Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωβαρόμετρο: Οι Ελληνες θεωρούν πρόβλημα μείζονος σημασίας την ανεργία
  • [02] Ανακοινώθηκε η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης
  • [03] Νομοθετικές ρυθμίσεις ζητούν οι αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου
  • [04] Πολλά προβλήματα σε όλη τη χώρα από τον δυνατό αέρα
  • [05] Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής
  • [06] Παράταση προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων

  • [01] Ευρωβαρόμετρο: Οι Ελληνες θεωρούν πρόβλημα μείζονος σημασίας την ανεργία

    Ανεργία, μεταφορά εργασίας προς άλλα κράτη-μέλη, όπου η παραγωγή είναι φθηνότερη, αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους συμπολίτες μας, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της κοινής γνώμης στο πλαίσιο του "ευρωβαρόμετρου".

    Ταυτόχρονα με την απαισιοδοξία όμως που παρατηρείται, ο ένας στους δύο Έλληνες είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την καθημερινή ζωή (52%).

    Αντίστοιχα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο (58%). Ένας στους 10 Έλληνες (14%) φαίνεται να αισθάνεται πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή που ζει, ποσοστό συγκριτικά χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (ΕΕ 25 : 23%).

    Γενικότερα, διαπιστώνεται ότι ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης (ΕΕ 25) είναι αισθητά πιο ικανοποιημένος από την καθημερινή του ζωή, σε σχέση με το μέσο Έλληνα πολίτη του οποίου ο βαθμός ικανοποίησης παραμένει από τους χαμηλότερους μεταξύ των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

    Τα αποτελέσματα του τελευταίου "ευρωβαρόμετρου" παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου,χθες, στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ε. Επιτροπής στην Αθήνα, ο Δ/ντής της αντιπροσωπείας κ. Γ. Μαρκοπουλιώτης (ο οποίος αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και σε σχετική δημοσκόπηση) και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Ενημέρωσης και Τύπου της αντιπροσωπείας Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

    - Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την προσωπική τους κατάσταση εντός της επόμενης πενταετίας οι Έλληνες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ποσοστό 40% προβλέπει βελτίωση της προσωπικής του κατάστασης ποσοστό αρκετά χαμηλότερο συγκρινόμενο με αυτό της προηγούμενης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου (ΕΒ61.0 : 51%). Στα ίδια επίπεδα διαμορφώνεται η αισιόδοξη πρόβλεψη από το μέσο Ευρωπαίο πολίτη (EU25 : 42%).

    Φόβοι και ανησυχίες των Ελλήνων

    Οι Έλληνες θεωρούν ότι η ανεργία συνιστά πρόβλημα μείζονος σημασίας, καθώς το 69% την τοποθετούν αξιολογικά στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Σημειώνεται, ότι η ελληνική κοινή γνώμη συγκεντρώνει από τα υψηλότερα συγκριτικά ποσοστά μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται σε αισθητά χαμηλότερο επίπεδο (EU25: 46%). Το ελληνικό δείγμα (71%) θεωρεί ως πλέον υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας. Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος (EU25: 44%). Επίσης, προτεραιότητα για την ελληνική κοινή γνώμη συνιστά και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (57% - EU25: 40%).

    Ο κυριότερος φόβος των Ελλήνων πολιτών αφορά στη μεταφορά εργασίας προς άλλα κράτη-μέλη, όπου η παραγωγή είναι φθηνότερη (79%). Την ίδια ανησυχία φαίνονται να μοιράζονται και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες (74%). Επίσης, ο φόβος ότι η οικοδόμηση της Ευρώπης θα προκαλέσει περισσότερες δυσκολίες στους αγρότες φαίνεται να είναι κοινός για 7 στους 10 Έλληνες (73% EU25: 65%). Η πλειοψηφία, τόσο της ελληνικής κοινής γνώμης (63%) όσο και εκείνης της Ευρώπης των 25 (64%) εκφράζει έντονη ανησυχία ότι οι εισφορές των κρατών-μελών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξηθούν. Τέλος, η αύξηση της διακίνησης των ναρκωτικών και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος συνιστά εξίσου σημαντικό φόνο για τους 6 στους 10 Έλληνες ερωτηθέντες (61% EU25: 65%).

    Ο ρόλος της ΕΕ στην αντιμετώπιση προβλημάτων

    Όσον αφορά στο ρόλο που παίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινού αλλά και ευρύτερου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η θετική συμβολή της ΕΕ, αναγνωρίζεται στην εξωτερική πολιτική (57%) στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας (51%), στην προστασία του περιβάλλοντος (51%) και στην άμυνα της χώρας (49%). Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να διαδραματίζει αρνητικό ρόλο στην άνοδο των τιμών/πληθωρισμός και στην καταπολέμηση της ανεργίας, ζητήματα τα οποία ανησυχούν ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες και αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις του ελληνικού δείγματος στην παρούσα έρευνα.

    Έξι στους 10 Έλληνες (59%) πιστεύουν ότι ο ρόλος της ΕΕ στην καθημερινή τους ζωή θα είναι πιο σημαντικός την επόμενη πενταετία, ενώ σχεδόν 7 στους 10 (67%) επιθυμούν ο ρόλος της ΕΕ να καταστεί πιο σημαντικός. Σημειώνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις οι Έλληνες ερωτηθέντες συγκεντρώνουν από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των πολιτών (όλες τις χώρες) που έλαβαν μέρος στην παρούσα έρευνα, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι αισθητά χαμηλότερος (47% και 51% αντίστοιχα).

    Εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της ΕΕ

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (82%) εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο θεσμό του στρατού. Ακολουθούν οι φιλανθρωπικές ή εθελοντικές οργανώσεις (67%). Ο θεσμός της δικαιοσύνης (66%) (Η έρευνα διεξήχθη τον Οκτώβριο - Νοέμβριο 2004 πριν ξεσπάσουν τα σκάνδαλα στη δικαιοσύνη - Εκκλησία. Αν γινόταν σήμερα ίσως τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά) και της αστυνομίας (65%). Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παρούσα έρευνα - όπως και στις προηγούμενες του Ευρωβαρόμετρου (ΕΒ60,1 και ΕΒ 61,01 - συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό προτίμησης επιβεβαιώνοντας πλέον την επίδειξη εμπιστοσύνης από σημαντική μερίδα των Ελλήνων ερωτηθέντων (63%) προς το θεσμό.

    Οι Έλληνες αισθάνονται στην πλειοψηφία τους ότι γνωρίζουν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό την ύπαρξη και τη λειτουργία των θεσμικών και "λειτουργικών" οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερο γνωστά στην ελληνική κοινή γνώμη είναι τα θεσμικά όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ. Οι υπόλοιποι θεσμοί και κάποια όργανα της ΕΕ είναι λιγότερο γνωστά, τόσο στους Έλληνες όσο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τείνει να εμπιστεύεται η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης (66%). το 79% των Ελλήνων πολιτών φαίνεται να εκτιμά ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντικός, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 75%. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμπιστεύονται 6 στους 10 Έλληνες (61%), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα (EU25: 52%).

    Κοινές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης

    Οπως και στις προηγούμενες έρευνες του Ευρωβαρόμετρου όπου ετέθη το ίδιο ερώτημα, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ:

    - μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας (EL: 83% - EU25:78%)

    - μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής των κρατών-μελών της ΕΕ έναντι άλλων χωρών (EL:80% - EU25: 69%),

    - μιας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης (EL: 67% - EL: 63%) και

    - της διεύρυνσης της ΕΕ τόσο όσον αφορά την ένταξη και άλλων χωρών τα επόμενα χρόνια (EL: 62%, EU25:53%).

    Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

    - Την αναγκαιότητα απόκτησης ενός Συντάγματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ποσοστό 69% της ελληνικής κοινής γνώμης (EU25: 68%).

    - Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες, με ισχυρή πλειοψηφία υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποτελείται από Επιτρόπους που προέρχονται από κάθε κράτος-μέλος (EL: 82% - EU25: 78%).

    - Σε ερώτημα αναφορικά με την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων σε μια σειρά 15 τομέων, στους οποίους ασκείται πολιτική είτε μεμονωμένα από την ελληνική κυβέρνηση είτε από κοινού με την ΕΕ, είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο σε 3 από τους 15 τομείς που παραθέτει η έρευνα, αυτούς της πολιτιστικής πολιτικής, της άμυνας της χώρας και των κανονισμών για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι Έλληνες πολίτες τοποθετούνται πλειοψηφικά υπέρ της λήψης αποφάσεων από μόνη την ελληνική κυβέρνηση και όχι από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πολιτιστική πολιτική, ενώ στην προηγούμενη έρευνα η ελληνική κοινή γνώμη θεωρούσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΒ60 1:50%), στην παρούσα έρευνα η άποψη των Ελλήνων πολιτών είναι ότι πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της εθνικής κυβέρνησης (63%). Αντικείμενο εθνικής πολιτικής φαίνεται να αποτελεί για τους περισσότερους Έλληνες πολίτες η άμυνα της χώρας, καθώς ποσοστό 59% (EU25: 38%) των ερωτηθέντων διατυπώνει τη θέση ότι η λήψη αποφάσεων στον εν λόγω τομέα θα πρέπει να γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση και όχι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κοινή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τέλος, η εθνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίζει για την πολιτική που αφορά σε κανονισμούς για τη μετάδοση πληροφοριών και τον Τύπο (ΜΜΕ), κατά την άποψη του 51% (EU25: 59) του ελληνικού δείγματος.

    - Σαφής είναι η τοποθέτηση των Ελλήνων σε θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, καθώς ποσοστό 67% (ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ΕΒ1.0:56%) υποστηρίζει ότι οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την λήψη αποφάσεων από την εθνική κυβέρνηση προτείνει το 27% των ερωτηθέντων, ενώ πολύ μικρό ποσοστό (1%) επιμερίζεται στο ΝΑΤΟ. Το ποσοστό των Ελλήνων που επιθυμεί νατοϊκή απόφαση σε θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, είναι το χαμηλότερο του συνολικού δείγματος της έρευνας και ισότιμο με αυτό που συγκεντρώνει η Κύπρος (EU25: 15%).

    - Οι Έλληνες πολίτες φαίνονται πρόθυμοι να στηρίξουν ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα οδηγήσουν την τελευταία στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της και θα της επιτρέψουν να γίνει ισχυρός διεθνής παράγοντας τόσο σε θέματα πολιτικού όσο και σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρονται: Ποσοστό 90% των Ελλήνων πολιτών πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες (EU25) συμφωνούν απόλυτα, με ποσοστά 86% και 83% αντίστοιχα, ότι όταν επέρχεται μια διεθνής κρίση, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμφωνούν σε μια κοινή θέση. Ποσοστό 86% των Ελλήνων και 71% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει τη δική της θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ θα πρέπει να έχει το διό της υπουργό Εξωτερικών που θα μπορεί να είναι ο εκπρόσωπος Τύπου για την κοινή θέση της ΕΕ (76%). Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης (69%) τείνει να συμφωνεί με την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια στρατιωτική δύναμη άμεσης επέμβασης που θα μπορεί να αποσταλεί γρήγορα σε προβληματικά σημεία όταν επέρχεται μια διεθνής κρίση (EU25: 71%).

    Η εθνική συντάκτρια, υπεύθυνη για την ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι η κ. Όλγα Σταυροπούλου (ΜΙΛΗΤΟΣ, Αναδυόμενες Τεχνολογίες και Υπηρεσίες).

    [02] Ανακοινώθηκε η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης

    Αύξηση 3,6% στο βασικό μισθό των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική για το 2005.

    Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα φθάσουν το 4% με εξαίρεση τις στρατιωτικές συντάξεις, οι οποίες θα αυξηθούν κατά 5,8% κατά μέσον όρο, ενώ οι αυξήσεις για τις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ καθορίζονται με την εισοδηματική πολιτική 2005 στο 6%.

    Οι αυξήσεις θα δοθούν το Μάρτιο, αναδρομικά από την 1.1.2005.

    Ειδικότερα, ο υπουργός κ. Αλογοσκούφης καθόρισε ως εξής την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το έτος 2005 (με βάση τον πληθωρισμό ο οποίος κινήθηκε στο 2,9% το 2004).

    -Ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων και των απασχολουμένων στους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αυξάνεται κατά 3,6%.

    -Η οικογενειακή παροχή για το τρίτο παιδί αυξάνεται από τα 35 ευρώ στα 47 ευρώ (αύξηση 34%).

    -Χορηγείται η λεγόμενη προσωπική διαφορά των 176 ευρώ και στους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1.1.2004 και υπηρετούν σε υπηρεσίες που καταβάλλεται η ανωτέρω προσωπική διαφορά.

    -Πέραν των ανωτέρω αυξήσεων, θα πρέπει να υπολογιστεί, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, και η ωρίμανση, όπως είναι η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου και οι μισθολογικές προαγωγές, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 1%.

    -Οι συντάξεις αυξάνονται κατά 4%, οι στρατιωτικές συντάξεις κατά 5,8% κατά μέσο όρο εξαιτίας της χορήγησης και της τρίτης δόσης του επιδόματος θέσης ευθύνης ή του επιδόματος των 176 ευρώ κατά περίπτωση.

    -Η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα είναι διπλάσια του πληθωρισμού (6%) με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στο ύψος του πληθωρισμού του 2004.

    -Όπως δήλωσε ο υπουργός, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι θα έχουν και έμμεση αύξηση στα εισοδήματά τους τουλάχιστον κατά 1% από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως μέσω της αύξησης του αφορολογήτου ορίου από τα 10.000 ευρώ στα 11.000 ευρώ.

    Επίσης ο υπουργός δήλωσε ότι αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων δανεισμού για στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το 5,2% στο 4,9% και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μελετά τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου από το 2,4% στο 0,6%.

    Η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού του 2005 για την υλοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής θα ανέλθει στο ύψος των 720 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι με την εισοδηματική πολιτική εξαντλούνται οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του προϋπολογισμού και της κατάστασης της οικονομίας και πρόσθεσε ότι για να περάσουμε από την κακή κατάσταση της οικονομίας σε μια καλύτερη, ο δρόμος είναι δύσκολος. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά στραβά, πορευόμαστε και ζητάμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς και θα χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερη συναίνεση, κατέληξε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Δείγμα της αναξιοπιστίας της ΝΔ και της πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τον κ. Καραμανλή, χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ την εισοδηματική πολιτική.

    Ταξική, αντιλαϊκή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που υπηρετεί την αύξηση των κερδών του, είναι σύμφωνα με το ΚΚΕ.

    Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση με την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε εγκαινιάζει μία νέα πολιτική μακρόχρονης και εξουθενωτικής λιτότητας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος σε δηλώσεις του αναφέρει ότι η εισοδηματική πολιτική είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες των εργαζόμενων αλλά και από τις απαιτήσεις των καιρών για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

    Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι η εισοδηματική πολιτική θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς οι αυξήσεις κυμαίνονται στο σύνολο των αποδοχών σε επίπεδα κάτω του 2,5%.

    Επίσης, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν ότι προχωρούν από κοινού σε κινητοποιήσεις το τριήμερο 15-18 Μαρτίου.

    [03] Νομοθετικές ρυθμίσεις ζητούν οι αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου

    Επιστολές προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και Παιδείας απέστειλαν, χθες βράδυ, οι αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με πληροφορίες. Στις επιστολές ζητούν να καταρτισθούν νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της αυτοκάθαρσης της Εκκλησίας.

    Εξάλλου, μέχρι αργά χθες το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος είχε συναντήσεις στο γραφείο του με αρχιερείς, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει της σύγκλησης της ιεραρχίας την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου θα τεθεί η δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Εκκλησία.Οι συναντήσεις του αρχιεπισκόπου με άλλους αρχιερείς θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο.

    Ο εκπρόσωπος της Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, τόνισε ότι η Εκκλησία έλαβε ήδη τα πρώτα μέτρα για τους μητροπολίτες Αττικής Παντελεήμονα, Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, Τριφυλίας Στέφανο και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

    Υπεθυμίζεται οτι ο Αττικής Παντελεήμων ετέθη σε διαθεσιμότητα εξι μηνών, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε οριστική παύση. Επιπλέον, αποφασίστηκε να απέχει, όχι μόνο των διοικητικών, αλλά και των λειτουργικών καθηκόντων, να μη διαμένει στον μητροπολιτικό οίκο, ενώ του ζητείται να στείλει έγγραφο στη Σύνοδο, που θα περιλαμβάνει στοιχεία για τις καταθέσεις που ο ίδιος έχει αποδεχθεί οτι διαθέτει, αλλά και για τα όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας περί πολυτελούς κατοικίας του.

    Τις ανακρίσεις για τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος ήδη έχει αναλάβει ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ενώ σήμερα διαβάστηκαν οι εξηγήσεις που έστειλε ο 91χρονος μητροπολίτης Τριφυλίας Στέφανος, για τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε καθημερινή εφημερίδα και τον εικονίζουν γυμνό. Μάλιστα, ο μητροπολίτης είπε οτι θα υποβάλει μήνυση στην εφημερίδα και ως εκ τούτου η Ιερά Σύνοδος θα αναμένει τις εξελίξεις και στα δικαστήρια για τις παραπέρα κινήσεις της.

    Οσον αφορά το μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρο, που επίσης είχε καταγγελθεί για ρόζ σκάνδαλα, θα κληθούν όσοι καταγγέλλουν τον ιεράρχη και να δώσουν τα στοιχεία και τη μαρτυρία τους στην Ιερά Σύνοδο.

    Επίσης, οικονομικός έλεγχος διενεργείται και στην μητρόπολη Κεφαλληνίας, μετά απο αίτημα του ίδιου του μητροπολίτη Σπυρίδωνα.

    Παράλληλα, έχουν ηδη κληθεί όσοι διαθέτουν στοιχεία και κυρίως οι κύριοι Τριανταφυλλόπουλος, Καρατζαφέρης, Βορίνας και Κουρής.

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου επισήμανε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με τα λεγόμενα περί δυσφορίας ιεραρχών για την στάση της κυβέρνησης, ότι, αντίθετα, οι ιεράρχες είναι ικανοποιημένοι απο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρόσφατα και οτι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση. Αλλωστε - επανέλαβε ο ιεράρχης- ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα. Ιδιαίτερα για τον Αττικής ελήφθησαν μέτρα που δεν έχουν ληφθεί ποτέ για άλλον μητροπολίτη.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφων σχετικά με το πού κρύβεται ο Βαβύλης, ή Φωκάς ή μοναχός Ραφαήλ και αν βρίσκεται σε κάποιο μοναστήρι, ο κ. Διόδωρος τόνισε οτι το θέμα δεν συζητήθηκε και οτι δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου καλούν τους ηγουμένους μοναστηριών της Αττικής να δώσουν στη δημοσιότητα τα μοναχολόγια τους, κάτι που, όπως τόνισε, μπορούν να το κάνουν.

    [04] Πολλά προβλήματα σε όλη τη χώρα από τον δυνατό αέρα

    Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική υπηρεσία, η Αστυνομία και ο υπόλοιπος κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι θυελλώδεις άνεμοι και η βροχή σε πολλές περιοχές της χώρας

    Το πρωί μια γυναίκα μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο από την οδό Μιχαήλ Μελά 1, στο Κολωνάκι, όταν έπεσε πάνω της ένα μεγάλο κλαδί δέντρου που έσπασε από τον αέρα.

    Μέχρι στιγμής μόνο στην Αττική η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 250 κλήσεις για πεσμένα δέντρα, πινακίδες, τέντες και άλλα αντικείμενα που παρασύρθηκαν από τον ισχυρό άνεμο κι έχουν προκαλέσει ζημιές σε δεκάδες αυτοκίνητα, ενώ σε πολλά σημεία έχουν κλείσει και οι δρόμοι.

    Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη μαρίνα Ζέας όπου από τα μεγάλα κύματα έσπασε ο λιμενοβραχίονας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περίπου 30 σκάφη αναψυχής που είναι δεμένα στο λιμάνι.

    Η γγ Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με οδηγίες προς τους πολίτες, στους οποίους συνιστά να μην κυκλοφορούν έξω εάν δεν υπάρχει λόγος και εάν κυκλοφορούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν κινδυνεύσει αρκετοί Αθηναίοι.

    Επίσης, εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχει προκαλέσει από το πρωί η κακοκαιρία.

    Οι διακοπές οφείλονται σε πτώσεις δέντρων ή άλλων αντικειμένων στις γραμμές μεταφοράς ρεύματος και, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, εντοπίζονται σε τμήματα των δήμων Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρκιζας, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Ψυχικού, Σπάτων, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αιγάλεω και Κάλαμου. Εκτιμάται ότι χωρίς ρεύμα είναι 10.000 νοικοκυριά στην Αττική σε σύνολο 2.500.000.

    Εκτός Αττικής, προβλήματα υπάρχουν στη Θήβα, τη Λειβαδιά, τη Χαλκίδα, το Αλιβέρι, την Κάρυστο και τα Οινόφυτα, ενώ τη νύχτα είχε διακοπή στη Νίσυρο και την Τήλο, η οποία , όμως , αποκαταστάθηκε το πρωί.

    Τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των ζημιών σε συνεργασία, όπου χρειάζεται, με την Πυροσβεστική για να κοπούν τα κλαδιά που έχουν πέσει στα καλώδια.

    Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στην Αθήνα, είναι αυξημένη λόγω του ότι τα οχήματα κινούνται με αργούς ρυθμούς αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά προβλήματα.

    Το Διεθνές Αεροδρόμιο "Ελ.Βενιζέλος" ήταν το πρωί απρόσιτο για τα αεροσκάφη, καθώς σε ορισμένα χρονικά διαστήματα ήταν αδύνατη η προσγείωση, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Έτσι οι πρωϊνές πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Αθήνα των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Aegean Αιrlines δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και επέστρεψαν πίσω.

    Επίσης ματαιώθηκαν οι πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών από Αθήνα για Μυτιλήνη και από Θεσσαλονίκη για Μυτιλήνη, καθώς και οι πτήσεις από Αθήνα για Σάμο, Χανιά, Νάξο και Πάρο. Ακόμη ματαιώθηκε η πτήση της Aegean για Μυτιλήνη. Σε ότι αφορά στις αναχωρήσεις με προορισμό το εξωτερικό, εκτελούνται έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

    Δεμένα παραμένουν ακόμα τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

    Αποκομμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι από τα μεσάνυχτα και το βόρειο Αιγαίο λόγω των ισχυρών ανέμων που φυσούν στην περιοχή και οι οποίοι φτάνουν τοπικά τα 11 μποφώρ.

    Μέχρι στιγμής ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών προς Χίο και Μυτιλήνη, ενώ δεμένα παραμένουν στα λιμάνια καράβια που πραγματοποιούν δρομολόγια ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νησιών. Στη Λέσβο οι ισχυροί νοτιάδες στο Πέραμα στην είσοδο του Κόλπου γέρας παρέσυραν στέγη σπιτιού η οποία έπεσε αρχικά σε καλώδια υψηλής τάσης και στη συνέχεια σε αυλή σχολείου χωρίς όμως να υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός. Σε πέντε περιπτώσεις στη Λέσβο υπήρξε παρέμβαση συνεργείων Δήμων και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας για το άνοιγμα δρόμων από πεσμένα δένδρα και κλαδιά.

    Στο μεταξύ,καλά στην υγεία τους είναι οι 18 αλλοδαποί ναυτικοί μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου Ελάντα, το οποίο έχει προσαράξει λόγω των ισχυρών ανέμων στις ακτές της βόρειας Χίου, ενώ κατευθυνόταν σε λιμάνι της Τουρκίας. Από την προσάραξη δε προκλήθηκε ρήγμα, ενώ αναμένεται ρυμουλκό, για να αποκολλήσει το φορτηγό πλοίο.

    Ισχυροί άνεμοι μέχρι και οκτώ μποφόρ πνέουν και στην Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει προβλήματα, κυρίως στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα υπάρχει απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι της Κυλλήνης προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, ενώ τα μεσημεριανά δρομολόγια των πλοίων από Πάτρα προς Κεφαλονιά και Ιθάκη αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά. Το απαγορευτικό απόπλου δεν ισχύει για τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια από Πάτρα προς λιμάνια της Ιταλίας.

    Στο μεταξύ από τις βροχοπτώσεις στην ορεινή Αχαΐα προκλήθηκαν πτώσεις βράχων σε σημεία του οδικού δικτύου και χρειάστηκε η επέμβαση των μηχανημάτων της Νομαρχίας για τον καθαρισμό των δρόμων και ήδη η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    Σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων από το απόγευμα προβλέπει η ΕΜΥ.

    [05] Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής

    Με αντικείμενο την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα κατατεθεί στη Βουλή πολύ σύντομα για να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο και σημείωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή 70 μελών από όλα τα κόμματα προκειμένου να συζητηθεί η νέα Συνταγματική Συνθήκη σε τέσσερις-πέντε συνεδριάσεις και ακολούθως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία επίσης θα συζητήσει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη σε τέσσερις-πέντε συνεδριάσεις.

    Ο κ. Μολυβιάτης υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι πολύ σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση της Ευρώπης και σημείωσε ότι είναι προϊόν συμβιβασμού, όπως όλα τα θέματα της ΕΕ,σύμφωνα με τη δημοκρατική λειτουργία της Ευρώπης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η πλήρης συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αποτελεί τη μεγάλη στρατηγική επιλογή της παράταξης της ΝΔ και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σημείωσε πως η ΝΔ και η κυβέρνηση υπηρετούν με συνέπεια αυτή την επιλογή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Πραυλόπουλος ανέφερε πως "η Ελλάδα, η κυβέρνηση και πιστεύω όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συμβάλλουν στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

    [06] Παράταση προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων

    Παρατείνονται κατά 11 εργάσιμες ημέρες οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους επιτηδευματίες και τους εισοδηματίες, η οποία ξεκινούσε κανονικά την 1η Μαρτίου.

    Αυτό προβλέπεται σε αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα λόγω του φόρτου εργασίας στις εφορίες αλλά και στο ΚΕΠΥΟ, που δημιουργούν η υποχρέωση υποβολής από όλους τους φορολογούμενους του εντύπου Ε9 και οι δηλώσεις αυτοελέγχου των επιτηδευματιών.

    Παράλληλα, υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση από το Εθνικό Τυπογραφείο φορολογικών εντύπων Ε1 και Ε9 λόγω του όγκου τους. Ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2006 θα υποβληθεί για τελευταία φορά το έντυπο Ε9 από όσους φορολογούμενους φέτος θα έχουν μεταβολή στα περιουσιακά τους στοιχεία. Στο μέλλον για τις μεταβολές των στοιχείων στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων θα ενημερώνονται οι εφορίες από τους συμβολαιογράφους.

    Στις αποφάσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο κ. Ρεγκούζας προβλέπεται ακόμα ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και οι κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα αλλά όχι εισόδημα από αυτά, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν το έντυπο Ε1 καθώς και το έντυπο Ε9 έως τις 15 Ιουλίου 2005.

    Παράλληλα, παρατείνεται έως και τις 2 Ιουνίου ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων περαίωσης ΦΠΑ για όσους φορολογούμενους ενταχθούν στο σύστημα του αυτοελέγχου.

    Σε ότι αφορά την πορεία των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σήμερα ότι παρουσίασαν αύξηση 2,54% έναντι στόχου 7,2% που είχε τεθεί. Η κάμψη του ρυθμού αύξησης των εσόδων αποδίδεται στην πτώση του τζίρου στην αγορά και πιθανόν σε αύξηση της φοροδιαφυγής.

    Για το σκοπό αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ρεγκούζας την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα έχει σειρά επαφών με τους προϊσταμένους των Εφοριών και τους διευθυντές των Ελεγκτικών Κέντρων και των τελωνείων ώστε να υπάρξει κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

    Τέλος, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών μειώνεται, από την 1η Μαρτίου, από 1,5% σε 1% το ποσοστό προσαύξησης για τις καθυστερούμενες οφειλές προς το Δημόσιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 February 2005 - 15:23:44 UTC