Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής:Τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ θα καταβληθούν
  • [02] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Γ. Αγγελοπούλου
  • [03] Με ομιλία του Κ.Σημίτη συνεχίστηκε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Σε εγρήγορση παραμένει ο κρατικός μηχανισμός στον Έβρο
  • [05] Τραυματίσθηκε η ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα

  • [01] Καραμανλής:Τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ θα καταβληθούν

    Τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ θα καταβληθούν, ανεξάρτητα από τις προσφυγές στα δικαστήρια, τόνισε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δήλωση που έκανε από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ανέφερε ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις και η πρώτη θα είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2006. Ο κ.Καραμανλής επισήμανε ότι η απόφαση αυτή βρίσκεται στο μέτρο του δυνατού χωρίς να υπονομεύεται η οικονομία. Αυτό αντέχει η οικονομία, είπε, και αυτό θα γίνει.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κρίση. Εκανε λόγο για ψευδή στοιχεία που παρείχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες επισήμανε: "η κυβέρνηση λέει και θα σας λέει την αλήθεια". Τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τη μάχη της διαφάνειας και χαρακτήρισε την σημερινή του πρωτοβουλία άμεσα συνδεδεμένη με τη διαφάνεια των προθέσεων της κυβέρνησης. Κατηγόρησε τέλος, το ΠΑΣΟΚ ότι διαιώνισε το ζήτημα της εισφοράς για το ΛΑΦΚΑ και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απάλλαξε τους συνταξιούχους από αυτό.

    [02] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Γ. Αγγελοπούλου

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ενημέρωσε σήμερα η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς πλησιάζει ο χρόνος που θα δώσει στη δημοσιότητα τον οικονομικό απολογισμό της Οργανωτικής Επιτροπής, όπως τον είχε προσδιορίσει η ίδια (τέλη Μαρτίου) μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Η κα Αγγελοπούλου, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, στις σύντομες δηλώσεις της επεσήμανε ότι "σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και δημόσια τον οικονομικό απολογισμό της εταιρίας με όλες τις λεπτομέρειες" και πως "πάμε πολύ καλά και θα τελείωσουμε πολύ νωρίτερα απ΄ όλους τους άλλους", εννοώντας τις προηγούμενες διοργανώτριες Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σε ερώτηση για τα 500 εκατομμύρια που θα δώσει η κυβέρνηση στην Οργανωτική Επιτροπή για να καλυφθεί μέρος των προσαρμογών (overlays) στα Ολυμπιακά έργα, κάτι που είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση Σημίτη, η κα Αγγελοπούλου είπε: "Μην ακούτε όλα αυτά που λέγονται. Δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα. Κάντε λίγο υπομονή. Θα σας ενημερώσουμε μέχρι κεραίας σε όλες τις λεπτομέρειες για τα οικονομικά".

    Για το αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την κρατική ενίσχυση, η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 τόνισε πως "ό,τι είναι να υπάρξει έχει μπει σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Είμαστε ένα βήμα πριν το τέλος". Συμπλήρωσε δε ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για αυτές τις διαδικασίες.

    Την Γιάννα Αγγελοπούλου συνόδευε ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας, υπεύθυνος για τα οικονομικά, Θ.Παπαπετρόπουλος.-

    [03] Με ομιλία του Κ.Σημίτη συνεχίστηκε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ, την οποία παρομοίασε με μια κακή δημοτική αρχή η οποία το μόνο που κάνει είναι ατομικές εξυπηρετήσεις και επιρρίπτει εύκολα όλες τις ευθύνες στο κεντρικό κράτος, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε και στο ιδεολογικό στίγμα που πρέπει να δώσει το ΠΑΣΟΚ για το μέλλον, επιμένοντας στη χρήση του όρου "εκσυγχρονισμός", έβαλε κατά των οργανωμένων συμφερόντων μικρών και μεγάλων, του τοπικισμού και της πελατειακής νοοτροπίας και απηύθυνε παραινέσεις για τη γρήγορη επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

    Ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος αφιέρωσε στην επίθεσή του κατά της ΝΔ περισσότερο από το μισό χρόνο της ομιλίας του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιλέξει και εφαρμόζει το επικίνδυνο δόγμα της μη δράσης όπως έδειξε με τη στάση της απέναντι στο σχέδιο 'Αναν και την αποδοχή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας χωρίς αξιοποίηση των συμφωνιών του Ελσίνκι. Η δράση της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ.Σημίτης, επαναφέρει τη μοιρολατρεία η οποία είναι μία αντίληψη που συμβάλει αποφασιστικά στην οπισθοδρόμηση της Ελλάδας. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι απεμπόλησε το δικαίωμα της χώρας να συνδιαμορφώσει τις αποφάσεις στην Ευρώπη προς όφελός της και αποφεύγει ακόμα και να δοκιμάσει να ασκήσει αυτό το δικαίωμα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός καυτηρίασε και άλλες στάσεις και νοοτροπίες όπως ο συντεχνιασμός, η επιχειρηματική ιδιοτέλεια, ο εθνοκεντρισμός, ο λαϊκισμός, η προβολή μιας δήθεν ελληνικής ουδετερότητας που υπερασπίζεται συγκεκριμένα συμφέροντα, η συντηρητική πίστη σε ιεραρχίες, επετηρίδες και αρχαιότητες καθώς και η συνωμοσιολογία στις διεθνείς σχέσεις.

    Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας θα ολοκληρωθούν με τις εισηγήσεις για το καταστατικό, τις πολιτικές θέσεις, την διακήρυξη και την εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

    Επίσης,σήμερα, θα πραγματοποιηθούν έξι Τραπέζια Διαλόγου με τα εξής θέματα: 1) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Πλαίσιο Αρχών για την Ευρώπη που θέλουμε, 2) Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, 3) Κοινωνία Πολιτών και Συμμετοχική Δημοκρατία, 4) Η απασχόληση των νέων σε μια κοινωνία που αλλάζει, 5) Μετανάστευση και παράνομη διακίνηση ανθρώπων, 6) Τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Κόμματα στον 21ο αιώνα, προκλήσεις και προοπτικές.

    Χθες, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, τόνισε ότι τo όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι μια νέα κοινωνική συμφωνία με τους ΄Έλληνες πολίτες.Ο κ. Παπανδρέου έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας την επάνοδο στην ενεργό κομματική ζωή του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος θα έχει την ιδιότητα του προέδρου του Συνεδρίου πλαισιούμενος από άλλα γνωστά στελέχη του Κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε πέντε προτεραιότητες για τη σύναψη της νέας κοινωνικής συμφωνίας, με πρώτη αυτή της «μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής» και την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και αξιοπιστίας της χώρας και των θεσμών της. Δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την οικονομία, τρίτη την Παιδεία, τέταρτη την κοινωνική πολιτική και πέμπτη προϋπόθεση το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη ΝΔ, στην οποία καταλόγισε αναξιοπιστία, εξαπάτηση των πολιτών και ενίσχυση μεγάλων συμφερόντων, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη συμπαιγνία την υπόθεση ΛΑΦΚΑ. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα που παρέλαβε η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ ήταν χώρα Α΄ κατηγορίας και προέβλεψε ότι η ΝΔ, όπως πηγαίνει, θα χάσει γρήγορα την εξουσία και γι΄ αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προετοιμάσει τη χώρα για το αύριο. Κάλεσε επίσης τη ΝΔ να κάνει τη δική της απογραφή για την οικονομία.

    [04] Σε εγρήγορση παραμένει ο κρατικός μηχανισμός στον Έβρο

    Σε ετοιμότητα παραμένουν και σήμερα οι κρατικός μηχανισμός και οι νομαρχιακές υπηρεσίες στον Έβρο, για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο νέων πλημμυρών. Ωστόσο, από χθες παρατηρήθηκε μικρή μείωση της ταχύτητας της εισροής υδάτων στον ποταμό Έβρο. Προβληματισμός όμως επικρατεί για τη ροή των υδάτων από την Βουλγαρία, καθώς τα «μηνύματα» είναι άσχημα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο η στάθμη των νερών στους ποταμούς Αρδα και Έβρο.Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στην περιοχή των Λαβάρων.

    Το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί , καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας που θα έχει αποτέλεσμα το λιώσιμο του χιονιού στις περιοχές του Έβρου και το νερό θα καταλήξει στα ποτάμια αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη στάθμη τους.

    Ο ακριτικός νομός Εβρου παραμένει για τρίτη εβδομάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Την περιοχή των Λαβάρων επισκέφθηκε, χθες, ο υπουργός Αμυνας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη, προκειμένου να εποπτεύσει τις δυνάμεις του στρατού ξηράς, οι οποίες συμμετέχουν στις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού, για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει από την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου.

    Χθες, το ύψος του νερού στον Έβρο ήταν στο Πύθιο 5,60 μ. (με όριο ασφαλείας τα 5,70 μ.), στον Αρδα 4,70 μ. (με όριο τα 5,20 μ.), στους Κήπους 4,20 μ. (με όριο τα 4 μ.) και στο Πέταλο 6,22 μ. (με όριο τα 6 μ.)..

    Η σιδηροδρομική συγκοινωνία λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών έχει διακοπεί στο ύψος των οικισμών Πύθιο, Λάβαρα και Μάνδρα. Η μετεπιβίβαση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία από Ορεστιάδα μέχρι το Σουφλί.

    Όλα τα τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης της Δ.Ε.Σ.Ε., της Νομαρχίας και των Δήμων, βρίσκονται επί τόπου και εξετάζονται λύσεις αναφορικά με τεχνητές ελεγχόμενες κατακλίσεις νερών και άλλων περιοχών.

    Παράλληλα μετά από παρέμβαση των συνεργείων σε υπερβλητό ανάχωμα στην περιοχή Μάνδρας, προκλήθηκε τεχντητή ρήξη, που συνέβαλε στην εκτόνωση του φαινομένου των πλημμυρών στην λεκάνη συλλογής των νερών του Αμορίου.

    Ο γ.γ. της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, βρίσκεται στην περιοχή και φροντίζει για την προστασία των κατοίκων.

    «Για μας ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και εκεί είναι στραμμένη όλη η γιγαντιαία προσπάθεια που γίνεται από τα συνεργεία της Περιφέρειας, της Νομαρχίας Έβρου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Θα τα πάμε καλά, θα είμαστε παρόντες και όλα θα πάνε καλά» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αγγελόπουλος.

    [05] Τραυματίσθηκε η ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα

    Η ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα, που εκρατείτο όμηρος στο Ιράκ αφέθηκε ελεύθερη το βράδυ της Παρασκευής. Ωστόσο, λίγο αργότερα, τραυματίστηκε από πυροβολισμούς που έριξαν οι "πολυεθνικές δυνάμεις" κατά της αυτοκινητοπομπής που την μετέφερε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, για να επιστρέψει στην πατρίδα της, ενώ σκοτώθηκε ο επικεφαλής της ομάδας των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών Νικόλα Φέριτα, που μαζί με άλλους συνόδευαν τη δημοσιογράφο.

    Αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε τον τραυματισμό της ιταλίδας και δήλωσε πως η Σγκρένα είναι υπό την επιτήρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά δεν έκανε λόγο για την έκταση των τραυμάτων της.

    Η δημοσιογράφος, η οποία εργάζεται στην εφημερίδα "Ιλ Μανιφέστο", είχε απαχθεί στις 4 Φεβρουαρίου από το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας και οι απαγωγείς της είχαν απειλήσει ότι θα τη σκοτώσουν εάν η Ιταλία δεν απέσυρε τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Ιράκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 March 2005 - 23:11:34 UTC