Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στα Βαλκάνια.
  • [02] Αναστολή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, προβλέπει ο Γ. Αλογοσκούφης
  • [03] Προβλήματα από τις πλημμύρες στον Εβρο
  • [04] Άρχισε το 7ο τακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [05] Γ. Παπανδρέου: τo όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι μια νέα κοινωνική συμφωνία

  • [01] Περιοδεία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στα Βαλκάνια.

    Η απόφαση για το μέλλον του Κοσόβου θα πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με τη στενή συνεργασία της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας και την πλήρη συμμετοχή του Βελιγραδίου στην διαδικασία των συζητήσεων και του προσδιορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας - Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει η διεθνής κοινότητα στο Κόσοβο δεν είναι ικανοποιητική. Συμπλήρωσε πως χρειάζεται να καταβληθεί άμεση προσπάθεια για την ασφάλεια των μη αλβανικών κοινοτήτων και ειδικότερα των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο, πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας για την επιστροφή των χιλιάδων Σέρβων προσφύγων και εκτοπισμένων και να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των εκκλησιών και των πολιτιστικών μνημείων, καθώς τα γεγονότα του περυσινού Μαρτίου αποτελούν μελανό σημείο".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, να προέλθει με ειρηνικές διαδικασίες και να είναι συμβατό με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,την τελική πράξη του Ελσίνκι και την Χάρτα των Παρισίων το 1990.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "ασφαλές θα είναι το Κόσοβο μόνο όταν όλοι οι Κοσοβάροι, ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης ή θρησκείας θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι, ειρηνικά και χωρίς φόβο. Μία κοινωνία που στηρίζεται στο φόβο αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανησυχίας και ανασφάλειας".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο κοινό κράτος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, τόνισε ότι πρέπει δικαιωματικά να βρει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα παραμένει ατελής, ενόσω δεν περιλαμβάνει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    Ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα συμπαράστασης,ελπίδας και προοπτικής στους λαούς της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, σημειώνοντας ότι το μέλλον τους είναι στην ενωμένη Ευρώπη και η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό τους.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας - Μαυροβουνίου κ. Μάροβιτς εξήρε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει καλύτερο φίλο στην περιοχή απο την Ελλάδα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

    Υπογράμμισε ότι τα εμπόδια για την συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν ξεπεραστεί και τόνισε σχετικά με το μέλλον του κοινού κράτους Σερβίας-Μαυροβουνίου ότι είναι στα χέρια των λαών των δύο χωρών, με βάση τη συμφωνία του Βελιγραδίου.

    Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο τόνισε ότι το μελλοντικό καθεστώς του δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς την παρουσία του Βελιγραδίου και χωρίς την παρουσία Σέρβων και Αλβανών.

    Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής στη συνάντησή του με τον κ. Κοστούνιτσα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, εξέφρασε την υποστήριξή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Σερβίας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για να διασφαλιστεί πλήρης σεβασμός των κριτηρίων που έχουν τεθεί απο τη Διεθνή Κοινότητα.

    Ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι η λύση για το Κόσοβο πρέπει να μην έχει νικητές και ηττημένους, τάχθηκε υπέρ της παροχής υψηλού καθεστώτος αυτονομίας και υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Σερβίας συμφωνούν "όχι στην ανεξαρτησία του Κοσόβου".

    Πάντως, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να επιστρέψει στο καθεστώς πριν το 1999.

    Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, χθες το βράδυ στη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή ήταν σαφής όταν είπε πως "επιθυμούμε μία λύση η οποία θα συμβάλει στη σταθερότητα όλης της Ευρώπης και δεν θα αποτελέσει προηγούμενο όσο αφορά την σταθερότητα άλλων χωρών. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου, μία έδρα στον ΟΗΕ, ή ο σχηματισμός δικού του στρατού δεν θα βοηθήσει καθόλου τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Ο κ. Καραμανλής αναχώρησε το μεσημέρι από το Βελιγράδι με προορισμό την Πρίστινα όπου επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης και είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία όλων των εθνοτήτων.

    Επίσκεψη Καραμανλή στην ελληνική ειρηνευτική δύναμη Κοσόβου

    Το στρατόπεδο της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, όπου τον υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΣ Νικόλαος Ντούβας και ο διοικητής του στρατοπέδου.

    Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για το έργο και τη δράση της ελληνικής δύναμης και σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι "η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και στο μέτρο των δυνατοτήτων της εργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους της για την εκτόνωση κρίσεων όπου αυτές εκδηλώνονται και για την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας".

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το Κόσοβο είναι ο κρίσιμος καταλύτης για το κοινό όραμα όλων των λαών της Βαλκανικής, όπου μπορούν να γίνουν πραγματικότητα η ειρηνική συνύπαρξη, η συνεννόηση, η συνεργασία και η ευημερία, υπό την προϋπόθεση ότι θα επικρατήσουν για πάντα η σύνεση, η μετριοπάθεια και ο σεβασμός των ανθρώπινων, δημοκρατικών και μειονοτικών δικαιωμάτων. Επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ενώ εξήρε τη δραστηριότητα της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης η οποία, όπως τόνισε, ανταποκρίνεται στην αποστολή της κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

    Ο πρωθυπουργός το απόγευμα επέστρεψε στην Πρίστινα όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ρουγκόβα και τον πρωθυπουργό Χαραντινάι, καθώς και τη σερβοκοσοβάρικη ηγεσία, και επανέλαβε τις θέσεις του για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, καθώς και για τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν.

    [02] Αναστολή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, προβλέπει ο Γ. Αλογοσκούφης

    Την αναστολή, σε λίγους μήνες, της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος (άρθρο 104 παράγραφος 9) επί της Ελλάδας προβλέπει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, λόγω των διαφαινομένων θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και φυσικά της σταδιακής τήρησης των συμφωνηθέντων μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

    Οπως δήλωσε προς το ΑΠΕ ο κ. Αλογοσκούφης, στόχος του υπουργείου είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2005 και κατά συνέπεια η πιστή τήρηση του ρυθμού εσόδων και των δαπανών, όπως έχουν προγραμματισθεί. Οταν, πρόσθεσε, τον Οκτώβριο του 2005 καταρτισθεί ο προϋπολογισμός του 2006 και αποδειχθεί ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αναστολή της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό θα διαβιβαστεί ως τις 15 Μαρτίου στην ΕΕ και θα περιλαμβάνει τρία σενάρια, εκ των οποίων το πρώτο θα συγκλίνει με τους στόχους του προϋπολογισμού, το δεύτερο θα είναι "πιο κοντά" προς τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το τρίτο θα είναι περισσότερο "απαισιόδοξο".

    Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό, τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη του έτους 2004 θα "δείξουν" ρυθμό άνω του 4,0%, ίσως και 4,2%, έναντι του 3,7% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

    [03] Προβλήματα από τις πλημμύρες στον Εβρο

    Κρίσιμη χαρακτηρίζεται και σήμερα, η κατάσταση στην περιοχή των Λαβάρων από την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου. Ο ακριτικός νομός παραμένει για τρίτη εβδομάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι μεγάλες ποσότητες νερού που υπάρχουν στην περιοχή, είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χθες 14 κατοικίες και άλλες σαράντα να εκκενωθούν προληπτικά. Επίσης πλημμύρισαν και 14 αγροτικές αποθήκες.

    Από το πρωί την περιοχή Λαβάρων επισκέπτεται και ο υπουργός Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη, προκειμένου να εποπτεύσει τις δυνάμεις του στρατού ξηράς, οι οποίες συμμετέχουν στις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού, για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει από την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου.

    Το ύψος των νερών σε διάφορα σημεία του ποταμού είναι:

    Πύθιο 5.60 μ. με όριο συναγερμού 5.70 μ.

    Άρδας 4.70 μ. με όριο συναγερμού 5.20 μ.

    Κήποι 4.20 μ. με όριο συναγερμού 4.00 μ.

    Πέταλο 6.22 μ. με όριο συναγερμού 6.00 μ.

    Η σιδηροδρομική συγκοινωνία λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών έχει διακοπεί στο ύψος των οικισμών Πύθιο, Λάβαρα και Μάνδρα. Η μετεπιβίβαση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία από Ορεστιάδα μέχρι το Σουφλί.

    Όλα τα τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης της Δ.Ε.Σ.Ε., της Νομαρχίας και των Δήμων, βρίσκονται επί τόπου και εξετάζονται λύσεις αναφορικά με τεχνητές ελεγχόμενες κατακλίσεις νερών και άλλων περιοχών.

    Παράλληλα μετά από παρέμβαση των συνεργείων σήμερα το πρωί σε υπερβλητό ανάχωμα στην περιοχή Μάνδρας, προκλήθηκε τεχντητή ρήξη, που συνέβαλε στην εκτόνωση του φαινομένου των πλημμυρών στην λεκάνη συλλογής των νερών του Αμορίου.

    Ο γ.γ. της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, βρίσκεται στην περιοχή και φροντίζει για την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

    «Για μας ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και εκεί είναι στραμμένη όλη η γιγαντιαία προσπάθεια που γίνεται από τα συνεργεία της Περιφέρειας, της Νομαρχίας Έβρου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Θα τα πάμε καλά, θα είμαστε παρόντες και όλα θα πάνε καλά» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αγγελόπουλος.

    Όσον αφορά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τις χιονοπτώσεις, η Εγνατία Οδός είναι πάντα ανοιχτή και όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Προβλήματα υπάρχουν μόνο σε ορισμένους απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς όπου η κυκλοφορία γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

    Κλειστά παραμένουν τα σχολεία στις ορεινές περιοχές των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης της περιοχής του Εχίνου.

    Τα αεροδρόμια «Μέγας Αλέξανδρος» Χρυσούπολης και «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης, λειτουργούν κανονικά.

    Από τις πορθμιακές γραμμές τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης εκτελούνται κανονικά, όχι όμως και τα δρομολόγια Καβάλας - Πρίνου και Κεραμωτής - Θάσου, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της Π.Ν.Ο.

    [04] Άρχισε το 7ο τακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, άρχισαν οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου του κόμματος, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντό στο Φαληρικό Δέλτα.

    «Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για νβ αλλάξουμε την Ελλάδα», είναι το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ το «σήμα κατατεθέν» είναι ένα δέντρο με βαθιές ρίζες, ανάμεσα στα φύλλα του οποίου, βρίσκονται οι λέξεις Κοινωνική Συνοχή, Κοινωνική Λογοδοσία, Συμμετοχή, Ανάπτυξη, Γνώση, Ελευθερία, Αλληλεγγύη, Πρόοδος, Ισότητα, Δικαιοσύνη.

    Από νωρίς το απόγευμα, άρχισαν να προσέρχονται οι 5898 σύνεδροι, που θα αποτελέσουν το σώμα του Συνεδρίου, Συνέδριο το οποίο θεωρείται ως σταθμός και αφετηρία για το κόμμα, καθώς αναμένεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις που θα αφορούν στην νέα οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα συζητηθούν οι πολιτικές θέσεις και η πολιτική διακήρυξη του κόμματος.

    [05] Γ. Παπανδρέου: τo όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι μια νέα κοινωνική συμφωνία

    To όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι μια νέα κοινωνική συμφωνία με τους ΄Έλληνες πολίτες , τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου που άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε απόψε την έκπληξη, ανακοινώνοντας την επάνοδο στην ενεργό κομματική ζωή του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος θα έχει την ιδιότητα του προέδρου του Συνεδρίου πλαισιούμενος από άλλα γνωστά στελέχη του Κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε πέντε προτεραιότητες για τη σύναψη της νέας κοινωνικής συμφωνίας, με πρώτη αυτή της «μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής» και την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και αξιοπιστίας της χώρας και των θεσμών της. Δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την οικονομία, τρίτη την Παιδεία, τέταρτη την κοινωνική πολιτική και πέμπτη προϋπόθεση το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη ΝΔ, στην οποία καταλόγισε αναξιοπιστία, εξαπάτηση των πολιτών και ενίσχυση μεγάλων συμφερόντων, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη συμπαιγνία την υπόθεση ΛΑΦΚΑ. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα που παρέλαβε η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ ήταν χώρα Α΄ κατηγορίας και προέβλεψε ότι η ΝΔ, όπως πηγαίνει, θα χάσει γρήγορα την εξουσία και γι΄ αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προετοιμάσει τη χώρα για το αύριο. Κάλεσε επίσης τη ΝΔ να κάνει τη δική της απογραφή για την οικονομία.

    Αναφερόμενος στις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους συνέδρους να πάρουν την υπόθεση αυτή στα χέρια τους και να αλλάξουν το κόμμα, όπως απαιτούν οι πολίτες και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για να μην απομακρυνθεί και πάλι από τα λαϊκά στρώματα.

    Παρών στο Συνέδριο ήταν και ο Ισμαήλ Τζεμ, με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο κομμάτων τους και χαριτολογώντας είπε ότι όταν ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του, θα του μάθει ζεϊμπέκικο.

    Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Συνεδρίου Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι αυτό το Συνέδριο για να είναι ορόσημο ελπίδας, νίκης, προοπτικής και αναγέννησης, πρέπει να ισοδυναμεί με Συνέδριο επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και νικηφόρας προοπτικής για την δημοκρατική παράταξη και πρόσθεσε ότι ο Γ.Παπανδρέου έδειξε και χάραξε νέους δρόμους για την νικηφόρα προοπτική.

    «Σήμερα, όσοι ήμασταν μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, νιώθουμε το ίδιο σκίρτημα, όπως και τότε», είπε ο κ. Λαλιώτης. «Μπορούμε να πιάσουμε το 'νήμα' των ιδεών και των οραμάτων και να δώσουμε ένα νέο κώδικα αρχών και αξιών, καθώς τότε μόνο μπορούμε να εμπνεύσουμε, να συγκινήσουμε και να πείσουμε», κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2005 - 23:06:02 UTC