Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπους και Πούτιν στη Μπρατισλάβα
  • [02] «Εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-Προοπτικές και προτεραιότητες»
  • [03] Νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ
  • [04] «Ιράν και Β.Κορέα δεν πρέπει να έχουν πυρηνικό όπλα»

  • [01] Συνάντηση Μπους και Πούτιν στη Μπρατισλάβα

    Στον πύργο της Μπρατισλάβα πραγματοποιείται η συνάντηση κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Η συνάντηση των ηγετών των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες και προβλέπεται αρκετά δύσκολη, καθώς οι σχέσεις τους, που ψυχράθηκαν σημαντικά μετά την εισβολή στο Ιράκ, περνούν νέα περίοδο έντασης μετά τις πρόσφατες παραινέσεις της Ουάσινγκτον περί δημοκρατίας στη Ρωσία και τη διάσταση απόψεων των δύο χωρών στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να αναχωρήσει αμέσως για τις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνοντας την ευρωπαϊκή περιοδεία του, ενώ ο ρώσος ομόλογός του, ο οποίος έφτασε πριν από λίγο στη σλοβακική πρωτεύουσα, θα αναχωρήσει αύριο.

    Στο μεταξύ, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν σήμερα στην Μπρατισλάβα συμφωνία για τον έλεγχο των πυραύλων εδάφους-αέρος, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ στη σλοβακική πρωτεύουσα στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής Μπους και Πούτιν.

    "Αυτό το κείμενο είναι η υλοποίηση της συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στο ντοκουμέντο αυτό, τα μέρη δεσμεύονται να ενημερώνονται αμοιβαία για τις πωλήσεις φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος σε τρίτες χώρες", δήλωσε ο Ιβανόφ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    "Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση περί περιορισμού ή απαγόρευσης της πώλησης των εν λόγω πυραύλων", διευκρίνισε.

    Παράλληλα, κατέληξε ο ρώσος αξιωματούχος, "η Ρωσία και οι ΗΠΑ, μοναδικοί στον κόσμο παραγωγοί αυτού του τύπου όπλων, θα λάβουν μέτρα για να δεσμεύσουν τους συμμάχους τους να αγωνιστούν κατά της διάδοσης των φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος", οι οποίοι, "σε συνθήκες τρομοκρατίας, αποτελούν ένα επίφοβο όπλο".

    Οι φορητοί πύραυλοι εδάφους-αέρος, δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μεμονωμένα άτομα, συνιστούν σημαντική απειλή για τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα και έχουν χρησιμοποιηθεί ευρύτατα τα τελευταία χρόνια από τρομοκρατικές ή ανταρτικές οργανώσεις.

    [02] «Εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-Προοπτικές και προτεραιότητες»

    «Το επόμενο βήμα στην ενεργειακή μας πολιτική θα είναι η συνολική παρέμβασή μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μετά την θεσμοθέτηση των κανονιστικών διατάξεων για τη διαχείριση του συστήματος και των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αγορά του φυσικού αερίου και την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την αγορά πετρελαιοειδών». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σαλαγκούδης μιλώντας στο 3ο Εθνικό Συνέδριο με θέμα την «Εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-Προοπτικές και προτεραιότητες προς το στόχο του 2010», που διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Μονάδα Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων).

    Σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, ο κ. Σαλαγκούδης επεσήμανε ότι εντός της εβδομάδας θα υποβάλει στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα συνολική πρόταση, στόχοι της οποίας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η ασφάλεια των επενδύσεων, η εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης, η προώθηση των νέων τεχνολογιών κτλ. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, καθώς και για την ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων.

    Ακόμη, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθούνται ρυθμίσεις με τις οποίες:

    - καταργείται η εφάπαξ αποζημίωση 1% υπέρ του Δημοσίου για την εγκατάσταση ΑΠΕ σε δασικές εκτάσεις,

    - νομιμοποιείται η επέμβαση σε δασικές εκτάσεις για την εγκατάσταση μετρητικών οργάνων και

    - διευκρινίζεται ότι και οι υποσταθμοί σύνδεσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν πέραν πάσης αμφιβολίας συγκεκριμένες παρερμηνείες που είχαν ανακύψει.

    Επίσης, τροποποιείται ο δασικός κώδικας, ώστε να είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε δασικές εκτάσεις ανεξαρτήτως καυσίμου. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ, λέγοντας ότι τόσο το θεσμικό πλαίσιο για τη γεωθερμία όσο και το σχέδιο νόμου για τα βιοκαύσιμα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 800 MW μη υλοποιηθέντων έργων ΑΠΕ (κυρίως αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών) που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης. Ο κ.Σαλαγκούδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι σταδιακά βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ΑΠΕ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τον Δεκέμβριο 2004 η Ελλάδα ήταν για πρώτη φορά έκτη στην παγκόσμια κατάταξη με βάση το δείκτη ελκυστικότητας για επενδύσεις σε χερσαία αιολικά πάρκα που συντάσσει η Ernst & Young, ενώ με βάση το γενικό δείκτη για τις ΑΠΕ ανέβηκε στην όγδοη θέση.

    [03] Νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

    Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Μαρτίου από το υπουργείο Υγείας και αφορά την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των 17 περιφερειακών συμβουλίων υγείας τα οποία λειτούργησαν τα τελευταία τρία χρόνια χωρίς να κριθούν ως ευέλικτα και αποτελεσματικά. Στη θέση τους ιδρύονται 17 διοικήσεις για τις μεγάλες υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Η κάθε μια από τις διοικήσεις αυτές θα συμπεριλαμβάνει κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών για θέματα υγείας το οποίο θα μπορεί να χορηγεί πιστοποιητικά, αλλά και να δέχεται τις αιτήσεις των ασφαλισμένων για ραντεβού και άλλες υπηρεσίες. Επίσης, θα λειτουργεί ενημερωτικά για τις εφημερίες των νοσοκομείων, αλλά και για τις νεότερες θεραπευτικές δυνατότητες που αναπτύσσονται στα νοσοκομεία κάθε περιφέρειας.

    Προβλέπεται να δημιουργηθούν τμήματα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους στο χώρο της υγείας, ενώ κάθε διοίκηση θα έχει ειδική τεχνική υπηρεσία που θα έχει ως στόχο τη συντήρηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας που θα καλύπτει. Πιο ισχυρά θα είναι τα νοσοκομεία με βάση το νέο νόμο, καθώς δεν θα υπάγονται σε οργανισμούς όπως το περιφερειακό συμβούλιο υγείας, κάτι που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά θα διατηρούν την διοικητική τους αυτοτέλεια και θα διαχειρίζονται τα οικονομικά τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κάθε νοσοκομείο θα έχει πλέον τον δικό του προϋπολογισμό, αριθμό φορολογικού μητρώου και σφραγίδα . Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διευρύνονται τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων στα οποία θα συμμετέχουν στο εξής και οι εργαζόμενοι.

    Ο νέος νόμος προβλέπει να ασφαλίζεται το ιατρικό προσωπικό έτσι ώστε σε περίπτωση ιατρικού λάθους οι πολίτες να καταγγέλλουν το νοσοκομείο και όχι προσωπικά τον ιατρό που ενδεχομένως ευθύνεται γι' αυτό. Όσον αφορά τα οικονομικά των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία το νομοσχέδιο προβλέπει να τους καταβάλλονται εντός δύο μηνών ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν υπερωρίες ή μισθούς.

    Σημαντικό είναι το γεγονός ότι καταργείται το όριο ηλικίας για το διορισμό γιατρών που καλούνται να υπηρετήσουν σε άγονες και ακριτικές περιοχές.

    Τέλος το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το όριο των συνταγών που θα πρέπει να θεωρούνται από το δημόσιο αυξάνεται από τα 60 στα 100 ευρώ κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ένας ασφαλισμένος δεν θα πρέπει να αναζητά θεώρηση συνταγής παρά μόνο αν τα φάρμακά του υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 100 ευρώ. Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

    [04] «Ιράν και Β.Κορέα δεν πρέπει να έχουν πυρηνικό όπλα»

    Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφωνούν ότι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα δεν πρέπει να έχουν πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο πρόεδρος Μπούς, μετά τη συνάντησή του, στη Σλοβακία, με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    "Συμφωνήσαμε ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνικό όπλο. Εκτιμώ το ότι ο Βλαντιμίρ έδειξε κατανόηση για το θέμα αυτό. Είχαμε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο", δήλωσε ο Μπούς στην κοινή συνέντευξη Τύπου. "Συμφωνήσαμε επίσης, ότι δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο η Βόρεια Κορέα", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος που δήλωσε ότι οι δυο χώρες "θα συνεργαστούν στενά" και για το ζήτημα αυτό.

    Υπήρξε επίσης δέσμευση για αμοιβαία συνεργασία ώστε, μέχρι το τέλος του έτους, η Ρωσία να γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Η ρωσική πλευρά αφότου ο κ. Πούτιν ανέλαβε τα ηνία της χώρας του στη διάρκεια του 2000 θέτει ως προωταρχικό στόχο την ένταξη της χώρας στον ΠΟΕ.

    Η Ρωσία παραμένει η μοναδική ισχυρή χώρα που δεν αποτελεί ακόμα ισότιμο μέλος του ΠΟΕ.

    Στα τέλη του 2003 δημιουργήθηκαν οι πρώτες προϋποθέσεις για να ενταχθεί στον ΠΟΕ η Ρωσία, αλλά επειδή οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες αποδείχθηκαν πολύ "σκληρές", από έγκυρους αναλυτές του ΠΟΕ κρίνεται ότι το ρωσικό αίτημα θα ευοδωθεί τελικά στα τέλη του τρέχοντος έτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 February 2005 - 21:42:38 UTC