Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης σε όσους επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ
  • [02] Επιστολή Αχμέντ Κορέι στον πατριάρχη Ειρηναίο
  • [03] Καταβολή οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ
  • [04] Ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης η εθνική ομάδα
  • [05] Ορίστηκαν οι υπεύθυνοι των τομέων του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Δήλωση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου
  • [07] Δεκαεπτά χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα
  • [08] Καραμανλής: "Χρέος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων"
  • [09] Πυρκαγιά σε φορτηγό πλοίο κοντά στις Φλέβες

  • [01] Αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης σε όσους επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ

    Αυστηρό μήνυμα σε όσους επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ, έστειλε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Aνάπτυξης, Δημήτρης Σιούφα προειδοποίησε οτι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι αμείλικτες στις περιπτώσεις που κάποιες επιχειρήσεις, επιχειρήσουν κερδοσκοπικές στρογγυλοποιήσεις.

    Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε οτι η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχε επισωρεύσει η προκάτοχός της κι επέλεξε την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, όπως ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή. Η απογραφή, πρόσθεσε, απέδωσε θεαματικά αρνητικά αποτελέσματα και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενός ελλείμματος, ύψους 6,1% του ΑΕΠ.

    «Η διαφορά αυτή που αναφέρεται σε 8 περίπου δις ευρώ που υποεκτιμήθηκαν ή ήταν κρυφά ελλείμματα, πρέπει να καλυφθούν. Δεν είναι ευχάριστο να λαμβάνονται μέτρα που επιβαρύνουν -ευτυχώς στο μικρότερο βαθμό- τον Έλληνα πολίτη, όμως αυτή είναι η αλήθεια που είναι γνωστή στους ευρωπαίους εταίρους μας» προσέθεσε ο κ.Ρουσόπουλος και τόνισε πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με σωφροσύνη και σεβασμό στον έλληνα πολίτη».

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και στη Βουλή η αντιπαράθεση των κομμάτων με αφορμή τα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Οι αποφάσεις για την αύξηση του ΦΠΑ είναι αποφάσεις όλης της κυβέρνησης και όχι μόνο του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομίας» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας απαντώντας στο βουλευτή Αβ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος -νωρίτερα- είχε εκτιμήσει ότι όλη η προσπάθεια του κ. Σιούφα, να ελέγξει την αγορά καυσίμων, άρα και τον πληθωρισμό, εξανεμίζεται με το πληθωριστικό αποτέλεσμα των «μέτρων πανικού» που ανακοίνωσαν οι κ.κ. Καραμανλής και Αλογοσκούφης.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον «έλεγχο της διακίνησης και αποθήκευσης των πετρελαιοειδών» στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Σιούφας διαβεβαίωσε ότι το σύνολο της κυβέρνησης «είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτή την πολιτική στην οποία αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε, γιατί τα χρέη και το χάος τα κληρονομήσαμε από εσάς».

    Σχολιάζοντας τη φράση του κ. Βενιζέλου ότι «η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μια συνειδητή νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά μία κατβ αποτέλεσμα αντιλαϊκή πολιτική, γιατί έχει χάσει τον έλεγχο», ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν μιλήσει για το ποιο είναι το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης, να δώσει αυτή την περίοδο, το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του δικού του χώρου. «Εν πάσει περιπτώσει, σας απαντώ ότι η ΝΔ είναι πράγματι φιλελεύθερο κόμμα, που ανήκει στο μεσαίο χώρο και εκφράζει το κοινωνικό κέντρο», είπε ο κ. Σιούφας.

    [02] Επιστολή Αχμέντ Κορέι στον πατριάρχη Ειρηναίο

    Σε νέα δήλωση-παρέμβαση προέβησαν 10 αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εκ των οποίων οι 6 συνοδικοί, με την οποία ζητούν την παραίτηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου.

    "Έφθασε", αναφέρουν στη δήλωσή τους, "η κρίσιμος ώρα της Αγιοταφικής Εκκλησιαστικής και Ελληνικής ευθύνης δια την ιεράν παρακαταθήκην των Παναγίων Προσκυνημάτων και του αρχαιοτάτου θεσμού του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τα οποία κινδυνεύουν τον έσχατον κίνδυνον εξαιτίας μιας νοσηράς νοοτροπίας και αλλεπαλλήλων ανευθύνων ενεργειών".

    Τη δήλωση υπογράφουν οι Μητροπολίτες Πέτρας Κορνήλιος, Νεαπόλεως Αμβρόσιος, Βόστρων Τιμόθεος, Ελευθερουπόλεως Χριστόδουλος, οι Αρχιεπίσκοποι Γεράσων Θεοφάνης και Τιβεριάδος Αλέξιος, ο Μητροπολίτης Πτολεμαϊδος Παλλάδιος, ο Ιώπης Δαμασκηνός, ο Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως Σίλβεστρος και ο Κωνσταντίνης Αρίσταρχος.

    Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμεντ Κορέι, με επιστολή του στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, του ζητεί να απαντήσει "επισήμως και ευθέως, εάν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο έδωσε εξουσιοδότηση για την πώληση ακινήτων ή για οποιαδήποτε συναλλαγή για την μακροχρόνια εκμίσθωση ιδιοκτησιών στους Ισραηλινούς ή σε άλλα ξένα άτομα".

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός στην επιστολή του επισημαίνει την έντονη ανησυχία που έχουν προκαλέσει στον παλαιστινιακό λαό οι φήμες και οι πληροφορίες για πωλήσεις ακινήτων στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Αχμεντ Κορέι αναφέρεται στις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του Πατριάρχη Ειρηναίου, ότι οι πωλήσεις αυτές έγιναν με την έγκρισή του και του ζητά να αποσαφηνίσει "αυτό το κρίσιμο ζήτημα, καθώς επιδιώκουμε να αποφύγουμε περαιτέρω φήμες και να διαφυλάξουμε την ηρεμία".

    Ο Αχμεντ Κορέι εκφράζει επίσης το φόβο ότι "εάν επιβεβαιωθεί ότι το Πατριαρχείο πούλησε ή ενοικίασε αυτά τα ακίνητα... η κρίση θα οξυνθεί σοβαρά".

    "Καλούμε τον πατριάρχη κ. Ειρηναίο αναλογιζόμενο την κρισιμότητα της καταστάσεως να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες", δήλωσε χθες στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε το Πατριαρχείο.

    Μόνο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η θωράκιση του θεσμού του Πατριαρχείου σύμφωνα με το έκπαλαι ισχύον στάτους κβο και η διασφάλιση του ηθικού του κύρους ως στοιχείου ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία βρίσκεται πέρα και πάνω από πρόσωπα και προσωπικές φιλοδοξίες, τόνισε.

    Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το οποίο επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, που μιλούσαν για δυσκολία στην καταγραφή των στοιχείων και σε προσπάθεια κωλυσιεργίας από τους φερόμενους, ως εμπλεκόμενους στο θέμα των κατηγοριών για μεταβίβαση περιουσίας του Πατριαρχείου σε ισραηλινές εταιρείες.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η κυβέρνηση καλεί τον Πατριάρχη να παραιτηθεί απάντησε ότι "είναι απαρέγκλιτη θέση της κυβέρνησης η μη παρέμβαση στα εσωτερικά και τη λειτουργία του Πατριαρχείου, αλλά η θέση αυτή δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως στήριξη σε πρόσωπα και συμπεριφορές που δεν στηρίζουν το κύρος του Πατριαρχείου. Η κυβέρνηση δεν θα υποδείξει στον κ. Ειρηναίο με ποιόν τρόπο θα ανταποκριθεί στο χρέος του έναντι του θεσμού του Πατριαρχείου, του ποιμνίου του και του έθνους".

    [03] Καταβολή οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ

    Αρχίζει από αύριο η κατάθεση των δικαιολογητικών για την καταβολή του φετινού οικογενειακού επιδόματος στους 350.000 δικαιούχους του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, από φέτος απλουστεύεται η διαδικασία, καταργούνται 29 δικαιολογητικά τα οποία ήταν απαραίτητα και η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται αμέσως. Η προθεσμία για την κατάθεση των δικαιολογητικών θα λήξει στις 31 Ιανουαρίου 2006.

    Το ποσό του επιδόματος του 2005 για τους δικαιούχους με ένα παιδί είναι 98,64 ευρώ ετησίως και κλιμακώνεται φτάνοντας στα 843 ευρώ ετησίως για τους δικαιούχους με τέσσερα παιδιά. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 44,4 ευρώ ετησίως για παιδιά ορφανά και ανάπηρα.

    Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι να έχει ο δικαιούχος τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας μέσα στο 2004 ή να είναι εγγεγραμμένος για δύο τουλάχιστον μήνες στους καταλόγους επιδότησης ανέργων.Τα παιδιά πρέπει να έχουν ηλικία μέχρι 18 χρόνων ή μέχρι 22 εφόσον αποδεδειγμένα σπουδάζουν.

    [04] Ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης η εθνική ομάδα

    Στη δεύτερη θέση του 2ου προκριματικού ομίλου του μουντιάλ 2006 παρέμεινε η εθνική μας ομάδα που, χθες βράδυ,επιβλήθηκε 2-0 της Αλβανίας στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Το ελληνικό συγκρότημα δεν έπιασε καλή απόδοση, πήρε όμως το απαραίτητο «τρίποντο» χάρη σε γκολ του Αγγελου Χαριστέα στο 34΄ και του Γιώργου Καραγκούνη στο 85΄ και συνεχίζει να καταδιώκει την προπορευόμενη κατά τρεις βαθμούς Ουκρανία.

    Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη νίκη επί της Αλβανίας ο Ότο Ρεχάγκελ, ωστόσο διατήρησε τους χαμηλούς τόνους, ενόψει των δύο αγώνων που ακολουθούν, με την Τουρκία και την Ουκρανία. Ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου:

    «Η νίκη επί της Αλβανίας είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που νίκησαν η Ουκρανία και η Τουρκία. Ξέραμε ότι ο αντίπαλος θα παίξει αμυντικά. Θέλαμε να ασκήσουμε πίεση, αλλά με υπομονή και μυαλό. Θέλαμε ακόμη να έχουμε κατοχή της μπάλας και το καταφέραμε. Σε δύο μήνες είναι τα επόμενα κρίσιμα παιχνίδια και ελπίζουμε να είναι καλά ο Δέλλας, γιατί θα υπάρχει η απουσία του Ζαγοράκη».

    Ο Ότο Ρεχάγκελ επέλεξε να παίξει με λίμπερο και ανέθεσε το ρόλο αυτόν στον Κώστα Κατσουράνη, ενώ δίπλα του τοποθέτησε δύο στόπερ, τον Γκούμα και τον Κυργιάκο. Στις υπόλοιες θέσεις δεν υπήρξαν εκπλήξεις, με τον Γιαννακόπουλο να κινείται στο αριστερό άκρο. Από την άλλη μεριά, ο Χανς Πέτερ Μπρίγκελ, προσπάθησε να ξεπεράσει τις πολλές απουσίες που είχε στην αμυντική γραμή, μ΄ ένα πολυπρόσωπο αμυντικό σχήμα. Έδωσε χώρο στην Ελλάδα και είχε στα πλάνα του να κυνηγήσει τις αντεπιθέσεις, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα κάποιων ποδοσφαιριστών του, όμως ούτε μια φορά δεν έγινε επικίνδυνη η ομάδα του.

    Η Εθνική Ελλάδας προσπάθησε να αναλάβει από την πρώτη στιγμή το ρόλο του «αφεντικού» στην αναμέτρηση. Και στο 12ο λεπτό βρέθηκε κοντά στο γκολ. Ο Μπασινάς εκτέλεσε κόρνερ και ο Κατσουράνης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Ένα λεπτό αργότερα, ο Καραγκούνης με δυνατό σουτ επιχείρησε να αιφνιδιάσει τον Λίκα, αλλά δεν τα κατάφερε.

    Ο ρυθμός φάνηκε να πέφτει στη συνέχεια, αλλά μετά το 25΄ οι ποδοσφαιριστές του Ρεχάγκελ άρχισαν πάλι να ανεβάζουν ρυθμό και στο 30΄ ένα ξερό σουτ του Βρύζα τράνταξε για δεύτερη φορά το οριζόντιο δοκάρι του Λίκα. Τελικά, το πολυπόθητο γκολ ήρθε στο 34΄. Ο Μπασινάς εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και ο Χαριστέας, ανάμεσα από πολλούς Αλβανούς κατάφερε να πάρει την κεφαλιά και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

    Αυτό ήταν και το σκορ του ημιχρόνου. Μοναδικό αρνητικό σημείο, η κίτρινη κάρτα που δέχθηκε ο Ζαγοράκης στο 44΄. Τώρα, ο αρχηγός της Εθνικής θα χάσει το κρίσιμο παιχνίδι στην Τουρκία.

    Μ΄ ένα φάουλ του Μπασινά στο 56΄ και την κεφαλιά του Βρύζα, που πέρασε μόλις άουτ, ξεκίνησε το β΄ ημίχρονο. Όμως, στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε κατακόρυφα και ήταν ελάχιστες οι φορές που κάποια φάση ξεσήκωσε τον κόσμο, όπως το πολύ καλό σουτ του Ζαγοράκη στο 70΄, που πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι.

    Βέβαια, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και στο 80΄, όταν -πάλι σε φάουλ του Μπασινά- ο Γιαννακόπουλος πετάχθηκε κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως υποδείχθηκε σε θέση οφ-σάιντ και έτσι το γκολ ακυρώθηκε.

    Πέντε λεπτά αργότερα (85΄), ο Ζαγοράκης έδωσε στον Βρύζα, που με το στήθος έστρωσε την μπάλα στον Καραγκούνη κι αυτός, με δυνατό σουτ, την έστειλε στα δίχτυα για να γράψει το 2-0. Στο 89΄ ο Ρεχάγκελ πέρασε μέσα τον Φάνη Γκέκα, που έτσι έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα. Με την ιαχή «Νάτοι νάτοι οι πρωταθλητές» ολοκληρώθηκε το νικηφόρο παιχνίδι για την Ελλάδα.

    Διαιτητής: Μπερτράν Λαγιέκ (Γαλλία)

    Κίτρινες: Ζαγοράκης, Κυργιάκος, Γιαννακόπουλος, Λάλα, Κανά

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Κατσουράνης, Γκούμας, Κυργιάκος, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος (87΄ Αμανατίδης), Βρύζας (89΄ Γκέκας), Χαριστέας.

    ΑΛΒΑΝΙΑ: Λίκα, Μπεγκίρι, Οσμάνι, Κανά, Σκέλα, Λάλα, Μουκάι (46΄ Ράκλι), Ντούρο (83΄ Ντάλκου), Μπογκντάνι (65΄ Τάρε), Χατζί, Λίκι.

    [05] Ορίστηκαν οι υπεύθυνοι των τομέων του ΠΑΣΟΚ

    Οι νέοι τομείς του ΠΑΣΟΚ συγκροτήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος και ταυτόχρονα έγινε η κατανομή των μελών του Συμβουλίου και η ανάληψη των αντίστοιχων υπευθυνοτήτων τους στους συγκεκριμένους τομείς.

    Η απόφαση τελεί βεβαίως υπό την έγκριση του εθνικού Συμβουλίου το οποίο θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, για το θέμα αυτό αλλά και για να εκλέξει τα υπόλοιπα όργανα που προβλέπονται από το καταστατικό, όπως είναι η Επιτροπή εκλογικών διαδικασιών, η επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου και ο Συνήγορος του μέλους και του φίλου.

    Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, τρία από τα μέλη του οργάνου, η Μιλένα Αποστολάκη, οι Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος θα συμμετέχουν εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό, στην επιτροπή εκλογικών διαδικασιών.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Νίκος Αθανασάκης θα δημιουργηθούν, πέραν των τομέων που αποφασίστηκαν σήμερα, άλλοι τρεις τομείς, αυτοί των διεθνών σχέσεων, της τεκμηρίωσης και για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι τρεις αυτοί τομείς, στους οποίους δεν θα προΐστανται μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, θα υπάγονται κατευθείαν στον πρόεδρο του κινήματος και θα οριστούν γραμματέας και γραμματεία για κάθε τομέα.

    Στην δημιουργία των τομέων του κινήματος υπήρξε προσπάθεια αντιστοίχισης με τους τομείς του Κοινοβουλίου, αλλά έχουν προστεθεί και άλλοι τομείς προκειμένου αφενός να τονιστεί η σημασία που δίνει το ΠΑΣΟΚ σ' αυτούς και να είναι πιο αποτελεσματικοί στη δράση τους.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αθανασάκης, συγκροτούνται 17 τομείς με αντίστοιχους υπευθύνους . Με αλφαβητική σειρά οι τομείς που δημιουργούνται είναι οι εξής:

    1. Αγροτικής Ανάπτυξης, υπεύθυνος Ροβέρτος Σπυρόπουλος

    2. Αθλητισμού, υπεύθυνος Παναγιώτης Φασούλας

    3. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Πολιτικής καταναλωτών, υπεύθυνη Αννα Διαμαντοπούλου

    4. Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Κοινωνικής Ένταξης Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης, υπεύθυνη Μαριλένα Κοππά

    5. Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, υπεύθυνος Ευάγγελος Βενιζέλος

    6. Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, υπεύθυνος Θόδωρος Πάγκαλος.

    7. Γυναικών, υπεύθυνη Νόρα Κατσέλη

    8. Διαβούλευσης και Συνεργασίας με τους θεσμικούς - κοινωνικούς εταίρους και τα μαζικά κινήματα, υπεύθυνος Βαγγέλης Παπαχρήστου.

    9. Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας, υπεύθυνος Χρήστος Παπουτσής.

    10. Επικοινωνίας, υπεύθυνος Νίκος Αθανασάκης

    11. Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Συντονισμού Δράσεων, υπεύθυνος Θανάσης Τσούρας

    12. Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, υπεύθυνη Ατζελα Γκερέκου

    13. Οικονομίας, υπεύθυνη Βάσω Παπανδρέου

    14. Παιδείας και Πολιτισμού, υπεύθυνη Μαρία Δαμανάκη

    15. Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Ποιότητας Ζωής, υπεύθυνος Πάρις Κουκουλόπουλος

    16. Τομέας για τις πολιτικές νεολαίες, υπεύθυνη Φώφη Γεννηματά

    17. Τομέας για τη συμμετοχική Δημοκρατική Διακυβέρνηση και την κοινωνία της πληροφορίας, υπεύθυνος Κώστας Σκανδαλίδης.

    [06] Δήλωση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου

    "Ως ισόβιος Ηγούμενος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και ανταποκρινόμενος στο χρέος μου έναντι του θεσμού του Πατριαρχείου, του Ποιμνίου μου και του Έθνους ζητώ συγνώμη για παραλήψεις που τυχόν έγιναν εν αγνοία και καλοπιστία μου", αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος απαντώντας στα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με το Πατριαρχείο.

    Ειδικότερα,σε δελτίο τύπου του Πατριαρχείου αναφέρονται τα εξής:

    "Με αφορμή τα πρόσφατα επικριτικά δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έπειτα από την αναστάτωση που προκλήθηκε σχετικά με το θέμα της δήθεν πώλησης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλαιά πόλη (και που κάτι τέτοιο δεν διαπιστώθηκε) σύμφωνα με την ανακοίνωση της έκθεσης της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών που επισκέφθηκαν τους Αγίους Τόπους κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ.Ειρηναίου, ο Μακαριώτατος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Με χαρά διαπιστώνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών αναγνωρίζει ως πρώτο μέλημά της τη θωράκιση του θεσμού του Πατριαρχείου και τη διατήρηση του ηθικού του κύρους και δηλώνει ότι πράττει ό,τι επιβάλλει το ιστορικό της καθήκον, δηλαδή ότι "στηρίζει το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων". Απαρέγκλιτη θέση της ελληνικής Πολιτείας πρέπει να είναι η μη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα και στα της λειτουργίας του Πατριαρχείου. Η ελληνική Κυβέρνηση ήταν είναι και πρέπει να παραμείνει στήριγμα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Ως ισόβιος Ηγούμενος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και ανταποκρινόμενος στο χρέος μου έναντι του θεσμού του Πατριαρχείου, του Ποιμνίου μου και του Έθνους ζητώ συγνώμη για παραλήψεις που τυχόν έγιναν εν αγνοία και καλοπιστία μου. Ζωτικής σημασίας είναι η παραμονή της Ελληνικής σημαίας στους Αγίους Τόπους, η διατήρηση του ισχύοντος status quo και η αποκατάσταση της ηρεμίας στο Ποίμνιό μου. Επ΄αυτών των υψηλών ιδανικών αγωνίστηκα επί 50 χρόνια που ευρίσκομαι στις επάλξεις της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και δηλώνω ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις με την χάριν του Παναγίου Τάφου και την στήριξη των πνευματικών μου παιδιών - μελών της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος και των πιστών της Σιωνίτιδος Μητρός των Εκκλησιών"".

    Στο μεταξύ, σε νέα δήλωση-παρέμβαση προέβησαν 10 αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εκ των οποίων οι 6 συνοδικοί, με την οποία ζητούν την παραίτηση του πατριάρχη κ. Ειρηναίου.

    Τη δήλωση υπογράφουν οι μητροπολίτες Πέτρας Κορνήλιος, Νεαπόλεως Αμβρόσιος, Βόστρων Τιμόθεος, Ελευθερουπόλεως Χριστόδουλος, οι Αρχιεπίσκοποι Γεράσων Θεοφάνης και Τιβεριάδος Αλέξιος, ο Μητροπολίτης Πτολεμαϊδος Παλλάδιος, ο Ιώπης Δαμασκηνός, ο Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως Σίλβεστρος και ο Κωνσταντίνης Αρίσταρχος.

    Εξάλλου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμεντ Κορέι, με επιστολή του στον πατριάρχη Ιεροσολύμων, του ζητεί να απαντήσει "επισήμως και ευθέως, εάν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο έδωσε εξουσιοδότηση για την πώληση ακινήτων ή για οποιαδήποτε συναλλαγή για την μακροχρόνια εκμίσθωση ιδιοκτησιών στους Ισραηλινούς ή σε άλλα ξένα άτομα".

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός στην επιστολή του επισημαίνει την έντονη ανησυχία που έχουν προκαλέσει στον παλαιστινιακό λαό οι φήμες και οι πληροφορίες για πωλήσεις ακινήτων στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

    [07] Δεκαεπτά χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα

    Οκτακόσια πενήντα δυο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη γη ζουν, σε κατάσταση υποσιτισμού, παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης μας μπορεί να "θρέψει" πληθυσμό 12 δισεκατομμυρίων αναφέρεται στην έκθεση του για «την πείνα και το δικαίωμα της τροφής» ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τον επισιτισμό, ο Ελβετός καθηγητής της κοινωνιολογίας κ. Ζαν Ζιγκλέρ, ο οποίος την παρουσίασε χθες στην Επιτροπή των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ της Γενεύης.

    Ο καθηγητής Ζιγκλέρ κατήγγειλε χθες ότι 17000 παιδιά ηλικίας κάτω από 5 χρόνων πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας της πείνας ενώ πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά θα χάσουν φέτος τη ζωή τους επειδή δεν έχουν τίποτα να φανε. «Δυστυχώς η ελεύθερη οικονομία δεν θα το κατορθώσει αυτό ποτέ».

    Ο Ζαν Ζιγκλέρ αναφέρθηκε, επίσης, στις επαφές του με τις κυβερνήσεις του Ιράκ, του Σουδάν, της Κορέας και της Παλαιστίνης όπου σβαυτές τις χώρες διαδραματίζεται μια μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία. Η ελπίδα έρχεται από την αγροτική πολιτική της Λατινικής Αμερικής ειδικά από τη Βενεζουέλα, τη Κούβα και τη Γουατεμάλα όπου μια διεθνής συνδιάσκεψη για το δικαίωμα στη τροφή θα γίνει εκεί το προσεχή Αύγουστο. Επισήμανε επίσης, τη μεγάλη εκστρατεία εναντίον της πείνας και της φτώχειας στο κόσμο που ξεκίνησε εδώ και 2 μήνες με τη πρωτοβουλία των πρόεδρων της Βραζιλίας και της Γαλλίας.

    Ο κ. Ζιγκλέρ, αγωνιστής και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον Τρίτο Κόσμο, τη φτώχεια και τη πείνα, είναι διεθνώς γνωστός για τα βιβλία του με τα οποία υπονόμευσε τη φήμη της Ελβετίας ως φορολογικού παραδείσου που του προξένησαν διώξεις στην ίδια του τη χώρα ιδίως μετά το κλασσικό του βιβλίο «Μια Ελβετία υπεράνω πάσης υποψίας». Κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια ένα άλλο με το οποίο αποκαλύπτει το ρόλο της Ελβετίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και το ρόλο των ελβετικών τραπεζών για το ξέπλυμα χρήματος διεθνώς. Ενώ πριν από ένα μήνα εκδόθηκε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Η Αυτοκρατορία του Αίσχους».

    Ο Ζαν Ζιγκλέρ είναι ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τον επισιτισμό εδώ και 5 χρόνια.

    [08] Καραμανλής: "Χρέος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων"

    Παρουσία του Πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Καραμανλή, έγινε σήμερα, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος «Ανοικτά Στάδια - Η Γιορτή του Ολυμπισμού συνεχίζεται», με την συμμετοχή 2.559 μαθητών της πρώτης τάξης του Γυμνασίου (οι 139 ήταν μαθητές ειδικών σχολείων), από 29 σχολεία της Αττικής.

    Το πρόγραμμα αυτό γίνεται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιείται με την στήριξη του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Παιδείας, των αθλητικών ομοσπονδιών, Ελλήνων Ολυμπιονικών και εθελοντών. Στη σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Κώστας Κουκοδήμος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ιωαννίδης και οι Ολυμπιονίκες μας Νίκος Συρανίδης, Θωμάς Μπίμης, Φανή Χαλκιά, Τασούλα Κελεσίδου, Νίκη Μπακογιάννη, Αθανασία Τσουμελέκα, Χρυσοπηγή Δεβετζή, Μιρέλα Μανιάνι και Χρήστος Μελέτογλου.

    Οι μαθητές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του:«Είναι ξεχωριστή χαρά για μένα που είμαι μαζί σας. Η συνάντησή μας αυτή είναι συνέχεια της γιορτής του Ολυμπισμού, συνέχεια της γιορτής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που διοργάνωσε η χώρα μας, όλες και όλοι μαζί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, τη χρονιά που πέρασε. Το καλοκαίρι του 2004 ήταν ένα μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι, για τον πολιτισμό, για τον αθλητισμό, για την πατρίδα μας. Ηταν, πριν απ΄ όλα, η νίκη της Εθνικής μας ομάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ήταν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Ηταν το κλίμα της εθνικής ενότητας και του κοινού στόχου, που απλωνόταν σ' ολόκληρη τη χώρα. Ήταν μια μοναδική, παγκόσμια γιορτή, που έχει αφήσει μια μεγάλη κληρονομιά στη χώρα μας, και στον καθένα από μας. Και κυρίως στον καθένα από εσάς: Στα παιδιά».

    Η κληρονομιά των Αγώνων δεν είναι μόνο εγκαταστάσεις, εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση, όπως επεσήμανε αμέσως μετά ο κ.Καραμανλής, αλλά και το γεγονός, ότι απέδειξε σε όλο τον κόσμο, πως μπορεί να βάζει μεγάλους στόχους και να τους πετυχαίνει. «Αισθανθήκαμε περήφανοι για την Ελλάδα, που αγωνίζεται και κερδίζει», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. «Την Ελλάδα που βάζει στόχους και τους κατακτά. Την Ελλάδα που ξέρει και μπορεί να καταφέρνει το καλύτερο. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε. Γι' αυτή την Ελλάδα δουλεύουμε».

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δυνατότητες των Ελλήνων όταν είναι ενωμένοι:«Το συμπέρασμα είναι κοινό. Όλοι το ξέρουμε. Οι Έλληνες, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις και συντονίζουμε τις προσπάθειές μας, επιτυγχάνουμε πράγματα που, ακόμη και οι ίδιοι, τα θεωρούσαμε ακατόρθωτα. Έχουμε χρέος, λοιπόν, τα συμπεράσματα να τα κάνουμε πράξη. Να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Να αποδείξουμε ότι το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι του 2004 δεν ήταν μια παρένθεση. Δεν τελείωσε παρά μόνο το «πρώτο ημίχρονο» των προσπαθειών μας. Ο αγώνας συνεχίζεται. Το 2004 ήταν η αφετηρία για να πάμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά και πιο ψηλά. Αυτό κάνουμε και τώρα. Αυτό, που ήταν το σύνθημα και ο στόχος για τους Αγώνες, γίνεται σύνθημα και στόχος για την κοινωνία μας, για την καθεμιά και τον καθένα από μας. Στο σχολείο. Στη ζωή. Και βέβαια στον αθλητισμό. Αυτόν τον στόχο βάλαμε με το πρόγραμμα «ανοικτά στάδια».

    Και για την υλοποίηση του στόχου αυτού δεν «παίζουμε άμυνα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Βγαίνουμε δυναμικά και αισιόδοξα μπροστά. «Παίζουμε επίθεση» για να κατακτήσουμε το μέλλον. Τον δρόμο της επιτυχίας τον γνωρίζουμε. Δουλειά, οργάνωση, αφοσίωση στο στόχο. Αυτό είναι το μυστικό για να πετύχουμε. Ρίχνουμε τώρα τις δυνάμεις στην αξιοποίηση της Ολυμπιακής Κληρονομιάς. Αυτή είναι η μεγάλη μεταολυμπιακή πρόκληση που πρέπει να κερδίσουμε. Και αυτό σημαίνει πολλά:

    - Σημαίνει ευκαιρίες στον τουρισμό και την Οικονομία της Χώρας.

    - Σημαίνει καλύτερη ζωή για τους πολίτες,

    - Σημαίνει εδραίωση και διάδοση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

    Σημαίνει... Στάδια ανοικτά, για τους αθλητές και τους πρωταθλητές μας. Στάδια ανοικτά, για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες μας. Στάδια ανοικτά σε σας, στις μαθήτριες και τους μαθητές, στις νέες και τους νέους. Στάδια ανοικτά και προσβάσιμα στα παιδιά με αναπηρία, μερικά από τα οποία είναι μαζί μας, σ' αυτή τη συνάντηση».

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσους συνεισφέρουν στην υλοποίηση του προγράμματος «ανοικτά στάδια», ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αρωγή των εθελοντών.

    Ο κ.Καραμανλής στη συνέχεια μίλησε με πολλά παιδιά, ενώ τους έκανε διάφορες ερωτήσεις, κυρίως για το άθλημα που προτιμούν, αλλά και για τον χθεσινό αγώνα της Εθνικής ποδοσφαίρου με την Αλβανία.

    Στο μεταξύ, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της:«Κάναμε επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι μόνο επειδή «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα, αλλά επειδή ήμασταν ενωμένοι όλοι οι Ελληνες. Σας καλέσαμε εδώ για να γνωρίσετε από κοντά τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να σας

    δείξουν οι Ολυμπιονίκες το άθλημά τους. Εσείς, είσαστε οι αυριανοί πρωταθλητές. Η παρουσία του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή δείχνει την σημασία του προγράμματος αυτού».Παράλληλα, η κ.Πετραλιά ευχαρίστησε θερμά όλους όσους βοηθούν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Ανοικτά στάδια».

    Ακολούθησε η παρουσίαση βίντεο με αποσπάσματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αμέσως μετά τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες επισκέφτηκαν τα στάδια και ενημερώθηκαν από Ολυμπιονίκες και προπονητές για τον στίβο, την ποδηλασία, το μπάσκετ και τα αθλήματα του υγρού στίβου.

    [09] Πυρκαγιά σε φορτηγό πλοίο κοντά στις Φλέβες

    Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ξέσπασε σήμερα στο με σημαία Σιγκαπούρης φορτηγό πλοίο "Aniara" που με 24μελές αλλοδαπό πλήρωμα και φορτωμένο επιβατικά αυτοκίνητα έπλεε 7 ν.μ. νότια των Φλεβών με κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά όπου και θα ξεφόρτωνε το φορτίο του.

    Η πυρκαγιά που σύμφωνα με το ΥΕΝ έχει ήδη τεθεί υπό έλεγχο από τους 20 Φιλιππινέζους και 4 Πολωνούς ναυτικούς που αποτελούν και το πλήρωμα του ειδικού τύπου πλοίου εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο ενώ σχεδόν αυτόματα τέθηκε σε λειτουργία και το σύστημα πυρόσβεσης του "Aniara".

    Έτσι η φωτιά δεν επεκτάθηκε στα υπόλοιπα μέρη του πλοίου, το οποίο ήδη αναμένει ρυμουλκά για να το ρυμουλκήσουν στον Πειραιά.

    Παράλληλα όμως με την ενεργοποίηση του συστήματος πυρόσβεσης, οι μηχανικοί του εμπορικού πλοίου απομόνωσαν τους χώρους του μηχανοστασίου με τις υδατοστεγείς πόρτες, ενέργεια που και αυτή βοήθησε στον περιορισμό της φωτιάς.

    Δίπλα στο "Aniara" αναμένεται να καταπλεύσουν σκάφη του Λιμενικού και ναυαγοσωστικό ενώ στην περιοχή σπεύδει και η πυραυλάκατος "Ντογιάννης" του Πολεμικού Ναυτικού.

    Σύμφωνα με το ΥΕΝ ο καιρός στην περιοχή του Φλεβών όπου είναι ακινητοποιημένο το "Aniara" επικρατούν άνεμοι έντασης 6 μποφόρ.

    Επιχείρηση διάσωσης

    Με το ελικόπτερο παντός καιρού "Super Puma" άρχισαν μία ώρα μετά το μεσημέρι να εγκαταλείπουν το με σημαία Σιγκαπούρης φορτηγό πλοίο "Aniara" ο ένας μετά τον άλλον οι 24 αλλοδαποί ναυτικοί που είναι καλά στην υγεία τους.

    Την εγκατάλειψη του ειδικού πλοίου και την παραλαβή των ναυτικών του ζήτησε για καθαρά προληπτικούς λόγους ο αλλοδαπός καπετάνιος του "Aniara", αφού όπως είναι γνωστόν η φωτιά στο μηχανοστάσιο μπορεί να έχει τεθεί υπό έλεγχο από το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης -SO2- αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ότι έχει σβήσει οριστικά .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 March 2005 - 14:44:22 UTC