Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δημοσιότητα σήμερα η διαθήκη του Πάπα.
  • [02] Με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή συναντήθηκε ο Δημήτρης Σιούφας
  • [03] Ικανοποιητικά θεωρεί η ΕΕ τα μέτρα της κυβέρνησης
  • [04] Η Ρώμη ετοιμάζεται για το τελευταίο αντίο στον Πάπα

  • [01] Στη δημοσιότητα σήμερα η διαθήκη του Πάπα.

    Το περιεχόμενο της διαθήκης του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ θα δημοσιοποιηθεί σήμερα, πέντε ημέρες μετά το θάνατό του.

    Ο πάπας άρχισε να επεξεργάζεται το κείμενο της διαθήκης, στα πολωνικά, το 1979 μετά την εκλογή του και οι τελευταίες παράγραφοι προστέθηκαν λίγο πριν το θάνατό του.

    Στο μεταξύ, χάος επικρατεί στη Ρώμη όπου εκατομμύρια πιστοί φτάνουν καθημερινά για να προσκυνήσουν τη σορό του πάπα και να παρακολουθήσουν την κηδεία του.

    Οι αρχές της πόλης κάνουν επείγουσες εκκλήσεις για την εξεύρεση καταλυμάτων, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για την κίνηση στους δρόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί βρίσκονται καθ' οδόν για τη Ρώμη. Τέσσερα ειδικά τρένα έχουν μισθωθεί στη Βαρσοβία και άλλα δύο στην Κρακοβία που θα μεταφέρουν περίπου 5.000 πιστούς. Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά πως ένα εκατομμύριο Πολωνοί θα μεταβούν στο Βατικανό.

    Χιλιάδες είναι οι πιστοί που περίμεναν ακόμα και 24 ώρες έξω από τον Άγιο Πέτρο για να προσκυνήσουν τη σορό του πάπα. Οι πόρτες της βασιλικής θα κλείσουν στις 10:00 σήμερα το πρωί για να αρχίσουν οι προετοιμασίες της κηδείας.

    Χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μαζί με τη σύζυγό του Λόρα και την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις προσκύνησαν τη σορό. Ο Μπους είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραβρίσκεται σε κηδεία ποντίφικα. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν και δύο πρώην πρόεδροι, ο πατέρας του Μπους και ο Μπιλ Κλίντον, οι οποίοι υπογράμμισαν το ρόλο του πάπα ειδικά στην πτώση του κομμουνισμού, αλλά και την προσήλωσή του στην ειρήνη.

    [02] Με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή συναντήθηκε ο Δημήτρης Σιούφας

    Για όλα τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης ενημέρωσε το πρωί τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Δημήτρης Σιούφας σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Σιούφας δήλωσε πως ενημέρωσε τον κ.Καραμανλή για την έναρξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, ότι δίνεται στη δημοσιότητα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν οι κώδικες για τον ηλεκτρισμό ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις ιδιωτών και σε αυτόν τον τομέα, για την έναρξη του σχεδίου για τη στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητα και για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε επίσης τον κ. Καραμανλή για το τι έγινε την περασμένη εβδομάδα με τα διατροφικά ζητήματα και τις ευθύνες που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι δεν έθιξαν τη δημόσια υγεία και υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι με τη νέα διοίκηση του ΕΦΕΤ θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο στόχος είναι να φέρουμε ανάπτυξη παντού και για όλους και κυρίως στην περιφέρεια, για την οποία, όπως υπογράμμισε, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ ότι θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές τα πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις πρακτικές εναρμόνισης, ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι με τη χθεσινή του δήλωση τόνιζε ότι είχαν αποδοθεί κακώς οι τοποθετήσεις του Συνδέσμου,κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη νεότερη ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ.

    Πιστεύω, είπε, πως ο ΣΕΣΜΕ είναι ένας υπεύθυνος φορέας, ενώ υπογράμμισε ότι ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού με νέο νόμο που θα έλθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ως ανεξάρτητη αρχή.

    Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η προστασία του καταναλωτή είναι προτεραιότητα, όπως και η ομαλή λειτουργία της αγοράς και ο υγιής ανταγωνισμός και προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Σε φαινόμενα αρρυθμίας, υπογράμμισε, το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αμείλικτο. Εχουμε αποδείξει, πρόσθεσε, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αμείλικτο σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, απάτης και νοθείας, ενώ τόνισε πως ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι κερδισμένος πολίτης.

    Αναφέρθηκε στο συνήγορο του καταναλωτή αλλά και στη γραμμή 1520 που λειτουργεί για να δέχεται καταγγελίες των καταναλωτών.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι οι Ελληνες πολίτες πληρώνουν τις χαμηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά από συνεννοήσεις του υπουργείου με όλους τους φορείς, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων διεθνώς τις προηγούμενες ημέρες ήταν οι υψηλότερες της τελευταίας 30ετίας.

    [03] Ικανοποιητικά θεωρεί η ΕΕ τα μέτρα της κυβέρνησης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογώντας το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας,καθώς και τη συμμόρφωση της χώρας προς τις κοινοτικές συστάσεις που αφορούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα,εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έχει λάβει η Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει πως διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ανέλαβε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, σύμφωνες με τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο των Υπουργών τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2006.

    Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να πέσει το 2005 στο 3,7% και το 2006 στο 2,9% έναντι του 6,1% που ήταν το έλλειμμα το 2004.

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι η δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας περιλαμβάνει ένα μίγμα μέτρων που αφενός μεν αποσκοπούν στην αύξηση των κρατικών εσόδων, αφετέρου δε στη μείωση των κρατικών δαπανών.

    Το μίγμα αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρουσιάσει το 2005 πρωτογενές πλεόνασμα ίσο προς το 0,7% του ΑΕΠ της, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες τόσο στις δημοσιονομικές προοπτικές τόσο το 2005 όσο και τα επόμενα χρόνια.

    Οι αβεβαιότητες αυτές θα πρέπει να οδηγήσουν την Ελλάδα, αναφέρει η Επιτροπή, στην υιοθέτηση μέτρων μονίμου χαρακτήρα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2006.

    Με αφορμή την χθεσινή απόφαση της Επιτροπής ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι ελληνικές αρχές είναι άξιες συγχαρητηρίων όχι μόνο για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005, αλλά και για την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων που υιοθέτησαν για το τρέχον έτος".

    Στη δήλωσή του ο Ισπανός επίτροπος ανέφερε επίσης ότι "λαμβανομένων υπόψη των υφισταμένων αβεβαιοτήτων είμαι ικανοποιημένος και από τη δέσμευση της Ελλάδας ότι ο προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει το 2006 θα περιέχει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα οδηγήσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ".

    [04] Η Ρώμη ετοιμάζεται για το τελευταίο αντίο στον Πάπα

    Το Βατικανό έκλεισε τις πόρτες του για τους προσκυνητές. Κανείς δεν μπορεί πλέον να περάσει στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία και την εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

    Από τα χαράματα απαγορεύθηκε η προσέλευση των πιστών στην πλατεία. Θα προσκυνήσουν όσοι βρίσκονται μέσα σ`αυτό τον χώρο. Υπάρχουν άτομα που έμειναν στην ουρά μέχρι 18 ώρες, όπως αυτοί που θα προσκυνήσουν τελευταίοι το βράδυ λίγο πριν από τις 10, όταν θα κλείσει η εκκλησία και θα σταματήσει το προσκύνημα. Οι ιταλικές αρχές υπολογίζουν ότι πάνω από 2.000.000 πιστοί απέτισαν φόρο τιμής μέχρι τώρα στη σορό του πάπα Ιωάννη-Παύλου ΙΙ.

    Σήμερα και αύριο, αναμένεται ότι θα παραστούν 4.000.000 άνθρωποι στην κηδεία. Από την Πολωνία φθάνουν χιλιάδες με ειδικά τρένα, 700 πούλμαν και ΙΧ, πολλοί διαμαρτύρονται γιατί σήμερα δεν θα μπορέσουν να πλησιάσουν το Βατικανό και να αποτίσουν φόρο τιμής στον αγαπημένο τους πάπα.

    Ο νομάρχης της Ρώμης, Σέρα, δήλωσε ότι η πόλη δεν βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σίγουρα θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

    Ο δ/ντής της Πολιτικής Άμυνας, Μπερτολάζο, κάλεσε τους προσκυνητές να μην κατευθύνονται στο Βατικανό διότι θα είναι αδύνατη η προσέγγιση τους στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

    Κάλεσε τους Ρωμαίους να διατηρήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους και να ανοίξουν τα σπίτια τους στους πιστούς.

    Περίπου 300 άτομα που ήταν στις ουρές λιποθύμησαν και χρειάσθηκε να δεχθούν τις πρώτες βοήθειες απ`τα νοσοκομειακά συνεργεία που βρίσκονται στην πλατεία.

    Σε πολλές πλατείες και στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία έχουν τοποθετηθεί μεγάλες οθόνες που μεταδίδουν το πρόγραμμα απ`το Βατικανό. Επίσης, δεξιά και αριστερά στα πεζοδρόμια μπήκαν ορισμένα παγκάκια, όπου ορισμένοι ιερείς εξομολογούν τους πιστούς.

    Απ`τα μεσάνυχτα θα απαγορευθεί η είσοδος στη Ρώμη και η κυκλοφορία στην πόλη. Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές ολόκληρη την ημέρα.

    Ήδη καταφθάνουν στη Ρώμη βασιλείς, βασίλισσες καθώς και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλες τις χώρες του πλανήτη για να παραστούν στην κηδεία του Ποντίφικα.

    Μεταξύ αυτών και ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λόρα και τους πρώην προέδρους Τζορτζ Μπους πρεσβύτερο και Μπιλ Κλίντον.

    Οι τρεις νυν και πρώην ένοικοι του Λευκού Οίκου, που έφτασαν στη Ρώμη χθες Τετάρτη, έγιναν σήμερα δεκτοί από τον ιταλό πρόεδρο Κάρλο Αζέλιο Τσάμπι στο προεδρικό μέγαρο, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική προεδρία. Χθες εξάλλου, αμέσως μετά την άφιξή τους στην ιταλική πρωτεύουσα μετέβησαν στο Βατικανό και απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής στο νεκρό Ποντίφικα, ενώ αύριο θα παραστούν στην κηδεία.

    Αύριο το πρωί, φτάνει στη Ρώμη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για να παραστεί στην κηδεία. Το βράδυ αναμένονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, οι οποίοι θα έχουν τιμητική θέση με θρησκευτικούς ηγέτες στη νεκρώσιμη λειτουργία που θα αρχίσει αύριο στις 10 το πρωί (τοπική ώρα).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 April 2005 - 14:40:02 UTC