Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Καραμανλή σε βαλκανικές πρωτεύουσες
  • [02] Πρωτοβουλία συγκρότησης διεθνούς κομμουνιστικού πόλου
  • [03] Ανακαλύφθηκαν δυο νέοι ρετροϊοί οι οποίοι προέρχονται από τον πίθηκο.
  • [04] Εμμένουν στις θέσεις τους για Βαβύλη Ειρηναίος και Χριστόδουλος

  • [01] Περιοδεία Καραμανλή σε βαλκανικές πρωτεύουσες

    Περιοδεία σε πρωτεύουσες βαλκανικών χωρών θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στην επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού στο Ζάγκρεμπ, το Βελιγράδι και την Πρίστινα θα συζητηθούν θέματα διμερών σχέσεων, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή υπό το πρίσμα και των συζητήσεων που έγιναν πρόσφατα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού, την Τετάρτη 2 Μαρτίου, θα είναι το Ζάγκρεμπ, απ' όπου θα αναχωρήσει αυθημερόν για το Βελιγράδι όπου και θα διανυκτερεύσει. Την επομένη, ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στην Πρίστινα και το απόγευμα της Πέμπτης 3 Μαρτίου θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    Χθες το απόγευμα ο κ. Καραμανλής, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ.Αλογοσκούφης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει και της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, όπου θα συζητηθούν δύο μεγάλα θέματα, που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Το ένα θέμα αφορά το πώς θα γίνει πιο εντατική και αποτελεσματική η διαδικασία της Λισαβόνας, ώστε η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να γίνει ταχύτερη και υγιέστερη και να υπάρξει έτσι μια πιο ανταγωνιστική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι κάτι που αφορά και την Ελλάδα και αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός.

    Το δεύτερο ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την οποία η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε περιορισμένη αναθεώρηση, επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, να είναι πιο αξιόπιστο το σύστημα, να εμποδίζει τις χώρες να αυξάνουν τα ελλείμματά τους και να ξεπερνούν το 3% εγκαίρως, αλλά όταν για οποιοδήποτε λόγο μια χώρα ξεπερνά το 3%, να έχει τη δυνατότητα και το χρόνο μέσα από μέτρα που δεν θα κάνουν κακό στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, να μπορεί να μειώνει τα ελλείμματά της.

    Αυτή τη διαδικασία ακολουθούμε, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, έχουμε εξασφαλίσει μια διετία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και τη συνδρομή όλων των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] Πρωτοβουλία συγκρότησης διεθνούς κομμουνιστικού πόλου

    Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς κομμουνιστικού πόλου αναλαμβάνει το ΚΚΕ. Σύμφωνα με απόσπασμα της απόφασης του 17ου συνεδρίου του κόμματος, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, «η πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτού του πόλου μπορεί να γίνει ανάμεσα σε Κομμουνιστικά Κόμματα, που προσεγγίζουν στις ιδεολογικές και πολιτικές τους απόψεις, που υπερασπίζονται το Μαρξισμό-Λενινισμό και την προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, καθώς και την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό».

    Σημειώνεται επίσης ότι η συγκρότηση του διακριτού κομμουνιστικού πόλου, η κοινή δράση και συνεργασία κομμουνιστικών κομμάτων θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα ισχυροποιούμενο διεθνές αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα.

    Παράλληλα, ασκείται κριτική στο Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα και στο Κοινωνικό Φόρουμ. Όπως υπογραμμίζεται, η δημιουργία του ΕΑΚ «εκφράζει την τάση της υποταγής στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης», συνιστά «μοιρολατρική αποδοχή της δύναμης της αστικής νομιμότητας», αρνείται τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, και επιλέγει τον επικίνδυνο και αδιέξοδο δρόμο της αποκομμουνιστικοποίησης και ενσωμάτωσης του στις δομές της ΕΕ.

    Τέλος, αναφέρεται ότι στο Κοινωνικό Φόρουμ «κυριαρχούν δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας» ενώ μετέχουν ακόμα εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων έως και κυβερνητικές δυνάμεις και μηχανισμοί ιμπεριαλιστικών χωρών. «Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, με τις ενέργειές του, επιχειρεί να εγκλωβίσει και να ενσωματώσει δυνάμεις, που διέπονται από ριζοσπαστισμό, εκφράζουν τις αγωνιστικές διαθέσεις της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».-

    [03] Ανακαλύφθηκαν δυο νέοι ρετροϊοί οι οποίοι προέρχονται από τον πίθηκο.

    Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα την ανακάλυψη δυο νέων ανθρωπίνων ρετροϊών στην Αφρική, συγγενών με τον ιό του AIDS, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από τον πίθηκο.

    Ερευνητές του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και των κέντρων ελέγχου και πρόληψης μολυσματικών ασθενειών εξήγησαν ότι οι ιοί αυτοί, οι οποίοι προς το παρόν δε συνδέονται με καμία ασθένεια, ανακαλύφθηκαν στο Καμερούν σε κυνηγούς πιθήκων.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές που παρουσίασαν την ανακάλυψή τους στη 12η ετήσια διάσκεψη για τους ρετροϊούς η οποία ολοκληρώθηκε χθες στη Βοστόνη, οι δυο αυτοί οι ιοί που ονομάσθηκαν ΗΤLV-3 και HTLV-4, μεταδόθηκαν στον άνθρωπο πιθανότατα από δαγκώματα ή άλλα τραύματα.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν γενικά ότι ο ιός του AIDS, ο οποίος ανήκει σε μια άλλη ομάδα ρετροϊών, προέρχεται και αυτός από τον πίθηκο. Ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο και εξαπλώθηκε με τις σεξουαλικές επαφές.

    Ένας εκ των ερευνητών, ο δόκτωρ Ουαλίντ Χενέιν δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται στο Καμερούν για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό και για να εντοπιστούν οι σεξουαλικοί τους σύντροφοι.

    Σύμφωνα με τον ίδιο επιστήμονα, η "έρευνα αυτή δείχνει ότι η μετάδοση του ιού μεταξύ πιθήκων και ανθρώπων είναι συχνή".

    Οι δυο πρώτοι ιοί της ομάδας αυτής, ο HTLV-1 και ο HTLV-2 είναι υπεύθυνοι για πολλές σοβαρές ασθένειες. Ο HTLV-1προκαλεί λευχαιμίες και φλεγμονές, ενώ ο HTLV-2 μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα.

    Ο HTLV-1 και ο HTLV-2 υπολογίζεται ότι προσβάλλουν περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους εκ των οποίων το 5% εκδηλώνει μια από τις παραπάνω ασθένειες.

    Όπως συμβαίνει και με τον ιό του AIDS, μπορεί να μεσολαβήσουν δεκάδες χρόνια από την μόλυνση ως την εκδήλωση της ασθένειας.

    Οι επιστήμονες αυτοί οι οποίοι αρχικά έκαναν παρατηρήσεις σε ανθρώπους που έχουν επαφή με πιθήκους στους ζωολογικούς κήπους όπως κτηνίατροι ή ιδιώτες που είχαν πιθήκους ως κατοικίδια ζώα, επέκτειναν στη συνέχεια την έρευνά τους σε 930 κυνηγούς πιθήκων στο Καμερούν. Οσοι συμμετείχαν στην έρευνα δέχθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο και να δώσουν δείγμα αίματος προς εξέταση για τυχόν παρουσία του ιού.

    [04] Εμμένουν στις θέσεις τους για Βαβύλη Ειρηναίος και Χριστόδουλος

    Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται πως «ισχύουν κατά πάντα» οι δηλώσεις που έκαναν στις 23/2 ο μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακού και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου στην Αθήνα Ευάγγελος Μαυραγάνης, στις οποίες οι δυο εκπρόσωποι του Πατριαρχείου ανέφεραν πως ο Βαβύλης εστάλη στα Ιεροσόλυμα από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, διευκρινίζοντας ότι «ο Απόστολος Βαβύλης ευρισκόταν εις Ιεροσόλυμα ως "Απόστολος Φωκάς" και όχι ως "Βαβύλης" όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε».

    Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται «εκ της Αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων» και δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι του Σαββάτου, επισημαίνεται επίσης, «πως το μείζον του ανακύψαντος θέματος δεν πρέπει να αποτελεί το "ποίος απέστειλε ή συνέστησε" (όχι εκ κακής διαθέσεως) τον Βαβύλη και τους περί αυτόν, αλλά η το ταχύτερον δυνατόν γαλήνευσις της Εκκλησίας» και γι` αυτό το λόγο «το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων διακόπτει κάθε δημόσιον επ' αυτού διάλογον», ενώ κάνει έκκληση προς όλους να «αποφύγουν δηλώσεις που συγχέουν τα εκκλησιαστικά με τα εθνικά ζητήματα και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημία εις τα δίκαια του ευσεβούς γένους των Ελλήνων».

    Μετά την ανακοίνωση του Πατριαρχείου ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία ανακοινώνει την παραίτησή του από την θέση του νομικού συμβούλου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων «λόγω σοβαροτάτων διαφωνιών μου με το περιβάλλον του Πατριάρχου Ειρηναίου», ενώ κάνει λόγο για «προσπάθεια δυσφημήσεως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από εξωθεσμικά κέντρα και μυστικές υπηρεσίες, που ευρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με ανηθίκους ανθρώπους στην Ελλάδα και τα Ιεροσόλυμα»

    Απάντηση Χριστόδουλου στον Ειρηναίο

    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε δήλωσή του με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τονίζει: «Οι σημερινές εξαιρετικά επικίνδυνες περιστάσεις υπό τις οποίες εξελίσσονται υποθέσεις, αφορώσες στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και οι πελώριες εθνικές διαστάσεις που αυτές προσλαμβάνουν, επιβάλλουν, αυτή την κρίσιμη ώρα, αυστηρή αυτοσυγκράτηση και περισυλλογή ευθύνης, πριν τα πράγματα οδηγηθούν σε μοιραία για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, τελική οδυνηρή φάση. Το κόστος για την πατρίδα και το γένος θα είναι πολύ βαρύ. Γι' αυτό προτιμώ, μπροστά στη νέα αποψινή πρόκληση, να σιωπήσω ενσυνείδητα, έστω και αν πρόκειται να αδικηθώ».

    Χριστόδουλος: «Δεν παραιτούμαι»

    Την Παρασκευή, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA, είχε επαναλάβει ότι δεν έστειλε αυτός στα Ιεροσόλυμα τους Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη. Ειδικά για τον καταζητούμενο Απόστολο Βαβύλη επισήμανε ότι του έδωσε συστατική επιστολή πριν συλληφθεί για διακίνηση ναρκωτικών και πως τον συνάντησε στα Ιεροσόλυμα το 2001, ως «σεκιούριτι», και από κει και πέρα, όπως τόνισε, δεν θυμάται καλά αν τον έχει ξανασυναντήσει, χωρίς να αποκλείει ότι μπορεί να τον έχει ξαναδεί.

    Στην ίδια συνέντευξη ο αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά είναι εκείνος ο οποίος καλείται να οδηγήσει την Εκκλησία στην κάθαρση. Επίσης, ο κ.Χριστόδουλος ανακοίνωσε ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του. Την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο ίδιος ο κ.Θεόκλητος στο ποίμνιό του στην Καρδίτσα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ένοχος, αλλά θυσιάζεται για το καλό της Εκκλησίας.

    Ο κ.Χριστόδουλος δήλωσε, εξάλλου, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Επιφάνειος, βρίσκεται σε άδεια μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση με τις κασέτες.

    Την Τρίτη αναμένεται να επαναληφθεί η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου θα συζητηθεί και η παραίτηση του κ.Θεόκλητου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 February 2005 - 22:08:13 UTC