Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυτοκάθαρση συστήνει ο Κωστής Στεφανόπουλος
  • [02] Νεκροί πέντε ορειβάτες από χιονοστιβάδα στο Μαίναλο
  • [03] Ο Πάπας πιστεύει πως η σωτηρία του οφείλεται στην Παρθένο της Φάτιμα.
  • [04] Επίθεση κατά της κυβέρνησης από τον Γ.Παπανδρέου.
  • [05] Μεϊμαράκης:Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Εκκλησίας.

  • [01] Αυτοκάθαρση συστήνει ο Κωστής Στεφανόπουλος

    Για αυτοκάθαρση έκανε, χθες, λόγο, από το Λιτόχωρο, Πιερίας, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την επανάσταση του Ολύμπου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, τονίζοντας ότι η Δημοκρατία παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

    Υπέρ της αυτοκάθαρσης τάχθηκε ο μητροπολίτης Πειραιώς Πειραιώς Καλλίνικος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να κάνει κάθαρση». Όμως, και άλλοι αρχιερείς από άμβωνος αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αναφέρθηκε στους πειρασμούς που υπάρχουν μεταξύ των κληρικών και οι οποίοι δημιουργούν την κρίση, ενώ ο πνευματικός αδελφός του αρχιεπισκόπου, μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ασημαντότητα των κληρικών μέσα στους οίκους του Θεού.

    Σήμερα το πρωί συνέρχεται εκ νέου η Διαρκής Ιερά σύνοδος, η οποία θα ασχοληθεί και πάλι με τις τελευταίες εξελίξεις στην Εκκλησία, ενώ το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος θα έχει εκ νέου επαφές με ομάδα μητροπολιτών, προκειμένου να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να συγκαλέσει εκτάκτως την Ιεραρχία, προς το τέλος του μηνός ή στις αρχές Μαρτίου.

    Δημοσκοπήσεις δείχνουν κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών σε κορυφαίους θεσμούς

    Δημοσκόπηση της VPRC για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, δείχνει κλονισμό της εμπιστοσύνης απέναντι στην Εκκλησία και σοβαρό τραυματισμό της εικόνας του Αρχιεπισκόπου στον οποίον οι πολίτες χρεώνουν ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν .

    Επίσης δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα δείχνει ότι έχει κλονισθεί σοβαρά η εμπιστοσύνη των πολιτών σε κορυφαίους θεσμούς.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της VPRC, το 53% των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι η διαφθορά στην εκκλησία, σημείωσε αύξηση τα τελευταία χρόνια, ενώ το 38% απαντά ότι η κατάσταση παραμένει ίδια. Το 68% θεωρεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν, ενώ το 18% θεωρεί ότι δεν έχει ευθύνη. Το 72% θεωρεί ότι μάλλον έχει μειωθεί το κύρος του Αρχιεπισκόπου, ενώ το 21% θεωρεί ότι δεν έχει μειωθεί το κύρος του.

    Το 62% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Αρχιεπισκόπου και μόλις το 21% ζητά να εγκαταλείψει ο Αρχιεπίσκοπος την θέση του.

    Το 48% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ του χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους και κατά τάσσεται το 35%.

    Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ των άμεσων σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της Εκκλησίας όπως είναι η κατάργηση της αγαμίας. Το 73% πιστεύει ότι πρέπει οι ανώτεροι κληρικοί να παντρεύονται έναντι 20% που πιστεύει ότι πρέπει να διατηρηθεί η αγαμία .

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το "Βήμα της Κυριακής", το 66,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στους θεσμούς, ενώ το 79,5% εκτιμά, ότι τα φαινόμενα διαφθοράς θα υπάρχουν πάντα.

    Παράλληλα, το 64,7% αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας.

    Πάντως σε έρευνα (σε δείγμα 1016 ιερέων) το 70,3% έχει θετική γνώμη για τον Αρχιεπίσκοπο και το 52,6% δεν βλέπει, μετά τα τελευταία γεγονότα, αμφισβήτηση της σημερινής ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    Στην ίδια δημοσκόπηση το 54,5 % των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό έναντι 34,4 % που πιστεύει ότι δεν χρειάζεται.

    Επίσης το 54,8% πιστεύει ότι η συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί το πρώτο βήμα ευρύτερων συναινετικών πρωτοβουλιών που θα υλοποιηθούν από τα δύο μεγάλα κόμματα στο μέλλον έναντι 42,4% που έχει αντίθετη άποψη.

    Παρ΄ όλο που η ΝΔ έχει προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι και τα δύο κόμματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της οικονομίας.

    Τέλος το 55,1% θεωρεί ότι η κυβέρνηση αυτή την περίοδο πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις , το 34,1% στην οικονομία και το 9,4% στην αντιμετώπιση των σκανδάλων και την πάταξη της διαφθοράς.

    [02] Νεκροί πέντε ορειβάτες από χιονοστιβάδα στο Μαίναλο

    Αναγνωρίστηκαν και οι πέντε νεκροί της χθεσινής τραγωδίας στην κορυφή του Προφήτη Ηλία στο Μαίναλο της Αρκαδίας,που καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα.Τα θύματα ειναι τρεις άντρες και δύο γυναίκες, από τα 32 μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αθηνών, που είχαν πάει για να εξερευνήσουν την περιοχή.

    Πρόκειται για τον Αιμίλιο Χαρλάφτη του Θεοφάνη 40 ετών, από το Κιάτο Κορινθίας, που έμενε στην Κηφισιά, τον Φώτη Βαρουξή του Νικολάου και της Κατίνας ετών 48 κάτοικος εν ζωή Μαρκόπουλου Αττικής, την Σιδηρουργού Φωτεινή του Ευαγγέλου 27 ετών από τη Νέα Σμύρνη, την Seale Diana του Bernad και της Ελένης από το Χολαργό και το Σπύρο Βέττα του Ευσταθίου και της Μαρίας από τον Πειραιά. Οι πέντε μαζί με άλλα 27 άτομα ήταν μέλη ορειβατικής ομάδας που ήρθαν αντιμέτωποι με χιονοστιβάδα. Από τα υπόλοιπα 27 άτομα μεταφέρθηκαν αρχικά έξι για νοσηλεία αλλά τελικά παρέμεινε μόνο ένα άτομο στο νοσοκομείο. Τα λοιπά μέλη του Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών είναι καλά στην υγεία τους.

    Ωστόσο τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τις έρευνες, για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα άτομα που καταπλακώθηκαν από τη χιονοστιβάδα. Το σημείο της τραγωδίας είναι σε μεγάλη απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, ενώ επικρατεί πυκνή ομίχλη που δυσχεραίνει την πορεία των σωστικών συνεργείων.

    Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα της Τρίπολης.

    [03] Ο Πάπας πιστεύει πως η σωτηρία του οφείλεται στην Παρθένο της Φάτιμα.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Ββ είναι πεπεισμένος πως η ζωή του σώθηκε από τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε στις 13 Μαΐου 1981 χάρις στην Παρθένο της Φάτιμα, η οποία είχε παρουσιασθεί σε τρία μικρά βοσκόπουλα στην Πορτογαλία, το τελευταίο εκ των οποίων, η αδελφή Λουσία απεβίωσε χθες σε ηλικία 97 ετών.

    Σε πολλές περιπτώσεις ο Ποντίφικας είχε εκφράσει την πεποίθηση πως οι σφαίρες του Μεχμέντ Αλί Αγκτσά στην επίθεση εναντίον του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, δεν είχαν βρει κάποιο ζωτικό όργανό του εξαιτίας της παρέμβασης της Παρθένου. Στις 13 Μαΐου, ημέρα της επίθεσης, εορτάζεται κι η θεοφάνεια της Παρθένου της Φάτιμα στα τρία κοριτσάκια.

    Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της, μεταξύ 13 Μαΐου και 13 Οκτωβρίου 1917, η Παρθένος φέρεται να απεκάλυψε στα τρία βοσκόπουλα τρία «μυστικά», τα οποία εκείνα μετέφεραν στη Ρώμη, στις αρχές του 1940, μέσω της μοναδικής επιζήσασας της μαρτυρίας εκείνης, της Λουσία Ντος Σάντους, η οποία έγινε μοναχή με το όνομα αδελφή Λουσία.

    Τα δύο πρώτα μυστικά αφορούν τον πόλεμο, τις διώξεις κατά της Εκκλησίας, καταγγέλλουν την αθεΐα και τη Ρωσία και απαιτούν την λατρεία στην Παρθένο Μαρία, μία στάση που απετέλεσε τον πυλώνα της πολιτικής του Ιωάννη Παύλου στη διάρκεια του Παπάτου του.

    Το τρίτο μυστικό, όπως είχε δηλώσει η Λουσία, θα μπορούσε να αποκαλυφθεί μετά το 1960 και μόνον εάν ο Ποντίφικας έκρινε πως αυτό καθίστατο αναγκαίο, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να παραμένει κρυφό.

    Η μερική αποκάλυψη του μυστικού αυτού έγινε κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2000, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακηρύχθηκαν άγιοι τα άλλα δύο βοσκόπουλα, στα οποία είχε αποκαλυφθεί η Παναγία, ο Φρασκίσκος και η Ζασίντα Μάρτου.

    Μετά την επίσκεψή της το Βατικανό, η Λουσία είχε τονίσει πως το μυστικό αναφερόταν στην επίθεση που λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή στον Πάπα κι έκανε λόγο για έναν «επίσκοπο ντυμένο στα λευκά», ο οποίος βαδίζει προς τον σταυρό του Χριστού εν μέσω των σωμάτων των μαρτύρων της πίστης και που κι ο ίδιος πέφτει από τις σφαίρες στρατιωτών.

    Είναι φανερό σήμερα πως εκείνος ο επίσκοπος στα λευκά ήταν ο ίδιος ο Ιωάννης Παύλος», είχε εξηγήσει τότε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας Χοακίν Ναβάρο -Βάλς, ενώ ο γραμματέας του Βατικανού Άντζελο Σοντάνο πλειοδότησε λέγοντας πως «έγινε σαφές πως υπήρξε ένα μητρικό χέρι που οδήγησε τις πορεία του βλήματος, επιτρέποντας στον ψυχορραγούντα Πάπα να σταματήσει πριν το κατώφλι του θανάτου».

    Σημείωση: Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ με την Αδελφή Λουσία.

    [04] Επίθεση κατά της κυβέρνησης από τον Γ.Παπανδρέου.

    Ευθεία πρόκληση προς την κυβέρνηση να φέρει το θέμα της εκκλησίας και γενικότερα της απαξίωσης των θεσμών για συζήτηση στη Βουλή διατύπωσε από το Αγρίνιο όπου μίλησε σε συγκέντρωση φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου και την κατηγόρησε οτι ενώ προεκλογικά συνεργαζόταν με την ιεραρχία της εκκλησίας, τώρα νίπτει τας χείρας της.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε γενικότερα το θέμα της απαξίωσης των θεσμών τονίζοντας ότι το ερώτημα δεν είναι ποιός θα ελέγχει τους πολίτες αλλά ποιός ελέγχει τους ελέγχοντες και πρόσθεσε ότι χρειάζεται δημοκρατικός έλεγχος και κοινωνική λογοδοσία που θα επιτευχθούν μέσα από μια δημοκρατική επανάσταση.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδίωξή της είναι να ελέγχει ασφυκτικά τους θεσμούς όπως είναι η δικαιοσύνη , η εκκλησία, η δημόσια διοίκηση, αλλά και τα ΜΜΕ, τους επιχειρηματίες και τους απλούς πολίτες και θέλει, όπως τόνισε, να ξαναφέρει την εξάρτηση του πολίτη από το αυταρχικό κράτος της δεξιάς.

    Στον κ. Καραμανλή καταλόγισε ότι δεν έδωσε τη μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είχε υποσχεθεί στους αγρότες, ότι απέχει από τη διεθνή σκηνή, χαρακτήρισε την απογραφή της οικονομίας (στην οποία απέδωσε όλα τα δεινά της σημερινής κατάστασης) ως απογραφή Αλογοσκούφη - Καραμανλή και απέδωσε στον πρωθυπουργό την πλήρη ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζει όχι μόνο η οικονομία αλλά και η κυβέρνηση ως σχήμα.

    Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου με την τελευταία του αναφορά απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για συναίνεση και συνεννόηση στα ζητήματα της οικονομίας χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση αναξιόπιστη, καθώς δεν υλοποίησε καμία από τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

    Και αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός γνώριζε ή όχι τι υποσχόταν προεκλογικά, τι περιελάμβανε στις προγραμματικές δηλώσεις, τι υποστήριζε όταν μιλούσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ποιά ήταν τα μεγέθη που περιέλαβε στον προϋπολογισμό.

    Τώρα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, παραδέχονται ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και θα καταθέσουν νέο πρόγραμμα σταθερότητας υπογραμμίζοντας ότι πριν η κυβέρνηση ζητήσει συναίνεση και συνεννόηση με την αντιπολίτευση πρέπει προηγουμένως να τα βρουν οι υπουργοί μεταξύ τους και να μπορέσουν να συνεννοηθούν.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προεκλογικά κινδυνολογούσε χωρίς να προτείνει λύσεις, έδινε υποσχέσεις και έπαιζε με τον πόνο του αγρότη αλλά και σήμερα η κυβέρνηση λειτουργεί το ίδιο ανεύθυνα ξεχνώντας τους αγρότες όπως αποδεικνύεται από το ότι κανένα προϊόν δεν έχει καλύτερη τιμή από την προηγούμενη χρονιά.

    Και στον τομέα αυτό η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τα γεγονότα ευνοώντας όμως συγκεκριμένα συμφέροντα τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική της είναι αυτή που έχει φέρει τα αρνητικά αποτελέσματα στην αγροτική οικονομία. Κατόρθωσε, υπογράμμισε, η ΝΔ να μειώσει τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος κατά 50% από το 2010, ενώ, αναφερόμενος στον καπνό, είπε ότι παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αγρότες, η ΓΕΣΑΣΕ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν ότι πρέπει το 100% της επιδότησης να αποδίδεται στους αγρότες, διαφωνούν μόνο οι καπνοβιομήχανοι και με αυτούς συντάσσεται η κυβέρνηση. Κάλεσε τον υπουργό Γεωργίας να εξηγήσει στους καπνοπαραγωγούς ποιό ποσοστό αποδέσμευσης έχει συμφωνήσει με τους καπνοβιομήχανους.

    Η συμφωνία με τους καπνοβιομήχανους, είπε ο κ. Παπανδρέου, γίνεται παράλληλα με την επιστροφή ποσού 700 έως 800 δισ στα μεγάλα εισοδήματα την ώρα που δεν βρίσκεται ένα ευρώ την ημέρα για να δοθεί στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

    Ο κ. Παπανδρέου ανάφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί την πολιτική του ώριμου φρούτου για να επανέλθει στην εξουσία, αλλά θα κάνει προτάσεις, θα δίνει λύσεις και θα δείχνει το δρόμο, όχι μόνο διότι είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση αλλά και γιατί είναι εν δυνάμει κυβέρνηση και αυτό θα φανεί, όπως τόνισε, στις επόμενες εκλογές.

    Προχωράμε ,υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, στη δική μας δημοκρατική επανάσταση στη δημοκρατική επανάσταση στο κόμμα για να αλλάξουμε νοοτροπίες και πρακτικές διατηρώντας όμως σταθερές τις αξίες και τις αρχές μας.

    [05] Μεϊμαράκης:Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Εκκλησίας.

    Η κυβέρνηση στηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία για αυτοκάθαρση, όπως και τις τολμηρές αποφάσεις που πρέπει να πάρει, δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Προσθέτει ότι η κυβέρνηση επιμένει αταλάντευτα στην ανάγκη να υπάρξει με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο εξυγίανση παντού και το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όταν έκανε λόγο για "μηδενική ανοχή" σε φαινόμενα διαφθοράς.

    Απαντώντας στα όσα υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ για στενές σχέσεις της ΝΔ με την Εκκλησία, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι οι "Ελληνες πολίτες ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα χριστιανοί ορθόδοξοι και έχουν έντονη και βαθιά σχέση με την Εκκλησία. Με κανένα κόμμα δεν έχει ταυτιστεί η Εκκλησία και όλοι μαζί με τους πολίτες είμαστε στο πλευρό της, είπε.

    Ανέφερε ακόμη ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος έχουν το σθένος να πάρουν τις αποφάσεις που απαιτούνται για το καλό της Εκκλησίας.

    Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι "διαψεύδω κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο και όποιος διαδίδει κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον πολιτικά αφελής και ανόητος".

    Τέλος, μιλώντας για τη συνεργασία κυβέρνησης και κόμματος είπε ότι ουδέποτε υπήρξε προβληματική και σημείωσε ότι υπήρξαν απόψεις και προτάσεις που κατατέθηκαν όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σχετικά με το ρόλο του κόμματος στη νέα εποχή.

    Ολα αυτά, συζητήθηκαν στο συνέδριο και αρκετά έχουν ήδη υλοποιηθεί. Το ζητούμενο για όλους , κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης, είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του κυβερνητικού έργου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 February 2005 - 11:53:15 UTC