής και συνθέτης, έχοντας ερμηνεύσει τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη,του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Ακη Πάνου.

    Τον Ιούνιο του 1997 οργανώθηκε μεγάλη λαϊκή συναυλία για να τιμηθούν τα 50 χρόνια προσφοράς του μεγάλου βάρδου στο λαϊκό τραγούδι, ενώ ανάλογη συναυλία διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το 2002.

    Η γνωριμία του με το Μίκη Θεοδωράκη το 1959, όταν ήταν εκτοπισμένοι στη Μακρόνησο και η ερμηνεία του "Επιτάφιου" του Γιάννη Ρίτσου, χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι.

    Το 1937 έχει ακούσει στην ταβέρνα του Παρλιάρα,τους Μ. Βαμβακάρη, Μ. Χιώτη και Στρ. Παγιουμτζή και, όπως ο ίδιος αφηγείτο, η συνάντησή του με το Μάρκο ήταν αυτή που πάντα τον συγκινούσε, γιατί του άλλαξε τη σχέση του με τη μουσική. "Υπεράνω όλων ο Μάρκος Βαμβακάρης", τόνιζε.

    Στο απόγειο της δόξας του φτάνει ερμηνεύοντας μελοποιημένη,από το Μίκη Θεοδωράκη, ποίηση. Τον "Επιτάφιο" και τη "Ρωμιοσύνη" του Γιάννη Ρίτσου,το "¶ξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη και το "Τραγούδι του νεκρού αδελφού" του Μίκη Θεοδωράκη.

    "Κάθε μέρα",έλεγε ο τραγουδιστής,"μου αρέσει να σιγοτραγουδώ Ελύτη, Γκάτσο, Σεφέρη, Χριστοδούλου, Λειβαδίτη.Τα λόγια τους με αγγίζουν και με συγκινούν".

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έχει συνθέσει περισσότερα από 80 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως "Επίσημη αγαπημένη", το "Τρελοκόριτσο","Στου Μπελαμί το ουζερί", "Φεγγάρι χλωμό", "Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα", "Του Βοτανικού ο μάγκας" κ.α.

    Σημαντική στιγμή στη μεγάλη καριέρα του ήταν και η συνεργασία του με το Μάνο Χατζιδάκη, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ερμηνεία του σε μουσικούς δίσκους του συνθέτη, όπως "Της γης το χρυσάφι" και η "Επιστροφή".

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης συνεργάστηκε επίσης με όλους τους μεγάλους Ελληνες συνθέτες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ερμηνεύοντας μεγάλα τραγούδια σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου,του Λευτέρη Παπαδόπουλου κ.α.

    Ο Δημήτρης Ψαθάς έγραψε ένα χρονογράφημα για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, στη στήλη του στην εφημερίδα "Τα Νέα" και τον χαρακτήριζε "Σερ Μπιθί", ένας τίτλος που θα τον συνόδευε σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του ζωή.

    Την εποχή που τραγουδούσε στα λαϊκά κέντρα τον ακούνε όλα τα μεγάλα ονόματα του διεθνούς τζετ - σετ που επισκέπτονται τη χώρα μας, μεταξύ των οποίων, ο Αλέν Ντελόν και η Σοράγια, αλλά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

    Ο μουσικολόγος Κώστας Μυλωνάς τον χαρακτηρίζει "ως τον τραγουδιστή που χάρισε στο ελληνικό τραγούδι τις συγκλονιστικότερες στιγμές του".

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο τον Ιανουάριο του 2003 με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε δηλώσει τιμώντας το λαϊκό τραγουδιστή ότι ο Μπιθικώτσης είναι "ένας σπουδαίος μουσικός που εξέφρασε τη δυστυχία και την ευτυχία,τον πόνο και τα βάσανα του ελληνικού λαού".

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είχε αποκτήσει μια κόρη,την Αννα και ένα γιο το Γρηγόρη, ο οποίος είναι επίσης τραγουδιστής.

    Συλλυπητήρια πρωθυπουργού για το θάνατο του Γρ. Μπιθικώτση

    Ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής, με δήλωση του εκφράζει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση ο οποίος, όπως αναφέρει, «είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

    «Η μοναδική φωνή του, που κατάφερε να παντρέψει το έργο των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών με τη μαγευτική μουσική των Θεοδωράκη και Χατζηδάκι, δεν θα πάψει ποτέ να συνοδεύει της χαρές και τις λύπες, τις ελπίδες και τις πίκρες του λαού μας», υπογραμμίζει στη δήλωση του ο πρωθυπουργός και καταλήγει αναφέροντας ότι «μέσα από το έργο του η μνήμη του θα μένει για πάντα ζωντανή στις καρδιές των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

    Συλλυπητήρια Γ. Παπανδρέου για το θάνατο του Γ. Μπιθικώτση

    Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γρηγόρη Μπιθικώτση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου , ο οποίος δήλωσε ότι χάσαμε έναν άνθρωπο που αγαπήσαμε έναν μεγάλο μουσικό που τραγουδήσαμε και μια φωνή με την οποία χορέψαμε.

    Το τραγούδι του Γρηγόρη Μπιθικώτση πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Συλλυπητήρια της Αλ.Παπαρήγα και του ΣΥΝ

    Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε στην οικογένειά του Γρηγόρη Μπιθικώτση συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρει ότι ο εκλιπών «εξέφρασε με τη φωνή και το ταλέντο του μια ολόκληρη εποχή στο λαϊκό τραγούδι. Ερμήνευσε μεγάλα έργα με μοναδικό τρόπο. Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή στο λαό».

    Ο ΣΥΝ με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος, αποχαιρετά τον Γρ. Μπηθικώτση, τον «μεγάλο Έλληνα λαϊκό συνθέτη και τραγουδιστή», «αυτόν που τραγούδησε τους αγώνες μας, τους έρωτές μας, τις χαρές και τους καημούς μας.»

    «Αποχαιρετούμε τον Γρηγόρη που ήταν τα πάντα. Και μακρονησιώτης και μάγκας και σερ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    Συλλυπητήρια της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Συλλυπητήρια για το θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση εξέφρασε

    Η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του και ανέφερε ότι «ο ?Τραγουδιστής της Ρωμιοσύνης? έφυγε αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με τη φωνή του αλλά και τις συνθέσεις του άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι, το οποίο τίμησε για πολλές δεκαετίες..»

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, «μοναδικό ερμηνευτή σπουδαίων δημιουργών, όπως του Τσιτσάνη, του Γκάτσου, του Ξαρχάκου, του Χατζηδάκι, του Θεωδοράκη και τόσων άλλων» και πρόσθεσε ότι «ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο συνθέτης πολλών επιτυχιών, ήταν και θα παραμείνει ταυτισμένος με το ελληνικό τραγούδι. Ήταν ο ?αητός? του ελληνικού πενταγράμμου. Κάθε του ερμηνεία ήταν και μία αποθέωση του ελληνικού τραγουδιού.»

    Συλλυπητήρια της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη.

    Θλίψη για τον θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση εξέφρασε με δήλωση της η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη η οποία αναφερόμενη στον εκλιπώντα μίλησε για τον «καλλιτέχνη που για περισσότερο από μισό αιώνα συντρόφεψε με την σπάνια φωνή του όλα τα συναισθήματα μας. Τραγούδησε τη χαρά αλλά και τη λύπη, τη γιορτή αλλά και το πόνο». Με τα τραγούδια του γλεντήσαμε, χορέψαμε, αγαπήσαμε, συγκινηθήκαμε , δακρύσαμε, πήραμε κουράγιο και δύναμη σε δύσκολες στιγμές, είπε η κα. Μπακογιάννη η οποία χαρακτήρισε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση ως «σπουδαίο καλλιτέχνη» και «σεμνό άνθρωπο που τον αγάπησαν όλοι οι Έλληνες και θα τον θυμούνται πάντα. μέσα από τα τραγούδια του, με νοσταλγία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 April 2005 - 14:10:33 UTC