Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός

  • [01] Απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός

    Η επιμονή της κυβέρνησης στην ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με παράλληλη καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης και προώθηση των τομών και των διαρθρωτικών αλλαγών, που διασφαλίζουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κατόπιν προσκλήσεως της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ήπια προσαρμογή δεν σημαίνει ατολμία, ούτε αδράνεια, όπως παραπλανητικά αναφέρουν ορισμένοι, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα: "Στα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να έχει ορθοποδήσει η οικονομία", ενώ έκλεισε την εισαγωγική του ομιλία έκανε ειδική αναφορά στην σημερινή παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπογραμμίζοντας τον σύνθετο ρόλο που καλείται να εκπληρώσει σήμερα κάθε Ελληνίδα.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε:

    Για ανασχηματισμό: απέκλεισε την εκδοχή του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος μετά το 2006.

    Για ΔΕΚΟ:Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει διάλογο με όλους και, «χωρίς να αιφνιδιάσει και να εξαπατήσει κανέναν», να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διερωτήθηκε πως θα σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό οι ΔΕΚΟ αν δεν αναμορφώσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η απελευθέρωση του ωραρίου πρέπει να γίνει, καθώς η χώρα δεν μπορεί να μείνει στις δεκαετίες του '60 και του '70, αφού ο κόσμος τρέχει και εμείς θα μείνουμε ουραγοί.

    Για δημοσκοπήσεις:Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έχει σταθερό και ξεκάθαρο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι δεν καθοδηγούν οι μετρήσεις την πολιτική του και τόνισε πως έχει η κυβέρνησή του δύσκολο έργο μπροστά της.

    Για ΛΑΦΚΑ:"Ούτε πιέζομαι, ούτε εκβιάζομαι ", ανέφερε ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία εκβιάστηκε για να πάρει την απόφαση να δοθούν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του έλυσε το πρόβλημα της παράνομης παρακράτησης της εισφοράς και σημείωσε πως δεν γνώριζε για την απόσυρση της προσφυγής του κ. Γούλα, αν και, όπως είπε ο ίδιος, προβληματιζόταν για μεγάλο διάστημα σχετικά με το θέμα της καταβολής των αναδρομικών.

    Για μικρό κυβερνητικό σχήμα:Σε ότι αφορά στο μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα ανέφερε ότι αποτελεί πολιτική στρατηγική στόχευση, αλλά , όπως τόνισε, δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη, με δεδομένο και το διοικητικό σχήμα της χώρας, ενώ σημείωσε πως η απόφαση πρέπει να προχωρήσει μετά από μακρά και βαθιά μελέτη και όχι υπό την πίεση της συγκυρίας ή την επιρροή προσώπων.

    Για εκκλησιαστικό: Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση όσα ανακοινώθηκαν από την ιεραρχία και πρόσθεσε πως στηρίζει κάθε μέτρο αυτοκάθαρσης σημειώνοντας ότι δεν είναι σύμφωνος με ισοπεδωτικά μέτρα .

    Για σκάνδαλο χρηματιστηρίου:Αναφερόμενος στο "σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου" τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν είχε επιδιώξει "με νύχια και δόντια" την διερεύνησή του και σημείωσε ότι με βάση τα ισχύοντα έχουμε μπει σε φάση παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι τυχαίο, είπε, ότι η υπόθεση δεν προχωρούσε και τώρα έφθασε στην άσκηση ποινικής δίωξης, σημειώνοντας ότι αυτό δε σημαίνει ότι υπήρξε παρέμβαση, αλλά πως υπάρχει η βούληση να μην μένει τίποτα στην αδιαφάνεια.

    Για παιδεία: Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην ανάγκη εθνικού διαλόγου για την παιδεία και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του γιατί, όπως είπε, ορισμένοι "δεν έχουν ξεφύγει από τα κλισέ του παρελθόντος " και πρόσθεσε ότι αν δεν καρποφορήσει ο διάλογος τότε η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της που είναι λεπτομερές.

    Για παραιτήσεις υπουργών:Σε ερώτηση αν υπάρχει πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση, καθώς στο παρελθόν ζητούσε παραιτήσεις υπουργών, ο κ. Καραμανής είπε ότι "είχαμε ζητήσει παραιτήσεις και σε πολλές περιπτώσεις δικαιωθήκαμε. Το θέμα είναι να γίνεται σωστά η δουλειά. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος, δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί, κρίνουμε με πολιτικά κριτήρια".

    Για Τουρκία: Σε ότι αφορά στην ανταπόκριση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία ανέλαβε σειρά υποχρεώσεων οι οποίες είναι σκληρές, αυστηρές και δεν έχουν προηγούμενο στην Ένωση για την ενταξιακή πορεία μιας χώρας και υπογράμμισε ότι μία από αυτές είναι να υπογράψει και την τελωνειακή Ενωση με την Κύπρο.

    Για αναθεώρηση Συντάγματος:Ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία μπορεί να ξεκινήσει μετά από το 2006, ότι είναι ζήτημα που βρίσκεται μέσα στον προβληματισμό του και πρόσθεσε πως δεν το αντιμετωπίζει ως άμεση προτεραιότητα, αλλά, όπως είπε, είναι συναρθρωμένο με την πολιτική των γενικότερων μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση.

    Για υπουργείο Πολιτισμού:Κληθείς να βαθμολογήσει τον εαυτό του ως Υπουργό Πολιτισμού είπε πως "από τη στιγμή που τίθεται ζήτημα αυτοβαθμολόγησης δεν θεωρώ ότι είναι πρέπον, σωστό και σεμνό να το πράξω", ενώ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Ακαδημία Τεχνών στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στα Λιόσια, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για επένδυση ενός θεσμού του πνεύματος και της Τέχνης σε μία περιοχή που θεωρείται υποβαθμισμένη.

    Oι αντιδράσεις των κομμάτων

    «Η σημερινή απολογία του κ. Καραμανλή για τον ένα χρόνο της κυβέρνησής του, δεν έπεισε ούτε καν αυτούς που θα ήθελαν να πειστούν» τονίζει σε δήλωση του εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης. «Ο ελληνικός λαός καταγράφει ήδη τον πρώτο χαμένο χρόνο με την κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής προαναγγέλλει σήμερα, όχι μόνο άλλα δύο δύσκολα χρόνια, αλλά και ζητά από τους Έλληνες να τον εμπιστευθούν διότι στο τέλος της διετίας τα πράγματα θα είναι, λέει, καλύτερα!» προσθέτει ο κ. Αθανασάκης.

    Βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του με την οποία ζητά να μην επιδειχθεί καμία συναίνεση και ανοχή στην κυβερνητική πολιτική και τονίζει ότι η λαϊκή απάντηση πρέπει να είναι συσπείρωση και πάλη με προοπτική, με πρώτο βήμα την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της 17ης Μαρτίου.

    Ο ΣΥΝ, με δήλωση του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου Ν. Βούτση, σημειώνει ότι την ομιλία του πρωθυπουργού χαρακτήριζε «μια ιδιότυπη αυτάρκεια και μια φανερή απόσταση από τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας, σε μια προφανή προσπάθεια να αμβλύνει και την κρίση ταυτότητας του κόμματός του».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 March 2005 - 22:58:58 UTC