Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μολυβιάτη - Αναν
  • [02] Συνάντηση προέδρου Δημοκρατίας με Αλβανό ομόλογό του.
  • [03] Συνέντευξη γγ ΚΚΕ Α. Παπαρήγα.
  • [04] Ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε την περιοχή της Σουμάτρα
  • [05] ΗΠΑ. Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

  • [01] Συνάντηση Μολυβιάτη - Αναν

    Το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια, κυρίως τα θέματα του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ, τα ζητήματα της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ήταν -μεταξύ άλλων- στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, σήμερα στη Νέα Υόρκη.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν την ανάγκη κίνησης στη λογική της επανένωσης του νησιού και την εκτίμηση ότι συγκλίνουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς αυτή την ανάγκη. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνει σαφές αυτή τη φορά ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να μην υπάρξει μια νέα αποτυχία στη διαδικασία.

    Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επανέλαβε την βασική ελληνική θέση, στην οποία υπάρχει κατανόηση του γενικού γραμματέα, για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που θα επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα και στις δύο χώρες να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλα προβλήματα της περιοχής.

    Ο κ. Αναν, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο και τη δράση της Ελλάδας στην περιοχή, ιδίως στο Κόσοβο. Υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και γραμματείας του ΟΗΕ στην βαρύτητα που έχει η επίτευξη των κριτηρίων για το Κόσοβο στην περίοδο μέχρι την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης. Ανάλογα με την αξιολόγηση αυτή θα εξεταστεί το τελικό στάτους της περιοχής, με δεδομένη πάντως τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν είναι δυνατή η επιστροφή στην προ του 1999 κατάσταση.

    Αναφερόμενες στο Μεσανατολικό, οι δύο πλευρές συνέκλιναν στην ανάγκη πλήρους απομάκρυνσης των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.

    Συζητήθηκαν, επίσης, τα θέματα της Αφρικής, ιδιαιτέρως του Νταρφούρ.

    Η συνάντηση Μολυβιάτη - Αναν πραγματοποιήθηκε σε εξαίρετο κλίμα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    [02] Συνάντηση προέδρου Δημοκρατίας με Αλβανό ομόλογό του.

    Μία ώρα και ένα τέταρτο κράτησε η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Αλβανό ομόλογό του Αλφρεντ Μοϊσίου. Οπως δήλωσε ο Αλβανός πρόεδρος , το ραντεβού για την επόμενη συνάντηση δόθηκε για την Αλβανία, στο Αργυρόκαστρο ή στους Αγίους Σαράντα.

    Η συνάντηση των Ιωαννίνων ήταν η πρώτη του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια με ηγέτες άλλων χωρών, αρχής γενομένης από τα Βαλκάνια. Στις 8 Απριλίου ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί με το Βούλγαρο ομόλογό του.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κ.Παπούλιας σε δηλώσεις του είπε:

    "Ηταν μία εγκάρδια και πολύ φιλική συνάντηση. Πιστεύω επίσης ότι ήταν πολύ θετική στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας, σχέσεις οι οποίες είναι άριστες σε όλους τους τομείς. Νομίζω ότι οι συναντήσεις των δύο προέδρων συμβάλουν θετικά στην παραπέρα ανάπτυξη των πολύ καλών αυτών σχέσεων. Εύχομαι στον κ. πρόεδρο κάθε καλό και γρήγορη συνάντηση αυτή την φορά στην Αλβανία".

    Από την πλευρά του ο Αλβανός πρόεδρος Αλφρεντ Μοϊσίου δήλωσε:

    "Ηρθα εδώ για να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στο αξίωμα του προέδρου, αλλά όπως και εσείς είπατε, αυτές οι συναντήσεις θα είναι συνεχόμενες. Και αν αυτή η συνάντηση ήταν στα Γιάννενα, εμείς θα ορίσουμε μία συνάντηση η οποία θα είναι στους Αγίους Σαράντα ή το Αργυρόκαστρο. Αληθεύει αυτό που είπατε ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι πολύ καλές και αυτό δεν υπάρχει ανάγκη να το πούμε. Εχουμε μία παροιμία εμείς οι Αλβανοί που το λέει αυτό, γιατί αυτό φαίνεται από τις εξελίξεις. Εγώ θα προσθέσω και κάτι άλλο εδώ, ότι αυτές οι σχέσεις θα είναι ένα πρότυπο και για τις άλλες σχέσεις των Βαλκανίων.

    Με αυτή την ευκαιρία και αφού επίκειται και ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδος-Αλβανίας, θέλω να πω ότι αυτή η συνάντησή μας είχε πολύ καλά αποτελέσματα και πρέπει αυτό να είναι ένα μήνυμα πολύ δυνατό για τους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς, γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα λαϊκό στην Ελλάδα και την Αλβανία και ξέρουμε ότι όταν τσουγκρίζουμε δύο αυγά το ένα θα σπάσει. Εδώ παίζει και ο παράγων τύχη. Εγώ σας εύχομαι κύριε πρόεδρε ό,τι καλύτερο. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας και όπως σας είπα, σας περιμένω στην Αλβανία".

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας παρέθεσε στον Αλβανό ομόλογό του επίσημο γεύμα.

    [03] Συνέντευξη γγ ΚΚΕ Α. Παπαρήγα.

    Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι κάλεσε τον ελληνικό λαό να προετοιμάζεται για «νέα αντιλαϊκή έφοδο», αναφερόμενη στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ειδικότερα στη Στρατηγική της Λισαβόνας.

    Η κ. Παπαρήγα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση Βαβύλη και με όσα έχει δηλώσει ο τελευταίος, είπε ότι δεν είναι τα πρόσωπα που χαλάνε του θεσμούς, αλλά οι θεσμοί που είναι προσανατολισμένοι στην κερδοσκοπία.

    Στην ερώτηση αν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο αρχιεπίσκοπος η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι δεν της κάνει «ούτε κρύο, ούτε ζέστη» αλλά όπως παρατήρησε οι παραιτήσεις μπορούν να λειτουργήσουν και αποπροσανατολιστικά γιατί μπορούν να συγκαλύψουν πράγματα.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η ηγεσία της Εκκλησίας έχει ευθύνες και ότι συχνά υπερέβη τα εσκαμμένα γιατί επιδόθηκε σε πολιτικό ρόλο.

    Επικριτική ήταν η κ. Παπαρήγα κατά του ΠΑΣΟΚ το οποίο κατήγγειλε για υποκρισία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας έχει τρελάνει» για τον «βασικό μέτοχο και την απογραφή». Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να κάνει αντιπολίτευση, είπε η κ. Παπαρήγα, υπάρχουν ο αναπτυξιακός νόμος και ο φορολογικός νόμος, ενώ αντίθετα, πρόσθεσε, η αξιωματική αντιπολίτευση δούλεψε άοκνα, «σκοτώθηκε» για τον «βασικό μέτοχο».

    Αναφερόμενη στο θέμα του «βασικού μετόχου» η γγ του ΚΚΕ είπε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα πληροφόρησης, πρόσθεσε ότι δεν έλυσε τα θέματα και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα χάσει την υπόθεση στην ΕΕ.

    Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για «ανοιχτό εκβιασμό» εκ μέρους των ΗΠΑ για την αποδοχή του σχεδίου Αναν και εξέφρασε την ανησυχία της για το Κόσοβο λέγοντας ότι το θέμα αυτό είναι «πλεξίδα» με το Κυπριακό και το θέμα της ΠΓΔΜ. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι ΗΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και το σχέδιο Αναν με αβέβαιο αντάλλαγμα την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    [04] Ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε την περιοχή της Σουμάτρα

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (8,5 μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο) σημειώθηκε νωρίς το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή του Ινδικού ωκεανού, στα ανοικτά της Σουμάτρα, έγινε γνωστό από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

    Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου ανακοίνωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε 125 μίλια δυτικά και βορειοδυτικά της Σουμάτρα και 800 μίλια βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Ινδονησίας,Τζακάρτα, κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της 26ης Δεκεμβρίου που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι σε εννέα χώρες της νότιας Ασίας.

    Η νήσος Σουμάτρα ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο από όλες τις άλλες στον προηγούμενο φονικό σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν το θάνατο πολλών χιλιάδων ανθρώπων.

    Ο σεισμός αυτός ενδέχεται να προκαλέσει και τσουνάμι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο ειδικό επιστήμονα.

    Το Κέντρο για την προειδοποίηση για πιθανές καταστροφές από τα τσουνάμι που βρίσκεται στον Ειρηνικό, ειδοποίησε τις αρχές χωρών της περιοχής να λάβουν "'αμεσα μέτρα και να ενεργήσουν για την εκκένωση παραθαλάσσιας γής σε έκταση και βάθος χιλίων χιλιομέτρων από το σημείο που καταγράφηκε το επίκεντρο του σεισμού".

    [05] ΗΠΑ. Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

    Μικρή άνοδο κατέγραψε κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που έκλεισε στις 10.485,65 μονάδες, αυξανόμενος κατά 42,78 μονάδες ή +0,41%.

    Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε με οριακή άνοδο (+0,07%), στις 1.992,52 μονάδες, κερδίζοντας 1,46 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor's 500 που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης έκλεισε στις 1.174,28 μονάδες, κερδίζοντας 2,86 μονάδες ή -0,24%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 March 2005 - 23:55:18 UTC