Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποιημένη η κυβέρνηση απο τις επαφές στις Βρυξέλλες για το βασικό μέτοχο
  • [02] Πειθαρχική έρευνα για αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης
  • [03] Ο αρχιεπίσκοπος διαψεύδει Ειρηναίο για Βαβύλη και δικαστικούς για Γιοσάκη

  • [01] Ικανοποιημένη η κυβέρνηση απο τις επαφές στις Βρυξέλλες για το βασικό μέτοχο

    Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν στις Βρυξέλλες τρείς υπουργοί με το γενικό διευθυντή της επιτροπής της αγοράς με αποκλειστικό αντικείμενο το νόμο για το βασικό μέτοχο.

    Δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να αποστείλει όσα συμπληρωματικά στοιχεία κρίνονται αναγκαία προκειμένου να αρθούν οι προβληματισμοί. Εντός 15 ημερών η κυβέρνηση θα αποστείλει συμπληρωματικές πληροφορίες για ορισμένες διατάξεις του νόμου.

    Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι πρέπει να επιβληθούν κανόνες διαφάνειας και αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι το κόμμα του έχει κάνει τις επισημάνσεις του γι` αυτό το νομοσχέδιο, αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει και είναι, όπως είπε, απολογούμενη στην ΕΕ.

    Ρουσόπουλος: Πρωτοφανής διαστρέβλωση της πραγματικότητας

    Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσσόπουλος διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί κυρώσεων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον βασικό μέτοχο.

    Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με τα αποτελέσματα της συζήτησης για τον βασικό μέτοχο, που είχαν χθες στις Βρυξέλλες οι τρεις υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης με τον αρμόδιο γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Σάουμπ, ο κ Ρουσσόπουλος έκανε λόγο «για πρωτοφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας".

    «Πρώτη φορά στα 20 χρόνια που είμαι δημοσιογράφος και πολιτικός βλέπω τέτοια πρωτοφανή διαστρέβλωση της αλήθειας όπου το άσπρο εμφανίζεται μαύρο. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Ρουσσόπουλος.

    Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση, όταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε λόγο «για απαράδεκτη εικόνα μιας κυβέρνησης να περιμένουν τρία επίλεκτα στελέχη της στον προθάλαμο ενός κοινοτικού παράγοντα.

    «Ήσασταν ένοχοι για κάτι; Δεν υπήρχαν άλλοι αρμόδιοι να πάνε στις Βρυξέλλες; Θα μπορούσατε αυτόν τον κύριο να τον είχατε καλέσει εδώ και να τον ενημερώσετε. Ή να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλοι εκπρόσωποι μας που βρίσκονται εκεί; Είναι θέμα αξιοπρέπειας της κυβέρνησης. Εμένα με ενόχλησε πολύ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Κακλαμάνης.

    «Πως γνωρίζατε εσείς ότι περιμέναμε στον προθάλαμο; Έχω την εντύπωση ότι βρίσκομαι στη Βουλή και όχι σε δικαστήριο. Το ύφος σας κ Κακλαμάνη είναι ύφος προς κατηγορούμενο. Ούτε όμως εγώ, ούτε η κυβέρνηση αυτή είμαστε κατηγορούμενοι. Πήγαμε για να διεκδικήσουμε δια ζώσης. Εμείς, πάντω, από την συνάντηση στην ΕΕ φύγαμε πολύ ήσυχοι», απάντησε ο κ Ρουσσόπουλος.

    «Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση του Τέταρτου ΚΠΣ, γιατί ήταν και ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας, στην συνάντηση», αναρωτήθηκε παρεμβαίνοντας ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Ο κ Φώλιας είναι ένας εκ των παραληπτών των επιστολών που έχει στείλει η ΕΕ και για αυτό ήταν παρών στην συνάντηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να ενημερώσει δια ζώσης την ΕΕ για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως αυτό της διαφάνειας, που αφορά και την δημοκρατία της χώρας και όχι να στείλει επιστολές, όπως είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση», απάντησε ο κ Ρουσσόπουλος και συμπλήρωσε.

    « Η ΕΕ έχει, λοιπόν, ακούσει τις απόψεις μας και θα έχουμε την απάντηση της. Περιμένετε. Πάντως, δεν ανησυχούμε».

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν είναι εικόνα να πηγαίνουν τρία επίλεκτα κυβερνητικά στελέχη και να δίνουν εξηγήσεις όχι στον αρμόδιο επίτροπο, ο οποίος θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις, αλλά στον γενικό διευθυντή της Επιτροπής.

    Ακόμα επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το ποια τελικά είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το βασικό μέτοχο, αλλά και για το προτίθεται να κάνει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του.

    «Ο νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και άλλωστε έχει τις μεταβατικές διατάξεις των τεσσάρων μηνών. Θα δούμε τι αποτελέσματα θα έχει. Πιστεύω, πάντως, ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά», σημείωσε ο κ Ρουσσόπουλος.

    Δηλώσεις Παυλόπουλου

    Στο θέμα του βασικού μετόχου και στην ενημέρωση που έκανε από κοινού με τους συναδέλφους του στον αρμόδιο γενικό διευθυντή της ΕΕ για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Με πειθώ και υπευθυνότητα ενημερώσαμε τα αρμόδια όργανα γιατί το Σύνταγμα και η ελληνική νομοθεσία συνάδουν με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

    Πρόσθεσε, ότι τα όσα λέγονται περί όρων, προϋποθέσεων και προθεσμιών είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και όλοι καταλαβαίνουμε την προέλευση και τη σκοπιμότητά τους.

    Είπε ακόμη, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα κοινοτικά κονδύλια.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία να υποβάλει και γραπτώς τις θέσεις του και την επιχειρηματολογία του στην ΕΕ.

    Ο υπουργός Υγείας κ. Κακλαμάνης σε ερώτηση για το ίδιο θέμα, είπε ότι δεν έχει συνηθίσει να απαντάει σε φιλολογίες, ενώ ο κ. Γ. Σουφλιάς ανέφερε ότι υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί.

    Αντώναρος για δημοσιεύματα

    Είναι καιρός να σταματήσει η πρωτοφανής προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το νόμο περί βασικού μετόχου.

    Πρόσθεσε ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει από κοντά και δια ζώσης τους υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το νόμο του βασικού μετόχου.

    Ηταν πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και τα αποτελέσματα είναι θετικά.

    Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα σίγουρη ότι ο νόμος είναι συμβατός με το ελληνικό Σύνταγμα και με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Σε ερώτηση για το πώς δέχθηκε ο κ. Σάουμπ την επιχειρηματολογία των Ελλήνων υπουργών, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι δεν πρόκειται να μπει σε λεπτομέρειες, όσοι ενδιαφέρονται και ανησυχούν δεν έχουν παρά να περιμένουν. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δεν ανησυχεί.

    Σε ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει και γραπτώς την επιχειρηματολογία της, ο κ. Αντώναρος απάντησε δεν υπάρχει θέμα να σταλεί άλλη επιστολή.

    Τέλος, είπε ότι στη συνάντηση που είχαν οι τρεις υπουργοί με το γενικό διευθυντή Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ δεν δεχθήκανε συστάσεις για αλλαγές στο νόμο του βασικού μετόχου, καθώς επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων και ότι αυτά είναι δημοσιογραφικά εφευρήματα.

    [02] Πειθαρχική έρευνα για αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας παράγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αντώνη Πλωμαρίτη, σχετικά με τις συνθήκες χρεώσης στον αντεισαγγελέα Εφετών Ν. Αθανασόπουλο(που αντιμετωπίζει ποινή οριστικής απόλυσης), αίτησης του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη για άσκηση αναίρεσης κατά απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών.

    Η εξέταση θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό.

    Ο Ν. Αθανασόπουλος έχει παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Κάπο στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

    Στο σχετικό έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης επισημαίνεται η ανάγκη ταχύτατης ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης και της υποβολής του σχετικού πορίσματος.

    Κατάθεσεις για την "Υπόθεση Βαβύλη"

    Επί τρεις ώρες κατέθετε ενώπιον της εισαγγελέως πρωτοδικών, κ. Ελένης Σωτηροπούλου, ο απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας, κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης. Ο απόστρατος αξιωματικός κλήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η κ. Σωτηροπούλου σχετικά με τις δραστηριότητες του Απόστολου Βαβύλη εντός και εκτός Ελλάδος την περίοδο που ήταν καταζητούμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τριανταφυλλάκης ρωτήθηκε από την εισαγγελέα για τις σχέσεις του με τον Βαβύλη, για το αν είχε επισκεφθεί τον καταζητούμενο στο διαμέρισμα που διατηρούσε στο Χολαργό και για τα κοινά τους ταξίδια στα Ιεροσόλυμα. Η κ. Σωτηροπούλου τον κάλεσε επίσης να καταθέσει ότι γνωρίζει σχετικά με τις σχέσεις του Απόστολου Βαβύλη με τον υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσον αφορά προμήθειες ειδών ασφαλείας. Ο κ. Τριανταφυλλάκης κλήθηκε επίσης να δώσει διευκρινίσεις για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών του Απόστολου Βαβύλη στο όνομα Απόστολος Φωκάς, υπόθεση που εκδικάζεται τον Απρίλη.

    Νωρίτερα στην εισαγγελέα κατέθεσε ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού "Αντένα" κ. Γιώργος Αντωνίου, ο οποίος φέρεται να είχε προειδοποίησει τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο να προσέχει κάποιο άτομο με το όνομα Φωκάς.

    Η πρώην σύζυγος του Απόστολου Βαβύλη Μάρσια Μάλι Κοέν κλήθηκε στην Ασφάλεια Αττικής για να καταθέσει τι γνωρίζει σχετικά με το πού βρίσκεται ο Απόστολος Βαβύλης. Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Μάρσια Μάλι Κοέν ισχυρίσθηκε ότι έχει να δει τον Βαβύλη από το 2001, ωστόσο το δακτυλικό αποτύπωμά της που βρέθηκε στο διαμέρισμα, καθώς και οι μαρτυρίες των περίοικων οδήγησαν την Ασφάλεια να καλέσει εκ νέου την Κοέν για συμπληρωματική κατάθεση.

    Επίσης, εξετάστηκε ο ξάδελφος του απόστρατου αξιωματικού Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του καταστήματος στην οδό Δημητσάνας το οποίο στο παρελθόν ήταν κατάστημα όπλων που ανήκε στη μητέρα του Βαβύλη. Από την εξέταση δεν προκύπτει ότι ήταν υπάλληλος του Βαβύλη, αλλά το κατάστημα φέρεται ότι ήταν έδρα του ιδρύματος "Μάγκνα Γκρέτσια" που δραστηριοποιούνταν στην Κάτω Ιταλία. Οπως είπε, ο Τριανταφυλλάκης του είχε ζητήσει την άδεια να δηλώσει ως διεύθυνση του ιδρύματος τη διεύθυνση του καταστήματος και αυτός του είπε ότι δεν είχε αντίρρηση.

    Από την Ασφάλεια Αττικής έχει σταλεί σήμα στη Μαγνησία προκειμένου να ληφθεί κατάθεση από τη μητέρα του Βαβύλη, ενώ αναζητείται για να καταθέσει και ο αδελφός του, στο όνομα του οποίου ήταν η μοτοσικλέτα με την οποία κυκλοφορούσε ο καταζητούμενος.

    Απάντηση του Αρχιεπισκόπου σε όσα τού καταμαρτυρούν

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος περνά στην αντεπίθεση και με μακροσκελή ανακοίνωσή του απαντά σε όσα του καταμαρτυρούν περί συναντήσεως με τον Ιάκωβο Γιοσάκη, μαζί με δικαστικούς.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι:

    «... ο Γιοσάκης συνόδευε δικαστικούς και μετά από παράκλησή τους παρευρέθηκε στις εθιμοτυπικές συναντήσεις τους με τον αρχιεπίσκοπο». Και συνεχίζει: «ο αρχιεπίσκοπος εσφαλμένα και λόγω, κακώς εννοούμενης, ευγένειας δεν εκδήλωσε την έντονη δυσαρέσκειά του για την αιφνίδια εμφάνιση του Γιοσάκη και δεν υπέδειξε στους δικαστικούς την άμεση αποχώρηση αυτού». Επαναλαμβάνεται δε κατηγορηματικά οτι ο μακαριότατος, «ούτε είχε, ούτε φυσικά έχει, οιανδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τον Γιοσάκη, τον οποίο ουδέποτε τοποθέτησε σε οιανδήποτε «επιτελική» θέση στην Ιερά Σύνοδο, την Αποστολική Διακονία ή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ουδέποτε εξεδήλωσε μια τέτοια πρόθεση, όπως κακόβουλα διαδιδεται».

    Ιδιαίτερα, όμως, τονίζεται οτι «ο μακαριότατος δεν θα ανεχθεί περαιτέρω τη μεθοδευμένη προσπάθεια, δια της υπόθεσης Γιοσάκη, σπίλωσης του προσώπου του και αμαύρωσης της εικόνας της Εκκλησίας με τη διασπορά χαλκευμένων ειδήσεων από οιουσδήποτε και εάν αυτή επιχειρείται για την εξυπηρέτηση οιασδήποτε σκοπιμότητος αυτών. Ουδέποτε ο μακαριότατος δέχθηκε στην οικία του την επίσκεψη του Γιοσάκη και του αντιεισαγγελέα εφετών, κ. Νίκου Αθανασόπουλου, όπως ψευδώς παρουσιάζεται σε ρεπορτάζ και δημοσιεύματα των ΜΜΕ. Ουδέν ψευδέστερο και ανακριβέστερο αυτού».

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στην περίπτωση του εκπροσώπου Τύπου της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου, τονίζοντας οτι για λόγους ευθίξίας ο αρχιμανδρίτης υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά δεν την έκανε αποδεκτή.

    Σημειώνει ιδιαίτερα ότι της περιπτώσεως αυτής έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, αφού έχει ήδη ενημερωθεί εγγράφως απο τον αρχιμανδρίτη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Επιφάνιος Οικονόμου έκανε μόνο μία και μοναδική συνάντηση με τον «καταγγέλλοντα», τον υπόδικο δηλαδή που θα του έδιδε κασέτες για αρχιερέα. Ακόμη δόθηκε εντολή σε επίσκοπο να διενεργήσει επείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση, για να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή. Δόθηκε εντολή σε πληρεξουσία δικηγόρο να καταθέσει πάραυτα αγωγή κατά του καταγγέλλοντος, αναφορικά με την «θλιβερή αυτή σκευωρία σε βάρος του, για βάναυση προσβολή της προσωπικότητας του». Ο πατήρ Επιφάνιος τελεί τώρα εν αδεία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι φέρονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ και δημοσιεύματα, να είναι συνδικαιούχοι λογαριασμών δυσθεώρητου ύψους σε τράπεζα των ΗΠΑ, να παρουσιασθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, την Τρίτη, 1 Μαρτίου, για να δώσουν εξηγήσεις».

    [03] Ο αρχιεπίσκοπος διαψεύδει Ειρηναίο για Βαβύλη και δικαστικούς για Γιοσάκη

    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος περνά στην αντεπίθεση και με μακροσκελή ανακοίνωσή του απαντά σε όσα του καταμαρτυρούν περί συναντήσεως με τον Ιάκωβο Γιοσάκη, ενώ με νέα ανακοίνωση διαψεύδει τον ισχυρισμό του πατριαρχείου Ιεροσολύμων ότι ο Απόστολος Βαβύλης είχε μεταβεί στα Ιεροσόλυμα με εντολή του κ.Χριστόδουλου για να βοηθήσει στην εκλογή του κ.Ειρηναίου.

    Στο δελτίο Τύπου η Αρχιεπισκοπή επαναλαμβάνει παλιότερη ανακοίνωσή της με την οποία διαψεύδεται οποιαδήποτε ανάμειξη του κ.Χριστόδουλου στο ταξίδι του Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα και διερωτάται «όπως διερωτάται και ο κάθε καλόπιστος πολίτης αυτής της χώρας, που ακριβώς εδράζονται οι ισχυρισμοί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων». Σημειώνει τέλος ότι «προκαλεί τουλάχιστον θλίψη η προσφυγή στη λογική των επικοινωνιακών αντιπερισπασμών απο την πλευρά προσώπων, που οφείλουν να φυλάττουν Θερμοπύλες σε ένα χειμαζόμενο Πατριαρχείο, το οποίο ο Ελληνισμός περιβάλλει με την αγάπη και το σεβασμό του».

    Σχετικά με τη συνάντηση δικαστικών με τον αρχιεπίσκοπο παρουσία του Ιάκωβου Γιοσάκη ο κ.Χριστόδουλος σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «εσφαλμένα και λόγω, κακώς εννοούμενης, ευγένειας δεν εκδήλωσε την έντονη δυσαρέσκειά του για την αιφνίδια εμφάνιση του Γιοσάκη και δεν υπέδειξε στους δικαστικούς την άμεση αποχώρηση αυτού». Επαναλαμβάνει δε κατηγορηματικά οτι «ούτε είχε, ούτε φυσικά έχει, οιανδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τον Γιοσάκη, τον οποίο ουδέποτε τοποθέτησε σε οιανδήποτε 'επιτελική' θέση στην Ιερά Σύνοδο, την Αποστολική Διακονία ή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ουδέποτε εξεδήλωσε μια τέτοια πρόθεση, όπως κακόβουλα διαδιδεται» και προσθέτει ότι δεν θα ανεχθεί «περαιτέρω τη μεθοδευμένη προσπάθεια σπίλωσης του προσώπου του και αμαύρωσης της εικόνας της Εκκλησίας».

    Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρεται και στην περίπτωση του εκπροσώπου Τύπου της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου, τονίζοντας οτι για λόγους ευθίξίας ο αρχιμανδρίτης υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά δεν την έκανε αποδεκτή. Σημειώνει ιδιαίτερα ότι της περιπτώσεως αυτής έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, αφού έχει ήδη ενημερωθεί εγγράφως απο τον αρχιμανδρίτη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Επιφάνιος Οικονόμου έκανε μόνο μία και μοναδική συνάντηση με τον «καταγγέλλοντα», τον υπόδικο δηλαδή που θα του έδιδε κασέτες για αρχιερέα. Ακόμη δόθηκε εντολή σε επίσκοπο να διενεργήσει επείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση, για να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή.

    Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι φέρονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ και δημοσιεύματα, να είναι συνδικαιούχοι λογαριασμών δυσθεώρητου ύψους σε τράπεζα των ΗΠΑ, να παρουσιασθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, την Τρίτη, 1 Μαρτίου, για να δώσουν εξηγήσεις».

    Πειθαρχική έρευνα για αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με υπόθεση του Γιοσάκη

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας παράγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αντώνη Πλωμαρίτη, σχετικά με τις συνθήκες χρεώσης στον αντεισαγγελέα Εφετών Ν. Αθανασόπουλο (που αντιμετωπίζει ποινή οριστικής απόλυσης), αίτησης του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη για άσκηση αναίρεσης κατά απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών.

    Η εξέταση θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό.

    Ο Ν. Αθανασόπουλος έχει παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Κάπο στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

    Στο σχετικό έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης επισημαίνεται η ανάγκη ταχύτατης ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης και της υποβολής του σχετικού πορίσματος.

    Κατάθεσεις για την "Υπόθεση Βαβύλη"

    Επί τρεις ώρες κατέθετε ενώπιον της εισαγγελέως πρωτοδικών, κ. Ελένης Σωτηροπούλου, ο απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας, κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης. Ο απόστρατος αξιωματικός κλήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η κ. Σωτηροπούλου σχετικά με τις δραστηριότητες του Απόστολου Βαβύλη εντός και εκτός Ελλάδος την περίοδο που ήταν καταζητούμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τριανταφυλλάκης ρωτήθηκε από την εισαγγελέα για τις σχέσεις του με τον Βαβύλη, για το αν είχε επισκεφθεί τον καταζητούμενο στο διαμέρισμα που διατηρούσε στο Χολαργό και για τα κοινά τους ταξίδια στα Ιεροσόλυμα. Η κ. Σωτηροπούλου τον κάλεσε επίσης να καταθέσει ότι γνωρίζει σχετικά με τις σχέσεις του Απόστολου Βαβύλη με τον υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσον αφορά προμήθειες ειδών ασφαλείας. Ο κ. Τριανταφυλλάκης κλήθηκε επίσης να δώσει διευκρινίσεις για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών του Απόστολου Βαβύλη στο όνομα Απόστολος Φωκάς, υπόθεση που εκδικάζεται τον Απρίλη.

    Νωρίτερα στην εισαγγελέα κατέθεσε ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού "Αντένα" κ. Γιώργος Αντωνίου, ο οποίος φέρεται να είχε προειδοποίησει τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο να προσέχει κάποιο άτομο με το όνομα Φωκάς.

    Η πρώην σύζυγος του Απόστολου Βαβύλη Μάρσια Μάλι Κοέν κλήθηκε στην Ασφάλεια Αττικής για να καταθέσει τι γνωρίζει σχετικά με το πού βρίσκεται ο Απόστολος Βαβύλης. Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Μάρσια Μάλι Κοέν ισχυρίσθηκε ότι έχει να δει τον Βαβύλη από το 2001, ωστόσο το δακτυλικό αποτύπωμά της που βρέθηκε στο διαμέρισμα, καθώς και οι μαρτυρίες των περίοικων οδήγησαν την Ασφάλεια να καλέσει εκ νέου την Κοέν για συμπληρωματική κατάθεση.

    Επίσης, εξετάστηκε ο ξάδελφος του απόστρατου αξιωματικού Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του καταστήματος στην οδό Δημητσάνας το οποίο στο παρελθόν ήταν κατάστημα όπλων που ανήκε στη μητέρα του Βαβύλη. Από την εξέταση δεν προκύπτει ότι ήταν υπάλληλος του Βαβύλη, αλλά το κατάστημα φέρεται ότι ήταν έδρα του ιδρύματος "Μάγκνα Γκρέτσια" που δραστηριοποιούνταν στην Κάτω Ιταλία. Οπως είπε, ο Τριανταφυλλάκης του είχε ζητήσει την άδεια να δηλώσει ως διεύθυνση του ιδρύματος τη διεύθυνση του καταστήματος και αυτός του είπε ότι δεν είχε αντίρρηση.

    Από την Ασφάλεια Αττικής έχει σταλεί σήμα στη Μαγνησία προκειμένου να ληφθεί κατάθεση από τη μητέρα του Βαβύλη, ενώ αναζητείται για να καταθέσει και ο αδελφός του, στο όνομα του οποίου ήταν η μοτοσικλέτα με την οποία κυκλοφορούσε ο καταζητούμενος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 February 2005 - 21:59:21 UTC