Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασκούνται οι πρώτες διώξεις κατά δικαστή και δικηγόρων για το παραδικαστικό κύκλωμα
  • [02] Επισημάνσεις Αλμούνια για έλλειμμα και δημοσιονομική προσαρμογή
  • [03] Σε επιφυλακή ο νομός Εβρου μετά την επικίνδυνη αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών.
  • [04] Συνάντηση πρωθυπουργού με ηγεσία υπ.Πολιτισμού
  • [05] Εισηγήσεις Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προς την Ιεραρχία
  • [06] Προθεσμία μέχρι το 2006 για τη μείωση του ελλείμματος
  • [07] «Ηλεκτρονικά» έργα σύγχρονης Τέχνης στη Βουλή

  • [01] Ασκούνται οι πρώτες διώξεις κατά δικαστή και δικηγόρων για το παραδικαστικό κύκλωμα

    Η αποφασιστικότητα της ηγεσίας της δικαιοσύνης για έρευνα σε βάθος και αποκάλυψη όλων των επίορκων λειτουργών της Θέμιδος αποτυπώνεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποκάλυψη και τιμωρία των εμπλεκομένων σε παραδικαστικά κυκλώματα. Σήμερα απολογείται η πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία γιατί επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια (2001-2003) δεν υπέβαλε δήλωση Πόθεν Έσχες.

    Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ασκηθούν οι πρώτες ποινικές διώξεις που αφορούν την υπόθεση του προέδρου Πρωτοδικών, Λεωνίδα Στάθη, ο οποίος έχει παραπεμφθεί προς οριστική απόλυση για συμπεριφορά που απάδει του δικαστικού κύρους και χρηματισμό. Παράλληλα, ο κ. Σανιδάς παρήγγειλε στους δύο εισαγγελείς ότι, αν προκύψουν και άλλα αδικήματα ή αν κατά την κρίση τους υπάρχουν άλλα αδικήματα, να ασκήσουν συμπληρωματική δίωξη.

    Επίσης, αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη και κατά έξι δικηγόρων που εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα. Τέλος, στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου μπαίνει και η υπόθεση των αντικαταστάσεων και των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων.

    Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Κάπος, διαβίβασε έγγραφο στον προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων, αρεοπαγίτη Π. Κακκαλή, με το οποίο του ζητάει να ερευνήσει αναδρομικά την τελευταία διετία αν προϊστάμενοι του Πρωτοδικείου τήρησαν τις κληρώσεις των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων, όπως και τον ορισμό των δικαζόντων στα πολιτικά δικαστήρια.

    Συνέχεια καταθέσεων

    Χθες κατέθεσε στον αρεοπαγίτη Χρήστο Μπαλτά η πρωτοδίκης Παναγιώτα Τσέβη, που είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης λόγω ηθικής και υπηρεσιακής ανεπάρκειας, και για τον ευνοϊκό χειρισμό υποθέσεων που είχαν σχέση με τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, τον οποίο η ίδια αρνήθηκε ότι γνωρίζει. Μέσα στις επόμενες μέρες, η Τζέβη θα επανέλθει στον Μπαλτά για να παράσχει και νέες διευκρινίσεις.

    Σ. Μπάγιας: «Τα παράκεντρα θα αντισταθούν στα μέτρα κάθαρσης της δικαιοσύνης»

    Τους προβληματισμούς τους για τα φαινόμενα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη και για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου σχεδίου νόμου για την ενίσχυση της διαφάνειας και του εσωτερικού ελέγχου στο συγκεκριμένο χώρο, εξέφρασαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οι εκπρόσωποι των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικηγόρων.

    Ιδιαίτερα παρασταστικός ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Σωτήρης Μπάγιας, επεσήμανε ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι «υποβαθμισμένος θεσμός», με κενά και αδυναμίες που έχουν ήδη καλυφθεί από παραδικαστικά κέντρα.

    «Η προσπάθεια που ξεκίνησε για τη θεραπεία και κάλυψη των κενών αυτών, είναι εξαιρετικά δύσκολη για αντικειμενικούς λόγους. Γίνεται δυσκολότερη, καθώς τα παράκεντρα θα αντισταθούν με κάθε μέσο και τρόπο» επεσήμανε ο κ. Μπάγιας.

    «Το νερό μπήκε στο αυλάκι, γίνεται ποτάμι και τίποτα δεν θα το σταματήσει. Μόνοι μας θα αποκαθαρθούμε πλήρως και θα αποτακαστήσουμε τους θεσμούς - και το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε» δήλωσε αργότερα ο κ. Μπάγιας.

    Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, σχετικά με τη βούληση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε κάθαρση στο χώρο. Ο κ. Παξινός ανέφερε την ύπαρξη «λίγων επίορκων και ανεπαρκών δικαστών» και αλαζονικών συμπεριφορών δικαστών που «νομίζουν ότι είναι θεοί», τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μην εξετάζεται το ήθος και η ψυχολογική διεργασία ενός δικαστή αφότου αποφοιτήσει από τη Σχολή Δικαστών.

    Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, παραδέχθηκε ότι ευθύνες για την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης φέρουν και οι δικηγόροι - επεσήμανε ωστόσο, ότι «σε όσες περιπτώσεις διαφθοράς παραπέμφθηκαν δικηγόροι, οι ποινές ήσαν ανασταλτικές».

    «Δεν μπορώ να ανεχθώ, ότι δεν υπάρχει έστω και μία περίπτωση δικηγόρου που να έχει παραπεμφθεί και να μην ανεστάλη η ποινή του από τους δικαστές» ανέφερε ο κ. Παξινός. «Εμείς κάναμε την αυτοκάθαρσή μας παρότι μας παρεμπόδισαν - περιμένουμε και οι δικαστικοί λειτουργοί να κάνουν τη δική τους».

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη αποφάσισε την αυτοκάθαρση και θα αυτοκαθαρθεί» παραδεχόμενος ωστόσο, ότι η Ένωση ολιγώρησε στο παρελθόν να ελέγξει στην κατάσταση στο χώρο της.

    Ο κ. Ζήσης ανέφερε ότι η έκταση του προβλήματος της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη δεν είναι γνωστή και «χρειάζεται εκτεταμένη, ενδελεχής επιθεώρηση των πάντων».

    «Ασφαλώς, με τέτοιες δομές που έχουμε, ακόμα κι αν έρθουν κι άλλοι αρεοπαγίτες στον Άρειο Πάγο, δεν θα είμαστε αρκετοί για να αντιμετωπίσουμε τη θύελλα των υποθέσεων. Υπάρχουν δομές τέτοιες που πρέπει νβ αλλάξουν, αλλά η αλλαγή των δομών αυτών, περνά μέσα και από τον Δικηγορικό Σύλλογο - κι εκεί δεν τα βρίσκουμε» είπε ο κ. Ζήσης.

    Αναφορικά με το ίδιο το σχέδιο νόμου, ο κ. Μπάγιας, τόνισε ότι "παρότι τα προτεινόμενα μέτρα πρέπει να εκληφθούν πρόδηλα ως δείγματα αρωγής, εμφανίστηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα - και σε μικρό χρονικό διάστημα κληθήκαμε να πούμε τις απόψεις μας. Δεν ζητήθηκε η άποψη των δικαστικών ενώσεων».

    «Τα μέτρα θα αποδειχθούν αλυσιτελή, αν δεν συνοδευτούν από άλλα μέτρα αναβάθμισης του θεσμού της δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών. Το γεγονός ότι μία υπόθεση καθυστερεί επί επτά χρόνια, έχει σχέση με τη διαφθορά και θα ξαναακμάσει το φαινόμενο αν δεν καταφέρουμε να μικρύνουμε το χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων.

    [02] Επισημάνσεις Αλμούνια για έλλειμμα και δημοσιονομική προσαρμογή

    Στις προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% μέσα στην επόμενη διετία, αναφέρθηκε με χθεσινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την παρουσίαση της αξιολόγησης εκ μέρους της Επιτροπής του Προγράμματος Σταθερότητας της Ισπανίας και των Προγραμμάτων Σύγκλισης πέντε ακόμη κρατών μελών, ο κ. Αλμούνια είπε ότι, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις, το έλλειμμα στην Ελλάδα για το 2004 κινείται στο 5,5% του ΑΕΠ, αφήνοντας όμως παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο το ελληνικό έλλειμμα να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, εάν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες πληροφορίες που έχει υπόψη της η Επιτροπή.

    Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η προσπάθεια που καλούνται να καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές φέτος, είναι σημαντική, καθώς το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο.

    Δικαιολογώντας εξάλλου την πρόταση της Επιτροπής να δοθεί παράταση ενός έτους στη χώρα μας για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, ο κ. Αλμούνια ανέφερε: «Πρόθεση μας δεν είναι να δημιουργήσουμε πρόσθετα προβλήματα στις ελληνικές αρχές και για το λόγο αυτό προτείνουμε στο Συμβούλιο υπουργών η πλήρης δημοσιονομική προσαρμογή να λάβει χώρα στο τέλος του 2006».

    Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι η παράταση αυτή μπορεί να δοθεί καθώς, όπως εξήγησε, κινούμαστε με μια νέα νομική βάση, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αυτή του άρθρου 104 Γ παράγραφος 9. Πρόκειται για μία νέα σύσταση της Επιτροπής, κατέληξε ο κ. Αλμούνια, που μας επιτρέπει να ζητήσουμε από τις ελληνικές αρχές να μειώσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2006.

    [03] Σε επιφυλακή ο νομός Εβρου μετά την επικίνδυνη αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών.

    Σε αυξημένη επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός στο νομό Έβρου, μετά την αύξηση της στάθμης των υδάτων, στους ποταμούς Αρδα, Ερυθροπόταμο, Εβρο και λοιπών χειμάρρων, πάνω απο τα όρια επικινδυνότητας και συναγερμού.

    Αιτία, τα χιόνια που λιώνουν από τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ έχουν πλημμυρίσει περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα με αγροτικές καλλιέργειες.

    Το πρωί οι αρχές προχώρησαν σε τεχνητή θραύση του αναχώματος Πυθείου (Δήμου Διδυμοτείχου), όπου η στάθμη των υδάτων του ποταμού, έχει ανέλθει στα 5,92 μέτρα - πλησιάζοντας το όριο ασφαλείας των 6,03 μέτρων, ενώ μεγάλες ποσότητες ύδατος, αναμένονται από τη Βουλγαρική πλευρά, κατά το επόμενο 20ωρο.

    Από την θραύση του αναχώματος Πυθείου, προκλήθηκε «ελεγχόμενη πλημμύρα», σε έκταση 8 χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων, προκειμένου να εκτονωθεί προσωρινά η κατάσταση.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες θεωρούν την διαμορφωμένη κατάσταση ως εξαιρετικά δύσκολη και μη αναστρέψιμη για τα επόμενα τρία 24ωρα.

    Τόσο η τουρκική όσο και η βουλγαρική πλευρά αδυνατούν να συγκρατήσουν τους τεράστιους όγκους νερών των ποταμών που καταλήγουν στον ποταμό Έβρο, με συνέπεια πολλές περιοχές του ακριτικού νομού να απειλούνται με μεγάλης έκτασης πλημμύρες.

    Στο Πύθειο βρίσκονται ο γ.γ. της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο νομάρχης Εβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες και συντονίζουν από κοινού τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Εξ άλλου, στο φράγμα του Κυπρίνου, η στάθμη του νερού μετρήθηκε στα 5 μέτρα και 50 εκατοστά, 80 εκατοστά ψηλότερα από το όριο επιφυλακής. Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας απευθύνει κατεπείγον σήμα προς όλους τους κατοίκους της παρέβριας ζώνης να απομακρυνθούν άμεσα από τις επικίνδυνες περιοχές, όπως επίσης να απομακρύνουν και τα ζώα τους.

    Λόγω υποχώρησης των αναχωμάτων, έχουν σημειωθεί πλημμύρες στις περιοχές Ψαθάδων, Βρυσικών, Κουφοβούνου, Ελληνοχωρίου, Κορνοφωλιάς, Χειμωνίου, Θουρίου και στον κάμπο Ορεστιάδας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ξεπερνούν τις 20.000 στρέμματα. Από τον κίνδυνο πλημμύρας φαίνεται να έχει ξεφύγει προς το παρόν η πόλη του Διδυμοτείχου, καθώς πτωτικές εμφανίζονται οι τάσεις της στάθμης του νερού του Ερυθροποτάμου, που χθες έφτασε οριακά στο ύψος του αναχώματος, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους.

    H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά απο σχετική ενημέρωση της απο τις αρμόδιες αρχές συνιστά στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των άμεσα γειτονικών περιοχών να απομακρύνουν ζώα και μηχανήματα, για την αποφυγή πρόκλησης ζημιών.

    [04] Συνάντηση πρωθυπουργού με ηγεσία υπ.Πολιτισμού

    Συνεργασία με την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και τους υφυπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Πέτρο Τατούλη και Γιώργο Ορφανό είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την ιδιότητά του και ως υπουργός Πολιτισμού.

    Η αναπληρωτής υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τόνισε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση για το νομοθετικό έργο που προωθεί το υπουργείο και τον προγραμματισμό της δράσης του και έδωσε έμφαση στο νόμο για τη μεταΟλυμπιακή αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων ο οποίος είπε οριστικοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η κ. Πετραλιά είπε ότι ο νόμος θα κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα αγκάθι, σημειώνοντας πως αποτελεί νόμο-τομή για την ελληνική πραγματικότητα που λύνει όλα τα θέματα, δίνει ανάπτυξη και ενισχύει την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα του πολιτισμού με στόχο να αλλάξουν οι ρυθμοί και να ενισχυθεί ο πολιτισμός.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός υπογράμμισε ότι συζητήθηκε η μεταΟλυμπιακή πορεία του ελληνικού αθλητισμού με βασικό άξονα την καλή παρουσία της χώρας στο Πεκίνο το 2008, η εφαρμογή των μέτρων για τον επαγγελματικό αθλητισμό, καθώς και ζητήματα που αφορούν τις υποδομές του αθλητισμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για "στημένα παιχνίδια" με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες, ο κ. Ορφανός είπε ότι εάν υπάρχει τέτοια συμμετοχή το σχόλιό του είναι αρνητικό καθώς επί της ουσίας μιλάμε για ψεύτικο αποτέλεσμα και υπογράμμισε ότι εξαρχής έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του με αποτελέσματα που δεν είναι φυσιολογικά.

    Επίσης ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι ήδη έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη και αν μπορεί το υφυπουργείο Αθλητισμού να κάνει κάποιες κινήσεις θα τις κάνει.

    Η κ. Πετραλιά απαντώντας σε ερώτηση για την κρίση στην Εκκλησία είπε ότι η κρίση αυτή δίνει την ευκαιρία στην Εκκλησία να βγει πολύ πιο δυνατή, κάτι που αποτελεί απαίτηση όλων.

    [05] Εισηγήσεις Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προς την Ιεραρχία

    Οι αποφάσεις που θα λάβει η διήμερη σύνοδος της ιεραρχίας της Ελληνικής Εκκλησίας, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο, θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις εξελίξεις στην κρίση με επίκεντρο την ανώτατη ηγεσία της. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου εγκρίθηκαν οι βασικοί άξονες της εισήγησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Εκκλησία που θα κάνει την Παρασκευή στην Ιεραρχία ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Όπως είπε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, η εισήγηση κινείται σε τρεις άξονες :

  • Ταχύτατη εκδίκαση ηθικών παραπτωμάτων κληρικών και αρχιερέων, με διαυγείς δημοκρατικές διαδικασίες, στο πλαίσιο των ιερών κανόνων και των νόμων.

  • Περαιτέρω αξιοποίηση στην εκκλησία κλήρου και λαού.

  • Πρόσθετοι μηχανισμοί διαχειριστικού ελέγχου.

    Επίσης, ο κ. Δωρόθεος είπε ότι ο Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων απέστειλε έγγραφο στην Σύνοδο με το οποίο γνωστοποιεί οτι σε συνεννόηση με τους νομικούς συμβούλους του θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Συνόδου και θα προσκομίσει στοιχεία της αθωότητάς του. Ο Μητροπολίτης Αττικής παρακαλεί την Ιερά Σύνοδο να αναθεωρήσει προηγούμενη απόφασή της και να του επιτραπεί η διακριτική παρουσία στο επισκοπείο της μητρόπολης, καθώς και να λειτουργεί σε ορισμένες μονές με τις οποίες συνδέεται πνευματικά.

    Η Σύνοδος απέρριψε τα αιτήματα του μητροπολίτη, εμμένοντας στις απαγορεύσεις που ήδη είχε αποφασίσει.

    Στη συνέχεια -είπε ο μητροπολίτης Σύρου- εξετάστηκε επιστολή του Μητροπολίτη Πειραιώς για τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη με την οποία ενημερώνει το σώμα, ότι ήδη ως ηγούμενος της μονής Χρυσοπηγής, επέβαλε ποινές στον αρχιμανδρίτη. Πρώτα απ΄όλα αφαίρεσε το όπλο που κατείχε ο αρχιμανδρίτης, γιατί, όπως του είπε ο τελευταίος, εδέχετο απειλές. Ο κ. Φαρμάκης είχε υποστηρίξει ότι δεν επρόκειτο να το χρησιμοποιήσει, αλλά το είχε για να αισθάνεται ασφαλής.

    Ο κ. Καλλίνικος ενημέρωσε την Σύνοδο ότι επέβαλε αργία πέντε μηνών στον αρχιμανδρίτη, και συγχρόνως περιορισμό στο μοναστήρι, ενώ του αφαιρέθηκε το «οφίκκιο» του αρχιμανδρίτη.

    Σε ερώτηση, τι υποστηρίζει ο κ. Καλλίνικος για τα όσα λέγονται περί διασυνδέσεως του κ. Νικόδημου με τον Απ.Βαβύλη ή Φωκά, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ότι ο κ. Καλλίνικος έγραψε στην επιστολή του ότι ο μοναχός του είπε πως συναντήθηκε με τον Απ.Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα και ότι δεν αντελήφθη το παραμικρό. Επίσης, ότι αργότερα, τον συνάντησε εκ νέου στην Κάτω Ιταλία όπου πήγε σε μοναστήρι, τον είδε να φορά ράσα και να φέρει το όνομα Ραφαήλ. Όπως διευκρινίζεται ο μοναχός Νικόδημος ουδέποτε συμμετείχε στην διαθρησκειακή της Ασσίζης που είχε οργανώσει η Καθολική Εκκλησία.

    Εξάλλου, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρεται σε όσα δημοσιεύθηκαν για τον αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κουλουσούσα: «Τα λεχθέντα εις τα δελτία των ειδήσεων, σχετικά με υποτιθέμενη απόπειρα αυτοκτονίας ως και η διασύνδεσή του με «ρόζ σκάνδαλα» και παραδικαστικά κυκλώματα, είναι αποκυήματα νοσηράς φαντασίας και εντάσσονται στην όλη προσπάθεια των γνωστών ιδιοτελών συκοφαντών μου, που κινούνται εδώ και χρόνια με σκοπό να πλήξουν το κύρος και την αρχιερατική μου αξιοπρέπεια. Περί του ανακύψαντος θέματος θα αποσταλή εις Ιεράν Σύνοδον σχετική επιστολή μου. Τέλος δε η αγάπη, η ανοχή και η υπομονή μου δια τους συκοφάντας, οι οποίοι δημιούργησαν, διέδωσαν και διαδίδουν τις ψευδείς εις βάρος μου πληροφορίες, εξαντλήθηκαν, τον λόγον πλέον θα έχει η Δικαιοσύνη, είς την οποία και θα καταφύγω».

    Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το Σάββατο, θα γίνει στην Ιεραρχία και η εκλογή για την πλήρωση της μητρόπολης Πατρών μετά την απο μηνών παραίτηση του μητροπολίτη Νικοδήμου για λόγους υγείας.

    Τέλος, ο μητροπολίτης Ιταλίας κ. Γεννάδιος δήλωσε, χθες, ότι ουδεμία οικονομική συναλλαγή ή σχέσεις είχε ποτέ η μητρόπολή του με τους Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη. Ο μητροπολίτης Γεννάδιος επανέλαβε ότι γνώρισε τον Απόστολο Βαβύλη ως μοναχό Ραφαήλ, ο οποίος ήλθε και τον συνάντησε τον Οκτώβριο του 2004 στην Βενετία. Του ζήτησε να έλθει και να εγκατασταθεί σε κάποιο μοναστήρι στη Νότια Ιταλία. Ο κ. Γεννάδιος όμως τον κάλεσε να του προσκομίσει κάποια συστατική επιστολή από τον ανώτερό του. Έκτοτε όμως ο Βαβύλης δεν έδωσε σημεία ζωής.

    [06] Προθεσμία μέχρι το 2006 για τη μείωση του ελλείμματος

    Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ (Ecofin) δημοσιοποίησε σήμερα την απόφασή του για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, υιοθετώντας σε γενικές γραμμές τη σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας ότι το κόστος για την πλήρη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα θα είναι μεγάλο, αποφάσισε να παράσχει περίοδο δύο ετών, ενώ παράλληλα χαιρέτισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

    Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου είναι το εξής:

    «Το Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα την σύστασή του, σύμφωνα με το Άρθρο 104 (παρ. 9) της Συνθήκης, προτείνοντας μέτρα που θα διορθώσουν το υπερβολικό έλλειμμα της Ελλάδος. Αναγνωρίζοντας ότι οι αναγκαίες προσαρμογές στον προϋπολογισμό της Ελλάδος για πλήρη διόρθωση της κατάστασης μέσα στο 2005 θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, το Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία μέχρι το 2006.

    Το Συμβούλιο χαιρέτισε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για δημοσιονομική σταθεροποίηση και συγκεκριμένα να εφαρμόσουν τον προϋπολογισμό του 2005 με αυστηρότητα, όπως ακριβώς εγκρίθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα μέχρι το 2006 και να ακολουθήσει την δημοσιονομική σταθεροποίηση, έτσι ώστε να φτάσει μεσοπρόθεσμα σε μια πλεονασματική κατάσταση.

    Το Συμβούλιο χαιρέτισε την πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών να υποβάλουν έως τις 31 Μαρτίου 2005 το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα υπογραμμίζει τα οικονομικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα αξιολογήσουν το πρόγραμμα, ούτως ώστε, όπως επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να διαπιστώσουν τη συμβατότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων, καθώς και αυτών που προγραμματίζονται, με την παρούσα απόφαση».

    [07] «Ηλεκτρονικά» έργα σύγχρονης Τέχνης στη Βουλή

    «Η Βουλή στηρίζει τις προσπάθειες που έχουν σαν στόχο να προβάλουν τον ελληνικό πολιτισμό μέσω της σύγχρονης τέχνης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό». Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα παραλαμβάνοντας 350 αντίτυπα DVD με έργα σύγχρονης τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, που δημιούργησε η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ελληνική Ακαδημία Σύγχρονης Τέχνης», με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

    Το DVD, που θα μοιραστεί σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου και θα βρίσκεται και στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, περιλαμβάνει έργα μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, όπως του Κώστα Βαρώτσου, του Αλέξη Ακριθάκη, του Νίκου Κεσσανλή, του Γιώργου Λαζόγκα, του Κώστα Τσόκλη, του Αλέκου Φασιανού, του Γιάννη Ψυχοπαίδη και άλλων.

    Αύριο, η κ. Μπενάκη-Ψαρούδα θα παρουσιάσει τους τόμους των Πρακτικών-Ψηφισμάτων της Δ΄ εν Αργει Εθνικής Συνελεύσεως του 1829, τους οποίους απέκτησε η Βουλή σε δημοπρασία βιβλίων, εγγράφων και χαρακτικών του Πέτρου Βέργου. Πρόκειται για ένα ιστορικό κειμήλιο, που συνδέεται άμεσα με την κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας και που θα βρεθεί σύντομα στο φυσικό του χώρο, στη Βουλή των Ελλήνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 February 2005 - 15:08:42 UTC