Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μεϊμαράκης διαψεύδει φήμες περί υπουργοποιήσης του.
  • [02] Ισχυρός σεισμός στο νησί Κιούσου της Ιαπωνίας.
  • [03] Μία νεκρή και 340 τραυματίες από τον σεισμό στην Ιαπωνία.
  • [04] Ο Πρόεδρος Μπους παρεμβαίνει στο θέμα της "ευθανασίας" της Τέρι Σκιάβο.
  • [05] Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας.

  • [01] Ο Μεϊμαράκης διαψεύδει φήμες περί υπουργοποιήσης του.

    «Η παραμονή μου στη θέση του γραμματέα είναι μια συνειδητή πολιτική απόφαση». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες που τον θέλουν να υπουργοποιείται σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Μεϊμαράκης λέει ότι οι «οι φήμες αυτές με θέλουν εκτός Ρηγίλλης εδώ και ένα χρόνο» και συμπληρώνει: «Σκοπός μου είναι να συμβάλω στην καταξίωση της θέσης και του ρόλου που πρέπει να έχει ο γραμματέας, όταν το κόμμα έχει την κυβερνητική ευθύνη.

    Επιθυμία μου είναι να παραμείνω στη θέση αυτή με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του προέδρου και πρωθυπουργού».

    Εξάλλου, σε ερώτηση για την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου να ανακοινώσει το διαχωρισμό της ΔΑΚΕ με την κυβέρνηση και το κόμμα, ο κ. Μεϊμαράκης σημειώνει ότι η ΔΑΚΕ «είναι μια ανεξάρτητη συνδικαλιστική κίνηση, η οποία κινείται στον ευρύτερο πολιτικό χώρο και ποτέ δεν είχε σχέση εξάρτησης με τη ΝΔ».

    [02] Ισχυρός σεισμός στο νησί Κιούσου της Ιαπωνίας.

    Τουλάχιστον 155 είναι μέχρι στιγμής οι τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό των 7 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στο νησί Κιούσου της νότιας Ιαπωνίας,όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK.

    Το δίκτυο δεν ανέφερε λεπτομέρειες,αλλά αρκετοί από τους τραυματίες δεν φαίνεται να έχουν ανάγκη από πρώτες βοήθειες.

    Ορισμένα κτίρια κατέρρευσαν και υπάρχουν πληροφορίες για σπασμένους αγωγούς νερού και φυσικού αερίου.

    Τα τρένα μεγάλης ταχύτητας,καθώς και τα συμβατικά και το μετρό διέκοψαν την λειτουργία τους,αλλα αργότερα τα πρώτα επαναλειτούργησαν,σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακάλεσε την προειδοποίηση για τσουνάμι μία ώρα αφότου την εξέδωσε,αλλά κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις παραλίες αφού δεν απέκλεισε ισχυρούς μετασεισμούς.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Σεούλ.

    [03] Μία νεκρή και 340 τραυματίες από τον σεισμό στην Ιαπωνία.

    Μία γυναίκα 75 ετών έχασε την ζωή της και περίπου 340 άνθρωποι τραυματίστηκαν,σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης,από τον σημερινό ισχυρό σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην νότια Ιαπωνία.

    Κατέρρευσαν ορισμένα σπίτια και εκατοντάδες κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περί τα 900 χιλιόμετρα ΝΔ του Τόκιο στο νησί Κιούσου και σε μικρό εστιακό βάθος.

    Το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε ότι έχουν τραυματιστεί περί τα 340 άτομα και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία στην πόλη Φουκουόκα,όπου 782 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

    Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και όπως δήλωσε προς το δίκτυο ΝΗΚ ένας κάτοικος οι ζημιές στο νησί είναι σημαντικές.

    Οπως ανέφερε σεισμολόγος στο πανεπιστήμιο του Τόκιο,σεισμός του ίδιου μεγέθους είχει σημειωθεί στην περιοχή πρίν από 300 χρόνια,αλλά έκτοτε δεν σημειώθηκαν τόσο ισχυροί σεισμοί στην περιοχή αυτή.

    Η Ιαπωνία είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο.Στην πόλη Κόμπε είχε σημειωθεί το 1995 σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών και είχαν χάσει την ζωή τους 6.400 άνθρωποι.

    [04] Ο Πρόεδρος Μπους παρεμβαίνει στο θέμα της "ευθανασίας" της Τέρι Σκιάβο.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διακόπτει την παραμονή του στο ράντσο του στο Τέξας και επιστρέφει στην Ουάσινγκτον ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να υπογράψει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του σωλήνα τροφής της Τέρι Σκιάβο, μιας γυναίκας που παραμένει σε κώμα εδώ και 15 χρόνια, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΚλίλαν δήλωσε ότι ο Μπους θα αναχωρήσει από το ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας σήμερα Κυριακή "εν αναμονή της δράσης του Κογκρέσου για την υπεράσπιση της ζωής της Τέρι Σκιάβο". Πρόσθεσε ότι ο Μπους σχεδιάζει να υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο το ταχύτερο δυνατόν.

    Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να υιοθετήσει σήμερα ένα σχέδιο νόμου που έχει ως στόχο να σώσει από το θάνατο τη γυναίκα που βρίσκεται σε κώμα εδώ 15 χρόνια, της οποίας η τεχνητή θρέψη σταμάτησε την Παρασκευή και βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο ενός διαλόγου σε εθνικό επίπεδο για την ευθανασία, ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Τομ Ντιλέι, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο Μάικλ Σκιάβο, σύζυγος της γυναίκας αυτής που είναι 41 ετών και είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία το 1990, ζήτησε και έλαβε από την δικαιοσύνη της Φλόριντα την απόφαση να μην συνεχίσει να διατηρείται με τεχνητά μέσα στη ζωή η γυναίκα του.

    Όμως οι γονείς και ο αδελφός της Σκιάβο, υποστηριζόμενοι από τον Λευκό Οίκο και επιφανή μέλη του Κογκρέσου, υιοθέτησαν σθεναρή στάση κατά της ευθανασίας αυτής.

    Ο καθετήρας για την θρέψη και την ενυδάτωση, που αποσυνδέθηκε την Παρασκευή, θα πρέπει σύμφωνα με τον Ντιλέι να επανασυνδεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες , χάρη στο προετοιμαζόμενο σχέδιο νόμου.

    [05] Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Μεγάλη η σημερινή μέρα για την Εκκλησία, αλλά και για την Πολιτεία, καθώς εορτάζεται η αναστήλωση των εικόνων. Εκκλησία και Πολιτεία άρρηκτα συνδεδεμένες προχωρούν στη χώρα μας και η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, το πρωί, συμβολίζει αυτήν ακριβώς τη συμπόρευση.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διάβασε το σύμβολο της πίστεως ,αλλά και το Πάτερ Υμών, στο πλαίσιο αυτού του συμβολισμού. Ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών μίλησε για τη σημασία που έχει η σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας για όλους, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος, φεύγοντας από το ναό, επισήμανε ιδιαίτερα τη σημασία της Κυριακής της Ορθοδοξίας ,τονίζοντας ότι είναι παραδείγματα οι μάρτυρες της Ορθοδοξίας για εμάς τους νεότερους.

    Το μεσημέρι, άρχισε το καθιερωμένο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Αισθηση προκάλεσε η προσφώνηση του προέδρου προς τους συνοδικούς και τον Αρχιεπίσκοπο, παρουσία και της υπουργού Παιδείας, κ. Μαριέττας Γιαννάκου.

    Ο κ. πρόεδρος επισήμανε, μεταξύ άλλων :

    «Η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερη αναφορά στο σεβασμό των καθιερωμένων ορίων για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, γιατί ο εορτασμός του θριάμβου της Ορθοδοξίας συνδέεται με την άρση των τραγικών συνεπειών απο την σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων, κατά την μακρά περίοδο της εικονομαχίας. Η απουσία διαλόγου έπαιζε ρόλο τότε στη συνοχή του λαού. Αλλά και σήμερα είναι επίκαιρη, γιατί είναι διαχρονική η αξία των διακριτών ρόλων. Οι υπερβάσεις των ορίων προκαλούν δυσάρεστες και επικίνδυνες συνέπειες στη λειτουργία της Κοινωνίας. Το Σύνταγμα ορίζει τους διακριτούς ρόλους και σας καλώ να ανταποκριθείτε στο αίτημα της κοινωνίας, για την κάθαρση της Εκκλησίας.»

    Και ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε : «Σας ευχαριστώ για το επίσημο γεύμα που μας παραθέτετε και εγκάρδια σας συγχαίρω για την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων σας. Σας διαβεβαιώ οτι η Εκκλησία θα είναι στη διάθεση και στο πλευρό σας, για να επιτευχθεί η ενότητα του λαου. Εχετε μακρά πείρα απο τη δημόσια ζωή. Σας ευχαριστώ για την επισήμανση σας περί διακριτών ρόλων, σας διαβεβαιώ οτι η Εκκλησία είναι γνώστης των διακριτών ρόλων,όπως ορίζει το Σύνταγμα.Ο σεβασμός εκατέρωθεν είναι αυτός που εγγυάται την καλή συνύπαρξη Εκκλησίας-Πολιτείας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 March 2005 - 22:33:19 UTC